diş iltihabı için evde ne yapılır / Diş Eti İltihabı Evde Nasıl Tedavi Edilir? Bitkisel Tedavi Yöntemleri | Colgate®

Diş Iltihabı Için Evde Ne Yapılır

diş iltihabı için evde ne yapılır

Diş Apsesi Hakkında Bilmeniz Gereken En Önemli Noktalar Neler?

Diş Apsesi Nedir?

Diş apsesi, diş köklerinde meydana gelen bir sağlık sorunudur. Dişlerde ya da diş etlerinde oluşan bakteriyel mikropların birikintisinden kaynaklanan bir ağız sağlığı sorunudur. Yani vücudun bakterilere karşı vermiş olduğu tepkimeler de diyebiliriz. Bu apseler ağız içinde oluşabildiği gibi vücudun herhangi bir yerinde de çıkabilir. Apseler ağrılara ve kızarıklıklara neden olabilmektedir.

Diş Apsesi Türleri Nelerdir ?

Diş apsesinin sebepleri ve belirtilerine göre iki farklı türü vardır. Bu türler soğuk ve sıcak olarak ayrılır. Soğuk apseler çene sağlığını riske atabilmektedir. Sıcak apse ise ateşi aniden yükselttiği için sıcak apse adını almıştır. Diş apsesi hızlı bir şekilde yayılan iltihaplı bir enfeksiyondur. Bu yüzden ulaşabildiği bölgelerde ciddi tehlike yaratır.


Diş Apsesinin Oluşma Sebepleri Nelerdir?

Diş apsesinin oluşmasındaki en büyük etken ağız ve diş sağlığının ihmal edilmesidir. Ağız bakımının yanı sıra tütün, alkol gibi maddelerin kullanımı da diş etlerini zayıflatır. Diş etlerinin zayıflaması ise iltihap oluşumunu tetikleyen önemli bir etkendir. Bunlara ek olarak şeker ve çikolata gibi ürünlerin sık tüketilmesi de apse oluşumuna zemin yaratır.

Diş çürüklerinin tedavilerinin ertelenmesi veya diş çekilme işlemlerinin olması gereken zamanlarda uygulanmaması durumunda diş apsesi oluşabilmektedir. Ayrıca uykuda diş sıkma veya düzenli olarak diş gıcırdatma durumları diş apsesi oluşumunu tetikleyen faktörlerin başında gelmektedir. Uzun zaman zarfı içerisinde kullanılmakta olan dolgularda meydana gelen aşınmalar ve yıpranmalar sonucunda diş apsesi riski artabilmektedir.

Diş Apsesi Belirtileri Nelerdir?

Diş apsesinin birçok belirtileri vardır. En yaygın ve hissedilen belirtisi şiddetli diş ağrısıdır. Yemek yerken kendini gösteren diş hassasiyeti ve yine yemek yerken oluşan ağrılar en çok görülen belirtilerdir. Söz konusu bu ağrılar baş ağrısına da neden olabilir. Apseler yüksek oranda enfeksiyon taşıdıkları için sık sık hastalanmakta bir apse belirtisidir.

Ayrıca İlerlemiş hastaların bazılarında diş apsesi yüz ve boyunda şişme gibi daha büyük çapta belirtilere de sebep olabilmektedir. Diğer belirtileri şöyle sıralayabiliriz;

  • Ağız kokusu
  • İlerlemiş durumlarda ağzı açamama gibi problemler
  • Çiğneme ve ısırma hareketleri sırasında oluşan şiddetli ağrı
  • Sıcak yiyecek veya içeceklere karşı aşırı hassasiyet durumu

Ne Zaman Diş Hekiminize Başvurmalısınız?

Yukarıda yazılan belirtilerden en az birini yaşıyorsanız, özellikle yüzünüzde ve yanağınızda şişlik gibi şikayetleriniz varsa ya da ateşiniz yüksek çıkmaya başladıysa derhal diş hekiminize başvurmanız gerekmektedir. Bu belirtiler enfeksiyonun muhtemelen çenenize ve çevreleyen dokuya yayıldığının işaretidir. Eğer hekiminiz sizi hemen muayene edemeyecek durumdaysa herhangi bir acil servis bölümüne gitmeniz gerekmektedir.


Diş Apsesi Nasıl Tedavi Edilir?

Diş apsesinin tedavisi için çeşitli yöntemler vardır. Ama en geleneksel ve en bilindik yöntem apse oluşan dişin çekilmesidir. Ancak apseyi tedavi etmek daha etkili bir yöntem olucakıtr. Bunun için antibiyotik uygulamalara başvurulmaktadır böylelikle enfeksiyon diğer vücutlara yayılmaz. Diş aralarındaki iltihap hijyenik bir şekilde boşaltılır daha sonrasında diş kök yüzeyleri temizlenir. 

Diş Apsesi Kaç Günde Geçer?

Apseli diş ve damaklar temizlendikten sonra, ağrılar ve yüzdeki şişlikler birkaç gün içinde geçecektir. Ancak tamamen iyileşme için ağız temizliğinizi düzenli bir şekilde yapmanız gerekmektedir. Aksi durumlarda apse tekrar oluşabilmektedir. Diş hekiminiz tedavi sonrasındaki 6 ay içinde dişinizin röntgeninin çekilmesini isteyip ve apsenin olduğu alanda kemik dokusunun iyileşip iyileşmediğine bakacaktır.

Diş Apsesi Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Diş apsesinin tedavisi önemsenmezse ciddi sorunlara yol açabilir. Apseli diş içerisindeki iltihap önce çevre dokulara ve çene kemiğine yayılır bu da şiddetli ağrıyla birlikte yutkunma ve solunumda güçlük oluşturur. Daha sonra  da tüm vücuda yayılabilir ve bağışıklık sisteminizi zayıflatır. Telafisi mümkün olmayan kalp-damar, karaciğer ve böbreklerde ciddi rahatsızlıklara yol açabilir.


Diş Apsesi Evde Nasıl Geçer?

  • Karbonatlı su ile gargara yapmak
  • Adaçayı ile gargara yapmak
  • Ağrıyan tarafta bulunan yanağa dışarıdan buz tutmak
  • Soğutulmuş nane çayı poşetlerini apseli diş üzerine koymak
  • Sarımsağı ezip ağrıyan bölgede bekletmek
  • Çiğnenebilen karanfil tomurcuklarını ağrıyan bölgeye koymak ya da karanfil yağını bir pamuğa koyup ağrıyan bölgede bekletmek 

Tıbbı dayanağı olmayan  alternatif yöntemlerin birçoğu diş apsesinin tedavisini yapamadığı gibi bazı hastalarda da diş apsesinin daha kötü ve daha ağrılı bir hale gelmesine de neden olabilmektedir. Bu yüzden diş apsesi şikayetlerinizi fark ettiğiniz  en kısa süre içerisinde mutlaka uzman bir diş hekimine başvurmanız kendi sağlığınız için en doğrusu olacaktır.

Diş Apsesinin Tekrar Etmemesi İçin Ne Yapmak Gerekir? 

Apselerinin tekrar etmemesi için en önemli faktör ağız bakımının düzenli ve doğru  bir şekilde yapılmasıdır. Sadece dişleri fırçalamak yetmez, yumuşak bir fırça yardımıyla diş etlerinizi de fırçalayabilirsiniz. Fırçalama sonralarında gargara yapabilir ve diş aralarındaki yemek kalıntıları için diş ipi kullanabilirsiniz. Ağız ve diş sağlığınız için diş muayenelerinizi aksatmamaya özen gösterin.


Diş Apsesini Patlatmak Zararlı mıdır?

Diş apsesi olan kişi ne olursa olsun apseli dişe dokunmamalıdır. Apseyi patlatmak veya delmek için kesinlikle müdahale edilmemelidir. Uzman bir diş hekimi müdahale etmelidir. Kişinin apseli dişe müdahalesiyle apsenin patlaması ve delinmesi zararlı sonuçlar doğuracağından yapılmaması gereken bir harekettir. Patlayan ve delinen apse ilerleyen zamanlarda iltihabın tekrar oluşmasına sebep olabilmektedir.

Diş Apsesi ve Antibiyotik Kullanımı 

Diş apsesi olan kişi, miktarını ve dozajını bilmeden ilaç tedavisini uygulamamalıdır. Bu apseyi iyileştirmekten ziyade daha da kötüye gitmesine neden olur. Diş apsesi tedavisinde kullanılacak tıbbi ilaçlar, diş hekiminin reçete ettiği ilaçlar olmalı ve hekim kontrolünde belirtilen dozlarda kullanılmalıdır. Diş apsesinin iyileşme süreci muayene kontrolleri sağlanarak doktorlar tarafından takip edilmelidir. 

Diş Apsesi Boşaltılması Nasıl Olur? 

Diş apse boşaltılması, anlık ve hızlı bir şekilde gerçekleştirilmelidir. Uzun sürede yapılması dokuya zarar verebilir. Önce lokal anestezi yöntemi ile bölge uyuşturulur.  Daha sonra hastadan ağız çalkalaması yapması istenir. Apsenin en dalgalı hareket gösterdiği noktadan 1-2 cm genişliğinde bir kesim yapılır. Kesim sonrası açılan boşluktan apse dışarı doğru boşalmaya başlar.

  

Diş Apsesi Patlarsa Ne Yapmak Gerekir?

Diş apsesinin patlaması mümkündür. Diş köklerinde ya da diş aralarında biriken iltihap boşalabilir. Bu yaşandığında ağıza kötü bir sıvı gelir ve kötü bir tat oluşur böylelikle apsenizin patladığını anlayabilirsiniz. Apseniz patlasa dahi enfeksiyonun geçeceği anlamına gelmez. İltihap yayılıp, diş apsesi tekrarlanabilir. Bu durumun yaşanmaması için diş hekimine muayeneye gidilmesi gerekmektedir.

Diş Apsesi Yanak Şişmesi Neden Olur?

Bu çoğu kişinin başına gelen bir durumdur. Diş kaynaklı yanak şişmesi diş sağlığının ihmalleri sonucunda ortaya çıkar. Enfeksiyonların bir bölümü irin oluşturur . Bu da diş eti üzerinde bir şişme ya da iç irinle dolu bir deri lezyonuna yol açar. İltihaplı diş kökü ve şişmiş doku ağrıya da neden olabilmektedir. 

Diş Apsesi Kendiliğinden Geçer mi?

Diş apsesinin kendiliğinden geçmesini beklemek daha fazla ilerlemesine ve daha kötü bir hal almasına neden olabilmektedir. Bu yüzden beklemek tavsiye edilmemektedir. Bu bekleme sürecinde ilerleyen iltihap tüm vücuda yayılabilir ya da apseli dişe cerrahi işlem uygulamak gerekebilir. Ayrıca bekleme sürecinde diş artık kullanılmayacak duruma gelebilir. Bu nedenle de çekilmesi gerekir. 

 

Apseli Diş Çekilir mi?

Apseli dişin çekilmesi halinde enfeksiyonun kan ile karışma ihtimali vardır. Apseli diş kolay kolay uyuşmaz ve diş hekiminin bile dokunamayacağı kadar hassas haldedir. Bu yüzden apseli dişin anestezisi oldukça sancılı bir süreç olur. Diş çekilecek olsa bile önce apseye sebep olan diş ve diş etleri temizlenmeli ve apsenin inmesi sağlanmalıdır.

Diş İltihabına Ne İyi Gelir?

Diş iltihabına ne iyi gelir? Sorusu dişlerinde veya diş etlerinde sorun bulunan herkesin merak ettiği sorulardandır. Apsenin giderilmesi için kişinin mutlaka bir diş hekimine görünmesi gerekir. Fakat evde uygulayabileceğiniz birkaç basit yöntem, hafif diş ağrılarına iyi gelebilir.

Peki, diş iltihabına ne iyi gelir? Diş iltihabı, temelde dişlerde veya diş etlerinde sorun olduğunu işaret eder. Bu yüzden öncelikle yapılması gereken şey, ağız ve diş bakımının düzenli olarak yapılmasıdır. İltihap sonucunda ise dişte oluşan ağrı ve sızının giderilmesi için uygulanabilecek doğal yöntemleri bu yazımızda derledik.

Diş İltihabına Ne İyi Gelir? İltihap Nasıl Geçer?

Dişlerde iltihaplanma, insanlar arasında sık görülen diş rahatsızlıklarından bir tanesidir. İltihaplanma farklı sebeplerden dolayı oluşabilmektedir. Bu sebepler önemli bir diş veya diş eti probleminin belirtileri olabildiği gibi günlük diş bakımının yapılmamasından da kaynaklı olabilir. Yaşadığınız diş iltihabı probleminin kalıcı olarak tedavi edilmesi gerekir. Bunun için de mutlaka bir diş hekimine görünmeniz gerekir. Fakat bazı hafif iltihaplanma durumlarında uygulayabileceğiniz ve diş iltihabına iyi gelebilen yöntemlerde mevcuttur.

Gerekli ağız bakımının düzenli yapılmadığı ve hafif iltihaplanma yaşanan durumlarda dişlerinizi günde en az iki defa fırçalamak iltihaplanmanın giderilmesinde etkili olabilir. Bunun haricinde günde en az iki defa diş ipi ile dişleri temizlemek, ağız bakım gargarası kullanmak ve iltihaba iyi gelebilecek bazı özel baharatlı diş macunlarından kullanmak diş iltihabına iyi gelebilecek yöntemlerdendir.

Diş İltihabına Ne İyi Gelir? İltihap Nasıl Geçer?

Diş İltihabı Nasıl Oluşur?

Diş etinde meydana gelen iltihap genellikle bakteriyel enfeksiyonlara bağlı oluşan rahatsızlıklardır. Bakteriyel enfeksiyonlara bağlı oluşan iltihaplanmaların sebebi de gün içerisinde tüketilen besin artıklarının dişlerde birikmesidir. Diş aralarında biriken bakteriler temizlenmediği zaman burada çoğalıp iltihaplanmaya sebep olabilir. Bu yüzden dişlerde iltihap oluşmasının temel sebebi ağız bakım ve hijyeninin aksatılmasıdır. Bunun yanında yetersiz beslenme, genetik yatkınlık ve geçirilen bazı hastalıklar da dişlerde iltihaplanmaya sebep olabilmektedir.

Hijyen kaynaklı diş iltihaplanmaları genellikle birkaç gün içerisinde geçebilmektedir. Bu sürecin hızlanması için dişlere ekstra özen gösterilebilir. Bu tür iltihaplanmalar küçük çaplı iltihaplanmalardır ve geçmesi uzun zaman almaz. Fakat bazı durumlarda iltihaplanma çok daha geniş bir alanda görülebilir. Bu tip derin iltihaplanmalar daha yoğun acılara sebep olabilir ve altında farklı sağlık sorunları görülebilir. Bu tip iltihaplanmalar gerekli tedavi uygulanmadığı sürece kalıcı olarak iyileşmeyebilen iltihaplanmalardır. Bu durumda en kısa sürede bir diş hekimine görünmelisiniz.

Diş İltihabı Belirtileri Nelerdir?

Diş iltihaplarının farklı sebeplerden kaynaklanabildiğine yukarıda değinmiştik. İltihaplanmanın sebebi hijyen kaynaklı ve küçük çaplı ise genellikle bir belirti göstermeden meydana gelirler. Buna karşın kişiye fazla acı hissettirmez ve kısa sürede geçer. Fakat farklı bir sorundan kaynaklı ve geniş çaplı iltihaplanmalar meydana gelmeden önce birtakım belirtiler gösterebilmektedir. Bu tip diş iltihaplanmalarında en sık görülen belirtiler şunlardır;

  • Ağız ve çenede meydana gelen ağrı
  • Dişlerde ve diş etlerinde hassasiyet
  • Beslenme esnasında oluşan ağrı
  • Diş etlerinde kanama oluşması
  • Diş etlerinde kızarıklık veya şişlik oluşması
  • Ağız kokusu
  • Baş ağrısı
  • Diş etlerinde çekilme
Diş İltihabı Nasıl Oluşur?
Diş İltihabı Belirtileri Nelerdir?

Diş İltihabına İyi Gelen Doğal Yöntemler

Hafif düzeydeki diş iltihaplanmaları genellikle bakteriyel enfeksiyonlara bağlı oluşur. Bu dönemde kullanılan bazı anti bakteriyel bitki ve yöntemler diş iltihaplanmasına iyi gelebilmektedir. Diş iltihaplanmasına iyi gelen doğal yöntemleri sizin için derledik.

Tuz, içeriğinde bol miktarda mineral bulunan bir maddedir. En önemli özelliği suyu tutabilmesi ve kurutabilmesidir. Dişlerde oluşan iltihaplanma da bir çeşit su birikimi olduğu için tuz iltihabına giderilmesinde etkili olabilir. Bunun için bir bardak ılık suyu içerisine bir tatlı kaşığı tuz atın. Tuzu suda eriterek ağzınızda gargara yapın. Günde 2 – 3 defa bu işlemi tekrarlayabilirsiniz.

Sarımsak, doğadaki güçlü anti bakteriyel bitkilerden bir tanesidir. Bu özelliği ile diş ağrılarına ve diş iltihaplanmalarına da iyi gelebilmektedir. Diş iltihabının giderilebilmesi için birkaç sarımsağı biraz tuzla birlikte dövüp iltihaplanan bölgeye koyun. Birkaç dakika sarımsağı tuttuktan sonra çıkartıp bu işlemi birkaç defa tekrarlayın.

Ağız ve diş sağlığı için oldukça faydalı bitkilerden biri de nanedir. Nane, bakteri önleyici özelliği ile diş eti çürümelerine engel olduğu gibi diş etinde oluşan problemlerin giderilmesinde de etkilidir. Diş iltihabının oluştuğu durumda bir bitkisel çay demleme yöntemiyle 250 ml suya iki tatlı kaşığı kuru nane atıp demlenmesini bekleyin. Çayı süzdükten sonra içebilirsiniz.

Elma sirkesi içeriğindeki faydalı bakteriler sayesinde anti iltihap özelliğine sahiptir. Enfeksiyonlu bölgenin temizlenmesinde etkili olabilmektedir. Elma sirkesini direkt olarak ağzınızda gargara yapıp yutmadan dışarı atabilirsiniz. Ya da elma sirkesini biraz suyla karıştırıp gargara yapabilirsiniz. Bu işlemi günde birkaç defa düzenli olarak uygulayabilirsiniz.

Diş İltihabına İyi Gelen Doğal Yöntemler

Diş Apsesi Nasıl Geçer?

Ağız ve diş sağlığı herkes için büyük önem taşır. Daha iyi bir nefes, sağlıklı gülüş ve bembeyaz dişler ancak ağız bakımı ile gerçekleşir. Bazı durumlarda ağız içinde oluşan enfeksiyonlar diş sağlığını etkileyebilir. Bu gibi durumlar, kişileri üzer ve derhal tedavi gerektirir.

Diş Apsesine Ne İyi Gelir?

  • Sumaklı Su
  • Karbonatlı Su
  • Elma Suyu
  • Sarımsak
  • Karanfil Yağı
  • Tuzlu Su
  • Nane Çağı

Diş problemlerinden sık sık yaşanan diş apsesini ele aldığımız bu yazıda, diş apsesine doğal çözüm önerilerinde bulunduk. Diş apsesi doğal tedavisi için bilmeniz gereken pek çok detayı bu satırlara ekledik.

Sağlıklı bir diş yapısına sahip olmak için uygulamanız gerekenleri sizler için açıklıyoruz. Eğer son zamanlarda dişinizle ilgili bir problem varsa, bu sayfada alternatif çözüm önerileri bulabilirsiniz.

En doğru bilgiler ve sağlıklı sonuçlar için diş hekiminizden destek alınız.

diş apsesine ne iyi gelir

Diş Apsesi Nedir?

  • Diş apsesinin ne olduğunu ifade etmeden önce apse teriminin ne anlama geldiğini açıklamak gerekir.
  • Apse, vücudun herhangi bir noktasında enfeksiyondan dolayı oluşan irin birikmesi durumudur.
  • Apse olan bölgede şişlik, kızarma ve ağrı meydana gelir.
  • Diş apsesi ise; diş ya da diş etinde oluşan bakteriyel bir enfeksiyon sonucunda yaşanan irin birikmesidir.
  • Diş apsesi tehlikeli bir rahatsızlıktır. En ufak bir şişlikte ve ağrıda derhal diş doktoruna görünmeniz gerekir.
  • Şayet, diş çevresindeki irin büyür ve diğer bölgelere dağılırsa tedavi zorlaşır ve yaşam kalitesini düşürecek sonuçlar meydana gelir.
  • Diş apsesi yaşayan kişiler bu durumun üzerine düşerek diş hekime danışmalıdır. Eğer diş apsesi kemiğe yakın bir dokuya ya da doğrudan kemiğe yayılırsa nefes alma ve solunum problemleri meydana gelebilir.
  • Solunum sorunu yaşamamak için diş apsesinin tedavisinin geç kalınmadan yapılması önerilir.
  • Yeni oluşan diş apsesinin medikal tedavisi antibiyotik ile yapılır. Eğer geç kalınmış bir diş apsesi varsa doktorunuz kanal tedavisini de uygun görebilir.
  • Diş apsesi ortalama 1 hafta içinde iyileşmektedir.

Diş apsesini doktorlar 3 farklı şekilde inceler:

  • Periapikal apse diş kökünün ucunda meydana gelen apse türüdür.
  • Diğer türü ise Periodontal apsedir. Diş ceplerinin tıkanması sonucunda yaşanır.
  • Gingival apse ise diş etinin üzerinde hissedilir. Her apse türü erkenden tedavi ister.

Diş Apsesine Ne İyi Gelir? Evde 7 Doğal Çözüm

Diş apsesi nasıl geçer İbrahim Saraçoğlu tarafından da yanıtlanan bir sağlık problemidir. Şimdi sizlere doğal malzemeler kullanarak diş apsesini iyileştirme yöntemlerinden bahsedeceğiz. Diş apsesinin en bitkisel ve doğal çözümü bu başlık altında!

1) Sumaklı Su

  • Diş apsesine ne iyi gelir bitkisel öneriler nelerdir diye araştırma yaptığınızda tatlı-ekşi aromasıyla bilinen sumak karşınıza çıkar.
  • Diş apsesi nasıl geçer diyenler için her evde kolayca hazırlanan sumaklı suyu öneriyoruz.
  • Sumaklı su ile gargara yapılması, diş apsesinin etkilerini hafifletecektir.
  • Sumak iltihabı temizleyerek diş sağlığını koruyacaktır.
  • Diş apsesinin herhangi bir belirtisi olduğunda 1 bardak suyun içine 1 çay kaşığı sumak atın ve bu su ile gargara yapın.

Sumak Nedir? Faydaları Nelerdir? 6 Değişik Kullanım Şekli

sumak

2) Karbonatlı Su

  • Diş apsesine ne iyi gelir evde çözüm var mıdır diye düşünüyorsanız biraz karbonat işinize yarayacaktır.
  • Karbonatlı su, diş apsesinin doğal çözümlerinden biridir ve deneyenler etkili olduğunu ifade eder.
  • Öncelikle 1 bardak suyun içinde 1 çay kaşığı karbonatı eritin. Suyun biraz ılık olması önerilir.
  • Karbonatlı suyu gargara yapın ve tükürün. Her denemede yeni bir karbonatlı su yapmanız önerilir.
  • Karbonat diş çevresinde oluşan iltihabı ve ağrıyı yok edecektir.
  • Bebeklerde diş eti apsesine ne iyi gelir diye düşünüyorsanız temiz bir tülbenti karbonatlı suya batırıp şişen diş etini dikkatli şekilde temizleyebilirsiniz.

Karbonatlı Su Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Karbonatlı Su Mucizesi

karbonat

3) Elma Suyu

  • Elma suyu doğal bir antioksidandır. Diş apsesinin bitkisel çözümleri arasında yer alır.
  • Elma suyu içerisindeki antibiyotik maddeler sayesinde, ağız içindeki virüsleri yok eder ve apseyi iyileştirir.
  • Elma suyu ile gargara yapabilirsiniz. Dilerseniz apse olan dönemde her sabah tüketebilirsiniz.

Elma Sirkesi Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir? Nasıl Kullanılır?

elma sirkesi

4) Sarımsak

  • Apseli dişe bitkisel çözüm önerileri arasında elbette doğal antibiyotik sarımsak da bulunuyor.
  • Diş apsesi için doğal antibiyotik olan sarımsak, enfeksiyonu temizleme görevine sahiptir.
  • Apseyi iyileştirmek için gün içinde sarımsağı çiğ şekilde tüketebilirsiniz. Apse olan dişin üzerinde sarımsağı bir müddet bekleterek apseli bölgeyi temizleyebilirsiniz.
  • Sarımsak güçlü bir antibiyotiktir ve diş apsesi için en doğal yöntemlerden biridir.

Sarımsağın Faydaları Nelerdir? Sarımsak Yutmanın Faydaları

sarımsak

5) Karanfil Yağı

  • Diş apsesine ne iyi gelir ilaç gibi en doğal çözüm ne olabilir diyorsanız önerilerimizden biri de karanfil yağı olacak.
  • Karanfil yağı, diş apsesini iyileştirmek için tercih edildiğinde oldukça dikkatli kullanılması gereken bir üründür.
  • Karanfil yağından 1 damla olacak ölçüde pamuk üzerine dökün ve apse olan diş üzerine bu pamuğu bastırın.
  • Eğer çok fazla karanfil yağı kullanırsanız diş etlerini yakabilirsiniz. Bu nedenle ölçülü olmalısınız.

Karanfil Yağı Faydaları Nelerdir? Ne İşe Yarar?

karanfil

6) Tuzlu Su

  • Diş apsesine ne iyi gelir evde ne yapabilirim diyorsanız ağız sağlığı için uzmanların da önerdiği tuzlu suyu deneyebilirsiniz.
  • Tuzlu su, diş rahatsızlıklarında denenen en klasik yöntemdir. Diş apsesi için de tuzlu su önerilir.
  • Diş apsesinde meydana gelen şişliği ve ağrıyı yok etmek için tuzlu suyla gargara yapılmalıdır.
  • 1 bardak suyun içinde 1 çay kaşığı tuzu eriterek düzenli olarak gargara yapabilirsiniz.
  • Çürük diş apsesine ne iyi gelir diye düşünüyorsanız tuzlu su gargarası yapabilirsiniz ancak uzun vade için elbette çürüklerde dolgu ya da farklı hekim müdahaleleri mutlaka gereklidir.

Evde Gargara Nasıl Yapılır? 5 Doğal Tarif

tuz

7) Nane Çayı

  • Diş apsesi şiddetli bir ağrı yaşatır. Bu ağrıyı dindirmek için nane çayı uygulayabilirsiniz.
  • Dilerseniz poşet nane çayını soğutup diş üzerinde bekletebilirsiniz. Nane çayı ile gargara yaparak da ağız içindeki bakteriyi temizleyebilirsiniz.
  • Nane çayı irinleri kısa sürede temizleyecek kadar etkili bir doğal yöntemdir.
  • Diş apsesine ne iyi gelir doğal ve ferahlatıcı bir çözüm arıyorum diyorsanız nane çayıyla hem ağrınızı azaltabilir hem de mis gibi kokuyla pozitif enerjiyle dolabilirsiniz.

Tarif için: Nane Çayı

Diş Apsesi Belirtileri, Nasıl Anlaşılır?

Diş apsesi, kendini kısa süre içinde belli eden belirtiler göstermektedir. Diş apsesi ile beraber gözlenen belirtiler şöyledir:

  • Ağız hareketlerinde zorlanma
  • Diş çevresinde oluşan şiddetli ağrı
  • Dışarıdan hissedilen şişlik
  • Apseli bölgede kızarma
  • Ağız içinde koku oluşumu
  • Ateş yükselmesi
  • Uykusuzluk problemi
  • Diş apsesi yanak şişmesi ve stres gibi belirtiler gösterir.

Diş Apsesi Neden Oluşur?

Diş apsesini önlemek için gerekli tedbirler alınmalıdır. Tedbir alınmadığında apse kolayca dişe yayılır. Diş apsesini meydana getiren etkenler şu şekilde ifade edilir:

  • Sık sık şekerli gıdalar tüketmek ve içecekler içmek
  • Karbonhidrat içeren besinleri çok fazla miktarda tüketmek
  • Ağız bakımını ihmal etmek
  • Yetersiz su içmek
  • Diş çürükleri
  • Zarar gören diş minesi
  • Uzun süre aynı diş fırçasını kullanmak

Evde Diş Taşı Temizliği, 5 Doğal Kesin Çözüm

Diş Beyazlatma Yöntemleri, Evde Malzemelerle Doğal Çözümler

Karbonatla Diş Beyazlatma, Çok Basit 4 Yöntemle Beyaz Gülüşler

Diş Ağrısına Ne İyi Gelir? Evde Çözüm Önerileri, Doktor Tavsiyeleri

20’lik Diş Ağrısına Ne İyi Gelir? Belirtileri, Çekimi Sonrası Ne Yapılmalı?

Diş iltihabına ne iyi gelir ve evde nasıl geçer? Diş iltihabı neden olur, belirtileri nelerdir? Diş iltihabına bitkisel çözüm

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 2021 17:29

LinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

Diş eti iltihabı, Ağız ve diş yeteri kadar önem gösterilmediği takdirde meydana gelen rahatsızlıktır. Eksik ve dengesiz beslenme ve geçirilen hastalıkların ardından diş etlerinde ortaya çıkan enfeksiyonlar, diş etlerinde iltihaplanmaya sebep olabilir. Genellikle bakteriyel enfeksiyonlar nedeniyle oluşan diş eti iltihabı gingivitis olarak da isimlendirilir. Apse de bir tür iltihap olarak gösterilmektedir. Ayrıca çürük dişler ve çekilen dişler de antibiyotikle geçmeyen diş eti iltihabına neden olabilir. Diş eti iltihabına iyi gelen bitkisel ve doğal yollarla evde çözüm üretmek mümkün. Peki diş eti iltihabı evde nasıl geçer, diş eti iltihabına ne iyi gelir? Diş eti iltihabı neden olur, belirtileri nelerdir? Diş eti iltihabı ve diş ağrısına ne iyi gelir? 20'lik diş iltihabına ne iyi gelir? İşte Evde diş iltihabına iyi gelen bitkisel ve doğal çözüm önerileri..

Haberin Devamı

Diş eti iltihabı, ağız sağlığına özen göstermeyen kişilerde sıklıkla görülen bir hastalıktır. Bununla birlikte genetik yatkınlık, çevresel faktörler ve diğer sebepler de diş etlerinin enfeksiyon kapmasına neden oluyor. Diş eti hastalıklarına zamanında müdahale edilmezse hastanın birçok farklı organ ve uzvunda şikayetler artabilir. Enfeksiyon içeren her hastalık gibi diş eti iltihabı ciddiye alınması gereken bir rahatsızlıktır. Belirtileri fark edilir fark edilmez gerekli önlemler alınmalı, lüzum görüldüğü takdirde uzman kontrolünden geçilmelidir.

Diş Eti İltihabına Ne İyi Gelir? Evde Diş İltihabına İyi Gelen Bitkisel Çözüm

Geçmeyen diş eti iltihabına diş hekimi kontrolünde aşağıdaki bazı bitkisel çözüm önerileriyle geçmesine yardımcı olabilirsiniz.

Haberin Devamı

Bitkisel ürünlerle gargara: Zerdeçal, ada çayı ve zencefil gibi bitkisel gıdalarla pratik bir şekilde hazırlanacak gargaralar iltihapların daha fazla yayılmasına engel oluyor. Gargaranın yapılacağı çok sıcak ve soğuk olmamasına ekstra özen gösterilmelidir. Diş etleri bu dönemde son derece hassas olduğu için ılık su ile gargara yapılmalıdır.

Aloe Vera: Son yılların en gözde bitkilerinden biri olan Aloe Vera, birçok sağlık sorununun çok daha az hissedilmesini sağlıyor. Aloe vera bitkisinden elde edilen akışkan madde, parmak yardımıyla iltihaplı damaklara sürülebilir. Birkaç dakika bekletildikten sonra su yardımı ile gargara yapılır. Bunu bir hafta - on gün süresince yapan hastaların şikayetlerinin yarı yarıya azaldığı gözlemlenmiştir.

Tuzlu su: Diş eti iltihabına karşı tuzlu suyla gargara da uygulanabilir. Ancak ağızda yaralar varsa, tuzlu su bu yaralara zarar verebileceği için uzmana danışılmasında fayda var. 

Zerdeçal: Zerdeçal ve az miktarda suyu karıştırıp diş etlerinize masaj yaparak uygulayın. Birkaç dakika bekledikten sonra diş etlerinize yine birkaç dakika masaj yapın. Daha sonra ağzınızı suyla çalkalayın. Zerdeçal, ağızda oluşan bakteri ve enfeksiyonların önlenmesine yardımcı olabilir.

Diş taşı temizliği: Zaman içerisinde oluşan taşlar hem diş ağrısına hem de enfeksiyona doğrudan sebebiyet vermektedir. Doktorlar sadece on - on beş dakika süren tek bir seansta diş taşlarının tamamını almaktadır.

Haberin Devamı

Diş Eti İltihabı Nasıl Geçer?

Diş sağlığına ekstra özen gösterilmeli: Diş etinde oluşan iltihaplar hayatın genelini olumsuz etkileyen, son derece rahatsızlık verici bir hastalıktır. Diş sağlığına ekstra özen göstermek, iltihapların daha fazla yayılmasına ve ağrı yapmasına engel olur. Diş ipi ve pastası gibi ürünlerle detaylı bir temizlik yapılmalı. Dişlerin arasında kalan yemek artıklarının çıkarıldığından emin olunmalıdır.

Kontrolden geçilmeli: Hastalığın ilerleyen evrelerinde diş eti çekilmesi gerçekleşebilir. Bu ağız ve diş sağlığı kapsamındaki en ciddi hastalıkların başında geliyor. Yapılan müdahaleler yeterli gelmiyorsa ve hastanın durumu giderek daha kötüye gidiyorsa mutlaka kontrolden geçilmelidir.

Haberin Devamı

20'lik Diş İltihabına Ne İyi Gelir?

Bazı durumlarda 20'lik dişte meydana gelen iltihaplanma için uzmana başvurmak gerekir. Diş hekimi gerekli muayeneden sonra gerekli tedavileri uygular.

Diş Eti İltihabı ve Diş Ağrısına Ne İyi Gelir? 

Diş eti iltihabını geçirmek için yukarıdaki önerilere göz atabilirsiniz. Diş ağrısını geçirme konusunda daha detaylı bilgiye de aşağıdaki içerikten ulaşabilirsiniz.

Diş Eti İltihabı Belirtileri

  • Sürekli kanama: İltihaplı diş eti hastalıklarında erken teşhis ve müdahale son derece kritik bir öneme sahip. Bu nedenle hastalar dişlerine olduğu kadar diş etlerine de özenle yaklaşmalıdır. Sadece diş fırçalarken değil yemek yerken ve gündelik işler sırasında diş etlerinin kanama emareleri göstermesi en büyük belirtilerden biridir.
  • Renk değişimler: Sağlıklı diş etleri pembe ya da kırmızı renginde olur. Giderek beyazlayan ve renk değişimleriyle sağlıksız bir görüntü ortaya çıkan diş etleri, enfeksiyon belirtileri göstermektedir.
  • Hassasiyet: Konuşurken, yutkunurken ve yemek yerken diş etlerinde büyük bir hassasiyet oluşur. Bu hassasiyet ilerlediğinde bazı dişler sallanmaya başlayabilir.
  • Ağız kokusu: Enfeksiyon her neredeyse orada koku oluşturur. Özellikle diş eti enfeksiyonlarında bu koku, alınan tüm önlemlere rağmen geçmez.

Diş Eti İltihabı Neden Olur?

Dişlerin ihmal edilmesi: Bireyler için çoğu zaman beyaz dişlere sahip olmak sağlık için yeterli görülmektedir. Ancak dişler kadar diş eti sağlığı da son derece önemlidir. Diş etleri haftada en az iki gün fırçalanmalı, pis kanlar yumuşak fırçalarla damaklardan atılmalıdır.

Haberin Devamı

Genetik faktörler: Bazı kişiler yapıları gereği diş eti hastalıklarına yatkınlık gösterir. Bunun nedeni hem genetik hem fizyolojiktir.

Vitamin eksikliği: Vitamin eksikliğine bağlı nedenler, diş eti hastalıklarında önemli bir etkendir. Özellikle C, D ve K vitamini eksikliğinde enfeksiyon ve diş eti çekilmesi görülebilir.

Not: Bu içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır. Kesin tanı, teşhis ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır