makatta çatlak evde tedavisi / Makat Çatlağının Ameliyatsız Tedavisi - Prof. Dr. Korhan TAVİLOĞLU

Makatta Çatlak Evde Tedavisi

makatta çatlak evde tedavisi

Makat çatlağı için ne iyi gelir?

Anal fissür, makatta çatlak olarak bilinen bir rahatsızlıktır. Anal bölgede çeşitli sebeplerle çatlaklar oluşabilmektedir. Bu bölgede oluşan semptomlar nedeniyle kişilerde yanma hissi ve kanamalar meydana gelebilir. Ayrıca dışkılama sırasında cam batmasına benzer bir acı da hastaları rahatsız edebilir. Bunun yanı sıra kişi makat bölgesinde yırtılma hissi de yaşayabilir.

Genellikle kabızlık anında dışkılama yapılmaya çalışılırken kişilerin anal bölgelerini fazla zorlaması ile ortaya çıkar. Ancak elbette farklı sebepleri de vardır. İshal, Crohn hastalığı veya ülseratif kolit gibi rahatsızlıklar da makat çatlağına sebep olabilir. Fakat herhangi bir sebep olmadan da bu rahatsızlık ortaya çıkabilir.

Makat çatlağı için ne iyi gelir?

Makat çatlağı, lifli gıdaların tüketilmesi ile erken dönemlerde düzeltilebilir. Yine bu dönem içerisinde su tüketiminin artırılması da çatlağa iyi gelebilir. Günde 2 – 2,5 litre su içilebilir. Herhangi bir iyileşme süreci görülmemesi durumunda doktor tarafından ağrıların azaltılması için ağrı kesici reçete edilebilir.

Ayrıca kişilerin beslenme düzeni de gözden geçirilmelidir. Makat çatlağında kişiler yaşamlarını bir parça değiştirmelidirler. Özellikle yeme içme konusunda kendilerinde olmayan alışkanlıkları kazanmaları hastaların yararına olabilmektedir. Makat çatlağı hastalığından muzdarip olan kişilerin beslenmede dikkat etmesi gerekenler hakkında makat çatlağında beslenme yazımızı okuyabilirsiniz. Anal fissüre iyi gelmeyecek tüm gıdalardan hasta uzaklaştırılmalıdır.

Makat çatlağı belirtileri nelerdir?

Anal FissürAnal Fissür belirtileri arasında, ishal ya da kabızlık ilk belirti olarak göze çarpabilir. Makat bölgesinde ağrı ve şişlik, kanama ve kan sızıntılarının iç çamaşırda görülmesi, yırtılmanın gerçekleştiği bölgede kaşıntı ve tahrişin artmasını sayabiliriz.

Bu belirtiler görüldüğünde direkt olarak anal fissür diyemeyiz. Aynı belirtiler hemoroid, makat apnesi, siğil gibi rahatsızlıklarda da görülebilir. Dolayısıyla bu tür rahatsız durumlar yaşandığında uzman doktora danışarak, gerekli tetkikler yaptırılabilir. Araştırma sonucunda anal fissür olduğu ortaya çıkarsa gerekli tedavi ona göre yapılır. Makat çatlağının en önemli belirtileri ve yapılması gerekenler hakkında bilgi için makat çatlağı belirtileri yazımızı okuyabilirsiniz.

Makat çatlağı şüphesinde yapılması gerekenler nelerdir?

Kişide makat çatlağı şüphesi varsa ve belirtilerin bir kısmını görüyorsa hiç vakit kaybetmeden uzman doktora danışmalıdır. Belirtilerin iyi takip edilmesi ve tüm detayların doktor ile paylaşılması oldukça önemlidir. Çünkü belirtileri görmemize rağmen makat çatlağı olup olmadığımızı kendimiz anlayamayız. Dolayısıyla kendimiz çatlak ile ilgili herhangi bir yöntem uygulamadan hekimimizin gösterdiği yolu takip etmeliyiz.

Makat Çatlağı Tedavisi

Cerrahi operasyon da bir yöntem olarak kullanılmaktadır. Genel ve lokal anestezi yöntemi ile hastaların makat iç kası kesilerek rahat etmeleri sağlanır. Genellikle ilaç tedavisinde beklenen başarı yakalanmadığında bu yola başvurulur.

Ameliyat, sık sık tekrar eden anal fissür hastalarına da yapılmaktadır. Sosyal yaşamını olumsuz yönde etkileyen rahatsızlıktan bir an önce kurtulmak isteyen kişilerin yapılan cerrahi operasyon ile tamamen kurtulması söz konusudur. Kişiler yaşamlarına ameliyat sonrası hızlı iyileşme süreci sonrasında dönerek, kaldıkları yerden hayatlarına devam edebilirler. Makat çatlağı tedavisi ve makat çatlağı tedavisi fiyatları hakkında bilgi almak için genel cerrahi servisimize telefon numaramız ve whatasapp bilgi hattımızdan ulaşabilirsiniz.

Anal fissür, kalın bağırsağın son kısmında ortaya çıkan çatlaklardır. Halk arasında makat çatlağı olarak bilinen rahatsızlık, kaslarla çevrili olan bölümde ortaya çıkar.

Anal fissür, tuvalet problemlerinin ortaya çıktığı dönemde başlayabilir. Bu noktada fazla dışkılarken fazla zorlamak bu çatlaklara sebebiyet verebilir. Anüs bölgesi diye tabir edilen alanda sinir ve kas çok olduğu için herhangi bir olumsuzlukta hemen hissedilebilir. Anal fissür genel olarak anoderm adı verilen bölgede oluşur. Bunun temel sebebi anüsteki en zayıf alanın burası olmasıdır.

Bu noktada oluşan anal fissür için vücut kendisini iyileştirme programına alır ancak dışkılama süreci kesilmediği için bu süreç bir türlü olumlu sonuçlanmaz. Aksine fissürün boyutu giderek derinleşir ve kişide acıya sebep olur.

Makatta çatlak olduğu nasıl anlaşılır?

Makatta çatlak oluşumu kişilerin genellikle acı duyması ile anlaşılır. Kişi tuvalete çıktıktan sonra ağrı hissediyorsa bu makat çatlağının genel olarak ilk belirtisidir. Genel olarak kanama ile ilişkilendirilen makat çatlağı (anal fissür) belirtilerinde bu sebep ikincildir. Yani ilerlemiş çatlaklarda kanama gerçekleşir. Fakat kişi henüz başındaysa kanama olmadan tedavisini olup tüm süreci olumlu bir şekilde sonuçlandırabilir.

Makatta çatlak belirtilerinin ikincisi dışkılama sırasında cam batması hissiyatına sebep olacak acıdır. Bu acılar genel olarak 1 ila 2 dakika arasında kesilir ve kişi herhangi bir sorun olmadığına kanaat getirebilir. Fakat fissürün ilerlemesi sonucunda acının da süresi 1 hatta 2 saate kadar çıkabilir.

Anal fissür bölgesinde kaşıntı ve buna bağlı olarak gelişen tahriş de bir başka belirti olarak karşımıza çıkar. Ayrıca kişilerde tuvalete çıkarken yaşanan güçlük de bu listeye eklenebilir. Güçlüğün ana sebeplerinden birisi ağrı ve acının getirdiği psikolojik savunma mekanizmasıdır. Bu durumda dışkılama sırasında yeniden acıyacağını düşünen kişi tuvalete çıkarken çekinmeye başlar.

Makat çatlağı evde tedavi edilir mi?

Doktor kontrolünde olmak şartı ile cerrahi olmayan yöntem ile anal fissür tedavisi yapılabilir. Buna bağlı olarak makat çatlağı evde tedavi edilebilir. Bu noktada doktorunuz sizi gerekli adımları atmanız için yönlendirir.

Ameliyatsız makat çatlağı tedavisi nasıl yapılır?

Ameliyatsız makat çatlağı tedavisi elbette mümkündür. Bunun için doktorunuz ile görüştükten sonra daha net bilgi alabilirsiniz. Çünkü bazı çatlaklar mutlak suretle ameliyat istemektedir. Ameliyatsız seçenekte ise tüketeceğini gıdalara dikkat etmeniz ile süreç başlar. Dışkılamakta kolaylık sağlayacak lifli gıdalar ile beslenmek makat çatlağı tedavisinde birinci basamaktır. Tuvalete çıkmayı kolaylaştıracak ilaç kullanmak da bu dönemde önem kazanır. Bol su tüketilmesi sizi rahatlatacak etmenlerdendir. Bu dönemde günde 2 litre su içmeniz gerekir. Yine bir başka teknikte ise ılık suya oturmak ağrınızı ve acınızı hafifletecektir. Kas gevşetici ilaçlarla anal bölgedeki sıkılığın azaltılması ve böylece rahat bir şekilde tuvalete çıkmanız doktorunuz tarafından sağlanır.

Makat çatlağı, anüs çevresindeki deride ağrı, kanama ve diğer semptomlara neden olabilen küçük bir yırtık olarak biliniyor. Anal fissür hem kadınlarda hem erkeklerde eşit oranda görülebilmektedir. Anüs bölgesinde yer alan damarların şişerek basur gibi meme görüntüsü oluşturması ile oluşumu anlaşılır.

Makat çatlağı kabızlık, ishal, enfeksiyon ve tahriş gibi çeşitli faktörler neden olabilir. Ağrı, kanama ve kaşıntı gibi semptomlara neden olabilirler ve anüsteki kas spazmları (anal sfinkter) ile birlikte olabilirler.

Makat çatlakları sıvı alımını artırmak, yüksek lifli bir diyet yemek ve reçetesiz satılan kremler veya merhemler kullanmak gibi ev ilaçları ile tedavi edilebilir.

Makat Çatlağı

Makat çatlağının belirtileri arasında en fazla görülen hafif ila şiddetli arasında değişebilen ağrıdır. Ağrı sürekli olabilir veya yalnızca bağırsak hareketleri sırasında ortaya çıkabilir. Makat çatlağının diğer semptomları arasında şunları sayabiliriz:

  • Dışkılamadan sonra tuvalet kağıdında parlak kırmızı kan
  • Anüste kaşıntı veya tahriş
  • Anüs çevresindeki ciltte gözle görülür bir çatlak veya yırtık
  • Makat çatlağının yakınında bir yumru veya deri etiketi
  • Anüste kas spazmları (anal sfinkter)

Makat Çatlağı Nasıl Geçer?

Makat çatlağı konusunda tedavi olmak istiyorsanız öncelikle yaşam biçiminizde bazı değişiklikler yapmak durumundasınız. Diyet programı hazırlatıp buna uymak ilk aşama olabilir. Lifli gıdalar ve bol su tüketimi rahat bir şekilde dışkılamanıza olanak tanır. Bu da bölgede zorlanmanın ortadan kalkması anlamına gelir. Buna ek olarak eczanelerde reçetesiz olarak satılan bazı kremler de bölgenin yumuşamasını sağlar ve bu da rahatlatmak için uygun ortamı oluşturur.

Ağrı, kanama veya kaşıntı gibi makat çatlağı semptomları yaşıyorsanız, doğru teşhis ve tedavi için bir sağlık uzmanına görünmeniz önemlidir.

Makat Çatlağı Ağrısı Nasıl Geçer?

Makat çatlağı ağrılarını geçirmek için bazı yöntemleri deneyebilirsiniz. Sıvı alımı, lifli gıdalar bu noktada etkili olsa da bunlar haricinde de uygulanabilecek bazı yöntemler bulunuyor.

Ağrı kesici ilaçlar ilk adım olabilir. Doktorunuzun önereceği ağrı kesici ilaçları kullanarak makat çatlağı ağrısını en aza indirebilirsiniz. Bunun için non-steroid antiinflamatuar ilaçlar kullanılmaktadır.

Oturma banyosu adı verilen yöntemle de ağrıları geçirebilirsiniz. Kişinin günde birkaç kez 10-15 dakika ılık suda oturduğu oturma banyoları ağrıyı azaltmaya ve iyileşmeyi hızlandırmaya yardımcı olabilir.

Tüm bunlara ek olarak ağrıları kökünden çözmek istiyorsanız cerrahi bazı yöntemleri deneyerek sonuca gidebilirsiniz.

Makat Çatlağı Kansere Yol Açar mı?

Makat çatlağının kansere yol açabileceği zaman zaman halk arasında söylenti olarak dolaşır. Ancak bu noktada klinik herhangi bir bulguya rastlanmamıştır. Dolayısıyla makat çatlakları kanserli değildir ve kansere yakalanma riskini artırmaz.

Bununla birlikte, bazen tedavi edilmesi gerekebilecek ve altta yatan durumların bir işareti olabileceğinden makat çatlakları konusunda yardım almak daha doğru bir hareket olacaktır.

Makat Çatlağı

Hem kadın hem erkeklerde her yaşta ortaya çıkabilen bir sağlık sorunu olan makat çatlağı, makat derisinin yüzeyinde görülen yırtılma veya çatlamaları ifade eder. Makat çatlağı, anüs bölgesinde bulunan damarların şişip burada meme şeklini almasıyla ortaya çıkar. Anal fissür olarak da adlandırılan makat çatlağı, özellikle bağırsakların çalışması sırasında şiddetli ağrı, sancı veya kanamaya neden olabilir. Son derece rahatsız edici olabilen makat çatlağı, yırtılma ve çatlağın derinliğine bağlı olarak şiddetli seyreden bazı belirtiler gösterse de herhangi bir hayati risk taşımaz.

Makat Çatlağı Nedenleri Nelerdir?

En yaygın makat çatlağı nedenleri arasında herpes (uçuk), hamilelik, böbrek taşı oluşumu, kabızlık, tekrarlayan ishal, Crohn hastalığı ve kolit gibi durumlar bulunur. Bunun yanı sıra, motor kullanan veya binicilik gibi oturarak yapılan sporlarla uğraşan kişilerde de makat çatlağı görülebilir.

Makat Çatlağı Belirtileri Nelerdir?

Makat çatlağında en yaygın görülen belirti, tuvalete çıkarken duyulan şiddetli ağrı ve acı hissidir. Makattaki yırtılmanın büyüklüğüne bağlı olarak görülebilecek diğer belirtiler ise şu şekildedir:

    • Kanama
    • Makat bölgesinde şişlik
    • Makat bölgesinde kaşıntı 

Makat Çatlağı Tanısı Nasıl Konur?

Makat çatlağı tanısı genellikle uzman doktorun yapacağı fiziki muayene ve endoskopik işlemler sonucunda konur. Doktor tarafından hastanın tıbbi öyküsü alındıktan sonra, fiziki muayene yapılır. Daha sonrasında, kolon bölgesinin incelenmesi için endoskopiye de başvurulabilir. Bazı durumlarda, makat çatlağı; basur (hemoroit) gibi makatta görülen diğer rahatsızlıklarla karıştırılabileceğinden, tedaviden olumlu yanıt alınması için doğru ve kesin tanı konması oldukça önemlidir. Altta yatan başka rahatsızlıklar nedeniyle hastada makat çatlağının görüldüğü durumlarda ise öncelikle çatlağa sebep olan rahatsızlık tedavi edilmelidir.

Makat Çatlağında Hangi Tedavi Yöntemleri Kullanılır?

Makat çatlağı tedavisi, öncelikle kabızlık veya ishal gibi kronik olarak görülebilen sağlık sorunlarının ortadan kaldırılmasını hedefler. Tedavide; cerrahi müdahale, lazer işlemleri ve kişinin hayat tarzında birtakım değişikliklere gitmesi gibi farklı yöntem ve önlemlere başvurulabilir. Makat çatlağı ortaya çıktıktan bir süre sonra kendiliğinden kaybolabileceği gibi, kronik hale gelerek dönem dönem tekrarlayabilir. Bu durumda, rahatsızlık kişinin günlük yaşamını etkileyecek kadar şiddetli olabilir. Hafif makat çatlakları genellikle eczanelerde reçetesiz olarak satılan krem, jel veya merhem gibi ilaçlarla tedavi edilir. Bunun dışında, makat çatlağı tedavisinde kişinin evde kendi uygulayabileceği bazı yöntemlerin de etkili olduğu söylenebilir. Bu açıdan en çok tercih edilen yöntem, oturma banyosudur. Oturma banyosunda, ilk önce bir leğen ya da küvetin içi sıcak su ile doldurulur. Daha sonrasında, hasta 8-10 dakika boyunca bu suyun içerisinde oturur. Burada amaç, makat bölgesindeki kasların gevşemesini sağlamaktır.

Makat çatlağı tedavisinde son yıllarda sıklıkla kullanılan diğer bir yöntem ise uzman doktorlar tarafından uygulanması gereken botoks tedavisidir. Lokal anestezi ile uygulanan bu yöntemde, makat bölgesindeki kaslara enjekte edilen botoks maddesi ile kaslardaki gerginliğin azaltılması ve kişinin günlük hayatına ağrısız devam edebilmesi amaçlanır.

Tüm bu tedavi yöntemlerinin dışında, kişinin yaşam tarzında yapacağı değişiklikler de tedavinin olumlu sonuçlanmasında etkin bir rol oynar. Özellikle hastanın sağlıklı ve dengeli bir beslenme planına uyması, bol sıvı tüketmesi, sebze-meyve ve lif açısından zengin besinlerin yoğunlukta olduğu bir beslenme düzenine geçmesi oldukça önemlidir. Kronik kabızlığı olan hastalara ise bakliyat, soya fasulyesi, pirinç, kuru yemiş ve buğday gibi ürünleri tüketmesi tavsiye edilir. Benzer şekilde, kabızlığa bağlı makat çatlağı gelişen hastaların alkol, çay, kahve gibi içecekler ve özellikle acı baharatlardan uzak durması gerekir.

Makat Çatlağında Cerrahi Yöntemler ve Lazer Yöntemi

İlaç tedavisi veya diğer tedavilerin işe yaramadığı durumlarda, makat çatlağı tedavisinde cerrahi yöntemler veya lazer yöntemine başvurulabilir. Makat çatlağında lazer yöntemiyle uygulanan tedavide, hastanede yatışa neden olacak herhangi bir dikiş veya kesi olmaması nedeniyle, hasta günlük yaşamına kaldığı yerden devam edebilir. Genellikle lokal anestezi ile uygulanan bu yöntem, 5-15 dakika sürer. Makat çatlağı ameliyatı ise genel anestezi altında uygulanır. Makat bölgesini çevreleyen kaslardaki gerginliği azaltmak amacıyla bölgeye küçük bir kesi atılır ve işlem bittikten sonra bölge dikişle kapatılır. Hastanın ameliyatın ardından genellikle 1 ila 3 gün arasında hastanede kalması gerekebilir.

Makat Çatlağı Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Her ameliyatta olduğu gibi makat çatlağı ameliyatı sonrasında da dikkat edilmesi gereken bazı durumlar bulunur. Öncelikle, ameliyat sonrası bölgede enfeksiyon oluşmaması için bölgenin temiz tutulması ve sık sık temizlenmesi oldukça önemlidir. Ancak, hastanın enfeksiyon kapması halinde, vakit kaybedilmeden hastayla ilgilenen doktorla iletişime geçilmeli ve hemen enfeksiyon tedavisine başlanmalıdır. Ameliyat sonrasında en sık karşılaşılan durumlardan biri de istemsiz gaz çıkarma ve dışkı kaçırmadır. Bu iki durum da ameliyatın ardından belli bir süre sonra kendiliğinden düzelir. Ancak, bu rahatsızlıkların uzun süre devam etmesi halinde, mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Bitkisel Makat Çatlağı Tedavisi

Makat çatlağı (anal fissür) kendisi küçük fakat acısı büyük bir hastalıktır. Diğer makat bölgesi hastalıklarından farklı olarak yavaş yavaş ilerlemez. Oluştuğu andan itibaren kişide şiddetli şikayetlere neden olabilmektedir. Makat çatlağı yapısal olarak elimizde ortaya çıkan bir yara veya kesikten farksızdır. Ancak makat bölgesinde bulunmasından dolayı sürekli istemsiz olarak kasılan makat kasları yaranın iyileşmesini engellemektedir. Ayrıca makat bölgesinde çok fazla sinir ucu bulunmasından dolayı da neden olduğu ağrı şiddetlidir.

Makat çatlağının iyileşebilmesi için yaranın çevresindeki kasların istemsiz kasılmasının önlenmesi gerekmektedir. Tedavi için 3 yöntem bulunmaktadır. Bunlar; kremle makat çatlağı tedavisi, botox enjeksiyonu ile makat çatlağı tedavisi ve ameliyattır. Her üç yöntemde de amaç kasların gereksiz kasılmalarının engellenmesidir. Botox ve kremle makat çatlağı tedavisinde kaslar geçici olarak devre dışı bırakılır. Ameliyatta ise kaslar kalıcı olarak kesilir.

Makat Çatlağı (Anal Fissür) Nedir? Neden Olur?

Makat çatlağı sert dışkılama ya da kronik ishale bağlı olarak anüs derisinde ortaya çıkan yara ve yırtıklardır. Çok büyük oranla kabızlığa bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Bazı durumlarda ise ishale bağlı olarak sürekli dışkılamak anüs derisinde yara ve yırtık oluşmasına neden olmaktadır.

Makat Çatlağı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Makat çatlağı tedavisinde hangi yöntemin uygulanacağı hastalığın türüne yani ilerleme derecesine göre belirlenmektedir. Makat çatlağı hastalığının 2 aşaması bulunmaktadır. Bunlar akut makat çatlağı ve kronik makat çatlağıdır. Akut makat çatlağında ortaya çıkan şikayetler bir kaç dakika içerisinde geçer. Ancak kronikleşen durumlarda ortaya çıkan şikayetler saatlerce devam edebilmektedir. Bu durum kişinin hayat kalitesini oldukça olumsuz etkilemektedir. Hatta bazı hastalardan oturamadığına dair şikayetler alınmaktadır.

Anal fissür kronikleşmeden tedavi edilmesi hasta açısından daha kolay ve daha ekonomiktir. Akut dönemde olan makat çatlağı evde bitkisel kremlerle tedavi edilebilir. Ancak kronikleşen durumlarda bitkisel makat çatlağı tedavisi yetersizdir. Botox enjeksiyonu ya da makat çatlağı ameliyatı yapılması gerekir.

Ameliyat tedavisinde makat bölgesinde bulunan kaslar kesilir. Kasların kesilmesinin kalıcı dışkıı ve gaz kaçırma riski bulunmaktadır. Bu nedenle ameliyat yöntemi önerilmemektedir. Ameliyat yerine herhangi bir riski bulunmayan botox enjeksiyonu yapılması önerilmektedir.

Makat Çatlağı Belirtileri Nelerdir?

Makat çatlağı oluştuğu andan itibaren şiddetli belirtiler gösteren bir hastalıktır. En sık karşılaşılan şikayetler şunlardır; dışkılama sırasında sanki cam kesiyormuş gibi bir acı, kanama ( makat çatlağında ortaya çıkan kan açık renkli ve damlama şeklindedir), makatta şişlik ve ağrı, kaşıntı ve tahriştir. Kronikleşen anal fissürlerde ise hemoroid hastalığında olduğu gibi memecik oluşumu görülmektedir. Oluşa bu memeciklere nöbetçi meme ismi verilmektektedir.

Bu belirtilerin bir veya bir kaçının görülmesi makat çatlağını düşündürür. Ancak belirtiler sıklıkla hemoroid hastalığı ile de karıştırılabilmektedir. Hemoroid ve anal fissür hastalığı yaşanan ağrının ve kanamanın türüne göre ayırt edilebilir. Makat çatlağında ortaya çıkan acı cam kesiyormuş gibidir. Hemoroid hastalığında ise zonklama şeklindedir. Makat çatlağında ortaya çıkan kanama açık renkli yani taze kandır. Hemoroitte ise koyu renkli bir kanama görülür.

makat çatlağı türleri

Bitkisel Makat Çatlağı Tedavisi

Makat çatlağında bitkisel tedavi bölgesel olarak uygulanacak kremlerle yapılmaktadır. Bu yazımızda makat çatlağıına iyi gelen bitkiler ve bu bitkilerin bulunduğu bitkisel ürünler ele alınacaktır. Kimyasal içerikli birçok makat çatlağı kremi bulunmaktadır. Ancak bu kremlerin içerisinde bulunan nitrogliserinin birçok yan etkisi bulunmaktadır. Bu nedenle nitrogliserinli makat çatlağı kremlerinin kullanılması önerilmez.

Makat Çatlağına İyi Gelen Bitkiler

Aynı Safa Yağı

Aynı sefa bitkisinin kas gevşetme ve rahatlatma etkisi bulunmaktadır. Makat çatlağı tedavisinde temel amaç yaranın iyileşmesini engelleyen kasların geçici olarak devre dışı bırakılması, gevşetilmesidir. Aynı safa yağı (Calendula Officinalis Flower Oil) Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından da kas gevşetici özelliği kanıtlanmış bir yağdır. Hazırlanacak karışımın içerisinde mutlaka bulunmalıdır. (1)

Karanfil Yağı

Karanfil yağı bitkisel olarak uyuşturucu etkisi sağlamaktadır. Bu sayede dışkılama sırasında ve sonrasında acı hissedilmesini engellemektedir. Kimyasal içerikli kremlerin uyuşturma etkisi bulunmaz. Bu nedenle bu tür kremler kullanılırken mutlaka ek olarak uyuşturma etkisi olan anestol pomad kullanılması önerilir. Karanfil yağı bu etkiyi herhangi bir kimyasala gerek kalmadan sağlamaktadır. (2)

Meyan Kökü Extraktı (Liquiritiea Extrat)

Meyan kökü yabani bir bitkidir. Sağlık alanında pek çok tedavi için doğal kortizon olarak meyan kökü bitkisi kullanılmaktadır. Meyan kökü bitkisinin yatıştırıcı ve gevşetici etkisi bulunur. Bu sayede makat çatlağı tedavisi için vazgeçilmez bir bitkidir. Ek olarak doğal kortizon özelliği olan meyan kökü bitkisinin şişlik giderme, ödem azaltma ve kaşıntıya iyi gelme gibi etkileri de bulunmaktadır. (3)

At Kestanesi Extraktı (Equum Castanei Oleum)

At kestanesi özü hemoroid tedavisinde sıklıkla kullanılmaktadır. At kestanesi özünün damarları büzüştürme ve dolaşımı düzenleme etkisi bulunmaktadır. Hemoroid tedavisinde ki başarısına ek olarak makat çatlağı tedavisinde de dolaşımı düzenleyerek yaranın olduğu alana sağlıklı kan gitmesini sağlayarak makat çatlağının iyileşme hızını attırmaktadır.

Mayıs Papatyası Yağı (Matricaria Recutita Flower Oil)

Mayıs papatyası yağının spazm çözücü yanı kasılmaları önleyici etkisi bulunmaktadır. Bu nedenle anal fissür tedavisi için tercih edilmektedir.

Bitkisel içerikli bir makat çatlağı kremi hazırlanabilmesi için bu etken maddelerin mutlaka kullanılması gerekmektedir. Yada bu içeriklerin bulunduğu bitkisel içerikli makat çatlağı kremleri tercih edilmiştir.

Piyasada bulunan makat çatlağı kremleri şunlardır; Rectoderm, Rectogesic, Anrecta ve Anuflex tir. İçinde sadece anuflex bitkisel içerikli bir üründür. Yan etki yaşamadan tedavi olmak için anuflex merhem tercih edilebilir.

Botox Enjeksiyonu İle Makat Çatlağı Tedavisi

Kremle tedavi yalnızca akut dönemde olan fissürler için başarılı sonuçlar vermektedir. Kronikleşen vakıalar için etkisi yeterli değildir. Bu tür durumlarda botox enjeksiyonu tedavisi önerilmektedir. Makat çatlağının çevresinde bulunan uygun kaslara botox maddesi enjekte edilir. Bu sayede kaslar geçici olarak devre dışı bırakılır yani kasılması önlenir. Ve böylece bölgeye temiz kan giderek makat çatlağı iyileşir.

Botox Yöntemi İle Makat Çatlağı Tedavisinin Avantajları

Herhangi bir ön hazırlık gerekmez.

Muayenehane ortamında uygulanır.

Hastane prosedürleri, yatışı ve narkoz gerekmediği için ekonomiktir.

Kesme ve dikme işlemi yoktur. Bu sayede kalıcı gaz ve dışkı kaçırma riski yoktur.

10-15 dakika kadar kısa bir sürede uygulanabilir.

Tedavi sonrasında hasta aynı gün işine ve sosyal yaşantısına dönebilir.

Tedavi sonrasında pansuman, yara bakımı ya da ilaç kullanımı gerekmez.

Ankara’da Botox Enjeksiyonu ile Makat Çatlağı Tedavisi

Ankara Kızılay’da bulunan İDEA klinikte makat çatlağı tedavisi için botox enjeksiyonu uygulanmaktadır. Botox enjeksiyonu hakkında detaylı bilgi almak için ücretsiz muayene imkanımızdan yararlanabilirsiniz. Tedavi ücretini öğrenmek için ücretler sayfamıza göz atabilirsiniz.

Tedavi Ücretleri

Makat Çatlağına Ne İyi Gelir?

Makat çatlağı hastalığının oluşmasının nedeni çok büyük ihtimalle kabızlıktır. Kabızlık sorunun engellenmesi sorunun oluşmasını, ilerlemesini ve tekrar etmesini engellemektedir. Doğru beslenme ve doğru tuvalet alışkanlığı ile çözülmeyecek kabızlık yoktur. Kabızlık neden olur, nasıl geçer bilgi almak için tıklayınız. (4)

Beslenme alışkanlıklarının düzenlenmesine ek olarak bol sıvı tüketmek, hareketli olmak gibi faktörlerde kabızlığın önlenmesini ve dolaylı olarak makat çatlağının oluşmasını engellemektedir.

Makat Çatlağına Hangi Çay İyi Gelir?

Sinemaki çayının bağırsakları çalıştırma ve dışkıyı yumuşatma özelliği bulunmaktadır. Dışkı yumuşatıcı ilaçlar uzun vadede bağırsak tembelliğine neden olmaktadır. Onun yerine sinemaki çayı kullanılarak kabızlık ve makat çatlağı oluşumu doğal bir şekilde engellenebilir. (5)

Kaynaklar

  1. Arora, D., Rani, A., & Sharma, A. (2013). A review on phytochemistry and ethnopharmacological aspects of genus Calendula. Pharmacognosy reviews, 7(14), 179 .https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3841996/
  2. Khalilzadeh, E., Hazrati, R., & Saiah, G. V. (2016). Effects of topical and systemic administration of Eugenia caryophyllata buds essential oil on corneal anesthesia and analgesia. Research in pharmaceutical sciences, 11(4), 293. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5022377/
  3. Pastorino, G., Cornara, L., Soares, S., Rodrigues, F., & Oliveira, M. B. P. (2018). Liquorice (Glycyrrhiza glabra): A phytochemical and pharmacological review. Phytotherapy research32(12), 2323-2339. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7167772/
  4. Kaya A, Kabızlık neden olur, nasıl geçer (2021) https://www.sagliktakvimi.net/kabizlik-nasil-gecer/ Liu, L. W. C. (2011). Chronic constipation: current treatment options. Canadian Journal of Gastroenterology25(Suppl B), 22B-28B. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3206558/
op-dr-adil-altinsoy

Dr. Adil Altınsoy

Op.Dr. Adil Altınsoy genel cerrahi ve makat hastalıkları uzmanıdır. Ankara Kızılay da makat hastalıkları ve medikal estetik (ben tedavisi, yağ bezesi tedavisi, siğil tedavisi) alanında hasta kabul etmektedir. 0532 350 2587 kendisine ulaşabilir, ücretsiz muayene randevusu oluşturabilirsiniz.

Makatta çatlak nedir, nasıl tedavi edilir?

Makat çatlağı nedir?

Makatta çatlak meydana gelmesi dünyada en sık görülen hastalıklar arasında neredeyse ilk sıralarda yer alır. Makatta çatlak, daha çok ıkınma ve kabızlığın oluşması sonucunda makat bölgesinde meydana gelen yırtılmalardır. Anüs çatlağı olarak da geçen makat çatlağı, genellikle kanama, kaşıntı ve ağrı gibi sebeplerle kendini gösterir. Makat çatlağı genellikle kadınlarda erkeklere oranla daha fazla görülmektedir. Bunun en önemli nedeni kadınlarda kadınların gebelik dönemlerinde düzensiz dışkılama hareketleridir.

Makatta çatlak meydana gelmesinin belli başlı sebepleri bulunmaktadır. Makatta çatlak durup dururken ve kendi başına meydana gelmez.

İşte makatta çatlak meydana gelmesinin nedenleri…

Katı gıdalarla beslenme

Sürekli katı gıdalarla beslenmek, lifli gıdalardan tüketmemek kabızlık sorununa neden olur. Dolayısıyla sürekli kabızlık ve ıkınma beraberinde makat çatlağını da meydana getirmektedir.

Yoğun ishal

Sürekli kabızlık

Lösemi hastalığı

Bağışıklık sisteminin zayıflaması

Makat çatlağı için bitkisel yöntem

Makat çatlağının makat temizliğiyle bir ilgisi var mıdır?

Makat çatlağı veya anal fissür gelişmesinde, kişisel hijyen, taharetlenme veya makat bölgesi temizliğinin bir ilgisi olmadığı bilinmektedir.

Makatta çatlak meydana gelmeye başladığında belirli başlı belirtiler meydana gelir. Bu belirtileri önceden bilmeli, ve gerekli önemleri almalısınız.

İşte makatta çatlak belirtileri…

Makat bölgesinde ağrı kanama şişme ve hemoroid rahatsızlığına benzeyen belirtilerle kendini göstermektedir. Hastalar genellikle tuvalette makat bölgelerini cam parçasıyla çiziyorlarmış gibi hissettiğini söylerler.

Not: doktora gitmekten çekinildiğinde veya büyük tuvalet ihtiyacı ertelendiğinde makatta oluşan çatlaklar, daha fazla derinleşerek daha sancılı bir süreci başlatabilirler.

Makatta meydana gelen çatlağı evde doğal yollarla da tedavi edebilirsiniz.

İşte makata iyi gelen doğal tedavi yöntemleri…

Sıcak suyun içerisine oturmak

Günde en az 20 dk sıcak suyun içerisine oturmak makattaki çatlağında meydana gelen hasarı kısa sürede tedavi etmektedir. Özellikle büyük tuvaletten sonra sıcak suyun içerisine oturmak, kasları rahatlatır ve kısa süre içerisinde kan dolaşımının hızlanmasını önleyerek makat bölgesinde yara oluşumunu engeller.

Kabızlıktan kurtulun

Kabızlıktan kurtulmak için gün içerisinde bol su tüketin, lifli, gıdalarla beslenin, probiyotik içeren yoğurdu bol bol tüketin. Böylelikle kabızlık sorununu çok fazla yaşamazsınız.

Kremler
Anestezik kremler , makat çatlağının iyileşmesini sağlamaz, ancak ağrıyı dindirir. Özellikle büyük tuvaletten önce uygulandıklarında ihtiyacın rahatça giderilmesini sağlayacaktır. Xlocaine, lidokain, tetrakain ve pramoksin gibi örnekleri vardır.

Makat çatlaklarında ameliyat nasıl olmalıdır?

Eğer doğal yöntemlerle azalmayan ve geçmeyen ağrılarınız varsa cerrahi müdahaleuygulanması gerekecektir. Cerrahi müdahele ile makat çatlaklarının çok büyük ihitimalle iyileşme şansı bulunmaktadır.
Makat çatlağında iki tip ameliyat yöntemi mevcuttur.

Makat çatlaklarında ameliyat …

Lateral sfinkterotomi: Bu ameliyatta anüsteki büzücü kasta ufak bir kesi açılarak anal kanalda oluşan gerginlik azaltılır. Çoğu kişi 2-4 hafta içerisinde tamamen iyileşir.

Kaydırma flep tekniği: Anal kanaldaki basıncın normal olduğu, kronik anal fissürler için kullanılır. Komşu bölgelerden alınan dokularla makatta çatlak kapatılır. Bu şekilde kan dolaşımı daha kaliteli hale getirilir ve anal fissürün tekrar etmesinin önüne geçilir.

Günde 1 Bardak Salatalık Suyunun Faydaları

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır