ihraçtan geri dönenler / İşte yeni KHK ile göreve iade edilen kişinin tam listesi - Galeri - Türkiye

Ihraçtan Geri Dönenler

ihraçtan geri dönenler

OHAL Komisyon Kararı ile Görevine İade Edilen Üyelerimizin Sıkça Sorduğu Sorular

OHAL Komisyon kararıyla görevlerine iade edilen üyelerimizin mali ve özlük haklarının iadesinde pek çok sorun yaşanmakta, yaşadıkları hak kayıpları gereği gibi tazmin edilmemektedir. Üyelerimizin karşılaştığı sorunlar ve izlenebilecek hukuki süreçlere ilişkin temel bir bilgilendirme aşağıda sunulmaktadır. Komisyon kararıyla iade edilen üyelerimizin hak kaybına uğramamaları için mali ve özlük haklarıyla ilgili göreve başladıktan hemen sonra ve kurumlarına başvuru yapmadan önce muhakkak şube, temsilcilik veya genel merkezimizle iletişime geçmesi gerekmektedir.

1-OHAL İşlemleri İnceleme Komisyon kararlarını sendikalara mı ulaşıyor? Nereden Takip edeceğiz?

Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu başvuruları ihraç edilen üyelerimiz tarafından yapıldığı için başvuru sonuçları Sendikaya değil üyelerimize ulaşıyor. Bu nedenle üyelerimizin adres bilgilerinin değişmesi durumunda Komisyona bulundukları illerin valilikleri aracılığıyla bilgi vermesi önem taşıyor.

Başvuruların durumunu OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonunun sayfasından takip edebilirsiniz.

2-Komisyonca olumlu karar verilenler “açıktan mı” ataması yapılır? Eski görev yerimizde mi başlayacağız?

Başvurunun kabulü halinde karar, kadro veya pozisyonunun bulunduğu kuruma, yükseköğretim kurumlarında kamu görevinden çıkarılan öğretim elemanları için Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına bildirilir.

Kamu görevine iade edilmesine karar verilenlerin eski kadro veya pozisyonuna atanması esastır. Ancak müdür yardımcısı veya daha üstü ile bunlara eşdeğer yöneticilik görevinde bulunmakta iken kamu görevinden çıkarılmış olanların atamalarında, söz konusu yöneticilik görevlerinden önce bulundukları kadro ve pozisyon unvanları dikkate alınır.

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına bildirilenlerin atama teklifleri; Ankara, İstanbul, İzmir illeri dışında ve yılından sonra kurulan yükseköğretim kurumlarına öncelik verilmek kaydıyla, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından kamu görevinden çıkarıldığı yükseköğretim kurumu haricinde tespit edilecek yükseköğretim kurumlarından birine önceki kadro unvanlarına uygun olarak on beş gün içinde yapılır.

Kurumlar, bildirim veya atama teklif tarihini takip eden otuz gün içerisinde atama işlemlerini tamamlar. Bu kapsamda yer alan personele ilişkin kadro ve pozisyonlar, ilgililere ilişkin atama onaylarının alındığı tarih itibarıyla diğer kanunlardaki hükümlere bakılmaksızın ve başka bir işleme gerek kalmaksızın ilgili mevzuatı uyarınca ihdas, tahsis ve vize edilmiş sayılır.

Atama emri, ilgili kamu kurum ve kuruluşu tarafından ilgililere tebliğ edilir.

Tebliğ tarihini takip eden on gün içerisinde göreve başlamayanların bu maddeden doğan atanma hakkı ile mali hakları düşer.

3- Kamu görevinden ihraç edildikten sonra başka bir şehre yerleştim, atamamın bu şehre yapılması mümkün olur mu?

  1. soru yanıtında ifade edildiği üzere OHAL Komisyonu kararı ile iade üzerine kişinin eski görev yerinde göreve başlatılması esastır. Bu düzenleme 23 Ocak tarihinde resmi gazetede yayınlanan sayılı KHK’de “…unvanları ve yürüttükleri görevler itibarıyla başka kurumlarda görevlendirilmeleri mümkün olmayanlar hariç olmak üzere daha önce istihdam edildikleri kurumlar dışındaki kamu kurum ve kuruluşlarında eski statülerine ve unvanlarına uygun kadro ve pozisyonlara Devlet Personel Başkanlığı tarafından ikamet ettikleri il dikkate alınarak onbeş gün içinde yapılır.” Şeklinde idi.

sayılı KHK’de yılında yapılan değişiklikle eski görev yerine iade esas hale gelmiş, olması gerektiği gibi eski görev yerine iade esas olmuş, ancak ikamete uygun atamaya ilişkin bir düzenlemeye ayrıca yer verilmemiştir.

Üyelerimizden Genel Merkezimize ulaşan bilgiler arasında uygulamada, OHAL komisyon kararını sistemden öğrenip henüz eski görev yerine ataması yapılmadan ilgili bakanlığa başvurarak ikamet ettiği ilde atanma talebini Bakanlığa ileten kamu çalışanlarının taleplerinin Bakanlıkça değerlendirildiği bilgisi yer almaktadır.

Bu nedenle ihraç tarihinden sonra başka bir ilde ikamet etmeye başlayan üyelerimizin Komisyonun iade kararını öğrenmeleri üzerine ikamet değişikliği nedeniyle ikamet ettikleri ile atanma talebiyle ilgili bakanlığa başvurmaları mümkündür.

Bakanlığın bu talebi kabul etme zorunluluğu bulunmamaktadır.

4-OHAL Komisyon kararını OHAL Komisyon sayfasından öğrenmem veya kararın tarafıma tebliği itibariyle yapmam gereken işlemler nedir?

OHAL Komisyon kararı sistemde öğrenildikten bir süre sonra taraflara tebliğ edilmektedir. Uygulamada İl Müdürlükleri aracılığıyla veya Üniversiteler tarafından kişiye ulaşılmakta ve tebligat yapılmaktadır. Herhangi bir aksaklık yaşanmaması bakımından evrak sürecinin il Müdürlüklerinden veya ilgili Üniversiteden takibi mümkündür.

Ancak esas olan 3. Soru cevabında belirtildiği üzere atama emrinin ilgili kamu kurum ve kuruluşu tarafından üyemize tebliğ tarihini takip eden on gün içerisinde göreve başlanmasıdır. 10 gün içerisinde göreve başlanmaması durumunda ilgili Kanun kapsamında doğan atanma hakkı ile mali hakları düşmektedir.

Tebliğ ile ilgili adres güncellemelerinin yapılmasına, sistemdeki ikamet bilgilerinin doğru olmasına, il Müdürlükleri veya YÖK ile iletişimde olmaya dikkat edilmelidir.

5- Kamu görevine dönmek istemiyorum. Mali ve özlük haklarımı alabilir miyim?

Dördüncü soru yanıtında belirtildiği üzere atama emrinin ilgili kamu kurum ve kuruluşu tarafından üyemize tebliğ tarihini takip eden on gün içerisinde göreve başlamaması durumunda ilgili Kanun kapsamında doğan atanma hakkı ile mali hakları düşmektedir.

Mali ve özlük hakları alabilmenin koşulu göreve süresi içerisinde başlamaktır. Kamuda çalışmayı düşünmeyen üyelerimizin parasal ve özlük haklarını alabilmeleri için göreve başlangıçlarını yapmaları gerekmektedir. Göreve başladıktan sonra üyelerimiz çekilme haklarını kullanarak görevlerinden ayrılabilecek ve bu durumda mali ve özlük haklarını talep edebileceklerdir.

6- Kamu görevinden ihraç edildikten sonra Türkiye dışında yaşamaya başladım, geri dönmeyi düşünüyorum/düşünmüyorum, mali ve sosyal haklarımı alabilir miyim? Almak için ne yapmalıyım?

Dördüncü soru yanıtında belirtildiği üzere atama emrinin ilgili kamu kurum ve kuruluşu tarafından üyemize tebliğ tarihini takip eden on gün içerisinde göreve başlanması gerekmektedir. 10 gün içerisinde göreve başlanmaması durumunda ilgili Kanun kapsamında doğan atanma hakkı ile mali hakları düşmektedir.

Türkiye dışında yaşayan üyelerimizin geri dönmek istemeleri durumunda 10 günlük süreyi geçirmemeleri, Covid nedeniyle yaşanan ulaşım kısıtlamaları veya sağlık mazereti gibi hukuki bir mazeretlerinin bulunması durumunda bu mazereti kuruma bildirerek mazeret bitimini geçirmeyecek şekilde göreve başlamaları gerekmektedir.

Mali ve özlük hakları alabilmenin koşulu göreve süresi içerisinde başlamaktır.

Göreve başlamayı düşünmeyen üyelerimizin de izlenebilecek hukuksal yollarla ilgili şube, temsilcilik veya genel merkezimizle iletişime geçmesi gerekmektedir.

7- İşe başladığımızda ihraç dönemindeki mali ve özlük haklarımızı alabilecek miyiz?

OHAL Komisyon kararıyla göreve başlayanlara, kamu görevinden çıkarılma tarihlerini takip eden aybaşından göreve başladıkları tarihe kadar geçen süreye tekabül eden mali ve sosyal hakları ödenmesi gerektiğine dair düzenleme bulunmaktadır.

Mali haklar idare tarafından dar yorumlanmakta ve sadece sabit ek ödeme ve maaş ödemesi faizsiz olarak hesaplanarak ödenmektedir.

8- İşe başladığımızda mali haklarımız için dilekçe vermemiz gerekiyor mu?

Öncelikle göreve iade sonrası mali ve sosyal haklara ilişkin tüm başvuru süreçlerinin, bir hak kaybı yaşanmaması için Şubelerimizle ve ihtiyaç durumunda Genel Merkezimizle iletişim halinde sürdürülmesi gerekmektedir.

İşe başlandıktan hemen sonra idareye mali haklarla ilgili bir başvuru yapılması önerilmemektedir.Hukuk birimimizce, idarenin mali hakları hesaplayarak ödemesinin ardından eksik ödemelerle ilgili talepçi olunması önerilmektedir.

Sağlık Bakanlığı kadrosunda çalışan üyelerimizin faiz, performans ek ödemesi, bölge tazminatı, giyim yardımı, nöbet ücreti gibi parasal haklarına, ödemelerdeki vergi kesintisine ilişkin ayrı ayrı açıklamada bulunulacaktır.

9- Mali ve özlük haklarım ile ilgili tek bir dilekçe ile başvuru yapabilir miyim? Tüm alacaklarımı tek bir davada talep edebilir miyim?

  1. soruda ifade edildiği üzere mali ve özlük haklara ilişkin ayrı ayrı açıklamada bulunulacaktır. Her bir mali hakkın hukuki dayanağı farklı olduğu için (faiz, performans, bölge tazminatı …) her bir mali hak ile ilgili ayrı dava açılması gerekmektedir. Bu nedenle dilekçelerin de ayrı ayrı verilmesi önerilmektedir. Tek bir dilekçe ile idareye başvuru yapılmış olsa bile davaların ayrı ayrı açılması gerekmektedir. Tek bir dilekçe ile birden fazla mali hak için dava açılması durumunda Mahkeme davaların ayrı ayrı açılması için dilekçeyi reddedecektir. Bu durum yargılama süresini uzatacaktır. Bu nedenle aşağıda her bir mali hakka ilişkin ayrı ayrı açıklanacağı üzere mali ve özlük haklara ilişkin, göreve başladıktan ve maaş ve sabit ek ödemesi yapıldıktan sonra ayrı ayrı dilekçeler ile başvurulmalı, başvuruların evrak kayıt numaraları alınmalı ve dava sürelerine dikkat edilmelidir.

İşe başladıktan sonra işyeri mali haklarım için dilekçe vermemi istedi, ne yapmalıyım?

Genel Merkezimize ulaşan bilgilere göre OHAL Komisyon kararı ile kamu görevine iade edilen üyelerimizden göreve başlatıldıkları işyeri mutemetleri mali ve sosyal hakları için dilekçe talep edebilmektedir.

Öncelikle belirtmek gerekir ki OHAL komisyonunun çalışmasını düzenleyen sayılı kanunun kararların uygulanması başlıklı maddesinde göreve iade edilenlerin arada geçen sürelerine denk gelecek şekilde mali ve sosyal haklarının ödeneceği açıkça düzenlenmektedir. Ayrıca sayılı KHK’nın geçici maddesinde de aynı hüküm bulunmaktadır.

Bu durumda üyelerimizin her iki yasal durumu mutemetlere hatırlatıp kendilerinden dilekçe talep edilmemesi gerektiğini söylemeleri ve dilekçe isteme uygulamasından vazgeçilmesi konusunda ısrar etmeleri gerekmektedir.

Şayet dilekçede ısrar edilirse Şubelerimizden temin edilecek dilekçe örneği doldurulup kuruma verilebilir. Verilecek dilekçe 2 suret hazırlanmalı bir sureti verilirken alınacak tarih ve sayı numarası kişide kalacak olan dilekçenin üzerine yazılmalıdır. Bu şekilde ödeme talep edildikten sonra 30 gün içerisinde ödeme yapılmaması veya ödemelerin faizsiz olarak yapılması halinde dava açmak isteyen üyelerimizin durumu Şubeye veya genel merkezimize hızlıca bildirilmesi gerekmektedir. Çünkü 30 gün içerisinde ödeme yapılmaması durumunda bu sürenin sonunda veya 30 gün içerisinde faizsiz ödeme yapılması durumunda ödeme tarihi itibariyle 60 günlük dava açma süresi işlemeye başlamaktadır.

Sabit ek ödeme ve maaş ödemesinin faiz hesaplanmadan yapıldığı bilinmektedir. Faizsiz ödeme üzerine yapmam gereken işlemler nedir?

Mali haklara ilişkin ödemenin faizsiz yapılması durumunda doğrudan dava açılabileceği gibi faiz talebiyle idareye başvurmak ve talebin reddi halinde dava açmak da mümkündür.

Hukuk birimimizce maaş ve sabit ek ödemenin faizsiz ödenmesinin ardından idareye başvurarak idarenin talebi reddetmesi üzerine dava açılması önerilmektedir.

İdarenin ödeme yapması üzerine faiz talepli başvuru dilekçesi örneği Şubelerimizden temin edilebilecektir. Talep dilekçesi verildikten sonra hak kaybına uğramamak için sürelere dikkat etmek gerekmektedir.

Faiz hesaplanmadan ödemenin yapılması ile birlikte 60 günlük dava açma süresi başlamaktadır. İdareye faiz için yapılan başvuru dava süresini kesmektedir. Faiz talebiyle yapılan başvuruya idarenin 30 gün içerisinde yanıt vermesi gerekmektedir. 30 gün içerisinde yanıt verilmemesi durumunda da talep reddedilmiş sayılacaktır.  İdarenin yazılı olarak faiz talebini reddetmesi veya 30 gün içerisinde yanıt vermeyerek reddetmesi durumunda dava süresi işlemeye devam edecektir. Örnekle açıklamak gerekirse:

1 Aralık’ta faiz hesaplanmadan ödeme yapıldığı, 5 Aralık’ta faiz talebiyle idareye başvuru yapıldığını düşünecek olursak, idareye başvuru tarihine kadar dava açma süresinden 4 gün işlemiştir. Bu durumda ret kararının alınması itibariyle 56 gün içerisinde dava açılması gerekmektedir. İdare hukukunda süreler hesaplanırken hafta sonları ve resmi tatil günleri süreye dahil edilmektedir.

Süre hesabında hak kaybına neden olunmaması için başvuru süreçlerinin Şubelerimizle iletişim halinde yürütülmesi gerekmektedir.

Faiz talepli açılan davalarda mahkemeler olumlu karar vermektedir. Sendikamız tarafından açılan emsal dava ve üyelerimize hukuki destek sağlanarak açılan davalar olumlu sonuçlanmıştır. Konfederasyonumuza bağlı sendikaların da olumlu kararları bulunmaktadır. Henüz Bölge İdare Mahkemeleri tarafından onanan karar olmamakla birlikte sonucun olumlu olacağı değerlendirilmektedir. Emsal karar örneklerine Şubelerimizden ulaşılabilmektedir.

Faiz talebine ilişkin Kamu Denetçiliği Kurumu’nun da tavsiye kararı bulunmaktadır. seafoodplus.info?url=\\Yayin\Kararpdf&tarih=T

İşe iade sonrası sabit ek ödeme ve maaş ödemesinden yapılan vergi kesintisinin doğru yapılıp yapılmadığını nasıl kontrol edebilirim? Hatalı vergi kesintisi durumunda ne yapmam gerekir?

OHAL Komisyon kararı ile görevine iade edilen ve parasal hakları 2 Ocak ’den itibaren ödenen/ödenecek olan üyelerimizin mali haklarının hesaplanmasında hatalı vergi uygulaması yapıldığı öğrenilmiştir. Ancak hatalı kesinti uygulaması yaygın değildir.

İdare tarafından ödeme yapılırken aylık bordrolar düzenlenmesi ve her ay için ayrı ayrı kesinti yapılması gerekmektedir. Ödeme sonrasında üyelerimizin bordro talep etmesi ve bordroları kontrol etmesi, mutemetliklerle görüşülmesi önerilmektedir.

Hatalı vergi kesintisi yapılması durumunda hatanın giderilmesi amacı ile bu durumda olan üyelerimizin Şubelerimizden temin edecekleri dilekçe ile kuruluşlarının bağlı olduğu vergi dairesi başkanlığına kendilerine ödenen parayı aldıkları tarihten itibaren 30 gün geçmeden dilekçe ile başvuru yapmaları gerekmektedir. Üyelerimiz dilekçe verirken dilekçenin bir suretinin evrak sayı numarası alınarak kendilerinde muhafaza edilmesi gerekmektedir.  Vergi dairesinin 30 gün içerisinde olumsuz cevap vermesi veya 30 gün içerisinde cevap vermemesi halinde ikinci 30 gün içinde Gelir İdaresi Başkanlığına şikayet dilekçesi verilmesi gerekmektedir. Gelir İdaresi de 30 gün içinde red ederse 30 gün içinde vergi mahkemesine dava açılması gerekmektedir.

Bu konu ile ilgili İstanbul’da görevine iade edilen bir üyemiz ile ilgili fazla vergi kesintisi yapılması üzerine önce düzeltme dilekçesi verilmiş, düzeltme talebi uygun bulunmayınca Gelir İdaresi Başkanlığı’na şikayet dilekçesi verilmiş, şikayeti de kabul edilmeyince İstanbul Vergi Mahkemesi’ne dava açılmıştır. İstanbul 5. Vergi Mahkemesi’nin tarihli ve / E., / K. Sayılı kararı ile dava kabul edilmiş, fazla alınan vergilerin faizi ile ödenmesine karar verilmiştir.

Karar ektedir.

OHAL KHK İade Vergi Kesintisi Emsal Karar

Geçmişe yönelik maaşlar hesaplanırken Asgari Geçim İndirimi hesaplanarak mı ödeme yapılıyor? Asgari Geçim İndiriminin eksik ödenmesi durumunda ne yapmalıyım?

Maaş ödemesinin asgari geçim indirimi eklenmeden hesaplanabilmektedir. Asgari Geçim İndirimi Gelir Vergisi kanunu kapsamında ödenmektedir. Asgari geçim indiriminin sadece ödemenin yapıldığı dönemdeki tahakkuk eden vergiden mahsup edilerek uygulanacağı, geçmiş dönemlere ilişkin asgari geçim indirimi uygulanamayacağı öne sürülerek geçmişe dönük AGİ ödemesi yapılmayabilmektedir. Oysa ilgili mevzuatta geçmiş döneme ilişkin olarak asgari geçim indirimi uygulanamayacağı yününde bir düzenleme olmadığı gibi, asgari geçim indiriminin ödenmesi “geçmişe yönelik tüm mali ve sosyal hakların” ödeneceğine dair düzenlemeye de aykırılık oluşturmaktadır.

AGİ’si eksik ödenen üyelerimizin Şubelerimizden temin edecekleri dilekçe ile kuruluşlarının bağlı olduğu vergi dairesi başkanlığına kendilerine ödenen parayı aldıkları tarihten itibaren 30 gün geçmeden dilekçe ile başvuru yapmaları gerekmektedir. Üyelerimiz dilekçe verirken dilekçenin bir suretinin evrak sayı numarası alınarak kendilerinde muhafaza edilmesi gerekmektedir.  Vergi dairesinin 30 gün içerisinde olumsuz cevap vermesi veya 30 gün içerisinde cevap vermemesi halinde ikinci 30 gün içinde Gelir İdaresi Başkanlığına şikayet dilekçesi verilmesi gerekmektedir. Gelir İdaresi de 30 gün içinde red ederse 30 gün içinde vergi mahkemesine dava açılması gerekmektedir.

Konfederasyonumuza bağlı Tarım Orkam-Sen’in üyeleri adına açılmış ve kesinleşmiş vergi mahkemesi kararları bulunmaktadır.

Kamu görevinden ihraç edildikten sonra ön lisans, lisan eğitimini tamamladım. Maaşım hesaplanırken geçmişe yönelik eğitim farkı, üst öğrenim farkı hesaplanmazsa ne yapmalıyım?

Göreve başladığımızda ihraç tarihinden sonra eğitim durumumuzda bir değişiklik olduysa kuruma hemen bildirilmeli ve diploma tarihi itibariyle intibak işlemlerinin yapılması talep edilmelidir. Eğitim durumu derece kademe aylığı, özel hizmet tazminatı ve ek göstergeyi etkilemektedir. Ancak bildirim tarihi itibariyle maaş ve özlük haklar düzenlenmektedir. Bilindiği üzere eğitim durumuna bağlı olarak intibak işlemleri diploma tarihi itibariyle değil bildirim tarihi esas alınarak yapılmaktadır. Bu nedenle geçmişe yönelik talebi olan üyelerimizin ayrıntılı bilgi için göreve başlamalarının ardından genel merkezimizle iletişime geçmesi gerekmektedir.

İade üzerine performans ek ödemesi talep hakkım var mı?

Mali haklar ödenirken performans ek ödemesi yapılmamakta, performansın fiili katkıya bağlı olarak ödendiği iddiası ileri sürülmektedir. Performansa dayalı ücret sistemi bugüne kadar sendikamızca çok yönlü olarak eleştirilmiştir. İadeler sonrası performans ek ödemesi yapılmayarak yoksun olunan mali hakların büyük kısmı tazmin dışı bırakılmak istenmektedir. Performans ek ödemesi fiili çalışmaya bağlı bir ödeme olarak değerlendirilmekle birlikte fiili çalışmanın OHAL hukuksuzluğu ile engellendiğinden hukuka aykırı bir karar ile bu gelirden mahrum bırakıldığı sabit olan kişilere performans ek ödemesi yapılması gerekmektedir.

Danıştay İçtihatları Birleştirme Kurulunun tarihli /2 E., /2 K. sayılı kararı ile Sağlık Bakanlığı personeli olup, döner sermaye ek ödemesinden yararlanan ilgililer hakkında tesis edilen naklen atama, ikinci görevin üzerinden alınması gibi işlemlerin iptali istemi ile açılan davalar sonucunda verilen iptal kararları üzerine söz konusu işlemler nedeni ile fiilen çalışılmayan dönemler için döner sermeye gelirlerinden performans ek ödemesi yapılması gerektiği hakkında karar verilmiştir.

Danıştay İçtihadı Birleştirme Kurul kararı uyarınca bir nevi mahkeme kararı yerine geçen OHAL Komisyon kararı ile üyemizin kamu görevine iadesi ile ilgili mevzuatta belirtilen mali hakların arasında döner sermaye performans ek ödemesi de olması gerektiğinden, mahkeme kararına uygun olarak belirtilen dönemler için performans ek ödemenin hesaplanarak yasal faizi ile birlikte ödenmesi gerekmektedir.

Performans ek ödemesiyle üyelerimize hukuki destek sağlanarak açılan davalarda lehe alınmış kararlar bulunmaktadır. Ancak lehe kesinleşen performans ek ödeme kararı Sendikamıza ulaşmamıştır.  İstanbul Bölge İdare Mahkemesi Üçüncü İdari Dava Dairesi’nin tarihli kesinleşmiş bir aleyhe kararı bulunmaktadır.

Performans ödemesi için izlemem gereken hukuki yol nedir?

  1. soru yanıtında belirtildiği üzere idare tarafından maaş ve sabit ek ödemenin yatırılması üzerine idareye başvurarak performans ek ödemesi talep edilmesi, talebin 30 gün içerisinde yanıt verilmeyerek veya 30 gün içerisinde yazılı yanıt verilerek reddedilmesi durumunda Soruya cevapta belirtilen sürelere riayet edilerek dava açılması gerekmektedir.

Performans talebine dair dilekçe örneği şubelerimizden temin edilebilecektir.

Bölge ek hizmet tazminat alabilir miyim? İzlemem gereken hukuki yol nedir?

Bilindiği üzere kalkınmada öncelikli yörelerde çalışanlar için ek özel hizmet tazminatı ödenmektedir. Ek özel hizmet tazminatı ödenmesi gerekirken ödenmeyen üyelerimizin, mali haklarının eksik ödenmesi tarihi itibariyle idareye dilekçe ile başvurması ve talebinin reddi durumunda dava açması gerekmektedir.

Başvuru ve dava süresi Soru yanıtında belirtildiği gibidir. Örnek başvuru dilekçesi için şubelerimize başvurulması gerekmektedir.

Bölge hizmet tazminatı talepli üyelerimiz tarafından çılan davalarda kabul kararı verildiği gibi olumsuz karar da bulunmaktadır. Sendikamız Genel Merkezi tarafından emsal olarak açılmış bir dava da olumlu sonuçlanmış olup henüz kesinleşmemiştir. Henüz üyelerimizce açılan davalara ilişkin bölge idare mahkemesi tarafından verilmiş lehe veya aleyhe kesin bir karar bulunmamaktadır.

Görev iade edilen ve bölge ek özel hizmet tazminatı alma hakkı bulunan üyelerimizin, dava açmayı talep etmeleri durumunda soru yanıtında belirtildiği üzere idare tarafından maaş ve sabit ek ödemenin yatırılması üzerine idareye başvurarak bölge ek özel hizmet tazminatı talep edilmesi, talebin 30 gün içerisinde yanıt verilmeyerek veya 30 gün içerisinde yazılı yanıt verilerek reddedilmesi durumunda Soruya cevapta belirtilen sürelere riayet edilerek dava açılması gerekmektedir.

Bölge ek hizmet tazminatı talebine dair dilekçe örneği şubelerimizden temin edilebilecektir.

Göreve iade edildikten sonra banka promosyonu talep edebilir miyim?

Uygulamada, göreve iade edilen kişiye, banka promosyon anlaşmasının kalan süresine orantılı olarak ödeme yapıldığı bilinmektedir.

Kamu Denetçiliği Kurumu’nun tarihli / başvuru numaralı kararıyla, idareye, kamu görevinden ihraç edildikten sonra görevine iade edilen başvurucuya promosyonun tamamının ödenmesi yönünde tavsiyede bulunmuştur. Kararda “idarenin hatalı işleminden oluşan külfetin başvurucuya yükletilmeyeceği ve başvuranın eksik kalan promosyon ödemelerinin idare tarafından karşılanması&#; gerektiği yönünde tavsiyede bulunulmuştur. Kamu Denetçiliği Kurumu’nun aynı konuya ilişkin tarihli bir kararı da bulunmaktadır.

Görev iade edilen ve promosyon talepli dava açmak isteyen üyelerimizin, soru yanıtında belirtildiği üzere idare tarafından maaş ve sabit ek ödemenin yatırılması üzerine idareye başvurarak banka promosyonu talep etmesi, talebin 30 gün içerisinde yanıt verilmeyerek veya 30 gün içerisinde yazılı yanıt verilerek reddedilmesi durumunda Soruya cevapta belirtilen sürelere riayet edilerek dava açılması gerekmektedir.

Promosyon talebine dair dilekçe örneği şubelerimizden temin edilebilecektir.

Emsal kamu Denetçiliği Kurumu kararları:

seafoodplus.info?url=\\Yayin\Kararpdf&tarih=T

seafoodplus.info?url=\\Yayin\Kararpdf&tarih=T

Geçmişe yönelik giyim yardımı talep edebilir miyim?

sayılı Devlet Memurları Kanununun inci maddesinde Devlet memurlarından hangilerinin ne
şekilde giyecek yardımından faydalanacakları Maliye Bakanlığı ile Devlet Personel Başkanlığının birlikte
hazırlayacakları bir yönetmelik ile tespit olunacağı hükme bağlanmış bulunmaktadır. Bu hükme
dayanılarak hazırlanan ve 14/9/ tarih ve 91/ sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe giren
“Memurlara Yapılacak Giyecek Yardımı Yönetmeliği” nde kimlere ne gibi giyecek eşyası verileceği, kadro unvanları ve hizmet sınıfları itibarıyla cinsi, miktarı, kullanma süresi ve niteliği ayrı ayrı tespit edilmiş bulunmaktadır. Anılan Yönetmeliğin 5 inci maddesin son fıkrasında ise herhangi bir nedenle bir dönem içinde verilmeyen giyim eşyasının sonraki döneme ait giyecek yardımı ile birlikte verilemeyeceği hükmüne yer verilmiştir.

Konuyla ilgili Danıştay Beşinci Dairesinin 28/05/ tarih ve / Esas, / Karar sayılı
kararında “Giyecek yardımının kural olarak her yıl belli dönemler itibariyle verilmesi suretiyle bu
giyeceklerin yalnızca o yıl içinde kullanılması öngörüldüğünden ve izleyen yıl yine giyecek yardımından yararlandırma söz konusu olduğundan, herhangi bir nedenle o dönem için verilmeyen giyim eşyasının
sonraki döneme ait giyecek yardımına ek olarak verilmesi olanaklı olmadığı gibi, giyim yardımının her yıl yapılması ilkesine ve kamu yararına aykırı bulunmaktadır. Bu sakıncanın önlenmesi için dava konusu Yönetmeliğin 5 inci maddesi ile her dönem için o mevsimle ilgili giyeceklerin verilmesi ilkesinin benimsenmesinde ve önceki dönem ve yıllarda ödenmeyen giyecek yardımının daha sonra ayrıca verilmesi konuşunda açık bir yasak getirilmesinde hukuka aykırılık bulunmamaktadır. (&#;)” şeklinde kararı bulunmaktadır.

Kamu Denetçiliği Kurumu, OHAL Komisyonu kararıyla görevine iade edilen memurun giyim yardımı talebini de içeren başvurusuna ilişki tarihli / Karar sayılı kararında “Başvuranın giyecek yardımı talebinin değerlendirilmesinden; ilgili yıl içerisinde memurun giyim ihtiyacını karşılamaya yönelik olarak yapılması öngörülen bir yardımın herhangi bir nedenle verilmemesi halinde sonraki dönemlere ait giyecek yardımı ile birlikte verilmesine imkân bulunmadığı, bu nedenle ihraç olduğu dönemde fiilen görev yapmaması nedeniyle verilemeyen kıyafet yardımının başvurana sonraki dönemlerde verilmesinin mümkün olmadığı anlaşıldığından, başvurana giyecek yardımının verilmemesine dair idare işleminde hukuka aykırılık tespit edilememiştir.” Şeklinde karar vermiştir.

Bu kapsamda giyim yardımı talepli başvuru yapılması önerilmemektedir. Görevine iade edilen üyelerimizin giyim yardımı talep etme ve talebinin reddedilmesi durumunda dava açma yönünde bir talebinin bulunması halinde, örnek başvuru dilekçesi şubelerimizden temin edilebilecektir.

Uyulması gereken usul ve süreler Soru yanıtında açıklandığı şekliyledir. Üyelerimizin dava açmaları ve davalarının reddedilmesi durumunda dava masraflarıyla birlikte idare vekilinin vekalet ücretini de ödeyeceklerine dair bilgilendirilmeleri gerekmektedir.

seafoodplus.info?url=%5C%5CYayin%5CKararpdf&tarih=T

İhraç edilmiş olduğum sürede özel sektörde çalışarak elde ettiğim gelir kesilerek tarafıma ödeme yapıldı/tam ödeme yapıldı ancak iade istendi bu hukuki mi? Bu uygulama karşısında ne yapabilirim?

Kamu görevinden ihraç edildikten sonra özel sektörde çalışan üyelerimiz göreve iade edildiklerinde farklı uygulamalarla karşılaşmışlardır. Geçmiş döneme ilişkin sabit ek ödeme ve maaşını kesinti yapılmadan alanlar olduğu gibi, kesinti yapılarak alan üyelerimiz bulunmaktadır.

İhraç sürecinde çalışarak ücret geliri elde edenlerden kesinti yapılabileceğine dair doğrudan bir düzenleme bulunmasa da, iade üzerine toplu ödenen maaş açıkta kalınan sürede oluşan maddi zarara ilişkindir. İhraç edilen kişinin maddi kayıpları ödeme ile karşılanmaktadır. Bu süreçte çalışıp maddi zararı olmayan veya daha az olan kişilere ödeme yapılırken bu gelirin mahsup edilmesi, ödeme yapılması durumunda ise iade talep edilmesi genel hukuki ilkeler çerçevesinde olanaklıdır. Kamu çalışanlarının mali haklarına ilişkin başka hukuki uyuşmazlıklarda verilen kararlardan ihraç olunan sürelerdeki SGK kayıtlı çalışmalardan elde dilen gelirlerin kesintisinin yapılabileceği değerlendirilmektedir.

Danıştay Dairesi’nin tarihli ve / Esas, / Karar sayılı kararında davacının açıkta kaldığı tarihi ile tarihi arasında gelir getirici bir faaliyetinin olması halinde, sebepsiz zenginleşmeye neden olmamak bakımından, bu suretle elde ettiği gelirin, hükmedilecek tazminat miktarından düşülmesi gerektiği açık olup, İdare Mahkemesince Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan bu durumun araştırılması ve alınacak cevaba göre tazminat miktarının hesaplanarak karar verilmesi gerekirken, bu yolda da bir inceleme ve araştırma yapılmadığı görülmektedir.” denilmek suretiyle bu husus açıkça belirtilmiştir.” Değerlendirmesi yer almaktadır. Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı bu kararı da esas alarak İl Sağlık Müdürlüklerine yazdığı yazıda mahsuplaşma yapılması gerektiğini belirtmiştir.

Özel sektörde çalıştığı sürede elde ettiği ücreti, alması gereken maaş miktarından kesilerek ödeme yapılan bir üyemiz adına emsal olarak açılan davada mahkeme olumsuz karar vermiştir. Karar henüz kesinleşmemiştir. İdare emsal Danıştay kararına dayanarak savunma yapmıştır. Sendikamızın bu konuda açtığı davada verilen red kararları kesinleşmiş olup AYM başvurusu yapılmıştır. Anayasa Mahkemesinden karar çıkması zaman alacaktır.

İade edilen üyelerimizden kesinti yapılarak ödeme yapılması veya yapılan ödemenin geri iadesinin talep edilmesi durumunda üyemizin izlenecek hukuksal yolun tespiti için sendika şubesi veya genel merkezimizle iletişime geçmesi gerekmektedir.

Geçmişe dönük maddi/manevi tazminat davası açabilir miyim?

Görevlerine iade edilenlerin kamu görevinden çıkarılmalarından dolayı herhangi bir tazminat talebinde bulunamayacaklarına dair düzenleme bulunmaktadır.

Maddi zarar temel olarak ücret kaybı olarak karşımıza çıkmaktadır. Ücret kaybı işe iade sonrası ücret ve sabit ek ödemenin geçmişe yönelik ödenmesiyle eksik şekilde karşılanmaktadır. Önceki soru yanıtlarında mali hakların eksik yatırılması durumunda yapılabilecekler açıklanmıştır. Ücret kaybı dışında ihraç işlemi nedeniyle uğranılan maddi bir zarar var ise aşağıda manevi tazminata ilişkin açıklamada belirtileceği üzere anayasaya aykırılık iddiasında bulunmak ve zararın ihraç işlemi ile bağını somut olarak kurabilmek kaydıyla hukuksal yollara başvuru değerlendirilebilir.

Manevi tazminat bakımından da her ne kadar yasa dava açmayı engellemişse de hukuken mümkündür. Dava açmak isteyen üyelerimizin;

Manevi tazminat için göreve iade tarihinden itibaren en geç 1 yıl içinde çalıştığı kurum merkezine örneğin Sağlık Bakanlığı Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğüne dilekçe ile çalıştığı kurum üzerinden başvuru yapması gerekecektir.

Bu başvuruda ihraç nedeni ile kendisi, varsa eşi, çocukları ve desteğine muhtaç anne ve babasının uğradığı manevi zararı ortaya koyması yani anlatması gereklidir. Bunun için de ihraç süreci boyunca varsa gittiği psikolojik destek hizmetleri, muayeneler, kullandığı ilaçlar, Aile Bakanlığına başvurmuş ise sosyal inceleme raporları, muhtaçlık belgesi almış ise bu belgeler, dışlanmış ise buna ilişkin olayların anlatımı gibi kapsamlı olmalıdır. Tek başına ihraç edildiğini söylemek yeterli değildir.

Dilekçede manevi tazminat miktarı mutlaka belirtilmelidir.

Dava harçları göz önünde bulundurulmalıdır.

Dilekçeyle yapılan başvuruya 30 gün içerisinde yanıt verilmelidir. 30 gün içerisinde yanıt verilmemesi durumunda 60 gün içerisinde; 30 günlük yanıt süresi içerisinde olumsuz yanıt verilmesi durumunda yanıtın tebliğ tarihinden itibaren 60 gün içerisinde idare mahkemesine dava açılmalıdır.

Kanunda açık olumsuz hüküm bulunduğundan dava açılırken tazminat istenemeyeceği düzenlemesinin anayasaya aykırılığı ileri sürülecektir.

Dava açıldığında kuvvetli muhtemel idare mahkemesi, bölge idare mahkemesi, Anayasa mahkemesi ve AİHM süreçleri göze alınarak dava açılmalıdır.

Bu nedenle sürecin hukuksal destek alınarak yürütülmesi önemlidir.

İhraç edilmiş olduğum süreye ilişkin yıllık izin talep edebilir miyim?

Göreve iade edilen kamu emekçilerine içinde bulunulan yılın ve bir önceki yılın yıllık izni kullandırılmakta, ayılı Kanun hükümleri gerekçe gösterilerek ihraç süresinin tamamına dair yıllık izin hakkının kullandırılamayacağı belirtilmektedir.

sayılı Devlet Memurları Kanununun Maddesine göre: “Devlet memurları, bu kanunda gösterilen süre ve şartlarla izin hakkına sahiptirler. Kanunun Maddesine göre: “Devlet memurlarının yıllık izin süresi, hizmeti 1 yıldan on yıla kadar (On yıl dahil) olanlar için yirmi gün, hizmeti on yıldan fazla olanlar için 30 gündür. Zorunlu hallerde bu sürelere gidiş ve dönüş için en çok ikişer gün eklenebilir.”. Yıllık izinlerin kullanılışı ise Maddede düzenlenmiştir. Maddeye göre “Yıllık izinler, amirin uygun bulacağı zamanlarda, toptan veya ihtiyaca göre kısım kısım kullanılabilir. Birbirini izleyen iki yılın izni bir arada verilebilir. Cari yıl ile bir önceki yıl hariç, önceki yıllara ait kullanılmayan izin hakları düşer.” Bu madde hükmü cari yıl ve bir önceki yıl dışındaki sürelere ilişkin yıllık izinlerin kullandırılmamasının gerekçesi yapılmaktadır.

Dinlenme hakkı, yıllık izin Anayasanın &#;Sosyal ve Ekonomik Haklar&#; bölümünde düzenlenerek güvence altına alınan bir haktır. Bu bakımdan yıllık izin hakkının sosyal haklar arasında yer aldığının kabulü ile göreve başlayanlara, kamu görevinden çıkarılma tarihlerini takip eden aybaşından göreve başladıkları tarihe kadar geçen süreye tekabül eden mali ve sosyal hakları ödenmesi yönündeki hüküm uyarınca bu süreye ilişkin yıllık izinlerin tamamının kullandırılması gerekmektedir.

Göreve iade edilen üyelerimizin geçmişe yönelik yıllık izinlerini kullanma talebiyle idareye başvurması önerilmektedir. Yıllık iznin cari yıl dışında hiç kullandırılmaması veya sadece 1 yıl geçmişe dönük kullandırılması durumunda üyelerimizin dava açma hakkı bulunmaktadır. Üyemizin dilekçesine 30 gün içerisinde yanıt verilmemesi durumunda bu sürenin bitiminden itibaren veya 30 gün içerisinde olumsuz yanıt verilmesi, iznin bir kısmının kullandırılacağına dair yanıt verilmesi durumunda yanıt tarihinden itibaren 60 günlük dava açma süresi işlemeye başlayacaktır.

Bu durumda öncelikle Şube, temsilcilik veya Genel Merkezimizle iletişime geçilmesi önerilmektedir. Konfederasyonumuz KESK’e bağlı Enerji, Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikamızın bir üyesi adına açmış olduğu davada Ankara İdare Mahkemesi lehe karar vermiş, ancak idarenin istinaf başvurusu üzerine davanın reddine karar verilmiştir.

Toplu sözleşme ikramiyesi ödenmesi gereken mali haklardan mıdır? Sendika aidat kesintisi yapılması gerekmekte midir?

OHAL İnceleme Komisyonu kararı ile kamu görevine iade edilen üyelerimizin mali haklarının hesaplanmasında toplu sözleşme ikramiyesinin hesaplanmadığı işyerleri olduğu gibi bu sorun kişi işyerlerinde çözülebilmiştir. Kimi işyerlerinde üyelerimizden yeniden üyelik formu doldurmaları gerektiği ifade edilmektedir.

Bilindiği gibi kamu görevlilerinin mali ve sosyal haklarının bir kısmı sayılı KHK’da düzenlenmiştir. sayılı KHK’nın ek seafoodplus.infoinde toplu sözleşme ikramiyesi düzenlenmiştir. Dolayısıyla bu ikramiye sendika üyeleri bakımından bir mali haktır.

Üyelerimizin göreve başlatılmaları üzerine Şube/genel merkezimizden temin edecekleri dilekçe ile işyerlerine başvurarak üyeliklerinin devam ettiğini, dolayısıyla sendika ikramiyesi almaya hak kazandıklarını, sendika ikramiyesinin hesaplanmasını, sendika aidat tutarının hesaplanarak sendika hesabına yatırılmasını varsa artan miktarın kendilerine ödenmesini talep etmeleri gerekmektedir.

Konfederasyonumuz KESK’e bağlı Büro Emekçileri Sendikamız ile Enerji, Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikamızın göreve iade edilen üyeleri adına toplu sözleşme ikramiyesi ve sendika pirimi ile ilgili olarak açmış olduğu davada mahkeme davanın kabulüne karar vermiştir. Karar henüz kesinleşmemiştir.

Sendikamızın üyelik ilişkisinin devamına dair açtığı davada ise İzmir 4. İdare Mahkemesi red kararı vermiş olup henüz yenidir ve yeni İstinaf edilmiştir.

seafoodplus.info

seafoodplus.info

Sürelere ve usule ilişkin genel hatırlatmalar

Üyelerimizin başvurularını yukarıda önerildiği şekilde yapmaları ve hukuki destek açısından süreci başlatırken Şube, temsilciliklerimiz veya ihtiyaç durumunda genel merkezimizle iletişime geçmeleri, verilen olumsuz yanıtlarda dava süresinde sorun yaşanmaması için son günlerin beklenmeden hukuki destek talebinde bulunulması önemlidir.

Yukarıdaki sorularda yer verilen süreler (30 gün, 60 gün) işgünü değildir. Sürelere ilişkin esaslar İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 8. Maddesinde düzenlenmiştir. Maddede belirtildiği üzere:

“1. Süreler, tebliğ, yayın veya ilan tarihini izleyen günden itibaren işlemeye başlar.

  1. Tatil günleri sürelere dahildir. Şu kadarki, sürenin son günü tatil gününe rastlarsa, süre tatil gününü izleyen çalışma gününün bitimine kadar uzar.
  2. Bu Kanunda yazılı sürelerin bitmesi çalışmaya ara verme zamanına rastlarsa bu süreler, ara vermenin sona erdiği günü izleyen tarihten itibaren yedi gün uzamış sayılır.”

Kimi durumlarda üyelerimize işyerinde elden tebligat yapılmamakta, ev adreslerine tebligat yapılmaktadır. Evde kimse bulunmaması durumunda kapıya çağrı kağıdı yapıştırılarak belgenin muhtara bırakıldığı tarih tebliğ tarihi sayılmaktadır. Muhtardan evrakın alınma tarihi tebliğ tarihi değildir.

OHAL ihraç kararlarının neden olduğu maddi ve manevi zararların tazmini talebiyle yürütülecek hukuksal süreçlerin başarılı olabilmesi usul kurallarının da gereği gibi işletilmesini gerektirmektedir.

Yine hangi özlük ve parasal haklar için talep/dava hakkının kullanılacağına ilişkin şube yöneticilerimizle ve hukuk birimimizle iletişim içinde olunması üyelerimizin olumsuz mali sonuçlarla karşılaşmasını engelleyecektir.

Mali ve özlük haklarımla ilgili Kamu Denetçiliği Kurumu’na başvuru yapabilir miyim?

Kamu Denetçiliği Kurumuna günümüzde eskiye oranla yaygın şekilde başvurular yapılmaktadır. OHAL ihraçlarının kamu görevine iade edilmelerinin ardından özlük ve mali haklarıyla ilgili Kuruma yapmış olduğu başvurular bulunmaktadır. Kamu Denetçiliği Kurumunun OHAL komisyon kararıyla görevlerine iade edilenlerin başvurularında faiz ve promosyon ödemelerine ilişkin tavsiye kararı bulunmaktadır. Giyim yardımı ile ilgili olarak ise olumsuz bir kararı bulunmaktadır. Fazla çalışma ücreti ile ilgili yapılan bir başvuruda ise, inceleme henüz devam ederken idari dava açıldığından karar verilmesine yer olmadığı kararı verilmiştir.

Üyelerimizin özellikle dava açmakta tereddüt ettikleri mali haklarla ilgili Kamu Denetçiliği Kurumuna başvuru yoluna gidebilecektir. Ancak kamu Denetçiliği Kurumuna başvuru yapılıp yapılmaması konusunun da Şube-temsilcilik/Genel Merkez hukuk birimlerimizce değerlendirilmesi önerilmektedir.

Kamu Denetçiliği Kurumuna başvuru yapabilmek için öncelikle idareye başvuru yapılmış olması ve talebin reddedilmiş olması gerekmektedir. Kuruma, dava açma süresi içerisinde başvuru yapılması durumunda başvuru dava açma süresini kesmektedir. Dava süresi yeniden ne şekilde işleyeceği de kanunda yer almaktadır. Dava açma süresine doğrudan etki eden Kamu Denetçiliği kurumuna başvuru süresi, usulleri ve dava açma süresine etkileri ile ilgili de ayrıca Şube/temsilcilik ve/veya genel merkezimizle iletişime geçilmesi gerekmektedir.

 

 

 

 

 

KHK ile ihraçtan sonra göreve dönenler için tavsiye kararı

E.A., Devlet Demiryolları İşletmesi'ne bağlı fabrikada çalışırken, 'da FETÖ/PDY iltisağı gerekçesiyle önce kamu görevinden uzaklaştırıldı ardından olağanüstü hal (OHAL) döneminde çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile ihraç edildi. İhraç işlemine yaptığı itiraz sonucu kamu görevine iade edilen E.A.'nın, 'kamu görevinden çıkarma' işlemiyle ilgili bilgileri hizmet belgesi, hizmet cetveli, sicil hareketleri sistemlerinden silindi. E.A., idareye başvurarak, ihraç öncesi yapılan 'görevden uzaklaştırma' işlemine dair bilgilerin de sistemlerden silinmesini istedi. Görevden uzaklaştırma kararının KHK'lardan ayrı idari işlem olması gerekçesiyle talebi reddedilen E.A., bu defa aynı taleple KDK'ya başvurdu.

'HUKUKA VE HAKKANİYETE UYGUN DEĞİL'

Başvuruyu inceleyen ombudsman, E.A.'nın talebini haklı bularak, özlük dosyası dışında tutulan hizmet belgelerinde Kurumsal Kaynak Yönetimi (KYK), Sosyal Güvenlik Kurumu Hizmet Takip Programı (HİTAP) gibi sistemlerde görevden uzaklaştırıldığına dair kayıtların silinmesi yönünde tavsiye kararı verdi. Bunun aksine yönelik idari işlemin hukuka ve hakkaniyete uygun olmadığına işaret edilen KDK kararında, "Diğer taraftan, görevden uzaklaşma tedbirine ilişkin bilgilerin HİTAP ve personel bilgi sistemi gibi platformlarda tutulmasının ilgili/ilgisiz kişilerin bu bilgilere ulaşmasını mümkün kılabileceği, bu durumun başvuran ve benzer durumdakiler hakkında olumsuz algılara yol açarak başvuranın işyeri huzurunu olumsuz yönde etkileyebileceği ve kişinin maddi ve manevi zararına yol açabileceği değerlendirilmektedir" denildi. Kararda, E.A.'nın talebinin idare tarafından görevden uzaklaştırma kararının KHK'dan ayrı idari işlem olması gerekçesiyle reddedildiği hatırlatıldı. Görevden uzaklaştırma tedbirinin OHAL ilan edilmesine ilişkin konulara dayandığına ve her iki işlemin birbirinden tamamen bağımsız işlem olarak düşünülemeyeceğine dikkat çekildi.

'BENZER MAĞDURİYETLER GİDERİLMELİ'

Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç imzalı tavsiye kararında ayrıca KHK ile ihraç işleminden önce OHAL gerekçeleriyle görevden uzaklaştırma tedbiri uygulanıp, yine KHK veya OHAL İnceleme Komisyonu kararına göre, göreve iade edilenler de dahil olmak üzere benzer durumdaki kişilerin muhtemel mağduriyetlerinin giderilmesi için de düzenleme yapılması istendi. Kararda bu durum için "Görevden uzaklaştırma tedbiri sonrası herhangi bir ceza almayarak göreve iade edilenler hakkındaki bilgilerin özlük dosyası dışındaki HİTAP ve personel bilgi sistemleri gibi elektronik veri tabanlarında tutulmaması yönünde düzenleme yapılması hususunda Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına tavsiyede bulunulması gerektiği sonuç ve kanaatine varılmıştır" denildi. E.A.'nın başvurusu ile ilgili KDK tavsiye kararı, disiplin soruşturması kapsamında görevden uzaklaştırılmakla birlikte disiplin cezası almadan görevine iade edilenler için de emsal teşkil ediyor.

Bu Habere Tepkiniz

14 Haziran tarihi itibariyle, arkadaşımız OHAL Komisyonu Kararı ile, 68 Arkadaşımız ise Yüksek Disiplin Kurulu, Mahkeme Kararı ve KHK ile görevlerine dönmüşlerdir.

İllere göre, ihraç edilip görevlerine dönen arkadaşlarımızın isimleri aşağıdadır.

OHAL KOMİSYONU KARARIYLA GÖREVİNE DÖNEN ÜYELERİMİZ

YDK/KHK/MAHKEME/İSTİNAF KARARIYLA GÖREVİNE DÖNEN ÜYELERİMİZ

ADANA:
1- Berrin ORTAKALE,
2- Hamdullah KARAKAŞ01

ADIYAMAN:
1- Mehmet AYDIN,
2- Sabri TANRIVERDİ,
3- Nezahat ÖNDER,
4- Tülay ERSÖNMEZ (Mahkeme Kararı ile görevine döndü),
5- Mehmet Şah TANIK (Mahkeme Kararı ile görevine döndü)

AĞRI:
1- Serkan İLGEN,
2- Namık Kemal TAN (Mahkeme Kararı ile görevine döndü)

AMED:
1- Mehmet KARABULUT,
2- Ender DAL,
3- Özkan KILIÇ,
4- Hasan YUSMA,
5- Pırşeng İNCE,
6- Ramazan ÇİÇEK,
7- Şeref ARTIŞ,
8- Mehmet Nuri ASLAN,
9- Yılmaz GÜNERİ,
Velat ERTUĞRUL,
Yunus BATURAY,
Recep SEYİTVAN,
Yücel KARDAŞ,
Muharrem AYZİT,
Kemal ŞİMŞEK,
Ilgıt KARAKÜLAH,
Mizgin KARAKEÇİ,
Berfin ABDALOĞLU KARAR,
Ahmet ÇOBAN (vefat),
Asuman KARAGÖKLÜ,
Meyro KOÇ,
Yusuf GEZER,
Ekrem ALAKUŞ,
Murat KAYA,
Songül YILDIZ,
Semra KARAMAN,
Gülşen AYDIN,
Kemal KAYGUSUZ,
Leyla DÜZ,
Mehmet GÜMÜŞ,
Şemse ÇİÇEK BAYER,
Abdülhadi SAKCI,
Nihat ERELİ (Mahkeme Kararı ile görevine döndü),
Mustafa EKİN (Mahkeme Kararı ile görevine döndü),
Şoreş MALTAŞ (Mahkeme Kararı ile görevine döndü),
Yasemin ASLIM (Mahkeme Kararı ile görevine döndü),
Sevgi SEVER CEYHAN,
Nasır HAZANAY,
Süleyman GÜNDÜZ (Mahkeme Kararı ile görevine döndü),
Fatih BALTA,
İdres YALIN,
Av. Aysel GÜR (Mahkeme Kararı ile görevine döndü),
Veysi AKGÜL,
Nedim TUTCİ,
Hatun ÇAKAR BATURAY,
Hilas DEMİRHAN,
Mahemmet METİN,
Mizbah SEVEN,
Şeyhmus KIZAK,
Ahmet Zeki EKİNCİ,
Resul BAŞBOĞ (KHK ile görevine döndü),
Ramazan KIYAR (KHK ile görevine döndü),
Hilal SORUHAN,
Serap KILIÇ (Mahkeme Kararı ile görevine döndü)
Cemgil POLAT (Mahkeme Kararı ile görevine döndü),
Mehmet AYDIN (Mahkeme Kararı ile görevine döndü)

ANKARA
1- Naki YASAN, (KHK ile görevine döndü)
2- Sema DANACIOĞLU, (KHK ile görevine döndü)
3- Ali GÜRER, (KHK ile görevine döndü)
4- Hülya ŞAHİN, (KHK ile görevine döndü)
5- Arzu ŞENYURT AKDAĞ, (KHK ile görevine döndü)
6- Ali ÖZTÜRK,(KHK ile görevine döndü)
7- Necdet KALKAN (vefat),
8- Serkan KARAKILIÇ,
9- Murat KARADUMAN,
Hülya ULUĞTÜRKEN,
Erkan ANLAR,
Özlem EKİNBAŞ (Yüksek Disiplin Kurulu kararı ile görevine döndü),
Güldalı KOCAOĞLU (Mahkeme Kararı ile görevine döndü),
Mithat TOKUR (Mahkeme Kararı ile görevine döndü)
Fikret ASLAN,
Coşkun GÖK,
Vassaf TURGUT (Mahkeme Kararı ile görevine döndü)

ANKARA
1- Zeynep EYİOL YERLİ,
2- Nuşin ACAR,
3- Fatma ŞENYURT,
4- Mürüvet YURT SALTIK,
5- Sakine KÖSE,
6- Özgür Hüseyin KAHRAMAN,
7- Rıza UĞUR,
8- Olcay ŞAKAR ASLAN,
9- Mevlüt ÇAKMAK (Mahkeme Kararı ile görevine döndü)

ANTALYA:
1- Mehmet Mutlu ALP, (KHK ile görevine döndü)
2- Ebru ARSLAN,
3- Meral ÖZDOĞAN
4- Güven TÜRKAY (Mahkeme Kararı ile göreve döndü)
5- Murat ŞEHİR

AYDIN:
1- Yalçın DURMUŞ,
2- Lokman OLÇAY,
3- Çetin KAYA

BATMAN:
1- Suat ÜNSAL,
2- Mehmet İhsan GÜMÜŞTEN,
3- İbrahim AKIN,
4- Abdullah ÖNEN,
5- Orhan SEBUKTEKİN,
6- Serdar Zülfükar ÇELEBİ,
7- Sedat GÜRBÜZ,
8- Muhsin BARIŞ,
9- Cihan BAKDUR,
Nevzat KAPTANOĞLU (Mahkeme Kararı ile göreve döndü),
Ekrem AYSAL (Mahkeme Kararı ile göreve döndü),
M. Zekeriya ÖZDİL (Mahkeme Kararı ile göreve döndü),
Lokman ALKAN,
Özcan OKAN (Mahkeme Kararı ile göreve döndü),

BİNGÖL:
1- Mehmet Halil ÖVER,
2- Duygu AYDEMİR

BİTLİS:
1- Cengiz Yüğünt ZANA (Mahkeme Kararı ile göreve döndü)

BOLU:
1- Mustafa ÖZPEK

BURSA:
1- Yılmaz ALPASLAN, (KHK ile görevine döndü)
2- Tunç Bülent ÖZBEK,
3- Adile ÜNAL,
4- Abdülkerim SÖNMEZ (Mahkeme Kararı ile göreve döndü),
5- Aydın DESDE,
6- Aysun TORUN SÜTÇİ (Mahkeme Kararı ile göreve döndü),
7- Metin ORAK (Mahkeme Kararı ile göreve döndü)

ÇANAKKALE:
1- Devrim KARACA (Mahkeme Kararı ile göreve döndü)

ÇORUM:
1- Emrah AZAPÇI,
2- Ertuğrul ALPER (Mahkeme kararı ile görevine döndü)

DERSİM:
1- Ceyhun BULUT (Mahkeme kararı ile görevine döndü)
2- Yılmaz YIKILMAZ,
3- Çiğdem TAŞ,
4- Murat ÇAYNAK,
5- Ümit YILDIZ

EDİRNE:
1- Mehmet KAYA (Mahkeme kararı ile görevine döndü)

GAZİANTEP:
1- İbrahim Halil KARADAŞLI,
2- Erdal ADIGÜZEL,
3- Ayaz DEVİREN,
4- Hünkar ER,
5- Bayram KAYIKÇI,
6- Vahit DEMİR,
7- Mahmut BİLGİN,
8- Gurbet YAMAN (İstinaf Mahkemesi Kararı ile göreve döndü),

HAKKARİ:
1- Nurettin ÇİFTÇİ,
2- Şükran AKAR,
3- Cihan DOĞAN,
4- Şaban ERTUNÇ

HATAY:
1- Naci KAYA,
2- Ayfer FENER KAYA,
3- Ender ALTUNAY,
4- Kemal ÇAMLICA,
5- Mehmet Can GÜZEL,
6- Mahmut KUŞ,
7- Ümran USLANMAZ

İSTANBUL
1- Semiha YEŞİLOVA,
2- Banu BOZKURT

İSTANBUL
1- Saadet ÖZOĞUZ, (KHK ile görevine döndü)
2- Dursun LALELİ, (Mahkeme kararı ile görevine döndü)
3- Serhat AZİZOĞLU,
4- Ekrem ÜÇEL,
5- Abdullah ARIKAN,
6- Saffet KESKİN (Mahkeme Kararı ile görevine döndü)

İSTANBUL
1- Rana GÜNGÖR,
2- Sultan KALELİ (Mahkeme Kararı ile göreve döndü),
3- Vecdi SARUHANOĞLU,
4- İpek ERGENAY
5- Esin ARSLAN (Mahkeme Kararı ile göreve döndü),
6- Rojda KARLI,
7- Naciye LAÇİN,
8- Yılmaz KARACA,
9- Özgür KARADAŞ,
Samet UZUNER (İstinaf Mahkemesi Kararı ile göreve döndü),
Dilek DOĞAN (İstinaf Mahkemesi Kararı ile göreve döndü)

İZMİR:
1- Ramis SAĞLAM, (Yüksek Disiplin Kurulu kararı ile görevine döndü)
2- Hüseyin YILDIZ,
3- Ayfer EMİR SARIKAYA,
4- Bilal YAŞİK,
5- Bilal GÖKÇEN,
6- Seyithan SEVİM,
7- Mustafa NAZLI,
8- Murat YILMAZ,
9- Çağlar YILDIZ,
Mehmet Şirin KAPLAN,
Yahya ATAŞ,
Sinan SEFER (Mahkeme Kararı ile göreve döndü),
Berat KAPLAN (Mahkeme Kararı ile göreve döndü)

KARS:
1- Zekai YILMAZ

KAYSERİ:
1- İlyas DOĞAN (KHK ile görevine döndü)

KIRŞEHİR:
1- Mustafa BAYRAM

KOCAELİ:
1- Mehmet POLAT,
2- Hasan KAPTAN,
3- Mahmut ZENGİN,
4- Sibel KARACA,
5- Süphan TÜRK
6- Candan ERYILMAZ (Mahkeme Kararı ile göreve döndü)

MALATYA:
1- Mehmet ÇOLAK,
2- Kenan DAĞ,
3- Feyzullah KAYA,
4- Erol YILDIZ

MARDİN:
1- Orhan BİLGE, (KHK ile görevine döndü)
2- Ahmet DİLEN,
3- Aram ATIŞ,
4- Ayfer ÖZKORKMAZ,
5- Kadir İMRAK,
6- Osman GÜNGÖR (KHK ile görevine döndü)

MERSİN:
1- Açelya SEMİZOĞLU,
2- Kerim ÖZDEMİR,
3- İbrahim İNAN,
4- Uğur SAYINDA,
5- Ali ATLI,
6- Rojen ÖZBAY,
7- Fehmi ÖZEN,
8- Hatice ÖZDEMİR DANYELİ,
9- Hazar SEMİZOĞLU (Mahkeme kararı ile görevine döndü),
Huriye KUZUM (Mahkeme kararı ile görevine döndü),
Merdan TAŞ

MUĞLA:
1- Volkan AYHAN, (Mahkeme kararı ile görevine döndü)
2- Melike GÜROL,
3- Cihan ASLAN

MUŞ:
1- Naim KOÇLARDAN

OSMANİYE:
1- Özgür KARAGEDİK (Mahkeme kararı ile görevine döndü)

SAKARYA:
1- Erdal AYDIN

SAMSUN:
1- Ali Nail DÜZTAŞ

SİİRT:
1- Mehmet Nuri AKSU,
2- Salih ESEN,
9- Osman YÜZTAŞ (Mahkeme Kararı ile görevine döndü)

SİVAS:
1- Dilek ERDEN (Mahkeme kararı ile görevine döndü)

ŞANLIURFA
1- Haydar ŞEKER, (Mahkeme kararı ile görevine döndü)
2- Murat YAVUZTÜRK,
3- Osman ATMACA,
4- Yüksel DEĞİRMENCİ,
5- Ahmet SEYARCI,
6- Mehmet Ali PARILDAR,
7- Veysel YURDABAYRAK (Mahkeme Kararı ile görevine döndü),
8- Leyla SEZEN (Mahkeme kararı ile görevine döndü)

ŞIRNAK
1- İbrahim KABUL,
2- Hasan KARAAĞAÇ,
3- Hesam KARA,
4- Mehmet Salih ABAY,
5- Halil ERKAN,
6- Ahmet CEYLAN

TRABZON
1- Mustafa SARIKAYA

VAN:
1- Sadun TURGUT, (Mahkeme kararı ile görevine döndü)
2- Yılmaz YAŞAR,
3- Muhammet Galip İLMEN,
4- Edim ÇİFTÇİ,
5- Zerya KIZILDAĞ DEMİR,
6- Mehmet Tayip GÜZEL,
7- Behçet ERÇAĞ,
8- Ebubekir ORHAN,
9- Senar ASLAN,
Seda ALEV KIRDAR,
Erdal DEMİRKAN,
Ayten UÇAR SEZGİN,
Barış GÜLER,
Serhat ACAR,
Hanifi YILDIRIM,
Yunus ŞAHİN,
Vehbi KOÇ,
Necat KINA,
Erol AĞÇAKAYA (Mahkeme kararı ile görevine döndü),
Engin ŞİMŞEK,
Adil DÜZGÜN,
Menşure DAĞLAR CANBEY (Mahkeme kararı ile görevine döndü)

ZONGULDAK:
1- Bircan SAKİN, (KHK ile görevine döndü)
1- Cemil KAYNAR

BES Büro Emekçileri Sendikası

◾OHAL KOMİSYONU TARAFINDAN VERİLEN GÖREVE İADE KARARLARI SONRASINDA , BİRÇOK UYUŞMAZLIK ORTAYA ÇIKMAKTA OLUP  , BU UYUŞMAZLIKLARIN BÜYÜK BİR BÖLÜMÜNÜ MEMURLARIN MALİ HAKLARI OLUŞTURMAKTADIR .

◾OHAL KOMİSYONU KARARI SONUCUNDA GÖREVİNE İADE EDİLENLER  MALİ HAKLARINI YASAL FAİZİ İLE ALABİLMEKTEDİR 

 

ŞÖYLE Kİ ;

◼️ sayılı Kanun ile kurulan olağanüstü hal işlemleri inceleme komisyonu, olağanüstü hal kapsamında doğrudan kanun hükmünde kararname hükümleri ile tesis edilen işlemlere ilişkin başvuruları, ilgili kamu kurumlarından temin edilen bilgi ve belgeler kapsamında değerlendirip karara bağlamaktadır.

◼️ sayılı KHK ‘da düzenlenen OHAL komisyonu ile  görevine geri iadesine karar verilmiştir. Bu kararda görevine iade edilen kişilerin mali ve sosyal haklarının geriye doğru alabilecekleri kararlaştırılmamıştır. Anayasa mahkemesi 26 Temmuz tarihli Resmi Gazete de yayımlanan bir bireysel başvuru kararında, KHK'da alamayacaklarına dair hüküm olmadığı gerekçesiyle, mali haklarının geriye doğru verileceğini kararlaştırmıştır.

◼️OHAL Komisyonu tarafından görevine iade konusunda karar verilip bu kapsamda göreve başlayanlara, kamu görevinden çıkarıldıkları tarihten göreve başladıkları tarihe kadar geçen süreye tekabül eden mali ve sosyal haklarının ödeneceği belirtilmiştir. İşte tam da bu ödeme noktasında  ihtilaf konuları ortaya çıkmaktadır. ( sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabul Edilmesine Dair Kanun’un “İade hükümleri” başlıklı seafoodplus.infoin 1. Fıkrası )

OHAL KOMİSYONUN KARARI SONUCUNDA YAŞANAN UYUŞMAZLIKLAR

◼️Bu karar ile birlikte kişiler görevinden hiç ayrılmamış gibi mali ve sosyal haklarına yeniden kavuşmaları gerekmektedir. İdarenin verdiği iptal kararlarına karşı yargı yoluna başvurulması hususu OHAL komisyonunun iptal kararları içinde geçerlidir.

MALİ HAKLARIN FAİZİ KONUSUNDA OLUŞAN UYUŞMAZLIK:

◼️Bu konuda yaşanan uyuşmazlıklardan ilki mahkeme kararıyla veya OHAL Komisyonu kararıyla göreve iade olan memurlara geriye dönük mali haklarının yasal faiziyle ödenmemesidir.  Bu konuda Danıştay ve Anayasa Mahkemesi kararlarında herhangi bir sebeple hakları ihlal edilen kişilerin bu hakları geri iade edilirken bu mali haklarına geç kavuşmasının bir sonucu olarak bu haklarının yanında faizlerinin de ödenmesi gerektiği yönündedir.  

◼️Bir diğer uyuşmazlık ise göreve iade edilenlerde vergi matrahı sorunudur. Göreve iade edilen memurların mali hakları ödenirken, ödeme yapılan zamanın vergi matrahını ödemeye ilave edilmesi bir diğer uyuşmazlığın konusunu oluşturur.  Bu konu ile alakalı olarak  ise ‘’seafoodplus.info ‘’ yazımızda ayrıntılı bilgi verilmiştir. İdareler bu konuda Maliye Bakanlığının da görüşleri doğrultusunda geriye dönük ücret ödemeleri hangi dönemde ödenecek ise o dönemde geçerli olan gelir vergisi tarifesinin esas alınacağını kabul etmekteler.

 

EK DERS ÜCRETLERİNİN ÖDENMESİ

◼️Göreve iade edilen memurlardan göreve iade olan öğretmenlere, fiili olarak öğretmenlik görevini icra etmemeleri gerekçesiyle geçmişe ait ek ders ödemelerinin yapılmaması da göreve iade sonrasında ortaya çıkan bir diğer uyuşmazlıklardan bir tanesidir. Bu konuda karar verilirken ilgili mevzuatlara bakılarak  ek ders ücretini görevdeyken alması ihtimal sınırı aşıyorsa görevinden ayrı kaldığı durumlarda diğer öğretmenlerin ek ders ücreti ödemesinden yararlandığı durumlarda görevine geri iade edilen öğretmene de ek ders ücretinin ödenmesi gerekir.

◼️Ancak ihtimal söz konusu ise veya ek ders verilmesi idarecilerin takdirine veya belli koşullara bağlanmış ise bu durumda koşulları değerlendirerek bu ödemelerin yapılmaması da mümkün olabilecektir.

◼️Göreve iade edilen memurların tazminat taleplerinin reddedilmesi işlemine karşı dava açmaları durumunda sayılı Kanunun Maddesinde yer alan “…Bu kişiler, kamu görevinden çıkarılmalarından dolayı herhangi bir tazminat talebinde bulunamaz.” ibaresinin Anayasa’ya aykırılığı gerekçesiyle iptali için Anayasa Mahkemesine gönderilmesi talebini de dava dilekçelerine eklemeleri yerinde olacaktır. Aksi takdirde ilgili kanun hükmü dolayısıyla davalardan sonuç alınması zor gözükmektedir.

◼️Anayasanın Maddesi gereğince Anayasa Mahkemesi iptal kararlarının geriye yürümezliği ilkesi geçerlidir. Ancak iptal kararları, görülmekte olan ve henüz kesinleşmeyen davaları etkilemektedir. Bu sebeple Anayasa Mahkemesince verilecek iptal kararlarından devam eden ve henüz kesinleşmeyen tüm davalar etkilenecektir.

 

AŞAĞIDA GÖRSELİNİ PAYLAŞTIĞIMIZ DAVAMIZIN KABUL KARARINDA GÖRÜLECEĞİ ÜZERE ; OHAL KOMİSYONU KARARI İLE GÖREVİNE İADE EDİLEN MEMURLAR  GERİYE DÖNÜK OLARAK MALİ HAKLARINI YASAL FAİZİ İLE BİRLİKTE ALABİLMEKTEDİR .                                                                                                                                                       

 

☎️  Ohal komisyonu tarafından görevine iade edilen memurların mali hakları  konularında ; hukuki danışmanlık ve talepleriniz için Alsancak Hukuk ve Danışmanlık Ofisi’ne ait +90 () 86 47 ve +90 () 63 15 iletişim numaralarından tarafımıza ulaşabilirsiniz.

 

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir