Burundan mideye hortum

Burundan Mideye Hortum

burundan mideye hortum

24 Saatlik pH Monitörizasyonu


24 Saatlik pH monitörizasyonu nedir?

  • Gastroözofageal reflü hastalığını gösteren güvenilir bir testtir.
  • Mide asit içeriğinin yemek borusuna geçiş yapıp yapmadığı bu test ile anlaşılır.
  • Hastalarda genellikle iyi tolere edilebilen bir tanı yöntemidir.
  • Yaklaşık 1 mm çapındaki özel bir kateter burundan yemek borusuna yerleştirilerek aside duyarlı ölçüm noktaları yemek borusunun değişik seviyelerindeki pH ölçümünü yapar ve kateter ile bağlantılı pH cihazı 24 saat boyunca kayıt alır.
  • Yemek borusunun aside maruz kaldığı toplam süre (reflü sayısı, 5dk dan uzun süren reflü sayısı, reflü ataklarının gıda alımı ve pozisyonla olan ilişkisi, uyku sırasında oluşan reflü miktarı, reflü-belirti ilişkisi) kayıt edilir.
  • Normal bir insanda belli bir miktarda ve belli aralıklarla özofagusun belli noktasına kadar mide asit içeriği geçişi olabilmektedir. Yalnız sınırların aşılması ve patolojinin olabilmesi için test genel anlamda değerlendirmeye tabi tutulmaktadır.
  • 24 saatlik pH monitörizasyonu yapılması için hastada aşağıdaki belirtiler olmalıdır:
    • Tipik reflü semptomları (göğüs kemiği arkasında yanma hissi, yenilen yiyecek ve içeceklerin kusma olmaksızın ağza geri gelmesi, ağza acı ve/veya ekşi su gelmesi, geğirme, şişkinlik,  yutma güçlüğü, ağrılı yutma) olan ancak endoskopide reflü bulguları saptanmayan hastalarda
    • Atipik reflü semptomları (ses kısıklığı, uzun süre devam eden kuru öksürük, kalp nedenli olmayan göğüs ağrısı, açıklanamayan solunum sistemi belirtileri, boğazda yabancı cisim hissi, ağız kokusu, diş çürüğü) olan hastalarda
    • Gastroözofageal reflü cerrahisi öncesi ve sonrası

 24 Saatlik pH monitörizasyonu işlemi aşamaları nelerdir?

  • 24 saatlik pH monitörizasyonu, burundan lokal anestezi uygulanarak yapılan ayakta tedavi yöntemidir. Çoğu insan işlem süresince sıkıntı yaşamaz.
  • Mide fonksiyonunu etkileyebilecek ilaçlar kullanılıyorsa kullanılan ilaç grubuna göre belirtilen zaman diliminde alımı durdurulmalıdır.
    • İşlemden 1 gün önce kesilecek ilaçlar: antiasit ilaçlar (Rennie, Gaviscon, Talcid,vb.)
    • İşlemden 3 gün önce kesilecek ilaçlar: H2 reseptör blokerleri (Ranitab, Famodin, Axid, Famoser, vb.
    • İşlemden 7 gün önce kesilecek ilaçlar: proton pompa blokerleri (Lansor, Omeprol, Lanzedin, Nexium, Panto, Panthec, Pariet,vb.)
  • İşlemden en az 6 saat önce katı ve sıvı gıda alınmamalıdır.
  • İlk olarak birim sekreterliğimiz tarafından kaydınız alınır.
  • Laboratuvarımızda işleme alındığınızda her iki burun deliğinden lokal anestezi uygulaması yapılır.
  • Laboratuvarımızda işlemlerde kullandığımız cihaz hazır olduktan sonra 90 derecelik açıyla dik oturmanız istenir.
  • Kateter burnunuzdan yemek borunuza tekniğine uygun şekilde talimatlara uyduğunuz sürece kolay bir şekilde ilerletilir.
  • Kateter nefes almanızı engelleyecek bir durum oluşturmayacaktır.
  • 24 saatlik pH monitörizasyonu cihazına bağlı olan kateter yüzünüze yapışkan bant yardımıyla sabitlenir.
  • 24 saat boyunca günlük aktivitelerinize devam etmeniz istenir ve ölçüm süresi boyunca dikkat etmeniz gerekenler belirtilir:
    • Günlük fiziksel aktivitelere devam edilir.
    • Gün boyu dik pozisyonda kalmanız önemlidir.
    • Yalnızca gece uyku için yatılmalıdır.
    • Banyo yapılmamalıdır.
    • Asitli, karbonatlı içecekler ve alkol tüketilmemelidir.
    • Asit baskılayıcı ilaç, laksatif, antiasit, aspirin veya non-steroid antiinflamatuar ilaç kullanılmamalıdır.
  • 24 saat tamamlandıktan sonra kateter çıkartılır.

24 Saatlik pH monitörizasyonu riskleri nelerdir?

  • İşlemin bilinen hayati riski yoktur.

PERKÜTAN GASTROSTOMİ-JEJUNOSTOMİ (KARINDAN CİLTTEN GİREREK, MİDE VE BARSAĞA BESLEME TÜPÜ YERLEŞTİRİLMESİ)

Nedir?

Perkütan gastrostomi ve jejunostomi, herhangi bir nedenle ağızdan beslenmesi mümkün olmayan hastalarda beslenmenin sağlanması için ince tüpler yarıdımı ile mideye veya ince barsağa girilerek beslenmenin bu kateter ucundan verilecek gıda takviyesiyle devam ettirilmesidir.

Niçin Yapılır?

Yapılmasındaki temel neden hastanın beslenmesinin devam ettirilmesidir. Baş boyun bölgesindeki, yemek borusundaki tümörlerin basısına bağlı olarak, nörolojik nedenlere bağlı olarak, bu bölgeye uygulanan radyoterapi ve kemoterapiye bağlı olarak gelişen darlıklar sonucunda hastanın normal olarak ağızdan gıda alabilmesi yutma fonksiyonlarını yerine getirmesi mümkün olmayabilir. Bazen barsaklardaki basınç artışına engel olmak için mide içeriğinin dışarı alınması gerekli  olabilir. Hasta bir aydan uzun süredir ağızdan beslenemiyorsa veya beslenemeyecekse perkütan gastrostomi ve veya jejunostomi tüpü yerleştirilmesi önerilir. Bundan daha kısa süren beslenme kısatlanmalarında burundan mideye ya da  burundan ince barsaklara bırakılan ince bir boru yardımı ile beslenme devam ettirilebilir. Şayet yaygın karın içi sıvınız(asidiniz) varsa, kanama bozuklukları varsa, giriş rotasında engeller varsa, karın zarı iltihabı varsa işlem uygulanamaz. İşlemlerin büyük bir kısmı teknik olarak başarıl bir şekilde sonuçlandırılır.

Nasıl Yapılır?

Hastaya gerekli pozisyon verildikten sonra ve sterilizasyon sağlandıktan sonra, sedasyon altında, burundan mideye veya ince barsağa ilerletilmiş ince boru yardımı ile mide veya ince barsak kontrastlı ilaç ve hava ile şişirilir. Giriş yeri işaretlenir ve lokal anestezi uygulanır. Teller ve borular yardımı ile mide içine ve barsağa girilir. Midede ve barsak içinde olunduğu tespit edildikten sonra beslenme tüpü yerleştirilir. Diğer teller ve borular çekilerek işlem sonlandırılır. İşlem esnasında mideyi karın duvarına sabitlemek için dikişler kullanılabilir. Bu dikişler yaklaşık 2 hafta sonra çıkarılıabilir. Öncelikle su verilerek tüpün çalışıp çalışmadığı kontrol edilir. Tüpü çalıştığı izlendikten sonra hastaya tüp temizliğinin nasıl yapılacağı gösterilir.

İşleminin Riskleri ve Komplikasyonları

1- Giriş yerinde kanama, enfeksiyon, abse, sepsis

2- Giriş yolundaki organlarda yaralanma, delinme, zedelenme

3- Tüplerin yer değiştirmesi, kırılması

4- Kontrasta bağlı komplikasyonlar

Önce Yapılması Gerekli İşlemler:

1- İşlemden önce hasta en az 8 saat aç olmalıdır. İşlemden 8 saat  önceye kadar sıvı alımı devam etmelidir. Bundan sonra sıvı alımı damar yoluyla yapılacaktır. Acil durumda bu şart aranmaz.

2- İşlemden önce kanın pıhtılaşma özelliklerini gösteren hemostaz testleri (INR, APTT, fibrinojen, trombosit sayımı) ve kan ile bulaşan hastalıklar için (Hbs, HIV ve HCV) testler yapılmış olmalıdır. Hemostaz testleri istenilen seviyede değilse pıhtılaşmayı önleyen ilaçların alımının kesilmesi ve uygun tedavi verilmesi gerekir. Oral antikoagülan ilaç kullanan hastalar işlemden gün önce ilaçlarını kesmelidirler.

 3- Kullanılan kontrast madde böbrek hasarı oluşturabileceğinden BUN, kreatinin testleri de yapılmış olmalıdır.

 4- İşlem öncesinde hastanın sürekli kullandığı kalp ve tansiyon ilaçları gibi ilaçları almasına devam etmelidir. Hasta ilaçlarını sabahları alıyorsa az bir miktar suyla içmelidir.

5- Şeker hastası olanlar şeker hastalığı ile ilgili kan şekeri düşürücü ilaçları, aç kaldıkları için almamalıdırlar. Şeker düşürücü olarak metformin(glucophage) kullanan hastalar mutlaka durumu doktoruna bildirmeli, bu ilaç işlemden önce ve sonra 48 saat kullanılmamalıdır.

6- Bazı işlemler öncesi damardan veya kalçadan koruyucu antibiyotik yapılabilir.

7- İşlem öncesi radyoloji servisine indirilmeden önce ya da işlem öncesi paranteral (damardan veya kas içerisine)sakinleştirici veya gerekirse diğer ilaçlar verilir. Sakinleştirici sizi rahatlatacak ,uyuklamaya neden olmasına rağmen muhtemelen işlem sırasında uyanık olacaksınız.

Sonra Yapılması Gerekli İşlemler

     İşlem bittikten sonra giriş yeri el ile basılarak kanama durdurulacaktır. Kanama durdurulduktan sonra tekrar kanama olmaması için bandajlanabilir.

     Hasta işlem sonrası en az 4 saat yatakta yatacaktır. İşlemden sonra aksi söylenmedikçe saat sonra yemek yenilebilir. Kontrast maddenin bazı yan etkilerinin oluşmaması için bol miktarda sıvı alımı faydalı olacaktır. Hasta bir süre hastanede gözlem altında tutulacaktır. Tüp temizliği v ebakımının sağlanması hastaya anlatılacaktır.

 

 

Nazogastrik sonda hangi amaçlarla uygulanmaktadır?

İçindekiler:

  1. Nazogastrik sonda hangi amaçlarla uygulanmaktadır?
  2. Burundan sonda neden takılır?
  3. Nazogastrik sonda hangi hastalara takılır?
  4. Kateterin midede olup olmadığını anlamak için en güvenilir yöntem nedir?
  5. Buruna takılan hortum nedir?
  6. NG hangi durumlarda takılır?
  7. Nazogastrik sonda takılmış hastanın bakımında dikkat edilecek noktalar nelerdir?
  8. Burundan hortum neden?
  9. Nazogastrik sonda ile beslenme hangi durumlarda takılır?
  10. Nazogastrik emme nedir?
  11. Mide Entübasyonu ne demek?
  12. Burundan beslenme nasıl oluyor?
  13. Nazogastrik yolla beslenmede nelere dikkat edilir?
  14. Nazogastrik sonda kaç günde bir değişir?
  15. Mide neden burundan yıkanır?
  16. Mide Entübasyonu hangi yöntemlerle yapılır?

Nazogastrik sonda hangi amaçlarla uygulanmaktadır?

NAZOGASTRİK SONDAUYGULAMASI NEDİR VE NEDEN YAPILIR? mide dilatasyonu) yemek borusu tahribatını ve oluşabilecek enfeksiyonları önlemek. 3. Zehirlenme durumlarında mide içini yıkayıp zehirli maddeleri uzaklaştırmak. 4.

Burundan sonda neden takılır?

Nazogastrik sonda(NGS), erken postope- ratif dönemde mide içeriğini boşaltmak, bilin- ci kapalı hastada aspirasyonu önlemek ve beslenmeyi sağlamak gibi amaçlarla kullanılır. Literatürde, nazogastrik sondanın yerleştirilme- si ve kullanımı ile ilgili, pek çok komplikasyon- dan bahsedilmiştir.

Nazogastrik sonda hangi hastalara takılır?

Hem tanı hem tedavi amaçlı yerleştirilen nazogastriktüpler genellikle intoksikasyon durumlarında irrigasyon ve drenaj, oral alım zorluğunda ilaç uygulama ve beslenme amaçlı, entübasyon öncesi balon valf maske solutmasında oluşan gastrik gerginliğin azaltılması gibi durumlarda veya acil gelişen akut batın gibi veya gis

Kateterin midede olup olmadığını anlamak için en güvenilir yöntem nedir?

Hastada NGT'ün midede olup olmadığınıkontrol etmek için iki yol kullanılır. Birincisi mideiçeriğini aspire edip pH'ını değerlendirerek, ikincisi röntgen filmi çekilerek tüpün doğru yerde olup olmadığıkontrol edilir. 1ml'den az mideiçeriğini aspire etmek pH'ı değerlendirmek için yeterlidir.

Buruna takılan hortum nedir?

Share: Özellikle hastanın mide içeriğinin boşaltılması, gaztrik lavaj ve kusma sonucu aspirasyon riski olan hastalara Burun deliklerinden girilerek mideye erişim sağlanmasıdır.

NG hangi durumlarda takılır?

Nazogastrik sonda ( Beslenme sondası ) neden takılır ?
  • Mide kanamaları durumda ( kanamayı boşaltmak ve kanamayı durdurmaya yönelik müdahaleler için )
  • Zehirlenme durumlarında (toksik maddeleri boşaltmak ve mideyi yıkamak)
  • Bilinci kapalı hastalarda beslenmeyi sağlamak için,
Daha fazla öğe

Nazogastrik sonda takılmış hastanın bakımında dikkat edilecek noktalar nelerdir?

Bu hastalarda şunlara mutlaka dikkat edilmelidir:
  • Beslenme sırasında nazogastrik sonda yerinde olmazsa verilen gıdalar akciğere kaçabilr.
  • Nazogastrik sondanın midede olduğu kontrol edildikten sonra sondanın buruna giriş yerinde flaster ile yapılan tespitin ne çok gevşek olması ne de çok sıkı olması gerekir.
Daha fazla öğe

Burundan hortum neden?

Özellikle hastanın mide içeriğinin boşaltılması, gaztrik lavaj ve kusma sonucu aspirasyon riski olan hastalara Burun deliklerinden girilerek mideye erişim sağlanmasıdır. Mide erişimin güvenli olarak sağlanmasının yanında, özellikse intoksikasyon durumlarında aktif kömür uygulamsı için oldukça güvenli bir yöntemdir.

Nazogastrik sonda ile beslenme hangi durumlarda takılır?

Nazogastrik sonda ( Beslenme sondası ) neden takılır ?
  1. Mide kanamaları durumda ( kanamayı boşaltmak ve kanamayı durdurmaya yönelik müdahaleler için )
  2. Zehirlenme durumlarında (toksik maddeleri boşaltmak ve mideyi yıkamak)
  3. Bilinci kapalı hastalarda beslenmeyi sağlamak için,
Daha fazla öğe

Nazogastrik emme nedir?

Nazogastrikaspirasyon (emme), mide içeriğinin tüp yoluyla boşaltılması işlemidir. Nazogastrikaspirasyon esas olarak gastrointestinal obstrüksiyonu olan hastalarda gastrointestinal sekresyonları ve yutulan havayı çıkarmak için kullanılır.

Mide Entübasyonu ne demek?

Mideye; burun, ağız ya da gastrostomi açıklığı yolu ile tüp (sonda) yerleştirilmesine mide entübasyonu(gastrik entübasyon) denir.

Burundan beslenme nasıl oluyor?

Nazogastrik beslenmeise burundanmideye bir tüp aracılığıyla ulaşım sağlanarak yapılan beslenmedemektir. Hastanın burnundan yerleştirilen tüp midesine (nazogastrik tüp) veya bağırsağına (nazoenteral tüp) ulaştırılır. Nazogastrik Tüp: Beslenmetüpü buruniçinden, yutaktan ve yemek borusundan geçer ve midede son bulur.

Nazogastrik yolla beslenmede nelere dikkat edilir?

Nazogastriksonda ile beslemeye az az ve yavaş yavaş başlanmalıdır. Enjektör besin ile doldurulduktan sonra besleme işlemi yavaş bir şekilde yaklaşık dakikada yapılmalıdır. Besinler hızlı verilirse bulantı kusma olabilir. Besleme bittikten sonra yaklaşık 1 saat kadar hastanın başı yüksekte tutulmalıdır.

Nazogastrik sonda kaç günde bir değişir?

Silikonlu nazogastriktüplerin iki ayda bir, silikonsuz tüplerin ise onbeş günde birdeğiştirilmesi önerilir.

Mide neden burundan yıkanır?

anamnezlerde "ng" olarak kısaltılan faideli boru. klinik ve acil deneyimlerime dayanarak söylüyorum ki intihar etmeme nedenlerinin en başında gelen nedenlerdendir. burundantakılıp mideyekadar uzatılan bu mideyıkama tüpüdü çoğunlukla midezehirlenmesi olan hastalarda mide yıkanmasıamaçlı kullanılır.

Mide Entübasyonu hangi yöntemlerle yapılır?

Mideye; burun, ağız ya da gastrostomi açıklığı yolu ile tüp (sonda) yerleştirilmesine mide entübasyonu(gastrik entübasyon) denir.

Nazogastrik Beslenme Sondası Hastaya Nasıl Uygulanır?

Nazogastrik Beslenme Sondası Nedir?

Nazogastrik sonda diğer bir adıyla beslenme sondası midesinde rahatsızlık olan hastalarda beslenme veya tedavi amaçlı bir hortum aracılığıyla, ağız veya burundan mideye indirilerek uygulanan bir cerrahi işlemdir. Doktorun isteğine bağlı olarak nazogastrik beslenme sondası takılır. Sondanın uygulanması hastanın yaşına ve cinsiyetine göre değişiklik gösterir.

Evde Beslenme Sondası Takılması

Nazogastrik beslenme sondası İzmir Hemşire Ekibinin de desteği ile hastanın yatağında takılabilmektedir.

Nazogastrik Beslenme Sondası Neden Takılır?

Beslenme sondalarının takılacağı durumlar genel olarak şunlardır;

  • Üst gastrointestinal sistem (GİS) kanamalarının tedavisi

  • Mide içeriğinin toplanması

  • Mide lavajı olduğu durumlar (Mide zehirlenmelerinde ilk yardım)

  • Mide salgılarının aspirasyonunu

  • Hastaya ilaç verme

  • Beslenmenin yapılması ve ameliyat sonrası kusmanın önlenmesi

Nazogastrik sonda uygulaması doktorun ihtiyaç gördüğü durumlarda uygulanır. Uygulamada değişkenlik gösteren unsurlar vardır. Bunlar; yaş, cinsiyet ve uygulama amacıdır. Özafagus varis kanamalarında kanamayı durdurmak amaçlı, yutak borusunu şişirerek kanamaya basınç ile müdahale edilmesi için medikal işlem olan Sengstaken-Blakemore sonda uygulanır.

Sonda Uygulanırken Dikkat Edilecek Noktalar

Nazogastrik beslenme sonda aspirasyon işlemi aralıklı olarak uygulanmalıdır. Aksi takdirde mide mukozasının tahriş olmasına neden olacağı gibi beslenme sondasının mide mukozasına yapışıp tıkanmasına da neden olabilir.

Sondanın uygulanması esnasında yutkunmada bir problem yaşandığı takdirde sonda geri çekilmelidir. Daha sonra işlem aynı şekilde tekrar uygulanmalıdır.

Eğer sondanın ucundan hava sesi geliyorsa veya hasta öksürmeye başladıysa sonda solunum yollarını ulaşmıyor demektir. Sondayı geri çekmek ve işlemi daha sonra tekrar uygulamak gerekir.

Sondanın Uygulanma Aşamaları

  1. Nazogastrik beslenme sondası uygulanmadan önce, doktorun işlemi onaylayıp onaylamadığına bakmak gerekir. Doktor onaylamadığı sürece aspirasyon işlemi yapılamaz. Malzemelerin hepsinin hazırlanıp kullanılacağı sıraya uygun olarak yerleştirilmesi gerekir.

  2. Beslenme sondası uygulanmadan önce hastanın ailesine yapılacak işlem hakkında bilgi verilir, işlem için izin alınıp hastanın kimlik doğrulaması yapması gerekir.

  3. Uygulamadan önce ellerin mutlaka yıkanması gerekir.

  4. Hasta dik oturtulmalıdır, eğer dik bir şekilde oturamıyorsa sol tarafa yanal bir pozisyonda yatırılmalıdır.

  5. Sonda takılacak hastanın göğüs bölgesi bir havlu veya örtü yardımıyla kapatılır.

  6. Hasta veya hastaya yardımcı bir kişi böbrek küvetini çene altında tutmalıdır.

  7. Hastada diş protezi veya gözlük gibi sağlık aparatları varsa çıkartılmalıdır.

  8. Sonda takılırken önemli durumlar için veya hastanın isteğine bağlı işlemi durdurmak için el hareketleriyle işaretler belirlenmelidir. Örneğin hasta işlemi durdurmak istediği durumda elini kaldırıp dur işareti yapabilir.

  9. İşlem uygulanırken daha steril olması açısından eldiven giyilmelidir.

  10. Işık kaynağıyla hastanın burun deliklerine bakılır ve burun delikleri sırayla kapatılarak hastadan nefes alıp vermesi istenir.

  11. İşlem sırasında hangi el kullanılıyor ise diğer elin olduğu tarafa geçilir.

  12. Ölçüm yapılırken kateterin nereye kadar itileceği belirlenir.

  13. Hastanın sakin olması ve düzenli bir şekilde nefes alıp vermesi gerekir.

  14. Eğer doktor tarafından söylendiyse, hastanın burnuna sprey sıkılır. Bunlar; vazokonstrüktür ve dadekonjestan spreyleridir. Bu spreyler hastanın dil köküne doğru sıkılır.

  15. Kateteri tutarken ellerin rahatça hareket edebilmesine dikkat edilir.

  16. Hastanın başı kalkık olmalıdır.

  17. Sonda uygulama işlemi sırasında hafif hareketlerle, kateter burun deliğinden aşağıya doğru döndürülerek indirilir. Eğer işlem ağızdan uygulanacaksa yine aynı şekilde hastanın dilinin üzerinden aşağıya doğru döndürülerek indirilir.

  18. Tüpün özafagusa kolay bir şekilde girmesi için baş hareketleri çok önemlidir.

  19. Hasta tüp iletilirken yutkunduğu takdirde kateter daha rahat bir şekilde ilerler.

  20. Eğer hasta öğürmeye başlarsa kateter çıkartılmadan bir süre beklenilir.

  21. Kateterin mideye inip inmediğini kontrol etmek için;

  • Kateter midede değilse hasta konuşamaz bu yüzden hastadan konuşması istenir.

  • Midenin aspire edilmesi için enjektörü kateterin distal ucuna takarak mide içeriğinin gelip gelmediğinin kontrol edilmesi gerekir. Mide içeriğinin gelmediği durumda hastanın tekrar aspire edilmesi gerekir.

  • Kateterin burnu tamamen kapatmaması açısından hastanın nefes alış biçimi değerlendirilir. Kateterin distral ucu klemplendikten sonra serbest drenaj torbasına bağlanır. Kateter flasterle hastanın giysisine tutturularak gerileme önlenir. Bölümün ölçülüp kaydedilmesi için kateterin burundan çıktığı nokta işaretlenir.

  1. Sonda uygulama işlemi bittikten sonra gözlemler kayıt edilir.

Nazogastrik Beslenme Sondası’nın bakımı için;

  • Flasterler değiştirilmelidir.

  • Sonda birkaç günde bir diğer burun deliğine takılmalıdır.

  • Hastanın sık sık burun ve ağız temizliği yapması gerekmektedir.

  • Drenaj amaçlı takılan sondanın açıklığı kontrol edilip sıvı miktarı kaydedilmelidir.

Nazogastrik Beslenme Sondası’nın çıkarılması için öncelikle steril bir ortam yaratılması gerekmektedir. Daha sonra tüm malzemeler yerleştirilir ve yavaş bir şekilde kateter ve flaster çıkartılır.

Hasta bir süre nefesini tuttuktan sonra kateter buruna paralel olarak çıkartılır ve hasta rahat bir pozisyonda yatırılır.

nest...

gelişim planı örnekleri 2022 doğum borçlanmasi ne kadar uzaktaki birini kendine aşık etme duası 2021 hac son dakika allahümme salli allahümme barik duası caycuma hava durumu elle kuyu açma burgusu dinimizde sünnet düğünü nasil olmali başak ikizler aşk uyumu yht öğrenci bilet fiyatları antalya inşaat mühendisliği puanları malta adası haritada nerede