kafa derisinde kabuklanma neden olur / Saç Derisinde Kabuklanma Neden Olur ve Nasıl Geçer? | EsteCenter

Kafa Derisinde Kabuklanma Neden Olur

kafa derisinde kabuklanma neden olur

Saç derisinde kabuklanma neden olur?

Saç derisinde kabuklanma bizi sosyal hayatımızda da oldukça etkiler. Zor bir tedavi süreci olan saç derisinde kabuklanmaya neden olan etkenler nelerdir? İşte haberimizin detayları…

Saç derisinde kabuklanma neden olur?

Saç derisinde kabuklanma gözle görülür bir beyazlık, kabuklaşma, kaşıntı ve yaralar sonucu oluşan genellikle psikolojik sebeplerden ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Saç derisinin kabuklaşarak aşırı kaşıntıya ve ardından da iltihaplanmaya sebep olması durumudur.

Saç derisinde kabuklanmanın net bir sebebi yoktur. Kişilerin kişisel bakımları, kişisel kaygıları, depresyon, stres gibi psikolojik veya fizyolojik sebeplerden dolayı da ortaya çıkabilir.

Saç derisinde kabuklanma ile egzama arasında ki fark nedir?

Bu iki rahatsızlıkta stres, kaygı ve kişisel bakımsızlık gibi sebepler nedeniyle ortaya çıkar. Egzama daha kalıcı bir hastalıktır fakat saç derisinde kabuklanma uzun süreli ve kalıcı bir rahatsızlık olmayabilir.

Saç dipleniz mi acıyor?

Saç derisinde kabuklanma durumunda uzman tedavisi şart

Saç derisinde kabuklanma kirli, yağlı veya sivilceli saç derisinde ortaya çıkabilir. Saç derisinin kabuklanarak dökülme evresine geçmeden anında müdahale edilmelidir.

Saç derisinde kabuklanmanın en yaygın sebebi strestir. Stres sonucu oluşan kabuklanma anında uzman bir dermatologa danışılarak tedavi sürecine girilmelidir.

Kuruyan saç derisi nasıl nemlendirilir? Saç gurusu Serkan Bozkurt cevaplıyor.

Nuray Morkoç
PembeNar Özel

Saç derisinde kabuklanmaya ne iyi gelir?

Saç derisinde kabuklanma ve pullanma birçok kişide görülebilen bir cilt problemidir. Saç diplerinin soyularak pul pul dökülmesi ile ortaya çıkan bu problem saç köklerine zarar vermenin yanı sıra ve saç derisinde yaralar oluşmasına neden olabilir. Peki, saç derisinde kabuklanmaya ne iyi gelir?

Sozcu.com.tr

Yayınlanma: 10:14 - 18 Mart 2020 Güncellenme:

Saç derisinde kabuklanmaya ne iyi gelir?

Saç derisinin yeterince hava almaması nemsiz ve kuru kalması saç diplerinde kabuklanmanın en yaygın nedenlerindendir. Aynı zamanda psikolojik nedenler, mantar, sedef, egzama, saç kıran ve zona hastalıkları da saçlarda kabuklanmayı tetikleyen nedenler arasındadır. Saçların aşırı derecede sıcak suya maruz kalması, kimyasal içeren ürünlerin çok sık kullanılması ve yeteri kadar hijyenin sağlanmadığı durumlar da saç derisinde kabuklanma sorunu ile çok sık karşılaşılabilir. Saç derisindeki kabuklanma probleminin alerjik reaksiyonlardan dolayı kaynaklandığını düşünüyorsanız saçlarınız için kullanacağınız ürünlerin doğal ürünler olmasına özen göstermelisiniz ancak, herhangi bir enfeksiyona bağlı bir saç derisi kabuklanma sorununuz var ise dermotoloji uzmanına başvurmanız gerekebilir.

Hindistan cevizi yağının faydaları nelerdir? Hindistan cevizi yağı neye iyi gelir?İlginizi ÇekebilirHindistan cevizi yağının faydaları nelerdir? Hindistan cevizi yağı neye iyi gelir?

Bir diğer yol ise saçlarınızdaki kabuklanma problemini ortadan kaldırmak için bitkisel yollara başvurarak bu sorununuza çözüm bulabilirsiniz. Peki saç derisindeki kabuklanmaya nasıl bir bitkisel çözüm uygulanabilir. İşte saç derisindeki kabuklanma probleminiz ortada kaldırmaya yardımcı olacak doğal tedavi yöntemleri…

SAÇ DERİSİNDEKİ KABUKLANMAYA KARŞI DOĞAL YÖNTEMLER

ELMA SİRKESİ

Saç derisindeki ph seviyesini dengeleyen elma sirkesi saç derisi problemlerini ortadan kaldırmaya yardımcı olur. Bir miktar elma sirkesini suyla karıştırın ve saç derinize masaj yaparak uygulayın ve 15-20 dakika bekleyin. Ardından saçlarınızı ılık su ile durulayın.

ZEYTİNYAĞI

Zeytinyağı yüksek oranda nemlendirici özelliğe sahiptir ve saç derisindeki kepek ve kabuklanma problemini ortadan kaldırır. Küçük miktarda zeytinyağını saç derinize masaj yaparak sürün ve 2-3 saatin ardından saçlarınızı organik bir şampuanla yıkayın.

Kuru saç uçları nasıl nemlendirilir? Nemlendirici maske tarifleri...İlginizi ÇekebilirKuru saç uçları nasıl nemlendirilir? Nemlendirici maske tarifleri...Saçlar nasıl yıkanmalı?İlginizi ÇekebilirSaçlar nasıl yıkanmalı?Yumuşak ve parlak saçlar için bakım önerileriİlginizi ÇekebilirYumuşak ve parlak saçlar için bakım önerileri

EgzamaMaskezeytinyağı

Saç Derisinde Kabuklanma Neden Olur ve Nasıl Geçer?

Güzelliğine ve bakımına önem veren herkes saçlarının sağlıklı görünmesini ister. Saçlar kişinin estetik açıdan güzelliğini simgeleyen en önemli unsurlardan biridir. Ancak çevresel ya da yapısal faktörlere bağlı olarak saç derisinde kabuklanma bazı durumlarda ortaya çıkabilen bir sorun haline gelebilir. Genel olarak bir deri hatasızlığı olarak kabul edilen saç derisinde kabuklanma hem saç sağlığına zarar verir hem de saçların bakımsız görünmesine neden olur. Bu durum da kişileri fiziksel ve psikolojik açıdan etkileyebilmekte ve estetik olarak güzelliğine gölge düşürmektedir. Saç derisinde kabuklanma sorununda;  saç derisindeki nemin azalması, saç derisinin gözeneklerinin tıkanması, derinin kuruması, stres, kaygı ya da endişe gibi sebepler etkili olabilir.

Saç derisinde kabuklanmanın nedenleri nelerdir?

Saç derisinde kabuklanma genelde çoğu insanda ve her yaşta ortaya çıkabilen bir saç derisi problemidir. Kabuklanmanın oluşmasında bazı etkili sebepler rol oynar. İşte birçok insanın muzdarip olduğu bir saç problemi olan kabuklanmanın nedenleri:

Psikolojik etkenler

Stres, endişe ve kaygıyı da içine alan psikolojik etkenler saç derisinde kabuklanma oluşumunda ciddi bir şekilde rol oynar. Özellikle stres altında ve yoğun tempoda çalışan kişilerde, sürekli endişe halinde olanlarda sıkça görülen bir durumdur. Bu nedenle kabuklanma kişinin stres altında olduğu dönemde ortaya çıkar ve stres ortadan kalktığında kendiliğinden geçer.

Saç derisi mantarı

Saç derisi mantarı saç derisinde ve vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkabilen bir mantar enfeksiyonu türüdür. Bu enfeksiyon türünün belirtileri arasında kaşıntıyla beraber, cildin kabuk kabuk dökülmesi de yer alır. Ayrıca bazı durumlarda kabuklanmaya kafa derisindeki kızarıklıklar da eşlik eder.

Saç derisinde sivilce

Sivilce sorunu, ciltteki gözeneklerin tıkanması sonucunda gözeneklerde bakterilerin hapsolmasıyla birlikte baş gösteren bir durumdur. Sağlıksız ve dengesiz beslenme, kullanılan birtakım ilaçlar ve vücuttaki hormonal değişimler sivilce oluşumunu tetiklemektedir. Saç diplerinde de sıkça görülebilen sivilceler, saç derisinde kabuklanma oluşumuna sebebiyet vermektedir.

Sedef hastalığı

Bir cilt hastalığı olan sedef, bağışıklık sistemindeki beyaz kan hücreleri yani akyuvarların normal ve sağlıklı cilt hücrelerini düşman görerek saldırıp, cilt yüzeyinde tahribat oluşturması sonucunda oluşur. Sedef hastalığı kafa derisinde oluşmaktadır. Bu durumda saç derisinde kabuklanma ve pullanma durumu gerçekleşir.

Saç derisinin aşırı kuru olması

Ciltteki kuruluk ve nemsizlik kaşıntıya ve bunun sonucunda dökülmelere yol açabilir. Saç derisinin aşırı kuru olması da saç derisinde döküntüyü, ve kabuklanmayı tetikleyebilmektedir. Cİlde gereken nemi sağlayarak bu durum önlenebilir.

Yağlı egzama

Bu cilt hastalığının tıptaki adı seboreik dermatittir. Bu hastalıkta ciltte kırmızı pullu, yağlı lekeler oluşur. Yağlı egzama saçlı deride de meydana gelebilmektedir. Saç derisinde meydana geldiği takdirde yaralara ve kızarıklara yol açar. Bu belirtilerin yanında saç derisinde kabuklanma ve dökülme de meydana gelebilir.

Sistemik rahatsızlıklar

Saç derisinde kabuklanma, çeşitli sistemik rahatsızlıkların da belirtisi olabilmektedir. Bütün vücudu etkileyen sistemik rahatsızlıklar, saç dökülmesine ve saç derisinde kabuklanmaya neden olabilmektedir. Eğer saç derisinde kabuklanma ile birlikte saç dökülmesi de görülüyorsa mutlaka bir uzmana başvurulması gerekmektedir.

Alerji

Saç derisi alerjisi; saç derisi dökülmesinin, kabuklanmasının ve pullanarak dökülmesinin en sık karşılaşılan nedenidir. Bu alerji türü genel olarak, yeni kullanılan şampuana, saç bakım ürünlerine ya da benzeri kozmetik ürünlere karşı saç derisinin göstermiş olduğu reaksiyon olarak tanımlanır.

Zona hastalığı

Bu hastalık su çiçeğine de neden olan virüsten kaynaklanmaktadır. Su çiçeği hastalığına yakalandıktan sonra virüs pasif bir duruma geçer. Bu virüsler aktif hale geldiğinde zona hastalığı meydana gelir. Bu hastalık çoğunlukla saç derisini etkiler. Bu hastalığın öncelikli etkileri saç derisinde dökülmelerin ve kabuklanmaların meydana gelmesidir. Zona hastalığının diğer belirtileri ise baş ağrısı ya da yüzde zayıflama şeklinde gözlemlenmektedir.

Saç kıran

Bu rahatsızlık ilk ortaya çıktığında saç derisinde kabuklanma ve dökülme gerçekleşir. Bu hastalık kontrol edilmediği takdirde saçların tamamının kalıcı olarak dökülmesine neden olabilir. Bu nedenle saç kıranın ilk semptomları baş gösterdiği takdirde derhal bir uzmana başvurulması gerekmektedir.

Saç derisinde kabuklanma nasıl geçer?

Saç derisinde oluşan kabuklanmanın engellenmesi için öncelikle kabuklanmaya yol açan faktörler belirlenmeli ve bunun için öncelikle uzman bir doktora başvurulmalıdır. Eğer kabuklanmaya yukarıda da verilen cilt hastalıkları neden oluyorsa buna uygun bir tedavi yöntemi izlenecektir. Bunun dışında saç derisindeki kabuklanmayı engelleyecek bazı yöntemler:

  • Steroidal kortizon kremler, bu hastalığın tedavisinde etkili olduğu kanıtlanmış bir tedavi yöntemidir.
  • İlaçlı şampuanlar da saç derisi kabuklanması ve saç derisi dökülmesini tedavi etmek için kullanılan etkili ürünlerdendir.
  • Saç derisindeki kabuklanma mantardan kaynaklanıyorsa antifungal ilaç, alerji kaynaklı ise antihistaminik bir ilaç kullanmak faydalı olacaktır.
  • Kimyasal içerikli şampuanlar da saç derisinde kabuklanmaya neden olabilmektedir. Bu nedenle doğal içerikli şampuanlar kullanmaya özen göstermeniz gerekmektedir.
  • Saç derisinde kabuklanma oluşumu önlenmek isteniyorsa saçlar kirli bırakılmamalı, hafta en az 3 kez yıkanmalıdır.

Saç derisinde kabuklanma için doğal yöntemler

Saç derisinde kabuklanmayı önlemek ya da  geçirmek için çeşitli doğal yöntemler bulunmaktadır. Bu doğal yöntemlerle kabuklanmaya ciddi bir hastalık neden olmadığı takdirde etkili olabilmektedir. Ancak bu doğal yöntemlerin kullanılmadan önce mutlaka bir uzmana başvurulması gerekmektedir.

Jojoba yağı

Jojoba yağı, saç derisinde kabuklanmayı tedavi edip saç derisinde bir rahatlama sağlar. Saç derisinde bulunması gereken yağların dengesini sağlayarak, saçlarınızı nemlendirir. Ayrıca içerisinde mantar önleyici özellikler de bulunmaktadır. Yatmadan önce bir miktar jojoba yağını saç diplerinize masaj yaparak uygulayın. Gece boyu bu şekilde bekledikten sonra sabah saçlarınızı ılık suyla yıkayabilirsiniz.

Hint leylağı

Hint leylağı saç derisi problemlerinde etkili olan diğer bir üründür. Bakteri ve mantar önleyici özellikleri vardır ve bu sayede enfeksiyonu önleyip iyileşme sürecini hızlandırır. Ayrıca kaşıntıyı azaltmada da oldukça etkilidir. Bir avuç dolusu hint leylağı yaprağını iki bardak su içerisinde  dakika boyunca kaynatın. Yaprakları çıkarıp suyun ılımasını bekledikten sonra saçlarınıza uygulayın. Bu yöntemi her gün uygulayabilirsiniz.

Zeytinyağı

Zeytinyağı da doğal nemlendirici özelliği ile saç derisindeki kabuklanmayı tedavi eder. Az miktarda zeytinyağını saç diplerinize masaj yaparak uygulayabilirsiniz. En az 2 saat bekledikten sonra saçlarınızı doğal içerikli bir şampuan ve ılık suyla yıkayabilirsiniz.

Elma sirkesi

Elma sirkesi saç derisindeki ph seviyesini dengeleyerek, saç cildi problemlerini doğal yoldan tedavi eder. Eşit miktarda elma sirkesi ve suyu karıştırarak saç diplerinize döküp 15 dakika bekleyin. Ardından ılık suyla saçlarınızı durulayın.

Boraks

Boraks saç derisindeki sorunların tedavisinde oldukça başarılıdır. Özellikle manta sonrası oluşmuş pullanmayı gidermede oldukça başarılıdır. Yarım bardak boraksı, 4 bardak sıcak suyla karıştırın. Bu karışımı saç derinize dökün. Bir saat bekledikten sonra saçlarınızı ılık suyla yıkayabilirsiniz.

Kafa derisinde saç diplerinde yara ve kabuklanma nasıl geçer? Kafa derisinde saç diplerinde çıkan yaralar için çözüm önerileri nedir?

Saç derisinde yara oluşumu ve kabuklanma sorunu kişilerin yaşamlarını olumsuz etkiyebilir. Genellikle yara olan bölgede yaşanan kaşıntı, durumu daha ciddi bir boyuta taşır ve enfeksiyon riskinin artmasına neden olur. Genellikle kaşıntı ile beraber kepeklenme görülür ve kaşıntının boyutu arttıkça saç dibinde yaralar meydana gelir. Bu yaralara bilinçsiz olarak müdahale etmek saç diplerinde enfeksiyonun artmasına sebep olur. Peki saç diplerindeki yaralar nasıl tedavi edilir?

SAÇ DERİSİNDE YARA VE KABUKLANMA OLUŞUMUNUN NEDENLERİ

SEBOREİK DERMATİT (KEPEK)

Seboreik dermatit pullanma, kabuklanma ve kaşıntı ile kendini belli eder. Saç derisinde yara oluşumunu tetikleyen bir cilt hastalığıdır. Bulaşıcı olmamakla birlikte kafa derisinde beyaz ve sarı renkte saç köküne yapışmış bir vaziyettedirler.

TEDAVİSİ

Kepek tedavisi için kesin çözüm, tıbbi şampuanlar ve tropikal merhemlerdir. Özellikle salisik asit, selenyum, katran veya çinko piriton içeren şampuanların kullanımı önerilir.

EGZAMA

Egzama kafa derisinde tahrişe, kızarıklığa ve pul pul dökülme sorunlarına yol açabilir. Kafa derisinde kalın kabuklar meydana gelebilir ve bunlar kaşıntılı ve rahatsız edicidir. Ayrıca iltihap oluştuğu takdirde yüze, boyuna ve kulakların arkasına yayılabilirler.

TEDAVİSİ

Saç derisindeki egzamanın tedavisi için de tıbbi şampuanlar uygulanabilir. Ancak durum ciddi boyutlara ulaştığında vücuda yayılması söz konusu olabilir. Mutlaka uzaman kişilere görünerek gerekli tedaviye başlanmalıdır.

KONTAKT DERMATİT

Kontakt dermatit vücudunuzun değdiği bir şeye karşı alerjik tepki vermesi ile gelişebilir. Şampuan, saç boyası, takı gibi ürünlerin kullanımı alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Oluşan reaksiyon saç derisinde kaşıntı ve kabuklanmaya neden olur. Aşırı kaşındığı takdirde kızarıklık ve kanama meydana gelebilir.

TEDAVİSİ

Saç derisinin kendini yenilemesi, temizlemesi beklenir. Ancak yayılıyor, acı hissi artıyor ve bir enfeksiyon belirtisinin sinyallerini veriyorsa uzman kişilere müracaat edilmesi önerilir.

SEDEF

Vücudun belli bölgelerinde oluşabileceği gibi saç derisinde kalın, gri renkte kabuklanmaya yol açabilirler. Sedef hastalığınız varsa muhtemelen kafa derisinde oluşma riski de yüksek olabilir.

SAÇ DİPLERİNDEKİ YARALARIN TEDAVİSİ

Eğer ciddi boyutlarda değilse kafa derisindeki kabuklanmayı ve kaşıntıyı ortadan kaldırmak için özel şampuanlar kullanılabilir. Ancak saç derinizdeki bu rahatsızlık ortadan kalkmıyor ve günden güne daha da kötüleşiyorsa doktorunuz tarafından steroid enjekte edilebilir.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır