kan sulandırıcı iğne kola nasıl yapılır / Kan sulandırıcı iğne - Happy Mom Forum

Kan Sulandırıcı Iğne Kola Nasıl Yapılır

kan sulandırıcı iğne kola nasıl yapılır

Kan sulandırıcı kullananlara uyarı

Kan sulandırıcı kullanan hastalarda beyin kanamalarının daha ağır seyredebileceğine dikkat çeken Arlıer, "Kan sulandırıcı kullanan hastalarda beyne yavaş yavaş sızıntı olup bazen 1 yıl sonra bile çok büyük, beyne baskı yapan, komaya sokan durumlar oluşabilir, ölümcül netice verebilir" dedi.

Yayınlanma: - 24 Nisan Güncellenme:

Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi İnme Merkezi Sorumlusu Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Zülfikar Arlıer, beyin kanamasının gelişen tıp teknolojisi ile çoğu zaman ameliyata dahi gerek kalmadan önlenebildiğini kaydetti.

Prof. Dr. Zülfikar Arlıer, beyin damarının yırtılmasına bağlı, beynin kafatası ile iç zarı ya da iç zar ve beyin arasında olabilen beyin kanamalarının ameliyatla tedavi edilebildiğini ancak baloncu veya doğumsal damar bozukluklarının ilerleyen teknolojiyle ameliyata gerek kalmadan anjiyo yöntemiyle önlenebildiğini belirtti. Prof. Dr. Arlıer, felç nedenleri arasında olan ve bir tarafta uyuşukluk, karıncalanma, kuvvetsizlik, baş ağrısı, bulantı, kusma gibi şikayetlerle belirti veren beyin kanamalarının çeşitli nedenlerle kan sulandırıcı kullanan hastalarda daha ağır tablolar oluşturduğuna dikkat çekti.

‘BEYİN KANAMALARI ÖNLENEBİLİR’

Beyin kanamalarının önlenebilir olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Arlıer, şöyle konuştu:

“Beyin kanamaları genellikle tansiyon, travma, tümör, baloncuk gibi durumlar ya da genetik olarak beyin damarlarının zayıf olmasına bağlı zamanla yırtılmasıyla oluşan kanamalardır. Eğer tansiyona bağlı bir durum ise tansiyonun ayarlanması, diyet yapılması, tuzsuz beslenilmesiyle önlenebilir. Beyin damarlarının zayıflamasıyla oluşan baloncuk dediğimiz kanamalarda ise MR, tomografi gibi filmlerle önceden tespit edilebilirse ameliyat ya da anjiyo yöntemiyle kasıktan girilip, beyin damarındaki o baloncuğun ya da bozuk damarların içi özel maddelerle doldurularak önlenebilir. Genetik olarak zayıf ya da karmaşık damar yapısına bağlı kanamalar da ameliyatla veya anjiyo yöntemiyle yine kapatılarak o damarlardaki basınçlar düşürülüp kanama önlenebilir.”

‘ANJİYO 5 YILDIR ÖN PLANDA’

‘Anevrizma’ denilen, baloncuğa bağlı kanamaların hastaneye ulaşamadan yüzde 60 ölüm riski olduğunu ancak teknolojinin gelişmesiyle bunların da anjiyo yöntemiyle tedavi edilebildiğini dile getiren Arlıer, şunları kaydetti:

“Özellikle baloncuk ya da doğumsal damar bozukluklarından kaynaklı kanamalar, daha önceden tespit edilemiyordu ya da ameliyat dışında başka hiçbir çözüm yoktu ama günümüzde artık teknolojik gelişmelerle beyni açmadan, kasıktan girilerek o damarlara kadar ulaşıp özel sıvı veya özel maddelerle damar tedavi edilerek önlenebiliyor. Bu son yılın teknolojisi ama her geçen gün gelişen bir teknoloji. Özellikle son 5 yılda ameliyattan ziyade uygun damarlarda anjiyo ile kapatma yöntemleri ön planda.”

‘1 YIL SONRA BİLE KOMAYA SOKAN DURUMLAR OLUŞABİLİR’

Bu kanamaların, kan sulandırıcı kullanan hastalarda ağır seyredeceğini kaydeden Prof. Dr. Arlıer, “Özellikle hasta kalp rahatsızlığı ya da başka nedenlerle kan sulandırıcı kullanıyorsa üzerine eklenen beyin kanaması çok daha ağır olup ölümcül netice verebilir. Kan sulandırıcı kullanan hastalarda zamanla yavaş yavaş beyne sızıntı olup bazen 1 yıl sonra bile çok büyük, beyne baskı yapan, komaya sokan durumlar oluşabiliyor. Beyin ile iç zar arasındaki kanama genellikle 1 ay ile 1 yıl arasında yavaş gelişir ve hastada yavaş yavaş bir tarafta kuvvetsizlik, uyuşukluk olup felce kadar ilerleyebilir. Bu hastalarda mutlaka küçük travma sonrası şikayetler giderek artıyor ise film kontrolleri yapmak lazım” dedi.

ÖN BELİRTİLER

Beyin kanamalarının ön belirtilerini de anlatan Prof. Dr. Zülfikar Arlıer, “Hastalarda hayatlarında hiç yaşamadıkları kadar şiddetli bir baş ağrısı, bulantı, kusma, bayılma, bir tarafta kuvvetsizlik, uyuşma, karıncalanma, baş dönmesi, sara şikayetleri olursa mutlaka hekime başvurmaları gerekir. Baloncuk büyümesine bağlı bir durum olur ise göz sinirine baskı olursa çift görme, çatal görme durumu hastada ön belirtidir. Böyle bir şikayet olduğunda beyinde baloncuğun geliştiğini ve büyüdüğünü gösterdiği için anjiyo ile tespit edilip daha patlamadan, çok büyüyüp, damar yapısı zayıflayıp, ağır kanama yapmadan tedavi ile bu risk önlenebilir” diye konuştu. (DHA)

Mersin Eczacı Odası Başkanı Özgün Sağır: Kan sulandırıcı ilaç bulamıyoruzİlginizi ÇekebilirMersin Eczacı Odası Başkanı Özgün Sağır: Kan sulandırıcı ilaç bulamıyoruz

Adanaameliyatbaş ağrısıbeyinCoviddiyetfilmgenetikMersinÖlümSağlıkSağlık BakanlığıTeknolojitümörTürkiye

Kan sulandırıcı iğne hangi koldan yapılır?

İçindekiler:

  1. Kan sulandırıcı iğne hangi koldan yapılır?
  2. Iğne nereye yapılır?
  3. Oksapar nasıl yapılır?
  4. Hibor nasıl yapılır?
  5. Evde kalçadan iğne nasıl yapılır?
  6. Oksapar nedir nasıl kullanılır?
  7. Oksapar iğne kaç lira?
  8. Hibor kaç TL?
  9. Kan sulandırıcı iğne hangi saatte mi yapılmalı?
  10. Intramuskuler enjeksiyon komplikasyonları nelerdir?
  11. Siyatik sinire enjeksiyon yapılırsa ne olur?
  12. Enjeksiyon iğnesi nasıl yapılır?
  13. Oksapar günde kaç defa?
  14. Oksapar iğne kaç saat arayla verilir?

Kan sulandırıcı iğne hangi koldan yapılır?

En uygun yerler, göbek, dizüstüdür. Koldadirsek üstü veya bel bölgesi ilginç gelecek ama sırt da enjeksiyon yerleridir.

Iğne nereye yapılır?

İğneyapılacak şahsın kuyruk sokumundan sağ veya sol tarafa doğru ve omurgasına dik olarak bir çizgi çizilir. Bu çizginin ortasından dikine bir çizgi-baha çizilir. Kalçanın bir tarafı bu suretle dört kısma ayrılmış olur İğneyibu kısımlardan üst ve dıştakine yapmalıdır.

Oksapar nasıl yapılır?

OKSAPARderinizin altına (Subkütan enjeksiyon) enjekte edilir. OKSAPARkas içi enjeksiyon (intramüsküler) yoluyla uygulanmamalıdır. Hastanedeyseniz, size OKSAPAR'ı doktorunuz veya hemşireniz enjekte edecektir.

Hibor nasıl yapılır?

HIBOR, deri altına enjeksiyon yoluyla kullanılırUygulama yolu ve metodu
  1. Karın bölgesinde, göbeğinizden birkaç cm uzakta bir bölge belirleyiniz.
  2. İğnenin yapılacağı yeri alkol ile iyice siliniz.
  3. 3. Enjektörü kalem tutuyormuş gibi tutun ve kapağını atınız.
  4. Enjeksiyondan önce hava kabarcığını atmak için pistonu itmeyiniz.
Daha fazla öğe

Evde kalçadan iğne nasıl yapılır?

- Şırıngayı ışığa doğru tutarak iğnekısmındaki havayı alın ve ilacı yukarıya ittirin. - İğne yapılacakolan yeri alkollü pamuk ile iyice silin. - Kalçanınüst kısımlarına doğru 90 derecelik bir açıda iğneyiyapmanız lazımdır. - İğneyiyavaşça batırdıktan sonra hemen çekin ve iğne yapılanbölgeye temiz pamuk bastırın.

Oksapar nedir nasıl kullanılır?

OKSAPARdüşük molekül ağırlıklı heparinler adı verilen bir ilaç grubuna dahildir. Vücudunuzdaki toplardamarlar içinde, istenmeyen kan pıhtılarının oluşmasını önlemek için ve/veya oluşan pıhtıları tedavi etmek için kullanılır.

Oksapar iğne kaç lira?

Koçak Farma İlaç ve Kimya Sanayi A.ŞİLAÇ BİLGİLERİ
Geri Ödeme KoduA
Satış Fiyatı TL [ ]
Önceki Satış Fiyatı TL [ ]
Original / JenerikOriginal İlaç
Reçete DurumuNormal Reçeteli bir ilaçdır.
3 satır daha

Hibor kaç TL?

Hibor IU/ ml 2 Enjektör
İlaç Adı:Hibor IU/ ml 2 Enjektör
Barkod:
Fiyatı: TL
Reçete Tipi:Normal Reçete
e-Reçete:Aktif
5 satır daha

Kan sulandırıcı iğne hangi saatte mi yapılmalı?

İlacı her gün aynı saattealmak önemlidir. Akşam saatlerinde alınması daha uygundur. Aç veya tok alınabilir, bir bardak su ile alınmalıdır. Genellikle her gün 5 mg (1 tablet) olarak başlanır.

Intramuskuler enjeksiyon komplikasyonları nelerdir?

Görülen komplikasyonlararasında kanama, hematom oluşumu, damar içine enjeksiyon, sinir hasarı, ağrı, apse oluşumu, doku nekrozu, skar oluşumu, eklem kontraktürü ve psödotümör gelişimi yer alır (7).

Siyatik sinire enjeksiyon yapılırsa ne olur?

Siyatik sinir enjeksiyonsonrasında belirtileri arasında İğnenin vurulduğu kalça kısmından bacaklara kadar oluşan ağrı ciddi bir ağrının oluşmasına neden olacaktır. Bir yayılma meydana geleceğinden bacaklarda ciddi oranda bir hissizlik olması söz konusu olacaktır.

Enjeksiyon iğnesi nasıl yapılır?

- Şırıngayı ışığa doğru tutarak iğnekısmındaki havayı alın ve ilacı yukarıya ittirin. - İğne yapılacakolan yeri alkollü pamuk ile iyice silin. - Kalçanın üst kısımlarına doğru 90 derecelik bir açıda iğneyiyapmanız lazımdır. - İğneyiyavaşça batırdıktan sonra hemen çekin ve iğne yapılanbölgeye temiz pamuk bastırın.

Oksapar günde kaç defa?

Yaygın olarak, vücut ağırlığınızın kilogramı başına mg dozda gündebir defaya da 12 saatte bir 1 mg dozda verilecektir.

Oksapar iğne kaç saat arayla verilir?

12 saattebir vücut ağırlığınızın kilogramı başına mg'lık dozda OKSAPARverilecektir. son OKSAPARdozunun zamanına göre doktorunuz size ek doz verilip verilmeyeceğine karar verecektir.

Gastroenteroloji


Memorial Hizmet Hastanesi Gastroenteroloji bölümümüzde, sindirim sistemi yakınmaları ya da hastalığı olan kişilere teknolojik yeniliklerin desteğiyle kaliteli, çağdaş tanı ve tedavi hizmeti verilmektedir.
Bölümümüzde, sindirim sistemi kanamalarını acil olarak durdurma tedavisi, gastroskopi, kolonoskopi sklerozan tedavi, varis kanamaları tedavisi, ERCP yöntemiyle kronik pankreatit tedavisi, safra yolu taşları ve darlıkları tedavisi, safra yollarından taş alma, tıpta polipektomi adı verilen mide ve bağırsak poliplerinin çıkartılması, ülser tedavisi, reflü hastalığının tedavisi, ülseratif kolit hastalığının tedavisi, safra yolları ve yemek borusuna stent yerleştirme gibi uygulamalar yapılmaktadır.

GASTROSKOPİ

Gastroskopi, yemek borusu, mide ve on ikiparmak bağırsağının direkt görerek incelenmesine olanak sağlayan bir görüntüleme yöntemidir. Bu işlem, ucunda ışık ve mikro kamera bulunan, ince, yumuşak ve bükülebilen tüp şeklinde bir aletle yapılmaktadır. Bu alet geçtiği yollardaki görüntüyü televizyon ekranına aktaran bir kamera sistemidir.

Gastroskopi Ne Zaman Gereklidir?

Yemek borusu ile ilgili problemler; 

  •  Katı ve sıvıları yutmada güçlük
  •  Ağrılı yutma
  •  Gıda maddelerinin yutulmasında takılma hissi 

Mide ilgili problemler;

  •  Tıbbi tedavi ile geçmeyen ekşime ve yanmalar
  •  Karnın üst kısmında şişkinlik, ağrı
  •  Tedaviye dirençli kansızlık
  •  Nedeni bilinmeyen ani ve hızlı kilo kayıpları
  •  Kahve telvesi şeklinde veya kırmızı kan kusma
  •  Büyük abdest renginin katran renginde olması
  •  Ağza acı su gelmesi
  •  Nedeni bilinmeyen kusma

Gastroskopik İncelemeye Nasıl Hazırlanılır?

İşlemden önce en az 8 saat boyunca hiçbir şey yenilip, içilmemesi gereklidir.

Kan sulandırıcı ilaç kullanılıyorsa; uygun önlemler alınarak, 7 gün önceden kesilmelidir.

Kronik rahatsızlıklarınız ve kalp kapaklarında sorununuz varsa, önceden yapılacak işlemler değişmekte ve sıklıkla işlem öncesi ve sonrası ek önlem ( antibiyotik profilaksisi, kardiyoloji /göğüs hastalıkları konsültasyonu, ek bazı ilaç önlemleri v.b) gerekmektedir. Mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

İşlemde merkezi sinir sisteminin çalışmasını yavaşlatarak ağrı ve acı duymamanızı sağlayan sedatif madde kullanıldığı için mutlaka refakatç eşliğinde geliniz.

Gastroskopi İşlemi Nasıl Yapılır?

Hasta endoskopi ünitesine alınır, gerekli tıbbi öyküsü, ona formları ve dokümentasyonu tamamlandıktan sonra endoskopi masasında sol yanına doğru yatırılır. Hastanın nabzı ve solunum fonksiyonları uygun bir cihaz ile işlem boyunca monitörize edilir. Gastroskopi aletinin boğazda vereceği rahatsızlık hissini engellemek için boğaza uyuşturucu bir sprey sıkıldıktan sonra gastroskopun ağız içinde rahat ilerletilebilmesi için dişlerin arasına ortası delik olan sert bir plastik ağızlık yerleştirilir. Kola takılan kanül vasıtasıyla verilen sedatif madde sayesinde, işlem son derece konforlu ve zahmetsiz bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir.  İşlem, yemek borusu, mide ve on iki parmak bağırsağının etkin incelenmesi ve gerekli müdahalelerin yapılmasının ardından yaklaşık dakika içinde sonlanır. İşlemden sonra sedatif ilacın etkisinin geçmesi için hasta bir süre dinlendirilir. İşlem sonunda sedatif maddenin etkisi azalıp, hasta kendine geldikten sonra doktor gerekli bilgilendirmeyi yapacaktır. Boğaza sıkılan spreyin etkisi bir saat süreceğinden işlemden sonra 1 saat geçmeden katı ve sıvı gıda tüketimi yapılmamalı ve işlemde biyopsi alınmışsa doktorunuzun bilgisi dahilinde 2  hafta süre ile kanı sulandıracak ilaç kullanılmamalıdır. İşlemde verilen sedatif maddenin etkisi giderek azalan biçimde 24 saat kadar sürebildiğinden,işlemi takiben 24 saat süre ile dikkat gerektiren durumlardan  ( araba kullanmak, tek başına seyahat, para alışverişi v.b) kaçınılması gereklidir. İşlem esnasında biyopsi alınmışsa biyopsi sonucunuz 5aa‚¬"7 gün içinde çıkar.  Patoloji raporu çıktığında hekime başvurulması gereklidir

Usulune uygun hazırlık yapılması ve gerekli tıbbi önlemlerin alınması durumunda, işleme bağlı yan etki ( komplikasyon ) riski son derece nadirdir. Gastroskopi sonrası başlayan; yutma güçlüğü, ağızdan kan gelmesi, siyah renkli kusma, göğüs veya karın ağrısı, ateş yükselmesi, fenalık hissi, bayılma, yaygın kas ağrıları, karında ani şişme olması, gaz veya dışkı çıkartamama gibi durumlarda vakit kaybetmeden hastaneye başvurulması gereklidir. Bu durumlarda hastanın hastaneye/yoğun bakım ünitesine yatırılması, kan verilmesi, damardan antibiyotik uygulaması ve bazı durumlarda ameliyat olması gerekebilir.  

KOLONOSKOPİ

KOLONOSKOPİ İŞLEMİ

Kolonoskopi, ince bağırsakların son noktasından başlayıp, anüste sonlanan yaklaşık 1, m uzunluğundaki kalın bağırsağın; "kolonoskop" denilen bükülebilir bir aletle anüsten girilerek incelenmesi işlemidir.

Kolonoskopi Ne Zaman Yapılmalıdır? 

  •  45 yaş üzerindeki kişilerde olası bağırsak kanserinin erken teşhisi için, 5 yılda bir tarama amacıyla kolonoskopi yapılmalıdır. Bu işlem esnasında saptanan "polip" denilen ve zamanla kansere dönüşebilen lezyonların çıkarılması ile kanser gelişiminin önüne geçilebilmektedir.
  •  Makattan kırmızı kanaması olanlarda veya dışkısında gizli kan saptananlarda,
  •  Birinci derece akrabasında kalın bağırsak kanseri veya polip öyküsü olanlarda,
  •  Bağırsak kanseri veya polip öyküsü olanlarda kontrol amacıyla,
  •  Çekilen diğer filmlerde kalın bağırsakta şüpheli görünüm saptanan kişilerde,
  •  Geçmeyen ishali olanlarda ishal sebebinin araştırılması amacıyla,
  •  İnflamatuar bağırsak hastalığı (ülseratif kolit, Crohn hastalığı) olanlarda,
  •  Nedeni açıklanmayan kilo kayıplarında,
  •  Uzun süren kabızlık durumlarında,
  •  Dışkılama alışkanlığında değişiklik olması durumunda,
  •  Tedavi ile geçmeyen ve nedeni açıklanmayan karın ağrılarında kolonoskopi yapılmalıdır.

Kolonoskopi İşlemine Nasıl Hazırlanmalıdır?

Kolonoskopi  ile kalın bağırsak incelendiğinden işlem öncesinde yapılacak diyet ve boşaltıcı ilaçlar ile bağırsağın çok iyi temizlenmiş olması kolonoskopinin kalitesini artıracaktır. Bu nedenle işlemden 48 saat önce katı gıda alımı kesilmeli ve işlem gününe kadar sadece kolonoskopi için özel olan sıvı gıdalarla beslenilmelidir. Diyetin içeriği mutlaka hekime danışılmalıdır. 48 saat süren sıvı diyetini takiben, işlemden önceki gün hekim tarafından yazılan bağırsak boşaltıcı ilaçlar tarif edilen şekilde ve zamanda kullanılmalıdır. İlaçlar kuvvetli şekilde ishale neden olarak bağırsağı temizlediği için, bu süreçte devam eden sıvı alımı özellikle ilaç alımını takiben artırılmalı ve tıbbi bir engel yok ise lt civarında su içilmelidir.

Demir ilaçları, insülinveya aspirin gibi kan sulandırıcı ilaç alan hastaların bu ilaçlar ile ilgili önlemleri, hastalıklarını takip eden doktorları tarafından alınmış, alınmış olarak işleme gelmeleri gerekmektedir. Kalp kapak hastalığı olan hastalarda kolonoskopi ve diğer endoskopik işlemlerden önce, ilgili hekimlerince gerekli antibiyotik profilaksisi sürecinin planlanmış ve usulüne göre uygulanmış olması gerekmektedir. Kan hastalığı olanlar için işlem öncesinde  mutlaka ilgili hematoloji hekimlerince uygun tedbirlerin alınmış olması gerekmektedir. Kolonoskopi ve diğer endoskopi işlemlerinin ağır kalp hastalığı, ağır solunum yetmezliği ve yakın zamanda ( son 6 ay içerisinde ) kalp krizi geçiren hastalarda yapılmadığı bilinmelidir. İşlem sırasında "sedo-aneljezi" denen yöntemle ağrı ve şuur düzeyine etkili ilaçlar kullanıldığından, hastalar işleme refakatçi eşliğinde gelmelidir. 

Kolonoskopi Nasıl yapılır?

Bağırsak temizliği yapılmış olan hasta endoskopi ünitesine alınır. Hastalıkları var ise alerjik durumları ile ilgili sorgulaması yapılır, nabız, kan basıncı ölçümleri yapılır ve daha sonra sedasyon amacıyla kolundan damar yolu açılır. Hasta sol yanına yatırılır ve kalp atımları ile kan oksijen düzeyi parmağa takılan bir cihaz ile takip edilir. Damardan verilen sedatif ajan (Midazolam ve/veya pethidine HCL) sayesinde hasta genellikle ağrı hissetmez veya çok az gaza bağlı gerginlik hissedebilir. İşlem sırasında hekim gerekli gördüğü hallerde düz kas gevşetici ilaç veya daha kuvvetli ağrı kesici ilaçları damar içi yoldan tatbik edebilir. Aynı işlem bazı durumlarda genel anestezi yolu ile de yapılabilir; ancak bu durumda anestezi uzmanının işlem sırasında hazır bulunması gereklidir. Sol yanına yatırılan hastanın öncelikle makat bölgesi dışarıdan muayene edilir. Daha sonra hekim sağ el işaret parmağı ile anal kanalı muayene eder (rektal tuşe). Sonra kolonoskop yavaş ve dikkatlice anüsten sokularak sırasıyla rektum, rektosigmoid köşe, sigmoid kolon, inen kolon, transvers kolon, çıkan kolon ve "çekum" denilen kalın bağırsak bölümleri geçilerek çekuma ulaşılır. Gereken vakalarda  ince bağırsağın son 20cm`lik kısmı incelenir. (Bu işlem Crohn hastalığının tanısı için değerlidir.) Daha sonra kolonoskop çıkarılmaya başlanır ve çıkarken tüm bağırsak incelenir. Kolonoskopi işlem süresi ortalama dk civarında olup, bu süre bağırsağın temizlik derecesi, uzunluğu, karın içi operasyon öyküsü, endoskopik tedavi uygulanması ( polip çıkartılması, biyopsi alınması, kanama kontrolu v.b) gibi faktörlerden etkilenerek değişebilmektedir.

İşlem esnasında gerek görülürse patolojik inceleme için biyopsi alınabilir veya ileride sorun çıkarabilecek polip gibi lezyonlar çıkarılabilir. Tüm bu işlemler ağrısızdır; ancak bazı durumlarda yapılan işlem veya tıbbi uygulamadan kaynaklanan kanama bağırsak delinmesi, kan basıncı düşüklüğü, solunum sıkıntısı gibi komplikasyonlar görülebilmektedir. Bu durumlarda hastanın hastaneye yatırılması, yoğun bakım ünitesine alınması, kan verilmesi ve gerekirse ameliyat edilmesi gibi işlemlerin uygulanabileceği hususu unutulmamalıdır.

Kolonoskopi Sonrası Neler Olur?

 Kolonoskopi sonucunu doktorunuz bulguları rapor şeklinde hazırlayıp size bilgi verecektir. Eğer parça (biyopsi) alınmışsa bunun sonucu için birkaç gün beklemek gerekecektir. İşlemde uygulanan ilaçların vücuttan tamamen atılması için ortalama 24 saat geçmesi gerekmektedir. İlaç yan etkileri olan; sersemlik hali, baş dönmesi, göz kararması, karında şişkinlik v.b durumlar olabileceğinden kişinin yakınlarının gözetimi altında ev de istirahat etmesi ve 24 saat boyunca dikkat gerektiren iş ve eylemlerden ( para alışverişi, araba kullanmak, uzun süreli seyahat yapmak v.b) kaçınması gereklidir. İşlem sonrası hasta ağrı hissetmiyor ve kendini iyi hissediyor ise ağız yolu ile beslenmeye başlayabilir. Biyopsi alınması, polip çıkarılması gibi kanama riskini artıran bir işlem uygulanmış ise işlem sonrası 14 gün geçinceye kadar kanı sulandıracak herhangi bir ilaç ( kumadin, aspirin vb) alınmaması gereklidir.  Kolonoskopi sonrasında devam eden karın ağrısı, makattan kan gelmesi, fenalık hissi, yaygın kas ağrısı , ateş yükselmesi gibi olağan dışı her durumda ilgili ünite ve doktorun aranması gerekmektedir.

REKTOSİGMOİDOSKOPİ

 Rektosigmoidoskopi, kalın bağırsağın rektum ve sigmoid kolon adı verilen son kısımlarının incelenmesine olanak sağlayan bir görüntüleme yöntemidir Bu işlem ucunda ışık ve mikro kamera bulunan ince, yumuşak ve bükülebilen tüp şeklinde bir alet yardımıyla yapılmaktadır.
Rektosigmoidoskopi kalın bağırsak hastalıklarının teşhis ve tedavisinde kullanılmakta olan en güvenilir yöntemdir

Hangi Durumlarda Rektosigmoidoskopi Yapılır ?

  •  İzah edilemeyen karın ağrısı veya kilo kaybı,
  •  Uzun süreli ishal veya kabızlık,
  •  Tedaviye yanıt vermeyen kansızlık,
  •  Dışkıda kan görülmesi,
  •  Makattan taze kan gelmesi
  •  Muayenede makatta ele kitle gelmesi durumunda erken teşhis ve tedavi amacıyla yapılmaktadır.

Rektosigmoidoskopi İşlemine Nasıl Hazırlanılmalıdır ?

İyi bir inceleme için kalın bağırsağın incelenecek olan bölümlerinin tamamen temiz olması gerekmektedir. Bu amaçla endoskopi ünitemizin dinlenme odasında hemşire tarafından lavman uygulaması yapılıp, hasta tuvalete çıktıktan sonra rektosigmoidoskopi işlemine başlanmaktadır. Lavman uygulaması makat yoluyla sıkılan bir ilaç yardımıyla yapılan tamamen ağrısız bir işlemdir.

  •  Sürekli kullanmanız gereken çoğu ilacı (tansiyon, kalp, tiroid ilaçları gibi) işlemden 3 saat önce az miktarda su ile beraber alınabilir.
  •  Aspirin kullanılıyorsa işlemden en az 7 gün önce, romatizma ilaçları, demir veya vitamin ilaçları kullanıyorsanız 5 gün önce kesilmelidir.
  •  Şeker hastalığı nedeniyle veya kan sulandırıcı (Coumadin gibi) ilaç kullanılıyorsa, doktora bilgi verilmelidir.
  •  Romatizmal kalp kapak hastalığı, geçirilmiş kalp zarı iltihabı (endokardit)  varsa veya kalp kapak değişimi yapıldıysa endoskopi öncesi koruyucu antibiyotik kullanılması gerektiği için öncesinde endoskopi hemşiresine bilgi verilmelidir.

Rektosigmoidoskopi İşlemi Nasıl Yapılır ?

Tüm işlemler konusunda deneyimli bir Gastroenteroloji uzmanımız tarafından yapılmaktadır.

Hasta endoskopi odasına alındıktan sonra özel bir hasta önlüğü ve tek kullanımlık kolonoskopi şortu giydirilir, varsa gözlük veya takma dişler çıkarılır. İşlem boyunca sol yana yatar pozisyona getirilir. Damar yoluyla sakinleştirici ve ağrı kesici ilaçlar verilip hasta iyice rahatladıktan sonra, doktor, kolonoskopu anüs yoluyla kalın bağırsağa doğru ilerletir. İşlem esnasında verilen ilaçlar nedeniyle ağrı ve sıkıntı hissedilmez. İşlem bağırsak temizliğinin durumuna, hastalığa ve bağırsak yapısına bağlı olarak yaklaşık   dakika sürer.

Rektosigmoidoskopi Sonrasında; 

İşlem bittikten sonra, sakinleştirici ilaçların etkisi ortadan kalkıncaya kadar dinlenme odasında yaklaşık yarım saat kadar hemşire gözetiminde kalınır.
Rektosigmoidoskopi sırasında bilinçli sedasyon uygulandığından, verilen ilaçlar uyku hali, baş dönmesi ve dikkat dağınıklığı yaratabileceğinden, işlemden sonra en az 24 saat boyunca araba kullanılmamalı ve dikkat gerektiren iş ve eylemlerden  uzak durulmalıdır. 

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir