bebekler ne zaman tv izler / Çocuklar ve Televizyon & Ne Kadar İzlemeli | Çocuklu Dünya

Bebekler Ne Zaman Tv Izler

bebekler ne zaman tv izler

&#;ocuklarda Televizyon Alışkanlığı

Bebeklere TV Neden Zararlı?

Eve yeni bir bebeğin gelmesi anne baba ve kardeşlerin hayatını farklı şekilde değiştirecektir. yaş döneminde, bebekler anneye bağımlıdır. Acıkmalarını, altını kirletmelerini ağlayarak haber verirler. İlgili anne ve babalar çocuğun verdiği mesajları anlar çocuğun ihtiyacını karşılarlar. Çocuklarına duygusal ve sosyal karşılık verirler. Böylece anne bebek arasında güven ilişkisi gelişir. Bebek artık ihtiyaçlarının zamanında karşılanacağını bilir ve daha  az ağlar yada huzursuzlanır. yaş döneminde, beslenme açısından çocuk kendi ihtiyaçlarını anneye bildirmekle beraber anne çocuğun yeme turumunu belirler.  Dış uyaranların olmadığı, anne ile bebeğin yakın ilişkisi içinde bebek beslenmelidir.



Bazen az yiyen yada anneye göre az yiyen bebeklerin televizyon ve reklam karşısında beslenmesi söz konusu olabilir. Bebeğin televizyon karsısında zaman geçirmesi demek, bebeğin annenin, mimiklerinden, bakışından, sesinden yani annenin kendisine sağlayacağı duygusal ve sosyal uyarandan, sevgisinden mahrum-uzak kalmış olması demektir. Bebek bu durumda kendi bedeninden gelen açlık uyaranlarını almakta zorlanacak, dikkatinin dağıtılmasına-televizyone endeksli beslenecektir. Bu da bir sonraki öğünün benzer ve zor biçimde sürmesine neden olacaktır.
Bu dönemde bebek, sosyal ilişkiler geliştirmeye, agulamaya ve tek kelimeleri söylemeye başlar. Çocuğun hem sosyal hemde diğer becerilerini kazanması ve geliştirmesi bakımverenin duygusal karşılıklar vermesi oranında olacaktır. Yani agulayan bebeğin hecelemesi, heceleyerek konuşan bebeğin de tek kelimeleri söylemesi anne babanın çocukla karşılıklı zaman geçirmesine, ona karşılık vermesine ve model olmasına, birlikte alıştırmalar yapmalarına bağlıdır. Bu dönemde  televizyon karşısında çok vakit geçiren çocuklar hem sosyal ilişki hem dil geli,şimi açısından güçlük yaşayacaklar, yaşına uygun beklenen gelişimi gösteremeyeceklerdir.  Bu nedenle anne babalar bebekleri ile mümkün olduğu kadar çok zaman geçirmeli, onları ekran başınada bırakmamalıdırlar. Bebeklerin televizyondan uzak tutulmaları, hiç televizyon izlettirilmemeleri sağlıklı gelişimin yolunda gitmesi açısından önemlidir.
 

Çocuklar Kaç Yaşında Televizyon İzler?

Çocukların televizyon seyretme zamanları yaşla ilişkilidir.  Üç yaşından önce çocukların gelişimlerinin ve kazanacakları becerilerinin sağlıklı bir yolda devam edebilmesi açısından televizyondan uzak tutulmaları önemlidir. Bu dönemdeki bir iki saatlik televizyon başında kalma gelişimsel sorunlara neden olacaktır (konuşmada sorunlar, uygun sözel olmayan iletim, jest ve mimiklerini doğru kullanamama, sosyal ortamlara uyum sorunları, yaşıtlarına ve büyüklere uygun sosyal karşılık verememe, yaşına uygun öğrenme becerisinde sorunlar gibi).
Üç yaş sonrası ise yine sosyal ilişki, dış dünyayı tanıma, öğrenme, düşünme şeklinde gelişimsel özelliklerin devam ettiği ve yeni kazanımlar edinildiği bir dönemdir. Bu dönem aynı zamanda çocukları hayal dünyalarının daha geliştiği, gerçekle hayalin ayırt edilmekte zorlanıldığı bir dönemdir. Bu dönemin diğer en önemli özelliği ise model almadır. Yine bu dönemde oyun oynama çok önemlidir. Çocuklar oyun oynayarak hayal güçlerini genişletirler, kimlik rollerini edinirler, bunun provasını yaparlar (oyunda erkek, kız rolünü oynama, anne baba olma gibi) ve  dış dünyanın kuralllarını tanırlar. Tüm bu nedenlerle hem televizyon izlerken geçirdikleri zaman hem de hangi programların izletildiği önem taşır.

Şiddet içerikli programlar çocukların  daha fazla şiddet içerikli davranışlar sergilemesine neden olabilir. Yine televizyondaki hayali kahramanları taklit etmek isteyebilirler. Çocuklar bu dönemde somut düşündükleri için hayali kahramanla özdeşleşerek onu tehlikeli bir biçimde taklit etmek isteyebilirler. Süpermenin gerçekten peleriniyle uçtuklarını, kendilerinin de benzerbir şey taktıklarında uçabileceklerini düşünebilirler. Yine korku içerikli programlar çocuğun kaygı düzeyini artırabilir. Ekranın başında çok zaman geçirmeleri, sosyalleşmelerini, sözel becerilerini, arkadaş ilişkileri kurmalarını, yaşıtlarıyla uygun oyun oynama becerisi geliştirmelerini, ebeveynlerini model almalarını,  doğru yanlış değerler sistemi geliştirmelerini etkileyecektir. Aileler bu dönemde günde bir saat kadar televizyon seyretmelerine izin vermeli ve çocuklarının hangi programları izleyeceklerini belirlemelidirler.
 

Televizyon Çocukları Nasıl Etkiler?

Bu konuda yapılan çalışmalarda çok televizyon izlemenin yukarıda da belirtildiği gibi, çocuğun  konuşması, hayal kurması, düşünme süreçlerini etkilemektedir. Yine çok televizyon izlemenin çocuğun sosyalleşmesi, dikkati ve öğrenme becerileri  üzerine olumsuz etkisi olduğu da  bulunmuştur. Yukarıda hem bebeklik hem de okul öncesi çocuklar için fazla ekran başında kalmanın çocukların gelişimini nasıl olumsuz etkilediğine değindim. Çocukların sosyal etkileşim, sözel beceri, sözel olmayan beceri, düşünme, öğrenme, model alma, taklit ve  davranışları etkileniyor.  Bu etkilenmemin olmaması için ebeveynler hem çocuklarının ekran karşısında geçirecekleri zamanı hem de izledikleri programları denetlemelidirler.  
 

Çocukların TV İzlemesini Azaltmak İçin Neler Yapılabilir?

Çok ekranın başında kalan çocuklar için ebeveynler her şeyden önce çocuğun televizyon izleme süre ve programları belirleme kararının kendilerine ait oduğunu hatırlamalıdırlar. Yani ebeveynler izin verdiği için yada bunu denetlemedikleri için çocuklar çok televizyon izlerler. Bunun gelişimlerine olumsuz etkisi okullar başladıktan sonra da ders başarılarına olumsuz etkisi olacaktır.  Bununla birlikte bu süreç çok direktif gidilerek değil, çocukla bir uzlaşı içinde halledilmeye çalışılmalıdır. Bunun için ebeveynler çocukları ile birlikte televizyon izleme saati ve programları hakında konuşmalıdır. Buna bir sınırlılık getireceklerini söylemeli, televizyon izleme  zamanı ve program içeriği konusunda çocuğun fikrini almalıdırlar. Yine çok televizyon izleyen bir çocukta, sınırlama getirilirken televizyon izlediği saatleri başka bir etkinlikle doldurmaları ve bunun kararını da çocukla birlikte vermeleri önemlidir. Ebeveyler alternatif etkinlikler bulabilir yada çocuğun bulmasını isteyebilirler. Daha küçük çocuklar için beraber verdikleri karara çocuk uyduğunda ödüllendirmeye gidebilirler.
 

Anne ve Babalar Çocuklarına TV İzletirken Dikkat Etmesi Gerekenler Neler?

Anne ve babalar çocukların ekran başında kaldıkları saatleri çoğunlukla farketmezler. İşe çocuklarının günde, toplam ne kadar zaman televizyon izleyerek geçirdiklerini gözleyerek ve bunu farkederek başlayabilirler. Çocukları televizyonun karsında normalin çok üstünde zaman geçiriyorsa buna yönelik çözüm arayışlarına başlamalıdırlar. Okul öncesi ve dönemindeki çocuklar için  ek olarak izledikleri programların içeriğine dikkat etmelidirler.  Özellikle şiddete eğilimin genetik, hormanal nedenleri olduğu gibi aynı zamanda öğrenilen bir durum olduğunu da bilmelidirler. Televizyondaki    şiddet içeren programlarda şiddetin yüceltilmesi, haklı kılınması, normalleştirilmesi, şiddet görenin acısının yok gibi sunulması, empatiden uzak şiddet içerikli filmler, şiddet uygulayanların cezasız kalması ya da eleştirilmemesi çocukları şiddete yönlendiren nedenlerden sayılabilir. Yine çocukların kahramanlaştırdıkları kişileri model almaları onlar gibi davranmak istemeleri bilinen bir durumdur. Şiddet uygulayıcıları filmlerde kahramanlaştırılırlarsa onların çocuklar tarafından taklit edilmesi beklenebilir. Çocuklar görsel olarak tanık oldukları davranışları sergileme eğilimindedir.  Bu açılardan da çocukların şiddet içerikliprogramlardan uzak tutulması önemlidir.
Aileler televizyon izleme konusunda çocuklarına model olmalıdırlar. Özellikle yaş çocuğu anne babanın özelliklerini ve alışkanlıklarını model almaya hazırdır.  Zor çocuklar için aileler televizyonu çocuğu sakinleştirici bir yöntem olarak kullanmamalıdırlar. Yine ailerler yorulduklarında dinlenmek için çocuğu televizyona teslim etmemelidirler. Aileler televizyonunun izlenme süresini (günlük) ve içeriğini belirlemelidirler. Bunu net bir kural olarak tanımladıklarında ve taviz vermediklerinde çocuklar bu kurala uymayı öğreneceklerdir. Zaman zaman kuralda  esnemeyapıldığında,  çocuk aileyi zorlayarak tekrar kuralda esneme yapması için zorlayacak, ailenin sınırlarını esnetmenin yollarını deneyecektir.  Çalışan anne babalar, çocuğa bakım beren büyük ebeveynler yada bakıcıların televizyonu açık bırakma sürelerini, izlettikleri programları denetlemelidirler. Özellikle soyut kavramları içeren programları birlikte izlemeye gayret etmelidirler. Zaman zaman program sırasında çocuğun kavramlardan ne anladığı araştırılmalı yanlış olanlar hakkında bilgi verilmelidir (bu sık yapılmamalı çok didaktik zaman geçirmek çocuğu sıkabilir).  Aileler şiddet içeren programlardan çocukları uzak tutmalıdır. Kitap okuma, sinema ve  tiyatroya gitme konularında da çocuğa örnek olmalıdır.
 

Çocuklar Bir Programın Gerçek Olup Olmadığına Nasıl Karar Verebilir?

Sekiz dokuz yaşına kadar çocuklar somut düşünürler. Soyut kavramları erişkinlerin anladığı şekilde anlamazlar. Yani süpermen pelerin taktığında uçabilirse, o zaman kendisi de pelerin taktığında uçabilir gibi.  Kahramanın oyuncağı alınıyorsa ve o da vuruyorsa bu doğru bir şey olarak sunuluyorsa, çocuk bu şekilde öğrenir.   Yine yaş dönemi anne babayı ve izledikleri çizgi film kahramanlarını model alma dönemidir. Çocuklar tıpkı anne babanın kimliklerini nasıl model alıyorlarsa (kızın annesine benzemeye çalışması, doğru yanlışı, ahlakı onlardan öğrenmeleri ve kendi kimliklerinin bir parçası olarak benimsemeleri gibi) bu kahramanları da taklit ederek önların özelliklerini de benimeseyebilirler. Bunlar bazen doğru şeyler olabildiği gibi yanlış şeyler olduğunda çocuk için sorun yaratabilir. Bu yüzden sonunu öngöremedikleri tehlikeli davranışlar sergileyebilirler. Onlar gibi olmak isteyip günlük yaşamda arkadaşları ve ebeveynleri ile çatışabilirler.
 

Bebeklerin Reklam İzlemesinin Zararları Nedir?

Reklam izleyerek geçirilen zaman televizyon izlemenin bir parçası. Çocukların reklam izlemeyi sevdiği, özellikle izlediği durumlar olabiliyor. Bu yukarıda belirtiğim gibi anne baba ile geçirilmeyen, oyun oynanmayan, duygusal ve sosyal uyaransız geçirilen zaman demek.  Bazen anne babalar çocuklarını sessizleştikleri için televizyon başında bırakabiliyor, bazen de  sosyal gelişimi iyi olmayan  olan çocuklar daha fazla televizyonun-reklamın başında zaman geçirebiliyor. Aynı zamanda reklam içerikleri  tüketimi destekleyen biçimde çocuklara yönelik olduğundan,sürekli isteyen, istekleri alınan ve memnun olmayan, mutlu olmayan özelliklerin gelişimine neden olabilir. Bu da daha az paylaşımcı, daha çok benmerkezci, kendini düşünen, oyun sırasında karşısındakinin kurallarına önem vermeyen ve uygun sosyal ve yaşıt ilişkileri kuramayan özelliklerin gelişime zemin hazırlayabilir.
 

Televizyon Aile İçi İletişimi Nasıl Etkiliyor?

Uygun zamanlarda televizyon izleme ve programlar içerik olarak denetlendiğinde aile içi iletişim bozulmayabilirken, uzun süre televizyonun başında kalan çocuk ve ailer için, aile içi etkileşimini  bozucu,  bazende yıkıcı bir etkiye neden olabilir.  Birbirleriyle göz teması, sosyal temas ve iletişim kuramayan aile bireylerine dönüştürebilir. Birbirlerinin ihtiyacının farkında olmayan, çocuğun yolunda gitmeyen sorunlarını görmeyen aile bireyleri ortaya çıkabilir. Bu durum her dönemde-her yaşta aile ile etkileşime ve aileyle zaman geçirmeye ihtiyacı olan çocuklar için sorun olur.

3 aylık bebek televizyon izler mi?

İçindekiler:

  1. 3 aylık bebek televizyon izler mi?
  2. Bebekler televizyon izlerse ne olur?
  3. 4 aylik bebek çizgi film izler mi?
  4. 3 aylık bebek ne izler?
  5. Çizgi film izlemek zararlı mı?
  6. Çizgi filmler çocuğun zihinsel gelişimini etkiler mi?

3 aylık bebek televizyon izler mi?

İlk 2 yıl çocuğunuza televizyonizletmeyin Bu nedenle Amerikan Pediatri Akademisi, önlem olarak yaş çocuklarının televizyonekranlarından uzak durmaları gerektiğini vurgulamaktadır. Dil gelişimi, doğumla başlayan ve yaşam boyu devam eden bir süreçtir.

Bebekler televizyon izlerse ne olur?

Çocuğun televizyonizlemesinin zararlarının başında dil gelişimini geciktirmesi, aile içi iletişimi azaltması, öğrenme sürecini sekteye uğratması gibi olumsuz etkiler geliyor. Evde kimse izlemediği halde arka planda televizyonun açık olması bile bebeğindil gelişimini geciktirmede oldukça etkili.

4 aylik bebek çizgi film izler mi?

1 yaşından önce kesinlikle çizgi filmizlenmemesini söyleyen uzmanlar, 3 yaşından sonra kontrollü olarak günde 1 saati geçmeden seyretmek gerektiğini, 4-6 yaş arasında 1,5 - 2 saat seyredilmesi gerektiğini söylüyor.

3 aylık bebek ne izler?

3 Aylık BebekGöz Gelişimi santim uzaklığındaki nesneleri görebilen bebek 3. ayda bu nesneleri izlemeye başlar. Başını çevirmeden gözlerini bir nesneden diğerine çevirebilir, kendisi ile ilgilenen kişiyle göz teması kurmaya başlayabilir. Bu ay bebeğin gözleri ışığa fazla duyarlıdır.

Çizgi film izlemek zararlı mı?

Aşırı çizgi filmizlemek dikkat eksikliği ve hiperaktivitenin ilk habercisi. Günde ortalama saat televizyon ve dolayısıyla çizgi filmizleyen çocukların diğer çocuklara göre % 30 ile % 40 dikkat eksikliği ve hiperaktivite oluşumuna daha yatkın olduğu görülmektedir.

Çizgi filmler çocuğun zihinsel gelişimini etkiler mi?

Çizgi filmokul öncesi dönemde evdeki çocuğunkavram gelişimini, hayal dünyasını ve bilişsel yeteneklerini geliştirmektedir. Böylece çocukokula başlamadan önce bir çok bilgiye sahip olmaktadır. Yeni şarkılar, renkler, sayılar, şekiller hatta yeni bir dil bile öğrenecektir.

Çocuklar ne zaman televizyon izlemeye başlamalı?

Microsoft'un sahibi Bill Gates'in bile, çocuklarına günlük en fazla 45 dakika ekran kullanımına izin verdiğini söyleyen Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İbrahim Bilici, ekranın ya da televizyonun bebek bakıcısı gibi kullanılmaması uyarısında bulundu.

Medya içeriğinin, bu içeriğe maruz kalan insanlar üzerinde doğrudan bir etkisi olduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. İbrahim Bilici, içerikle karşı karşıya kalan, özellikle çocuk yaştakilerin medyanın etkilerinden korunması gerektiğini vurguladı. Bu bağlamda ebeveynlerin, cep telefonu, tablet, bilgisayar, televizyon gibi ekran kullanımlarında çocuklarına kısıtlama getirmeleri gerektiği konusunda uyarıda bulunan Yrd. Doç. Dr. İbrahim Bilici, 2 yaşına kadar çocukların ekrandan tamamen uzak tutulması, okul öncesi dönemde de kısıtlamalı biçimde ekranla karşı karşıya getirilmelerini önerdi.

"2 YAŞINDAN ÖNCE EKRAN YASAKLANMALI"

Microsoft'un sahibi Bill Gates'in bile, kendi çocuklarına, günlük 45 dakikadan fazla ekran kullanımına izin vermediğini belirten Yrd. Doç. Dr. İbrahim Bilici, "2 yaşından önce ekrandaki renkler beyin kimyasına zarar verdiği için bu zaman diliminden önce çocuklar ekrandan kesinlikle uzak tutulmalıdır. Okul öncesinde de medya kullanımında bir takım sınırlamalar getirmeliyiz. 'Korumacı Yaklaşım' bunu söylüyor ve kendisini korumaktan aciz olanı kendisini korumayı becerebilecek seviyeye erişinceye kadar korumak gerekiyor diyor. Örneğin Microsoft'un sahibi Bill Gates kendi çocukları için günlük 45 dakika her türlü ekranı kullanabilecekleri iznini veriyor. Bill Gates bunu yapıyorsa bir bildiği vardır" diye konuştu.

ÇOCUKLARINIZLA BERABER İZLEYİN

Medya kullanımının çocuklar için ödül haline getirilmemesi gerektiğinin de altını çizen Yrd. Doç. Dr. İbrahim Bilici, çocukla birlikte izleme yapmanın da koruyucu bir önlem olacağını kaydetti. Medyanın, çocuklarda gerçekle hayal arasındaki sınırların belirginliğini kaybetmesine neden olduğuna dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. İbrahim Bilici, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Birlikte izleme ya da 'cowiever' adı verilen eylemde, izlenen üründe abartılı bir içerik var ise, ebeveyn çocukla konuşarak aslında onun öyle olmadığını açıklıyor ve çocuğun kendisini medya alemine kaptırıp o mecrada yaşamasını engelliyor. Böylece otorite medya değil, ebeveyn oluyor. Hayal alemi çok geniş olan çocuklar medyada gördükleri nesnelerin gerçek hayatta karşılığı olacağını düşünür. Örneğin, 6 yaşındaki bir çocuk bir otomobili olduğundan 20 kat daha büyük görür; aynı çocuk orta yaşlarında aynı otomobile bindiğinde, otomobilin ne kadar küçük olduğunu düşünür. Medya ise hayal ve gerçek arasındaki sınırların artık belirginliğini kaybetmesine neden olur ve daha da ilerleyen süreçlerde kendisi ve içinde yaşadığı toplumu, mesleğini, kariyerini önemsememeye varan çok çeşitli etkileri görülür. Bu nedenle küçük yaşlarda 'coviewer' dediğimiz birlikte izleme önem kazanır."

TELEVİZYONLA BEŞİKTEN MEZARA ÇOCUK EĞİTİMİ

Ailelerin, güvenlik problemlerinden dolayı dışarı çıkamayan çocukları için ekranın cazibesini kullanarak televizyonu adeta bebek bakıcısı haline getirdiğini belirten Yrd. Doç. Dr. İbrahim Bilici, çocukların, televizyonun çekirdekten yetiştirdiği bireylere dönüştüğünü kaydetti. Yrd. Doç. Dr. İbrahim Bilici, "George Gerbner, bundan 'kültürleme kuramı'nda bahsetmiştir. Gerbner kuramında, Tıpkı bir tohumun toprağa atıldığında, filizlenip yeşerip büyüyüp ağaç olması gibi medyanın datözellikle televizyonun çeşitli içerikleriyle, çocukları çekirdekten yetiştirdiğini ifade ediyor. Okul öncesinde çizgi filmler, okul çağında o yaşa uygun programlar, ergenlik dönemi ve gençlik döneminde de farklı formatta programlarla çocuk, televizyon tarafından beşikten mezara eğitiliyor" ifadelerini kullandı.

İHA

Bebeklerin televizyon izlemesi

Bebek Gelişimi: TV ve DVD'ler Bebeğimi Zekileştirir Mi?

Günümüzde pek çok anne baba, bebekler için eğitici olduğu iddia edilen bebek kanallarını ve “Baby Einstein” ya da “Brainy Baby (Akıllı Bebek)” gibi dvd setlerini çocuklarına seyrettirmekte ve bunlardan gelişimsel fayda beklemektedir. Amerika’da aylık her 3 bebekten 1’ine en az 1 ‘Baby Einstein’ dvd’si alındığı bilinmektedir. Ülkemizdeki kesin rakamlar bilinmese de bebekleri TV’ye maruz bırakmanın oldukça yaygın olduğu gözlemlenmektedir. Maalesef ki bu içerikler eğitici bir kazanım sağlamadığı gibi erken yaşlarda dil ve zeka gelişime ciddi zararlar vermektedir.

TV’nin bebek gelişimini nasıl etkilediği konusunda yapılan araştırmalar TV’nin sakıncalarını net şekilde ortaya koymuştur. Örneğin, yılında Journal of Developmental Psychology’de yayınlanan bir çalışmaya göre, aylık dönemde bir bebeğin TV seyrettiği her saat başına 3 yaşındaki dil becerisinin kelime daha geri olduğu gösterilmiştir. Ayrıca TV’ye maruz kalan aylık çocukların hafıza, dikkat ve odaklanma becerisi bakımından TV’yle tanışmayan çocuklara göre dezavantajlı olduğu bulunmuştur. The Archives of Pediatrics dergisinde yılında yayınlanan bir çalışmada ise haftada birkaç kez dvd izleyen ve hiç izlemeyen çocuklar karşılaştırılmıştır. Bu çalışma ise, ne kadar erken yaşta dvd izlemeye başlanırsa ilerleyen dönemde kelime hazinesinin o denli geri kaldığını göstermiştir. Bu araştırma sonuçları doğrultusunda Amerika’da “The Baby Einstein Company” e açılan davada, şirket dvd’lerin çocuk gelişimine katkı sağlamadığını kabul etmiş ve müşterilerine para iadesi yapmıştır.
Yaşamın ilk yıllarında dil ve zeka gelişimi çok hızlıdır. Araştırmalara göre beyin gelişiminin %70’i yaşamın ilk yılında %90’i ise ilk 5 yılda tamamlamaktadır. TV ise beynin gelişim mekanizmasına aykırı prensiplerle çalışır. Bir bebeğin görsel olarak derinlik, boyut, perspektif farklılıklarını anlaması beyin gelişimi adına attığı en önemli adımdır. Oysaki TV’deki görüntüler bebeklerin boyut farklılıklarını anlamasına yardım etmez: iki boyutlu bir çizim ile üç boyutlu gerçek bir nesne arasındaki farkı bebekler TV’den öğrenemezler. TV’de derinlik yoktur: bebekler TV’de hangi nesnenindaha uzak hangisinin daha yakın olduğuna karar veremez. Erken yıllarda tamamlanan diğer önemli bir beyin gelişimi aşaması da, nesnelere farklı açılardan bakınca onları farklı şekillerde göreceğimiz bilgisidir. Oysaki TV’deki görüntülere hangi açıdan bakarsak bakalım aynı şeyi görürüz. Yetişkin beyin TV’deki bu yanılsamayı ayırt edebilir ama bebek beyni yanılır. Hatta bebekler TV ekranında gördükleri şeyleri ayrı ayrı figürler olarak değil bir bütün olarak algılarlar. O sebeple de figürleri takip edip izlemek yerine, ekranın tamamına adeta hipnotik bir etkiyle ve boş gözlerle dalıp giderler.

Çocuklarda dil gelişiminin nasıl ortaya çıktığını öğrendiğimizde TV’nin sadece zeka gelişimini değil dil becerilerini de neden olumsuz etkilediğini kolayca anlarız. Erken yıllarda dil gelişimi yüz ifadesi, ses tonu, işaret gibi pek çok sosyal ipucuna bağlıdır. Çocuklar kelimelerin anlamlarını söylediklerimizden çok nereye baktığımız, nasıl bir ses tonuyla söylediğimiz, neye işaret ettiğimizi gibi sosyal ipuçlarından yola çıkarak çözerler. Ayrıca çocuklar için dili öğrenmenin en iyi yolu, konuşmanın tanıdık bir kişi tarafından ve kendisiyle soru-cevap gibi karşılıklı olarak yapılması durumudur. TV’de ise bu sosyal ipuçları ve karşılıklı etkileşimden eser yoktur. O sebeple, çocuklar TV izleyerek dil öğrenemezler.

Bu bilgiler doğrultusunda, çocuğunuzu 2 yaşın altında ekrandan kesinlikle uzak tutmanızı tavsiye ederim. Siz yokken çocuğunuzla ilgilenen bakıcı, büyükanne gibi kişileri de TV’nin gelişimsel sakıncaları konusunda bilgilendirin. Düşük sosyo-ekonomik koşul ve eğitim düzeyinden gelen kişiler, TV’nin gün boyunca açık olmasını normal ve doğru görebilmektedir. Özellikle ülkemizde, bakıcıların çocukları TV’nin karşısına oturtup günün büyük kısmını bu şekilde geçirdikleri bilinmektedir. Benim tavsiyem yaşamın ilk yıllarında mümkün olduğunca çocukla birebir zaman geçirmeye, karşılıklı etkileşim ve oyunlara, özellikle de resimli kitaplara, öncelik vermeniz olacaktır. TV’yi yaşından sonra çocuğunuzla birlikte seyretmek koşuluyla günde yarım saati geçmeyecek şekilde çocuğunuzun yaşamına sokabilirsiniz. Yaşamın ilk yıllarında çocuğunuzun gelişimine yapacağınız yatırım geri dönüşü en yüksek ve en değerli katkıdır. Bu verimli dönemi TV ile boşa harcamayın. Yaşamın ilk yıllarındaki gelişimi destekleyici ebeveynlik yaklaşımları, beyin geliştiren oyun fikirleri ve diğer sorularınız konusunda uzmanlara başvurup profesyonel destek almaktan çekinmeyin.

Uzman Psikolog/Pedagog Sinem Olcay

 

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir