böyle vaziyetin içine / Bunu Azerice da nasıl dersiniz? "Böyle vaziyetin içine sokayım " | HiNative

Böyle Vaziyetin Içine

böyle vaziyetin içine

az: belə vəziyyətin içinə soxum

azerice haykırış cümlesi. istemsizce güldürüyor. swh

Türkçe çevirisi için (bkz: böyle şansın anasını, avradını, sülalesini, msn arkadaşını, hürriyetini, ilimini, bilimini sikeyim)

bunu diyen muhtemelen işleri kötü giden bir pezevenk.

bkz: azerice pezevenk.

adamın ürəyinə işləyir

belə vəziyyətin içinə soxum.

Belə vəziyətin içinə soxam.

Keçidsöz unuduldu, giriş edmek olmur.

Feysbuk. Evet.

içinə soxacaq vəziyet kalmayıp.

belə vəziyətin içinə soxam.

komikli söylem. dilime plesenk edecem bunu aq.

Sensiz men de yoxum
Kahve yanında loxum
Limonsuz çayın ve
Bele vaziyetin içine soxum.

kahkaha attıran entrylere sahip başlıktır.

itiraf etmeliyim ki ağlayarak güldüm bu nasıl bir random mod dur ya.

incicaps is loading

please wait

türklerin bütün azeri tweetlerin altına yazdığı kelimedir.

Ömür dediğin bir denge manzumesinden başka nedir ki?

Gökçe &#;eno&#;lu

Muazzez &#;lmiye Ç&#;&#;, kendisinin de ifade etti&#;i üzere, dünyan&#;n en uzun süre ya&#;ayan insanlar&#;ndan biri. Bu uzun hayat&#; boyunca heybesinde birikenler, gazeteci Bü&#;ra Sanay’&#;n sorular&#;na verdi&#;i yan&#;tlarla vücut bulan 'Ya&#;ad&#;m Demek &#;çin Ne Yapmal&#;?/+ Y&#;l&#;n &#;zinde Hayat&#; Güzelle&#;tirme Yollar&#;' ile okurla bulu&#;tu.

&#;nsan yazarken ya da söylerken çok da fark&#;na varam&#;yor belki ama y&#;l&#;nda do&#;up da y&#;l&#;nda hâlâ ya&#;&#;yor olmak ba&#;l&#; ba&#;&#;na bir vaka olmal&#;. Muazzez Han&#;m, kitaba yazd&#;&#;&#; önsözde buna çarp&#;c&#; bir &#;ekilde dikkat çekiyor: " y&#;l&#;nda do&#;mu&#;um. Hayata gözlerimi açt&#;&#;&#;mda Birinci Dünya Sava&#;&#; ba&#;lam&#;&#;."

Evet, söz konusu olan Birinci Dünya Sava&#;&#;’yla ya&#;&#;t bir bilim insan&#;n&#;n hayata dair anlatt&#;klar&#;. Gazeteci Bü&#;ra Sanay, bu eser için Muazzez &#;lmiye Ç&#;&#; ile yapt&#;&#;&#; sohbetleri uzunca bir yolculu&#;a benzetiyor ve &#;unu ifade ediyor:"Bu bir anlamda size, soru sordu&#;unuz insan&#;n ya&#;am&#;na bizzat tan&#;kl&#;k etme f&#;rsat&#; da veriyordu." Yüzüncü kurulu&#; y&#;l dönümünü kutlamaya haz&#;rland&#;&#;&#;m&#;z Cumhuriyet’in do&#;u&#;una tan&#;kl&#;k etmi&#;, dahas&#; bu yüz y&#;l&#; günü gününe ya&#;am&#;&#; bir insan&#;n hayat&#;na tan&#;kl&#;k etmek ziyadesiyle heyecan verici olsa gerek.

yüzy&#;l&#;n ba&#;lar&#; Anadolu insan&#; için hiç de kolay geçmemi&#;. Bitmek bilmez sava&#;lar ve en nihayet i&#;gal, maddi ve manevi ne varsa tüketirken, buna bir de siyasi bir alt üst olu&#; eklenmi&#;. Alt&#; yüzy&#;ll&#;k bir imparatorlu&#;un büyük bir gürültüyle y&#;k&#;lmas&#; hiç de az&#;msanmayacak bir hadise. Bugünden bak&#;nca köhne imparatorlu&#;un yerine modern bir cumhuriyet kurulmu&#; olmas&#; ise büyük bir destan elbette. Muazzez &#;lmiye Ç&#;&#;, buna çok nesnel bir bak&#;&#; aç&#;s&#; getiriyor: "Kurtulu&#; mücadelesi y&#;llar&#;, ya&#;and&#;&#;&#; zaman bir felaketken bugün tarihsel onurumuza dönü&#;tü." Gerçekten de böyle; hem Anadolu insan&#; için hem de Ç&#;&#;’&#;n ki&#;isel ya&#;am&#; için. Daha küçücükken sava&#; korkusuyla do&#;up büyüdü&#;ü Bursa’dan önce Eski&#;ehir’e, oradan da Ankara’ya göç etmek zorunda kalan Ç&#;&#;, geçtikleri yerlerde köylülerin kendilerine "Pis muhacirler!" diye hakaret etti&#;ini aktar&#;yor. Kendi topraklar&#;nda göçmen olan insanlar&#;n hikâyesi bir yandan da bu. Ama o küçücük "muhacir" sebat ediyor, okuyor, bilgiye â&#;&#;k bir ömür geçiriyor ve i&#;te bildi&#;imiz Muazzez &#;lmiye Ç&#;&#; ortaya ç&#;km&#;&#; oluyor. y&#;l&#;n&#;n karanl&#;k ortam&#;nda k&#;z&#;na "&#;lmiye" ismini veren bir babaya sahip olmak Muazzez &#;lmiye Ç&#;&#;’&#;n kaderini çizmi&#; olabilir mi? Kim bilebilir?

'DÜNYADAK&#; YER&#;M&#;Z&#;N &#;Z&#;N&#; SÜRMEK'

Kitap boyunca Ç&#;&#;’&#;n hayata dair çok net fikirleri oldu&#;unu görüyoruz. Anlaml&#; bir hayat ya&#;aman&#;n nas&#;l bir &#;ey oldu&#;una dair bir sorgulamaya giri&#;irken de "dünyadaki yerimizin izini sürmek" tabirini kullan&#;yor ve &#;unlar&#; ifade ediyor: "Ben hayat&#;n anlam&#;n&#;n üretmek ve sevmek oldu&#;unu dü&#;ünenlerdenim." Bir "Cumhuriyet ku&#;a&#;&#;"ndan bahsedeceksek bunu Ç&#;&#;’dan daha iyi temsil edebilecek az insan bulunur. &#;&#;te bu ku&#;a&#;&#;n ortak özellikleri de bunlar de&#;il midir? Çok çal&#;&#;mak, çok üretmek ve insan&#; sevmek. Muazzez &#;lmiye Ç&#;&#;'&#;n büyük bir sevgiyle yâd etti&#;i sevgili e&#;i Kemal Ç&#;&#; için kaydettikleri de bu bahse örnek te&#;kil eder: "Rahmetli e&#;im Kemal Ç&#;&#;, emekli olduktan sonra ‘Muazzez biz art&#;k devlete yüküz’ derdi." Dahas&#; da var: "Sanki içine do&#;mu&#; gibi emeklili&#;inden k&#;sa bir süre sonra aram&#;zdan ayr&#;ld&#;." Günümüz dünyas&#;na ve içinde ya&#;ad&#;&#;&#;m&#;z topluma ne kadar da uzak de&#;il mi? Edebiyat ö&#;retmeni olan Kemal Ç&#;&#;, Topkap&#; Saray&#; Müzesi’nde pek çok farkl&#; görevde bulunduktan sonra y&#;llar&#; aras&#;nda da müze müdürlü&#;ü yapm&#;&#;. Yani hayat&#;n&#; genç cumhuriyetin kültürel geli&#;imine adam&#;&#; bir isim. Ve bir gün gelip de emekli oldu&#;unda topluma yük olmak karamsarl&#;&#;&#;n&#; ta&#;&#;yan bir Türk ayd&#;n&#;.

Muazzez &#;lmiye Ç&#;&#;, "mutluluk-mutsuzluk" bahsinde son derece nesnel bir tutuma sahip. "Sürekli mutluluk hali ya&#;ama ayk&#;r&#;" tespitini yap&#;yor ve burada da dengenin öneminin alt&#;n&#; özellikle çiziyor. Mutlulu&#;u çal&#;&#;makta buldu&#;unu defaatle ifade ederken, maddi refah&#; mutlulu&#;un önko&#;ulu olarak görmenin bir çatal ç&#;kmaza dönü&#;tü&#;ünü ve bu durumun kendili&#;inden mutsuzluk kayna&#;&#; haline geldi&#;ini söylüyor. Gerçekten de, Wilhelm Schmid’in de ifade etti&#;i gibi: "Mutluluk önemlidir ama anlam daha önemlidir." (1)

&#;U 'G&#;TMEK' MESELES&#;

Son y&#;llar&#;n büyük tart&#;&#;ma konular&#;ndan biri ülkeden gidenler ile ülkeye gelenler. Bir yanda düzensiz göçlerin yaratt&#;&#;&#; yeni durum varken öte tarafta da "nitelikli beyinlerin" ülkeden kaçt&#;&#;&#;na dönük derin bir kayg&#; mevcut. Türkiye’den, özellikle Avrupa ülkelerine göç etmek isteyen insanlar&#;n pek çok hakl&#; sebebi var elbette. Muazzez &#;lmiye Ç&#;&#; da böyle dü&#;ünüyor. Ülkenin içine dü&#;tü&#;ü vaziyetin insanlar&#; ba&#;ka ülkelerde ya&#;amaya itti&#;ini ifade ediyor ve iki temel sorun tespit ediyor: "Adalet duygusunun temelinden sars&#;lmas&#; ve gelir adaletsizli&#;inin had safhaya ç&#;kmas&#;." Bu iki temel problem ba&#;ta olmak üzere &#;artlar düzelmedi&#;i sürece kimseye geri dön ça&#;r&#;s&#; yap&#;lamayaca&#;&#;n&#; da söylüyor. Tam da burada Bü&#;ra Sanay &#;u soruyu yöneltiyor: "Sizce memleket neresidir? Do&#;du&#;umuz yer mi doydu&#;umuz yer mi?" Bu pek eski bir tart&#;&#;ma konusudur. Verece&#;iniz cevap sizi vatan hainli&#;inden &#;ovenist damgas&#; yemeye kadar olmad&#;k yerlere savurabilir. Ç&#;&#; &#;öyle tarif ediyor: "Doydu&#;umuz yere k&#;ymet veririz. Oray&#; evimiz biliriz. Belki hayat&#;m&#;z&#; doydu&#;umuz yerde geçiririz. Ama memleketimiz do&#;du&#;umuz yerdir."

Günümüzde ülkeler ve toplumlar aras&#;ndaki geçi&#;kenli&#;in artt&#;&#;&#; da bir gerçek. Bu sebeple ba&#;ka bir ülkede ya&#;amak eskisi kadar zor (belki imkâns&#;z) olmayabilir de. Fakat yeti&#;ilen kültürle en az&#;ndan bir manevi ba&#; oldu&#;u ve bunun da kolay kolay silinmeyece&#;i de bir gerçek olmal&#;. Akl&#;ma Zülfü Livaneli’nin &#;sveç’te ya&#;ayan politik mülteci kurgu karakteri Sami’ye sarf ettirdi&#;i cümle geliyor: "Ben de ülkemden nefret ederek ayr&#;lm&#;&#;t&#;m ama aradan geçen onca y&#;ldan sonra anl&#;yordum ki hiç kimsenin topra&#;&#;ndan tamamen kopmas&#;na imkân yoktu.” (2)

Son söz yine Muazzez &#;lmiye Ç&#;&#;’&#;n: "&#;nsan ya&#;am&#; bir denge manzumesi olmal&#; kan&#;mca."

Kaynaklar

1. Wilhelm Schmid, Mutsuz Olmak/ Bir Yüreklendirme, 9. Bas&#;m, &#;leti&#;im Yay&#;nlar&#;, &#;stanbul, , s
2.  Zülfü Livaneli, Bir Kedi, Bir Adam, Bir Ölüm, 5. Bas&#;m, &#;nk&#;lâp Kitabevi, &#;stanbul, , s

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir