b sınıfı ehliyeti olanlar hangi araçları kullanır / Ehliyet Sınıfları | Belgeleri | Kartal Bigem Sürücü Kursu

B Sınıfı Ehliyeti Olanlar Hangi Araçları Kullanır

b sınıfı ehliyeti olanlar hangi araçları kullanır

B S&#x;n&#x;f&#x; Ehliyet Hangi Araçlar&#x; Kullanabilir?

B S&#x;n&#x;f&#x; Ehliyet Hangi Araçlar&#x; Kullanabilir?

Hepimizin aÅŸina olduÄŸu ehliyetin resmi adı, sürücü belgesi olarak ifade ediliyor. Bu belge, karayolunda seyreden otomobil, otobüs, traktör gibi motorlu veya motorsuz kara taşıtlarının sürücüler tarafından kullanılmasına olanak tanıyan ve yetkili kurumlar tarafından verilen bir belgedir. Sürücü belgeleri aynı zamanda kimlik iÅŸlevi de görürler. Sürücü belgeleri M, A1, A2, A, B, BE, C1, C1, E, C CE, D1, D1E, D, DE, F sınıfı sürücü belgeleri olarak farklı ÅŸekilde adlandırılırlar. 

Ehliyet türleri arasında en çok kullanılanı B sınıfı ehliyettir. B sınıfı ehliyet türü hepimizin de bildiÄŸi ve sahip olduÄŸu gibi otomobil kullanmak için gerekli olan ehliyet türüdür. B sınıfı ehliyet sahipleri otomobilin yanında kamyonet de kullanabilirler. B sınıfı ehliyete sahip olan sürücüler B, B1, M, D1 ve F sınıfı araçları kullanabilme iznine sahiptirler. Bu araçlar otomobil, 4 tekerlekli motosiklet, traktör ve azami yüklü ağırlığı kilogram olan birleÅŸik araçlar olarak sıralanır. B sınıfı ehliyet, ülkemizde en fazla sahip olunan ehliyet sınıfıdır. B sınıfı ehliyete sahip iseniz aÅŸağıdaki sınıflara ait tüm araçları kullanma iznini elde edersiniz.

B sınıfı ehliyet: B sınıfı ehliyet, ehliyet sahiplerine otomobil ve kamyonet kullanabilme yetkisi verirler. Sürücü adayları B sınıfı ehliyet aldıktan sonra azami yük ağırlığı kilograma kadar olan birleÅŸik araçları da kullanma hakkı elde ederler. 

B1 sınıfı ehliyet: Bu ehliyet tipi net motor gücü 15 kilovatı, net ağırlığı kilogramı geçmeyen, yük taşımak için kullanılan araçlarda ise net ağırlığı kilogramı geçmeyen 4 tekerlekli motosikletleri kullanma hakkı tanır.

M sınıfı ehliyet: M sınıfı sürücü belgesi sahipleri moped gibi 2 – 3 – 4 tekerlekli motorlu bisikletleri kullanma hakkına sahiptirler. 

D1 sınıfı ehliyet: Bu ehliyet sahipleri minibüs kullanabilirler. Burada dikkat edilmesi gereken nokta ise D1 sınıfı ehliyet sahiplerinin otobüs kullanamayacağıdır. D1 tipi sürücü belgesi ile 16 + 1 kapasiteli minibüsler kullanılabilir. D1 sınıfı ehliyet sahipleri bunların yanında B, B1, M ve F sınıflarının kullandığı araçları da kullanabilirler. D1 tipi ehliyet için sürücünün 21 yaşını tamamlamış olması ÅŸartı aranır. D1 sınıfı ehliyette deneyim ÅŸartı da aranmaktadır. B tipi ehliyet sahibi olmayanlar D1 sınıfı ehliyet alamazlar.

F sınıfı ehliyet: Traktör kullanmak için F tipi ehliyet alınmalıdır. Bunun için gereken ÅŸart ise 18 yaşını doldurup 19 yaşından gün almış olmaktır. Herhangi bir deneyim ÅŸartı aranmaz.

B Sınıfı Sürücü Belgesi Şartları Nelerdir?  

B sınıfı sürücü belgesine sahip olmak isteyen adaylarda aranan durum yaÅŸ sınırıdır. Yalnızca 18 yaşını doldurmuÅŸ bireyler B sınıfı ehliyet sürücü kursuna baÅŸvurabilirler. 18 yaşını doldurmamış olan kiÅŸilerin B sınıfı ehliyeti için baÅŸvuru yapmaları imkansızdır. 
Sürücü kurslarının B sınıfı sürücü belgesi sahibi olmak isteyen sürücü adaylarından istedikleri bazı belgeler ve ÅŸartlar mevcuttur. Bu ÅŸartları ÅŸöyle sıralamak mümkündür: 

  • 18 yaşını tamamlamış olmak 
  • Kimlik fotokopisi 
  • Daha önceden ehliyet alınmış ise o ehliyetin fotokopisi
  • EÄŸitim durumunu gösteren belge 
  • 6 adet fotoÄŸraf 
  • SaÄŸlık raporu 
  • Kan grubunu gösteren belge 
  • Adli sicil kaydı beyanı 
  • Adres beyanı 

Gereken ÅŸartlar ve belgeler tamamlandıktan sonra sürücü adayı, sürücü kurslarına ehliyet almak için baÅŸvurur. Sürücü adayının teorik derslerin alması ve iki aÅŸamada gerçekleÅŸen yazılı sınav ve direksiyon sınavından baÅŸarılı bir ÅŸekilde geçmiÅŸ olması gerekmektedir. Yazılı sınavda baÅŸarılı olan sürücü adayları direksiyon sınavına girmeye hak kazanmış olur.  

B sınıfı ehliyet hangi araçları kullanır, 6 teker araç kullanabilir mi? B sınıfı ehliyet nedir, şartları nelerdir ve nasıl alınır?

Ülkemizde yayg&#;n olarak kullan&#;lan ehliyet türlerinden biri de B s&#;n&#;f&#; ehliyettir. B ehliyet genel olarak dört tekerlekli otomobiller ve kamyonetler için al&#;nan ehliyet s&#;n&#;f&#;d&#;r. B ehliyete sahip olan ki&#;iler farkl&#; ehliyet alt türlerine de sahip olabilir. B ve B1 olmak üzere iki farkl&#; ehliyet vard&#;r ve genel olarak t&#;r, kamyon gibi araçlar&#; kullanabilmek için de B ehliyete sahip olmak gerekir. B s&#;n&#;f&#; ehliyet nedir, B s&#;n&#;f&#; ehliyet hangi araçlar&#; kullan&#;l&#;r?

B s&#;n&#;f&#; ehliyet nedir?

y&#;l&#;nda yap&#;lan düzenleme ile birlikte yeni tip sürücü belgesi s&#;n&#;flar&#;na geçildi. Buna göre 17 farkl&#; kategoriye ayr&#;lan bu ehliyet s&#;n&#;flar&#; aras&#;nda B s&#;n&#;f&#; ehliyet, ülkemizde en çok kullan&#;lanlardan birisidir. B s&#;n&#;f&#; ehliyet, otomobil ve kamyonet kullan&#;m&#; için gerekli olan ehliyet türüdür. B s&#;n&#;f&#; ehliyet yaln&#;zca otomobil kullan&#;m&#; ile s&#;n&#;rl&#; de&#;ildir. B ehliyet almak için tecrübe istenmese de 10 y&#;l geçerlili&#;i olan bu ehliyetin al&#;nmas&#; için baz&#; &#;artlar bulunur.

B s&#;n&#;f&#; ehliyet hangi araçlar&#; kullan&#;r?

B s&#;n&#;f&#; ehliyetle kullan&#;lan otomobiller maksimum 9 ki&#;i alabilen araçlar ve maksimum a&#;&#;rl&#;&#;&#; kg olan kamyonetleri kullanabilir. B s&#;n&#;f&#;n&#;n alt ehliyet türleri kapsam&#;nda olan araçlar&#; da bu ehliyete sahip olarak kullanman&#;z mümkün. B s&#;n&#;f&#; ehliyetle kullan&#;lan motorlar M yani motorlu bisiklet ve B1 yani dört tekerlekli motosikletlerdir. Ayn&#; zamanda F yani traktör de kullanabilirler.

B s&#;n&#;f&#; ehliyet 6 teker araç kullanabilir mi?

B s&#;n&#;f&#; ehliyet ile motorlu bisiklet, traktör, dört tekerli motorsiklet, kamyonet ve araba kullan&#;labilir. Ruhsatta otomobil olarak geçen bir arac&#;n&#;z varsa ve bu araç 6 tekerliyse bu arac&#; B s&#;n&#;f&#; ehliyetiniz ile kullanabilirsiniz. Önemli olan arac&#;n cinsi ve a&#;&#;rl&#;&#;&#;d&#;r.

B s&#;n&#;f&#; ehliyet &#;artlar&#; nelerdir?

B s&#;n&#;f&#; ehliyet &#;artlar&#; aras&#;nda 18 ya&#;&#;n&#; doldurmu&#; olmak öne ç&#;kar. B s&#;n&#;f&#; ehliyet &#;artlar &#;u &#;ekildedir:

  • Aile hekimi veya alan&#;nda uzman bir doktor taraf&#;ndan düzenlenen "Sürücü olur" isimli sa&#;l&#;k raporuna sahip olmak
  • En az ilkokul mezunu diplomas&#;na sahip olmak
  • Sürücü belgesinin süresiz olarak geri al&#;nmam&#;&#; olmas&#;

B s&#;n&#;f&#; ehliyet kaç ya&#;&#;nda al&#;n&#;r?

B s&#;n&#;f&#; ehliyet 18 ya&#;&#;n&#; doldurduktan sonra al&#;nabilir. 18 ya&#; alt&#; sürücü adaylar&#; bu ehliyet s&#;n&#;f&#;na ba&#;vuru yapamaz.

B s&#;n&#;f&#; ehliyet fiyatlar&#; nedir?

B s&#;n&#;f&#; ehliyet fiyatlar&#; her sene yeniden belirleniyor. B s&#;n&#;f&#; ehliyet harc&#; y&#;l&#;nda Türk Liras&#; olarak kar&#;&#;n&#;za ç&#;k&#;yor. S&#;nav giri&#; ücreti Türk Liras&#;d&#;r. B s&#;n&#;f&#; ehliyet ücretleri içerisinde harçlar, kâ&#;&#;t para bedeli, s&#;nava giri&#; ücreti ve sürücü kursu fiyatlar&#; yer al&#;yor. Sürücü kursu fiyatlar&#; kurumlar ve &#;ehirler aras&#;nda de&#;i&#;kenlik gösterebiliyor.

ANASAYFAYA DÖNMEK &#;Ç&#;N TIKLAYINIZ

Ehliyet sınıfları, türleri ve yaş sınırları nelerdir? A, B, C, D, E sınıf ehliyet sınıfları hangi araçları kullanabilir?

Kullanılan araca göre değişen ehliyet sınıfları aynı zamanda belli bir yaş sınırına uymadan alınmıyor. Ehliyet alabilmek için genel olarak yaş sınırı 16 belirlenmiş olup bu yaş sınırı alınacak ehliyetin sınıfa göre değişiklik göstermektedir. Ehliyetsiz araç kullanmak yasaktır ve sahip olunan ehliyet sınıfına uygun olmayan bir araç kullanmak yasal değildir. İşte Ehliyet sınıfları nelerdir? A, B, C, D, E sınıfı ehliyet nedir? Sorularının cevabı ve daha fazlası haberimizin detayında sizlerle…

A1 Sınıfı Ehliyet

A1 sınıfı ehliyeti motosiklet grubu ehliyetindedir. A1 sınıfı ehliyet sahibi olabilmek için en az 16 yaş sınırı bulunmaktadır. A1 sınıfı ehliyetiyle birlikte M sınıfı ehliyete uygun araçlar kullanılabilmektedir. Güç sınırı 2 tekerlek için 11kv ve 3 tekerlekli için 15kv olarak belirlenen A1 sınıfı ehliyetine 16 yaşındaysanız başvuru yapabilirsiniz.

A2 Sınıfı Ehliyet

A2 sınıfı ehliyeti motosiklet grubu ehliyetine dahildir. A2 sınıfı sürücü belgesi yaş şartı sınırı 18'dir. 18 yaş ve üstündeyseniz a2 sınıfı ehliyete başvurabilirsiniz. A2 sınıfı ehliyeti alacak kişiler, A1 ve M sınıfı ehliyetlerine uygun araçları kullanma yetkisine sahiptir. Güç sınırı 2 tekerlekli motosikletlerde 35kv ve 3 tekerlekli motosikletlerde ise 15kv olarak belirlenen A2 sınıfı ehliyeti şartları sağladığınız takdirde alabilirsiniz.

B Sınıfı Ehliyet

B sınıfı ehliyeti otomobil ve kamyonet kullanımını sağlayan ehliyet sınıfıdır. Otomobil ve kamyonet kullanmak isteyen sürücü adayları B sınıfı ehliyete başvurmalıdır. B sınıf ehliyete sahip olanlar aynı zamanda M, B1 ve F sınıfındaki tüm araçları kullanma yetkisine sahiptir. B sınıfı ehliyet alabilmek için yaş sınırı 18 olarak belirlenmiştir. Otomatik vitesli B sınıfı ehliyet almak isteyen sürücü adayları, manuel olarak araç kullanamazlar. Bu nedenle alınmak istenilen vites türüne göre B sınıfı ehliyetine başvurulması gerekmektedir.

D Sınıfı Ehliyet

D sınıfı ehliyetine sahip olmak isteyenlerin ilk kuralı B sınıfı ehliyete sahip olmalarıdır. B sınıfı ehliyeti olmadan D sınıfı ehliyete başvuru kabul edilememektedir. D sınıfı ehliyet için yaş sınırı 24 olmakla birlikte otobüs kullanmak için alınan bir ehliyet sınıfıdır. D sınıfı ehliyeti olan araç sürücüleri, M, B, B1, D1 ve F sınıfına uygun olan tüm araçları kullanma yetkisine sahiptir.

E Sınıfı Ehliyet

E sınıfı ehliyetine sahip olmak isteyen sürücü adaylarının öncelikle C ve D sınıfı ehliyetine sahip olmaları gerekmektedir. Bu iki sınıf ehliyetine sahip olmayan adaylar E sınıfı sürücü belgesine başvuramazlar. E sınıfı için yaş şartı kullanılmak istenen araca göre değişmektedir. Otobüs kullanmak isteyen sürücü adayları için 24 yaşını doldurmak ve kamyon kullanmak isteyen sürücü adayları için 22 yaşını doldurmuş olmak gerekmektedir. E sınıfı ehliyetine sahip olan sürücüler aynı zamanda M, B, B1, D1 ve F sınıfı araçları sürme yetkisine sahiptir. E sınıfı sürücü ehliyetine sahip olan adaylar, otobüs, kamyon, kamyonet ve otomobil kullanma hakkına sahiptirler.

G Sınıfı Ehliyet

G sınıfı ehliyetine sahip olmak isteyen sürücü adayları en az 18 yaşında olmak zorundadır. G sınıfı ehliyete sahip olanlar iş makinesi ve M sınıfı motor bisikletleri kullanabilme yetkisine sahiptir. İş makinesi kullanabilmek için gereken bir ehliyet sınıfı olan G sınıfı ehliyeti aynı zamanda iş alanı için gereklidir.

H Sınıfı Ehliyet

H sınıfı ehliyeti, engelli sürücü adaylarının başvurduğu ehliyet grubu olarak sınıflandırılmaktadır. Fakat yılındaki düzenlemelere göre H sınıfı ehliyeti kalkmıştır. H sınıfı ehliyeti yerine A ya da B sınıfı ehliyetine başvurabilen engelli sürücü adayları sağlık raporu neticesinde uygun bulunan ehliyet grubuna dahil olabileceklerdir. Sağlık raporu sonucunda engel durumuna göre kullanması gereken özel gereksinimlerde dahil olmak üzere ehliyete işlenecektir. H sınıfı ehliyeti almak isteyen sürücü adayları için yaş sınırı 18 olarak belirlenmiştir.

Motor Ehliyeti

Motor ehliyeti alabilmek için en düşük yaş sınırı 16 olarak belirlenmiştir. Motor ehliyeti almak isteyen sürücü adayları kullanacakları motorun gücüne göre motor ehliyeti sınıfına uygun ehliyete başvurmak zorundadır. Motosiklet ehliyet sınıfları 5 gruba ayrılmaktadır. M, A1, A2, A, B1 sınıfı ehliyetleri kullanılacak motorun hacmine göre değişmektedir.

M sınıfı ehliyeti almak isteyen sürücü adaylarının 16 yaşında olması yeterlidir. Geçerlilik süresi 10 sene olan M sınıfı ehliyet için saatte 45 km üstüne çıkılamamaktır. 2, 3 veya 4 tekerlekli mopedler için kullanılabilen M sınıfı ehliyeti elektrik motorluyken azami güç çıkışı 4kv geçemez.

A sınıfı ehliyetine başvuran sürücü adayları aynı zamanda A1 ve A2 sınıflarını da kullanma yetkisine sahiptir. 20 yaş şartı ve 2 sene deneyim süresi bulunmaktadır. 24 yaş üzerinde olan sürücü adayları için deneyim şartı bulunmamaktadır. 10 sene geçerlilik süresi bulunmaktadır.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır