telefon hızlandırma kodu / Android hızlandırma yöntemleri - cepfix

Telefon Hızlandırma Kodu

telefon hızlandırma kodu

Zaman içerisinde telefonlarımız yavaşlamakta ve eski performansını bizlere sunamamaktadır. Fakat çeşitli telefon hızlandırma yöntemleri ile bu yavaşlamanın önüne geçebilmek mümkündür. Bu noktada hangi işlemleri yapacağınızı iyi bir şekilde öğrenmek ve telefonunuzun neden yavaşladığını bilmek, mevcut sorunların üstesinden gelmenizi kolaylaştıracaktır.

Bunun yanında telefonunuzun sağlığını koruyabilmek için uygulayabileceğiniz yöntemleri de öğrenerek yüksek performansa erişebilirsiniz. İçeriğimizi incelemeye devam ederek telefon hızlandırma yöntemlerinin tamamını öğrenebilirsiniz.

Telefon Hızlandırma Yöntemleri Nelerdir? 🚀

Akıllı telefonlar, teknolojik cihazlar kategorisine girdikleri için zaman içerisinde performans kaybı yaşamaları, yazılım veya donanım problemleri meydana getirmeleri oldukça mümkündür. Bu durum uzun bir süre boyunca problem yaratmıyor gibi gözükse de ilerleyen zamanlarda telefonunuzu kullanmanızı engelleyebilir. Dolayısıyla mevcut telefonunuzun sağlığını her zaman korumanız ve herhangi bir yavaşlama ile karşılaştığınızda telefon hızlandırma yöntemlerini uygulamanız gerekecektir.

Telefon hızlandırma yöntemleri ile birlikte mevcut telefonunuzu ilk günkü performansına geri getirebilir ve mevcut uygulama ve oyun performansını daha yüksek seviyelere çıkarabilirsiniz. Bu yüzden belirtilen yöntemleri uygulamak için illa ki telefonunuzun kasmasına veya donmasına gerek bulunmamaktadır. İstediğiniz her zaman belirtilen işlemleri uygulayabilirsiniz.

Telefonunuzu Hızlandırmak için Bilmeniz Gerekenler 😎

Bugün kullandığınız telefonun modeline ve markasına göre çeşitli farklı yöntemler bulunuyor olsa da genel olarak birkaç yöntemi uygulayarak telefonunuzu hızlandırmanız mümkün olmaktadır. Bu işlemlerin her birini detaylı bir şekilde uygulamanız halinde ise oldukça hızlı ve performanslı bir telefona sahip olursunuz. Fakat dikkatli olmayı ve verilerinizi yedeklemeyi unutmamanız gerekiyor.

Depolama Alanını Temizleyin ⬅️

Depolama alanının neredeyse hepsini kullanan bir telefona sahipseniz, zaman içerisinde ciddi yavaşlamalar ile karşılaşmanız kaçınılmaz olacaktır. Dolayısıyla çeşitli depolama alanı kontrol eden uygulamalar yardımıyla kullanımlarınızı görüntüleyebilir ve dosyalarınızı silmeye başlayabilirsiniz. Daha sonrasında telefonunuzu yeniden başlattığınızda hız üzerinde ciddi bir değişim olduğunu göreceksiniz.

  • Yüklü Uygulamalar
  • Çeşitli Gömülü Hizmetler
  • Fotoğraf ve Video gibi Kullanıcı Dosyaları
  • İndirilen Veriler
  • Uygulama içi önbellek ve dosyalar

Yukarıda belirtmiş olduğumuz ögelerin her biri ciddi depolama alanını kullanmakta ve telefonunuzun yavaşlamasına sebep olmaktadır. Dolayısıyla kullanmadığınız uygulamaları silerek, fotoğraflarınızı ve videolarınızı başka bir cihaza aktararak depolama alanınızı ciddi ölçüde boşaltabilirsiniz.

RAM Kullanımını Düşürün ⬅️

RAM olarak tanımlanan bellek, her telefonda farklı bir boyutta olmaktadır. Fakat günümüzde en az 2GB en fazla 12GB telefon belleğine sahip olursunuz. Bellek kullanımının yüksek olması halinde ise telefonunuz kullanılamaz hale gelecektir. Bellek kullanımını arttıran ögeler de açık uygulamalar, hizmetler ve işlemler olmaktadır. Uygulama mağazaları üzerinde bulunan RAM temizleme uygulamalarını indirerek kullanımın azaltılmasını ve telefonunuzun hızlanmasını sağlayabilirsiniz.

Güncellemeleri Kontrol Edin ⬅️

Her telefon zaman içerisinde güvenlik, sistem ve yükseltme güncellemeleri almaktadır. Bu güncellemelerin yüklenmesi ile telefonunuz güncel uygulamalara daha kolay uyum sağlar, zararlı dosyalara karşı daha korunaklı olur ve donanımlarını daha verimli bir şekilde kullanabilir. Bu yüzden aralıklarla güncellemelerinizi kontrol etmek ve yüklemek yavaşlamış olan telefonunuzu hızlandırabilir. Konu hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak isterseniz Telefon Güncellemesi Nasıl Yapılır? başlıklı içeriğimizi inceleyebilirsiniz.

Ekranları Temizleyin ⬅️

Ekranları temizleyin başlığını her iki anlamda da anlayabilirsiniz. Öncelikle tozlu olan ve uzun süredir iç dış temizliği yapılmayan telefonlar zaman içerisinde yavaşlamaya mahkûm olacaktır. Dolayısıyla çok ıslak olmayan bir bezle her gün telefonunuzu silmeyi ve girişlerini detaylı olarak temizlemeyi unutmayın. Bunun yanında telefonunuzu açtığınızda karşınıza gelen ana ekrandaki ögeleri de temizleyerek kasma probleminin önüne geçebilirsiniz. Bu noktada ana sayfada görüntülenen uygulama ikonlarını azaltabilir ve daha karanlık tonlarda arka plan fotoğrafı tercih edebilirsiniz. Widget gibi ögelerin de telefonunuzu yavaşlatacağını unutmayın.

Kullanılmayan Hizmetleri Devre Dışı Bırakın ⬅️

Uygulamaların yanında telefonun arka planında çalışan sayısız hizmet bulunmaktadır. Bunların bir kısmı manuel olarak açılıp kapatılabildiği için, kapatma işlemini yaparak telefonunuzda performans artışı elde edebilirsiniz. Bu hizmetler şöyle listelenebilir:

  • E-Posta Senkronizasyonu
  • Konum
  • Bluetooth
  • Güç Tasarrufu Modu
  • Mobil Erişim Noktası
  • Yakındakilerle Paylaşma
  • Airdrop
  • Dolby Atmos

Bu tür hizmetleri devre dışı konuma getirerek hem telefonunuzun enerji kullanımını azaltabilir hem sağlığını koruyabilir hem de daha hızlı çalışmasını sağlayabilirsiniz. Bu noktada yalnızca anlık olarak ihtiyaç duyduğunuz hizmetleri aktif hale getirmeniz gerekiyor.

Fabrika Ayarlarına Geri Dönün ⬅️

Eğer yukarıda bahsetmiş olduğumuz yöntemler kısa vadede işe yaramasına rağmen uzun zamanlarda herhangi bir avantaj sağlamıyorsa ve telefonunuz halen kasmaya devam ediyorsa fabrika ayarlarına dönme işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Böylece telefonunuzdaki tüm dosyalar ve veriler temizlenir ve yeni bir işletim sisteminin kurulumu gerçekleştirilerek ilk günkü haline geri döndürülür. Örnek olarak Android Fabrika Ayarlarına Sıfırlama başlıklı sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Bunların dışında ısınma, kasma ve yavaşlama sorunları her geçen gün daha artıyor ve belirtilen yöntemlerin hiçbiri işe yaramıyorsa ilgili teknik servislere başvurmak veya telefonunuzu garantiye göndermek etkili bir çözüm olacaktır. Uzmanlar telefonunuzu inceleyerek mevcut donanım veya yazılım problemlerini bulabilir ve nasıl giderileceği hakkında sizi bilgilendirebilirler. Ayrıca telefon modelinize göre de telefon hızlandırma yöntemlerini araştırabilirsiniz.

Telefon Hızlandırma Yöntemleri ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular 📌

Telefonum Yavaşladı Ne Yapmam Lazım?

Telefonunuz yavaşladığında ilk kontrol etmeniz gereken şey sağlığının yerinde olup olmadığı olacaktır. Isınma sorunu var mı, çeşitli uygulamalar gereğinden fazla enerji mi tüketiyor, batarya problemleri mi mevcut gibi soruları kendinize sorabilir ve bunlardan yola çıkarak içeriğimizde bahsetmiş olduğumuz telefon hızlandırma yöntemlerini uygulamaya başlayabilirsiniz.

Android Telefon Neden Yavaş?

Android telefonlar açık kaynak kodlu bir yapıya sahip oldukları için içerisine her türlü yazılım yüklenebilmektedir. Bu noktada bazı telefon firmaları kendi yazılımları yüklerken, bazı durumlarda farkında olmadan zararlı yazılımlar yükleyebilirsiniz. Donanımlar da eskimeye mahkûm oldukları için zaman içerisinde yavaşlamaları kaçınılmaz olmaktadır.

Telefonun Eskimesi Yavaşlamasına Sebep Olur Mu?

İçeriğimizde ve diğer telefon ile alakalı paylaşımlarımızda da belirttiğimiz gibi telefonunuzun sağlığını ne kadar korumayı başarırsanız ömrü o kadar uzun olacaktır. Fakat eninde sonunda telefonunuz eskiyecek ve bu durum yavaşlamaya sebep olacaktır. Ayrıca yazılım güncellemelerinin gerisinde kalan telefonlar da her türlü yavaşlama problemlerini meydana getirecektir.

İçeriğimizi değerlendirmeyi unutmayın.

[Değerlendirme yapan kullanıcı sayısı: 1 Yıldız: 5]

Android Telefon Hızlandırma Yöntemleri

Akıllı telefon kullanıcılarının yaygın olarak yaşadığı sorunlardan biri telefonunun zamanla yavaşlamasıdır. Telefonun modeli ya da işletim sistemi ne olursa olsun yavaşlama sorunu kaçınılmazdır. iPhone’un son modelini de kullansanız, Samsung S9 Plus da alsanız telefonunuz birkaç ay sonra az da olsa yavaşlayacaktır. Neyse ki bunun için birtakım çözümler bulunuyor.

Aşağıda sıralayacağımız yöntemleri Android işletim sistemi kullanan bir telefonu hızlandırmak için kolayca uygulayabilirsiniz. Bu yöntemlerin bazıları aynı zamanda telefonunuzun şarjından ver internet verilerinden tasarruf etmenizi de sağlayacaktır.

Android telefonunuzu nasıl hızlandırabilirsiniz?

Uygulama önbelleğini temizleyin.

Önbellek verileri aslında cihazınızı hızlandırmak için vardır. Telefonunuz bazı verileri kaydederek sistemden yükleme sürelerini kısaltabilir. Örneğin bir web sitesine veya uygulamaya her girdiğinizde, cihaz tüm verileri tekrar tekrar internetten indirmek yerine önceden indirilen verileri kullanır. Böylece web sayfaları daha hızlı yüklenir, uygulamalar daha hızlı işlem yapar.

Burada sorun akıllı telefonunuzun biriktirdiği önbellek verilerinin zaman içinde dahili depolama alanının büyük kısmını doldurması ve telefonu yavaşlatmasıdır. Aylar önce ziyaret ettiğiniz bir web sitesinin verilerine artık ihtiyacınız olmayabilir. Bu nedenle zaman zaman bu verileri temizlemeniz, telefonun ağırlaşmasını engelleyecektir.

Nasıl yapılır?

  • Ayarlar menüsünden Hafıza bölümüne girin.
  • “Önbelleklenen Veriler” kısmına dokunun.
  • Silme işlemini onaylayın.

Telefonunuza depolama alanını açın.

Android’i nasıl hızlandıracağınızı düşünüyorsanız, depolama alanına göz atmanız gerekiyor. Araştırmalara göre çoğu akıllı telefon kullanıcısı müzik kütüphanesinin tamamını cihazında tutuyor. Telefonunuza çalışması için boş alan gerekiyor. Dolayısıyla müzik, fotoğraf ve video dosyalarıyla tüm hafızayı doldurmadığınızdan emin olun.

Düzenli aralıklarla dosyalarınızı temizleyerek depolama için ek alan açabilir ve telefonunuzu rahatlatabilirsiniz.

Nasıl yapılır?

  • Dosyalarım menüsüne girdiğinizde müzik, video, fotoğraf gibi dosyaların toplamda ne kadar yer kapladığını görebilirsiniz.
  • Buradan eski dosyalarınızı bilgisayarınıza aktararak silebilir ve kalan dosyaların ne kadar yer kapladığını kontrol edebilirsiniz.

Kullanmadığınız uygulamaları kaldırın.

Öncelikle telefonda tutmak istediğiniz ya da sıklıkla kullandığınız uygulamaların hangileri olduğuna karar vermelisiniz. RAM’inize aşırı yüklenebilecek ve sistemin hızını etkileyebilecek birçok uygulama bulunuyor. Siz uygulamayı o an için kullanmıyor olsanız da birçoğu arka planda çalışmaya devam ediyor. Hatta bu uygulamaların bazılarını artık kullanmıyor ya da indirdikten sonra hiç kullanmamış olabilirsiniz. O halde silmenin vakti gelmiş demektir.

Nasıl yapılır?

  • Ayarlar menüsünden Uygulama Yöneticisi’ne girin.
  • Burada telefonunuzdaki tüm uygulamaları görebilir ve kullanmadıklarınızı silebilirsiniz.

Widget kullanmayın.

Widget’ler istediğiniz bilgiye hızlıca göz atabilmeniz için harika özellikler, fakat maalesef cihazınızı yavaşlatırlar. Bu bilgi pencereleri güncel kalmak için sürekli veri çeker, bu nedenle RAM’i sürekli meşgul edeceklerdir. Sadece hızı değil aynı zamanda pil ömrünüzü ve internet paketinizi etkiler. Bu nedenle sizin için çok önemli olmayan widget’ları kaldırmanızda fayda var.

Nasıl yapılır?

  • Widget’ın üzerine dokunarak basılı tutun.
  • Ekranın üst tarafında çıkan çöp kutusu simgesine sürükleyerek kaldırın.

Hazır ekrandaki Widget’lardan bahsetmişken, telefonunuzun ekranını temiz tutmanızın da hıza katkı sağlayacağını belirtelim. Ana ekranda ne kadar az uygulama olursa, telefonunuz ekranı o kadar hızlı yükleyecektir.

Bloatware’i devredışı bırakın.

Telefonlarımız kaldırılması kolay olmayan bazı uygulamalarla gelir. Bloatware de Android’inize (Vanilla Android’e ek olarak) önceden yüklenmiş olan ekstra yazılımlardan biridir. Her türlü uygulamayı içerebilir, ancak en dikkate değer örnekler sahip olmanız gereken taşıyıcı uygulamalar ve / veya deneme uygulamalarıdır. Bu uygulamalar telefonunuzda yer kaplar veya en azından sizin bilginiz olmadan arka planda çalışabilir. Bu nedenle Bloatware’i devredışı bırakmanızda fayda var.

Nasıl yapılır?

  • Ayarlar menüsünden Uygulama Yöneticisi’ne gidin.
  • Telefonunuzdaki uygulamaların tam listesini görmek için “Tümü” sekmesine gidin.
  • Kurtulmak istediğiniz uygulamayı seçin ve Devre Dışı Bırak veya Kaldır butonuna tıklayın. Bloadware uygulamalarında genellikle Devre Dışı Bırak butonu vardır, eğer Kaldır butonu varsa tıkladığınızda muhtemelen devredışı bırakacak, kaldırmayacaktır.

Bluetooth’u kapalı tutun.

İhtiyacınız olmadığı zamanlarda Bluetooth, Mobile Hotspot, radyo gibi bağlantı opsiyonlarını kapatın. Fark çok büyük olmasa da hem pil ömrünü uzatmış olur hem de telefonunuzun arka planda sürekli olarak bağlantı aramasını engellemiş olursunuz.

Bu arada çoğu uygulamanın çalışması için bir konum bilgisine ihtiyaç olduğundan konum özelliğini kapatmanızı önermeyiz.

Chrome uygulamasını optimize edin.

Android kullanıcılarının yaklaşık %90’ı mobil web’de gezinmek için Chrome tarayıcısını kullanıyor. Chrome Android uygulamasındaki veri tasarrufu modu, Google’ın görüntülediğiniz sayfalardaki veri kullanımını %30 oranında, videolar için ise %50’ye varan oranda azaltarak daha hızlı göz atma imkanı sağlar.

Nasıl yapılır?

  • Chrome uygulamasını açın.
  • Sağ üst köşedeki üç nokta simgesine tıklayın.
  • Açılan menüde Ayarlar (Settings) bölümüne girin.
  • Aşağı kısımda Veri Tasarrufu (Data Saver) kısmına tıklayarak veri tasarrufu modunu açın.

Animasyonları devre dışı bırakın.

Android bize ana ekrana geri dönerken ya da uygulamalar arasında gezinirken havalı geçiş efektleri gösterir. Ancak bu görünüm her ne kadar güzel olsa da ekranın her seferinde yeniden tasarlanması daha fazla zaman alır. Bu nedenle animasyonları devre dışı bırakmak cihaz hızına katkı sağlar.

Nasıl yapılır?

  • Ayarlar menüsünden Cihaz Hakkında seçeneğini bulun ve tıklayın.
  • Buradaki Yapım Numarası üzerine 7 kere tıkladığınızda ya da basılı tuttuğunuzda geliştirici moduna geçeceksiniz.
  • Geri döndüğünüzde Ayarlar menüsünde “Geliştici Seçenekleri”ni göreceksiniz, buraya tıklayın.
  • Çizim bölümünün altında “Pencere Animasyon Ayarı” kısmına tıklayın.
  • Animasyon Kapalı seçeneğini işaretleyin.
  • Aynı işlemi Geçiş Animasyonu Ölçeği ve Animatör Süre Ölçeği seçeneklerinde de uygulayın.

Kilit Ekranı animasyonlarını kaldırma:

  • Ayarlar menüsünden Kilit Ekranı’na gidin.
  • Kilit efektini seçin.
  • Yok olarak işaretleyin.

Ayrıca ana ekran ve kilit ekranı görsellerinizin hareketli olmaması da cihazınızın hızına katkı sağlayacaktır.

RAM’i artırın.

Birden fazla uygulama ve birden fazla görev için farklı araçlar kullanmak yoğun çalışan insanlar için gerekli olabilecek bir imkandır. Fakat çok fazla uygulama kullanmak cihaz hızını ve performansını etkileyebilir. Artık kullanmadığınız uygulamaları hızlı bir şekilde kapatmak için Çalışan Uygulamalar ya da Son Uygulamalar listesini açarak çıkmak istediklerinizi kaydırabilirsiniz.

Bu ekranda ayrıca sol alt köşede bir pasta grafik simgesi göreceksiniz. Buraya dokunarak RAM bölümüne gidebilir ve çalışan uygulamaların ne kadar Ram kullandığını görebilirsiniz. Belleği Temizle’ye tıklayarak gereksiz şekilde çalışan tüm arka plan işlemlerini tek seferde kapatabilirsiniz.

Ayrıca Ayarlar menüsünden Uygulama Yöneticisi’ne giderek tüm uygulamalarınızın listesini görebilir ve uygulamalara tıklayarak hangisinin ne kadar RAM kullandığına bakabilirsiniz. Bu seçenek her telefonda farklı görünebilir; Ayarlar’da Uygulamalar, Uygulama Yöneticisi ya da Smart Manager (Akıllı Yönetici) seçeneklerinden birini arayabilirsiniz.

Hafızayı ve önbelleği kullanan uygulamalar kötü uygulama değildir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi bir uygulamayı açtığınızda her şeyi yeniden yüklemekten kaçınmak için yazılımlar bu şekilde yapılmıştır.

Yazılımı güncel tutun.

Yazılım güncellemeleri her zaman yeni özelliklerle ilgili değildir. OTA güncellemelerinin temel amacı çoğu zaman hataları ayıklamak ve performansı geliştirmek üzerinedir. Bu nedenle telefonunuzun yazılımının her zaman güncel olduğundan emin olun.

Uygulamaların hafif sürümlerini yükleyin.

Bu madde herkesin kullanmayı tercih etmeyebileceği bir konu. Fakat sınırlı bir bellek ve depolama alanına sahip bir telefon kullanıyorsanız işinize yarayabilecek bir öneri olduğunu söyleyebiliriz.

Bazı uygulamalar kullanıcının telefonunun sınırlı hafızaya ya da düşük performansa sahip olması ihtimaline karşı daha az özellikler içerecek şekilde üretilir. Buna en iyi örnek Facebook diyebiliriz. Facebook tam teşekküllü mobil uygulamasının yanı sıra bir de Facebook Lite adında daha az yer kaplayan, daha az veri kullanan ve daha az özelliği olan bir uygulamaya sahip. Facebook Lite 2G bağlantılarda ve 1 GB RAM gibi düşük belleği olan cihazlarda kullanılmak üzere optimize edildi. Bu uygulamada yine Facebook haber akışına gezinebiliyor, durum güncellemeleri paylaşabilir, arkadaşlarınızın yayınlarına yorum yapabilirsiniz. Fakat Facebook’un gelişmiş bazı özelliklerini bu uygulamada göremezsiniz.

Hafif uygulamalar gün geçtikçe uygulama mağazalarındaki yerini arttırıyor. Özellikle çok fazla kullanıcıya ulaşan uygulamalarda hafif sürümler yayınlamak yeni bir trend oldu diyebiliriz. Facebook’un Messenger Lite sürümü de var. Twitter hafif bir mobil siteye sahip. Eğer Skype kullanıyorsanız Skype lite’i deneyimleyebilirsiniz. Ayrıca Google’ın da Youtube’un hafif versiyonu ve Arama aracı gibi uygulamaları da bulunuyor.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir