Eyt acılımı

Eyt Acılımı

eyt acılımı

AKBANK T.A.S.

AK FİNANSAL KİRALAMA A.Ş.373.343.99099,99 %AK YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş.80.000.000100 %AK PORTFÖY YÖNETİMİ A.Ş.10.000.000100 %AKBANK AG320.000.000100 %AKÖDE ELEKTRONİK PARA VE ÖDEME HİZMETLERİ A.Ş.72.000.000100 %BANKALARARASI KART MERKEZİ A.Ş.8.681.170,414,89 %KREDİ KAYIT BÜROSU A.Ş.675.0009,09 %KREDİ GARANTİ FONU A.Ş.7.658.719,861,49 %İSTANBUL TAKAS VE SAKLAMA BANKASI A.Ş.5.247.0000,87 %BORSA İSTANBUL A.Ş.1.284.639,670,3 %TÜRKİYE CUMHURİYET MERKEZ BANKASI A.Ş.7,50,03 %LYY TELEKOMÜNİKASYON A.Ş.1.416.089.774,8735,56 %JCR AVRASYA DERECELENDİRME A.Ş.28.5592,86 %BİRLEŞİK İPOTEK FİNANSMANI A.Ş.4.166.6658,33 %

EYT Nedir ve Kimleri Kapsıyor?

2022 yılının en önemli gündem maddeleri arasında yer alan EYT (emeklilikte yaşa takılanlar) sorunu çözüme kavuştu. Kanunda yapılacak değişiklikle 20 yıldan uzun süredir dillendirilen emeklilikte yaş engeli büyük oranda giderillmiş olacak. Birçok detayı halen daha muğlak olan EYT ne demek sorusuna yanıt bulmak için bu yazımızı okuyabilirsiniz. Böylece EYT son durum hakkında da detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.

EYT Nedir?

Emeklilikte yaşa takılanlar ya da kısa adıyla EYT, 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olanları ilgilendiren önemli bir sorun niteliği taşıyor. Etkilediği kişi sayısı milyonlarla ifade edilen bu sorunun kökenleri ise 1999 yılında yürürlükte olan Sosyal Sigortalar Kanunu’nda yapılan bir değişikliğe dayanıyor. Söz konusu yasa değişikliğinin amacı erken yaşta emekli olmanın olumsuz şekilde etkilediği sosyal güvenlik sistemini ıslah etmekti ve kanunda bazı değişiklikler yapıldı. Ancak yapılan bu değişiklikler 8 Eylül 1999’dan önce sigortalı olan kişilerin emekliliği hak etme koşullarında değişikliğe sebep oldu.

Bülent Ecevit’in başbakanlığındaki ANASOL-M (Demokratik Sol Parti Genel Başkanı Bülent Ecevit'in dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından 3 Mayıs 1999 tarihinde görevlendirilerek ANAP ve MHP ile kurduğu koalisyon) hükümetinin gerçekleştirdiği Sosyal Sigortalar Kanunu ile ilgili değişiklik, bu tarihten sonra emekliliğe hak kazanmak için yaş şartının da karşılanması zorunluluğunu beraberinde getirdi. Yani bu değişiklikle bir kişinin emekli olabilmesi için önceki dönemlerdeki gibi yalnızca sigortalılık süresi ve prim gün sayısı şartlarına uymasının yeterli olmaması, bunun yanında yaş kriterine uyma şartının da yerine getirilmesi söz konusu oldu..

Söz konusu yasa değişikliği öncesinde kadınlarda 20, erkeklerde ise 25 yıl sigortalılık süresi ve 5 bin gün prim şartını yerine getirmek emeklilik için yeterliydi. Örneğin; 1999’da yapılan değişiklikten önce 5 bin gün prim ödemesi şartını yerine getiren ve 18 yaşında sigortalı olan bir kadın 38, erkek ise 43 yaşında emekli olabiliyordu. Değişiklik sonrasında ise bir kişinin emekliliği, yeni yaş şartından dolayı ötelenirken ödemesi gereken prim miktarı da 750 gün kadar arttı.

EYT Kimleri Kapsıyor?

"Emeklilikte yaşa takılanlar nedir?" sorusu kadar EYT kapsamı da 2022 yılı özelinde gündemi en çok meşgul eden konular arasında yer aldı. EYT, sigorta başlangıcı 9 Eylül 1999 tarihi öncesinde olan kişileri kapsıyor. Kabaca bir hesaplama ile ilk etapta, yaş nedeniyle emeklilik hakkı kazanamayan yaklaşık 2 milyon 250 bin kişinin EYT özelinde yapılan düzenlemeden yararlanacağı tahmin ediliyor.

EYT çıkacak mı merakı içerisindeki kitle, yalnızca yaş haddini bekleyen ve yetişkin olduktan sonra sigortalılık süresi başlamış kişileri kapsamıyor. Emeklilikte yaşa takılanlar arasında staj ve çıraklık dönemlerinde sigorta girişi yapılmış olanlar da bulunuyor. Haliyle bu kişiler de EYT kapsamında sunulacak imkanlardan yararlanıp yararlanamayacaklarını merak ediyor. T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in konuya yönelik açıklamasına göre sigortalılıkları staj ve çıraklık döneminde başlayan kişiler EYT kapsamında yer almıyor.

EYT Başvuru Şartları Nelerdir?

Genel olarak yaş nedeniyle emeklilik hakkı kazanamayan kişilerin yararlanabileceği EYT şartları şu şekilde sıralanıyor:

●Kişinin 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigorta kaydının bulunması
●5 bin gün prim ödemesinin eksiksiz olarak gerçekleştirilmesi
●Kadınlar için 20, erkekler içinse 25 yıl olan sigortalılık süresinin tamamlanması

EYT emeklilik şartları olarak nitelendirilen maddeleri tam olarak karşılayan kişiler, e-Devlet Kapısı üzerinden kendilerine tanınan haklardan faydalanmak için başvuru yapabiliyor. Gelir/aylık ödenek talep belgesinin verilmesi seçeneğine tıklanması, e-Devlet aracılığıyla yapılan başvurularda ilk adımını oluşturuyor. Ardından yönlendirme yapılan sayfada bulunan yeni başvuru sekmesi üzerinden ilerlenerek başvuru işlemi tamamlanabiliyor. Yoğunluk nedeniyle e-Devlet üzerinden gerekli işlemleri gerçekleştiremeyenler, başvurularını Sosyal Güvenlik Kurumu şubeleri vasıtasıyla da yapabiliyor. 

EYT Ne Zaman Çıkacak?

Emeklilikte yaşa takılanlar için hazırlanan kanun değişikliği, T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 28 Aralık 2022 tarihinde duyuruldu. Ocak 2023 itibarıyla yürürlüğe gireceği tahmin edilen kanun değişikliği ile EYT şartlarına uyan tüm kişiler gerekli işlemleri yerine getirdikleri takdirde emeklilik başvurusunda bulunabilecekler. Üstelik emeklilikte yaşa takılanlar, kıdem tazminatlarını mevcut sisteme göre alacak. Bu kapsamda EYT’li kişilere, her bir çalışma yılı için 30 günlük brüt ücret tutarında tazminat ödeme yapılacak.

EYT ile ilgili yasal düzenlemenin duyurulmasının ardından cevabı merakla beklenen sorulardan biri daha yanıt buldu. Yani emeklilikte yaşa takılanlar ne kadar maaş alacak konusu özelindeki soru işaretleri ortadan kalktı. EYT özelinde emekli maaşı miktarı, kişiye özel olacak. Başvuru yapıldığında 1999 yılı öncesi, 1999-2008 yılları arası, 2008 yılı sonrası olmak üzere üç dönem için ayrı oranlarla maaş hesaplaması yapılacak. Ortaya çıkacak sonuca göre kişilere ödenecek aylık maaş tutarı belirlenecek.

EYT Borçlanma Hükümleri Nelerdir?

Yeni yürürlüğe girecek olan EYT düzenlemesi, İş Kanunu’nda yer alan borçlanma hükümlerinde herhangi bir değişikliğe neden olmayacak. Uzun vadeli sigorta öncesinde yapılan askerlik ve staj, sonrasında ise doğum gibi durumlar nedeniyle borçlanma hakkı kullanılarak sigorta başlangıcı öne çekilebilecek. Yani daha açık bir ifade ile kadınlarda doğum, erkeklerde ise askerliğe ek olarak doktora öğrenimi, tıpta uzmanlık, avukatlık stajı süreleri, kısmi çalışılan aylara ait eksik günler daha önceden olduğu gibi borçlanılabilecek. 

Borçlanma hükümleri, emeklilikte yaşa takılanlar kapsamındaki kişiler tarafından da kullanılabilecek. Düzenleme sonrasında EYT kapsamında emekli olmak isteyen; ancak belirli miktarda prim gününe ihtiyaç duyanlar doğum ve askerlik borçlanması yapabilecek. Böylece eksik prim gün sayılarını tamamlayarak kendilerine tanınan emeklilik hakkından yararlanabilecekler. Bu koşul dışında farklı sigortalılık statüsünde ödenen primler de birleştirilebilecek. Dolayısıyla toplam hizmet süresi üzerinden emekli olunabilecek.

Emeklilik hayallerinizin herhangi bir nedenden dolayı sekteye uğramaması için önlem almaya bugünden başlayın. AXA Sigorta tarafından hazırlanan emeklilik planları ile geleceğinizi güvence altına alın!

Son dakika: Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan emeklilikte yaşa takılanlar ile ilgili flaş sözler

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 2018 19:14

LinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, emeklilikte yaşa takılanlar ile ilgili açıklama yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Emeklilikte yaşa takılanlar kampanyası siyasi ranta dönüştürülmemeli. Bugün ülkemizde ortalama emeklilik yaşı 52’dir. 20 yıl çalışıp 38 yaşında emekli olan biri 40 sene devletten maaş alacak. Böyle bir uygulama olamaz. Bu teklifin maliyeti 750 milyar liraya ulaşıyor. Böyle bir yükü ülkenin sırtına bindiremeyiz' dedi. Öte yandan Erdoğan 'Yeni yönetimin ilk bütçe hazırlığını tamamladık, yarın Meclis'e sunuyoruz' ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın grup toplantısında yaptığı açıklamalardan satır başları:

Geçtiğimiz hafta hafta Kızılcahamam'da önemli bir toplantı gerçekleştirdik. Türkiye'nin Afrika'da başlattığı açılım politikasının meyvelerini görüyoruz. Dünya üçüncü bin yıla Afrika'nın damga vuracağa benziyor. Biz de Afrikalı kardeşlerimizin yanında yer alıyoruz. Çamlıca Camii eserinin artık bitme noktasına geldiğini görmekten büyük memnuniyet duyuyorum. Dün ilçe başkanlarımızla ilk defa, iki bölüm halinde partimizde toplantı yaptık. İlçe başkanlarımızla her yıl bu tür toplantılar yaparak sürdüreceğiz.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, grup toplantısı sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan, CHP'nin İş Bankası hisseleriyle ilgili 'Onların direnmesi netice vermez. Olayın parlamento boyutu var' dedi. Kayıp Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı ile ilgili olarak da 'Amacımız kanaat oluşturacak sonuca ulaşmak' diye konuştu. Erdoğan, son olarak Trump'ın açıklamalarıyla ilgili soruya da 'Geciken bir açıklama yaptı. Türk yargısına güvenmesinin neticesidir.' yanıtını verdi.

EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR

Erken emekliliği sosyal güvenlik sistemimizde tasvip etmiyoruz. Ama siyasette bu yol açıktır. Bilindiği gibi ülkemizdeki sosyal güvenlik mevzuatına göre 3 ayrı hususa bakılması gerekiyor. Son günlerde emeklilikte yaşa takılanlar adıyla yürütülen bir kampanya var. Hatta bunun için kurulan bir dernek dahi var.

Dünyanın hiç bir yerinde 38 yaşında emeklilik diye bir uygulama yoktur. 48 yaşında emekli olan bir kişi dahi yaklaşık 30 yıl sistemde kalacaktır. Bugün ülkemizde ortalama emeklilik yaşı 52’dir. 20 yıl çalışıp 38 yaşında emekli olan biri 40 sene devletten maaş alacak. Böyle bir uygulama olamaz.  Sosyal Güvenlik Kurumu'nun hesabına göre, emeklilikte yaşa takılan denilen gruba 6,2 milyon kişi giriyor. 

Haberin Devamı

Bu teklifin yıllık maliyeti 750 milyar liraya ulaşıyor. Biz ekonomide bir ekonomik kurtuluş savaşı verdiğimiz bir dönemde böyle bir yükü milletimizin sırtına bindirmek gibi bir hakkımız var mı? Ben bunu milletimize soruyorum. Ekonomik savaşın verildiği dönemde, bir tarafta fırsatçılar türedi, diğer taraftan da bunlar türedi. Böyle bir şey olamaz, buna adalet, hak denmez.

Ayrıca tüm emeklilerimize Ramazan ve Kurban Bayramları'nda ikramiye veriyoruz. Ülkemizin imkanları arttıkça emeklilerimizin de durumunu iyileştireceğiz.Emeklilikte yaşa takılanlar kampanyası siyasi bir ranta dönüştürülmemelidir.Bugün emeklilikte yaşa takılanlar diyerek kampanya yürütenlerin bir bölümü resmi ya da gayri resmi olarak çalışmaya devam edecektir. Hakikat buyken göz göre göre Sosyal güvenlik sistemimizi yeni bir batağın içine neden sürükleyelim. Türkiye geçmişte popülist politikalardan çok çekti, gelin yeniden bu tehlikeli alışkanlığı hortlatmayalım. 

Haberin Devamı

YENİ YÖNETİM SİSTEMİNİN İLK BÜTÇESİ YARIN MECLİS'TE

Mart 2019'da mahalli idari seçimlerinde de yeni bir hizmet döneminin kapılarını aralayacağız. Biz işbaşına gelir gelmez 3 aşamalı program başlattık. 100 günlük icraat programı başlattık. Türkiye 2002-2013 yılları arasındaki hedefleri aşarak yakalamıştır. 2013 yılında itibaren yaşadığımız sınamalar nedeniyle kimi hedeflerimizin gerisine düştük. Yeni yönetim sistemimizin ilk bütçe çalışmasını da tamamladık. Yarın Meclis'e sunuyoruz. Biz bugüne kadar hiçbir şeyi gizlemedik. Her icraatımızı milletimizle birlikte gerçekleştirdik.

“GÖZLERİNİN YAŞINA BAKMAYACAĞIZ”

Bürokrasinin hantallığı yüzünden çok sıkıntı çektik. Bu sorunu yeni yönetim sistemiyle geride bırakmayı ümit ediyoruz. Ancak, hala bürokrasinin hantallığından kaynaklanan şikayetler işitiyoruz. Bu tür sıkıntıları geride bırakmamız gerekiyor. Bakanlıklarımız çalışacakları kadroları oluşturdular. Tüm bürokratlar, vazifelerine devam ediyor demektir. Bu tür kişilerin yeniden atanması gibi bir usul yoktur. Bize iş üreten bürokratlara lazım. Her kim ki sırt unvanını kaybetmemek için pasif duruma geçmişse, o kişi ekibimizin parçası olmaktan çıkmıştır. Türkiye'nin en çok icraata, projeye ihtiyacı olduğu dönemde kimsenin kapris, kariyer hesaplarıyla vakit kaybedemeyiz. Hala yapmadılarsa yetki devirlerinin yapılıp bürokrasi çarklarının işlemelidir.

Haberin Devamı

“FIRAT'IN DOĞUSU İÇİN GEREKEN ADIMLARI ATACAĞIZ”

İzmir'de bir Rahip Brunson olayı yaşadık. Adalet sistemi bir karar verdi. Bu olay bugünlerde terörle mücadelede attığımız adımlardır. Bunlar kararlılıkla devam ediyor. Fırat'ın doğusunda gereken adımlar atılmaz, gecikme süreci devam ederse, burada da YPG/PYD'ye karşı atılması gereken adımları en üst düzeyde atacağız. Bütün bunlar salt ülkemizin huzuru için değil, o bölgede yaşayan insanların huzuru için. Bu adımları Türkiye kararlı bir şekilde atmıştır, atmaya devam edecektir."

ERDOĞAN, SORULARI YANITLADI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, grup toplantısı sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan, CHP'nin İş Bankası hisseleriyle ilgili 'Onların direnmesi netice vermez. Olayın parlamento boyutu var' dedi.

Kayıp Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı ile ilgili olarak da 'Amacımız kanaat oluşturacak sonuca ulaşmak' diye konuştu.

Erdoğan, son olarak Trump'ın açıklamalarıyla ilgili soruya da 'Geciken bir açıklama yaptı. Türk yargısına güvenmesinin neticesidir.' yanıtını verdi.

Hisse Senedi Hesap Açılışı

Garanti BBVA İnternet Bankacılığı’nda “Yatırım”> “Hisse Senedi”> “Hisse Senetlerim”> “Nemalandırma” adımını Garanti BBVA Mobil’de ise “İşlemler”> “Yatırımlar”> “Hisse işlemleri”> “Nemalandırma Talebi” adımını izleyerek, hisse senedi hesabının bağlı olduğu banka vadesiz mevduat hesabınızda bekleyen bakiyelere ilişkin nemalandırma tercihinizi bu adımdan belirleyebilir veya güncelleyebilirsiniz.

Not: SPK düzenlemeleri gereğince, talep etmeniz durumunda, hisse senedi hesabınızın bağlı olduğu vadesiz mevduat hesabınızda bekleyen belirli bir tutarın üzerindeki bakiyeler, gecelik mevduat faizi ile nemalandırılacaktır. Bankanın nemalandırma aracını veya mevcut durumda 3.000.-TL üzerindeki tutar olarak belirlenen asgari nemalandırma tutarını değiştirmesi durumunda e-mail, SMS veya Garanti BBVA Şube ve dijital kanallarda yapılacak ilan ve duyurular ile bilgilendirileceksiniz.

Nemalandırma Faizi

SPK düzenlemeleri uyarınca, talep etmeniz durumunda, hisse senedi hesabınızın bağlı olduğu vadesiz mevduat hesabınızda bekleyen belirli bir tutarın üzerindeki bakiyeler, gecelik mevduat faizi ile nemalandırılacaktır. Asgari nemalandırma tutarı 3.000.-TL olarak belirlenmiş olup gecelik nema faizi yıllık brüt %4,5 olarak uygulanmaktadır.

Not: Bankanın nemalandırma aracını veya mevcut durumda 3.000.-TL üzerindeki tutar olarak belirlenen asgari nemalandırma tutarını değiştirmesi durumunda e-mail, SMS veya Garanti BBVA Şube ve dijital kanallarda yapılacak ilan ve duyurular ile bilgilendirileceksiniz.

EYT Nedir?

EYT nedir? EYT açılımı nedir, ne anlama gelir? EYT kimleri kapsıyor?

Milyonlarca vatandaşın beklemekte olduğu EYT düzenlemesine ilişkin beklenen haber geldi. AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, EYT ile ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Çalışma Bakanlığı’nın düzenlemeye ilişkin çalışmalarda bulunacağını ifade eden Akbaşoğlu, EYT ile ilgili merak edilen tarihe dair bilgi de aktardı. EYT ile ilgili haberleri yakından takip eden vatandaşlar, konuya EYT’nin açılımına ve ne zaman çıkacağına, kimleri kapsadığına dair yoğun bir araştırma yapmaya başladı. Peki EYT nedir? EYT açılımı nedir, ne anlama gelir? EYT ne zaman çıkacak, kimleri kapsıyor? İşte detaylar…

EYT AÇILIMI NEDİR, NE ANLAMA GELİR?

EYT’nin açılımı “Emeklilikte Yaşa Takılanlar” olarak bilinmektedir. 1999 öncesinde işe giren kadınlarda 5 bin prim günü ve 20 hizmet yılı, erkeklerde ise 5 bin prim günü ve 25 hizmet yılıyla emekli olma şartına sahip olunuyordu. 8 Eylül 1999 tarihinde çıkartılmış olan kanunla bu durum emekli olabilmek için eklenen üçüncü bir yaş haddi ile güncellendi. 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olanların yeni duruma geçişi de sigortalılık süresine uygun olarak kademeli bir şekilde gerçekleştirildi. Böylece emekli olunabilmesi için sigortalılık süresi, prim ödeme ve yaş şartı kesin olarak aranmaya başladı.

EYT NE ZAMAN ÇIKACAK?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın yapmış olduğu açıklamaya göre çalışma takvimlerinde 3600 ek göstergenin kapsam ve maliyet çalışması ile asgari ücret tespiti bulunduğu ve eemeklilikte yaşa takılanlar için çalışmaların başladığı belirtilmişti. Son zamanlarda sıklıkla çıkan haberlerin ardından EYT'liler çözüm için taleplerini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na yönlendirmişti. Bunun üzerine primin 7200'e çekilmesi ve tek seferlik borçlanma konusu gündeme geldi. Emeklilikte yaşa takılanlar primlerini doldurmuş olmalarına rağmen sigorta başlangıç günleri yüzünden emekli olamıyor ve iş bulmakta da zorlanıyorlardı. Bu nedenle EYT ile ilgili bir yasa uzun zamandır beklenen haberler arasında yer alıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın EYT komisyonunun kurulması için talimat vermesi ile bu beklentiler daha da artarak, EYT ne zaman çıkacak soruları yankılanmaya başladı.

Fakat Çalışma ve Sosuyal Güvenlik Bakanlığı, son zamanlarda gündeme gelen ve komuoyuna yansıyan haberler hakkında bir düzeltmede bulunmak istediklerini ifade etti. Bakanlık yapmış olduğu açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Son günlerde kamuoyuna yansıyan haberlere ilişkin bir düzeltme ihtiyacı oluşmuştur. Bakanlığımızın önündeki çalışma takviminde 3600 ek gösterge konusunda kapsam ve maliyet çalışması ile asgari ücret tespiti bulunmakta ve bu iki konuya ilişkin çalışmalar devam etmektedir. Bakanlığımızın öncelikli gündeminde EYT ile ilgili bir çalışma bulunmamaktadır"

AK PARTİ GRUP BAŞKANVEKİLİ’NDEN EYT AÇIKLAMASI

Ak Parti Grup Başkanvekili Akbaşoğlu, EYT düzenlemesine dair şu açıklamaları yaptı:

“Emeklilikte yaşa takılanlar diye kavramsallaştırılan bir yapılanma söz konusu. Bunun özü ve özetine baktığımız zaman bu AK Parti iktidarından yani 2002 yılından önce bir düzenlemeyi ifade ediyor.”

Uzun zamandır merak edilen EYT ne zaman çıkacak? sorusunun cevabı da yine Akbaşoğlu’ndan geldi. AK Parti Grup Başkanvekili, konuşmasına şu şekilde devam etti:

“EYT'li kardeşlerimizin durumu çalışma programımızın içerisinde yer alıyor. İnşallah 2022 yılı içerisinde EYT'lilerle ilgili de ne yapacağımızın müjdesini, Çalışma Bakanımızla beraber paylaşacağız. EYT'li kardeşlerimizin durumunu 2022 yılı içerisinde ele alarak bu konuyla ilgili hakikaten onların da memnun olacağı 'Allah razı olsun' diyeceği bir noktaya inşallah getireceğiz."

EYT KİMLERİ KAPSIYOR?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT), 9 Eylül 1999 tarihinde çıkarılan yasaya göre sigortalılık süresi, prim ödeme ve yaş şartı göz önünde bulundurularak emekli olma hakkı kazanmış herkesi kapsamaktadır.

Okuma Süresi: 6Dakika

BURCU ÖZERNARİN İPEKYÜZBEGÜM BAYRAM

EYT Nedir?

EYT’nin tam olarak açılımının; “Emeklilikte Yaşa Takılanlar” olduğunu birçok kişi zaten biliyor. Bu yazımızda; standart kalıpların ve cevapların dışına çıkarak, Emeklilikte Yaşa Takılanlar hakkında en çok sorulan sorulara cevap vermek ve EYT konusunu tam olarak anlamanızı sağlamak istiyoruz. EYT nedir?EYT sorunu nasıl ortaya çıktı?EYT kimleri kapsıyor? İşte EYT düzenlemesiyle ilgili merak edilip araştırılan detaylar…

1999 öncesi iş hayatına girmiş kişilerin, yaş problemi yüzünden emeklilikte karşılaştıkları probleminin çözümüne dönük tertip hazırlığı devam ediyor. Uzun süredir kamuoyunun gündeminde yer alan EYT hakkında, son günlerde çok sayıda mühim gelişmeler yaşanıyor.

EYT tam olarak nedir? EYT, 8 Eylül 1999 tarihli yasa ile yaş şartı için geçerli prim gün sayısına yaş şartı da eklendi. Prim günleri geçmiş olmasına rağmen, 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olan kişilerin emekli olmasına ilişkin yaş şartı getirildi. Bu nedenle, 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olmasına rağmen emekli olamayan ve yaşa takılan kişiler için EYT kısaltması kullanılmaya başlandı. Bu nedenle EYT, sigortası olan ve prim günlerini tamamlamış ancak yaş kısıtlaması nedeniyle emekli olamayan işçiler için kullanılan bir kısaltmadır.

1999 öncesi iş hayatına girmiş kişilerin, yaş problemi yüzünden emeklilikte karşılaştıkları probleminin çözümüne dönük tertip hazırlığı devam ediyor. Uzun süredir kamuoyunun gündeminde yer alan EYT hakkında, son günlerde çok sayıda mühim gelişmeler yaşanıyor. Yukarda “EYT Nedir?” Sorusuyla alakalı cevapları detaylı olarak sizlerle paylaştık. Bu kısımda, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT’liler) hakkında en çok merak edilen soruları ve cevapları derledik.

EYT Sorunu İlk Nasıl Ortaya Çıktı?

4477 sayılı Kanunla, 1999 tarihli 506 sayılı Sosyal Güvenlik Kanununa eklenen geçici madde 81’in (B) bendi, 8 Eylül 1999 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, 1999 öncesi sigortalı olan çalışanlar için emekliliğe uygunluk kriterlerini değiştirdi. Bu tarihten sonra, sigortalılık süresi ve prim günlerinin yanı sıra; emekliliğe uygunluk için yaş şartı arandı. Değişiklikten önce, sigortalılık süresi ve ikramiye günlerinin şartlarını yerine getirilirse emekli olunabiliyordu. Yasa değişmeden önce; kadınlar için 20 yıl, erkekler için 25 yıl ve toplam 5.000 gün sigortalılık şartı tamamlanınca emekliliğine hak kazanılıyordu.

Yukarıda anlattıklarımızı kısaca özetleyecek olursak; Emeklilikte Yaşa Takılıyor (EYT’li olmak) sayılmak için sigorta başlangıç tarihi 9 Eylül 1999 tarihinden önce olup, emeklilik için gereken yaş dışındaki sigortalılık süresi ve prim günü şartlarını sağlamış olmak gerekiyor.

08.09.1999 tarihinde yürürlüğe giren düzenleme ile ilgili düzenlemede gösterilen sigortalılık süreleri ile ilişkili olarak kadın ve erkek için ayrı ayrı olmak üzere belirlenen yaş hadlerinin doldurulması zorunlu hale getirilmiştir. Hal böyle olunca birtakım sigortalılar, sigortalılık süresi ve prim gün sayısını yerine getirmiş olsalar dahi yaş şartını sağlamamaları sebebiyle yaşlılık sigortasından yararlanamaz hale gelmişler ve kamuoyunda da Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) olarak büyük bir talep oluşmuş ve bu talebin karşılanması amacı ile EYT gündeme gelmiştir.

EYT Nedir?

Bakan Bilgin’den EYT Açıklaması

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in yapmış olduğu açıklama ile Emeklilikte Yaşa Takılanların yaşamış oldukları sorunların giderilmesine yönelik çeşitli düzenlemelerin hayata geçirileceği bildirilmiştir. Bakan EYT ile ilgili çalışmaların son aşamada olduğunu, çalışmaların teknik olarak bittiğini belirterek aralık ayında düzenlemenin meclise intikal edileceğini vurgulamıştır.

Bakan Bilgin, yaptığı açıklamada;

Asgari ücretle ilgili düzenlememiz var. Bir de biliyorsunuz; son günlerde çok konuşulan EYT’liler ile ilgili çalışmalarımız var. Kapsamlı, bütün sorunları aşmaya yönelik olduğunu söyleyeyim. Onda da sona yaklaştık, tahmin ediyorum ki Aralık ayının başında açıklayacağız. Özellikle, bu düzenleme geleceği ile ilgili endişeleri giderecek şeffaf bir düzenleme olacak. Ücretlerin enflasyon karşısında da uğradığı kaybı ortadan kaldıracak bir asgari ücret ve toplu pazarlık sistemiyle Türkiye’nin demokrasisine de katkı yapacak bir çözüm yaklaşımını bu sene gerçekleştirirsek görevimizi yapmış sayılacağız. Özel sektörü de kapsayan EYT’liler ile ilgili düzenleme ve ücretlerimizde toplu sözleşmelerle ve asgari ücretle rahatlatacak bir proje yapacağız.

EYT sorununda staj süreleri de sayılacak mı? Bu konuda Bakan Bilgim şöyle aktardı;

Sigorta girişi yapılmamış çıraklık ve stajyerlik durumu bu kapsama dahil değil. Onlar farklı. Onlar EYT kapsamında değil zaten. Sigorta girişi olanlarda bir sorun yok. Çıraklık ve stajyerlik bir sigorta girişi değil. Onlar sağlık sigortasını korumak üzere geliştirilmiş bir sistem.

EYT Kimleri Kapsıyor?

Yeni gelecek EYT düzenlemesi 1999 senesi ve öncesini kapsayacak! EYT’lilerin durumuyla ilgili çalışmaların ne aşamada olduğunun sorulması üzerine Bakan Bilgin şunları aktardı;

Biz 1999 öncesi işe girmiş olanların yaş sorunu yüzünden emeklilikte karşılaştıkları sorunun çözümüne dönük düzenleme hazırlığı içerisindeyiz. Bu tek tip bir düzenleme. Bazı televizyonlarda uzman diye elinde kalemle hesaplamalar yapıyorlar, bu rakamlar onlar açısından maalesef doğru değil. Ellerinde veriler yok. Bütün çalışanların yaşı, günü ve prim sayısı gibi tüm veriler elimizde. O gerçek veriler üzerinde çalışıyoruz. Aralık ayında milletimize intikal ettireceğiz. Aralık ayında bunu Meclis’e intikal ettireceğimizi kamuoyuna açıkladık ve Sayın Cumhurbaşkanımıza da bu konuda bilgi verdik.

EYT Nedir?

EYT Hakkında Merak Edilenler

Yukarda “EYT Nedir?” Sorusuyla alakalı cevapları detaylı olarak sizlerle paylaştık. Bu kısımda, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT’liler) hakkında en çok merak edilen soruları ve cevapları derledik.

EYT’lilerin Hükümetten Beklentisi Ne?

Emeklilik yaşına ulaşanlar; 1999 yasasıyla birlikte değişen emeklilik şartının geriye dönük uygulamasına son verilmesini, sigortalılık süresi ve prim günü şartlarının kabul görmesi ve yaş şartı aranmaksızın emekli olabilmeyi beklemekteler.

Emeklilikte Yaşa Takılanların temel isteği 08.09.1999 tarihinde yürürlüğe giren 4447 s. Kanun ile sigortalılık süresi ve prim gün sayısı şartlarına ilave olarak getirilen yaş haddi sınırlarının kaldırılması yönündedir. Böylelikle 506 s. Kanun döneminde sigortalılık süreci başlayan sigortalıların prim gün sayısını ve sigortalılık süresini tamamlaması şartıyla emekli olmalarının önü açılacaktır.

EYT Sorunu Yaşayan Kaç Kişi Var?

Nisan 2022 itibarıyla Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) kayıtlı 4/a (SSK) kapsamında 16 milyon 406 bin, 4/b (Bağ-Kur) kapsamında 3 milyon 32 bin sigortalı bulunuyor. Tahminlere göre; 4/a ve 4/b olmak üzere toplam 19 milyon 726 bin sigortalıdan yaklaşık 5-6 milyonu EYT sorunu yaşıyor.

1999’daki Yasa Değişikliği Çalışanların Emekli Olma Koşullarını Nasıl Etkiledi?

1 Ocak 1972 doğumlu erkek çalışanlar, ilk defa 1 Temmuz 1994 tarihinde 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu hükümlerine göre işe başladıklarında sosyal sigortaya katılmakta; 25 yıl sigortalılık ve 5.000 prim günü biriktirdikten sonra emekli olabiliyorlardı. Yani, bir erkek çalışan, 25 yıllık çalışma süresini tamamlaması ve 5.000 prim gününü doldurması halinde; 47 yaşında, yaş şartı aranmadan emekli olabiliyordu.

1999 yılında yapılan yasa değişikliğinden sonra; aynı işçi, 25 yıl sigortalı olarak çalışmış, 55 yaşında ve 5750 gün prim ödemiş ise emekli maaşı almaya hak kazanır konuma geldi. Başka bir deyişle, 1999 yılında yasada yapılan değişiklik, bu işçinin emekliliğini sekiz yıl geciktirerek, ek katkı paylarının ödenmesi için de 750 gün gerektirdi.

Mevcut Koşullarda Bir Çalışan Nasıl Emekli Olabilir?

1 Ekim 2008’de yürürlüğe giren 5510 sayılı Sosyal Sigortaları ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile emeklilik yaşı kademeli olarak yükseltilirken, prim ödeme gün sayısı işçilerde (SSK) 7200, esnaf ve çiftçilerde (Bağ-Kur) ise 9000’e çıkartıldı. Kanun yürürlüğe girdiğinde kadınlarda 58, erkeklerde 60 olan emeklilik yaşı kademeli olarak yükselmekte ve 2048 yılında kadın ve erkek sigortalı ayrımı yapılmadan 65 yaşa yükselecek.

Örneğin; ilk defa çalışmaya Ağustos 2022’de başlayacak bir kişi, hiç ara vermeden 7200 gün çalışması halinde prim koşulunu Ağustos 2042’de yerine getirecek. Ağustos 2042’de prim koşulunu yerine getiren erkek sigortalı 64 yaşında, kadın sigortalı ise 62 yaşında emekli olacak.

EYT Nedir?

EYT Konusunda Hükümetin Tavrı Ne? EYT İçin Olası Çözüm Önerileri Neler?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, EYT’lilerin durumuyla ilgili ilk olarak 4 Temmuz’da “Türkiye’nin her sorunu çözülmesi gereken dosya olarak önümüzde duruyor. Bu, önümüzdeki dosyalardan, çözülecek şeylerden biri.” açıklamasını yapmıştı. Bakan Bilgin’in, bu ifadeleri; EYT’lileri umutlandırırken, kamuoyu EYT sorunuyla ilgili somut adımlar beklemeye başladı. Sonraki süreçte, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesinde, EYT’lilerin durumuyla ilgili çalışma grubu oluşturuldu.

Kamuoyunda, 8 Eylül 1999’dan önce sigortalı olanlarda istenen yaş koşulunun kademeli olarak düşürülmesi, aylıklarda belirli oranda kesinti yapılarak emeklilik tarihinin öne çekilmesi, erkeklerde 9000, kadınlarda 7200 prim gün sayısını yerine getirenlerde yaş koşulunun aranmaması gibi senaryolar konuşuluyor.

8 Eylül 1999’dan önce kayıtlı olanlar için yaş şartının kademeli olarak indirilmesi, emekli maaşlarının bir miktar kesilmesiyle erken emeklilik tarihleri, erkekler için 9.000 ve kadınlar için 7.200 prim günü sayısı için yaş şartı aranmaması gündemde. Konuyla ilgili düzenlemelerin bu yılın sonunda Aralık ayında netleşmesi ve 2023’ün ilk aylarında yasalaşması bekleniyor.

EYT’de Son Durum

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT’liler); EYT’nin şartlarını, kapsamını ve staj-çıraklık durumu olmak üzere ayrıntıları internette sıkça araştırıyor. EYT son günlerde gündemde yakından takip edilen konular arasında bulunuyor. Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) için son düzlüğe girildi, Aralık ayında düzenlemelerin paylaşılması bekleniyor. EYT için çalışmalar hız kazanırken, Çalışma Bakanı Vedat Bilgin; “EYT’de prim gün sayısının eşitleneceğini söyleyerek çözüm aşamasına gelindiğini…” belirtti. Bağ-Kur ve SGK kapsamında EYT bekleyen kişilerin prim gün sayıları içinse kritik bir detay ortaya çıktı; staj ve çıraklık sürelerinin de emeklilik kapsamına alınacağı öğrenildi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, kamuoyunun merakla beklediği Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) konusunda;

Önümüzde tek bir model var yani çok sayıda insan var tahmin edeceğiniz gibi…Birçok televizyon kanalında çeşitli uzmanlar ellerinde kalemle hesaplar falan yapıyorlar. Onların hiçbiri bizim önümüzde yok öncelikle onu söyleyeyim. 1999 yılı öncesi biliyorsunuz, yaş ile ilgili bir sorun var. O sorunu biz çözüyoruz.Bu konuyla ilgili şunu söyleyeyim bir defa. Birçok televizyon kanalında çeşitli uzmanlar ellerinde kalemle hesaplar falan yapıyorlar. Onların hiçbiri bizim önümüzde yok öncelikle onu söyleyeyim. Televizyonda çıkarıyorlar işte ‘şunlar da girecek bunlar da çıkacak’ öyle bir şey yok. 1999 yılı öncesi biliyorsunuz yaş ile ilgili bir sorun var. O sorunu biz çözüyoruz. Önümüzde tek bir model var yani çok sayıda insan var tahmin edeceğiniz gibi. Onların teker teker durumlarını, primlerini, çalışma gün sayılarını, yılları gibi, bunları gözden geçirip, en uygun en kapsayıcı çözümlemeyi yapacağız. Niye şimdi açıklamıyorsunuz diyenler var. Henüz çalışmamız bitmedi. İkincisi adım adım açıklıyoruz. Zaten açıklasak da ocak ayından sonra uygulamaya sokulacak. Şimdi açıklamanı bir anlamı ve acelesi yok. Biraz önce bahsettiğim sorunları adım adım açıklayacağız. Aralık’ta da inşallah mecliste aralık ayının ilk haftası çalışma tertip ettiler. Meclise aralık ayında intikal ettireceğimizi zaten paylaştım.

Şeklinde aktardı.


Anahtar Kelimeler: Emeklilikte Yaşa Takılanlar, EYT Sorunu, EYT, EYT Yasası, EYT Çözümü, EYT’liler, EYT’de Son Durum, EYT Şartları, EYT Nedir?


Sizin için Seçtiklerimiz

EYT Açılımı Nedir? Kimleri Kapsıyor? Şartları Nedir?

EYT Nedir?

8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olarak çalışmaya başlayanları yakından ilgilendiren bir sorun olan emeklilik şartları tam olarak 1999 yılında yürürlükte olan Sosyal Sigortalar Kanunu’nun değiştirilmesiyle yaşandı. Amaç erken yaşta emekli olan vatandaşların sosyal güvenlik sisteminde yarattığı olumsuzlukların giderilmesiydi fakat bu değişiklik milyonlarca vatandaşı etkileyen EYT mağduriyetinin yaşanmasına neden oldu. Prim gününü ve sigortalı olma süresini doldursa da yaşı tutmadığı için emekli olamayanlara EYT'li olarak adlandırıldı.

EYT nedir? Sorusunu aydınlattıktan sonra haberin devamını okuyarak çokça merak edilen EYT şartları hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

EYT Kimleri Kapsıyor?

Sigortaya giriş tarihi 9 Eylül 1999 tarihinden önce olanlar EYT'li (emeklilikte yaşa takılan) olarak adlandırılır. Aynı zamanda EYT'lilerin emeklilik için gereken yaş dışındaki sigortalılık süresi ve prim günü şartlarını sağlamış olmak gerekmektedir. Bu şartları sağlayan EYT'li kişi sayısı 6 milyon civarındadır.

EYT başvuruları ne zaman sonuçlanacak? EYT maaşları eylülde mi yatacak?

thumbs-b-c-0c6da4de18cd271cf102642b33dc8433.jpg


EYT Emekli Maaşı Nasıl Hesaplanır?

EYT emekli maaşı hesaplaması 3 döneme göre yapılır:

1999 yılı öncesi
1999 – 2008 yılları arası
2008 yılı sonrası

Bu üç dönemdeki hesaplamalar yapıldıktan sonra emeklilikte yaşa takılanlar için maaş hesaplaması yapılır. Yani emekli maaşı hesaplaması, çalışanın sigortalılık dönemindeki tüm kazançlar dikkate alınarak hesaplanır.

EYT ve EPT ile ilgili son dakika gelişmesi! Yeni formül ortaya çıktı, yaş vre prim...

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) için formül arayışını sürdüren hükümet çalışmalarına hız verdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesinde uzmanlardan oluşturulan bir komisyon dünyadaki farklı emeklilik sistemlerini incelemeye başladı. Sosyal güvenlik uzmanları, özellikle Almanya ve Finlandiya’da uygulanan sistemin Türkiye’ye uyarlanabileceğine dikkat çekiyor. Her iki ülkede emeklilik yaşı 67. Ancak 67 yaşını beklemek istemeyenler için de 63 ve 40 yıllık süre dikkate alınıyor ve emekli olmak isteyenlere yüzde 12-18 arasında bir kesinti yapılarak maaş bağlanıyor. Diğer ülke örnekleri üzerinde de çalışan komisyon, Türkiye’ye özgü bir modeli ortaya çıkarmayı hedefliyor. Komisyonun yaptığı çalışmada en fazla üzerinde durulan formül, kadınlarda 7 bin 200, erkeklerde 9 bin prim gün sayısını dolduranların, yaş şartını yerine getirmemiş olsa bile, hemen emekli edilmesi. EYT’lilerin kademeli olarak emekli edilmesi de tartışılan formüller arasında yer alıyor.

PRİME TAKILANLARA ÇÖZÜM

Türkiye gazetesinde yer alan habere göre hükümet, yaşını tamamlamasına rağmen prim eksiği olduğu için emeklilik hakkını elde edemeyen ‘emeklilikte prime takılanlara’ (EPT) da çözüm bulunmasını gündemine aldı. Bu doğrultuda eksik primlerin tamamlanmasına yönelik bir düzenleme yapılması veya mevcut prim gün sayısı üzerinden eksik maaş bağlanması formülü tartışılıyor.

EYT ve EPT ile ilgili son dakika gelişmesi Yeni formül ortaya çıktı, yaş vre prim...

Masadaki formülleri ve olasılıkları CNN TÜRK yayınında anlatan SGK Uzmanı Özgür Kaya da önemli tespitlerde bulundu.

EYT'liler için telaffuz edilen rakamın 4 buçuk milyon kişi olduğunu ancak bunun bir milyonu geçmeyeceğini savunan Kaya "Esasında dört buçuk milyon vatandaştan söz ediyoruz ancak 4 buçuk milyon rakamını bulmaz. Yani 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olanlar için; bu rakam bir milyon kişiyi aşmaz. Çünkü emeklilikte yaşa takılmak için hizmet yılı ve prim gün sayısını tamamlamak gerekiyor" dedi.

İŞTE UZMANA GÖRE OLASI 3 FORMÜL

SGK uzmanı Özgür Kaya üzerinde çalışılan formülleri şöyle sıraladı:

BİRİNCİ FORMÜL: 8 Eylül 1999 öncesinde SGK'lı olanlar, 15 yıllık sigortalılık süresi ve 3600 günü tamamladıklarında, yaşa bakmadan (mevcut yasada kadınlar 58, erkekler için ise 60 yaş şartı bulunuyor) emekli olabilecekler.

İKİNCİ FORMÜL: 8 Eylül 1999 öncesinde SGK'lı olanlar için erkeklerde 25 yıl ve 9 bin gün prim gün sayısı, kadınlarda ise 20 yıl hizmet süresi ve 7200 gün prim gün sayısı şartı aranabilecek.

ÜÇÜNCÜ FORMÜL: Yaşı bekleyenler için maaş kesintisi ya da yaş indirimi formülü. Bu formülde maaş kesintinin yüzde 2 civarında olması ya da yaş şartının birkaç yıl düşürülmesi ihtimali üzerinde duruluyor. (Almanya formülü)

MÜJDEYİ BAKAN BİLGİN VERMİŞTİ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin EYT çalışma sistemi ile ilgili yaptığı açıklamada "Bir sayı ve içerik veremem ama çok sayıda formül var. Alternatifler var. Bu alternatifler üzerinden çalışmalarımızı yapacağız. İşin bir mali boyutu var. Çalışmamız bir noktaya geldiğinde Hazine ve Maliye Bakanlığı da çalışmamıza katılacak. Onların da bu formüller üzerinde hesaplamalar yapmasını bekleyeceğiz. O formüllerin her birinin ayrı maliyet hesabı yapıldığında Cumhurbaşkanımıza sunacağız. Kararı Cumhurbaşkanımız verecek." demişti.

nest...

gelişim planı örnekleri 2022 doğum borçlanmasi ne kadar uzaktaki birini kendine aşık etme duası 2021 hac son dakika allahümme salli allahümme barik duası caycuma hava durumu elle kuyu açma burgusu dinimizde sünnet düğünü nasil olmali başak ikizler aşk uyumu yht öğrenci bilet fiyatları antalya inşaat mühendisliği puanları malta adası haritada nerede