yeni dogan bebek goz capaklanmasi / Bebeklerde Göz Çapaklanması - Uzm. Dr. Gonca Aslan

Yeni Dogan Bebek Goz Capaklanmasi

yeni dogan bebek goz capaklanmasi

Bebeklerin g&#;z&#; neden &#;apaklanır?

Bebek Sağlığı

 Son Güncelleme:

Bebeklerin g&#;z&#; neden &#;apaklanır?

Gözden sarı veya yeşil renkte akıntı gelmesi, çapak nedeniyle kirpiklerin birbirine yapışması, gözkapağı şişmesi ve gözlerde kızarıklık… Bu tabloyla ortaya çıkan göz çapaklanması bebeklerde sık görülen bir sağlık problemi. Öyle ki yenidoğan her 4 bebekten birinde göz çapaklanması gelişiyor. Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Emel Çolakoğlu, gözlerde çapaklanmaya neden olan etkenleri sıraladı.

Doğumdan sonraki ilk günlerde çapaklanma olmuşsa bunun altında yatan neden genellikle bebeğin doğarken doğum kanalından aldığı enfeksiyon oluyor. İleri aylarda ise birçok etken gözde çapaklanma yapabiliyor. Kimi zaman önemsenmeyen göz çapaklanması ciddi hastalıkların da belirtisi olabiliyor. Dr. Emel Çolakoğlu, bu nedenle eğer çapaklanma 2 günden fazla devam ederse, sarı ve kıvamlı ise çapaklanma ile göz beyazında kızarıklık ve/veya renkli kısımda bulanıklık varsa zaman kaybetmeden bir göz hekimine başvurmak gerektiği uyarısında bulunuyor. Peki hangi etkenler gözde çapaklanmaya neden olabiliyor?

KONJUNKTUVİT

Konjonktivit, bir başka deyişle göz tabakasının iltihabı, her bebekten 10’unda ortaya çıkıyor. Doğum kanalında enfeksiyonla doğrudan temasla bulaşma, hamilelik sırasında enfeksiyon tedavisinde kullanılan ilaçların yan etkisi, doğum yapılan yerin kötü havalandırması, kullanılan malzemelerin hijyenik olmaması gibi çevresel faktörler, gözün bağışıklık sistemine ait zayıflık gibi çevresel faktörler ve oküler immun yetmezlik sonucu gelişebiliyor. 

Tedavisi: Gözden sürüntü alınıyor ve etken ajana duyarlı ilaçla tedavi ediliyor. Ancak antibiyotik kullanımının tamamen doktor kontöründe olması gerekiyor.

GÖZYAŞI KANAL TIKANIKLIĞI

Gözyaşı kanalı yenidoğanların yüzde 6’sında görülen bir sorun. Bebeğin doğumundan hafta sonra sulanma, çapaklanma şeklinde ortaya çıkıyor ve göz genellikle beyaz oluyor. 

Tedavisi: Antibiyotikli göz damlası uygulaması ile masaj ve temizlik, tedavi basamaklarını oluşturuyor. Gözyaşı kanalı tıkanıklığı genellikle bebek aylıkken geçiyor. Sorun devam ederse, bebek 1 yaşına geldiğinde genel anestezi altında sondalama işlemi yapılıyor.

Bebeklerin gözü neden çapaklanır

DOĞUMSAL GLOKOM

Doğumla beraber ilk 1 ay içinde genellikle iki taraflı olmak üzere gözlerde sulanma, kızarıklık, ışık hassasiyeti, göz küresinde büyüme ve sıvı şeffaf çapaklanma olabiliyor.

Tedavisi: Doğumsal glokom, çok nadiren spontan olarak geçiyor. Göz sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Emel Çolakoğlu tedavide geç kalındığında körlükle sonuçlanabildiği için acil olarak cerrahi yöntemle gözün beyaz kısmında bir delik açıldığını belirterek, “Dışarıdan görünmeyecek kadar küçük olan bu delikle, gözün içerisindeki fazla sıvı tahliye ediliyor. Bu boşaltma işlemini etkinleştirmek için anti metabolit ajanlar, bir başka deyişle kimsayal tepkimeyi başlatan, onu hızlandıran veya özel kanüllerden yararlanılıyor. Ardından bebeğin uzun süreli takip altına alınması gerekiyor” diyor. 

GÖZ KAPAĞI VE ÇEVRESİNİN İLTİHABI

Akut veya kronik sinüzite yol açan herhangi bir mikroorganizma veya deri bütünlüğünün bozulması periorbital veya orbital sellülit, bir başka deyişle cilt ve cilt altı yumuşak dokusunda iltihaplanma oluşturabiliyor. Cilt ve cilt altı yumuşak dokunun iltihaplanmasıdır. Kontrol edilmediğinde ensafalit denilen beyin parankimi iltihabına yol açabiliyor. Göz kapaklarında şişlik, gözde kızarıklık ve çapaklanma belirtileriyle kendini gösteriyor. 

Tedavisi: Preseptal-Orbital sellülit beyin iltihabına yol açabildiği için bulguları olan çocukların mutlaka hastaneye yatırılmaları gerekiyor. Göz hastalıkları ve kulak burun boğaz ile konsülte edilmesi ve parenteral antibiyotik tedavisine başlanması gerekiyor. Antibiyotik tedavisi gözü rahatlatacak damlalarla destekleniyor.

YABANCI CİSİM KAÇMASI

Yenidoğanda tek gözde sulanma, çapaklanma ve kızarıklık varsa yabancı cismi de akla getirmeli. 

Tedavisi: Bol yıkama yaparak yabancı cismin kendi kendine çıkması sağlanmalı. Cisim çıkmıyorsa kesinlikle müdahale edilmemeli. Doktorun değerlendirmesine göre yerinin derinliğine bağlı olarak anestezi altında çıkarmak gerekebiliyor. Ardından antibiyotik ve suni gözyaşı damlaları tedavisi uygulanıyor. 

KORNEANIN ZEDELENMESİ

Sigara külü teması, parmak çarpması ve şampuan kaçması gibi durumlarda kornea zedelenebiliyor. Gözlerde kızarıklık, sulanma ve ışık hassasiyeti gibi belirtilerle kendini belli ediyor. Bu tablo enfekte olabileceği ya da yara büyür ve derine inerse iz bırakarak iyileşebileceği, görme azalmasına yol açabileceği için erken dönemde tanı ve tedavi önem taşıyor.

Tedavisi: Suni gözyaşı damlalarıyla göz nemlendiriliyor. Antibiyotikli damlayla enfeksiyon oluşumu engelleniyor. Zedelenmenin derinliğine göre gerekirse bebeğin her gün değerlendirilmesi gerekiyor. Bu süreçte şampuan, fön makinesi, klima, havuz ve deniz gibi ortamlardan korunması büyük önem taşıyor. 

Bebeklerin gözü neden çapaklanır

ANNE SÜTÜYLE GÖZ ÇAPAKLANMASI GEÇER Mİ? 

Bebeklerin gözlerine herhangi bir sorunda anne sütü damlatmak toplumdaki yaygın inanışın aksine yanlış bir uygulama. Anne sütünde bol miktarda mineraller, vitaminler, şeker, protein ve yağ mevcut. Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Emel Çolakoğlu, enfeksiyon kapmış olan bölgeye anne sütü damlatıldığında anne sütünün içerisinde bulunan bu maddelerin mikropları besleyerek daha da çoğalmalarına neden olacağına dikkat çekiyor. Bebeklerde göz çapaklanması geliştiğinde hekime başvurana kadar kaynayıp ılıtılmış suyla gözlerin etrafındaki çapakların nazikçe temizlenmesi yeterli olacaktır.

GÖZ ÇAPAKLANMASINA PANSUMAN İYİ GELİR Mİ? 

Alerjik göz çapaklanmalarında kaynamış soğutulmuş su veya çayla (papatya çayı) soğuk pansuman uygulanabilir. Mikrobik göz çapaklanmalarında ise kaynamış ve dayanabilinecek ısıya getirilmiş suyla sıcak pansuman yapılabilir. Ilık çaya batırılmış pamukla pansuman, çapaklanmayı yumuşatmada ve gözlerin çapaktan temizlenmesinde fayda sağlıyor.

False

Bebeklerde göz çapaklanması nasıl geçer, göz çapağı nasıl temizlenir? Bebeklerde göz iltihabına ne iyi gelir?

Bebeklerde göz çapaklanmas&#; çok ya&#;anan bir sorundur. Her insanda gözya&#;&#; gözler için büyük önem ta&#;&#;r. Bebekler için de ayn&#; durum geçerlidir. Gözlerin hareket edebilmesi için gözya&#;&#;na ihtiyac&#; vard&#;r. Bebeklerde bu göz kanallar&#; çok daha küçük oldu&#;undan göz çapaklanmas&#; meydana gelir. Göz çapaklanmas&#;na ba&#;ka belirtiler de e&#;lik etti&#;i takdirde bir doktora dan&#;&#;&#;lmas&#; önerilir.

Bebeklerde göz çapaklanmas&#; neden olur?

Bebeklerde en s&#;k görülen sorunlar&#;ndan biri göz çapaklanmas&#;d&#;r. Bebeklerde gözde çapaklanma ilk günlerde görülebilece&#;i gibi sonras&#;nda da görülebilme olas&#;l&#;&#;&#; mevcuttur. Bebeklerin gözya&#;&#; kanallar&#; normalden daha küçük olur. Kanallar&#;n küçük olmas&#; t&#;kan&#;kl&#;&#;a yol açar. Bu durum sonucunda da çapaklanma meydana gelir. Bebeklerde göz çapaklanmas&#; geçici bir durumdur. Ancak çapaklanman&#;n uzun sürmesi ebeveynler aç&#;s&#;ndan endi&#;e yaratabilir. Göz çapaklanmas&#; uzun sürdü&#;ünde ve çapaklanmayla beraber ba&#;ka belirtiler eklendi&#;inde doktora gidilmesi büyük önem ta&#;&#;r. Bebek gözü çapaklanmas&#; sebepleri genel olarak &#;öyledir:

Bebeklerde göz çapaklanmas&#; nas&#;l geçer?

Bebeklerde en s&#;k rastlan&#;lan problemlerin ba&#;&#;nda göz çapaklanmas&#; gelir. Anne ve babalar bebeklerinin gözünde ak&#;nt&#; gördü&#;ünde endi&#;eye dü&#;ebilir. Alt&#;nda yatan ciddi bir sa&#;l&#;k sorunu olmad&#;&#;&#; sürece gözde çapaklanma durumu k&#;sa sürede kendili&#;inden geçer. Bebeklerde göz çapaklanmas&#; nas&#;l geçer konusu önemli bir konudur. Evde yap&#;labilecek birkaç basit yöntem ile bebeklerdeki bu sorun h&#;zl&#; bir &#;ekilde çözülebilir. Yeti&#;kinlerde göz çapaklanmas&#; görüldü&#;ünde ço&#;unlukla çayla pansuman yap&#;l&#;r. Ancak bu tür uygulamalar&#;n yap&#;lmadan önce doktor onay&#; al&#;nmas&#; gerekir. Bebeklerin gözleri oldukça hassas bir yap&#;ya sahiptir. Doktorlar, ebeveynlere bebeklerinde göz çapaklanmas&#; gördüklerinde &#;l&#;k su ile y&#;kamalar&#;n&#; tavsiye eder. Il&#;k su ile y&#;kaman&#;n d&#;&#;&#;nda &#;l&#;k suya bat&#;r&#;lm&#;&#; küçük bir pamukla gözleri silmek de önerilir.

Bebeklerde göz çapaklanmas&#;na ne iyi gelir?

Bebeklerde gözde çapaklanma sorununa kar&#;&#; anne ve babalar&#;n önlem almas&#; gerekir. Bebeklerin göz kanallar&#; normalden daha küçük bir yap&#;ya sahiptir. Kanallar&#;n küçük olu&#;u t&#;kan&#;kl&#;&#;&#;n ortaya ç&#;kmas&#;na neden olur. Bebeklerin burun içlerinin düzenli olarak temizlenmesi gerekir. Bunun için doktorlar, serum fizyolojik burun temizleme ürünlerini önerir. Burunlar&#;n aç&#;k ve temiz olmas&#; göz kanallar&#;n&#;n t&#;kanmas&#;n&#; engeller. Bebeklerde görülen çapaklanma ço&#;unlukla zarars&#;z ve geçicidir. Ancak çapaklanma durumu uzun sürdü&#;ünde bir doktora gidilmesinde fayda vard&#;r. Bebeklerde göz çapaklanmas&#; için yap&#;labilecek yöntemlerden biri &#;l&#;k su ile gözleri temizlemektir. Bebeklerde çapaklanma oldu&#;unda göz p&#;narlar&#;n&#;n hemen alt&#;nda &#;i&#;lik meydana gelir. Bu &#;i&#;liklerin azalt&#;lmas&#; ve bebe&#;in rahatlat&#;lmas&#; için masaj yap&#;lmas&#; tavsiye edilir. Nas&#;l masaj yap&#;laca&#;&#;n&#; doktorunuzdan ö&#;renmeniz en do&#;ru seçenektir.

Bebeklerde göz iltihab&#;na ne iyi gelir?

Bebeklerde çok s&#;k rastlanan sorunlardan biri göz iltihaplanmas&#;d&#;r. Bebeklerde göz iltihab&#;, onlar&#;n huzursuz olmas&#;na yol açan bir sa&#;l&#;k sorunudur. Bebeklerde göz iltihab&#;n&#;n giderilmesi için tavsiye edilen yöntem anne sütüdür. Anne sütü iltihaplanmalar&#;n giderilmesinde mucizevi bir etkiye sahiptir. Anne sütü yöntemine ba&#;lamadan önce ellerin y&#;kanmas&#; çok önemlidir. Bu yöntemin hijyen kurallar&#;na uyarak uygulanmas&#; gerekir. Temiz bir pamuk anne sütüne bat&#;r&#;larak bebe&#;in iltihapl&#; gözlerine uygulanabilir. Ancak bu yöntemi denemeden önce doktora dan&#;&#;&#;lmas&#; son derece önemlidir. Doktor onay&#; almadan hiçbir uygulaman&#;n yap&#;lmamas&#; gerekir.

Yeni do&#;an bebekte göz çapaklanmas&#; nas&#;l geçer?

Yeni do&#;an bebeklerde göz çapaklanmas&#; çok s&#;k ya&#;anan bir durumdur. Yeni do&#;an bebekler d&#;&#;ar&#;dan gelen her türlü olumsuz duruma kar&#;&#; aç&#;k bir hâldedir. Bebe&#;in bulundu&#;u ortamda toz dahi varsa gözlerin çapaklanmas&#;na neden olabilir. Bebeklerin yap&#;s&#; genel olarak narindir. Bebeklerin göz kanallar&#; küçük oldu&#;undan t&#;kanma çok s&#;k ya&#;an&#;r. Bu durumda göz çapaklanmas&#;na sebebiyet verir. Yeni do&#;an göz çapaklanmas&#; endi&#;elenecek bir durum de&#;ildir. Genellikle ebeveynlerin bu çapaklanmay&#; temizlemesi ile sorun çözülür. Anne ve babalar yeni do&#;an bebeklerinde olu&#;an çapaklanmay&#; temizlemeden önce mutlaka ellerini y&#;kamal&#;d&#;r. Ard&#;ndan temiz bir tülbent veya pamuk &#;l&#;k bir suyla &#;slat&#;larak bebe&#;in gözleri nazikçe temizlenebilir. Ancak bu sorun uzun süre devam ederse ve beraberinde ba&#;ka sa&#;l&#;k s&#;k&#;nt&#;lar&#; da görülürse vakit kaybetmeden doktora gidilmesi büyük önem ta&#;&#;r.

Yeni do&#;an bebeklerde göz çapaklanmas&#; nas&#;l temizlenir?

Yeni do&#;an bebekte göz çapaklanmas&#; çok s&#;k rastlanan bir problemdir. Bebeklerde görülen çapaklanma için yap&#;lmas&#; gereken ilk &#;ey temizleme i&#;lemidir. Pamuk veya bir bezin &#;l&#;k suyla &#;slat&#;larak bebe&#;in gözleri bast&#;r&#;lmadan temizlenir. Gözya&#;&#; kanallar&#;n&#;n t&#;kanmas&#; sonucu çapaklanma meydana geldi&#;inden bu t&#;kan&#;kl&#;&#;&#;n giderilmesi önemlidir. Gözya&#;&#; kanallar&#;nda t&#;kan&#;kl&#;k devam etti&#;i sürece çapaklanma durumu da devam eder. Ayr&#;ca t&#;kan&#;kl&#;k devam etti&#;inde gözp&#;nar&#;n&#;n alt k&#;s&#;mda bulunan bölge &#;i&#; görünür. Bebeklerde bu &#;i&#;li&#;in giderilmesi için hafif masaj yap&#;labilir. Bu yöntemlere ek olarak doktorunuz bebe&#;iniz için size göz damlas&#; veya merhem verebilir. Doktor taraf&#;ndan verilen bu ilaçlar&#;nda düzenli olarak kullan&#;lmas&#; önemlidir.

3 ya&#; çocu&#;un göz çapaklanmas&#;na ne iyi gelir?

Bebeklerin gözleri çok hassas oldu&#;undan çapaklanma durumu olabilir. Özellikle yenido&#;an bebeklerde bu probleme çok s&#;k rastlan&#;r. 1 ya&#; bebeklerde göz çapaklanmas&#; sorunu da çok yayg&#;nd&#;r. Ayr&#;ca 3 ya&#;&#;ndaki çocukta da bu problem görülebilir. Gözlerde çapaklanmaya yol açan toplam iki neden vard&#;r. Bunlardan ilki grip, nezle, so&#;uk alg&#;nl&#;&#;&#; gibi hastal&#;klar, ikincisi ise gözya&#;&#; kanallar&#;n&#;n t&#;kanmas&#;d&#;r. Yeni do&#;an bebekler olsun 3 ya&#;&#;ndaki çocuk olsun göz çapaklanmas&#; için uygulanan yöntemler hemen hemen ayn&#;d&#;r. Herhangi bir çocu&#;un göz çapaklanmas&#; durumunda yap&#;lmas&#; gerekenler basittir. Çapaklanan gözler &#;l&#;k su ile y&#;kanabilir veya &#;l&#;k su ya bat&#;r&#;lm&#;&#; bezle silinebilir. Ancak çapaklanma sorunu devam ederse, gözlerdeki &#;i&#;lik büyürse, normalden fazla ate&#; olursa, görme problemi ya&#;an&#;rsa vakit kaybetmeden doktora gidilmesi hayati önem ta&#;&#;r.

ANASAYFAYA DÖNMEK &#;Ç&#;N TIKLAYINIZ

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır