kömür çeşitleri ve fiyatları / Ankara Kömür – Ankara İthal Kömür Satışı

Kömür Çeşitleri Ve Fiyatları

kömür çeşitleri ve fiyatları

Kömür Fiyatları

Kömür Fiyatları

Kömür fiyatları, Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) kurumu tarafından belirlenmektedir. TKİ, kendi bünyesindeki maden sahalarından üretilip satılan kömürlerin KDV hariç Fob Satış Fiyatları’nı belirlemektedir.

2019 yılında zamlanan pek çok ürün gibi odun ve kömürün fiyatları da arttı. 2018 yılında kömür satışı yapan satıcılar sezonu tonu 800 liradan kapatmıştı. İthal kömür bu yıl bin 200 ile bin 600 lira arasında değişen fiyatlarla piyasaya girdi. Aynı şekilde geçen yıl tonu 500 lira olan odun bu yıl 600 ile 650 lira arasında satılıyor. 

Kömür Çeşitleri Hakkında Detaylı Bilgi Almak İçin enerjiportali.comkomur-nedir-cesitleri-nelerdir? Bağlantısını Ziyaret Edebilirsiniz.

Aşağıdaki tablolarda TKİ Kurumunca Üretilip Satılan Kömürlerin KDV Hariç Fob Satış Fiyatları Aralık Ayı Değerleri yer almaktadır.

Kömür Fiyatları Listesi

Kütahya – Tavşanlı (Garp Linyitleri İşletmesi Müdürlüğü,
GLİ) Kömür Fiyatları

Tunçbilek yıkanmış +18 mm 471,00 TL/Ton
Tunçbilek yıkanmış +18 mm (torbalı) 503,00 TL/Ton
Tunçbilek yıkanmış 10-18 mm 471,00 TL/Ton
Tunçbilek yıkanmış 10-18 mm (torbalı) 503,00 TL/Ton
Tunçbilek yıkanmış 0,5-18 mm arası377,00 TL/Ton

Bursa- Keles (Keles Linyit İşletmesi, KLİ) Kömür Fiyatları

Keles krible +40 mm (X) 203,00 TL / Ton
Keles krible +40 mm (torbalı) (X) 235,00 TL / Ton
Keles krible 0-40 mm (X) 52,00 TL / Ton

Manisa-Soma (Ege Linyitleri İşletmesi Müdürlüğü, ELİ) Kömür Fiyatları

S.Kısrakdere yıkanmış +18 mm 471,00 TL / Ton
S.Kısrakdere yıkanmış +18 mm (torbalı) 503,00 TL / Ton
S.Kısrakdere yıkanmış 10-18 mm 471,00 TL / Ton
S.Kısrakdere yıkanmış 10-18 mm (torbalı) 503,00 TL / Ton
S.Kısrakdere yıkanmış 0,5-18 mm arası 377,00 TL / Ton
Briket (torbalı) (X) 436,00 TL / Ton
Kısrakdere krible +20 mm 529,00 TL / Ton
Kısrakdere krible +20 mm (torbalı) 561,00 TL / Ton
Kısrakdere krible 0-20 mm 202,00 TL / Ton
Soma Deniş yıkanmış +18 mm (X) 359,00 TL / Ton
Soma Deniş yıkanmış +18 mm (torbalı) (X) 391,00 TL / Ton
Soma Deniş krible 0-18 mm (X) 116,00 TL / Ton
Soma Deniş yıkanmış 0,5-10 mm (X) 232,00 TL / Ton

Çanakkale-Çan (Çan Linyitleri İşletmesi Müdürlüğü, ÇLİ) Kömür Fiyatları

Çan krible +30 mm 361,00 TL / Ton
Çan krible +30 mm (torbalı) 393,00 TL / Ton
Çan krible 10-30 mm 274,00 TL / Ton
Çan krible 10-30 mm (torbalı) 306,00 TL / Ton
Çan krible 0-10 mm toz 153,00 TL / Ton
Çan krible 0-30 mm arası 241,00 TL / Ton

Tablolardaki (x) işaretli yerlerde bu kömürlerin 2019 yılında üretilmesi durumunda listede belirtilen fiyatlar uygulanacaktır.

TKİ’nin belirlemiş olduğu Kömür Fiyatları Listesi için enerjiportali.com/wp-content/uploads/2019/12/TKİ-2019-Yılı-Aralık-Ayı-Kömür-Fiyatları.pdf Bağlantısını Ziyaret Edebilirsiniz.

Piyasadaki kömür fiyatları kalorifik değerine (turba, linyit, taş kömürü, antrasit) göre, ithal – yerli olma durumuna göre ve boyutlarına (karpuz kömür, portakal kömür, ceviz kömür, fındık kömür, toz kömür) göre farklılıklar göstermektedir.

Kömür Nedir?

Kömür; bitkisel kökenli organik maddeler ve inorganik bileşenlerden oluşan tortul bir kayaçtır. Bataklıklarda bitki ve ağaç kalıntılarının üst üste yığışarak çökelmesi ve milyonlarca yıllık bir süreç içerisinde kimyasal ve fiziksel etkilerle değişime uğraması sonucu oluşur.

Kömür, tüm dünyada da en çok kullanılan madenlerden bir tanesidir. Yeryüzünün en eski madenlerinden birisi olan kömür güvenilir ve düşük maliyetli bir fosil yakıt kaynağı olduğu için çok fazla rağbet görmektedir.

Kömür, kömürleşme süreci denilen kimyasal olaylar sonucu meydana gelmektedir. Kömürün oluşum sürecini kısaca şu şekilde özetlenebilir:

Jeolojik tarihte iki büyük kömür oluşum çağı vardır. Bunlardan en eski olanı Karborifer ve Permiyen dönemleridir. Karborifer ve Permiyen döneminde önce, Devaniyen döneminde Kuzey Yarım Küre’de büyük dağlar oluşmuştur.

Karborifer döneminde bu sıra dağlar havanın etkisiyle aşınmaya uğradı. Irmak ve yağmur sularınca dağlardan aşağılara taşınan kumlar ile öteki kıyılarında birikti; böylece buralarda delmolozlar, çevredeki sığ denizlerin talar, bataklıklar ve sulak düzlükler oluştu.

Bu bataklıklarda dev ağaçlardan oluşan şık ve gür ormanlar yetişti; bu ağaçlardan günümüze kalanların yegâne akrabası kibrit otu denen atalarına hiç benzemeyen minik bitkilerdir. 

Bu yetişen dev ağaçlar öldüklerinde çürümekte olan bitkisel maddelerden oluşan ıslak bir zeminin içine devriliyordu. Su ağaçların çürümesini yavaşlatıyor bunun sonucunda da orman alanı turbalık haline geliyordu. Arz kabuğundaki tektonik hareketler sonucu bu bataklıklar silt ve diğer sedimenterle birlikte derinle gömülmüştür.  Katman sıkıştıkça basıncın, ısının ve bakterilerin yardımı ile içindeki su ve gazlar dışarı çıkar. 

Turba önce linyite (kahverengi kömür) dönüşür. Linyit daha sonrada taş kömüre dönüşür. 

İdeal fiziksel ve kimyasal değişimlere bağlı olarak aşağıdaki kömürleşme seviyeleri görülmektedir:

Kömür Çeşitleri Nelerdir?

Kömür; oluşum sırasında içeriğinde bulunan bitkisel organik atık miktar ve çeşitlerine göre, maruz kaldığı ısı, basınç ve mikrobiyolojik faaliyetlerin durumuna göre farklı şekillerde görülmektedir. Kömür çeşitlerini organik olgunluklarına göre Turba, Linyit, Taş Kömürü, Antrasit ve Grafit olarak sıralayabiliriz:

Turba: Bataklık alanlarda toplanan bitki kalıntılarının toprak altında uzun yıllar boyunca birikmesiyle oluşur. Turba kömürleşmenin ilk aşamasıdır. Tam kömür özelliklerini göstermez.

İçindeki su miktarı yüksektir. Karbon yüzdesi ise 60’ı geçmez. Turbada karbon oranı %25-60 aralığında oynamaktadır. Diğer istatistiklerine bakacak olursak %20-55 oksijen, %5-8 hidrojen ve %0,5-3,5 azot elementleri de bulunur. Karbon oranı %25-60’dır yani karbon oranı düşüktür.

Turba, henüz karbonlaşma safhasını tamamlamamış genç kömürlerdendir. 3000 kalori ve daha altında kalori verir.

Linyit: Linyit, kahverengi kömür olarak da adlandırılmaktadır. En düşük kaliteli kömür sınıfındadır. Linyitin farklı türleri de vardır bunlar; sarı linyit, kahverengi linyit.

linyit coal ile ilgili görsel sonucu

Daha oluşumunu tamamlamamış kömürlerdendir. Karbon yüzdesi 70-80 kadardır. 3000-6000 kalori arasında ısı verir.

Yer kabuğunda bolca bulunur. Evlerde ve pek çok termik enerji santralinde genelde linyit kullanılmaktadır. Bunun sebebi, diğer kömür türlerinin keşfedilen rezerv miktarlarının az olması ve gerekli olan enerji ihtiyacını karşılayamamasıdır.

Taş Kömürü: Kalorifik değeri en kaliteli kömürlerden biridir.  Taş kömürde kömürleşme daha ileri safhadadır. Yüksek kalorili bir kömürdür. Bu nedenle taş kömüründe elde edilen enerji linyitten elde edilen enerjiden daha fazladır. Daha pahalı olduğu için evlerde çok fazla kullanılmak için tercih edilmez.

Türkiye’de Zonguldak bölgesinde çıkarılmaktadır. Taşkömürü kömürleşme derecesi bakımından antrasit ile linyit arasında yer alan bir kömür türüdür. Maden kömürü olarak da bilinir. Karbon ve uçucu maddeler bakımından zengindir. Karbon yüzdesi 75 – 90’ı bulur.

Taşkömürü 6000-9000 kalori arasında yüksek ısı verir ve bu sayede demir, çelik sanayisi için büyük önem taşır. Çeliğin eritilmesi ve şekil verilebilmesi için ihtiyaç duyulan yüksek ve dengeli enerji miktarı ancak taş kömürü gibi yüksek kalorifik değerli kömür kaynaklarından karılanabilmektedir.

coal antrasit ile ilgili görsel sonucu

Antrasit: Antrasit kömürü katı fosil yakıtların en kaliteli olanıdır.
%95′ i karbondan oluşur ve su oranı düşüktür. En sert kömür türü olup yandığında diğerlerinden daha fazla ısı verir.

Doğada çok az miktarda bulunur ve bu yüzden bulunması zordur. Parlak renklidir ve tutuşturulması zordur.

Grafit: Grafit, tabiatta bulunan saf karbondur. Grafitin elmastan asıl farkı amorf yapıda olmasıdır. Grafit, ark lambası kömürlerinin yapımında ve yağlama maddelerinde kullanılır. Kil ile belirli bir oranda karıştırılırsa, kalem ucu yapımına yarayan bir madde elde edilir.

Piyasada satılan kömürler (genel özellikleri: %6 nem, %6 kül ve %6 uçucu madde oranı 20-22 ve kükürt oranı %30 ve 7200-8400 kcal kalorifik değeri) boyutlarına göre ise şu şekilde sıralanır:

Karpuz Kömür: 110-200 mm boyutlarında,
Portakal Kömür: 65-100 mm boyutlarında,
Ceviz Kömür: 25-65 mm boyutlarında,
Fındık Kömür: 13-25 mm boyutlarında
Pirinç Kömür: 5-10 mm boyutlarında ve
Toz Kömür: 0-13 mm boyutlarındadır.

Bunlar dışında odun kömürü ve kok kömürü olarak adlandırılan yakıtlar da bulunmaktadır:

Odun Kömürü: Ağacın havasız ortamda yavaş yavaş kısmen yakılmasıyla elde edilen ve siyah barut üretiminde ve metallerin sert yüzeylerinin kaplanmasında kullanılan “odun kömürü” denir. Hammaddesi daha çok meşe odunundan sağlanır.

Odun kömürü çeşitleri olarak şunları sıralayabiliriz: Çuvallı Mangal Kömürü, Kolilik Odun Kömürü, Mangal Kömürü, Nargile Kömürü, Paketli Mangal Kömürü, Pınar ve Meşe Kömürü, Pres Kömürü gibi.

Kok Kömürü: Taş kömürünün havasız ortamda, bütün uçucu bileşenlerinin giderildiği yüksek sıcaklıklara kadar ısıtılmasıyla elde edilen özellikle bazı önemli ya da önemsiz işlemlerinde kullanılan malzemeye ise kok kömürü denir.

Kok; gerçek anlamda bir kömür değildir. Tabiatta serbest halde bulunmaz, fabrikalarda taş kömürünün içindeki gazların çıkartılmasından sonra elde edilen kömürdür.

Hava Gazı:

Kömürün toz halinde üretildikten sonra yüksek sıcaklıklarda hava ve buharlaştırılması sonucu oluşmaktadır.

Havagazı ilk kez 18. yüzyılın sonlarında ayrımsal damıtma yoluyla İngiltere’de üretildi. Hava gazı elektriğin dünyada yaygınlaşmasından önce sokakların aydınlatılmasında, merkezi ısıtmada ve konutların ısıtılmasında yaygın olarak kullanıldı.

Havagazının yerini zamanla doğal gaz almış olmasına rağmen doğal gazın giderek pahalılaşması üzerine kömürden gaz elde etmek için değişik yöntemler aranmaya başlandı.

2019 Kömür FiyatlarıKömürKomur FiyatKömür FiyatlarıKömür Fiyatları LİstesiKömürün TonuSoma Kömür FiyatlarıTorba kömür Fiyatları

Kömür

Milyonlarca yıl boyunca bitki ve ağaç fosillerinin fiziksel ve kimyasal değişimleri sonucu oluşan kömür, dünya genelinde yaygın olarak kullanılan madenler arasında yer alır. Düşük maliyetli olması tercih edilmesindeki ilk faktördür. Termik santraller ve demir çelik işletmeleri gibi yüksek ısı gerektiren işletmelerde kullanılan taş kömürü, kalori değeri bakımından da zengindir. Soba ve kalorifer kazalarına uygun olmayan ürünün, belli süre yakılarak tuğlalı ısıtma sistemlerinde kullanımı mevcuttur. Daha çok meşe ağacından elde edilen odun kömürü, hayvan yemleri, ilaç sektörü, filtre sanayii ve su arıtma teknolojilerinde tercih edilir. Doğal katı yakıtlar arasında yer alan çeşit, fosil olarak da bilinir. Aynı isimdeki ağacın yakılmasıyla elde edilen meşe kömürü, dayanıklı ve sert yapısıyla birçok alanda kullanılır. Temin edilmesi ve fiyatı açısından son derece ideal olan ürün, kolay yanabilen yapıya sahiptir. Verdiği yüksek enerjiden dolayı sanayide tercih edilen fındık kömür, nem oranı düşük bir ürün olarak öne çıkar. Fındık kabuklarının özel işlemlerle takılarak karbon kalan halidir. İçerisine hiçbir katkı maddesi konmadığı için doğaldır. 7000 - 8000 kalori değeri olan ceviz, limon kömür, ısınma amaçlı olarak kullanıma uygun olmasının yanı sıra yüksek sıcaklık değeriyle ev tipi ısınma aracı olarak kullanıma uygundur. Japonya'da kara elmas olarak bilinen bambu kömürü, moda endüstrisinde yoğun olarak kullanılır. Siz de ısınma ve sanayi alanında oluşan tüm ihtiyaçlarınız için bu ürünlerden birini tercih edebilirsiniz. Dilerseniz Trendyol üzerinden satışa sunulan ithal kömür çeşitlerine göz atarak ihtiyacınız olan ürünü satın alabilirsiniz.

Her Kullanıma Özel Yakıt Çeşitleri

Her Kullanıma Özel Yakıt Çeşitleri

Her kullanıma ve üretim tekniğine göre değişen kömür çeşitleri hem sanayide hem de evlerde yaygın olarak tüketilir. Kovalı kömür sobası ve kalorifer kazanlarında yakılarak ısı elde edilen ürünler, sanayi ve tekstil sektöründe de yoğun olarak tercih edilir. Birkaç tahta parçası ve ateşle tutuşturulan soba kömürü, alt kapak açık olarak kullanıldığında daha verimli hale gelir. Yaydığı ısı ile verimli enerji sağlayan sobalara özel ürünler, kullanım amacına göre seçilir. Kazanlarda kullanıma uygun üretim teknikleriyle elde edilen kalorifer kömürü, çevre dostu seçimlerle öne çıkar. Kalori değeri yüksek seçimlerle binalarda ısı kaybının azalmasını sağlayan çeşitleri, bütçenize uygun koşullarda satın alabilirsiniz. Kahverengi, mavi kömür olarak tabir edilen linyit, termik santrallerde yaygın olarak kullanılır. Kül ve nem miktarı fazla olan ürün, düşük ısıl değere sahiptir. Doğal yakıta göre daha uzun süreli yanan kömür briketi, sıkma ya da pres olarak bilinir. Yüksek basınç altında sıkıştırılarak üretilen çeşitler, kalori bakımından da son derece idealdir. Her çeşit ürün kömür kazanı içerisinde tercih edeceğiniz şekilde kullanılır. Özellikle çeşitli ağaçların fosilleşmesiyle elde edilen çeşitler, günlük ihtiyaçların karşılanmasında kullanılır. Çok yoğun olarak bulunan linyit kömürü, fosil yakıt olarak çevreyi korur. Sobalarda kullanım için uygun olan kömür kovası, malzemelerin kolay taşınmasına destek olur. Uygun boyutlarda tercih edilen kovalar, sobanın boyut ona ve genişliğine uygun olarak seçilir. Farklı kalitelere sahip pres kömür nargile ve balık pişirmek için uygundur. Yüksek kalorili ve %100 doğal olan dumansız kömür, meşe ağacından üretilir. Karbon piroliz yöntemi ile üretilen çeşitlerde koku oluşumu olmaz. Madenden çıkan yakıtları taşımak için üretilen kömür vagonu, tekli veya çoklu olarak tercih edilir. Tekerlekli sistemi sayesinde tüm ürünlerin kolaylıkla ocaklara taşınmasına yardımcı olur. Sindirim sistemini rahatlatıcı etkisiyle bilinen hap, bitkisel yakıt ve farklı otlardan oluşur. Gaz ve şişkinlik gibi sorunlarda tercih edilen ürünleri ve diğer tüm yakıt çeşitlerini Trendyol farkıyla alabilirsiniz.

Kişisel Bakımlara Özel Doğal İçerikli Ürünler

Kişisel Bakımlara Özel Doğal İçerikli Ürünler

Genellikle yakıt olarak ısınmadan kullanılan yerli, kömür özellikleri, türleri bakımından farklı alanlarda tercih edilir. Toksin ve alerjiler üzerinde etki gösteren kömür tozu, krem olarak kullanıma uygundur. Hem sağlık hem de ısınmada kullanılan türler, yapımı ve elde edilmesi sırasında farklı işlemlerden geçirilir. Çizim ve portre yapımında kullanılan kömür kalem, sıkıştırılmış odundan elde edilir. Yüksek oranda kontrastlı çizimler yapmak için kullanılan kalemler, sanat severler tarafından tercih edilir. Gözenekleri sıkılaştırarak kırışıklıkların giderilmesini sağlayan kömür maskesi, göz altı torbalarının oluşumunu azaltır. Cildi ölü hücrelerden arındıran kömür sabunu, gözenekleri açarak daha sağlıklı olmasını sağlar. Kömür diş macunu, ağızda oluşan koku ve plak ile mücadele ederek daha sağlıklı bir nefes elde etmenize yardımcı olur. Cildin daha steril olarak temizlenmesine destek olan kömür ağda, peeling, gözenek arındırıcı özelliğe sahiptir. Haftalarca pürüzsüz bir ten elde etmek için kullanılan ağda, her bölgede güvenli olarak uygulanabilir. Normal cilt tiplerine uygun olan peeling, yağ dengesini koruyarak gözeneklerin açılmasını sağlar. Siyah noktaların azalmasını destekleyen ürünler, cildin pürüzsüz ve taze görünmesine yardımcı olur. Saç derisinde çevresel ve genetik etkenler sonucu oluşan kir ve yağı derinlemesine temizleyerek arındıran kömür özlü şampuan, uzun süreli temizlik oluşmasına katkıda bulunur. Kadın ve erkek müşteriler için farklı olarak üretilen şampuan, saç derisinin doğal yapısını korur. Kepek oluşumunu da önleyen ürünler, saç bariyerini güçlendirerek stres ve kirlilik sonucu oluşan faktörleri ortadan kaldırır. Dilerseniz saç ve cilt bakımınız için faydalı olan tüm ürünleri Trendyol'dan inceleyerek satın alabilirsiniz.

Mangallık Yakıt Seçimleri

Mangallık Yakıt Seçimleri

Piknik ve ısınma amacıyla kullanılan kömür fiyat ve performansıyla her bütçeye uygundur. Hem sobalarda hem de kazanlarda ısınma amacıyla kullanılan ürünleri sağlık ve keyif zamanlarında da kullanabilirsiniz. Et ve balık pişirmeye uygun mangallık kömür seçimlerinizle piknik keyfi yapabilirsiniz. Uzun süre kor halinde kalabilen seçimler, mangal sırasında verdiği ısıyla etlerinizin kızarmasını sağlar. Mangalı daha kolay yakabilmeniz için kullanılan kömür tutuşturucu malzemelerle daha keyifli zamanlar geçirebilirsiniz. Nargile yakmak için kullanıma uygun tasarlanan kömür ocağı, ütüsü elektrikli ve ısıl yakıtlı olarak tercih edilir. Mini boyutuyla her alanda ihtiyaç duyulan çeşitler, evde ve açık alanlarda kullanıma uygundur. Ahşap saplı yapısıyla öne çıkan ütü, üstten açılır hazinesine yakıt konarak kullanıma uygundur. Yakıt sobası ile aynı çalışma prensibine sahip ürünler, nostaljik görünümüyle öne çıkar. Mangal ve barbekü kullanıma uygun kömür maşası, küreği, farklı uzunluklara sahiptir. Mangallarda et pişirmeye yönelik kullanılan kömür barbekü, ızgarası, maşası farklı çap ve boyutlarda üretilir. Galvaniz materyalden yapılan ahşap saplı kürek, soba ve mangal kullanımına göre seçilir. Paslanmaz gövde tasarımına sahip kömür semaver, kullanım detayına göre tek veya çift musluklu olarak tercih edilir. Açık alanlarda çay demlemek için kullanılan ürünler, kaliteli yapılarıyla uzun süre kullanım imkanı oluşturur. Soba, mangal ve barbekülerde odun tutuşturmakla için kullanılan jel, kokusuz yapısıyla dikkat çeker. Odunun üzerine döküldüğünde kısa sürede size istediğiniz ısıyı sağlayan ürünler farklı renklerde üretilir. Sizi mangal başında uzun süre bekleme zahmetinden kurtaran ürünler, farklı boyutları sayesinde her kullanıma uygundur. Kokusuz olması sayesinde her alanda güvenle kullanılır. Siz de tüm çeşitleri bir arada bulabileceğiniz Trendyol üzerinden istediğiniz ürünü satın alabilirsiniz.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir