tercih yaparken kaç bin üstü yazılmalı / Tercih aralığını çok geniş tutun - En Son Haberler - Milliyet

Tercih Yaparken Kaç Bin Üstü Yazılmalı

tercih yaparken kaç bin üstü yazılmalı

YKS tercih önerileri… Üniversite tercihleri için 10 maddelik rehber!

YKS'ye giren öğrencilerin heyecan dolu tercih süreci başladı ve üniversite adayları tercihler konusunda önerileri merak ediyor. milyon aday için 14 Ağustos’a kadar sürecek üniversite tercihleri için öneriler ve dikkat edilmesi gerekenler

Sultan UÇAR

Yayınlanma: - 07 Ağustos Güncellenme:

YKS tercih önerileri… Üniversite tercihleri için 10 maddelik rehber!

Üniversite sınav sonuçları açıklanınca, geçen yıla göre aynı sayıda net yapan adayların bu yıl sıralamalarda binlerce kişi geriye düştüğü ortaya çıktı. Tercihlerde zaten bir önceki yılın puanları, doğru liste hazırlamak için veri oluşturmuyordu. Sıralamalardaki bu sapmayla birlikte, milyonlarca adayın kafası iyice karıştı.

YKS sonuçlarına göre; Sayısal'da bin , Sözel'de bin , Eşit Ağırlık'ta bin ve Yabancı Dil'de 78 bin olmak üzere 2 milyon bin 49 kişiyi ilgilendiren üniversite tercihleri başladı. TYT'de puan barajını aşan 1 milyon bin aday da tercih yapabilecek.

UZMANLARA SORDUK

Hayatının tercihini yapmaya çalışan adaylar, doğru karar vermekte zorlanıyor. Üniversite tercihinde milyonlarca öğrenciye yol gösteren Eğitim Uzmanı Salim Ünsal ve Fen Bilimleri Eğitim Kurumları Rehberlik Koordinatörü Cihan Yeşilyurt, doğru tercih listesi oluşturmanın ipuçlarını verdi.

BÖLÜM KAÇLA KAPATIR?

Adayların, ‘Hocam şu bölüm sizce kaçla kapatır?’ diye sürekli sorduğunu söyleyen Eğitim Uzmanı Salim Ünsal, “Bu soru, bir tercih döneminde cevabı en zor sorudur. Çünkü, bir programın kaçla kapattığı/kapatabileceğini puan türü, öğrenim şekli, üniversite lokasyonu, sosyo-ekonomik durum, kontenjan  değişikliği etkiler” dedi.

PUANA GÖRE TERCİH AVANTAJLARI

– SAYISAL PUAN

Sayısal puanda ilk kez bu yıl büyük bir yığılma oldu. Barajı geçen aday sayısı 'a göre bin kişi arttı. Sayısaldan tercih yapacaksanız, başarı sıranızın yüzde 50 üstünden başlayıp, yüzde alta indirin. Örnek; 50 bininci aday 25 binden tercihlerini oluşturup, bine kadar inmeli.

– EŞİT AĞIRLIK

Sayısal gibi EA puanında da yığılma var. Aday sayısı 'a göre bin kişi arttı. Bu puan türünde çok fazla sürpriz olacak. Çok üstten ve çok alttan tercih listesi oluşturun. Örnek; bininci aday bininci sıradan başlayıp, bin binlere kadar inmeli.

– SÖZEL PUAN

'da bin olan aday sayısı bu yıl bin 'a indi. Yine de Sözel'de çok temkinli olunmalı. Çünkü, YDS'den sonra en az kontenjan Sözel' de var. Ayrıca EA da sözelden tercih yapabiliyor. Örnek; 50 bininci aday binlerden tercihe başlayıp, binlere kadar inmeli.

BARAJA TAKILMAYIN

Tıp: En düşük 50 bin

Hukuk: EA en düşük bin

Mühendislik: En düşük bin

Mimarlık: En düşük bin

Öğretmenlik: PDR dahil en düşük bin

Diş Hekimliği:En düşük 80 bin

Eczacılık: En düşük bin

Cihan Yeşilyurt

Fen Bilimleri Eğitim Kurumları Rehberlik Koordinatörü Cihan Yeşilyurt
10 MADDEDE DOĞRU TERCiH

1- KENDİNİZİ TANIYIN

İleride hangi mesleği yaparsanız mutlu olabileceğinizi düşünün. Sabırlı mısınız? Meraklı mısınız? Yetenekleriniz, ilgi alanlarınız ne? Kişilik özellikleri ve yönelimlerine göre liste yapın.

2- LİSANSTA SIRALAMA

Lisans tercihlerini puana göre değil sıranıza göre yapın. 4 yıl ve üzeri bölümlerde puanla tercih yaparsanız yanılır hatta açıkta kalabilirsiniz.

3- İSTEĞİNİZ ÖNEMLİ

Bir aday eğer 18 binden öğrenci alan bölümü daha çok istiyorsa, 14 binden öğrenci alan bölümün üzerine tercih listesinde yazıp, şansını denemeli.

4- İSTEMEDİĞİNİ YAZMA

Okumak istemediğiniz bir bölümü yazar ve yerleştirirseniz, kayıt yaptırmazsanız da seneye OBP puanının yarıya iner. 24 tercihin hepsini doldurmak zorunda değilsiniz.

5- KONTENJAN KARŞILAŞTIR

Doğru tercih için bölümlerin ve kontenjanlarını karşılaştırın. Örneğin 'da 50 olan kontenjan 60'a çıkmışsa, programın başarı sırası düşer ve şansınız artar.

6- ÖZEL ŞARTLAR

Tercih Kılavuzundaki özel şartları okuyun. Pilotaj gibi bazı bölümlerde boy ve kilo gibi özel şartlar aranıyor. Kazansanız da, şartlar tutmazsa kayıt yaptıramazsınız.

7- YENİ BÖLÜMLER

Yeni açılan yükseköğretim programlarını ve çağın mesleklerini istek sıranıza göre listenize ekleyin.

8- BOŞ KONTENJANLAR

Kılavuzunda bazı programların karşısında puan ve başarı sırası yazmıyor. Bu programlar, ‘Talep olmadığı için 'da boş kaldı' diye yorumlanmalı.

9- ÖN LİSANSTA PUAN

Yüksekokullarda bin kişilik kaymalar bekliyoruz. Adaylar çok esnek bir tercih listesi yapabilir. Barajın 'e düşürülmesi, 4 yıllıklara ilgiyi arttıracak. Bu da 2 yıllıklara yerleşme şansını yükseltir.

ÖĞRETMENLERE SORUN

Eğitim Koçu adlı kişi ya da kişiler uzman olmadığı için yanlış yönlendirip, kafanızı karıştırıyor. Tercihlerinizin son halini mutlaka uzman bir rehber öğretmene sormalısınız.

Salim Ünsal

Eğitim Uzmanı Salim Ünsal
EN SIK SORULAN SORULAR VE CEVAPLARI

1- Net sayım geçen yılla aynı ama sıralamam binlerce kişi geriledi. Ne yapacağım?

Bazı testlerin bu yıl puanları yükselse de, sıralamada alt sıralara indi. Sayısal ve EA puanları yükte ağır ama pahada düşük kaldı.

2- Bu yıl kontenjan artışı yerleştirilme şansımı da arttırır mı?

Kontenjanlar çok yükselmedi. Nitelikli/Niteliksiz kontenjan artışına odaklanın.

3- EA puanında 11 bininciyim. Geçen yılın 10 binlik sırasını yazayım mı?

İlk 10 binde bu yıl EA' da kontenjan kişi arttı. Bu sıralamada ilk 10 bin bölgesinde seçim yapmanızı sağlasa da, yerleştirme garantisi vermez.

4- İlk 40 binde devlette hukuk kazanabilir miyim?

Geçen yıl ilk 40 binde 13 bin olan kontenjan bu yıl 14 bin 'e çıktı. Bu, EA'daki tüm programlara olumlu yansıyacak. Vakıflarda burs oranının artması da etkileyecek.

5- EA'da yığılma hangi aralıkta?

AYT'de matematik soruları kolay gelince, doğru çözen sayısı arttı. EA öğrencileri ilk 40 bine yığıldı. Bu olmasaydı, geçen yıl 41 binle kapatan bir hukuk fakültesine bu yıl 45 binde olan aday da girerdi.

6- Sayısalda ilk 20 bindeki aday devlette tıp kazanabilir mi?

Hepsi tıp istemez. Endüstri, bilgisayar mühendisliği gibi yüksek puanlı bölümler de ilk 20 binden alır. Bu, binlik sıradaki adaylara tıp kazanma şansı verir.

7- Geçen yıl bininci sıradaki mühendisliği binden kazanır mıyım?

Tıptaki 2 bin kontenjan artışı nedeniyle orta düzey mühendislik sıralamasında bin kişilik genleşme bekleniyor. Tercih yaparken, korkmayın.

8- Sözelde geçen yıl ilk 10 binden alan bölümü 13 binden kazanabilir miyim?

Sözelde, geçen yıla yakın değerler çıkar. Program öğrenci sıralamasının yüzde 40, yüzde 50 önünde değilse yazmalıdır.

9- Sıralamada alt ve üst sınırı nasıl belirlemeliyim?

Örneğin; Bu yıl 50 bininci sıradaki öğrenci, geçen yılın 50 bininci sırasıyla başlarsa hata yapar. Çok istediğiniz bölümleri, sıranızın en az yüzde 30 üstüne çıkarak, yazın.

Puan türlerinde en riskliler ve en az riskliler hangileri?

Bu yıl sayısalda, geçen yıla göre bazı programlar daha kolay kazanılacak. EA'da puan ve sıra dengesi değişimi özellikle
ilk binde sürpriz yapar.

ÖN LiSANSLAR NASIL ETKiLENiR?

TYT sonuçları geçen yıla benziyor. Puan ve sıralamada anormallik yok. Sağlıkta yükselme, teknik ve sosyal alanlarda da yine olumlu değişim bekleniyor. Sıralamada çok hassas denge gözetilmesine gerek yok. Kontenjanın yüzde 40’ı bu yıl da 2 yıllıklara ayrıldı. Yelpazeyi açık tutan, kazanır.

YETENEK TERCİHLERİ NASIL OLACAK?

Yetenekle girilen bölümlerin tercih ile doğrudan ilgisi yok. Tercih yapanlar da, özel yetenek sınavı için güzel sanatlar, konservatuar, beden eğitimi gibi okullara başvurabilir. Yetenek başvuruları, genel tercihleri etkilemez.

matematiköğrenciseçimsınavYDSYKS

Tercih listesi yaparken bunlara &#;ok dikkat edin

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Ağustos 05,

LinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

Tercih yaparken başvurulabilecek bir yardımcı kaynak da YÖK Atlas. Uzmanlar bazı hataların yapılmaması için bu atlasın iyi incelenmesi uyarısında bulunuyor. Puanı yüksek olan bölümden aşağıya doğru ama mutlaka istenilen ve adayın kendisine uygun gördüğü bölümleri yazması öneriliyor.

Haberin Devamı

Üniversite adayları için tercih dönemi de sınavlar kadar zorlu bir süreç. Adaylar, en fazla 24 tercihte bulunabilecekler. Sıralamaya göre nasıl bir liste oluşturmalı? Kaçıncı sıraya hangi bölüm ya da üniversite yazılmalı? Tercih yaparken nelere dikkat edilmeli? Bu soruları Fen Bilimleri Eğitim Kurumları Rehberlik Koordinatörü Cihan Yeşilyurt’a sorduk. İlk sıralara başarı sıralamasının üzerindeki bölümlerin yazılması gerektiğini söyleyen Yeşilyurt, önerilerini şöyle sıraladı:

SEVMEDİĞİNİZ BÖLÜMÜ KESİNLİKLE YAZMAYIN
İlk sıralarda başarı sırasının üzerinde ve en çok istenilen bölümlere (ilk iki ya da üç tercih); orta sıralarda yerleşme olasılığı yüksek olan ve başarı sırasına yakın olan bölümlere (beş ile 18’inci tercihler); son sıralarda ise yerleşme olasılığının çok yüksek olduğu (19 ve 24’üncü tercihler) bölümlere yer vermek uygun olacak. Adaylar, okumayı düşünmedikleri ya da başarılı olma konusunda tereddütlü oldukları bölümleri kesinlikle tercih listesine almamalılar. Çünkü bir sonraki yıl yeniden sınava girilirse Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) yarı yarıya düşecek.

Haberin Devamı

LİSTEYİ İSTEK SIRASINA GÖRE YAPMALI
Adayların ilgi alanına göre en çok istediği bölümlerden başlayarak tercih yapması daha sağlıklı olacak. Açıkta kalmamak adına istenilmeyen bölümler tercih listesine alınmamalı. Tercih edilen bölüm ve üniversiteye dair özel koşulları tercih kılavuzundan öğrencinin mutlaka okuması gerekiyor. Birçok aday özel şartları okumadan tercih yaptığından kayıt yaptırırken sürprizlerle karşılaşıyor. Yeni açılan bölümler puan ve başarı sıraları olmadığı için tercih yaparken adayların akıllarında soru işaretleri yaratabiliyor. Yeni açılan bölümle ilgili diğer üniversitelerde o bölümün başarı sıralamalarına bakılarak tahmin yürütülebilir.

AİLELERE: YANINDA OLACAĞINIZI HİSSETTİRİN
Çocuklarınızın ergenlik dönemini henüz bitirmediğini unutmayın. Bazıları üniversiteye giremediğinde anne-babalarının sevgi ve güvenlerini kaybedeceklerini düşünüyor. Başarılı ya da başarısız her koşulda onların yanında olacağınızı hissettirmelisiniz. Toplumdaki sınıf atlama çabası, ekonomik kaygıları giderme yolu hep ‘iyi bir meslek’ düşüncesini de beraberinde getiriyor. İyi bir meslek hedefine ise iyi bir üniversite yoluyla ulaşma çabası bazen ailelerin çocuklarına kaldıramayacakları sorumluluklar yüklemesine neden oluyor. Aileler, motivasyon amaçlı başvurulan ama demotive eden, kıyaslama ve karşılaştırma eğiliminde oluyor. Çocuğunuzu sadece kendisiyle karşılaştırmalısınız. Yani önceki başarısıyla şimdiki durumunu karşılaştırmak daha olumlu sonuç verir.

Haberin Devamı

EN ÇOK YAPILAN TERCİH HATALARI
1- Her yıl binin üzerinde üniversite öğrencisinin yeniden üniversite sınavına başvurduğu göz önüne alınırsa, tercih hatalarının başında, üniversitelerin ve bölümlerin ayrıntılı bir biçimde araştırılması geliyor.
2- Adaylar sınav sonuç belgesini doğru yorumlayamayabiliyor. Sonuç belgesinde yazan puan türlerini, yerleştirme puanlarını ve başarı sıralarını birbirine karıştırabiliyorlar.
3- ÖSYM’nin internetten yayınladığı Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu incelenmiyor. Hatta kılavuzun ÖSYM’nin sitesinde olduğunu dahi bilmeyenler çıkabiliyor.
4- Kılavuz incelenmediği için yükseköğretim programlarının özel koşulları da okunmuyor.
5- Bazı adaylar başarı sırasına göre değil de puana göre tercih yapılacağını sanıyor. Oysa adayların yükseköğretim programlarının başarı sıralarını dikkate almaları gerekiyor.
6- Adayların birçoğu hangi durumda ortaöğretim başarı puanının kırılacağını bilmiyor.
7- Üniversite sayısı çok arttığı için devlet ve vakıf üniversiteleri birbiriyle karıştırılabiliyor. Tercih ettiği üniversitenin vakıf üniversitesi olduğunu bilmeyip, ücret ödemek zorunda olan ya da öğrenimine devam edemeyen öğrenciler olabiliyor.
8- Tercihlerini istek sırasına göre değil, yüksek başarı sırasından düşük başarı sırasına doğru sıralayabiliyor. İstek sırasına uygun tercih yapmamak daha fazla istedikleri bir programa yerleşmelerine engel olabiliyor.

Haberin Devamı

BU ATLAS’A MUTLAKA GÖZ ATIN
Doğru tercih yapabilmek için adayların Üniversite ve bölümlerle ilgili araştırma yapabileceğini bir yer daha var; YÖK Atlas. Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK), hayata geçirdiği YÖK Atlas, birçok adayın başvurduğu bir alan. Kullanımı da oldukça basit. YÖK Atlas’a ‘monash.pw’ adresinden ücretsiz olarak ulaşabiliyorsunuz. Web sayfasına tıkladığınızda karşınıza renklerle ayrılmış sekiz alan çıkıyor.
- Lisans Atlası: Lisans programlarına yerleşenlerin puanları, başarı sıraları, Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) netleri, geldikleri liseler, bölgeler, programda görevli öğretim üyeleri, yabancı uyruklu öğrenciler, Erasmus trafiği ve benzeri pek çok detay var. Alan Yeterlilik Testleri’nden (AYT) ve üzeri alanlar bu alanı kullanabilir.
Önlisans Atlası: Burada da Lisans Atlası’nda olduğu gibi yerleşenlerin cinsiyet dağılımı, okul birincileri, YKS net ortalamaları, mezun oldukları lise alanları gibi bilgilere ulaşmak mümkün. Temel Yeterlilik Testi’nden (TYT) ve üzeri puan alan ve önlisans programı düşünen adaylar bu alandan faydalanabilir.
- Net Sihirbazı: YKS’de Merkezi Yerleştirme ile öğrenci alan lisans ve önlisans programlarına yerleşenlerin, TYT-AYT testlerinde yaptıkları netleri burada yer alıyor.
- Başarı Atlası: Sadece öğrenim görenlerle ilgili değil, mezunlarla ilgili de bilgi var. Örneğin, tıp istiyorsanız, yerleşmek istediğiniz üniversitede okuyanların Tıpta Uzmanlık Sınavı’ndaki (TUS) başarı oranlarını görebilirsiniz.
- Lisans Tercih Sihirbazı: YKS ile öğrenci alan lisans ile önlisans programlarının kontenjan bilgileri var. Eski puan türündeki taban başarı sıraları, şehre, üniversite türüne, burs oranlarına, öğretim türüne göre arama yapabilirsiniz.
Önlinsans Tercih Sihirbazı: Önlisans programlarının kontenjan bilgileri var. Şehre, üniversite türüne, burs oranlarına, öğretim türüne göre arama yapmak mümkün.
- Meslek Atlası: YKS’de mesleklerin tercih edilme istatistiklerini inceleyerek hangi mesleklerin daha çok tercih edildiğini değerlendirebilirsiniz.
- Tercih Listem: Üniversite ve program seçimlerini yaparak listenizi oluşturabilirsiniz. Tercih listelerindeki programları sıralayabilir, koşul ve diğer bilgilerini görerek kendi durumunuzu değerlendirebilirsiniz.

Tercih aralığını &#;ok geniş tutun

Haberin Devamı

Adayların en çok tercih ettiği lisans programlarında ise devlet üniversitelerinde açıköğretim programları hariç, bin ; vakıf üniversitelerinde 89 bin ; KKTC üniversitelerinde de 10 bin kontenjan var. Gözde programlardan tıp fakültelerinde 18 bin ; diş hekimliğinde 9 bin ; eczacılıkta 4 bin ; hukukta 16 bin ; mimarlıkta 7 bin ; mühendislikte 73 bin ; öğretmenlikte 43 bin kontenjan bulunuyor.

 REKTÖRLERDEN ADAYLARA ÖNERİLER

‘Bilimsel özgürlüğü göz önünde bulundurun’

ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök: Sorgulayıcı bir yaklaşımla bilimsel özgürlüğü göz önünde bulunduran, eğitimin yaşam boyu sürdüğü inancıyla merakla araştıran, yaratıcı, yenilikçi, analitik düşünce ile problem çözme yeteneği yüksek, çevreye, insana ve toplumsal sorumluluğa duyarlı, öncü bireylerin yetişmesine katkıda bulunacak, lisans eğitiminde bireylerin meslekten daha fazla edinime sahip olmasını sağlayacak bir üniversiteyi seçmeleri, yaratıcı ve eleştirel düşünmeyi öğrenen bireyler olarak mezuniyet sonrası hayatlarına da önde başlamalarına katkıda bulunacaktır.

Eğitim anlayışında evrensel değerleri yakalayabilen, nitelikli ve alanında yetkin bir akademik kadroya sahip, öğrenci odaklı, aktiviteler açısından hareketli bir kampüs yaşamı ve başarılı mezunlar verebilen kurumları tercih açısından öncelikli değerlendirmelerini öneririm.

Ayrıca farklı öğretim teknolojilerinin uygulanması ve kullanılmasını bir toplumsal sorumluluk projesi olarak algılayarak, özellikle e-öğrenim olanaklarını zenginleştiren, örgün öğrenimdeki kaliteyi çevrim içine de taşıyabilen üniversiteleri tercih etmelerini öneririm.

‘Kampüsü ziyaret edin’

Yeditepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Canan Aykut Bingöl: Önce seçeceğiniz bölümü ve üniversiteyi çok iyi araştırmanızı, bunun için de gideceğiniz üniversitenin kampüsünü ziyaret etmenizi öneririm.

Üniversitenin sizi çok yönlü geliştirip geliştirmeyeceğine, sosyal olanaklarına, yurt olanaklarına, kulüp faaliyetlerine, ek eğitim ve gelişim olanaklarına mutlaka bakın. Uygulamalı bir bölüm seçecekseniz uygulama alanlarının olup olmadığını, Ar-Ge alt yapısını, özel sektör ve kamuyla yaptığı iş birlikleri ve projelerini, uluslararası iş birliklerini, staj ve iş yeri uygulamalarını, akademik kadrosunu, kariyer destekleri ve mezun olduktan sonraki istihdam oranlarını inceleyin.
Bölüm seçiminde en önemli şey ise okurken mutlu olacağınız, iş hayatına atıldıktan sonra da sizi mutlu edeceğini düşündüğünüz bir bölüme yönelmek. Hayal ettiğiniz üniversite ve bölüm hangisiyse o bölümü tercih etmeye gayret edin.

Geleceğinize yön verecek meslekleri seçerken aynı zamanda bir yaşam biçimini de seçiyorsunuz. Üniversite ve bölüm size bir mesleki kimlik kazandırırken yaşayacağınız sosyal ortamı da şekillendiriyor. Bu nedenle kendinizi tanımalı, sizi akademik ve sosyal açıdan geliştirecek bir üniversiteyi tercih etmelisiniz.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır