diş eti çekilmesi eski haline gelirmi / Diş Eti Çekilmesine İyi Gelen 13 Bitkisel Tedavi - Nefis Yemek Tarifleri

Diş Eti Çekilmesi Eski Haline Gelirmi

diş eti çekilmesi eski haline gelirmi

Diş Eti Çekilmesi Nedir?

Diş Eti Çekilmesi Nedir Dişler, diş eti (gingiva) denen bir dokuyla sarılıdırlar. Alt ve üst damakta diş boyunlarının altında bulunan pembemsi dokulardır. Çene kemiğine yapışık halde bulunurlar. Periodantal hastalıklar, genetik yapı, yanlış fırçalama, yetersiz diş bakımı gibi etkenler nedeniyle diş eti çekilmesi ve ağrısı yaşanabiliyor. Dişlerinizde kanama, dişlerin daha uzun görünmesi gibi diş eti çekilmesi başlangıcı yaşıyorsanız polikliniğimize ön muayene ve tanı koymamız için gelmeniz gerekmektedir.

dis eti cekilmesi

Diş Eti Çekilmesi Ne Demek?

Diş Eti Çekilmesi Nedir Diş eti çekilmesi bir sağlık problemidir. Bu nedenle diş eti çekilmesi nedir en çok merak edilen konulardan biridir.

Bakterilere, tartara, yanlış kaplamalara bağlı olarak kemik aşağı doğru erir. Buna bağlı olarak diş eti de aşağı doğru kayar. Kısaca, diş boynunu saran diş etinin aşağı doğru inmesine diş eti çekilmesi denir.

Diş eti çekilmesinin ilk başında diş taşları geliyor. Genellikle diş üzerinde göründüklerinden çoğu insan tarafından önemsenmiyor. Halbuki, tartar diş ile diş eti arasına girerek kendine yol açıyor. Diş eti, dişe  tutunamadığı zaman aşağı doğru kayıyor.

Diş eti çekilmesi yaygın bir sorundur. Her yaşta görülebilir. Çok yavaş geliştiği için çoğu insan tarafından fark edilmiyor. Diş eti çekilmesinin altında birçok neden yatabilir. Diş eti çekilmesi ve kanaması durumunda vakit geçirmeden diş hekiminize başvurmalısınız.

Diş Eti Çekilmesi Nasıl Düzelir?

Diş eti çekilmesi durumunda yapılacak bütün işlemler ve tedavi yöntemleri çekilmeyi durdurmak ve ilerlemesini önlemek adınadır. Aşağı doğru çekilen diş etleri tekrar yukarı çıkmıyor. Diş eti çekilmesinin aşamasına göre diş taşlarının temizlenmesinden, diş eti ameliyatına kadar tedavi yöntemleri uygulanıyor. Diş Eti Çekilmesi Nedir

Diş Eti Çekilmesi Nasıl Önlenir?

Küçük yaşlardan itibaren diş fırçalama alışkanlığı kazandırılmalıdır. Diş fırçalamanın önemi her fırsatta vurgulanmasına rağmen hala yetersiz ve yanlış diş temizlikleri yapılıyor. Diş hekimleri, diş eti çekilmesini önlemek için ne yapmalı sürekli hem hastalarını hem de toplumu bilgilendiriyorlar.

Diş eti çekilmesini önlemek için bilinçli şekilde günde iki defa dişlerin fırçalanması gerekiyor. Fırçalama hareketi doğru şekilde yapılmalıdır. Fırçalama yanlara doğru değil üst dişler için yukarıdan aşağıya, alt dişler için aşağıdan yukarıya olacak şekilde yapılmalıdır. Fırçalama süresi en az 2 dakika sürmelidir.  Fırçalama hareketini diş etlerinden itibaren başlatmayı unutmayınız. Dil üzerinde bakteriler biriktiği için fırçalarken dil üzerine dil tarağı veya diş fırçasının ters tarafıyla fırçalayın.

Diş fırçasının yetersiz kaldığı yerlerde diş ipi kullanılmalıdır. Tuzlu suyla gargara yapılmalıdır. Doğal bir bitki olan misvak zengin lif ve sodyum bi karbonat iyonlarına sahiptir. Gün içinde misvakla diş ve diş etlerinizi ovalayabilirsiniz.

Diş Eti Çekilmesi Ne İyi Gelir?

Diş fırçalama, tıbbi müdahaleler yanında diş eti çekilmesi önleme için doğal yöntemler de bulunuyor. Doğal yöntemleri denemeden önce diş eti çekilmesine ne iyi gelir konusunda diş hekiminize danışmanızda yarar vardır.

Çay ağacı&incir çekirdeği yağı; günde defa diş etlerine masaj yapar gibi yediriyorsunuz. Sulandırıp, gargara yapabilirsiniz.

Kaya&kristal tuz; Bir bardak suyun içine bir çay kaşığı tuz katıyorsunuz. Gün içinde gargara yapabilirsiniz.

Limon yağı; diş eti çekilmesine limon yağını günde bir defa dakika masaj yapar gibi diş etlerine yediriyorsunuz.

Karanfil; Yemeklerden sonra tane karanfil çiğneyin. Diş Eti Çekilmesi Nedir

Hardal yağı; Bir tatlı kaşığı hardal yağına bir çimdik tuz karıştırın. Karışımla diş etlerine masaj yapıyorsunuz.

Kekik kürü; Bu tarif, diş eti çekilmesi kekik kürü saraçoğlu tarafından verilmiş. Cezveye bir tatlı kaşığı kekik, bir su bardağı su ekleyin. Ocakta kaynatın. Ocaktan alıp, soğumaya bırakın. İki ay boyunca günde 3 defa bu suyla dişlerinizi fırçalayın.

Papatya suyu; ml kaynar suya 2 çay kaşığı papatya ekleyin. Soğumaya bırakın. Süzdükten sonra her yemekten sonra suyla ağzınızı gargara yapın.

Diş Eti Çekilmesi Ne Zaman Geçer?

Diş eti çekilmesi şikayetiyle diş hekimine gelenlerinin ilk sorduğu diş eti çekilmesi nasıl durur olmaktadır. Tedavi olduktan sonra diş eti çekilmesi geri gelir mi endişesi taşıyorlar. Klinik ortamda diş taşı ve diş eti çekilmesi yapıldıktan sonra kişini ağız bakımına devam etmesi gerekiyor.

Uygun tedavinin yapılmasıyla diş eti çekilmesi sonuçları ortadan kalkacaktır. Sorunun tekrarlanmaması adına yeterli,  düzenli diş fırçalama yapmalısınız. Ağız bakımını ihmal etmemelisiniz.

Diş Eti Çekilmesi Neden Olur?

Diş Eti Çekilmesi Nedir Diş eti çekilmesinde birden fazla etken bulunuyor. Bunların başında ağız bakımının iyi yapılmaması diş eti çekilmesi sebebi olarak kabul ediliyor. Ağızda biriken bakteriler diş plağına yerleşerek hem dişin zarar görmesine hem de diş etinin çekilmesine yol açıyorlar. Diğer nedenler şunlardır;

  • İlerleyen yaş
  • Diş taşı (tartar) oluşumu
  • Bazı diş eti operasyonları
  • Anatomik faktörler (diş köklerini saran kemik yapısının ince olması)
  • Ortodontik tedavi
  • Dişleri sert, yatay fırçalama
  • Dişleri aşırı sıkma
  • Çapraşık dişler
  • Hatalı protetik restorasyonlar
  • Zararlı alışkanlıklar (sigara kullanımı, tırnak yeme, piercing takma, yanlış kürdan kullanımı)

Diş Eti Çekilmesi Düzelir mi?

Diş eti çekilmesi tedavisi yapılabilen problemlerden biridir. Bunun için uzman bir diş hekimiyle görüşmeniz gerekiyor. Diş eti çekilmesinin nedeni bulunduktan sonra, uygun tedaviyle diş eti çekilmesini  önleme yapılıyor. Nedenler ortadan kaldırıldıktan sonra ilerleme durduruluyor. Diş etindeki düzelmeden kasıt, tedaviyle çekilmenin durdurulmasıdır. Uygun tedavi, ağız hijyenini iyi sağlamanız diş eti çekilmesinin önleyecektir.

Diş Eti Çekilmesi Nasıl Tedavi Edilir?

Diş etinin çekilme aşamasına göre 3 farklı tedavi yöntemi uygulanıyor. Bu yöntemler şunlardır;

1- Diş dokusu üzerinde oluşan hasarların tedavi edilmesi; Diş taşları temizleniyor. Diş kök yüzeyi görünüyorsa estetik dolgu yapılıyor. Bu işlemler yapıldıktan sonra diş eti çekilmesi kaplama yapılmasında sorun yoktur.

2- Diş duyarlılığının tedavi edilmesi; iltihabi diş eti hastalığı durumlarında periodontal tedavi uygulanıyor. Bu tedavide amaç öncelikle dişi kurtarmaktır.

3- Diş eti dokusunun diş eti çekilmesi ameliyatı işlemiyle yerine getirilmesi; diş eti çekilmesi cerrahi müdahale iki şekilde uygulanıyor. Greftleme adı verilen birinci yöntemde hastanın damağından bir parça (greft) alınıyor. Alınan parça diş eti çekilmesi olan bölgeye uygulanıyor. Kaydırma adı verilen ikinci yöntemde çekilme olan bölgenin yanındaki sağlam doku çekilmenin olduğu bölgeye doğru kaydırılıyor.

Diş Eti Çekilmesi Belirtileri

  1. Diş eti kanamaları,
  2. Diş hassasiyetinin oluşması,
  3. Fırçalama sırasında dişlerde oluşan ağrı,
  4. Diş kökü hizasında oluşan çentikler,
  5. Diş çürükleri,
  6. Dişlerin daha uzun görünmesi,
  7. Diş etlerinde şişme

Diş Eti Çekilmesi Eski Haline Gelir mi?

Diş eti çekilmesi yaşandıktan sonra, bir daha eski yerine gelmiyor. Uygulanan tedaviler ancak ilerlemesini durdurmak içindir. Fakat diş eti aşırı şekilde çekilmişse cerrahi işlem uygulanıyor. Damak bölgesinden alınan bir parça çekilen bölgeye dikiliyor.

Diş etlerinin tamamen çekilmesine izin vermeden periyodik olarak diş kontrolü yaptırmanızda yarar vardır. Düzenli olarak diş hekimine göründüğünüzde oluşan diş taşları fazla gelişmeden temizlenecektir. Dişlerinizi düzenli fırçaladığınız, ağız bakımına önem verdiğiniz zaman diş eti çekilmesinin önüne geçmiş olursunuz.

Diş Eti Çekilmesi Hangi Vitamin Eksikliğinden Olur?

Klinik araştırmalar diş eti çekilmesi c vitamini eksikliğinden olduğunu ortaya koyuyor. C vitamini hem dokuların oluşturulmasında hem de iyileştirilmesinde etkin rol oynuyor. Genellikle; yetişkin erkeklerde günlük C vitamini ihtiyacı 90, kadınlarda 78 mg&#;dır. Uzun süre bu değerin altında C vitamini alırsanız diş eti çekilmesi yaşıyorsunuz.

Diş Eti Çekilmesi Olanlar Dişlerini Nasıl Fırçalamalı?

Diş hekimleri sık sık diş eti çekilmesi olanlar dişlerini nasıl fırçalamalı konusunda toplumu bilgilendiriyorlar. Hatta doğru fırçalamanın nasıl yapılacağını uygulamalı olarak gösteriyorlar.  Diş etiniz güçsüzleşmişse öncelikle diş fırçanızı değiştiriyorsunuz. Sert fırça yerine orta veya yumuşak diş fırçası kullanıyorsunuz.

Dişinizi fırçalarken asla sert hareketler yapmıyorsunuz. Masaj yapar gibi, yumuşak hareketlerle fırçayı kullanıyorsunuz. Diş eti çekilmesinin nedenlerinden biri de fırçayı ağız içinde yanlamasına kullanmaktır. Üst dişleri fırçalarken diş etlerinden itibaren aşağı doğru süpürür gibi fırçalıyorsunuz. Alt dişleri fırçalarken yine diş etlerinden itibaren yukarı doğru süpürür gibi fırçalıyorsunuz.

Dişlerinizin iç taraflarını da aynı şekilde yukarıdan aşağı/aşağıdan yukarı doğru fırçalıyorsunuz. Fırçalama işlemini aceleye getirmeyiniz. Diş eti çekilmesiyle birlikte diş çürüklerinin oluşmasının birinci nedeni arka dişlere gereken önemin verilmemesidir. Arka dişlerinizi geçiştirmeyiniz. Büyük başlı fırça yerine küçük başlı fırçalar kullanınız.

Diş Eti Çekilmesi Ağrı Yapar mı?

Düzenli ve yeterli ağız&diş bakımı yapılmadığında diş taşları oluşur. Diş taşları diş ile diş etinin arasını açar. Nefes alırken, yemek yerken diş eti çekilmesi ağrısı yaşanır. Diş eti çekilmesi ağrısı, diş çürüğü gibi ağrı hissini verir. Gece yatarken şiddetli ağrılar oluşabilir. Ağrıları, doğal yöntemlerle, ağrı kesicilerle anlık olarak kesersiniz. Dişinizi ve diş etinizi kurtarmak istiyorsanız diş hekimiyle görüşmenizde yarar vardır.

Baş ağrısı çekenler, diş eti çekilmesi baş ağrısı yapar mı sorgusunu yaşayabilirler. Baş ağrısı, diş eti çekilmesi kaynaklı olabilir. Diş eti, dişten ayrıldığı için diş hassasiyeti oluşmuştur. Açıklıktan bakteriler diş köküne saldırdığı için sinirlerde oluşan etkiler, beyne uyarı olarak gidecektir.

Diş Eti Çekilmesi Yaşayanlar

Diş Eti Çekilmesi Nedir Sosyal platformun gelişmesiyle birlikte diş eti çekilmesi şikayeti bulunanlar, sorunlarını internette paylaşıyorlar. Sorunlarına çözüm bulmak için diş eti çekilmesi ekşi sözlükte çare arayanlar olabiliyor. Sorunun çözümü için Ekşi Sözlükte diş taşı temizliği, düzenli diş fırçalama, diş ipi kullanımı tavsiye ediliyor.

Bir diğer diş eti çekilmesi kadınlar kulübü sosyal platformunda diş teli öneriliyor. Aşırı şekilde diş eti çekilmesi yaşanmışsa greft ameliyatı uygulanması gerektiği tavsiye ediliyor.

Diş eti çekilmesi yavaş ilerleyen bir diş problemidir. Zamanında önlem alınmadığı takdirde dişlerin kaybedilmesine, çene kemiğinin erimesine yol açabiliyor. Çekilen diş eti bir daha yerine geri getirilemiyor. İlerlemeyi durdurmak için diş taşı, dolgu, cerrahi gibi yöntemler uygulanıyor. Dişlerinizi düzenli fırçalayarak, 6 ayda bir diş hekimine görünerek diş eti çekilmesinin önüne geçebilirsiniz.

Aklınıza takılan soru ve önerilerinizi bize yazabilirsiniz.

[contact-form-7 id=&#;&#; title=&#;Randevu Formu

Diş Eti Çekilmesine Ne İyi Gelir?

Diş eti çekilmesine ne iyi gelir? Bu sorunun yanıtı, pek çok kişi tarafından araştırılmaktadır. Diş eti çekilmesi çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilen yaygın bir problemdir. Tedavi edilmediği takdirde diş kaybına dek uzanan pek çok hastalık ve soruna neden olabilmektedir.

Diş eti çekilmesine ne iyi gelir? Diş eti çekilmesi için evde doğal yöntemlerle uygulanabilecek çeşitli tedaviler söz konusudur. Bu uygulamalar problemden kaynaklanan semptomları azaltabilir ancak kalıcı ve kesin bir tedavi ancak hekim tarafından yapılabilir. Uygun şekilde tedavi edilmeyen diş eti çekilmesi sonucunda diş destek dokusu ve kemik yapılarında ciddi hasarlar ortaya çıkabilir, diş dökülmesi gibi sorunlar oluşabilir.

Diş Eti Çekilmesi Nedir?

Literatürde gingiva olarak adlandırılan diş eti, dişlerin görünen kısmının etrafından başlayarak diş köküne kadar onu saran, özel pembe bir dokudur. Diş etleri dişleri ve diş köklerini koruyan kan damarları bakımından zengin bir dokudur. Bu yüzden diş sağlığı için sağlıklı diş etleri olmazsa olmazdır.

Diş eti çekilmesi de bu dokuda meydana gelen bir ağız problemidir. Her diş yapısında ve her yaşta görülebilen diş eti çekilmesine sebep olan farklı sorunlar olabilir. Diş eti çekilmesi önemli diş ve ağız hastalıklarının da habercisi olabileceği için diş eti çekilmesinden şüpheleniliyorsa veya belirti varsa en kısa zamanda bir diş hekimine görünmek gerekir.

Diş Eti Çekilmesi Nedir?
Diş Eti Çekilmesi Belirtileri Nelerdir?

Diş Eti Çekilmesi Belirtileri Nelerdir?

Diş etlerinde oluşan çekilme, öncelikle dişlerde yüksek düzeyde hassasiyeti yaşanmasına sebep olur. Fakat hassasiyet haricinde de bazı belirtiler görülmektedir.

  • Dişler fırçalanırken oluşan kanama ve ağrı
  • Dişte ve diş etlerinde oluşan yüksek hassasiyet
  • Dişlerde hissedilen sızlama
  • Sert besinler tüketilirken dişlerde görülen kanama
  • Dişlerde hissedilen uzamış görünüm
  • Diş etlerinin şişmesi ve kızarması

Diş Eti Çekilmesinin Sebepleri

Diş eti çekilmesi birçok farklı sebepten kaynaklanabilir. Bunlar bakteri veya başka diş hastalıkları olabileceği gibi yeme içme alışkanlığı veya zararlı alışkanlıklar da olabilir. Diş eti çekilmesine sebep olan faktörler;

  • Bakteriyel enfeksiyonlar: Bakteriyel diş eti iltihabı ve iltihaplanmaya bağlı oluşan diş eti rahatsızlıkları hem diş eti dokusuna zarar vererek diş eti çekilmesine sebep olabilir. Tedavi edilmediği taktirde diş kaybına kadar gidebilen enfeksiyonlar en kısa sürede tedavi edilmelidir.
  • Genetik faktörler: Çoğu hastalıkta olduğu gibi diş eti çekilmesinde de yatkınlığa sebep olan bazı genetik faktörler bulunur
  • Şeker Hastalığı: Şeker hastalığı bulunan kişilerde diş etlerinde hassasiyet ve diş eti çekilmesi görülebilmektedir
  • Yetersiz ağız bakımı: Düzenli ve doğru şekilde yapılmayan ağız bakımı diş minesinin zarar görmesinden dişlerin arasında bulunan plakların tartar denen diş eti taşlarına dönüşmesine kadar birçok diş ve diş eti problemine sebebiyet vererek diş eti çekilmesine neden olabilir
  • Zararlı alışkanlıklar: Sigara veya tütün ürünleri gibi maddeler dişlerde tartar birikimine sebep olarak diş eti çekilmesine sebep olabilmektedir
  • Hormonal değişiklikler: Hamilelik, ergenlik, menopoz veya emzirme dönemlerinde hormonlarda meydana gelen değişimler diş ve diş etlerinin hassaslaşmasına ve diş eti çekilmesine neden olabilir
  • Ağız içi piercingler: Dile veya dudak bölgesine yaptırılan piercing gibi aksesuarlar ağız içi dokularının zamanla yıpranmasına ve diş etlerinde çekilme görülmesine sebep olabilir.

Diş Eti Çekilmesine Ne İyi Gelir? Bitkisel Çözümler

Diş eti çekilmesine ne iyi gelir? Diş eti çekilmesine iyi gelebilecek bazı bitkisel çözümler bulunmaktadır. Fakat bu bitkisel çözümleri uygulamaya başlamadan önce diş hekiminin görüşünü almakta fayda vardır. Aksi takdirde, ileride diş etlerinde ve dişlerde daha büyük sorunların meydana gelmesi muhtemeldir.

Diş eti çekilmesine iyi gelen bitkisel yöntemleri sizin için aşağıda sıraladık.

Diş Eti Çekilmesine Ne İyi Gelir?
  1. Yağ Çekme

Diş etine uygulanan yağ çekme yöntemi, yakın zamanda faydaları kabul edilmiş doğal bir yöntemdir. Ağızda yağ çekme işlemi, bir çorba kaşığı hindistancevizi yağının yaklaşık 20 dakika kadar ağızda çalkalanması, ardından yağın tükürülerek ağzın durulanması şeklinde yapılır.

Bazı kaynaklarda bu teknik susam yağıyla da anlatılır. Fakat yapılan araştırmalar hindistancevizi yağının, bazı bakterilerin diş minesine zarar vermesini daha çok engellediğini göstermektedir. Hindistancevizi yağının ise dişleri ve diş etlerini güçlendirdiği kabul gören bir bilgidir.

  1. Okaliptüs Yağı

Okaliptüs yağı mevcut hasarlı diş etlerini tedavi edebilen ve yeni diş eti dokusunun büyümesine yardımcı olan bir anti-enflamatuar mikrop öldürücüdür. Yine yağ çekme işleminde olduğu gibi gargara yöntemiyle uygulanır.

  1. Tuz

Diş eti iltihaplanmasına karşı tuzlu suyla gargara yapmak eskiden beri bilinen ve sıkça kullanılan bir yöntemdir. Bir çay kaşığı tuz ve bir bardak ılık su karışımını ağızda yaklaşık 30 saniye boyunca gargara yaparak, ardından tuzlu suyu tükürüp ağız durulanarak uygulanır.

  1. Yeşil Çay

Yeni araştırmalar, yeşil çay tüketiminin dişleri ve diş etlerini desteklemeye yardımcı olduğunu gösteriyor. Günde bir ya da iki fincan yeşil çay tüketmek daha sağlıklı diş etlerine kavuşmaya yardımcı olabilir.

  1. Aloe Vera

Aloe vera içerikli tıbbi jeller, iltihaplı diş etlerine bir süredir uygulanıyordu. Yapılan araştırmalar, aloe veranın tek başına da diş eti problemlerini çözmede destekleyici olabileceğini kanıtladı. Aloe vera bitkisinin özünü diş etlerine sürmek diş eti çekilmesinin iyileşmesine yardımcı olur.

Diş Eti Çekilmesi Nasıl Önlenir?

“Diş eti çekilmesine ne iyi gelir?” sorusunu yanıtlamaya ve alınabilecek doğal önlemlere dair bilgiler vermeye çalıştık. Fakat diş eti çekilmesi önlemek için alınacak en etkili önlem ağız ve diş bakımının doğru ve düzenli bir şekilde yapılmasıdır. Günde en az iki kez, iki dakika boyunca dişleri fırçalamak; her gün diş ipi kullanarak gıda artıklarını temizlemek diş eti çekilmesi ya da diş eti iltihabı yaşamamak için olmazsa olmazdır.

Diş eti çekilmesi ya da iltihabı yaşıyorsanız diş hekiminize başvurarak hangi tedavi yöntemlerinin sizin için uygun olduğunu öğrenmeniz tavsiye edilir. Rutin diş hekimi kontrolleri de aynı zamanda birçok problemi önlemede bize yardımcı olmaktadır. İlerlemeden görülen ve tedavi edilen yüzeysel diş eti problemleri çoğunluktadır. Bu sayede birçok problem oluşmadan önüne geçilmiş olur.

Diş Eti Çekilmesi Nasıl Önlenir?
Diş Eti Çekilmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Diş Eti Çekilmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Diş eti çekilmesi rahatsızlığı yaşayan hastaların diş hekimine görünmesinin ardından diş etlerinde cerrahi bir müdahale gerektirmeyecek hafif durumdaysa bu durum tedavi uygulanarak giderilir. Fakat diş eti çekilmesi derinlere kadar inmiş veya kemik kaybı yaşanmasına sebep olmuşsa oluşan hasarın onarılması gibi durumlar için ameliyat gerekebilmektedir.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi diş eti çekilmesi hafif düzeyde ise diş hekimi, çekilmenin olduğu bölgeyi derinlemesine temizleyerek tedaviye başlar. Bu işlem sırasında diş etlerinin dişlerle birleşen bölgelerinde ve diş köklerinde birikmiş tartar tabakası temizlenir. Diş köklerinin yüzeyi bakteri birikiminin engellenmesi için de düzleştirilir.

Diş Eti Çekilmesi

&#;Diş etleri hiçbir şekilde, diş ipi veya diş fırçası kullanımında kanamaz. Sadece hasta olduğu zaman kanar.&#;

Diş Eti Nedir?

Diş eti; dişin etrafındaki dokuları saran, çiğneme kuvvetlerine dirençli keratinize yumuşak dokudur. Sağlıklı hali, açık gül kurusu pembe rengindedir ve üstü hafif pütürlüdür. 

Diş Eti Çekilmesi Nedir?

Çeşitli nedenlerle, diş etinin dişin köküne doğru ilerleyerek kök yüzeyinin açığa çıkmasına diş eti çekilmesi denir. 

Diş eti çekilmesi bir hastalık değil, bir bulgudur. Bir sonuç olarak ortaya çıktığı için de önlemler sebebe yönelik olur. 

Diş  Eti Çekilmesi Belirtileri Nelerdir?

Eğer bir dişte, diş eti çekilmesi varsa, hasta dişlerini daha uzamış hisseder. 

Dişin boyu daha uzunmuş gibi algılar. 

Dişlerin arasında boşluklar hissedebilir. 

Hastanın özellikle soğuğa karşı hassasiyeti artar. 

Fırçalarken ağrı hissedebilir ve çekilen yere dokunmak istemeyebilir.

Diş Eti Çekilmesi Neden Olur?

Diş eti çekilmesi nedenlerini 2 gruba ayırabiliriz;

  1. Kemik kaybıyla seyreden diş eti hastalıklarının sonucunda, kemik erimesiyle beraber diş eti  de çekilerek kemiği takip eder. Böyle bir durumda, hasta genellikle dişlerinin aralarında boşluklar hisseder. Diş etlerin şişmesi ve diş etlerinin kanaması en belirgin şikayetlerdendir. Dişlerin arasında siyah küçük boşluklar oluşur ve yiyecek, içecek artıkları girer. Besin gömülmesi olur. 
  1. İkinci tip çekilmeler ise; travmaya bağlı çekilmelerdir.  Burada herhangi bir kemik kaybı söz konusu değildir. Dişlerin arasındaki kemikte, herhangi bir boşalma söz konusu değildir. Fakat dişin, genellikle ön yüzeyinde ve dudağın alt kısmına doğru ilerleyen yarım ay şeklinde bir çekilme görülür. Bu durum en çok, sert ve yanlış fırçalama hareketlerine bağlı olarak gelişir. Tırnak kemirme, kalem ısırma, diş sıkma gibi travmatik hareketler de, diş eti çekilmelerine sebep olur. Hastanın bu tip diş eti çekilmelerinde şikayeti, kanama veya yiyecek artıklarının sıkışması değildir. Daha çok soğuğa karşı hassasiyetle kendini gösterir ve estetik olarak da kendini belli eder. Hasta çekilme görülen bölgeyi fırçalamaya çekinir çünkü fırçalar o bölgeyi daha çok travmatize ederek, canının yanmasına sebep olur. 

Birinci tip çekilmelerde hasta; diş eti kanaması, diş etlerin şişmesi, diş arası boşluk şikayetleriyle gelirken, travmaya bağlı diş eti çekilmelerinde hasta; diş hassasiyeti dişleri fırçalayamama gibi şikayetlerle gelir. 

Diş Eti Çekilmesi Nasıl Tedavi Edilir?

Diş eti çekilmesini tedavi etmek için, ilk önce neden oluştuğunu bilmek gerekir. Neden oluştuysa, o sebebin tedavisi yapılmalıdır. 

  •  Travmaya bağlı diş eti çekilmelerinde, dişlerin arasındaki kemikte bir problem olmadığı için, diş eti yumuşak doku greftleri ile eski haline getirilir. Eğer dişlerin arasında herhangi bir kemik erimesi veya boşluk oluşmamışsa ve sadece yarım ay şeklinde bir diş eti çekilmesi varsa, subepitelyal bağ dokusu greftleri kullanılır. Damaktan alınan greft, diş eti çekilmesinin olduğu bölgeye yerleştirilip kendiliğinden eriyen dikişlerle kapatılır. 

İşlem lokal anestezi altında yapılır ve yaklaşık yarım saat sürer. Sonrasında hasta günlük hayatına devam edebilir. Yumuşak besinler tüketmesi, önlem olarak yeterlidir. Kullanılan antibiyotik ve ağrı kesici ilaçlar sayesinde ağrısız ve rahat bir iyileşme süreci yaşanır. İyileşme sonucunda diş eti tamamen eski haline döner.

  • Dişin etrafında kemik kaybı varsa ve diş eti çekilmesi çok ilerlemişse, bu diş eti çekilmelerinin tamamen kapatılması mümkün olmaz. 

Dişin sağlıklı şekilde ağızda kalmaya devam edebilmesi için, diş eti çekilmesinin etrafında ya da altında sağlıklı sıkı bir diş etine ihtiyaç vardır. Aksi takdirde hareketli olan dudak dokusu; diş eti çekilmesinin artarak kök ucuna kadar gelmesine ve dişin kaybedilmesine sebep olabilir. Bu durumlarda serbest diş eti grefti uygulanır. 

İşlemde damaktan diş eti alınarak eksik bölgeye eklenir. Burada hedef diş eti çekilmesini kapatmak değil, eksik diş etinin yerine konularak;

  • Bölgedeki hareketli dokunun engellenmesi, 
  • Kalın ve sağlıklı bir diş eti oluşturulması ve 
  • Diş eti çekilmesinin ilerlemesinin durdurulmasıdır. 

Lokal anestezi altına yaklaşık yarım saat süren bir işlemdir. Besin tüketimi haricinde günlük hayatı etkilemez. 

Her iki işlemde de damaktan diş eti için alınan bölge cerrahi sonrası, o bölgeye takılan şeffaf plak ile kapatılır. Bu sayede hasta yeme içme işlemlerinde ağrı sızı hissetmez. Damaktan doku alınan bölge iyileşme tamamlandıktan sonra eski haline gelir. Damakta herhangi bir deformite kalmaz. 

Diş eti greftinden sonra oluşan diş eti, artık kendi dokumuz gibidir. Kötü alışkanlıklar tekrarlanmadığı sürece tekrar diş eti çekilmesi meydana gelmez. 

Diş Eti Çekilmesi Tedavisi Ağrılı Mıdır?

Diş eti tedavi işlemleri sırasında lokal anestezi yapıldığı için herhangi bir ağrı duyulmaz. Bazı işlemler sonucunda geçici olarak sızlamalar olabilir. Bu sızlamaların sebebi ise diş eti çekilmelerine bağlı olarak meydana çıkan kök yüzeylerindeki diş taşlarının kaldırılmasıdır.

Diş Eti Çekilmesi Nasıl Önlenebilir? 

Diş eti çekilmesinin önlenmesi için, sebebe yönelik ilerlenmelidir. Ancak genel olarak;

  • Diş taşının oluşmamasına,
  • Plak temizliğinin çok iyi yapılmasına,
  • Sert diş fırçası kullanmamaya,
  • Dişleri sert hareketlerle fırçalamamaya,
  • 6 aylık düzenli diş temizliğine, 
  • Kontrollerin atlanmamasına dikkat etmek önemlidir. 

Diş fırçalarken, küçük süpürme hareketleri ile yumuşak, dairesel fırçalamak önemlidir. Fırçalama sırasında diş etine hiç değmemek de dişler için zararlıdır. Muhakkak diş etine değerek fakat yumuşak hareketlerle, nazikçe fırçalamak çok önemlidir. 

Ağız ve diş sağlığı tedavinizin doğru yapılabilmesi için alanında uzman ve tecrübeli merkezlere başvurmanız son derece önemlidir.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.