1998 ssk girişli erkek ne zaman emekli olur / yılında sigorta girişi olanların tamamı EYT’den yararlanacak mı?

1998 Ssk Girişli Erkek Ne Zaman Emekli Olur

1998 ssk girişli erkek ne zaman emekli olur

EYT’de son dakika gelişmesi: EYT emeklilik yılını kapsar mı?

EYT düzenlemesinde sona gelindi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "2 Milyon bin vatandaşımız emekli olma hakkına kavuşuyor. Herhangi bir yaş sınırı uygulanmayacaktır" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar:

"Ülkemizdeki sosyal güvenlik sisteminin makul seviyeye getirilmesi konusunda çok adım atmış bir ülkeyiz.

Kamu bütçesinde büyük yük bindiren sosyal güvenlik sistemimizi yönetilebilir bir hale getirilmesi için çok çalıştık.

Elbette her düzenleme beraberinde yeni tartışmaları getirdi. Bunlardan biri de düzenlemesine göre emeklilikte primi doldurduğu halde yaşı bekleyen çalışanların talebidir. Prensip olarak çalıştığı dönemden daha uzun bir süre maaş almanın sürdürülebilir olmadığına inanıyoruz. Ülke ekonomimize yük bindirmemek için uzunca süre buna sıcak bakmadık.

85 milyonun geleceğini düşündüğümüz için konuyu ölçüp biçmeden taahhüt altına girmek istemedik.

Küresel krizin ülkemize etkileri sebebiyle vatandaşımızın yanında olduğumuzu asgari ücret, memur maaşı ve emekli maaşıyla gösterdik.

Bugün de emeklilikte yaşa takılanların sorunlarını çözme yoluna gidiyoruz. Sistemi tartışmadan arındıracağımıza inanıyorum.

Her konuda olduğu gibi bu düzenlemeyi de milletimiz için yapıyoruz. Tekrar hatırlayacak olursak, emekli olmak için prim günü, sigortalılık süresini ve yaşı tamamlamak gerekiyor. Yaptığımız düzenlemeyle ilk iki şartı baz alıyoruz.

Her yıl istihdamına 1 milyon kişi ekleyen bir ülke olarak dengeyi korumayı başarıyoruz. 2 milyon bin vatandaşımız da emekliliğe kavuşuyor. Hetrhangi bir yaş sınırı istenmeyecektir. BOrçlanma işlemleri de zaten başlatıldı. Yeni düzenleme ile sistemin mali yükünü dengeleyecek çalışmaları da yaptık. Hemen emekli olmak istemeyenler için ayrı bir düzenleme hazırlıyoruz.

İşveren için kredi desteği yapılacak. Her vatandaşımızın emeğine ihtiyacımız var. Emekli olduktan sonra çalışmaya devam edecek vatandaşlarımız için düzenleme getiriyoruz.

EYT ile ilgili düzenlemenin hal sahiplerine hayırlı olmasını diliyorum."

  • EYT'ye tabi olacak sigortalılar 'taki düzenleme öncesindeki prim ve sigortalılık sürelerine odaklandı. ek gösterge çalışması sonrası öncelikli gündem halini alan EYT düzenlemesinin taslağı tek formül şeklinde teknik olarak tamamlandı. Düzenlemenin Aralık ayında Meclis'e sunulması, 15 Ocak tarihinde de yürürlüğe girmesi bekleniyor. EYT düzenlemesinde yaş şartı bulunmuyor. Buna göre 8 Eylül öncesinde emeklilik sigortası girişi olan ve prim ile sigortalılık süresini dolduranlar hemen emekli olabilecek.

yılında sigorta girişi olanların tamamı EYT’den yararlanacak mı?

  • Gelen açıklama milyonları sevindirirken HAK-İŞ, EYT talebini de açıkladı.

    HAK-İŞ Başkan Yardımcısı Hüseyin Öz, Show Haber'e yaptığı açıklamada " yılı içerisinde işe başlamış olanlarının tamamının söz konusu EYT düzenlemesinden yararlandırılmasını arzu ediyoruz." diye konuştu.

Primi eksik olanlar borçlanarak EYT’den yararlanabilir mi?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili ilk kez detay paylaştı. EYT'li çalışana 5 puan formülü geleceğini ifade eden Bilgin, emekliliğe hak kazanılacak olan net tarihi de duyurdu. Bakan Bilgin, Star TV’nin sorularını yanıtladı. Emekliliğe hak kazanılacak olan tarihi açıklayan Bilgin, “EYT için net tarih 8 Eylül Yıpranma hakkı, doğum ve askerlik borçlanmaları olsa bile işe başlangıç tarihi geriye çekilemez. Bunlar ancak eksik prim gün sayısını tamamlamak üzere yapılır. Yani o eksik kalan prim gün sayısını telafi eder. Ama işe başlangıcı geri çekmez. Öyle bir şey yok.” dedi.

EYT'de primler kaç puan yükseldi?

Emekli olanların işe devam etmesi durumunda, normal çalışanlara göre primlerinin 5 puan yükseldiğini ve işverenlerin EYT düzenlemesinin hayata geçmesi sonrasında, bu farkın kaldırılmasını istediğini vurgulayan, Bilgin, “Buna çözüm olarak işveren emekli olan kişiyi çalıştırıyorsa devlete normal çalışandan daha fazla prim ödüyor. Oradaki primi aşağı çekerek eşit seviyeye getireceğiz. Yani işverene sen EYT’li olan bu çalışanını atma, çalıştır. Biz sana sosyal güvenlik destek primi vereceğiz.” dedi.

EYT’lilerin kıdem tazminatı konusuyla ilgili de Bakan Bilgin, “Bu konuda da Hükümetin bazı formülleri var.” dedi. Bilgin, şu ifadeleri kullandı;

“Öncelikle bu büyük bir sorun değil. Çünkü işveren kıdem tazminatını vergiden düşüyor. Ayrıca kıdem tazminatı ödemesini işveren işçisiyle kendi arasında anlaşarak taksitlendirebilir.”

EYT ile kısmi emeklilik nasıl olacak?

Sigortalılık süresi ve prim günü eksiği olan EYT'liler bunları tamamladıktan sonra başvurmaları halinde emeklilik hakkı kazanacak. Sabah’ta yer alan habere göre, milyonların en çok merak ettiği; emeklilik bekleyen SSK ve Bağ-Kur'luları hak sahibi yapacak, prim günü, sigortalılık süresi gibi şartları içeren tablolarla, 'Eksik primi olanlar ne yapacak, EYT ile kısmi emeklilik nasıl olacak' soruları geliyor.

öncesi sigorta girişi olanlar ne zaman, kaç yaşında emekli olacak?

Mevcut durumda öncesi sigorta girişi olan vatandaşların emeklilik şartlarına bakacak olursak; 4A SSK dediğimiz kategoride yer alan kadınlar ve erkeklerin 20 ve 25 yıl sigortalılık süresiyle ila gün primi tamamladıklarında emeklilik için yaşı beklediğini görüyoruz. Yaş şartı ne burada? Erkeklerde yaş arası, kadınlarda ise yaş aralığı. Burada yaş şartını kaldırdığımızda diğer şartlar sabit olacak şekilde 8 Eylül öncesi sigorta girişi olanlar emekli olabilecek.

Tabloya dikkatle baktığınız zaman gün ibaresi kalın harflerle vurgulandı. Çünkü düzenlemesi öncesi prim şartı SSK'da hem kadınlar hem de erkekler için gündü.

Yaş şartı kalkıyor ve sigortalılık süreleri de 20 ve 25 yıl olarak kalıyor. Peki prim 5 bin gün mü yoksa mevcut yürürlülükteki yasayla 8 Eylül öncesi sigortalıları kapsayan kademeli olarak 75'er gün şeklinde artan ila gün sistemi mi olacak? İşte tam buradaki detaylar Aralık ayında netleşecek.

BAĞ-KUR ve emekli Sandığı prim ve sigortalılık süresi ne kadar?

4B-4C dediğimiz kategoride yer alanlara bakacak olursak, sigortalılık süresinin tıpkı SSK'da olduğu gibi kadınlarda 20 erkeklerde 25 yıl olduğunu görüyoruz. Bununla beraber prim günü erkeklerde gün, yaş aralığı , kadınlarda ise prim gün, yaş aralığı ise olarak dikkat çekiyor. Burada da yaş şartını kaldırdığımız zaman tabloda belirtilen sigortalık süresi ve primle emeklilik imkanı doğacak.

ve gün primle nasıl emekli olunur?

Belirli bir süre çalışarak prim biriktirmiş daha sonra ise iş hayatına ara vermek zorunda kalan vatandaşlar için kısmi emeklilik, yani yaştan emeklilik imkanı var. 8 Eylül öncesinde normal emekliliğin dışında bir de gün primle kısmi emeklilik şartları bulunuyordu. EYT yasasının yürürlüğe girmesiyle primini doldurma imkanı olmayanlar için günle kısmi emeklilik hakkı doğacak.

Bir EYT'linin kısmi emeklilikten faydalanabilmesi içinse üç şart bulunuyor. Şu anki mevzuaata göre kısmi emeklilik için kadınlarda 58, erkeklerde 60 yaş şartı var. Ancak EYT düzenlemesi bu şartları değiştirebilir.

gün primi tamamlamak, 15 yıl sigortalılık süresini doldurmak, kadınlarda 50 ve erkeklerde 55 yaş şartını sağlamak. SSK'lıların EYT ile kısmi emeklilikten faydalanabilmek için işte bu 3 şartın tamamlanması gerekiyor.

Daha açık ifadeyle EYT düzenlemesiyle 8 Eylül öncesindeki şartlara dönülünce gün primle kısmi emeklilik imkanı doğacak. Yani gün primi tamamlayan kadınlar 50, erkekler ise 55 yaşında emekli olabilecek.

Bağkur’lular primle emekli olur mu?

Bağ-Kur'da ise işler biraz daha farklı. Burada kısmi emeklilikte farklı bir prim sayısı bulunuyor ve prim günü öne çıkıyor. Bir diğer önemli husus da 1 Ekim tarihi. Çünkü bu tarihe göre yaş şartı belirleniyor.

Kadınlarda Günden Emeklilik Yaşı Şartları Nelerdir?

günü geldiği zaman sigortalı olan kadınlar emekli olabilir. Tabii bunun için öncelikle gerekli olan tarih, gün sayısı ve çalışma sayısı gibi kriterleri tamamlamaktır.

  • - Öncelikle tarihinden önce kişinin sigorta sahibi olması gerekir.

  • - Aynı zamanda 15 yıllık bir çalışma hayatının bulunması gerekmektedir.

  • - Emekli olmak isteyen kadınlar bu kriterler doğrultusunda 50 yaşını doldurmalıdır.

  • - Toplandığı prim ödeme gününün tamamlanmış olması gerekir.

Bu kriterleri tamamlayan ve taşıyan kadınlar 50 yaşına geldiği zaman emekli olma hakkını değerlendirir. Fakat tarihinden sonra sigorta sahibi olan kadınlar için yaş kriteri 54 olarak ön plana çıkar. Aynı zamanda çalışma süresi ve prim gün sayısı da bu bağlamda değişkenlik gösterebilir.

Kadınların Prim Günü Kaç Kaçtır?

  • tarihinden sonra sigortalı olan kadınlar için emeklilik yaşı 58 olarak öne çıkar. Aynı zamanda prim ödeme gün sayısı bulunmaktadır. gün ile beraber 15 yıllık bir çalışma hayatını tamamlayan kadınlar ise, SGK emeklilik sistemini incelemek suretiyle emekli olma durumunu görebilir.

  • Gerekli kriterleri bu şekilde dolduran kadınlar, prim ödeme günü ardından 50 yaşında emekli olma hakkına sahip olur. Tabii bunun için tüm kadınların tarihi öncesi sigorta sahibi olunması gerekmektedir. Bu iki paralel tarihi itibariyle kadınlar çalışma süresi ve yaşa bağlı olarak emekli olabilir.

SSK başlangıcı ne zaman emekli olurum?

SSK başlangıcı olan erkek sigortalıların emeklilik şartları:

İlk sigortalı olduğu tarih 9 Eylül ile 30 Nisan arası olanlar sigortalılık süresi olmadan, gün prim ödemeleri ve 60 yaşını tamamları halinde emekli olmaya hak kazanırlar.

SSK başlangıcı olan kadın sigortalıların emeklilik şartları:

İlk sigortalı olduğu tarih 9 Eylül ile 30 Nisan arası olanlar tamamlaması gereken sigortalılık süresi olmadan, gün prim ödemeleri ve 58 yaşını tamamları halinde emekli olmaya hak kazanırlar.

SSK başlangıcı olanlar ne zaman emekli olur?

1 Mayıs ile 31 Aralık tarihleri arasında işe girenlerin emeklilik şartları da farklı olacak. Bu tarihler arasında işe girenlerin yerine getirmesi gereken ilk şart, prim ödeme gün sayısının olması. Bu şartı yerine getirenler sigortalılık süresine gerek olmadan 60 yaşında emekli olabilirler. Ancak bu tarihlerden sonra emeklilik yaşı de değişiyor. Şöyle ki:

  • - 1 Mayıs ile 31 Aralık arasında; prim ödeme süresini tamamlayanlar 60 yaşında emekliliğe hak kazanıyorlar.

  • - 1 Ocak ile 31 Aralık arasında; prim ödeme süresini tamamlayanlar 61 yaşında emekliliğe hak kazanıyorlar.

  • - 1 Ocak ile 31 Aralık arasında; prim ödeme süresini tamamlayanlar 62 yaşında emekliliğe hak kazanıyorlar.

  • - 1 Ocak ile 31 Aralık arasında; prim ödeme süresini tamamlayanlar 63 yaşında emekliliğe hak kazanıyorlar.

  • - 1 Ocak ile 31 Aralık arasında; prim ödeme süresini tamamlayanlar 64 yaşında emekliliğe hak kazanıyorlar.

  • - 1 Ocak ile 31 Aralık arasında; prim ödeme süresini tamamlayanlar 65 yaşında emekliliğe hak kazanıyorlar.

  • - 1 Ocak ile 31 Aralık arasında; prim ödeme süresini tamamlayanlar 65 yaşında emekliliğe hak kazanıyorlar.

ila yılları arasında sigortalı olanlar ne zaman emekli olur?

Bir de emeklilikte, farklı yıllarda yapılan düzenlemeler çerçevesinde, işe giriş tarihlerine göre belirlenen farklı emeklilik yaşları ve yine farklı prim gün sayıları var. Şöyle anlatayım:

  • * Düzenlemelerden biri yılında yapıldı. öncesi sigortalı olanlar için işe başlama tarihine göre kademeli emeklilik şartı getirildi.

  • * ila yılları arasında sigortalı olanlar için yaş; kadınlarda 58, erkeklerde 60 olarak belirlendi. Ayrıca gerekli prim gün sayısını dolduranların emekli olabilecekleri şartı getirildi.

  • * Sosyal güvenlikte bir reform daha yapıldı. tarihinden sonra ilk kez sigortalı olanlar için kademeli emeklilik sistemi getirildi ve prim gün sayısı konuldu. Kadınlarda 58 yaş, erkeklerde 60 yaş sınırı konuldu. ’den sonra ise emeklilik yaşı 65’e çıkarıldı. Şimdi tüm bu dönemlere göre eski adı SSK’lı, yeni adı da 4a’lı, erkek çalışanların ne zaman ve hangi şartlarda emekli olacaklarını anlatalım.

ve öncesi sigorta girişli ne zaman emekli olur?

  • * İlk sigortalı olduğu tarih 8 Eylül ve öncesi olanlar 25 yılı tamamlamaları ve gün prim ödemeleri şartıyla, yaş sınırı olmadan emekli olmaya hak kazanırlar.

ile arası sigorta girişli ne zaman emekli olur?

  • * İlk sigortalı olduğu tarih 9 Eylül ile 23 Mayıs arası olanlar 25 yılı tamamlamaları ve gün prim ödemeleri ve 44 yaşını tamamları halinde emekli olmaya hak kazanırlar.

ile sigorta girişli ne zaman emekli olur?

  • * İlk sigortalı olduğu tarih 24 Mayıs ile 23 Kasım arası olanlar 25 yılı tamamlamaları ve gün prim ödemeleri ve 45 yaşını tamamları halinde emekli olmaya hak kazanırlar.

ile arası sigorta girişli ne zaman emekli olur?

  • * İlk sigortalı olduğu tarih 24 Kasım ile 23 Mayıs arası olanlar 25 yılı tamamlamaları ve gün prim ödemeleri ve 46 yaşını tamamları halinde emekli olmaya hak kazanırlar.

ile arası sigorta girişli ne zaman emekli olur?

  • * İlk sigortalı olduğu tarih 24 Mayıs ile 23 Kasım arası olanlar 25 yılı tamamlamaları ve gün prim ödemeleri ve 47 yaşını tamamları halinde emekli olmaya hak kazanırlar.

ile arası sigorta girişli ne zaman emekli olur?

  • * İlk sigortalı olduğu tarih 24 Kasım ile 23 Mayıs arası olanlar 25 yılı tamamlamaları ve gün prim ödemeleri ve 48 yaşını tamamları halinde emekli olmaya hak kazanırlar.

ile arası sigorta girişli ne zaman emekli olur?

  • * İlk sigortalı olduğu tarih 24 Mayıs ile 23 Kasım arası olanlar 25 yılı tamamlamaları ve gün prim ödemeleri ve 49 yaşını tamamları halinde emekli olmaya hak kazanırlar.

ile arası sigorta girişli ne zaman emekli olur?

  • * İlk sigortalı olduğu tarih 24 Kasım ile 23 Mayıs arası olanlar 25 yılı tamamlamaları ve gün prim ödemeleri ve 50 yaşını tamamları halinde emekli olmaya hak kazanırlar.

ile arası sigorta girişli ne zaman emekli olur?

  • * İlk sigortalı olduğu tarih 24 Mayıs ile 23 Kasım arası olanlar 25 yılı tamamlamaları ve gün prim ödemeleri ve 51 yaşını tamamları halinde emekli olmaya hak kazanırlar.

ile arası sigorta girişli ne zaman emekli olur?

  • * İlk sigortalı olduğu tarih 24 Kasım ile 23 Mayıs arası olanlar 25 yılı tamamlamaları ve gün prim ödemeleri ve 52 yaşını tamamları halinde emekli olmaya hak kazanırlar.

ile arası sigorta girişli ne zaman emekli olur?

  • * İlk sigortalı olduğu tarih 24 Mayıs ile 23 Kasım arası olanlar 25 yılı tamamlamaları ve gün prim ödemeleri ve 53 yaşını tamamları halinde emekli olmaya hak kazanırlar.

ile arası sigorta girişli ne zaman emekli olur?

* İlk sigortalı olduğu tarih 24 Kasım ile 23 Mayıs arası olanlar 25 yılı tamamlamaları ve gün prim ödemeleri ve 54 yaşını tamamları halinde emekli olmaya hak kazanırlar.

ile arası sigorta girişli ne zaman emekli olur?

* İlk sigortalı olduğu tarih 24 Mayıs ile 23 Kasım arası olanlar 25 yılı tamamlamaları ve gün prim ödemeleri ve 55 yaşını tamamları halinde emekli olmaya hak kazanırlar.

ile arası sigorta girişli ne zaman emekli olur?

  • * İlk sigortalı olduğu tarih 24 Kasım ile 23 Mayıs arası olanlar 25 yılı tamamlamaları ve gün prim ödemeleri ve 56 yaşını tamamları halinde emekli olmaya hak kazanırlar.

ile arası sigorta girişli ne zaman emekli olur?

  • * İlk sigortalı olduğu tarih 24 Mayıs ile 23 Kasım arası olanlar 25 yılı tamamlamaları ve gün prim ödemeleri ve 57 yaşını tamamları halinde emekli olmaya hak kazanırlar.

ile arası sigorta girişli ne zaman emekli olur?

  • * İlk sigortalı olduğu tarih 24 Kasım ile 8 Eylül arası olanlar 25 yılı tamamlamaları ve gün prim ödemeleri ve 58 yaşını tamamları halinde emekli olmaya hak kazanırlar.

ile arası sigorta girişli ne zaman emekli olur?

15 Yıl &#; Günle Emekli Olma Şartları

Bu konudaki düzenleme sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun değiştirilmiş – yürürlükten kaldırılmış olan 60 ıncı ve halen yürürlükte olan geçici 81 inci maddesi ile sayılı Tarım İşçileri Sosyal Sigortalar Kanunu’nun halen yürürlükte olan 20 nci maddesinde yer almaktadır.

Not: günle emekli olma şartları En Basit Şekliyle Günle Emekli Olma Şartları başlıklı yazıda daha basit şekilde açıklanmıştır.

Sayılı Kanuna Göre 15 Yıl &#; Günle Emekli Olma Şartları (SSK Sigortalıları İçin) 

Bu konudaki düzenleme, önceleri sayılı Kanunun 60’ıncı maddesinin (A) bendinde emeklilik koşullarından biri olarak yer almaktaydı. Buna göre kadın ise 50, erkek ise 55 yaşını doldurmuş olan, 15 yıldan beri sigortalı bulunan ve adına en az gün prim ödenmiş olan SSK sigortalıları emekli olabiliyordu. Ancak, yılında sayılı Kanunla ve Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararı üzerine yılında sayılı Kanunla emeklilik şartlarında önemli değişiklikler yapıldı ve 15 yıl – günle emekli olma şartı 25 yıl – gün olarak yeniden belirlendi. Dolayısıyla 15 yıl – günle emekli olma imkanı ortadan kaldırılmış oldu. Fakat kazanılmış hakların korunması adına bu düzenleme sayılı Kanuna eklenen Geçici 81 inci maddenin (C) bendinde yer aldı. SSK (4/1-a) sigortalılarının 15 yıl sigortalılık süresi – prim ödeme gün sayısı ile emeklilik işlemleri halen bu geçici maddeye istinaden yürütülmektedir. Yalnız bu kazanılmış hak sadece 8 Eylül tarihinden önce işe girmiş SSK sigortalıları için geçerli olduğundan, 8 Eylül tarihi veya sonrasında işe girmiş olanlar bu haktan yararlanamaz.

81 inci maddenin (C) bendinde yer alan hükümlere göre 8 Eylül tarihinden önce işe girmiş SSK sigortalılarından;

&#; tarihinde 15 yıllık sigortalılık süresini &#; kadın ise 50, erkek ise 55 yaşını doldurmuş ve gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş bulunanlara istekleri halinde yaşlılık aylığı bağlanır.

&#; tarihinde bu şartları yerine getirememiş olanlardan, 15 yıllık sigortalılık süresi – kadın ise 50 erkek ise 55 yaş – prim ödeme gün sayı şartını;

a) ile tarihleri arasında yerine getirenler kadın ise 52, erkek ise 56 yaşını doldurmuş olmaları,

b) ile tarihleri arasında yerine getirenler kadın ise 54, erkek ise 57 yaşını doldurmuş olmaları,

c) ile tarihleri arasında yerine getirenler kadın ise 56, erkek ise 58 yaşını doldurmuş olmaları,

d) tarihinden sonra yerine getiren kadınlar 58, ile tarihleri arasında yerine getiren erkekler 59 yaşını doldurmuş olmaları,

e) tarihinden sonra yerine getiren erkekler  60 yaşını doldurmuş olmaları,

şartıyla emekli olabilirler.

Öte yandan söz konusu 81 inci maddenin (A) bendi uyarınca; günü ne zaman tamamlarlarsa tamamlasınlar fark etmez, sigorta başlangıcı 8/9/ tarihi veya öncesi olan kadın sigortalılar 50 yaşında, sigorta başlangıcı 8/9/ veya öncesi olan erkek sigortalılar ise 55 yaşında günü de doldurmuş olmaları şartıyla emekli olabilirler.

Yukarıda belirttiğimiz gibi 8 Eylül tarihi veya sonrasında işe girmiş olanlar ise bu haktan yararlanamaz. Ancak 8 Eylül ile 30 Nisan tarihleri arasında işe girmiş SSK sigortalıları ise bunun yerine Kadın ise 58 &#; erkek ise 60 yaşını doldurmuş olması, 25 yıldan beri sigortalı bulunması ve en az gün prim ödemiş olması halinde emekli olabilir.

Erkek Sigortalılar Askerlik Borçlanması İle Hak Kazanabilir

SSK şartlarında 15 yıl &#; gün ile emeklilik imkanından, 8 Eylül tarihinden önce işe girmiş olanların yararlanabileceğini, 8 Eylül tarihi veya sonrasında işe girenlerin ise 25 yıl – günle emekli olabileceğini yukarıda belirtmiştik. Ancak askerliğini sigorta başlangıcından önce yapmış olan sigortalıların, askerlik borçlanması yapması halinde, sigorta başlangıcı borçlanılan süre kadar geri gittiğinden, askerlik borçlanması yapması halinde sigorta başlangıcı 8 Eylül tarihinden öncesine giden / gidecek olan erkek sigortalılar da yaş şartını da yerine getirmeleri halinde 15 yıl &#; gün ile emeklilik imkanından yararlanabilirler.

Sayılı Kanuna Göre 15 Yıl &#; Günle Emekli Olma Şartları (Tarım SSK&#;lılar İçin) 

sayılı Tarım İşçileri Sosyal Sigortalar Kanunu kapsamındaki Tarım SSK uygulaması Sosyal Güvenlik Reformuyla birlikte 1 Ekim tarihi itibariyle sona ermiş olmakla beraber, 1 Ekim tarihinden önce Tarım SSK’ya girmiş olanlar, herhangi bir çıkış yapmadığı sürece bu sigortalılıkları devam etmekte ve 30 Nisan tarihi veya öncesinde Tarım SSK’ya girmiş olanların emeklilik işlemleri de sayılı Kanuna göre yürütülmektedir.

1 Mayıs &#; 30 Eylül tarihleri arasında Tarım SSK&#;ya girmiş olanlar ise Ek-5 sigortası şartlarına tabidirler.

Söz konusu sayılı Kanunun “Yaşlılık aylığından yararlanma şartları” başlıklı 20 nci maddesine göre ise yaşlılık aylığı bağlanabilmesi yani emeklilik için Tarım SSK sigortalısının;

&#; Kadın ise 58 yaşını &#; erkek ise 60 yaşını doldurmuş olması,

&#; 15 yıldan beri sigortalı olması,

&#; En az gün prim ödemiş olması,

gerekmektedir.

Ancak bu yaş şartları sayılı Kanunla getirildiğinden, 8 Eylül tarihinden önce sigortalı olanlar için geçerli olmayıp, 8 Eylül tarihi veya sonrasında sigortalı olanlar için geçerlidir. 8 Eylül tarihinden önce sigortalı olanlar için ise sayılı Kanunun Geçici 2 nci maddesinde yer alan kademeli yaş şartları geçerlidir.

Buna göre;

&#; 08/09/ tarihinde 13 yıl ve daha fazla sigortalılığı bulunanlar; her hangi bir yaş şartı aranmaksınız en az 15 yıl sigortalılık süresi ve prim ödeme gün koşulunu yerine getirdikleri zaman emekli olabileceklerdir.

08/09/ tarihinde 13 yıl sigortalılık süresini doldurmamış olanlar ise 15 yıl sigortalılık süresi ve prim ödeme gün sayısı şartı yanında, sigortalılık başlangıç tarihlerine göre aşağıdaki tabloda belirtilen yaş haddini doldurduklarında emekli olabileceklerdir.

Sigortalılık Başlangıç Tarihi

Doldurması Gereken Yaş

Kadın

Erkek

09/09//05/4044
24/05//02/4145
24/02//11/4246
24/11//08/4347
24/08//05/4448
24/05//02/4549
24/02//11/4650
24/11//08/4751
24/08//05/4852
24/05//02/4953
24/02//11/5054
24/11//08/5155
24/08//05/5256
24/05//02/5357
24/02//09/5458

30/4/ Tarihinden Sonra Tarım SSK’ya Girmiş Olanlarla İlgili İstisnai Durum

sayılı Kanunun geçici 7 nci maddesinin dokuzuncu fıkrasında; 30/4/ (hariç) tarihinden sonra , , , ve   sayılı Kanunlara göre ilk defa sigortalı olanlar hakkında sayılı Kanunun 28 inci maddesinin ikinci ve üçüncü fıkrası hükümleri uygulanacağı belirtildiğinden, 1/5/ tarihi veya sonrasında Tarım SSK’ya girmiş olanlar yukarıda belirtilen 15 yıl – günle değil; kadın ise 58 &#; erkek ise 60 yaşını doldurmuş ve en az gün prim ödemiş olmaları şartıyla emekli olabilirler.

Ek 5 Tarım Sigortası

Öte yandan, yılında sayılı Torba Kanun ile sayılı Kanuna ek 5 inci madde eklenerek tarım işçileri için yeni bir tarım sigortası uygulaması getirildi, ancak bu sigortaya tabi olanlar emeklilik yönünden normal 4/1-a (SSK) sigortalılarıyla aynı şartlara tabi. Yani bu sigorta uygulamasının sayılı Kanuna tabi tarım sigortası ile ilgisi yok.

Bağ-Kur (4/1-b) Sigortalılarının Durumu

30/4/ tarihi veya öncesinde tescil edilmiş olan (Bağ-Kur’a girmiş olan) Bağ – Kur sigortalıları için de 15 yılla kısmi emeklilik imkanları vardır. Ancak Bağ-Kur’da sigortalılık süresi ve prim ödeme gün sayısı yerine tam yıl esas alındığından, 15 tam yıl güne tekabül etmektedir. Dolayısıyla 30/4/ tarihi veya öncesinde girişi olan Bağ – Kur sigortalıları 15 yıl – gün ile değil, 15 tam yıl yani günle emekli olabilirler. Bu şartlar normal Bağ – Kur’lular yanında, Tarım Bağ – Kur ve İsteğe Bağlı Bağ – Kur sigortalıları için de geçerlidir.

Ancak yılında sayılı Kanunla Bağ – Kur sigortalıları için de emeklilik şartları değiştirildiğinden, sayılı Bağ-Kur Kanununun mülga 35 inci maddesi uyarınca; sigorta girişi 08/09/ tarihi veya sonrasında olan Bağ – Kur sigortalılarından, Kadın ise 60 &#; erkek ise 62 yaşını dolduran ve en az 15 tam yıl sigorta primi ödeyenlere kısmi yaşlılık (emeklilik) aylığı bağlanır.

Sigorta girişi 08/09/ tarihinden önce olan Bağ – Kur sigortalıları için ise sayılı Bağ-Kur Kanununun geçici 10 uncu maddesinde kademeli geçiş süreci öngörülmüştür. Buna göre;

08/09/ tarihi itibariyle 15 tam yıl prim ödeme süresi ile kadın ise 50 &#; erkek ise 55 yaşını doldurmuş olan Bağ – Kur sigortalıları kısmi emeklilikten yararlanabilirler. 08/09/ tarihi itibariyle bu şartları doldurmamış olanlar ise 15 tam yıl sigortalılık yanında aşağıdaki tabloda belirtilen yaşı doldurduklarında kısmi emekliliğe hak kazanabilirler.

1 Haziran tarihi itibariyle 15 tam yıl ( gün) prim ödeme süresi ile kadın ise 50, erkek ise 55 yaşını doldurma koşulunu tamamlamalarına;

a) 2 tam yıldan fazla, 4 tam yıl veya daha az süre içinde yerine getiren, kadınlara 51, erkeklere 56 yaşını,

b) 4 tam yıldan fazla, 6 tam yıl veya daha az süre içinde yerine getiren, kadınlara 52, erkeklere 56 yaşını,

c) 6 tam yıldan fazla, 8 tam yıl veya daha az süre içinde yerine getiren, kadınlara 53, erkeklere 57 yaşını,

d) 8 tam yıldan fazla, 10 tam yıl veya daha az süre içinde yerine getiren, kadınlara 54, erkeklere 57 yaşını,

e) 10 tam yıldan fazla süre içinde yerine getiren, kadınlara, 56, erkeklere 58 yaşını,

doldurmaları ve talepte bulunmaları halinde Bağ-Kur kapsamında kısmi emekli aylığı bağlanır.

Bu kapsamdakilerden 1 Haziran öncesi sigortalılık süresinde herhangi bir kesinti olmayanlar (prim gün sayısı her ay 30 gün üzerinden olanlar) aşağıdaki tabloda belirtilen sigorta başlangıç tarihine göre 15 tam yıl ile emekli olabilirler. (seafoodplus.info)

Esman DİLLİ*

ERKEK SİGORTALI
Sigorta Başlangıç TarihiDoldurması Gereken Yaş
&#;dan önce55
56
56
57
57
&#;den sonra58
KADIN SİGORTALI
Sigorta Başlangıç TarihiDoldurması Gereken Yaş
&#;dan önce50
51
52
53
54
&#;den sonra56

&#;&#;&#;&#;&#;&#;-

* Başmüfettiş, Sosyal Güvenlik Kurumu

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir