sağ kolda uyuşma ve karıncalanma / Kolda Uyuşma Tedavisi | Medifer İstanbul

Sağ Kolda Uyuşma Ve Karıncalanma

sağ kolda uyuşma ve karıncalanma

Sol Kol Uyuşması Neden Olur, Nasıl Geçer? Sol Kolda Uyuşma Nasıl Geçer?

Uyuşmalardan biri de sol kolda görülen uyuşmalar. Bu tarz bir sağlık problemi yaşayanlar ya da yakınlarının aynı sebepten yakınmaları olanlar sol kol uyuşmasının nedenleri ve nasıl geçeceği konusunda detaylı bilgi sahibi olarak kendilerini ve yakınlarını doğru bir şekilde yönlendirebilirler.

Sol Kol Uyuşması Neden Olur?

Sol kol uyuşması pek çok farklı nedene bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Kalpte yaşanan bozukluklar veya kalbe giden damarlarda yaşanan bozukluklar sol kolda uyuşmalar olmasına neden olabilmektedir. Kan akışının kısıtlanması, ağır yük kaldırma kaynaklı olarak da sol kol uyuşmaları görülmektedir. Bazen de düşme, kaza veya ani hareketler kol uyuşmalarına yol açabiliyor. Fiziksel bir etken olmaksızın görülen kol uyuşmalarında nörolojik bir etmen veya stres kol uyuşmalarına sebep olabilmektedir.

Sol kolda oluşan uyuşmalar hayati tehlikeye işaret eden bir durum olarak görülmemekle birlikte sürekli devam eden sol kol uyuşmaları ise kalp krizinin belirtisi olabileceğinden mutlaka ciddiye alınması gereken uyuşmalardır. Sol kol uyuşmalarının sebepleri arasında en sık rastlanılanlar ikisi de sinir sıkışması ile boyun fıtığına bağlı sinir hasarıdır. Koldaki sinirlere yapılan baskı ve kan dolaşımın zayıflığı sol kol uyuşmasının ana nedenleri arasında yer alır.

Sol kol uyuşmasının başlıca nedenleri şöylece sıralanabilir:

- Omurilik kanal daralması
- Bel fıtığı
- Beyin ve omurilik tümörleri
- Şeker hastalığı
- Bacak kırılması
- Huzursuz bacak sendromu
- Psikolojik sebepler
- Dolaşım bozuklukları
- Vitamin eksikliği
- Devamlı aynı pozisyonda kalma kaynaklı ağrılar
- Uyuşma çeşitleri
- Beyin enfeksiyonları
- Beyin kanamaları
- Damar tıkanıklıkları
- Kanser metastazları
- Migren ve romatizma hastalıkları

Sol Kolda Uyuşma Nasıl Geçer?

Sol kolda uyuşma problemi yaşayanlar bu uyuşmanın nasıl geçeceğini merak ediyorlar. Vücuttaki uyuşma hissi, sinir hücrelerinin aşırı bir şekilde uyarılması veya hasar görmesi neticesinde oluşur. Uyuşma hissi çoğunlukla; el, ayak, bacak, kol ve vücudun diğer bölümlerinde görülebilmektedir. Uyuşmanın şiddeti, oluştuğu bölgeden daha büyük öneme haizdir. Uyuşma, oluştuğu bölgede o bölge yokmuş gibi bir hissiyat yaratır.

Sol kol uyuşmasında mutlaka uzman bir nöroloji hekimine başvurulmalıdır. Sebep tespiti için yapılan tıbbi testler akabinde sorun bulunarak ona bağlı tıbbi tedaviler uygulanır. Sol koldaki uyuşmanın geçmesi için nedene göre medikal tedavi, fizik tedavi veya cerrahi müdahale yöntemleri ile tedavi doktor gözetiminde gerçekleştirilir.

Sol Kol Uyuşmasının Belirtileri Nelerdir?

Sol kol uyuşmasında uyuşma ve karıncalanma hissi oluşur. Yanıcı ağrılarla rahatsız eden uyuşma, beyin kısmında gerçekleştiği zaman vücudun sağ ya da sol kısmında uyuşma meydana gelmektedir. El ve ayaklarda görülen uyuşmalar ağrı ile yanma biçiminde kendini göstermektedir.

Sol kolda görülen ağrılar çok şiddetli olmayabilir ve bu durumda medikal yardım almayı gerektirmeyebilir. Sol kolunda uyuşmalar oluşan kişiler, muayene esnasında huzursuz ve solgun olabilirler. Cilt yüzeyleri soğuktur. Oksijen eksikliği nedeni ile dudak kenarlarında mavimsi bir renk tonu gözlenebilmektedir.

Aşırı Sigara ve Alkol Kullanımı Sol Kol Uyuşmasına Neden Olur mu?

Aşırı sigara ve alkol kullanımı pek çok önemli rahatsızlığa yol açan kötü ve zararlı alışkanlıkların başında geliyor. Uzun süre kullanılan sigara ve alkol gibi insan sağlığı için zararlı olan alışkanlıklar, sinir hasarlarına ve his kayıplarına sebep olabilmektedir. Bu sinir hasarları ise sol kol uyuşmasına yol açabilmektedir.

Sol kolda karıncalanma ve uyuşma neden olur?

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

“Sol kolda karıncalanma ve uyuşma hissi çok farklı nedenlerle olabilir” diyen Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Ertaş, sol koldaki uyuşmanın nedenlerini ve hangi hastalıkların habercisi olduğunu anlattı.

Haberin Devamı

Kolun hissini sağlayan sinirlerin ucu el-kol derisinde ve deri altı yapılara uzanır. Bu sinirler yukarı doğru el bileğini, dirseği ve omuz bölgesini geçerek omuriliğe çok yakın bir bölgede his sinir merkezine ulaşır. Buradan daha yukarı doğru ikinci bir sinir yolu, koldan gelen his bilgisini omurilik yoluyla beyne doğru taşır. Beyinde karşı yanda, örneğin kol kolun his bilgileri sağ beynin iç kısmında talamus denen bir merkezde sonlanır. Buradan çıkan üçüncü sıra his sinirleri ise talamus durağına gelen bilgileri beyin kabuğunda yer alan his merkezine götürür. Sonuçta his, ayrıntılı olarak beyin kabuğunda algılanır, yani sol kola ilişkin tüm duyu uyarıları sağ beyinde talamusta kabaca, beyin kabuğunda ise ayrıntılı olarak algılanır. Bu sinirlerin koldan beyne bu seyahati boyunca herhangi bir yerde sıkışması veya hasarlanması sonuçta karıncalanma, ağrı, uyuşma gibi şikayetlere yol açar.

Haberin Devamı

SOL KOL NEDEN UYUŞUR?

Sol kolda karıncalanma ve uyuşmanın önde gelen nedenleri sinir sıkışmaları, boyun fıtıklarına bağlı olarak sinir hasarlanmalarıdır. Elin ilk 3 parmağına ve dördüncü, yani yüzük parmağının 3. parmağa bakan yarısına gelen sinirlerinin el bileğinde sıkışması karpal tünel sendromu olarak bilinir. Bu tür sinir sıkışması her iki elde olmakla birlikte sağ elini kullananlarda sağ elde daha belirgin olurken, solaklarda ise sol elde daha belirgindir veya yalnızca sol elde olur. Karıncalanma, uyuşma ve bazen de ağrıya neden olur.

El bileğinde ağrı çamaşır, bulaşık, örgü, bilgisayar klavye kullanımı gibi işlerde fazla kullanımı ile olur ve hemen her zaman kadınlarda görülür. Sol kolda sık görülen bir sinir sıkışma türü de elin son iki parmağı, yüzük ve serçe parmakların hissini sağlayan sinirin dirsekte sıkışmasıdır. Sağ elini kullananlarda hemen her zaman sol kolda olan bu sinir sıkışması en çok dirseği sık olarak dayamanın sonucu gelişir. Kola gelen sinirlerin omuz bölgesinde sıkışması veya hasarlanması, sinirin türüne göre kolda değişik bölgelerde kendisini uyuşma, karıncalanma olarak hissettirir.

Haberin Devamı

Sık görülen başka bir neden de boyun fıtıklarıdır. Boyundan çıkan sinirler kola dağılır. Özellikle orta boyun bölgesi fıtıklarında kolda uyuşma, karıncalanma, bazen de güçsüzlük şeklinde şikayetler ortaya çıkar. Boyun fıtığına bağlı kol uyuşmasında boyun hareketleri, uyuşma şikayetlerini tetikler veya arttırır. Boynun sol yanındaki fıtıklanmalar sol kolda şikayetlere yol açar. Bazen sol kolun kanlanmasını sağlayan ana damarın omuz bölgesinde sıkışması sonucunda da benzer şekilde kolda uyuşma ve karıncalanma hissi olabilir. Nadiren de sağ beyindeki tümör, damarsal bozukluklar ve kan yetersizliğine bağlı her tür hasar, hastalık sol kol ve bacakta veya sadece sol kolda uyuşma, karıncalanma ve beraberinde bazen de güçsüzlüğe yol açar.

#Sol Kolda Karıncalanma#Sinir Sıkışması#Boyun Fıtığı

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Kolda, elde, parmaklarda uyuşukluk- ağrı ve güç kaybı şikâyetleriniz varsa sabaha karşı ağrı, uyuşma nedeniyle uykudan uyanıyorsanız ‘Karpal Tünel Sendromu’ yaşıyor olabilirsiniz? ENT Tıp Merkezi Estetik-Plastik ve Rekonstrüktif uzmanı Op. Dr. Aret Çerçi Özkan kronik, rahatsız edici sorunlara yol açan sendrom hakkında bilgi verdi.

Karpus kelimesi ‘el bileği’anlamına gelir. Ön kol; elin en önemli duyu ve motor sinirlerinden biri olan median sinir, bilek seviyesinde, el ayasında bir tünelin içinden geçer. Bu tünelde herhangi bir sıkışma nedeni ile sinir üzerinde oluşacak basınç zaman içinde sinirde fonksiyon bozukluklarına ve hasarına yol açar. İşte tüm bu duruma ‘Karpal Tünel Sendromu’ adı verilir.
Tedavide gecikildiğinde ileri dönemlerde median sinirde geri dönüşümü olmayan hasarlara neden olan ‘Karpal Tünel Sendromu’ başparmak tabanındaki kasların erimesine yol açabilir.
Zamanında Tedavi Gerektirir!
Parmaklarda uyuşukluk, kolda el ve parmaklarda ağrı- güç kaybı şikayetlerine, sabaha karşı ağrı-uyuşma nedeniyle uykudan uyandıran, kronik, rahatsız edici sorunlara yol açan bir sendromdur. Tedavide geç kalındığında ileri dönemlerde median sinirde geri dönüşümü olmayan hasarlara, başparmak tabanındaki kasların erimesine yol açabilir.
Genellikle nedeni bilinmemekle birlikte tendon yangıları, eklem çıkıkları, kırıklar, artritler, hamilelik döneminde su tutulumu gibi durumlar bu sendroma neden olabilir.
Muayene ile tespit edilebilen bu rahatsızlığın teyit edilmesi için EMG yapılması gereklidir.
İlaç tedavisi, fizik tedavi, atelleme yöntemleri ile şikayetler gerileyebilir. Ancak tam anlamıyla tedavi etmenin yolu cerrahi girişim ile siniri sıkıştıran tüneli gevşetmektir. Bir hafta kadar el bileğine, parmakları açıkta bırakan bir atel uygulanır.
Ameliyattan sonra parmak uçlarındaki ağrı, uyuşukluk hızla azalır. Dikiş etrafındaki hassasiyet-ağrı geçicidir ama bazen haftalarca devam edebilir. Bu gibi durumlarda ameliyat sonrası dönemde fizik tedavi önerilir.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır