ankara savaşı nedenleri ve sonuçları / One moment, please

Ankara Savaşı Nedenleri Ve Sonuçları

ankara savaşı nedenleri ve sonuçları

Ankara Savaşı tarihi ve &#;zeti - Ankara Savaşı'nın nedenleri ve sonu&#;ları

Haberin Devamı

Moğol hükümdarı Timur’un yakın çevresinde güçlü devletler bırakmak istememesi ve Osmanlı Devleti topraklarına girip katliamlar yapması sonucu Ankara Savaşı yapılmıştır. Osmanlı Devleti’nin yenilgisi ile sonuçlanan savaştan sonra Yıldırım Bayezid esir düşmüş ve Osmanlı Devleti dağılma riski yaşamıştır.

Ankara Savaşı Tarihi

Ankara Savaşı, 28 Temmuz tarihinde Osmanlı Devleti ile Moğollar arasında yapıldı. Savaş Osmanlılar ve Moğollar arasında beylik problemleri nedeni ile başladı ve Osmanlı Devleti’nin yenilgisi ile sonuçlandır. Savaş Moğollar tarafından kazanıldı ve Yıldırım Beyazıt Moğol imparatoru Timur'a esir düştü. 8 ay esir kalan Bayezid üzüntüden hastalanarak yaşamını yitirdi.

Ankara Savaşı Özeti

'lü yıllara gelindiğinde Osmanlı Devleti Balkanlar’da istediği gibi hâkimiyet sağlamıştı. Balkanlar’da kazanılan başarının aynısı Anadolu topraklarında henüz tam olarak gerçekleşmemişti. Anadolu Beyliklerinin bir an önce Osmanlı hâkimiyetini tanıması gerekiyordu. Osmanlı Devleti bir yandan Balkanlar’da mücadele ederken, öte yandan Anadolu'da hâkimiyet sağlamaya çalışıyordu.

Haberin Devamı

yılında kurulan Moğol Devleti tıpkı Osmanlı devleti gibi Anadolu üzerinde hâkimiyet kurmak istiyordu. Kendilerini İlhanlı Devleti’nin varisi olarak gören Moğollar, Beylikleri kendi hâkimiyeti altına alma düşüncesindeydi. İki devletin Anadolu'da hâkimiyet kurması onları Ankara'da karşı karşıya getirdi.

Sayıca çok üstün olan Moğollar, Yıldırım Beyazıt'ın stratejik hatalarıyla da savaşın net galibi oldu. Büyük yıkım olan savaşta Bayezid kişilik komuta ordusuyla Timur'un eline esir düştü. Osmanlı devleti bu savaşta yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya geldi.

Ankara Savaşı Önemi

Ankara Savaşı, Anadolu üzerinde hâkimiyet istenilmesi sonucunda ortaya çıkmıştır. Savaşın önemine bakacak olursak, hâkimiyeti sağlayan devlet, bir yandan Anadolu hâkimiyetini de eline alacaktı. Osmanlı Devleti’nin yenilgisiyle sonuçlanan savaşta, Bayezid esir düştü. Padişahın esir düşmesi çok önemli olsa bile asıl konu Osmanlının yıkılma tehlikesiyle karşılaşmış olmasıdır. Savaş, Osmanlı için büyük hezimet olmuştur. Karşılıklı restleşmeden zararlı çıkan Osmanlı Devleti olmuştur. İlk defa bir Osmanlı padişahı büyük bir stratejik hata yapmıştır.

Haberin Devamı

Ankara Savaşı Nedenleri ve Sonuçları

Savaşın Nedenleri

Anadolu'dan Hindistan'a kadar uzanan önemli bir devlet kuran Timur, Anadolu üzerinde hak iddia ediyordu. Anadolu'da hâkimiyet kurmayı hedefleyen Osmanlı Devleti bu durumda Moğol Devleti ile çarpışmak durumundaydı.

- Timur'un yaptığı taarruzlar sonrası Celayir ve Karakoyunlu Devleti yıkılmıştı. Karakoyunlu Devleti hükümdarı Kara Yusuf ve Celayir hükümdarı Ahmet Han, Timur'dan kaçarak Osmanlı devletine sığındılar. İki hükümdarın iade edilmesini talep eden Timur'a Bayezid sert tepki vermişti. Karşılıklı restleşmeler Timur ve Bayezid’in birbirlerinin topraklarına saldırmalarına kadar vardı.

- Timur, Sivas, Şam ve Halep'i istila etti. Bayezid buna karşın, Kamah ve Erzincan'ı aynı politikayla istila etti. Esir talepleri buraya varınca büyük savaş kaçınılmaz hale gelmişti.

Haberin Devamı

- Esirler ve karşılıklı istilalar savaş nedeni olsa da asıl sebep iki devletin Anadolu hâkimiyeti kurmak istemesiydi. Sonuç olarak tüm bu nedenlerle Ankara Savaşı çıkmış oldu.

Savaşın Sonuçları

 - Ankara Savaşı ile Anadolu'da Osmanlılar tarafından kurulan birlik yıkılmıştır. (Savaşın en önemli sonucu budur.) 

 - Anadolu’yu hâkimiyet altına almayı başaran Timur, İzmir bölgesine kadar ilerlemiş ve İzmir'i Haçlılardan almıştır.

  - Osmanlı devleti Fetret Devri’ne girdi.( arası)

  - Osmanlı'da merkezi otorite bozuldu. Yıldırım Bayezid’in oğulları arasında taht kavgaları çıktı. Osmanlı yıkılma tehlikesiyle direk karşı karşıya kalmıştır.

  - Osmanlı Devleti’nin imparatorluk dönemine geçişinde gecikme yaşadı. Süreç uzadı.

Haberin Devamı

  - İlk ve son kez Osmanlı padişahı savaşta esir düştü. Esir düştükten yaklaşık 8 ay geçtikten sonra Akşehir'de kederden ve üzüntüden hastalanıp vefat etti.

  - Balkanlar’da Osmanlı ilerleyişi durdu. İstanbul'un fethi ve Bizans'ın yıkılışı tam 50 yıl gecikti. Bizans, şehzadeleri kışkırtma imkânı bularak iç işlerine karışmaya başladı.

  - Anadolu Timur'un hâkimiyetine geçti. Karakoyunlu ve Akkoyunlu devletleri güçlendi.

  - Osmanlı'nın kuruluş dönemi arşivlerinin tamamı yağmalandı. Anadolu'ya Türkmenler yerleşmeye başladı. Osmanlının Anadolu ve Balkanlar hâkimiyeti zedelenmiş, büyük felaket sonradan engellenmiştir.

eğitim öğretim ile ilgili belgeler>konu anlatımlı dersler >tarih dersi ile ilgili konu anlatımlar > Osmanlı Devleti Tarihi Osmanlı İmparatorluğu İle İlgili Konu Anlatımlar

ANKARA SAVAŞI, NEDENLERİ, SONUÇLARI, ÖNEMİ, ÖZELLİKLERİ (2) (OSMANLI DEVLETİ KURULUŞ DÖNEMİ İLE İLGİLİ KONU ANLATIM)

 

()

 

Nedenleri;

 

1) Timur’un Anadolu’ya girip Sivas’ı alması ve yağmalaması.

 

2) Yıldırım Bayezıt’ın Timur’a bağlı Erzincan ve Kemah’ı alması.

 

3) Beyliklerine Yıldırım tarafından son verilen Anadolu Beylerinin (Germiyan Aydın ,Menteşe, Karaman, Saruhan) Timur’u Yıldırım Bayezıt’a karşı kışkırtmaları.

 

4) Her iki Türk hükümdarının da dünyaya hakim olma düşüncesinde olmaları.

 

5) Karşılıklı yazılan incitici mektuplar.

 

6) Timur’un,Yıldırım Bayezıttan kabul edilemeyecek isteklerde bulunması.

 

Bu İstekleri:

 

a-Kemah kalesinin geri verilmesi.

 

b-Şehzadelerden birinin rehine olarak gönderilmesi.

 

c-Bayezıt’ın Timur’un hakimiyetini tanıması.

 

d-Timurdan kaçan Ahmet Celayir ve Kara yusuf adındaki hükümdarların Timura verilmesi.

 

e-Anadolu beyliklerinden alınan toprakların eski sahiplerine geri verilmesi

 

 

Savaş:

 

-Ankara yakınlarındaki Çubuk ovasında yapılan savaşta Osmanlı ordusunun sağ tarafındaki Anadolu Beylerine bağlı tımarlı sipahilerin ve (bilgi monash.pw) sol tarafındaki Moğol asıllı Kara Tatarların ihanet ederek Timur’un tarafına geçmeleri yüzünden Yıldırım Bayezıt yenilmiştir.

 

-Bayezıt ve oğullarından bazıları Timur’a esir düşmüşlerdir.

 

 

Sonuçları:

 

1) Timur Anadolu beylerine eski topraklarını geri vermiştir.böylece Anadolu Türk beyliklerinden birçoğu yeniden kurulmuşmonash.pw Anadolu Türk Birliğinin yeniden bozulması anlamına gelmektedir.

 

2) Osmanlı devleti dağılma tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştır.Yıldırım Bayezıt’ın oğulları taht kavgaları yüzünden birbirlerine düşerek 11 yıl sürecek Fetret (kargaşa) Dönemine yol açmışlardır.

 

3) Avrupa da Türk ilerleyişi durmuştur.

 

4) Bizans’ın ömrü uzamış ve İstanbul’un alınması 50 yıl kadar gecikmiştir.

 








Ankara Savaşı

ANKARA SAVAŞI ()

Yıldırım Bayezid&#;in Anadolu Türk birliğini sağlama çalışmaları sonucunda Osmanlı Devleti ile Timur Devleti sınır komşusu oldular. Çin üzerine sefere çıkmak isteyen Timur bu durumdan oldukça rahatsız oldu. Çünkü arkasında güçlü bir devlet bırakmak istemiyordu. Bu durum iki devlet arasında ilişkilerin savaşa dönüşmesinin temel nedeni olmuştur.

Ankara Savaşı'nın yapılmasında,


etkili olmuştur.

Osmanlı tarihinin dönüm noktalarından biri olan Ankara Savaşı, Yıldırım Bayezid ile Timur arasında Ankara&#;nın Çubuk Ovası&#;nda yapılmıştır (). Savaş Timur&#;un üstünlüğüyle sona ermiştir.

Ankara Savaşı'nda Yıldırım Bayezid, Timur&#;a esir düşmüştür. Esaret yaşamı çok ağır gelen Yıldırım Bayezid 8 ay sonra Akşehir&#;de hastalanarak ölmüştür (). Timur da ülkesine döndükten sonra çıktığı Çin seferinde hastalanmış ve Otrar kentinde ölmüştür ().

Ankara Savaşı&#;nın Sonuçları



Ankara Savaşı Kısaca &#;zeti: Tarihi, Sonu&#;ları, &#;nemi, Nedenleri Ve Sonu&#;ları

Haberin Devamı

Akkoyunlu Karayülük Osman Bey ve Mutahharten, Timurla birlikte Sivas’ı kuşattı. Sivas on sekiz gün dayandı. Katliam yapılmama sözüne karşılık Sivas Timur’a teslim edildi ancak Timur büyük bir katliam yaptı. Elbistan, Malatya ve Behisni’yi alan Timur yılında Suriye’ye yöneldi. Bunu fırsat bilen Yıldırım Erzincan ve Kemah’ı aldı. Amacı Mutahharten’i cezalandırmaktı.

Timur Arran’a gelince Yıldırım Sivas’a yöneldi. Yıldırım Sivas’a yönelince Timur Nahçıvan bölgesinde konakladı ve Yıldırım’ı durdurması için torunu Şahruh’u gönderdi. Araya Mutahharten girdiyse de Timur’un Kara Yusuf’un iadesinde ısrarcı olması anlaşma umudunu ortadan kaldırdı. Timur Çin seferi öncesinde Anadolu’da Osmanlı gibi bir gücü istemiyordu.

Ankara Savaşı'nın Tarihi 

 13 Mart yılında Timur Yıldırım’ın üzerine takviyeli bir ordu ile gitmek istiyordu. Bunun için hazırlıklar yaptı ve orta Asya kuvvetlerinden takviye istedi. Yıldırım’dan bazı isteklerde bulundu. Amacı savaş nedenini Yıldırım Beyazıd’a yüklemekti.

Ankara Savaşı'nın Nedeni 

 Timur Yıldırım Beyazıt’tan şu isteklerde bulundu:

 1- Kemah Mutahharten’e verilecek.

 2- Kara Yusuf iade edilecek.

 3- Anadolu toprakları tekrar Anadolu beyliklerine verilecek.

Haberin Devamı

 4- Osmanlı şehzadelerinden birinin Timur’a gönderilmesi ve Timur’a bağlılığı gösteren kemerin ve külahın kabul edilmesi.

  Bu istekler Yıldırım Beyazıd tarafından kabul edilmedi. Bunun üzerine Timur hareket geçti.

Ankara Savaşı'nın Sonucu 

  Yıldırım Akdağmadeni ve Kadışehir’de Timur’u beklemeye başladı. Ancak Timur yolun tutulduğunu öğrenince rotasını Kayseri Kırşehir yolunu kullanarak Ankara’yı kuşattı. Timur’u gafil avlamak isteyen Yıldırım, Kalecik-Ravlı üzerinden Çubukova-Melikşah köyüne indi. Timur şaşırdı ve ne yapacağını bilemedi ancak Yıldırım yavaş davrandı ve Timur’un mevzi almasına fırsat verdi. 28 Temmuz yılında iki ordu karşılaştı. Timur’un ordusu bin, Osmanlı’nın ordusu ise 70 ile 90 bin arasındaydı. Timur’un ordusunda 30 fil ve çok sayıda süvari bulunuyordu. Sırp kralı da 20 bin kişilik ordu ile Osmanlı Devleti’ne destek vermişti.

 Kara tatarların Osmanlı Devleti’ne ihanet etmesi ile birlikte savaşın seyri değişti. Germiyan ve Neşri askerleri ve diğer Anadolu Beyliklerine ait askerler Timur tarafına geçti. Savaş Timur’un galibiyeti ile sona erdi. Yıldırım Beyazıt yanında bulunan askerle birlikte esir düştü. Bütün Anadolu Timur’a boyun eğdi.

Haberin Devamı

Ankara Savaşı'nın Önemi 

Bu savaş sonunda Anadolu’daki oluşan birlik bozulmuştur. yılından sonra Osmanlı büyüme sürecine ara vererek ‘fetret’ devrine girmiştir. İstanbul’un fethi 50 yıl gecikmiştir. Timur bütün Anadolu’yu yağmalamıştır. Anadolu Beylikleri yeniden kurulmuş ve Timur’a bağlılığını bildirmiştir. Osmanlı Şehzadeleri arasında taht kavgası başlamış ve alınan birçok yer kaybedilmiştir.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır