bacak kas yırtılmasına ne iyi gelir / Kas Yırtılması Nedir? Nasıl Tedavi Edilir? – Özkaya Tıp Merkezi

Bacak Kas Yırtılmasına Ne Iyi Gelir

bacak kas yırtılmasına ne iyi gelir

Kas yırtılmasına ne iyi gelir? Kas yırtıkları nasıl tedavi edilir, nasıl geçer?

Kasların aşırı zorlanması sonucu ortaya çıkan yırtılmalar genellikle bacaklarda görülür. Omuz ve kol kısmındaki yırtıkların tedavisi birkaç hafta sürer. Ancak vücudumuzdaki en büyük kas kütlesine sahip olan bacaklarda tespit edilen yırtıkların tedavi süreci çok daha uzundur.

Kas yırtılmasının nedenleri ve belirtileri nelerdir?

1- Ağır şeyler kaldırmak:

Yaşlandıkça kol ve bacaklardaki lifler zayıflamaya başlar. Ağır şeyler kaldıran ve taşıyan kişilerin zaten zayıf olan lifleri kopabilir.

2- Vücudu fazla zorlamak:

Uzmanlara göre günde en fazla 1 saat spor yapılmalıdır. Spor yapanlar dambıllarla çalışmaya başlamadan önce koşu bandı ve bisiklet gibi kardiyo aletlerinde en az 20 dakika ısınmalı.

3- Temas sporları:

Başta futbol ve basketbol olmak üzere birçok temas sporunda alınan darbeler travmaya yol açar. Bu da kas- iskelet sisteminin zarar görmesine neden olur.

En sık görülen belirtiler; kas ağrısı, şişkinlik, sık aralıklarla tekrarlanan kramplardır. Devam eden şikayetlerde mutlaka bir ortopedi uzmanına gidilmelidir.

Kas yırtılmasına ne iyi gelir?

Genellikle masajın kas yırtılmasına iyi geldiği zannedilse de tam aksine uygulanan masaj teknikleri kasların daha çok zarar görmesine neden olur. Kas yırtılmasına iyi gelen besinler ise şu şekilde sıralanabilir:

1- Melisa otu:

Son yıllarda en çok tüketilen bitki çaylarının başında gelen melisa otu, kas ve eklem ağrılarına iyi gelir.

2- Süt ve süt ürünleri:

Süt, peynir ve yoğurt kalsiyum açısından oldukça zengindir. Kemik gelişimini destekleyen bu ürünler kasları güçlendirir.

3- Papatya çayı:

Tıpkı melisa otu gibi papatya çayı da kas ağrılarını dindirmede etkilidir.

4- Kivi:

İçerisinde yüksek oranda C vitamini bulunan kivi, kas zedelenmesi ve yırtılması ile ortaya çıkan ağrıları geçirir. Bağışıklık sistemini güçlendiren bu meyve, kireçlenmeye de iyi gelir.

5- Lavanta yağı:

Kemik ve kasların sıkışması da yırtılmalara neden olabilir. Bunun önüne geçmek için doğal kas gevşeticilerden biri olan lavanta yağı kullanılabilir.

Kas yırtıkları nasıl tedavi edilir?

Kas yırtıklarında ilaçla tedavi ve fizik tedavi uygulanır. Doktor bazı durumlarda hastalarına çeşitli egzersiz programları önerebilir.

Kas Yırtılması

Kas Yırtılması Nedir?

Kaslarımız kemiklerimiz kadar sağlam değildir. Gerçekleşen travmalarda daha kolay hasar meydana gelebilir. Genellikle aktivite öncesi yeteri kadar ısınma yapılmadığı için kas yırtığı oluşur. Isınmadan yapılan antrenman ya da maçta kaslar aşırı zorlanmayla yırtılabilir. 

Kas Yırtılması Belirtileri

  • Yırtılma olan bölgede ağrı, şişlik ve kızarıklık görülebilir
  • Aniden kramp girebilir
  • Kuvvet kaybı ve hareket kısıtlılığı oluşabilir
  • İleri derecedeki yırtılmalarda kanama görülebilir

Kas Yırtılması Tedavisi

Kasın yırtıldığı anda bölgeye buz uygulaması yapılmalıdır. Bu uygulamaya 2-3 gün kadar günde 3 kere 20 dakika boyunca devam edilmelidir. 20 dakikayı geçmemeye özen göstermelisiniz. Cilde zarar vermemek adına yırtılan bölgeyle buz arasına havlu koymanızda fayda vardır. Bunun yanı sıra dinlenmek, bandajlama yapmak, yırtık koldaysa omuz askısı kullanmak gerekebilir.

 

Kas yırtıkları, günümüz dünyasının getirdiği önemli problemlerden olan hareketsizliklere ve oturuş bozukluklarına bağlı olarak çok daha sık görülmeye başlamıştır. Bu tarz yırtıklar insan yaşamını tehdit etmediği için her ne kadar fazla ciddiye alınmasa da, özünde ciddi rahatsızlıkları işaret edebilir. Bir sporcu için kas yırtılması, egzersizleri yanlış yaptığının bir göstergesi olabilirken, bir ofis çalışanı için kas yırtığı, oturuş bozukluğuna dikkat etmesi gerektiğini işaret eder. Hangi seviyede olursa olsun, kas yırtılmaları ciddiye alınmalıdır ve bir doktor kontrolünden geçmekte yarar vardır.

Kas Yırtıkları Nedir?

Kaslar liflerden oluşmaktadır. Bütün iskelet sistemi yapısında bulunurlar ve insanoğlunun hareket etmesini sağlarlar. Nedeni her ne olursa olsun, lifleri kopacak seviyede zorlayan her durum, kas yırtılmasına sebep olabilir. Beraberinde kanamalara da neden olur. Böylece şişlikler ve ağrılar meydana gelir. Kaslarda yaşanan yırtılmalar, aşırı kanlanma nedeniyle kolay iyileşmektedir.

Kas Yırtığı Belirtileri Nelerdir?

Kas yırtığı belirtileri genellikle her insanda aynı düzlemde ilerler. Fakat yırtılmanın boyutuna bağlı olarak semptomların şiddeti değişiklik gösterebilir.

  • Kasın ağrıması ve hassaslaşması
  • Şişme ve renk farklılığı oluşması
  • Basit hareketleri yaparken zorlanma, kramp girmesi
  • Kas gücünün bariz şekilde azalması, ağır yırtıklarda fonksiyon kaybı
  • Yırtılmanın yaşandığı kasta boşluk ya da eziklik hissi

Bütün bu belirtiler lif yırtılması gibi durumları işaret etmektedir. Bu tarz belirtilerin şiddetinin düşük olması, insanlar arasında küçümsenen bir durum olmasına neden olsa da, ileri seviye yırtıkların hareket kayıplarına yol açabileceği unutulmamalıdır. Örneğin omuzda kas yırtılması belirtileri arasında olan ödem oluşması halinde, bütün bir kolun hareketliliği zarar görebilmektedir. Çünkü omuz kas yırtığı, kolun diğer bölgelerindeki hareketliliği de etkiler.

Kas Yırtıkları Neden Oluşur?

Kas yırtılmalarının genel sebebi, aniden gelişen ters hareketlerdir. Yırtılmaların nedenleri kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Bir sporcu için ters bir hareket yapmak yırtılmaya sebep olabilirken, yaşlı bir insan için basit bir hareket bile yırtılma yapabilir. Bazı insanlar da mesleki olarak gerekliliği olan bir işi yaparken kas yırtılmasıyla karşı karşıya kalabilir. Isınmadan gerçekleştirilen ani hareketler ve egzersizlerde, yırtılmalar kaçınılmazdır.

Kas Yırtığı Tedavi Yöntemleri

Kas yırtığı tedavisinde çoğu hastaya ortak tedavi yöntemleri uygulanır. Burada önemli olan yırtığın bölgesidir. Omuzda kas yırtılması yaşayan biri ile kolda kas yırtılması ya da bacakta kas yırtılması yaşayan birine aynı tedavi uygulanamayabilir. Bir başka deyişle yırtılmanın bölgesine göre kas yırtığı ameliyatı farklılık gösterir. Günümüzde kas yırtılmaları genellikle artroskopik (kapalı ameliyat) yöntemleriyle tedavi edilmektedir. Ancak doktorlar her zaman cerrahi yollara başvurmazlar. Yırtık bölgesine soğuk uygulaması yapmak, yırtılan kası bandajla sıkıştırmak ve yırtık olan bölgeyi kalp seviyesinin üzerinde tutmaya dikkat etmek faydalı olacaktır. Bandaj yapıldıktan sonra ağrılar artarsa ya da şişme meydana gelirse, bu yöntemin faydası yok demektir. Böyle durumlarda bandaj uygulamasından vazgeçilmelidir. Günümüzde en popüler kas yırtığı cerrahilerinden birisi de, omuz yırtığı ameliyatı olmuştur.

Omuz Yırtığı Ameliyatı

Bir omuz yırtığında cerrahi yöntemler elzem hale gelmişse, uzman bir ortopedi ve travmatoloji uzmanı süreci üstlenmelidir. Omuz için uygulanabilecek ortopedik ameliyatlar şunlardır:

  • Kemik çıkıntılarının tıraşlanması
  • Rotator manşet yırtıkları
  • Bağ tamiri yapılması
  • Labrum yırtıklarının tamirinin yapılması
  • Kist eksizyonu
  • Tekrarlayan omuz çıkıkları tedavisi
  • Eklem içi enflamasyonu temizliği ve serbest kıkırdak temizliği

Omuzda Kas Yırtığı Cerrahisi Sonrası

Hastaların bir geceliğine hastanede kalması faydalı olmaktadır. Hastaya antibiyotikler ve ağrı kesiciler reçete edilebilir. Hastaya kol gövde bandajı yapılır ve yatarak istirahat etmesi istenir. Kapalı yöntemle gerçekleştirilen ameliyatlarda iyileşme çok daha hızlıdır. Ancak hastanın birkaç hafta istirahat etmesi yine de çok önemlidir. Aynı şekilde doktorların yönlendirdiği şekilde buz uygulaması yapmak, şişliklere iyi gelecektir. Öte yandan cerrahın önerdiği süre boyunca omuz askısı kullanmak gerekebilir. Omuz kas yırtığı ameliyatı sonrası yapılan fizik tedavi işlemleri de iyileşme sürecini hızlandırır. Omuz kas yırtığı egzersizleri sayesinde bölgedeki kaslar güçlendirilerek omzun eski kuvvetinin geri getirilmesi sağlanır.

Sıkça Sorulan Sorular

Kas yırtılması kaç günde iyileşir?

Hafif dereceli kas yırtığı durumlarında 2-3 haftada düzelebilirken, daha ciddi kas yırtılmalarında süre 6 haftaya kadar uzayabilir.

Kas kopması nasıl anlaşılır?

Kopma esnasında gelen ses, bölgedeki ağrı ve şişlikle anlamanız mümkün.

 

Avicenna Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Doktorları

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır