kurban arifesinde yapılacak ibadetler / Arefe gününün önemi - Dinimiz İslam

Kurban Arifesinde Yapılacak Ibadetler

kurban arifesinde yapılacak ibadetler

Arefe Günü Yapılacak Dua ve İbadetler

Arefe gününün fazileti ve önemi nedir? Arefe günü yapılacak dua ve ibadetler nelerdir? İşte sizler için derlediğimiz Arefe günü yapılması tavsiye edilen 7 ibadet

Arefe günü Zilhicce ayının ilk 10 günü içindedir. Aşağıdaki hadislede sabit olduğu üzere fazilet yönünden oldukça önemli ve kıymetlidir. Peki bu mübarek gün olan kurban arefesinde yapılması tavsiye edilen dua ve ibadetler nelerdir?

İbni Abbâs radıyallahu anhümâ'dan rivayet edildiğine göre Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

"Başka günlerin hiçbirinde, -Zilhicce'nin ilk on gününü kastederek- şu günlerde işlenecek amel-i sâlihten, Allah katında, daha sevimli hiçbir amel yoktur."

- Allah uğrunda yapılacak cihad da mı üstün değildir, Yâ Rasûlallah? dediler.

- "(Evet) Allah yolunda yapılacak cihad da. Ancak malını ve canını tehlikeye atarak cihada çıkan, şehit olup dönmeyen kimsenin cihâdı başka.(O, bundan üstündür), buyurdu. (Buhârî, Îdeyn Ayrıca bk.  Ebû Dâvûd, Savm 61; Tirmizî, Savm 52; İbni Mâce, Sıyâm 39)

Arefe Günü Nedir?

Kurban bayramı gününden önceki güne (Zilhicce ayının 9. günü) arefe adı verilmiştir. Hacca giden müslümanlar o gün Arafat’ta haccın rükünlerinden biriolan vakfe görevini yerine getirirler. Bu sebeple de o güne arefe günü denilmiştir.

Arefe günü tam bir dua ve niyaz zamanıdır. Allah Teâlâ kendisine dua edilmesinden ve bağışlanma dilenmesinden hoşnut olur. Peygamber Efendimiz işte bu gerçeğe işaretle Allah Teâlâ’nın o gün, her zamankinden fazla müslümanı cehennemden azat ettiğini, yani kullarını bağışladığını ifade buyurmakta ve böylece ümmet-i Muhammed’e cidden pek büyük bir müjde vermektedir.

Tabiatıyla bu müjde aynı zamanda arefe gününün faziletini de göstermektedir. Hatta kimi âlimler, “Günlerin en faziletlisi arefe günüdür” görüşünü benimserler.

AREFE GÜNÜ YAPILMASI TAVSİYE EDİLEN DUA VE İBADETLER

Arefe günü oruç tutmak sünnettir. Hacca gitmemiş olanlar arefe günü oruç tutabilirler. Fakat hacılar için Arafat’ta oruç tutmaktan Efendimiz (s.a.v) nehy etmiştir. (Bkn. Nesêî, K. Hac, İbn-i Mâce, K. Savm, n. )

Ebû Katâde radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’e arefe günü tutulan orucun fazileti soruldu; o da:

“Geçmiş bir yılın ve gelecek bir yılın günahlarına kefaret olur” buyurdu. (Müslim, Siyam , )

Hak Dostları Arefe günü şu duayı yapmayı tavsiye etmişlerdir.

Peygamberimiz -sallallahu aleyhi ve sellem- Arefe gününde en ziyâde şöyle derlerdi:

لَا اِلٰهَ اِلَّا اللّٰهُ وَحْدَهُ لَا شَرِيكَ لَهُ. لَهُ الْمُلْكُ وَلَهُ الْحَمْدُ بِيَدِهِ الْخَيْرُ وَهُوَ عَلَى كُلِّ شَىْءٍ قَدِيرٌ

Okunuşu: "La ilahe illellahü vahdehü la şerike leh, Lehül mülkü ve lehül hamdü biyedihil hâyrû vehüve alâ külli şey’in kadîr." şeklinde okunur.

Anlamı: “Allah’tan başka ilâh yoktur, yalnız O vardır ve hiçbir şerîki yoktur. Mülk O’nundur ve hamd de O’na mahsustur. Bütün hayırlar O’nun elindedir ve O her şeye kâdirdir.” (Mahmud Sami Ramazanoğlu, Dular ve zikirler)

Kurban Bayramı’nın Arefe günü sabah namazından bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar, 23 vakitte, yalnız başına veya cemaatle kılınan farz namazların arkasından birer defâ:

اَللّٰهُ اَكْبَرُ اَللّٰهُ اَكْبَرُ لۤا اِلٰهَ اِلاَّ اللّٰهُ وَاللّٰهُ اَكْبَرُ اَللّٰهُ اَكْبَرُ وَلِلّٰهِ الْحَمْدُ

“Allahu ekber Allahu ekber. Lâ ilâhe İllâllahu vallahu ekber. Allahu ekber ve lillâhil hamd.”

diyerek tekbîr getirmek, erkek-kadın, imam-cemaat, mukîm-misâfir her müslümana vâciptir. Buna teşrîk tekbîrleri denir. (Muvatta, Hac, )

Anlamı:“Allah her şeyden yücedir, Allah her şeyden yücedir. Allah’tan başka ilâh yoktur, Allah her şeyden yücedir. Allah her şeyden yücedir, hamd sadece O’na mahsustur” anlamına gelir.

  • Kabir Ziyaretinde Bulunmak

Hak Dostları Arefe günü veya Bayram günleri kabir ziyaretlerinde bulunmayı ihmal etmemişlerdir.

Fahr-i Kâinât -sallâllâhu aleyhi ve sellem-, kendileri sık sık kabir ziyaretlerinde bulundukları gibi, ashâbını ve ümmetini de bu konuda şu sözleriyle teşvik etmişlerdir:

“…Kabirleri ziyâret etmek isteyen ziyâret etsin. Çünkü kabir ziyâreti bize âhireti hatırlatır.” (Tirmizî, Cenâiz, 60)

Bu mübarek günlerde muhtaçları sevindirmek onları unutmamak icab eder.

Asr-ı saâdette bayrama; infak, ikram ve sadakalarla hazırlanılır; bayram, Allah için yapılan fedâkârlıklarla karşılanırdı. Zira hakîkî bayrama nâil olabilmenin, mahzun gönüllere de bayram neşesi verebilmekten geçtiği, çok iyi bilinirdi.

Ebû Hüreyre radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

“Kim, helâl kazancından bir hurma kadar sadaka verirse, - ki Allah, helâlden başkasını kabul etmez - Allah o sadakayı kabul eder. Sonra onu dağ gibi oluncaya kadar, herhangi birinizin tayını büyüttüğü gibi, sahibi adına ihtimamla büyütür.” (Buhârî, Zekât 8; Tevhîd 23; Müslim, Zekât 63, 64)

Ebû Hüreyre radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

“Allah’ın, cehennemden en çok kul azat ettiği gün, arefe günüdür.” (Müslim, Hac )

Amr b. Şuayb’ın, babası aracılığıyla dedesinden rivayet ettiğine göre, Hz. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur:

“Duaların en hayırlısı arefe günü yapılan duadır.” (Tirmizî, Deavât, )

İnsanoğlunu mânevî zirvelere götürecek en büyük vâsıtalardan biri de, sükutun derinliklerine dalarak hakîkati tefekkür etmektir. Arefe günü hacılar Arafat’a çıkar ve vakfeye durur. Arafat, kabirden kıyâmet sabahına kalkışı ve fevc fevc mahşer meydanında toplanışı düşünmeli ve tefekkür etmeliyiz. Ayrıca Hz. İbrahim ve oğlu Hz. İsmail -aleyhimüsselâm-‘ın kurbanda yaşadıklarını hatırlamalı kendimizi Kurban iklimine hazırlamalıyız.

İslam ve İhsan

Bayram Geceleri Yapılacak Dua ve İbadetler

Bayram Gecelerinin Fazileti İle İlgili Hadis

Bayram Namazı Kılınışı, Kaç Rekat?

Kur’an’da Geçen Dualar

Hadislerde Geçen Dualar

PAYLAŞ:                

Kurban Bayram&#; Arefesi Resmi Tatil mi?

Kurban ve ramazan bayramlar&#;ndan bir önceki güne arife günü denilmektedir. Arife günleri &#;slam alemi için özel günlerdir. Müslüman dünyas&#; için özel olan di&#;er günler gibi arife günü de yap&#;lmas&#; gereken ibadetler vard&#;r.

Peki, Kurban Bayram&#; arefesi ne zaman, bu özel günde hangi ibadetler yap&#;lmal&#;, Kurban Bayram&#; arefesi oruç tutman&#;n fazileti nedir? E&#;er bu sorular akl&#;n&#;z&#; kurcal&#;yorsa, do&#;ru yerdesiniz! Kurban Bayram&#; arefesi 26 Haziran Sal&#; günüdür. Sal&#; günü ö&#;leden sonra yar&#;m gün resmi tatildir.

kurban bayram&#; arefesi

Kurban Bayram&#; Arefesi Ne Zaman?

Kurban Bayram&#; arefesi y&#;l&#; için 26 Haziran Sal&#; günüdür. Kurban Bayram&#;’na her geçen gün biraz daha yakla&#;&#;yoruz. Önümüzdeki mübarek günlere haz&#;rlan&#;rken birçok insan&#;n akl&#;nda “kurban bayram&#; arefesi hangi gün?” sorusu var.

Kurban Bayram&#; arefesi ne gün sorusunun cevab&#; sal&#; günüdür. Diyanet &#;&#;leri Ba&#;kanl&#;&#;&#;’n&#;n yay&#;nlad&#;&#;&#; takvimde, bu y&#;l kurban arefesi 26 Haziran Sal&#; olarak gösteriliyor.

Kurban bayram&#;yla ilgi kafa kar&#;&#;t&#;ran bir di&#;er soru ise “kurban bayram&#; arefesi resmi tatil mi?” sorusudur. Kurban Bayram arefesi ay&#;n kaç&#;nda, ne zaman diye merak edilmesinin en büyük nedenlerinden biri de tatil programlar&#;m&#;n ayarlanmas&#;d&#;r. Kurban Bayram&#; arefesi yar&#;m gün mü yani yar&#;m gün resmi tatil mi diye merak ediyor olabilirsiniz. Her sene oldu&#;u gibi bu y&#;l da Kurban Bayram&#; arifesinde yar&#;m gün resmi tatil ilan edilmi&#;tir.

&#;lginizi çekebilir: Kurban Eti Nas&#;l Saklan&#;r? En Pratik Çözümler

kurban bayram&#; arefesi

Kurban Bayram&#; Arefesi Oruç Tutulur Mu?

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v) kurban bayram&#; arefesi oruç tutmak ile ilgili &#;öyle buyurmu&#;tur:

“Arife günü oruç tutana, Adem Aleyhisselam’dan sura üfürülünceye kadar ya&#;am&#;&#; bütün insanlar&#;n say&#;s&#;n&#;n 2 kat&#; kadar sevap yaz&#;l&#;r.”

Ayr&#;ca “Arife günü tutulan oruç, günlük nafile orucuna bedeldir.” diye buyurmu&#;tur.

Peygamber efendimizin arife günü oruç tutmakla ilgili söyledi&#;i di&#;er sözler &#;unlard&#;r:

  • “A&#;ure günü orucu 1 y&#;ll&#;k, arife günü orucu da 2 y&#;ll&#;k nafile orucuna bedeldir.”
  • “Arife günü oruç tutan ve günah söz söylemeyen Müslüman cennete girer.”
  • “Arife günü tutulan oruç, biri geçmi&#; biri de gelecek y&#;l&#;n günahlar&#;na kefaret olur.”
  • “Arifede tutulan oruç, 2 bin köle azat etmeye, 2 bin deve kurban kesmeye ve Allah yolunda cihat için verilen 2 bin ata bedeldir.

Kurban Bayram&#; arefesi oruç tutulur mu Diyanet bu soruya nas&#;l cevap vermi&#;tir diye merak ediyorsan&#;z, Diyanet sayfas&#;nda buna dair &#;öyle bir aç&#;klama vard&#;r:

Soru: “Zilhicce ay&#;nda ve Arefe gününde oruç tutman&#;n fazileti nedir?”

Cevap: “Zilhiccenin ilk dokuz günü oruç tutmak müstehap kabul edilmi&#;tir. &#;steyen tamam&#;n&#; tutabilece&#;i gibi birkaç gününü de tutabilir. Zilhicce’nin dokuzuncu günü olan Arefe gününün dinde önemli bir yeri vard&#;r, oruç tutulabilir. Fakat hacda olanlar&#;n, yapacaklar&#; ibadetleri aksatmamalar&#;, s&#;k&#;nt&#; ve hâlsizli&#;e dü&#;memeleri gerekçesiyle Arefe günü oruç tutmamalar&#; daha uygundur.” (Ebû Dâvûd, Savm, 64)

Kaynak: Din &#;&#;leri Yüksek Kurulu

Kurban Etiyle Oruç Açman&#;n Diyanet Aç&#;klamas&#;

Soru: “Kurban bayram&#; günü kurban kesilmeden önce bir &#;ey yememenin dinî dayana&#;&#; var m&#;d&#;r?”

Cevap: “Hz. Peygamberin (s.a.s.) Zilhicce’nin ilk dokuz gününü oruçla geçirdi&#;i rivayet edildi&#;i için (Ebû Dâvûd, Savm, 62) Zilhicce’nin ilk dokuz gününün, yani kurban bayram&#;ndan önceki 9 günün oruçlu geçirilmesi müstehapt&#;r. Zilhicce ay&#;n&#;n günü kurban bayram&#;n&#;n ilk günüdür. Kurban bayram&#;nda da oruç tutulmaz (Buhârî, Savm, ; Ebû Dâvûd, Savm, 48).

Ancak imsaktan itibaren bir &#;ey yemeyip o günün ilk yeme&#;ini kurban etinden yemek müstehapt&#;r. Fakat bu, kendi evinde kurban kesebilen insanlar içindir. Zaman&#;m&#;zda çiftliklerde kurban kestiren baz&#; Müslümanlara, ak&#;ama kadar s&#;ra ancak gelmekte, hatta ertesi güne kalmaktad&#;r. Bu durumda söz konusu insanlar&#;n aç kal&#;p oruçlu imi&#; gibi durmalar&#; uygun de&#;ildir.”

Kaynak: Din &#;&#;leri Yüksek Kurulu

&#;lginizi çekebilir: Kurban Kesmek Farz m&#; Vacip mi? Kime Dü&#;er?

kurban bayram&#; arefesi

Kurban Bayram&#; Arefesinde Yap&#;lacak &#;badetler

&#;badet, yerlerin ve göklerin yarat&#;c&#;s&#; olan Allah’a itaat etmek ve ona gönülden yönelmek demektir. Allah’a yönelmek ve ona olan sevgisini göstermek isteyen Müslümanlar, Kurban Bayram&#;’nda kurban ibadetini yerine getirirler. Kurban Bayram&#;’ndan bir önceki gün olan kurban arifesinde de yap&#;lmas&#; gereken baz&#; ibadetler vard&#;r. Arife gününü en iyi &#;ekilde de&#;erlendirmek isteyenler namaz k&#;labilirler.

Arefe günü, ibadetlerimizi art&#;rarak ve dualar&#;m&#;z&#; yo&#;unla&#;t&#;rarak geçirdi&#;imiz önemli bir gündür. Bu gün, sabah namaz&#;ndan sonra duha namaz&#; (ku&#;luk namaz&#;) k&#;labilir ve Rabbimize &#;ükürlerimizi sunabiliriz. Tövbe isti&#;far etmek, günahlar&#;m&#;zdan ar&#;nmak ve kalbimizi temizlemek için önemli bir ad&#;md&#;r.

Salavatlarla Peygamberimize selam göndermek ve Allah’&#;n birli&#;ini ifade eden kelime-i tevhid’i zikretmek de bu özel günün önemli ibadetlerindendir. Ayr&#;ca, &#;hlas Suresi’ni okumak da tavsiye edilen bir ibadettir. Arefe gününde kalplerimizi Allah’a yönelterek, dualar&#;m&#;z&#; art&#;rarak ve ibadetlerimizi ihmal etmeden geçirmek manevi huzurumuzu art&#;racakt&#;r.

“Duan&#;n hay&#;rl&#;s&#; arife günü yap&#;lan duad&#;r.” Buyuran Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v) arife günü &#;u duay&#; okuyana Allah’&#;n istedi&#;ini verece&#;ini müjdelemi&#;tir:

“Sübhânellezi fis-semâvâti ar&#;uhu. Sübhânellezi fil-ard&#; mevt&#;uhu. Sübhânellezi fil-bahri sebîlühu. Sübhânellezi fin-nâri sultânühu. Sübhânellezi fil-cenneti rahmetühu. Sübhânellezi fil-kubûri kadâuhu. Sübhânellezi fil-hevâi rûhuhu. Sübhânellezi rafaas-semâe bi-gayri amedin. Sübhânellezi vadaal-arda. Sübhânellezi lâ melcee illâ ileyhi.”

Buhari’de geçen bir hadise göre; arife günü &#;u duay&#; okuyan ki&#;i &#;eytan&#;n &#;errinden kurtulur:

“Lâ ilâhe illâllahü vahdehu lâ &#;erîke leh. Lehül-mülkü ve lehül-hamdü ve hüve alâ küli &#;eyin kadîr.”

Ebu &#;eyh’in rivayetine göre arife günü besmele ile birlikte tane &#;hlas suresi okuyan ki&#;inin tüm günahlar&#; affolur, her dile&#;i kabul edilir.

&#;lginizi çekebilir: Kurban Nas&#;l Kesilir? &#;slami Kurallara Uygun Kurban Kesimi

kurban bayram&#; arifesi

Kurban Bayram&#; Arefesi Mesajlar&#;

Arife günleri &#;slam aleminin en özel günlerinden biridir. Sevdiklerinizin bu özel gününü güzel bir mesaj ile kutlayarak onlara verdi&#;inizi de&#;eri gösterebilirsiniz. &#;&#;te sevdiklerinizi derinden etkileyecek, birbirinden güzel ve anlaml&#; arife günü kutlama mesajlar&#;…

Kurban Bayram&#;’n&#;n k&#;ymetli arefesi geldi&#;inde, kalplerimiz sevgi ve bereketle doluyor. Rabbimizin rahmetiyle kucakla&#;aca&#;&#;m&#;z bu özel günün getirdi&#;i huzuru payla&#;mak istedim. Dualar&#;m&#;zla güçlenen birlik ve beraberli&#;imiz, sevdiklerimizle geçirdi&#;imiz an&#;larla daha da anlam kazanacak. Bayram&#;n&#;z&#; en içten dileklerimle kutlar, sevdiklerinizle birlikte sa&#;l&#;k, mutluluk ve huzur dolu bir bayram geçirmenizi temenni ederim. &#;yi bayramlar!

 

Kurban Bayram&#;’n&#;n e&#;i&#;indeyiz, kalplerimiz sevgiyle dolup ta&#;&#;yor. Bu özel günün bereketi ve huzuruyla birlikte, dualar&#;m&#;zla birlikte sevdiklerimize yak&#;n olma f&#;rsat&#; buluyoruz. Rabbimizin rahmetiyle kucakla&#;aca&#;&#;m&#;z bu mübarek günlerde, sa&#;l&#;k, mutluluk ve huzur daim olsun. Sevdiklerinizle birlikte geçirece&#;iniz güzel an&#;larla dolu bir bayram dile&#;iyle, sizi en içten duygular&#;mla selaml&#;yor, bayram&#;n&#;z&#; en kalbi &#;ekilde kutluyorum. Bayram&#;n&#;z mübarek olsun!

 

Kurban Bayram&#;’n&#;n co&#;kusunu yüreklerinizde hissederek, sevdiklerinizle birlikte güzellikleri payla&#;man&#;n heyecan&#;n&#; ya&#;&#;yorsunuz. Bu özel günün getirdi&#;i huzur ve sevgiyle dolu bir atmosferde, dualar&#;n&#;z&#;n kabul olmas&#;n&#; dilerim. Sevdiklerinizle birlikte geçirece&#;iniz mutlu ve ne&#;eli anlarla dolu bir bayram geçirmeniz dile&#;iyle, sa&#;l&#;k, huzur ve bereket dolu günler sizi beklesin. Kurban Bayram&#;n&#;z kutlu olsun, sevdiklerinizle birlikte nice güzel bayramlara!

 

kurban bayram&#; arefesi

Dinimizde Kaç Çe&#;it Kurbanl&#;k Vard&#;r?

Kurban Kesme Duas&#; Nas&#;l Yap&#;l&#;r? Ayeti, Türkçesi

Kurban Bayram&#; Namaz&#; Saat Kaçta? Nas&#;l K&#;l&#;n&#;r?

Kurban Bayram&#; Mesajlar&#;, En Güzel Hay&#;rl&#; Dilekler

Kurban Bayram&#; Nedir, Nas&#;l Ortaya Ç&#;kt&#;? Anlam&#;, Önemi

Arife günü duası nedir? Arefe günü yapılması en faziletli ibadetler

Arife günü duası nedir? Arefe günü yapılması en faziletli ibadetler

Duaların geri çevrilmediği Arife gününde yapılması faziletli ibadetleri ve duaları sizler için derledik. Arife günü için Peygamber Efendimiz (SAV) hangi duayı tavsiye etmiştir? Arife günü ihlas suresi okunmalı mı? Teşrik tekbiri getirmenin fazileti ve arife günü sevap olan ibadetler nelerdir? Tüm detaylarıyla haberimizde bulabilirsiniz.

'Arife' terimi, aslen Hac mevsiminin olduğu ay yani Kurban Bayramı'nın bir gün öncesi olan Zilhiccenin 9. günüdür. Günahların affı ve Allah (c.c)'a yakın olabilmek için bol bol ibadet edilmesi gereken bu kıymetli günde hacılar başta olmak üzere Arafat'ta 'Lebbeyk' diyerek yalvarırcasına dualar edilir. Fakiri, zengini, dili, ırkı fark etmeksizin Allah rızası için tek bir yürekte toplanan Mümin kimselerin tıpkı mahşer gününde olacak olan kalabalık toplulukla beraber dualar ve telbiyeler edilir. Peygamber Efendimiz (SAV)'in ümmetine tavsiye niteliğinde bulunduğu bir uyarıda  "Duanın faziletlisi, arife günü yapılanıdır." (Beyheki) buyurarak, arife günü dua etmenin çok feyizli ve kıymetli olduğuna vurgu yapmıştır. Allah (c.c)'un duaların kabul olacağını müjdelediği 4 kıymetli gece vardır. Bunlar:Fıtr (Ramazan) Bayramı gecesi, Kurban Bayramı gecesi, Terviye gecesi, Arife gecesidir.

Öte yandan Arife günü, duaların en makbul olduğu gün olmasının yanı sıra günahlardan sakınıldığı takdirde tövbelerin de kabul olunabileceği bir rivayette şöyle geçmektedir: Arife günü Resulullahın (sav) yanında bulunan bir genç, kadınları düşünüyor ve onlara bakıyordu. Efendimiz (sav) eliyle birkaç defa gencin yüzünü kadınlardan çevirdi. Genç yine onları düşünmeye başladı. Efendimiz (SAV): ''Kardeşimin oğlu, bugün öyle bir gündür ki, bugünde herkesin kulağına, gözüne ve diline sahip olursa günahları bağışlanır''buyurdu. (Müsned)

Müslümanlar arife gününü nasıl geçirmeli

Müslümanlar arife gününü nasıl geçirmeli

Bayramda yapılması sünnet davranışlar! Bayram namazı ne zaman ve nasıl kılınır? İLİŞKİLİ HABERBayramda yapılması sünnet davranışlar! Bayram namazı ne zaman ve nasıl kılınır?

ARİFE GÜNÜ HANGİ İBADETLER YAPILMALI?

Her Müslümanın Arife gününde muhakkak teşrik tekbiri getirmesi gerekir. Sabah namazından bayramın son gününün ikindi vaktine kadar, farz namazları kıldıktan sonra selam verip (ara vermeden ve konuşmadan oturur vaziyetteyken)1 defaAllahu ekber Allahu ekber La ilahe illallahhu vallahu ekber. Allahu ekber velillahil hamd diyerek teşrik tekbiri getirmelidir.

Teşrik tekbiri

Teşrik tekbiri

Ramazan Bayramında tatlı nereden alınır? İstanbulİLİŞKİLİ HABERRamazan Bayramında tatlı nereden alınır? İstanbul'un en iyi tatlıcıları

Manası:Allah her şeyden yücedir, Allah her şeyden yücedir. Allah'tan başka ilah yoktur. O Allah her şeyden yücedir. Allah her şeyden yücedir. Hamd Allah'a mahsustur.

  • Kabir ziyaretleri yaparak, ölülerin ruhları için dua ve sureler okunmalıdır,
  • Kuran-ı Kerim okunmalı, bol bol zikir çekilmelidir,
  • Arife gününe hürmet gösterip her türlü günahtan uzak durmalı, kalbi temizlemeye çalışılmalıdır,
  • Gün içerisinde bol bol dua edilmeli ve istiğfarlar çekilmelidir,
  • adet ihlas-ı şerifin okunmasının faziletli olduğu bilinmektedir.

arife günü ihlas

arife günü ihlas

Manası: Rahmân ve Rahîm olan Allah'ın ismiyle.

  • 1- De ki; O Allah bir tektir.
  • 2- Allah eksiksiz, sameddir (Bütün varlıklar O'na muhtaç, fakat O, hiç bir şeye muhtaç değildir).
  • 3- Doğurmadı ve doğurulmadı
  • 4- O 'na bir denk de olmadı.

Peygamber Efendimiz (SAV)'in arefe günü okunmasını tavsiye ettiği dua olarak ''Allahümmec'al fi kalbi Nuran ve fi besari nuran'' tekrarlanılabilir.

Duanın manası: Allah'ım Kalbimi ve gözümü nurlandır. Allah'ım göğsüme genişlik ver ve işimi kolaylaştır.

Arefe g&#;n&#; okunacak dualar, sureler ve kılınacak namazlar! Arefe g&#;n&#; &#;ekilecek tesbihler ve zikirler: Arefe g&#;n&#; ibadetleri neler?

Tüm İslam alemi için büyük öneme sahip olan ve iki büyük bayramdan biri olan Ramazan Bayramı Arefesi 20 Nisan Perşembe günü kutlanacak. Arefe gününde milyonlarca Müslüman, dualar ederek namaz kılarak ibadetlerini sürdürecek. Birçok kişi ise Arefe gününde okunacak duaların neler olduğunu araştırıyor.

AREFE GÜNÜ YAPILACAK İBADETLER

seafoodplus.infoed (S.A.V.) bugün için "En hayırlı, kabulü şayan olan dua, Arefe Günü yapılan duadır" şeklinde bir Hadis söylemiştir. Arefe günü dualar ile geçirlir. İslam dünyasında Arefe günü oruç, dua ve namaz ile geçirilir.

Peygamber Efendimiz bugün için “En hayırlı, kabulü şayan olan dua, Arefe Günü yapılan duadır” şeklinde bir Hadis söylemiştir. Müslümanlar bugünü oruç, namaz ve dua eşliğinde geçirmelidir.

Tövbe Namazı Kılmak: İkindi namazını kıldıktan ve Arefe duasına başlamadan önce göğün altında iki rekat namaz kılmalı ve Hak Teala’nın huzurunda günahlarını itiraf ederek ikrar etmelidir. Böylece Arafat sevabına nail olsun ve günahları bağışlansın.

Mahsus Namaz: Zeval vakti olduğunda göğün altına çıkmalı (yani açık alanda olmalı) öğlen ve ikindi namazlarını ruku ve secdesini güzel bir şekilde yaparak kılmalı. Namazları bittikten sonra iki rekat namaz kılmalı. Namazın birinci rekatında Fatiha Suresinden sonra ihlas suresini, ikinci rekatta Fatiha Suresinden sonra Kafirun Suresi okunmalıdır.

Bu namazın ardından 4 rekat namaz kılmalıdır. Namaz iki rekat iki rekat kılınmalıdır. Her rekatta Fatiha suresinden sonra 50 kere ihlas suresini okumalıdır. Bu namaz Emire’l Mümin’in Hz. Ali’nin namazıdır.

AREFE GÜNÜ OKUNACAK DUALAR

Arefe gününün faziletine binaen Resulullah Sallallahü aleyhi ve Sellem buyurdular ki ‘Arefe gününde oruç tutmak, geçmiş ve gelecekten birer senenin küçük günahına kefaret olur. Aşure günü orucu ise yalnız geçmiş olan bir senelik günaha kefaret olur.’ 

Arefe bayramı ve geceleri mümkünse kere ‘Estagfirullahe’l-azime be etubü ileyh’ İstigfar etmeli ve tesbih namazı kılmalıdır. Resulullah (s.a.v) Arefe günü şu duayı okurdu: ‘Allahümmec’al fi kalbi Nuran ve fi besari nuran’ Allah’ım Kalbimi ve gözümü nurlandır. Allah’ım göğsüme genişlik ver ve işimi kolaylaştır. Her kim bu duayı okursa büyük mükâfata nail olur. Arefe günü İhlas Suresi'nin okunması gerektiği belirtiliyor.

Arefe günü okunacak dualar, sureler ve kılınacak namazlar Arefe günü çekilecek tesbihler ve zikirler: Arefe günü ibadetleri nelerİHLAS SURESİ OKUNUŞU

Bismillahirrahmânirrahîm.

1- Kul hüvellâhü ehad

2- Allâhüssamed

3- Lem yelid ve lem yûled

4- Ve lem yekün lehû küfüven ehad

İHLAS SURESİ ANLAMI

Rahmân ve Rahîm olan Allah'ın ismiyle.

1- De ki; O Allah bir tektir.

2- Allah eksiksiz, sameddir (Bütün varlıklar O'na muhtaç, fakat O, hiç bir şeye muhtaç değildir).

3- Doğurmadı ve doğurulmadı

4- O 'na bir denk de olmadı.

Resûl-i Ekrem Efendimiz arife gecesinde şu duâyı okuyana Cenâb-ı Hak istediğini vereceğini beyân buyurmuştur.

Duâ şudur:

* "Sübhânellezi fi's-semâvâti arşuhu. Sübhanellezi fi'n-nâri sultânühu. Sübhanellezi fi'l-kubûri kadâuhu. Sübhanellezi fi'l-hevâi rûhuhu. Sübhânellezi raa's-semâe bigayri amedin. Sübhânellezi vadaa'l-arda. Sübhânellezi lâ melcee illâ ileyhi."

İmam-ı Tirmizi, Resûl-i Ekrem Efendimiz'in, "Duânın hayırlısı arife günü yapılan duâdır," buyurarak Peygamberlerin arife günü duâsını şöyle okuduğunu haber verir:

* "Lâ ilâhe illâllahü hüve lehü'l-hamdü ve hüve alâ küli şey'in kadir."

Buhâri'de geçen bir hadisten öğrendiğimize göre arife günü şu duayı okuyan, şeytanın tasallutundan kurtulur, kendini muhafaza altına almış olur.

* "Allahümme'c'al fi kalbi nûran ve fi basari nûran. Allahümme'şrah li sadri ve yessir li emri"

"Allah'ım, kalbimi, gözümü, gönlümü nûrlu kıl. Allah'ım, kalbime genişlik, işlerime kolaylık ver.

AREFE GÜNÜ KILINACAK NAMAZLAR

Arefe gününde şu ibadetler yapılabilir; duha namazı (kuşluk namazı), tesbih namazı ve şükür namazı kılınabilir. Tövbe istiğfar, salavat, kelime-i tevhid okumak tavsiye edilen ibadetlerdendir. Peygamber Efendimiz bugün için “En hayırlı, kabulü şayan olan dua, Arefe Günü yapılan duadır” şeklinde bir Hadis söylemiştir. Müslümanlar bugünü oruç, namaz ve dua eşliğinde geçirmelidir.

Arefe günü ile ilgili bazı hadisler şöyledir;

“Arefe günü Besmele ile bin İhlâs okuyanın günahları affedilir ve duası kabul olur.” (Ebu-ş şeyh)

Bir hadis-i şerifte:

“Kim ihlâs suresini Arefe gününde öğle ile akşam arasında bin defa okursa Allah (cc), ona ne isterse verir.” buyrulmaktadır.

Hadis-i şeriflere göre; “İhlâs suresini okumak kul hakkı hariç diğer bütün günahların affına vesiledir.” (Ebu-ş şeyh)

PEYGAMBER EFENDİMİZİN OKUDUĞU DUA

Resulullah (s.a.v) Arife günü şu duayı okurdu: Allâhümmec’al fî kalbî nûran ve fî basarî nûran ve fî sem’î nûran ve ‘an yemînî nûran ve ‘an yesârî nûran ve fevkî nûran ve tahtî nûran ve emâmî nûran ve halfî nûran vec’al lî nûran. Ve fî rivâyetin: ‘Asabî ve lahmî ve demî ve şa’rî ve beşerî kâne yekûlü fî du’âihî

Yâ Rabb! Kalbimi nurlandır, gözümü nurlandır, kulağımı nurlandır, sağımı nurlandır, solumu nurlandır, üstümü nurlandır, altımı nurlandır, önümü nurlandır, arkamı nurlandır ve beni nûr eyle (bir başka rivayette) benim damarlarımı nurlandır, etimi nurlandır, kanımı nurlandır, saçımı nurlandır, yüzümü nurlandır.

Arefe günü okunacak dualar, sureler ve kılınacak namazlar Arefe günü çekilecek tesbihler ve zikirler: Arefe günü ibadetleri neler’ER KEZ OKUNMASI TAVSİYE EDİLEN DUALAR

Bismillahir Rahmanir Rahim

Kul hüvellahü ehad. Allahüs Samed. Lem yelid velem yüled. Velem yekün lehü küfüven ehad.

La ilahe illallahü vahdehü la şerike lehü. Lehül mülkü ve lehül hamdü ve hüve ala külli şey’in kadir.

Allahümme salli ala Muhammedin ve enzilhül mak’adel mukarrabe ındeke yevmel kıyameh.

Peygamberimiz (s.a.s) buyurdu ki: Arefe gününe hürmet ediniz! Çünkü Allahü Tealänın kıymet verdiği bir gündür. Arefe gecesi ibadet edenler Cehennem'den azad olur. Arefe günü ibadet edenlerin iki senelik günahları affolur. Biri geçmiş senenin, diğeri gelecek senenin günahıdır. Arefe günü bin ihlas okuyanın bütün günahları affolur ve her duası kabul olur. Hepsini besmele ile okumalıdır.

Peygamber Efendimiz bugün için "En hayırlı, kabulü şayan olan dua, Arefe Günü yapılan duadır" şeklinde bir Hadis söylemiştir. Müslümanlar bugünü oruç, namaz ve dua eşliğinde geçirmelidir.

Efendimiz (s.a.v.) Arefe gününün faziletini şu hadisle müjdeliyor:

"Arefe gününden daha faziletli bir gün yoktur. Allahü Teâlâ o gün, yer ehli ile meleklere karşı övünür ve (Arafat'taki hacıları kastederek) şöyle buyurur:

Kullarıma bir bakın. Saçları başları dağınık, toz toprak içinde her uzak ilden bana geldiler. Bu halleri ile onlar, rahmetimi ümit etmekteler, azabımdan dahi korkmaktalar. Şahit olunuz, onları bağışladım. Onların yerlerini cennet eyledim. Arefe günü olduğu kadar, hiçbir gün cehennemden daha çok azat edilen olmaz."

AREFE GÜNÜ ZİKİRLERİ

Arefe Günü Müslümanlar verilen şu 4 zikri çekebilirler.

1. İhlâs Suresi

2. La ilahe illellahü vahdehü la şerike leh, Lehül mülkü ve lehül hamdü ve hüve ala külli şey`in kadir.

3. Allahümme salli ala Muhammedin ve enzilhül muk`adel mükarrebe ındeke yevmel kıyameh.

4. La ilahe illellahü vahdehü la şerike leh, Lehül mülkü ve lehül hamdü biyedihil hâyrû vehüve alâ külli şey'in kadîr

Ayrıca Tevriye, arefe gününden bir önceki güne denir. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurmuştur:

"Tevriye günü oruç tutan ve günah söz söylemeyen Müslüman cennete girer."

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir