dünyada müslüman mı çok hristiyan mı / Hangi Din Daha Çok Şiddet İçeriyor? >> Hristiyanlık mı, Yahudilik mi, İslam mı? » Kozan Demircan

Dünyada Müslüman Mı Çok Hristiyan Mı

dünyada müslüman mı çok hristiyan mı

"İslam D&#;nyanın En Yaygın Dini Olacak"

WASHINGTON — 

Pew Araştırma Merkezi’nden Conrad Hackett İslam’ın dünyanın en hızlı büyüyen dini olduğunu söylüyor: “ yılında dünya nüfusunda Hıristiyanlar’la Müslümanlar’ın nüfusunun eşitleneceğini tahmin ediyoruz.”

Bunun ardında yatan neden din değiştirme değil, yüksek doğum oranları.

Uzmanlar bu araştırmanın yarattığı genel sonuç dışında ayrıntılara bakıldığında farklı eğilimlerin gözlemlenebileceğini söylüyor.

Değişimin kaynağı Afrika’nın hem Müslüman hem de Hristiyan nüfuslarında görülen artış. Yüzyılın ortasında Hristiyanlar’ın yüzde 40’ı Afrika’da yaşıyor olacak.

Hackett Hıristiyanlar’ın aynı zamanda toplam dünya nüfusu içindeki paylarının da arttığını söylüyor:“Yani hem Müslümanlar hem de Hristiyanlar için iyi haber diyebiliriz.”

Budist nüfus ise yarım milyarla sabit kalacak.

İngiliz nüfus araştırmaları uzmanı Profesör David Voas daha fazla sayıda olmanın küresel hakimiyet anlamına gelmediğini söylüyor: “Bence asıl önemli olan ekonomik ve kültürel üretim. Ülkeler büyük sayıları etkiye dönüştürebiliyor mu bu önemli. Hem küresel ekonomideki yerleri hem de yumuşak güç açısından. Bence şu anda hala Batı üstün konumda.”

Araştırmacılar yine de dini kimlikleri ölçmenin tam bir bilim dalı olmadığını söylüyor ve demografik eğilimlerin beklenmedik bir biçimde değişebileceğine dikkati çekiyor.

Dünya nüfusunun yarısı, Hristiyanlar ve Müslümanlardan oluşuyor

Dünya nüfusunun yüzde 32'sinin Hristiyanlar, yüzde 23'ünün Müslümanlar, yüzde 15'inin Hindular, yüzde 7,1'inin Budistler ve yüzde 0,2'sinin Yahudilerden oluştuğu belirlendi. Herhangi bir dine inanmayanlar ise dünya nüfusunun yüzde 16,3'ünü oluşturuyor.

ABD'deki Pew Araştırma Merkezi'nin Din ve Kamu Yaşamı Forumu, " Dünyanın En Önemli Dini Gruplarının Büyüklüğü ve Coğrafi Dağılımı" adlı raporunu yayımladı.

ülke ve bölgede yapılan anketler ve nüfus kaydı araştırmalarına göre hazırlanan rapora göre dünyada 10 kişiden 8'i bir dini grup içinde yer alıyor. Bu da yılında 6,9 milyar olan dünya nüfusunun yüzde 84'üne denk düşüyor.

Rapora göre dünyada 2,2 milyar Hristiyan (yüzde 32), 1,6 milyar Müslüman (yüzde 23), 1 milyar Hindu (yüzde 15), milyon Budist (yüzde 7) ve 14 milyon Yahudi (yüzde 0,2) yaşıyor. Bunlara ek olarak Afrika, Amerika, Asya ve Avustralya'da geleneksel dinlere inanan milyon kişi (yüzde 6) var.

58 milyon kişi (yüzde 1) ise Jainizm, Sihizm, Şintoizm, Taoizm, Tenrikyo ve Zerdüştlük gibi diğer dünya dinlerine inanıyor.

Herhangi bir dini gruba ait olmayanların sayısı ise 1,1 milyar (yüzde 16) olarak belirlendi. Dinsizler, Hristiyanlar ve Müslümanların ardından en büyük üçüncü grubu oluşturuyor. Bu grupta Tanrı'ya ya da evrensel bir ruha inanan, ancak kendisini belirli herhangi bir dini grubun üyesi olarak tanımlamayan kişiler de yer alıyor.

Coğrafi dağılım    

Dini grupların coğrafi dağılımına bakıldığında Asya-Pasifik bölgesinde toplanan Hindular ve Budistler, yüzde 99 ile başta geliyor.

Dünya nüfusunun yüzde 58,8'inin Asya-Pasifik, 11,9'unun Sahra-altı Afrika bölgesi, yüzde 10,8'inin Avrupa, yüzde 8,6'sının Latin Amerika, yüzde 5'inin Kuzey Amerika ve yüzde 4,9'unun da Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da yaşadığına işaret eden rapora göre geleneksel dinlerin yüzde 90'ı ile diğer dünya dinlerinin yüzde 89'u da Asya-Pasifik bölgesinde yaşıyor.

Herhangi bir dini gruba üye olmayanların üçte biri de (yüzde 76) Asya-Pasifik bölgesinde yer alıyor. Sadece Çin'de milyon dinsiz bulunuyor.

Asya-Pasifik bölgesi, Müslüman nüfusun yüzde 62'sine de ev sahipliği yapıyor. Müslümanların yüzde 20'si Ortadoğu ve Kuzey Amerika'da, yüzde 16'sı ise Sahra-altı Afrika bölgesinde yaşıyor. Avrupa'daki Müslüman nüfusu ise sadece yüzde 2.

Hristiyanlar ve Yahudilerin dünyanın dört bir yanına dağıldığını gözler önüne seren rapora göre Hristiyanların yüzde 26'sı Avrupa, yüzde 24'ü Latin Amerika ve Karayipler, yüzde 24'ü Sahra-altı Afrika bölgesinde yaşıyor. Kuzey Amerika'daki Hristiyan nüfusu ise yüzde

Yahudilerin neredeyse yarısı (yüzde 44) Kuzey Amerika'da ikamet ederken diğer yarısı da (yüzde 41) İsrail'de yaşıyor.

Budizm en kalabalık azınlık grup

Rapor, dini grupları toplum içinde azınlık olarak mı, yoksa çoğunluk olarak mı yaşadıklarına göre de sınıflıyor.

Dini grup üyelerinin yüzde 73'ünün yaşadıkları toplum içinde çoğunluğu oluşturduğuna dikkat çeken rapor, kalan yüzde 27'nin ise azınlık olarak yaşadığını gösteriyor.

Pew Araştırma Merkezi yetkilileri, bu ayrımın sadece büyük dini gruplara göre yapıldığını, rakamlara Sünni nüfusun çoğunlukta olduğu ülkelerdeki Şiiler ya da Protestanların çoğunlukta olduğu ülkelerdeki Katolikler gibi alt grupların dahil edilmediğini açıkladı.

Hinduların yüzde 97'si, Hindistan, Morityus ve Nepal'de, Hristiyanların yüzde 87'si ise Hristiyanların çoğunlukta olduğu ülkede yaşıyor.

Müslümanların yüzde 73'ü de yaşadıkları ülkelerde çoğunluğu oluşturuyor. Müslümanların çoğunlukta olduğu 49 ülkenin 19'u, Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgelerinde yer alıyor.

Herhangi bir dini gruba üye olmayanların yüzde 71'i de 6 ülkede (Çin, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Hong Kong, Japonya ve Kuzey Afrika'da) çoğunluk olarak yaşıyor.

Budizm'in yanı sıra geleneksel dinlerle diğer dünya dinlerinin üyeleri, en büyük azınlık grupları oldu. Budistlerin yüzde 72'si yaşandıkları toplumda azınlıkken yüzde 28'i, Budistlerin çoğunlukta olduğu Bhutan, Myanmar, Kamboçya, Laos, Moğolistan, Sri Lanka ve Tayland'da yaşıyor.

Yahudilerin yüzde 41'i İsrail'de mutlak çoğunluk olarak yaşarken, yüzde 59'u azınlık olarak diğer ülkelere dağılmış.    

Müslümanlar en genç grup, Yahudiler ise en yaşlı grup oldu    

Rapor, bazı dini grupların diğer gruplara oranla daha fazla genç nüfusa sahip olduğunu gösterdi. Gelişmekte olan ülkelerdeki dini grupların üyelerinin daha genç olduğu, sanayileşmiş ülkelerdeki dini grup üyelerinin ise daha yaşlı olduğu belirlendi.

Dini grup üyelerinin ortalama yaşlarına bakıldığında 23 yaş ortalaması ile Müslümanlar ilk sırada, 26 yaş ortalaması ile Hindular ikinci sırada yer alıyor. Dünya nüfusunun ortalama yaşının 28 olarak belirlendiği raporda Hristiyanların yaş ortalaması 30, diğer dünya dinleri üyelerinin yaş ortalaması 32, geleneksel dinlerin üyelerinin yaş ortalaması 33, dinsizler ile Budistlerin yaş ortalaması ise 34 olarak hesaplandı. Yahudiler ise 36 yaş ortalaması ile en yaşlı grup oldu.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir