oyun dağarcığını geliştirme / 'A Word' kelime dağarcığı geliştirme oyunu

Oyun Dağarcığını Geliştirme

oyun dağarcığını geliştirme

5 Dakika Ayırarak Kelime Haznenizi Geliştirebileceğiniz Uygulamalar

Yap&#;lan ara&#;t&#;rmalar Türkçe’nin ortalama kelimeyle konu&#;uldu&#;unu ortaya koymaktad&#;r. Bu durum &#;ngiltere’de &#;ngilizce için 2 bin kelime civar&#;nda. Köklü ve zengin bir dil olan Türkçeyi de çok daha geni&#; bir kelime say&#;s&#;yla konu&#;abilmeniz mümkün.

&#;&#;te size günde 5 dakikan&#;z&#; ay&#;rarak yeni kelimeler ö&#;renebilece&#;iniz ve kelime haznenizi geli&#;tirebilece&#;iniz uygulamalar;

Kelime Kutusu

Bu oyunda yüzlerce bulmacay&#; bir arada bulabilirsiniz. Oyuncular bu oyunu oynarken bir kategori seçer ve tüm kelimeler seçim yap&#;lan kategoriye göre kar&#;&#;&#;k olarak ç&#;kar. Bulunan kelimelerle oyuncular puan kazan&#;r. Seviyeler ilerledikçe daha zorlu kelimeler sizlerin kar&#;&#;s&#;na ç&#;kar.  Kelime haznesini geli&#;tirmek için çok verimli bir uygulamad&#;r.

Kelime Sava&#;&#;

Online bir kelime oyunu ar&#;yorsan&#;z Kelime Sava&#;&#; tam da size göre. Oyunda rastgele gelen bir kategorideki kelimeleri e&#;le&#;ti&#;iniz rakibinizden önce yazmaya çal&#;&#;&#;yorsunuz. Yanl&#;&#; kelime yaz&#;lmas&#; durumunda oyun süresi k&#;sal&#;yor. Oyunun di&#;er be&#;enilen özelliklerinden biri de arkada&#;lar&#;n&#;zla birlikte oyunu oynayabilmeniz olacak.

A Word

Günlük hayattaki sözcük da&#;arc&#;&#;&#;n&#; geli&#;tirmek isteyenler için A Word zorla&#;an seviyeleri ve farkl&#; kategorilerden yüzlerce kelimesiyle öne ç&#;kmaktad&#;r. Oyunda yer alan 2 binin üzerinde bulmaca ve bulmacalar&#;n zorluk seviyesine göre dizilmesi oyuncular&#;n oyuna ilgi göstermesini sa&#;l&#;yor.

Kelime Gezmece

Oyunda temel amaç söz konusu kategoriye uygun olan kelimeyi bulmakt&#;r. Onlarca kategoride çok say&#;da kelimeyi bu oyunda bulabilirsiniz. Zorland&#;&#;&#;n&#;z yerlerde ipucu özelli&#;i kelimeleri bulmada size yard&#;mc&#; olabilir. Oyunun telefonda az yer kaplamas&#; da oyuncular için avantajl&#; özellikleri aras&#;nda yer al&#;yor.

Kelimelik

Kelimelik en çok tercih edilen Türkçe kelime oyunlar&#; aras&#;nda yer almaktad&#;r. Oyunda &#;u an 17 milyon üzerinde kullan&#;c&#; oldu&#;u biliniyor. Ekranda kelimeleri bularak rakiplerinizin önüne geçebilirsiniz. Süper Lig özelli&#;i oyuncular&#;n rekabet h&#;rs&#;n&#; artt&#;r&#;rken kelime da&#;arc&#;&#;&#;n&#; geli&#;tirmede etkilidir.

CodyCross: Çapraz Bulmaca

Kelime da&#;arc&#;&#;&#;n&#; geli&#;tirmede bulmacalar çok etkili araçlard&#;r. Çapraz bulmaca oyununda say&#;s&#;z bulmaca ile kelime da&#;arc&#;&#;&#;n&#;z&#; geli&#;tirebilirsiniz. Temal&#; bulmacalarla daha fazla e&#;lenirken gezegeni kurtarmaya çal&#;&#;t&#;kça uzayda geçirece&#;iniz zaman size yeni e&#;lencelerin kap&#;lar&#;n&#; aralayacakt&#;r.  Kendi alan&#;nda tek olan kelime oyunu da&#;arc&#;&#;&#;n&#;z&#; geli&#;tirmede büyük katk&#; sa&#;layacakt&#;r.

Dü&#;en Kelime Oyunu

Ekranda ortaya ç&#;kan bulmacada kelimeleri bularak ilerliyorsunuz. Buldu&#;unuz kelime a&#;a&#;&#;ya dü&#;üyor. Bu oyun tek parmakla bile oynama imkân&#; sunuyor. üzerinde bölümüyle Dü&#;en Kelime Oyunu kelime da&#;arc&#;&#;&#;n&#; geli&#;tirmek isteyenler için ideal bir seçim olabilir.

IQ Words – Kelime Oyunu

Kelime aramaya ya da sözlük bulmaca bar&#;nd&#;ran oyunlardan zevk alanlar için e&#;lenceli oyunlardan birini de listemize ekledik. farkl&#; bulmacay&#; bar&#;nd&#;ran bu oyunu internetsiz olarak da oynayabilir ve internete eri&#;emedi&#;iniz alanlarda kelime da&#;arc&#;&#;&#;n&#;z&#; geli&#;tirebilirsiniz.

Kelime Oyunu Bilgi Yar&#;&#;mas&#;

Bu oyun kelimeler üzerine kurulmu&#; bir bilgi yar&#;&#;mas&#;d&#;r. Zorlay&#;c&#; birçok soruyu bulabilece&#;iniz oyunda özenle seçilen kelimeleri bularak belki de hiç duymad&#;&#;&#;n&#;z yeni kelimeleri ö&#;renebilirsiniz. Kim Milyoner Olmak &#;ster tad&#;nda bir oyun için listemizdeki bu içeri&#;i deneyebilirsiniz.

Sayfa Görüntüleme:

Çocukların Kelime Dağarcıklarının ve Dil Becerilerinin Geliştirilmesine Yardımcı Olmak İçin Tasarlanmış Oyuncaklar ve Oyunlar

Çocukların Kelime Dağarcıklarının ve Dil Becerilerinin Geliştirilmesine Yardımcı Olmak İçin Tasarlanmış Oyuncaklar ve Oyunlar

Barbie, Oyun Hamuru, Nintendo Wii, Lego setleri… Bunlar, her zaman çoğu çocuğun seveceği harika hediyelerdir. Ancak, çocuklar için eğlenceli olan ve aynı zamanda dil becerilerini geliştirmeye ve kelime dağarcığını arttırmaya yardımcı olabilecek oyuncaklar var mıdır? Bu mümkün mü? Cevap, evet! Fakat, çocuklar bu oyuncaklardan hoşlanacaklar mı? Yine, cevabımız EVET! Bazı çok ünlü oyuncakların, gerçekten mükemmel bir dil yapı taşı oluşturmasına şaşırabilirsiniz.

Erken dil yeterliliği; okulda daha iyi performans, okuma, yazma becerileri ve genel olarak geliştirilmiş sosyal yetenek ile ilişkilendirilmiştir. Ebeveynler olarak bu becerileri daha erken yaşlardan itibaren bile arttırmanın yollarını arıyoruz. Çocuğun ilk kelimesinden ilk cümlesine, daha sonra ilk hikayeye geçmesi, yani çocuğun dil yeterliliği bu bağlantıları kurma yeteneğinin temelini oluşturur. Elbette, hiçbir şey ebeveyn ve çocuk etkileşiminin yerini alamaz. Bununla birlikte; oyuncaklar ve oyunlar konuşmaya iyi bir destekleyicidir. Çocuğunuzu etrafındaki dünyaya katılmaya teşvik etme, kelime dağarcığını artırma ve erken dil becerilerini geliştirmek için mükemmel bir yol olabilir.

İyi bir kazanç olarak, hayalgücünü geliştirecek oyuncakları tercih etmek daha iyi olacaktır. Çoğu zaman çocuk oyun odaları, çocukların hayal edebileceği her oyuncakla doludur. Ancak, yaratıcı konuşmayı teşvik edecek hiçbir şey yoktur. Etkileşim ve diyaloğu geliştirebilecek oyuncaklar arayın. Çocuğunuz için bir eğitici oyuncak seçerken, akılda tutulması gereken harika bir alıntı olarak,Bir Anne’nin Nihai Listeler Kitabı’nın yazarı Michelle LaRowe; “Bir oyuncak kendi başına ne kadar çok şey yaparsa, çocuk o oyuncakla o kadar kısıtlı şey yapabilir. Oyunun amacı, eğlendirmek yerine meşgul etmek olmalı” demiştir. “Oynamak, bebeğinizin öğrenme ve gelişim için birincil modudur. Bebeğinizin bilişsel, fiziksel ve sosyal gelişimini desteklemek için uyarıcı ve yaşa uygun oyuncaklar seçin.”

İşte önerebileceğimiz birkaç favori oyun:

Üst üste koyma/ Yerleştirme Oyuncakları: Bardaklar, küpler, halkalar, parçalanabilen bebekler; küçük bir çocuğun ince motor becerileri üzerinde çalışmasının yanı sıra problem çözme için de müthiş oyuncaklardır.

Bu tür oyuncaklar ne kadar basit ise, çocuk için o kadar iyi olur; çünkü basit oyuncaklar rol yapmayı teşvik etmeye yardımcı olur ve çocuğunuzu yaratıcı oyunlara çekmeyi hedefler. Çocuğunuzla boyutlar, şekiller, renkler ve her bir parçanın birbirine nasıl uyduğu hakkında konuşabilirsiniz.

Ahır Yard SetiBu, küçük çocuklar için harika bir oyuncaktır. Oyun, çocuğunuzun birçok şeyi öğrenmesi için fırsat sunar. Hayvan sesleri, erken konuşma becerileri için iyi bir modelleme aracıdır (inek için “mö” ya da at için “ney” gibi) ve erken kelime bilgisi becerileri için bir temeldir. Çocuğunuz hayvanlar ve çıkardıkları sesler arasında bir ilişki kurmaya başlayacaktır. Ek olarak, bu tür bir oyuncak çocuğunuzun yaratıcılığına karakterler arasında sohbetler oluşturabildiği için çok faydalı olacaktır.

Bay Patates Kafa: Bu oyuncak, yıllardır oyun odalarının temelini oluşturmakta ve yıllar önce olduğu gibi hâlâ daha popülerdir. Çocuklar vücut kısımlarını, renklerini, şekillerini ve hepsinin birlikte nasıl çalıştığını tanımlayabilir. Ek olarak, çocuğunuz edatlar üzerinde çalışmaya başlayacaktır (örneğin; “burnu yüze koy” gibi) ve çocuğunuz Bay Patates Kafa&#;yı tekrar bir araya getirmek için yeni ve ilginç yollar bulduğu için bu esnada hangi parçayı nereye koyduğunu söyleyecektir.

Çay Partisi SetiÇocuklar, ebeveynlerini dil becerileri geliştikçe ve kelime hazneleri arttıkça taklit etmeye başlarlar. Çay seti, çocuğunuzu yaratıcı oyunlara teşvik etmesi için mükemmel bir yoldur. Çocuğunuzun sözlerini oyuncak ayıcıklıkla tekrarladığını görürseniz şaşırmayın, aksine sevinin, çünkü yüksek olasılıkla çocuğunuz çevresindekilerle önemli bağlantılar kuruyordur.

Almanya&#;dan ithal dil gelişimi desteği sağlayan DİLGEM oyunlarını incelemek için: seafoodplus.info&#;k

Kaynak: seafoodplus.info

Günlük Kelime Dağarcığımı Nasıl Geliştirebilirim?

Kendimizi yazılı ya da sözlü olarak, kullandığımız dil vasıtasıyla ifade ederiz. Ana dilimiz, hem iletişim aracımızdır, hem bilişsel ve sosyal gelişimimizi gösterir, hem de kültürümüzün zenginliğinin aynasıdır. Dil, bir milletin hayat ve düşünce tarzı, diğer milletlerle nasıl etkileşimler halinde olduğu, kültür birikimi hakkında önemli ipuçları verir. 

Diller canlı iletişim araçlarıdır. Bir nesil için çok şey ifade eden bir sözcük, diğer nesil için anlaşılmaz olabilir. Çünkü dil, tıpkı insanlar gibi doğar, yaşar, zenginleşir ya da zayıflar ve ölür. Dilin zenginliği, sadece kelime sayısının fazla olmasıyla ölçülmez. Birkaç sözlükle derin, geniş ifade imkânının olması, canlı, kıvrak olması, dil estetiğine sahip olması, ritim, vurgu, ses uyumları gibi vasıflara sahip olması, ince anlam ayrımları içermesi gibi özellikleriyle de zenginliğini ortaya koyar. Ayrıca kelimeler yerli yerinde, hassasiyetle kullanıldıkça, hayat içindeki değişimlere ayak uydurabildikçe o dil zenginleşerek yaşamaya devam edebilir. 

Dilin anlamlı en küçük birimi ise kelimelerdir. Dilin yapı taşı kelimeler, sadece anlatmaya değil, anlamaya da yarar. Kelimelerin anlamını bilmeden okuduklarımızın ya da duyduklarımızın anlaşılması mümkün değildir. 

Kelime Dağarcığı Neden Önemlidir?

Kelimeler, bir veya birden fazla heceli harf gruplarından oluşan ve zihindeki belirli nesne, duygu ya da kavramlara karşılık gelen söz kalıplarıdır. Türk Dil Kurumu (TDK) Türkçe Sözlükte binin üzerinde kelime bulunuyor. Günlük hayatımızda kullandığımız kelime sayısı ise ’ü geçmiyor. 

Elbette bu durumun farklı nedenleri var. Eğitim hayatında uygulanan başarı ölçme sisteminde, bildiğimiz klasik yazılılardan çoktan seçmeli test tipine geçilmesi bunun nedenlerinden biri olabilir. Dijitalleşme çağında uzun cümleler kurmak artık makbul değil. Sıklıkla kullandığımız sms, whatsup gibi mesajlaşma programlarında uzun cümleler yerine kelimelerin de kısaltılmış şekilllerini kullanıyoruz. Merhaba yerine “mrb”, selam yerine “slm” yazıyoruz. Twitterda ifade edilmek istenenleri karaktere sığdırmak zorundayız. Dijital ortamda yazdıklarımızı arama motorlarına beğendirebilmek için cümlelerimizi ortalama 12 kelimeyi aşmadan kurmalıyız. 

Yani aktarmak istediklerimizi az kelime kullanarak tam olarak ifade edebilmek için doğru kelimeleri seçebilmemiz gerekiyor. Bunun için de kelime dağarcığımızın zengin olması çok büyük fayda getiriyor.

Anlamını bildiğimiz, kullandığımız, hafızada depoladığımız tüm kelimeler kelime dağarcığımızı oluşturur. Dağarcığımızdaki kelime sayısından öte, onları mimiklerle birlikte kullanış şeklimiz, üslubumuz, ifade şeklimiz, kısaca nasıl kullandığımız bizi ve iletişim şeklimizi oluşturur.

Kelimelerle düşünür, karşılaştığımız sorunları kelimelerle çözeriz. Düşünceler kelimeleri takip eder. İnsan bildiği kelimeler kadar geniş ve derin düşünebilir. Dolayısıyla, kişinin kelime dağarcığı büyüdükçe konular arası bağlantı oluşturması, sebep sonuç ilişkilerini kolaylıkla kurabilmesi, yeni fikirler üretebilmesi kolaylaşır.

Kelime Dağarcığı ve Kültür İlişkisi

Aslında kelimeler sözlüklerde değil, zihinlerde yaşar. Farklı insanlara bambaşka şeyler ifade etme güçleri vardır ve belki de bu sayede hayatta kalırlar. Kelimelerle yaşıyor, hayatımızı kelimelerle anlamlandırıyoruz. İçinde yaşadığımız kültür neye önem veriyorsa o şeylere isimler veriyoruz. Bazı dillerde öyle kelimeler var ki, Türkçeye tam olarak çeviremiyoruz. Tam anlamını veren tek bir kelime ile ifade edemiyoruz. 

Örneğin “nekojita” Japonca bir kelime. “ağzı çabuk yanan kişi” anlamına geliyor. “Mudita” Sanskritçe bir kelime. “Başkasının mutluluğundan mutlu olmak” anlamına geliyor. “Fernweh” Almanca, “Henüz gidilmemiş yerlere duyulan özlem, uzaklara gitme özlemi” anlamında kullanılıyor. Tek bir kelimede bir duyguyu ya da ânı ince detaylarıyla hissettirebilmek büyüleyici bir derinlik öyle değil mi?

Doğduğumuz andan itibaren çevremizden duyduğumuz ve hazır bulduğumuz tüm kelimeler ve kalıplaşmış ifadeler, günlük iletişimimizi sürdürmeye yetecek sığ bir kelime servetine dayanır. Zengin bir kelime dağarcığı, içinde yaşadığımız toplumda sağlıklı bir iletişim kurma becerisini ve düşüncelerin gelişmesini sağlayan temel unsurdur. O yüzden kaliteli ve zengin bir kelime dağarcığı hem insanların eğitimlerine yön verebilmeleri hem de topluma sunabilecekleri katkılar açısından büyük önem taşır. Doğru kararlar verebilmenin, gerçeği aramak için sorulacak sorulara işe yarar cevaplar bulabilmenin yolu bu birikimle açılabilir.

Gerçekte dünya, anlatabildiğimiz, açıklayabildiğimiz ve kendimizi ifade edebildiğimiz kadar bizimdir. Dünyamızı sınırlayan sahip olduğumuz kelime dağarcığı ise, bu hazineyi zenginleştirerek ufkumuzu da açabiliriz.

Günlük Kelime Dağarcığı Nasıl Geliştirilir?

Değişmenin, yenilenmenin, ilerlemenin, düşüncede derinleşebilmenin, bakış açısını değiştirebilmenin en doğal yollarından biri kelime dağarcığını zenginleştirmektir. Okul yıllarında sonra yeni kelime öğrenme alışkanlığını terk ederiz. Çünkü öğrendiklerimiz derdimizi anlatmaya yeterli gelir. Ya da öyle varsayarız.

Oysa yeni bir dil öğrenmek ya da anadilde kelime dağarcığını genişletmek, zihinsel yetiyi de geliştirir. Çünkü beyin, her öğrenilen yeni kelimeyle birlikte binlerce yeni sinir bağlantısı oluşturur. Nöral ağımızda, gökyüzünde dallanarak parlayan şimşekler gibi daha önce var olmayan ilişkilendirme yolları kurulur. Beynin daha önceden kullanılmayan kapasitesi uyanmaya başlar. Düşüncelerde daha önce edinilmiş bilgiler arası yeni farkındalıklar, yeni ilişkiler oluşur ve bu kişiyi daha zeki yapar.

Peki kelime dağarcığımızı nasıl genişletebiliriz? Bazı alışkanlıkları günlük hayatımıza adapte ederek keyifle ve kolayca kelime dağarcığımızı artırabiliriz. 

Kitaplar, insana bambaşka dünyaların, hayatların kapılarını açar. Çok da keyifli olan kitap okuma alışkanlığı, kelime dağarcığını artırmanın en etkili, en vazgeçilmez yollarının başında gelir. Ailelerin ve eğitimcilerin çocuklara, gençlere en çok verdiği, en çok dillendirilen buna karşın en az uyulan tavsiye herhalde kitap okumaktır. 

Türkiye İstatistik Kurumu'nun yılının başında yayınladığı verilere göre Türkiye’de kitap okumaya günlük sadece bir dakika ayrılıyor. Kitap okumak ülkemiz insanının ihtiyaç önceliğinde ’inci sırada yer alıyor. Türkiye’de kitap okuma oranı yüzde 0,1, yani yüzde 1’in de altında. Bu oranın, Fransa ve İngiltere’de yüzde 21, Japonya’da yüzde 14, Amerika’da yüzde 12, İspanya’da ise yüzde 9 seviyelerinde olduğu biliniyor. Gerçekten de daha çok kitap okumamız gerekiyor.

Farklı türlerde, yorum yapma yeteneğini geliştirecek seçkin kitapları bilinmeyen kelimelerin üzerinde durarak, anlamlarını öğrenmek için çaba harcayarak okumak aynı zamanda mükemmel bir kişisel gelişim metodudur. Okuma eylemini kitapla sınırlandırmadan köşe yazısı, makale, blog yazılarını okumak ta insana hem farklı kelime bilgisi hem de farklı bakış açıları kazandırabilir. Gazete ve dergileri takip etmek, farklı konulardaki farklı görüşleri okumak düşünme ufkumuzu da açar.

Okunan her ne ise onu sesli okumak, okuma eylemine birden fazla duyumuzu katar. İçimizden okurken sadece görme duyumuz aktifken, sesli okuduğumuzda, işitme duyumuz da aktif hale gelir. Amaç kelime dağarcığımızı zenginleştirmek olduğunda, beynimizin iki duyunun ortak çalışması ile yeni kelimeleri algılaması, anlaması ve hafızasına alması kolaylaşır. Çünkü hatırlamak kolaylaşır. Ayrıca sesli okumak, dilin öğrenilen yeni kelimelere aşina olmasını kolaylaştırır.

  • Sözlüğe Bakma Alışkanlığı Kazanmak

Okurken, sohbet ederken, film ya da dizi izlerken, şarkı dinlerken farklı kelimelerle karşılaşabiliyoruz. Tam olarak bilmediğimiz kelimeleri hiç kaçırmadan hemen sözlüğe bakarak anlamlarını öğrenmek yeni kelime öğrenmenin en kestirme yoludur. Zaman zaman sözlüğü karıştırmak, eşanlamlılar sözlüğüne bakmak ta kelime dağarcığını genişletmek için iyi bir strateji olacaktır.

Yeni öğrenilen kelimelerin ses bilgisini ve etimolojisini yani kökenini araştırmak o kelimeyi hafızaya yerleştirmek için faydalıdır. Hakkında çok şey bildiğimiz kelimeleri hatırlamak ta kolay olur.

Her gün sözlüğü açıp beş yeni kelimenin anlamına bakıp bir deftere yazmak gibi bir alışkanlık yaratmak güzel bir fikir olabilir.

  • Bulmaca Çözmek, Kelime Oyunları Oynamak

Bulmaca çözmek ve kelime oyunları oynamak bilmediğimiz kelimelerle en çok karşılaşabileceğimiz aktivitelerdir. Biraz da merakla ve yanı başımızdan sözlüğü eksik etmeden bulmaca çözmek yeni kelimeler öğrenmek için harika bir vakit geçirme faaliyeti olabilir. Scrabble, Tabu gibi kutu oyunları ya da A Word, Words of Wonders gibi sanal kelime bulma oyunları oynamak da zengin bir kelime dağarcığı için eğlenceli bir yol olabilir. Tabu oyunu, kuralları gereği yasak kelimeleri kullanmadan soru kelimesini anlatma oyunu olduğundan oyuncuyu eşanlamlı, zıt anlamlı kelime bulma konusunda teşvik eder. 

Konuşma dili ile yazma dili arasında hatırı sayılır bir fark vardır. Yazmak, çok daha geniş, zengin ve öğrenmeye çok daha müsait bir alandır. Süre kısıtlaması olmadan, rahatça, gerektiğinde kelimeleri değiştirerek kullanabileceğimiz bu alanda yeni kelime öğrenme şansı da çok daha fazladır. Günlük tutmak, hikaye, deneme, roman, blog yazmak kelime dağarcımızı her geçen gün geliştirecektir.

  • Düşünme Eylemini Cümlelerle Yapmak

Araştırmacılara göre, aklımızdan her gün 60 binin üzerinde düşünce geçiyor. Düşünme eylemini zaman zaman bilinçli olarak resmetme ya da hayal etme yerine cümle kurarak yapmaya çalışırsak yeni kelimeleri kalıplaşmış ifade kalıplarımızın yerine kullanma pratiği yapabiliriz.

Konuşma pratiği yaparak öğrendiğimiz yeni kelimeleri konuşma dilimize uyarlamamız mümkün olabilir. Bunun için süre tutarak örneğin iki dakika boyunca seçilen bir konu hakkında durmadan konuşma alıştırması yapılabilir. İlk başlarda tıkanmak, söyleyecek söz bulamamak normal olsa da zamanla yeni kelimeler arayıp bularak zengin kelime dağarcığı hedefine bir adım daha yaklaşabiliriz.

  • Kelime Dağarcığı Geliştirmek İçin Hafıza Tekniklerini Kullanmak

Hemen hepsi basit ve kullanışlı olan yukarıdaki yöntemleri düzenli olarak uygulamak kısa sürede geniş bir kelime dağarcığı yaratmak amacına ulaşmamızda faydalı olacaktır. Kelime dağarcığı geliştirmek konusunda, öğrenmek kadar öğrendiklerimizin kalıcılığını sağlamak ta önemlidir. Hafıza tekniklerini uygulayarak yeni öğrenilen kelimeleri sıkça kullanmak, belki küçük kâğıtlara yazıp göz önünde olacak şekilde bir yere asmak unutmamızı engelleyebilir.

Kelimelerin Gücü

Kullandığımız kelimeler hayatımızı değiştirebilir. Ne kadar çok pozitif, derin anlamlı kelimeye sahip olursak kendimizi de o kadar dolu, net ifade edebiliriz. Kelimeler güçlüdür. Nörobilim alanında yapılan çalışmalar gösteriyor ki, olumsuz anlamlı kelimeler kullandığımızda beynimizde amigdala bölgesindeki aktivite artar. Bu da düşünülmeden verilen aşırı tepkilere yol açabilir.

Pozitif anlamlı kelimeler kullandığımızda ise, beynimizin gelen bilgileri sentezleyip sağlıklı ve bilinçli düşünmemizi sağlayan frontal kortex bölgesi aktive olur. Bu da mantıklı düşünüp makul ve sağlıklı tepkiler vermemize vesile olur. Bildiğimiz, kullandığımız, hafızamıza depoladığımız kelimeler arttıkça da nöronlarımız oluşturdukları yeni sinaptik bağlantılarla beyin kullanma kapasitemizi geliştirir. Yani, kullandığımız kelimeler bizi de değiştirir.

Dilin anlamlı en küçük birimi ise kelimelerdir. Anlamını bildiğimiz, kullandığımız, hafızada depoladığımız tüm kelimeler kelime dağarcığımızı oluşturur. Dağarcığımızdaki kelime sayısından öte, onları mimiklerle birlikte kullanış şeklimiz, üslubumuz, ifade şeklimiz, kısaca nasıl kullandığımız bizi ve iletişim şeklimizi oluşturur.

Kelimelerle düşünür, karşılaştığımız sorunları kelimelerle çözeriz. İnsan bildiği kelimeler kadar geniş ve derin düşünebilir. Dolayısıyla, kişinin kelime dağarcığı büyüdükçe konular arası bağlantı oluşturması, sebep sonuç ilişkilerini kolaylıkla kurabilmesi, yeni fikirler üretebilmesi kolaylaşır. 

Kitap okuma alışkanlığı, kelime dağarcığını artırmanın en etkili, en vazgeçilmez yollarının başında gelir. Sözlüğe bakma alışkanlığı kazanmak, meraklı olmak, eş anlamlı kelimeleri araştırmak, bulmaca çözmek ve kelime oyunları oynamak en pratik yollardandır. Ayrıca günlük tutmak, hikaye, deneme, roman, blog yazmak kelime dağarcığımızı her geçen gün geliştirecektir.

Kelime dağarcığının geliştirilmesi için öncelikle çok fazla okumak, kelime çalışmak ve yeni kelimeler öğrenmek gerekiyor. Ayrıca, konuşma ve yazma becerilerinizi geliştirmek için ortamlara katılmanız ve daha fazla konuşma yapmanız da önerilir. Ayrıca, kelime dağarcığını genişletmek için kelime eşanlamlılarını öğrenmek de yararlı olabilir.

Kelime dağarcığını geliştirmek için çeşitli yöntemler kullanılabilir. Bunlar arasında; okuma, yazma, konuşma, dinleme, çeviri, etkinlikler, oyunlar, soru cevaplama, kelime tahmin etme, kelime arama, çevrimiçi testler, sözlük kullanma, podcast dinleme ve çevrimiçi kurslar gibi aktiviteler sayılabilir.

Cevap: Bu, kişiye göre değişiklik gösterir. Bir kişi kelime dağarcığını geliştirmek için ne kadar zamana ihtiyacı olacağını ancak kendisi bilir. Herkesin kelime dağarcığını geliştirmek için harcayacağı zaman farklı olabilir.

Kelime Dağarcığı Zenginliği ve Ölçümü

Kendimizi yazılı ya da sözlü olarak, kullandığımız dil vasıtasıyla ifade ederiz. Ana dilimiz, hem iletişim aracımızdır, hem bilişsel ve sosyal gelişimimizi gösterir, hem de kültürümüzün zenginliğinin aynasıdır. Dil, bir milletin hayat ve düşünce tarzı, diğer milletlerle nasıl etkileşimler halinde olduğu, kültür birikimi hakkında önemli ipuçları verir.

Dil Zenginliği Nedir?

Diller canlı iletişim araçlarıdır. Bir nesil için çok şey ifade eden bir sözcük, diğer nesil için anlaşılmaz olabilir. Çünkü dil, tıpkı insanlar gibi doğar, yaşar, zenginleşir ya da zayıflar ve ölür. Dilin zenginliği, sadece kelime sayısının fazla olmasıyla ölçülmez. Birkaç sözlükle derin, geniş ifade imkânının olması, canlı, kıvrak olması, dil estetiğine sahip olması, ritim, vurgu, ses uyumları gibi vasıflara sahip olması, ince anlam ayrımları içermesi gibi özellikleriyle de zenginliğini ortaya koyar. Ayrıca kelimeler yerli yerinde, hassasiyetle kullanıldıkça, hayat içindeki değişimlere ayak uydurabildikçe o dil zenginleşerek yaşamaya devam edebilir.

Kelime Dağarcığının Önemi

Dilin anlamlı en küçük birimi ise kelimelerdir. Dilin yapı taşı kelimeler, sadece anlatmaya değil, anlamaya da yarar. Kelimelerin anlamını bilmeden okuduklarımızın ya da duyduklarımızın anlaşılması mümkün değildir. Kelimeler, bir veya birden fazla heceli harf gruplarından oluşan ve zihindeki belirli nesne, duygu ya da kavramlara karşılık gelen söz kalıplarıdır. Türk Dil Kurumu (TDK) Türkçe Sözlükte binin üzerinde kelime bulunuyor. Günlük hayatımızda kullandığımız kelime sayısı ise ’ü geçmiyor.

Kelime Dağarcığı Zenginliği Nasıl Ölçülür?

Kelime dağarcığının zenginliği, anlamını bildiğimiz, kullandığımız, hafızada depoladığımız tüm kelimelerin toplamının yanı sıra, onları mimiklerle birlikte kullanış şeklimiz, üslubumuz, ifade şeklimiz, kısaca nasıl kullandığımız ile de ölçülür. Kelimelerle düşünür, karşılaştığımız sorunları kelimelerle çözeriz. Düşünceler kelimeleri takip eder. İnsan bildiği kelimeler kadar geniş ve derin düşünebilir. Dolayısıyla, kişinin kelime dağarcığı büyüdükçe konular arası bağlantı oluşturması, sebep sonuç ilişkilerini kolaylıkla kurabilmesi, yeni fikirler üretebilmesi kolaylaşır. Kelime dağarcığının zenginliği, bireyin yaşamında ve toplumsal düzeyde önemli rol oynar ve dilin gelişimine katkı sağlar.

Farklı Dillerde Özgün Kelimelerin Etkisi

Farklı dillerde özgün kelimelerin algılanması ve kullanılması, dilin zenginliğine önemli bir katkı sağlar. Dil, bir toplumun kültürü, düşünce tarzı ve etkileşim seviyesini yansıtır. Bu nedenle, dilin zenginliği ve kelimelerin doğru kullanılması, iletişim kalitesini artırır ve insanların sosyal ve bilişsel gelişimine büyük ölçüde katkıda bulunur.

Dil Estetiği ve Anlam Ayrımları

Dilin zenginliği, sadece kelime sayısıyla ölçülmez. Estetik, ritim, vurgu, ses uyumu ve ince anlam ayrımları gibi özellikler de dilin zenginliğini ortaya koyar. Özgün kelimeler her dilde bu zenginliği yansıtan unsurlardandır ve dilin inceliklerini gösterir.

Kelimelerin Doğru Kullanımı ve Dilin Gelişimi

Kelimeler yerli yerinde, hassasiyetle kullanıldıkça ve dil, hayat içindeki değişimlere ayak uydurabildikçe zenginleşir ve yaşamaya devam eder. Bu nedenle, özgün kelielerin anlamını bilmenin ve onları doğru kullanmanın büyük önemi vardır. Bu sayede dil, sürekli olarak gelişir ve canlılığını korur.

Kelime Dağarcığının Genişletilmesi

Kişinin kelime dağarcığı büyüdükçe, daha geniş ve derin düşünebilir ve konular arası bağlantılar kurarak yeni fikirler üretebilir. Bu nedenle, farklı dillerde özgün kelimeleri öğrenmek ve kullanmak, bireyin düşünme ve iletişim becerilerini geliştirir.

Sonuç olarak, farklı dillerde özgün kelimelerin algılanması ve kullanılması, dilin zenginliğine ve insanların sosyal ve bilişsel gelişimine büyük katkı sağlar. Bu nedenle, özellikle eğitim sürecinde dilin estetiğine, anlam ayrımlarına ve kelime dağarcığının genişletilmesine özen gösterilmelidir.

Çağdaş iletişim araçları ve teknoloji, dil ve kelime dağarcığımıza önemli ölçüde etki seafoodplus.info development of communication tools has had significant effects on people's ability to express themselves, their cognitive and social development, and the richness of our culture.
Çağdaş iletişim araçlarının etkisiyle dil sürekli değişmektedir ve yeni kavramlar ortaya çıkmaktadır. Özellikle internet ve sosyal medya, dildeki değişimleri hızlandırmaktadır. Bu durum, bazen dilin zenginleşmesine, bazense sözcüklerin anlam kaybına yol açmaktadır.

Sosyal medyanın yaygınlaşması ve kısaltmaların kullanımı ile dilin yapı taşı olan kelimeler, daha kısa ve öz hale gelmektedir. Bu durum, iletişim şekillerini etkilemekte ve bazen yanlış anlaşılmaların yaşanmasına neden olmaktadır. Özellikle gençler arasında popüler olan bu kısaltmalar, bazen dilin geleneksel yapısının korunmasını zorlaştırmaktadır.

Dilin canlı olduğu ve değişime açık olduğunu göz önünde bulundurarak, çağdaş iletişim araçları ve teknolojinin kelime dağarcığımıza olan etkisini doğru bir şekilde değerlendirmek önemlidir. Özellikle dijital ortamda yazdıklarımızı arama motorlarına beğendirebilmek için cümlelerimizi kısa tutarak, doğru kelimeleri ve ifadeleri kullanmamız gerekmektedir.

Dilin zenginliğinin korunması ve gelişimi için, kelime dağarcığımızın sürekli geliştirilmesi ve zenginleştirilmesi önemlidir. Bu süreçte, eğitim sistemlerinin ve bireylerin de sorumluluk alarak, doğru ve güçlü bir iletişim kurma becerilerini geliştirmeleri gerekmektedir.

Sonuç olarak, çağdaş iletişim araçları ve teknolojinin kelime dağarcığımıza etkisi, dilin canlılığını ve zenginliğini sağlamak için önemli bir faktördür. Bu etkinin doğru yönetilmesi, dilin sürekli gelişimine ve bireylerin daha güçlü iletişim becerilerine sahip olmasına katkı sağlayacaktır.

Kelime Dağarcığı ve Dilin Zenginliği

Kendimizi yazılı ya da sözlü olarak ifade etme yeteneğimiz, kullandığımız dilin ve ana dilimizin zenginliğini yansıtır. Dil, iletişimin ve bilişsel gelişimin temel aracı olduğu kadar, sosyal ve kültürel değerlerin de taşıyıcısıdır. Dolayısıyla kelime dağarcığımızın ne kadar zengin olması gerektiği ve dilin zenginliğine hangi etkenlerin katkıda bulunacağı önemli bir konudur.

Bir dilin zenginliği, sadece kelime sayısı ile ölçülmez; ifade imkânları, canlılık, estetik, ritim, vurgu ve ses uyumları gibi özellikler de dikkate alınmalıdır. Dilin anlamlı en küçük birimi olan kelimeler, anlatma ve anlamaya yarayan yapı taşlarıdır. Türk Dil Kurumu tarafından hazırlanan Türkçe Sözlükte bini aşkın kelime bulunmasına rağmen, günlük hayatta kullanılan kelime sayısı civarındadır.

Kelimelerin Günlük Kullanımı ve Etkileyen Faktörler

Günlük kullanımda az sayıda kelime kullanılması ve dilin zenginleşmesi, farklı etkenlere bağlıdır. Eğitimde uzun yıllardır tercih edilen çoktan seçmeli testler ve dijitalleşme ile yaygınlaşan kısaltmalar, kelimelerin günlük kullanımını sınırlamaktadır. Özellikle dijital iletişimde ifade etmek istediklerimizi az kelime kullanarak anlatma çabası, doğru kelime seçimi ve zengin bir kelime dağarcığına duyulan ihtiyacı artırmaktadır.

Kelime Dağarcığının Önemi ve Farklılıklar

Kelime dağarcığımızın zenginliği, düşünme ve iletişim şeklimizi belirler. Bildiği kelimeler kadar geniş ve derin düşünebilen bir insan, daha kolay bağlantılar kurabilir, sebep-sonuç ilişkisi çıkarabilir ve yeni fikirler üretebilir. Kelimelerle düşünme ve problem çözme becerisinin gelişimi, kişinin dağarcığında bulunan kelime sayısından öte, kullanış şekli, üslup ve ifade biçimiyle ilgilidir.

Sonuç olarak, kelime dağarcığının ne kadar zengin olması gerektiği sorusu, her bireyin düşünme, iletişim ve fikir üretme kabiliyetine göre farklılık gösterir. Ancak dilin zenginliği, doğru ve hassas kullanıldıkça, hayat içindeki değişimlere uyum sağlayabildikçe yaşamaya devam eder.

Aktif Kelime Dağarcığı ve Günlük İletişimin Önemi

Kendimizi ifade ederken kullandığımız dil, ana dilimizle hem iletişim aracı olurken hem de bilişsel ve sosyal gelişimimizi gösterir. Dilin zenginlik düzeyi, günlük iletişimde aktif olarak kullanılan kelime dağarcığının önemini vurgular. Peki aktif kelime dağarcığı nedir ve günlük iletişimde bunun önemi nedir?

Aktif Kelime Dağarcığı Nedir?

Aktif kelime dağarcığı, anlamını bildiğimiz, kullandığımız ve hafızada depoladığımız tüm kelimeleri içeren yapıdır. Bu yapı sadece kelime sayısıyla değil, aynı zamanda mimiklerle birlikte kullanış şekli, üslup, ifade şekli gibi özelliklerle de kişinin iletişim şeklini oluşturur.

Günlük İletişimde Aktif Kelime Dağarcığının Önemi

Günümüzde değişen iletişim araçları ve teknolojik gelişmeler nedeniyle, kısa ve özlü cümleler kurmak daha önemli hale gelmiştir. Bu nedenle doğru kelimeleri seçebilmek ve kullanabilmek bu süreçte oldukça önemlidir. Aktif kelime dağarcığının zengin olması, iletişimde kullandığımız cümlelerin daha açık ve anlaşılır olmasına yardımcı olur.

Aktif Kelime Dağarcığı ve Düşünce İlişkisi

Kelimelerle düşünürüz ve karşılaştığımız sorunları kelimelerle çözeriz. Geniş ve derin düşünebildiğimiz kadar kelime bilgimize sahip oluruz. Dolayısıyla aktif kelime dağarcığı büyüdükçe, konular arası bağlantı oluşturma, sebep-sonuç ilişkilerini kurma ve yeni fikirler üretme becerileri gelişir.

Sonuç olarak, aktif kelime dağarcığı günlük iletişimde önemli bir faktördür ve bireyin düşünce süreçlerini, problemlere yaklaşımını ve başarı düzeyini etkiler. Zengin bir kelime dağarcığına sahip olmak, bireyin kendini daha etkili bir şekilde ifade edebilmesi ve fikirlerini daha derin ve geniş bir perspektiften anlayabilmesi açısından büyük fayda sağlar.

Kelime Hazinesi ve Duygu Aktarımındaki Roller

Dilin zenginliği ve ifade gücü

Dil, anlamlı en küçük birimi kelimeler vasıtasıyla kendimizi ifade etme yolu sunmaktadır. Dil, kültürümüzün zenginliğinin aynası olmakla beraber kullandığımız kelimelerin anlamını bilmeden, anlatılan ya da duyulanın anlaşılması mümkün değildir. Kelimeler, zihindeki nesne, duygu ya da kavramlara karşılık gelen söz kalıpları olarak nitelendirilebilir.

Kelimelerin günlük hayattaki kullanımı

Türk Dil Kurumu Türkçe Sözlükte binin üzerinde kelime bulunmasına rağmen, günlük hayatta kullandığımız kelime sayısı arasında değişmektedir. Dijitalleşme çağında ise, uzun cümleler kurmak artık makbul değil; böylece doğru kelimeleri seçerek aktarmak istediklerimizi az kelime kullanarak tam olarak ifade etmemiz gerekmektedir.

Kelime dağarcığının önemi

Kelime dağarcığının zenginliği, bireylerin daha geniş ve derin düşünme kapasitesine sahip olmasını sağlamaktadır. Bu kapsamda, kişinin kelime dağarcığı büyüdükçe, konular arası bağlantı oluşturması, sebep sonuç ilişkilerini kolaylıkla kurabilmesi ve yeni fikirler üretebilmesi mümkün hale gelmektedir.

Farklı dillerdeki karşılıklar ve duygu aktarımı

Kendimizi yazılı ya da sözlü olarak ifade ederken, farklı dillerdeki kelime hazinesi ve bu kelimelerin duygu aktarımındaki rolleri büyük önem taşır. Çeşitli dillerdeki ifade biçimleri ve yapılar, bireyler arası iletişimde daha hassas ve etkili duygu aktarımına yol açabilir. Aynı zamanda, o dilin estetik yapısını ve kültürel zenginliğini de yansıtmaktadır.

Sonuç olarak, kelime hazinesinin zenginleştirilmesi hem bireysel düşünme becerilerini geliştirmekte hem de duygu aktarımı ve iletişimde daha başarılı ve etkili olmak için önem taşımaktadır. Bu doğrultuda, kelime hazinesi ve kelimelerin kullanımının önemi göz ardı edilmemeli ve geliştirilmeye devam edilmelidir.

Kelime dağarcığı günlük kelime dağarcığımı nasıl geliştirebilirim kitap okumak yazmak kelime dağarcığı nedir
Gökben Biler

Lisans ve lisansüstü öğrenimini Gazi Üniversitesi “Endüstri Mühendisliği” bölümünde tamamladı. Anadolu Üniversitesi bünyesindeki ikinci üniversite programını ise “Marka İletişimi” bölümünde tamamladı. Çalışma hayatına kamu sektöründe devam etmektedir. İstanbul İşletme Enstitüsü blog bölümünde içerik üretmektedir. İletişim, motivasyon, iş hayatı, kişisel gelişim, hobiler, tasarım, endüstri, kalite yönetimi, reklamcılık alanlarında yazılar yazmaktadır.

Sözcük dağarcığını geliştirici oyunlar ()

Çocuklarımızın sözcük dağarcığını geliştirmelerinin en önemli yolu çok kitap okumalarıdır.

Kitap okuma alışkanlığını küçük yaşlarda kazandırmak çok önemlidir.

Bunu kısaca nasıl yapabiliriz:

Çocuklar, okula başlamadan önce , anneler babalar çocuklarına hergün kısa bir masal okumalıdırlar, bunu istekle, zevkle yapmalılar. Oyun haline getirmelidirler.

Anneler, babalar kendileri de kitap okumalıdırlar. Evde küçük bir kitaplık kurulmalı, kitaplar, düzenli, temiz bir şekilde kullanılmalı.

Resimli kitaplar üzerinde konuşulmalı, çocuklar da konuşturulmalıdır.

Çocuklarla, arasıra kitapçıya gidilmeli, kütüphane ortamlarına alıştırılma çalışmaları yapılmalıdır..

Okul çağındaki çocuklarımızın sözcük dağarcığını geliştirici oyunları, çocuklarımızla oynayarak, hem iyi bir vakit geçiririz, hem de çocuklarımızın sözcük dağarcığına katkıda bulunuruz.

İşte size, evde, okulda çocuklarımızın sözcük dağarcığını geliştirecek oyunlar:

(Vagon, sözcük oyunu)

*

İkinci, üçüncü , dördüncü ve daha büyük sınıflar tarafından oynanabilir. Oyunu bir kişi yönetir. Bu öğretmen, ev de ise anne ve baba olabilir. Zaman içinde çocuklar da oyunu yönetebilirler. Oyunu yöneten, bir isim söyler. İsim hangi harfle bitiyorsa, yarışmacılar o harfle başlayan bir isim söylemek zorunda

Diyelim ki: Başlangıç ismi "elma" olsun, "elma" sözcüğünün son harfi "a" dır. Sonraki yarışmacı "a"ile başlayan bir isim bulmak zorunda, diyelim ikinci yarışmacı da "armut" dedi. Sonraki yarışmacı "t" ile başlayan bir isim bulmak zorunda. O da, "Tarak" demiş olsun, sonraki "k" başlayan "kedi" dedi

Böylece yarışma devam eder, aynı ismi tekrar edenin puanı düşer, kısa düşünme payı verilir yarışma böylece devam eder.

Bu oyun sınıfça oynandığı zaman daha keyifli olur.

Örnek: kalem, mendil, limon, nar, robo<ı>t, tas

Bu oyun büyük sınıflarda, daha zorlaştırılır. Oyun, hayvan isimleriyle yapılabilir. Şehir isimleriyle yapılabilir.

Örnek:

Hayvan isimleriyle, at, tavuk, kedi, inek, kartal, leylek, karınca, atmaca, akbaba ikinci kez aynı harfle başlayan hayvan ismini söyleyen veya o harfle başlayan hayvan ismi bulamayan kaybeder.

Şehir isimleriyle oynanacaksa: Kayseri, İzmir, Rize, Edirne, Erzurum, Manisa, Antalya

*İsim, şehir, nehir, dağ, eşya, hayvan vb oyunu

Bu oyun, sınıf seviyelerine göre oynanırken, bazı maddeler çıkarılır veye eklenir. Bu oyun aile arasında da oynanabilir.

Bu oyun için , her oyuncu için birer kağıt ve kalem yeterlidir. Kağıtlara, sınıf seviyesine göre, isim( erkek adı, kız adı olarak da ayrılabilir.) eşya, şehir, hayvan, ilgi gruplarına göre sanatçı isimler de eklenebilir.Oyunculardan biri içinden alfabemizdeki harfleri saymaya başlar, ikinci oyuncu dur der. O an, hangi harfe denk gelmişse o harfle başlayan isim, şehir, eşya, hayvan vb adları en seri ve hızlı şekilde herkes kendi kağıtlarına yazar. Erken bitiren 40'a kadar saymaya başlar, bu sürenin bitiminde herkes kalemlerini bırakır. Sırasıyla değerlendirme yapılır. Aynı ismi yazmış olanlar 5'er puan alır. Her değişik isim 10'ar puanla değerlendirilir. Eğer, bir ismi kişi tek başına bilmişse 20 puan alır. Bilenemeyen haneler için "0" puan yazılır.

Kız adı Erkek adı hayvan adı şehir adı, eşya adı, toplam puan ( bu bülüm seviye durumlarına göre, nehir adı, dağ adları eklenebilir)

Ali'nin kağıdı:

Kız adı Erkek adı Hayvan adı Şehir adı Eşya adı toplam puan
Esma Erol 5 Eşek Erzincan elek 35

Ayşenin kağıdı:

Kız adı Erkek adı hayvan adı Şehir adı eşya adı toplam puan

Eda Erol 5 Eşekarısı Erzurum elbise 10

Berkay'ın kağıdı :

Kız adı Erkek adı hayvan adı şehir adı eşya adı toplam puan

Elif Erdoğan Eşek 5 Erzincan 5

Oyun bu şekilde devam eder. Görüldüğü gibi aynı, ismi yazanlar 5 puan değişik isimleri yazanlar 10 puan, boş bırakanlar 0 puan alıyorlar. Eğer o ismi kimse bilmemiş bir kişi bilmişse 20 puan alıyor. Oyun sayfa dolana kadar değişik harflerle devam eder, sonunda puanlar altalta toplanır, en yüksek puanı alan oyunu kazanmış olur.

(Devam edecek)

 

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir