demir profil nasıl delinir / 1mm Krom Profil Nasil Delinir?

Demir Profil Nasıl Delinir

demir profil nasıl delinir


&#;GALVANİZ&#;leme Nedir? Neden yapılır?nasıl yapılır? Hangi teknolojiler ve metotlar kullanılır? Nasıl seçilmelidir? Kalınlığı ne kadar olmalıdır?Galvanizlenmiş çeliği nasıl boyayıp kaplayabilirim? Nasıl daha ince veya kalın bir film tabakası elde edilebilirim? nasıl tamir edilmelidir? Daha fazla bilgiyi nasıl ulaşırım?&#;.sorularına ait özet cevapları aşağıda bulabilirsiniz:

GALVANİZleme Nedir?
En basit ifade ile, &#;ergimiş Çinko metalini, Demir veya Çelik gibi korunmak istenen metallere uygulayarak kaplama&#; teknolojisidir.

Bu konuda ilk çalışmaları İtalyan Biliminsanı Luigi Galvani yaptığı için, bu teknolojiye “Galvanizing-Galvanizleme” ismi verilmiştir. (Aslında, bu teknolojiyi olgunlaştırıp patentini  yılında alan kişi, Stanislaus Tranquille Sorel  isimli Fransız inşaat mühendisidir.)

Galvanizleme neden yapılır?
Çelik veya Demir malzemelerini erken gelişebilecek  Korozyon*, darbe, güneş ışığı veya benzeri istenmeyen dış etkenlerden korumak için yapılmaktadır.(*Korozyon hakkında daha geniş bilgi şu linkten alabilirsiniz: seafoodplus.info)

Sıcak Daldırma Galvanizleme (SDG) nasıl yapılır? Hangi teknolojiler ve metotlar kullanılır?
En basit anlatımla, çelik malzemelerin °C arası sıcak eriyik çinko banyosuna sokularak, Çeliğin Çinko ile alaşımlandırılması işlemler serisidir. (Boya ve benzeri kaplamalar gibi yüzeysel bir kaplama işlemi değil; bu işlemler sonucunda çeşitli alaşım tabakaları oluşuyor.) Bu işlemler serisinden öncesinde yüzey temizliği işlemleri, sonrasında ise çeşitli soğutma ve koruma işlemleri yapılmaktadır.

Sıcak Daldırma Galvanizleme*, teknolojik olarak ikiye ayrılır: SÜREKLİ Galvanizleme ve SÜREKSİZ Yöntemler…
SÜREKSİZ Yöntemler (Öbek veya Genel Galvanizleme &#; ing. Batch/General Galvanizing) olarak bilinen Galvanizleme ile ince levha ve sacların bir otomasyon sistemi aracılığı ile SÜREKLİ Galvanizleme teknolojileri temel prensipler olarak benzer olmasına karşın, SÜREKSİZ Galvanizleme ile SÜREKLİ Galvanizleme teknolojileri arasında –yukarıdaki resimlerde de görebileceğiniz- ekipman ve düzenek  farkları mevcuttur.  Bu iki teknoloji arasındaki farkları özetle aşağıdaki tabloda bulabilirsiniz:

*Sıcak Daldırma Galvanizleme dışındaki Galvanizleme yöntemlerini şu adresten öğrenebilirsiniz: seafoodplus.info

 

Galvaniz uygulaması nasıl seçilmelidir?
Bu konuda uluslararası standartlar gerekli bilgileri içermektedir. Örneğin, ISO (Öbek Galvaniz için) ve ISO (Sürekli Galvaniz: İnce Sac veya Şerit malzemeler) standartları bu konuda en kapsamlı standartlardan biri olarak bilinmektedir. Bu standarda ilave olarak, ASTM (Amerikan Test ve Materyaller Topluluğu), CSA (Kanada Standartlar Birliği), seafoodplus.info(Koruyucu Kaplamalar Topluluğu) ve seafoodplus.info (Ulusal Korozyon Mühendisleri Birliği) gibi mesleki birlik ve toplulukları,  farklı Galvanizleme ihtiyaçları (Örneğin cıvata, somun) için farklı standart ve spesifikasyonlar yayınlanmaktadır.

Her meslekte olduğu gibi, GALVANİZ sektöründe de bu standart ve spesifikasyonlar, karşılaşılan her bir durum için ayrı ayrı teknik olarak yorumlanmalıdır!

Galvaniz kalınlığı ne kadar olmalıdır?
Bu konuda da en doğru yaklaşım, üretimde kullanılan veya kullanılması istenen Galvaniz standart ve spesifikasyonlarının içerdiği teknik bilgiler ışığında , malzeme tipi ve kalınlıklarına göre belirlenmesidir. Örneğin, ISO göre mm arası kalınlıktaki malzemelerdeki galvaniz kalınlığı (en üstteki % Çinko katmanı kalınlığı), ortalama 55 mikron olarak kabul edilebilir.  İstenen yaşam ömrü ve dayanıklılık gibi faktörlere bakılarak Galvaniz kalınlığı belirlenebilir.

Galvanizleme, Çelik malzemeleri KOROZYON ve diğer dış etkenlerden nasıl korur?
3 farklı yöntem ile korumaktadır: Bariyer, Katodik, Metalurjik Bağlar ve Çinko Patinası ile… Bu yöntemlere kısa kısa değinecek olursak:

  • Bariyer: Galvanizin ana yapı taşı olan Çinko,  oluştuğu saf ve alaşım tabakaları ile Çelik yüzeyin üzerinde dış etkenlere karşı bir ENGEL oluşturmaktadır. Yağmur, su, güneş ve diğer dış ortam etkenleri, bu engeli aşıp çelik yüzeye ulaşamadığı için Galvanizli yüzeyler BARİYER korumasına sahip olmuş olur.
  • Katodik: Çinko metali ile Demir&Çelik metalleri birbirleri ile temas halinde Çinko, -sahip olduğu daha düşük Galvanik Potansiyeli nedeniyle- korozyona uğrar ve kendini feda ederek (kurbanlık), Galvanizlenen Demir veya Çelik malzemeleri ELEKTROKİMYASAL bir biçimde korur.
  • Metalurjik Bağlar: Galvanizlemenin kalbi olarak da adlandırılmaktadır.  Çelik ile Çinkonun reaksiyona girdiği sıcak havuzda, bağ kuvveti 3, psi‘lara (yaklaşık bar veya 25 MPa) ulaşmaktadır. Düzgün Galvanizlenen bir malzemede oluşan Demir-Çinko alaşım tabakaları -yüksek bağ kuvveti sahip bu metalik bağlar sayesinde- yıla yakın bir süre boyunca herhangi bir yapışma zaafiyeti göstermez ve ilk günkü bütünlüğünü korur!
  • Çinko Patinası:Çinko, diğer tüm metaller gibi -havadaki su buharı ve oksijen ile birleşerek-korozyona uğrayarak paslanmaktadır. Galvanizli malzemelerde bulunan Çinko içeriği nedeniyle, Galvaniz ile kaplanmış malzemelerde doğal olarak Çinko korozyon tabakaları oluşmaktadır. Bu korozyon tabakalarının diğer metallerden farkı, diğerleri yüzeylerden dış etkenler nedeniyle kolayca ayrılmalarına karşın, Çinko korozyon tabakaları veya Çinko Patinası altındaki yüzeye sıkıca tutunur; böylelikle zamanla (bulunduğu ortama bağlı olarak 6 ila 12 ay sonra), Galvanizli malzemeler ilave BARİYER korumasını da edinmiş olur.

Galvanizlemede nasıl daha ince veya kalın bir film tabakası elde edilebilir?
Bunun için Galvanizleme sırasında dikkat edilecek operasyon parametrelerinden bazıları şunlardır:

  • Çelik kalınlığı (en önemli faktör)
  • Çelik Kompozisyonu (içindeki demir ve karbon dışındaki elementler)
  • Çelik yüzey pürüzlülüğü
  • Reaktif Çelikler
  • Çinko havuzunun sıcaklığı
  • Çinko havuzunda malzemenin giriş ve çıkış açısı
  • Çinko havuzunda malzemenin bekleme süresi

Yukarıdaki maddelerin her biri ayrı ayrı, Galvanizleme sonrası oluşacak alaşım tabakaları ve dolayısıyla toplam film kalınlığını etkileyeceği gibi,  bu maddelerin birden çoğunun aynı anda değişimi de Galvaniz kalınlığı arttırıcı veya azaltıcısı etkisi olabilir.

Galvanizlenmiş çeliği nasıl boyayıp kaplayabilirim?
Bu soru, Galvaniz endüstrisinde sıkça karşılaşılan bir sorudur ve literatürde DUPLEX SİSTEMLER olarak geçmektedir. Bu konuda yayınlanmış uluslararası ASTM, ISO ve EN standartları olmak ile birlikte, bu konuda daha ayrıntılı bilgiyi şu linkten edinebilirsiniz:
seafoodplus.info

Galvanizleme ne kadar dayanıklıdır?
Sıcak Daldırma Galvanizleme teknolojisini kullanmanın belki de en önemli faydası, UZUN ÖMRÜDÜR. Günümüze kadar dünya çapında toplanan veriler gösteriyor ki, Galvanizli malzemelerin ömrü sene arası olabilmektedir.

Ancak, burada dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır:
Özellikle yoğun asit içeren (Sülfürik, Hidroklorik Asit buharları gibi)  veya asit üreten ortamlar Sülfürdioksit (SO2) veya Azotoksit (NOx)  gibi egzoz gazları  ile birlikte deniz suyu gibi tuzlu su ile temas eden malzemelerde kullanıldığın ömrü, kırsal kesimdeki bir Galvanizlenmiş malzemeye göre çok daha kısadır. (Asit veya asit tuzları ile tepkimeye girdiğinde Çinko, hızla çözünüp korozyona uğramaktadır.)

Galvaniz nasıl tamir edilmelidir?
Bu konuda 3 ana yöntem ön plana çıkmaktadır:

  1. Çinkoca-zengin boyalar ile
  2. Termal Sprey Çinko / Isıl Çinko Püskürtme ( Çinko Metalizasyon)
  3. Çinko-esaslı lehim çubukları

Bu konuda daha ayrıntılı bilgiye, şu linkten erişebilirsiniz:
seafoodplus.info

Sıcak Daldırma Galvaniz Tamiri Nasıl Yapılır?

Galvanizleme hakkında daha fazla bilgiyi nasıl ulaşırım?
Bu konuda geniş bilgiye, Galvanizleme hakkında yazılmış kapsamlı kitaplardan ulaşabileceğiniz gibi, AGA1, GAA2, GA3, GANZ4, HDGASA5 ve Türkiye’deki GALDER6 gibi mesleki dernek ve organizasyonlardan edinebilirsiniz. Özellikle Türkiye’deki GALDER organizasyonu aracılığı ile son derece Türkçe kitap ve kitapçıklar elde edebilir ve haber bültenleri aracılığı ile sektördeki gelişmeleri takip edebilirsiniz:
seafoodplus.info

1 AGA : American Galvanizers Association
2 GAA: Galvanizers Association of Australia
3 GA: Galvanizers Association UK
4 GANZ: Galvanizers Association of New Zealand
5 HDGASA: Hot Dip Galvanizers Association South Africa
6 GALDER: Galvanizciler Derneği

Evde paslanmaz çelik delme teknolojisi. Paslanmaz çelik için matkap çeşitleri Paslanmaz çelik boru nasıl delinir

Birçok ev eşyasında paslanmaz çelik kullanılmaktadır. Mobilya elemanları, çatal bıçak takımı, tabak takımı - bu eşyalar olmadan hayal etmek zor Komforlu hayat. Paslanmaz çeliğin her yerde kullanıldığı sektör için ne söyleyebiliriz?

Bu metal nedir? Çoğu için, kafada suda paslanmayan bir plaka veya demir parçası açılır. Aslında, paslanmaz çelik, bütün bir alaşım sınıfını birçok alaşımla birleştirir. faydalı özellikler korozyon direnci dahil. Agresif ortamlara dayanıklı metaller eklenerek elde edilir. Malzeme miktarına bağlı olarak farklı özelliklerde bir alaşım üretilir.

Bugün, sözde "gıda sınıfı paslanmaz çelik" endüstride en popüler olanıdır. Çatal bıçak takımı, su, süt ve diğer gıda ürünlerinin üretimi için fabrikalarda uygulamasını bulmuştur.

Metal işleme oldukça basittir. Endüstriyel ölçekte kolayca bükülür, ekstrüde edilir, çeşitli şekillerde kesilir. Evde bunun için bir açılı taşlama makinesi kullanmak daha iyidir.

paslanmaz çelik nasıl delinir

Birkaç düşünün önemli kurallar sondaj yaparken uyulması gereken paslanmaz çelikten. Diğer karbon çeliği türleri için de geçerlidirler:

  • Elektrikli matkabın dönüş hızını minimum hıza ayarlıyoruz. Herhangi bir kalınlıktaki metalle çalışmak için yaklaşık devir yeterlidir. Aletinizin hız değiştirme işlevi yoksa, çalışma başlat düğmesine kısa süre basılarak yapılmalıdır. Böylece, matkap maksimum hıza çıkamayacaktır.
  • Sık sık metalle çalışmak zorunda kalırsanız, bir matkap standı satın alın. Çok pahalı değil, ancak süreci büyük ölçüde kolaylaştırıyor.
  • Talaşlar zamanla kararırsa, bu matkabın köreldiğini veya malzemenin aşırı ısındığını gösterir. Dörtlü gibi küçük çaplı matkaplarla çalışmaya başlamaya değer. Ardından, mümkün olduğu kadar düzgün ve doğru olacak şekilde gerekli boyutta bir delik açabilirsiniz. Bu, özellikle paslanmaz boruları delerken önemlidir. Mükemmel sonucu elde etmek için özel kademeli matkaplar kullanmanız gerekir.
  • Büyük çaplı delikler (15 mm'den itibaren) bir "taç" ile yapılır.

Matkap Soğutma Yöntemleri

Amatörlerin sıklıkla yaptığı en büyük hata, matkabı suya veya başka bir sıvıya batırmaktır. Yani, önce usta "kuru" çalışır, ardından ısıtılmış matkap suya daldırılır. Hiçbir koşulda bunu yapmayın. Soğutmak için zeytinyağı veya katı yağ kullanın.

Maksimum etki ve yüksek hız için kobalt matkapları (altın rengi) satın alın. Malzeme aletin sadece yüzeyini kaplamaz, bileşiminin bir parçasıdır. Bazı üreticiler gerçekten daha iyi kayma için matkabı kapsıyor.

Paslanmaz çelik çeşitli endüstrilerde kullanılmaktadır. Yüksek oranda korozyon direncine sahip birkaç malzemenin bir alaşımıdır. Parçalarda hassas delikler oluşturmak için farklı şekiller, kalınlık, paslanmaz çelik için matkapları nasıl seçeceğinizi öğrenmeniz gerekir.

Paslanmaz çelik için matkap

Paslanmaz çeliği delmek için özel ekipman kullanmalısınız. Paslanmaz çelik dahil tüm matkapların belirli bir işareti vardır. Aletin teknik özelliklerini, malzemesini ve boyutunu gösterir.

Takım üreticileri tarafından dikkate alınan kuralın bir istisnası vardır. Çapı 2 mm'ye kadar olan matkaplarda işaret belirtilmemiştir. Bu, aletin küçük boyutundan kaynaklanmaktadır. Tüm bilgiler ambalaj üzerinde belirtilmiştir.

Temel tanımlamalar:

  1. "M" harfi - ürünün bileşiminde molibdenin varlığını gösterir. Yüzdesi, bu harften sonraki sayı ile gösterilir.
  2. "P" harfi - ekipman yüksek hızlı çelikten yapılmıştır. Tungsten yüzdesi bir sayı ile gösterilir.
  3. "K" harfi - alaşımın bileşiminde kobaltın varlığını gösterir. Miktarı bir sayı ile gösterilir.

Yabancı üreticiler, alaşım bileşenleri ve miktarları hakkında bilgi içeren HSS işaretini yaparlar:

  1. HSS-TiN - üretim sırasında takım yüzeyine titanyum kaplama uygulanır. Bu, mukavemeti ve aşınma direncini arttırır. Özellikler santigrat dereceye ısıtıldığında değişmez.
  2. HSS-E - kobalt içerir.
  3. HSS-E VAP - farklı kalınlıklardaki paslanmaz çelikleri delmek için tasarlanmış özel dişler.
  4. HSS-R - artırılmış mukavemete sahip jiletler. Bronz, dökme demir, pirinç, cupronickel delmek için kullanılır.
  5. HSS, alüminyum boşluklarla çalışmak üzere tasarlanmış bir alettir.

Paslanmaz çelik matkap seçme ilkeleri

Paslanmaz çelik için matkap seçerken bir dizi faktöre dikkat etmeniz gerekir:

  1. Ustalar, geniş bileme açısına sahip ekipmanı tercih etmenizi önerir. Bu, işin ilk aşamasında hizalamayı basitleştirir.
  2. Güvenilir, dayanıklı bir seçenek - sert alaşımlı burgular. Eksileri - yüksek fiyat.
  3. Kobalt matkapları en iyisi olarak kabul edilir.
  4. Tanınmış markaların ürünlerini seçmeniz önerilir - Bosch, Ruko, Hilti, Gross.

Çap ne kadar büyük olursa, fiyat o kadar yüksek olur.

Yağlayıcıların kullanımı

Paslanmaz çelik matkaplarla çalışırken soğutma karışımlarının kullanımını unutmamalıyız. Bunun nedeni delinmiş malzemenin yüksek viskozite indeksine sahip olmasıdır. Bu nedenle takım, alaşım aşırı ısınır. Delme bir makine kullanılarak yapılıyorsa, çalışma alanına soğutma sıvısı sağlayacak özel bir sistemin kurulması gerekir.

Evde etkili bir serinletici karışım yapabilirsiniz. Adım adım talimat:

  1. Kaba bir rende üzerine çamaşır sabunu rendeleyin.
  2. Eklemek sıcak su, iyice karıştırmak için.
  3. Sabun çözeltisini teknik hidroklorik asitle seyreltin.
  4. Yağ asitlerinin sabun çözeltisinin yüzeyine çıkmasını bekleyin. Not ekle çok sayıdasoğuk su.

Bundan sonra, şuna kadar beklemeniz gerekir: yağ asidi Sertleşerek yüzey tabakasını nazikçe çıkarın. İş için yağ asitleri 1'e 6 oranında su ile seyreltilir. Elde edilen bileşim çalışma alanını, ekipmanı yağlar.

Evde paslanmaz çelik nasıl delinir?

Paslanmaz çeliğin delinmesi bazı zorluklara sahiptir, çünkü yeni başlayanlar takımla iş parçasını mahvedebilir. İşte ödevinizi yapmanıza yardımcı olacak birkaç ipucu:

  1. Gereksiz paslanmaz çelik parçaları üzerinde delme alıştırması yapın.
  2. 2 mm kalınlığa kadar ürünleri delmek için, kesme kısmı derecelik bir açıyla keskinleştirilmiş bir metal matkap kullanabilirsiniz. Aşırı ısınmanın meydana gelmemesi için düşük hızların ayarlanması önemlidir.
  3. Kalınlığı 6 mm'den fazla olan iş parçalarını delmek için iki takım çapına sahip teknolojinin kullanılması gerekir. Önce küçük çaplı bir delik açılır ve ardından gerekli boyuta kadar raybalanır. Bir soğutma karışımının kullanımını unutmamak önemlidir.

Çalışmaya başlamadan önce, elektrikli el aletini iş parçasına kesinlikle dik olarak monte etmek gerekir. Bu tavsiyelere uyarsanız, paslanmaz çelikte kolayca delik açabilirsiniz.

Evde paslanmaz çelik delme

Sondaj için faydalı ipuçları

Ekipmana, malzemeye zarar vermeden eşit delikler açmak için birkaç numara kullanabilirsiniz:

  1. İşlenecek iş parçasının yüzeyine soğutma sıvılı bir rondela takın. Böylece matkap, delme işlemi sırasında eşit şekilde yağlanacaktır.
  2. Dikey bir yüzeyde matkapla delik açmanız gerekiyorsa, parafinden yapılmış bir topa ihtiyacınız olacaktır. Matkabın karşısına sabitlenmiştir.
  3. Bir makine ve elektrikli aletler üzerinde çalışırken, düşük hızlar ayarlamanız gerekir. Yüksek hızlarda, soğutma sıvısı karışımı bile yardımcı olmaz.

Geleneksel ekipman iş için uygun bir seçenek değildir. Delik açıldıktan sonra ortaya çıkan metal çapakları zımpara kağıdı ile giderilmelidir.

Paslanmaz çeliği delmek için doğru takımı seçmeniz gerekir. Bunu yapmak için etiketlemeyi anlamanız, satıcıya danışmanız gerekir. Ayrı bir aşama, evde delme işlemidir. Bunu yapmak için gereksiz boşluklarla pratik yapmanız, soğutma sıvısını nasıl kullanacağınızı öğrenmeniz gerekir. Ustaların tavsiyesi hatalardan kaçınmaya yardımcı olacaktır.

Paslanmaz çelik için özel matkaplar ve bunlar için soğutma bileşikleri, "paslanmaz çelikte" gerekli boyutta bir deliği hızlı ve rahat bir şekilde açmanıza olanak tanır.

1

Günlük hayatta her şeyi kendi elleriyle yapmaya alışkın birçok ev ustası, geleneksel bir matkap kullanarak paslanmaz çelikte delik açmayı başaramadıklarında çok şaşırırlar. Bu tür çelik, yüksek viskozitede diğer metallerden farklıdır, bu nedenle, bir kişi paslanmaz alaşımlı bir ürünü işlemeye başlar başlamaz matkap hemen ısınır.

Bu da, işlemin ancak delme aletinin yüksek kalitede soğutulmasına dikkat ettiğiniz takdirde başarılı olabileceği anlamına gelir.

"Paslanmaz çelikte" delik açmak için kullanılan armatürü soğutmak için genellikle kükürt ve makine yağından oluşan özel bir yağlayıcı bileşim kullanılır. Kükürt hem koloidal hem de fümigasyona özel olarak kullanılabilir. Hırdavatçılarda, ikincisi tam olarak "fümigasyon için" adı altında satılmaktadır (bazen "kükürt rengi" olarak adlandırılabilir). Genellikle herhangi bir ek hazırlık yapılmadan kullanılmasına izin verilir. Kaba kükürt satın aldıysanız, önce iyice öğütülmeli ve ancak daha sonra motor yağı ile karıştırılmalıdır.

Yağ asitlerine ve aynı sülfüre dayalı bir soğutma sıvısı kullanıldığında, paslanmaz çelik yapılarda delik açmak çok daha verimli olacaktır. Bu asitlerin herhangi bir yerden satın alınmasına gerek yoktur, kendiniz yapın. Bunu yapmak için en ucuz çamaşır sabununu alın, öğütün ve ardından elde edilen karışımı sıcak suya dökün. Bu bileşime hidroklorik teknik asit eklenir ve ihtiyacımız olan yağ asitleri yüzeye çıkana kadar beklerler.

Asitler üste çıkar çıkmaz işlemin yapıldığı kaba soğuk su dökmek gerekir (bunun için üzülmenize gerek yok, ne kadar çok dökerseniz o kadar iyi). Sonuç olarak, yağ asitleri katılaşmaya başlayacak ve en ufak bir zorluk olmadan sıvının yüzeyinden uzaklaştırılabilecektir. Gerekli bileşiklerin (sıcak suya sabun - soğutma - asit giderme) izole edilmesi için tarif edilen işlem birkaç kez tekrarlanabilir ().

Yağlı bileşiklerin koloidal veya "fümigasyon" kükürt ile karıştırılması, altıya bir oranında gerçekleştirilir. Yani, bir kısım kükürde altı kısım asit eklenmelidir. Profesyoneller, böyle bir soğutma bileşiği ile herhangi bir kalınlıktaki "paslanmaz çeliği" delmenin zor olmayacağını garanti eder (tabii ki aşağıda tartışacağımız diğer önerileri takip etmediğiniz sürece).

2

Deliklerin yatay bir düzlemde açıldığı durumlarda, hazırlanan soğutma sıvısını küçük bir lastik rondelaya veya mantarın içine dökerek işlemin buradan yapılması önerilir. Dikey yapıları işlerken, sondaj alanlarına bir parafin topu takmak mümkündür. Bu, süreci büyük ölçüde kolaylaştıracaktır - rahatsız edici bir uzamsal konumda olan bir ürünü kolayca delebilirsiniz.

"Paslanmaz çelik"te delik delmenin bir başka özelliği de, işlemi gerçekleştirmek için kullanılan elektrikli matkabın minimum hıza ayarlanması gerekmesidir. Sayıları dakikada ila arasında değişebilir. Daha yüksek bir devir sayısı ayarlarsanız, yüksek kaliteli bir yağ bileşimi bile çalışma aletini etkili bir şekilde soğutamaz.

Elektronik tip regülatör ile donatılmış bir matkap kullanırken gerekli hızı ayarlamak kolaydır. Enstrüman üzerinde böyle bir kontrol olmadığında daha fazla sorun ortaya çıkar. Ancak böyle bir durumda bile bir çıkış yolu vardır: elektrikli matkabı kısa bir süre için çalıştırın (kelimenin tam anlamıyla saniye); Hemen "Başlat"a basın. Bu kadar kısa sürede kollektör motoru yüksek hız kazanamayacaktır.

3

Bir soğutma yağı hazırladınız, "paslanmaz çeliğin" doğru şekilde delinmesi için tüm önerileri incelediniz ve şimdi en önemli şeye geçebilirsiniz - özel bir matkap seçimi. Onsuz inatçı metali delmek işe yaramaz. İÇİNDE Sovyet zamanları paslanmaz çelikle çalışmak için her zaman R6M5K5 silindirik saplı kobalt matkaplar kullanılmıştır. Onlar göre yapıldı Eyalet standardı – Kobalt içeriği yüzde beş olan P18 matkapları da kullanıldı.

Artık delik delmek için bu tür cihazları bulmak neredeyse imkansız. Ama bu bir sorun değil, çünkü inşaat pazarı bize yabancı muadillerinin çoğunu sunuyor. İthal delme aletleri DIN 'e göre üretilir ve HSS-Co işaretine sahiptir, buradan matkap malzemesinin en az yüzde beş kobalt içerdiği anlaşılır (P18 ve P6M5K5'e benzer). Alete gerekli sertliği veren ve "paslanmaz çelik" delmeyi nispeten kolaylaştıran kobalttır.

Ek olarak, karbür metal delme aleti, paslanmaz alaşımlar üzerinde iyi bir işleme etkisi gösterir. Bu tatbikatlar karakterize edilir dar açı bileme (bir tarafta yapılır). Ancak bunları elde etmek kolay değil, tüm hırdavatçılarda satılmıyor. Evet ve bu tür cihazların maliyeti nesnel olarak yüksektir.

"Paslanmaz çelik" delmek için birkaç ipucu:

  • Kalın çeliği (altı milimetreden fazla) deliyorsanız, işlemi çift yöntem kullanarak gerçekleştirmeniz önerilir. Bunun özü, önce küçük çaplı bir matkapla küçük bir "delik" açmanız ve ancak daha sonra gerekli bölüme sahip bir alet uygulamanız gerektiğidir.
  • mm kalınlığındaki delme ürünlerinin, her zamanki gibi düşük hızlarda (dakikada 'e kadar) yapılmasına izin verilir, ancak kesici kenarın bu araç yaklaşık derece keskinleştirildi.
  • Bir milimetreden daha ince paslanmaz çeliğin işlenmesi, uçlarında çapak olmayan mükemmel yuvarlak delikler sağlayan kademeli matkaplarla yapılmalıdır.

Herhangi bir evin gizemini koruduğu kesinlikle söylenebilir. Her evdeki sayıları farklıdır. Onlarla başa çıkmak için, kural olarak, benzer sorunlara aşina olan diğer kişilerin tavsiyelerini ve bilgilerini kullanmanız gerekir. Bu tür zor görevlerden biri de paslanmaz çeliğin nasıl delineceğidir. Belirli bilgi ve becerilere sahip olmadan, muhtemelen ihtiyacınız olan deliği paslanmaz çelik katmanda açmaya çalışacaksınız, ancak boşuna.

Yuvarlak bir eğe ile elle yapabilir ve çok zaman harcayabilirsiniz veya daha büyük çaplı bir matkap ucu delip deliği biraz genişletebilirsiniz. Delikte havşa başlı vida varsa biraz bastırıp hamle yapabiliriz. Büyük çapları delerken, önce küçük matkaplarla başlamanız ve deliği kademeli olarak gerekli çapa genişletmeniz önerilir.

Yüksek kaliteli takım çelikleri ve paslanmaz çelikler dışında hemen hemen her çeliği kullanabilirsiniz. Matkaplar takım çeliğinden yapıldığı ve aynı sertliğe sahip olduğu için paslanmaz çelik ve takım çeliklerinin raybalanması çok zordur.

Bu etkinlik için talimatlar:

1. Öncelikle paslanmaz çelik tabakada delik açmak için özel bir yağlayıcı kullanmanız gerekir. Çoğu zaman, bu yağlayıcıyı elde etmek için belirli bir kükürt türünü motor yağıyla karıştırmanız gerekir. Bu harmanlama için gereken kükürt özel mağazalarda satılmaktadır. Satın alırken bu kükürdün adına dikkat edin. Adı aşağıdaki gibi olabilir:

Bu malzemeleri delmek çok emek yoğundur ve matkap uçlarında kalıcı hasara neden olur. Genel olarak, bu malzemeler sadece 2 mm kalınlığa kadar delinebilir. Kalay, pirinç ve kurşun gibi yumuşak metaller, deliklerin kenarları çok sıcak olduğundan, malzeme ucun üzerine pompalanır ve onu bozar. Böyle bir kalay tipi matkabın temizlenmesi zordur, bu nedenle matkabınızın prosedürünü takip edin. Aynı nedenle çelik delmeye göre daha düşük hızları da seçiyoruz.

Matkap gelince, en önemli parametre uç açısıdır. Bu, kesme kenarlarının uzunluğuna karşılık gelir. Açı ne kadar küçük olursa, matkabın kesme kenarı o kadar uzun olur ve bunun tersi de geçerlidir. Bu nedenle ince saclarda delik açarken geniş açılı matkap kullanılmalıdır. Buna rağmen, örneğin çapakları ve eğimli kenarları gidermek için genellikle bu tür uçlarla hazırlanan deliklerin bitirilmesi gerekir. Tek işlemde bir ana delik hazırlamanıza izin verecek bir çözüm var.

  • Fümigasyon için kükürt.
  • koloidal kükürt.
  • Gri renk.

"Koloidal kükürt" veya "kükürt rengi" adı verilen kükürt satın aldıysanız, ambalajında ​​olduğu gibi yağa karışabilir. Ancak "tepeleme kükürt" varsa, önce yoğurmalı, ardından yağ ekleyip karıştırmalısınız.

Mezuniyet tatbikatı, özel geometri de dahil olmak üzere geleneksel alıştırmalardan farklıdır. Böyle bir matkabın alt, ilk bıçağı bir kuyuyu delmek ve delmek için kullanılır. Yüksekliğinin, matkabın amaçlandığı sacın kalınlığını belirlediği varsayılmaktadır. İşlenecek malzeme bıçağın yüksekliğinden biraz daha ince olmalıdır. Simetrik olarak yerleştirilmiş 2 adet yan kanat delme içinden geçerek çalışacak şekilde tasarlanmıştır. Bunlar keskin kenarlardır. Bu nedenle, çalışma prensibi açısından aşamalı matkaplar, geleneksel matkaplardan daha çok kesicilere benzer.

2. Kükürt ve makine yağından çok daha güçlü özelliklere sahip bir yağlayıcı oluşturmak için kükürdü yağ asitleriyle karıştırmanız gerekir. Bu yağ asitlerini nereden alabilirsiniz? Bunu yapmak için en düşük dereceli çamaşır sabununu öğütün ve ardından sıcak su ekleyin. Hazırlanan sabun çözeltisine önemli miktarda hidroklorik asit dökülmelidir, bunun için teknik hidroklorik asit alın. Bu maddelerin etkileşiminin reaksiyonundan sonra yağ asitleri kabın yüzeyinde olacaktır. Ardından bu kaba bol miktarda soğuk su ekleyin. Bu, yağ asitlerinin kalınlaşmasına ve yüzeyden sıyrılmasına neden olacaktır. 5 yağ asidi yıkama gerçekleştirin. Önce sıcak, sonra soğuk su ekleyin, yüzeyden toplayın ve bu şekilde devam edin.

Kademeli bit ile delme işleminden sonra çıkışta sadece yan bıçakların çalıştığı vurgulanmalıdır. Sonuç olarak, deliğin kenarları düzgün bir şekilde işlenir ve pahlanır ve bu nedenle daha fazla işlemeye ihtiyaç duymaz - çapak olmaz. Kademeli matkap ortalanmış olduğundan ve ön delme olmadan delik hazırlanmasına izin verdiğinden, borularda delik delmek için idealdir. Matkap eğildiği yüzey olmasına rağmen kaçmaz.

Birkaç çap için bir matkap. Yürütücünün tasarımına odaklanırsak, derece cinsinden ince öğütülmüş bir delik çapına sahip koni şeklinde olma eğiliminde olduklarını görürüz. Bu matkap sayesinde farklı çaplarda delikler açabiliyoruz. Her aşamada dijital çaplar vardır. Konik bir piramit oluşturan, en küçüğünden en büyüğüne doğru düzenlenmiş bir dizi bağlantılı metal diske benziyorlar. Bu sayede delmeden gerekli çapta bir delik açabiliyoruz.

3. Yeterli miktarda yağ asidi topladıktan sonra bunları kükürt ile karıştırın. Oranlar olmalıdır. Böylece paslanmaz çelikte delik açmak için yağlayıcı hazırlanır, geriye kalan kullanımdır. Delme işlemini gerçekleştirirken matkabın aşırı ısınmaması gerektiğini unutmayınız. Matkabın soğuması için periyodik olarak işe ara verin. Bu talimata uyulmaması, yağlama yardımcı olmak yerine bu işlemin yapılmasını zorlaştırabilir.

Ek olarak, kademeli matkap, mevcut delikleri delmemize ve çapı istenen olana yükseltmemize olanak tanır. Ayrıca, yanlarında avı hızlı bir şekilde boşaltmanıza izin veren iki spiral oluğa sahip oldukları da vurgulanmalıdır. Bu, daha yüksek delme hızı sağlar. Verimli atık bertarafı, yapılan işin kalitesine de yol açar. Delik temiz, çapak ve bozulma yok.

Kademeli matkaplar sadece sac ile çalışmak için geliştirilmiştir, ancak bununla sınırlı değildir. Demir dışı metaller, çelik saclar, plastikler ve paslanmaz çelik gibi ince malzemeleri delmek için tasarlanmıştır. Elektrik endüstrisinde, sıhhi tesisat ve ısıtma endüstrisinde veya otomotiv endüstrisinde, makine mühendisliğinde, şalt yapımında, havacılık endüstrisinde sac işleme için ideal ekipman.

Basit kurallara uygunluk

Karışmamak için zor durumlar Sondaj sahasının aşırı ısınması, matkabın aşırı ısınması ve diğerleri gibi, ilgili zaman ve para harcamadan tamamen düzgün delikler açmanıza yardımcı olacak bazı basit kurallara uymanız gerekir. Ayrıca paslanmaz çeliğin viskoz yapısından dolayı matkabın aşırı ısınmasını önlemek için paslanmaz çelik tabakanın düşük hızlarda delinmesi gerektiği unutulmamalıdır. Matkaplar sadece çok keskin kullanılmalıdır. Ayrıca sondajda büyük zorluklara yol açacak olan sondaj sahasının önemli ölçüde aşırı ısınmasını önlemek için, matkabın sıcaklığını her 10 saniyede bir en aza indirmek gerekir.

Tek bir merkezleme ile yeni delikler açın ve mevcut delikleri yeniden delin. Çekiç atmamalıyız, delmeliyiz. Temiz yanmamış bir deliğimiz var. Delik deforme olmaz. Bir matkap, farklı çaplarda delikler açmamıza izin verecektir.

Yüksek sıcaklık dayanımı ve arttırılmış elastikiyeti sayesinde metal işlemede yüksek verimlilik sağlar. Kobalt matkabı, yoğun kullanım durumunda bile uzun süre dayanacak olan aşınmaya karşı yüksek dirençle karakterize edilir.

Kobalt matkaplar delme için tasarlanmıştır. Takım çeliği, paslanmaz çelik, aside dayanıklı çelik, titanyum ve alaşımlar. . Paslanmaz çelik matkap, yüksek hızda yüksek hassasiyet sağlar. Uygun şev açısı, agresif kesim sağlar. Bu tip matkap profesyonel kullanım için tasarlanmıştır.


Delme işlemi sırasında talaşlara dikkat edin, talaş küçülür ve koyulaşırsa bu, matkabın körleştiği ve paslanmaz çelikteki deliğin aşırı ısındığı anlamına gelir. Bu nedenle, başladığınız işi başarıyla tamamlamak için matkabı bilemelisiniz veya başka bir matkapla değiştirmelisiniz. Kural olarak, boyutu sırasıyla dört veya beş olan küçük çaplı bir matkapla delmeye başlamanız gerekir. Ardından, istenen deliği elde etmek için kademeli olarak doğru boyuta sahip bir matkaba geçin. Delme işlemi bu şekilde gerçekleştirilerek daha düzgün bir delik üretilebilirken, üzerinde harcanan süre de büyük ölçüde azaltılabilir.

Paslanmaz çelik kobalt matkaplar, verimli kullanımlarını sağlamak için sert malzemelerde delme genel prensiplerine uygun olarak kullanılmalıdır. Kobaltın özelliklerinden dolayı bu, hızlı çalışmaya izin verecek ve en azından tatmin edici sonuçlara yol açacaktır. Ürün size büyük bir fırsat sunsa da fiyatı çok düşük ve birkaç kobalt matkabı almak bile büyük bir masraf değil.

Bilgi için bize ulaşın. Termal delme, termoform, termal delme, 1 mm ila 12 mm kalınlığındaki metal malzemelerin dişli bağlantılarının ve delinmesinin üretimi için yenilikçi bir teknolojidir. yapıştırılmış somunlar, kaynak somunları, kaynak somunları, dövme ve preslenmiş somunlar ve diğer bağlantı yöntemleri için.

Onarım yaparken, birçok mal sahibi, delme işleminin oldukça yaygın olduğu çok çeşitli işler yapmak zorundadır. Ancak, bu görevin niteliksel olarak yerine getirilmesi için uygun bir tatbikatın mevcut olması gereklidir. Yapı malzemeleri pazarında çok sayıda çeşitli tipte sunulduğu göz önüne alındığında, bu cihazın satın alınmasında herhangi bir sorun yoktur.

Ek olarak, ısıyla şekillendirilmiş delikler için ısıl merkezleme matkapları kullanılır. adrese göre

Senin soruların var? Lütfen bizi arayın veya e-posta gönderin! Ücretsiz yardım ve bilgi alacaksınız. Delme, termoform, termal delme: metalde dişli veya delikli delikler açmak mümkündür.

Sürtünmenin bir sonucu olarak, eksenel kuvvetle birlikte malzemenin plastikleşmesine ve çapak oluşumuna neden olan ısı üretilir. Konvansiyonel yöntemlere göre daha kısa teslim süreleri, güçlü, dayanıklı iplik, profilin ortasına talaş girmemesi, temizlik maliyetlerinin ortadan kalkması - özellikle uzun kapalı profillerde kirlenmeyen delikler açarken önemlidir, farklı metal malzemelerde delik açabilme özelliği tek bir takım, yüksek takım ömrü ve termoform yüzeyini keskinleştirmeye gerek yok, elektrokimyasal korozyon yok, tek tip malzeme, atmosferik koşullarla işlenen iki farklı metal temas ettiğinde meydana gelen bir olgudur. Dişli bağlantılar, lehimli ve kaynaklı bağlantılar, dişi soket soketleri ve bağlantı parçaları, kendinden kılavuzlu vidalar, boru bağlantıları. Makine mühendisliği, mobilya endüstrisi, enerji ve elektronik endüstrisi, otomotiv ve havacılık endüstrisi, örneğin lambda probu için dişli delik; karton kaplinler, ziraat ve maden mühendisliği yapıları, takım tezgahları ve makine yapıları, teknolojik hatlar, çelik yapılar, hangarlar, çitler, kapılar, merdivenler, platformlar, merdivenler, pnömatik ve hidrolik basınçlı yapılar, yangın söndürücüler, sıhhi tesisler, hastane yatakları, bisikletler, çitler ve binalar, kulplar, demirbaşlar, sokak aydınlatması, fenerler, bayrak direkleri. Üniversal kavrama tasarımı sayesinde, çeşitli delik türleri için farklı çaplarda takımları toplama ve hatta geleneksel kesici takımları monte etmek için kolu kullanma becerisine sahip olursunuz.

Bu nedenle, bir matkap satın alan her ev ustası, iyi matkaplar seçme konusunda da endişelenmelidir. Aksi takdirde, operasyonel kaynaklarını hızla tüketecekler ve yenilerine para harcamanız gerekecek.

Mağazalarda, amaçlanan uzunluk, çap ve malzeme bakımından farklılık gösteren çok sayıda farklı matkap bulabilirsiniz. Ve yapının yüzeyinde bir delik açmaya başlamadan önce bile, doğru boyuta karar verin delmek. Hatalardan kaçınmak için yapılan işin türünü dikkate almak gerekir.

Ayrıca tatbikatlar sunuyoruz olağandışı boyutlar ve özel çözümler için tasarımlar. Parametre seçiminde, makine ve teknolojilerin uygulanmasında yardım sunuyoruz. Termal sürtünmeli delme yöntemi, delik delme, tek bir aletle 'e kadar deliğin, hatta tek bir dokunuşla bir düzine veya on binlerce deliğin yapılmasına olanak tanır. Bu değerler iş parçasına, kalınlığına ve işleme koşullarına bağlıdır.

Aşınmış malzeme, tasmayı yapmak için kullanılır - tamamen herhangi bir ek malzeme olmadan. Malzeme borusunun oluşturulduğu noktada, geleneksel diş açmaya göre yaklaşık 3 kat daha fazla dişli diş elde edilebilir. En yüksek kalite ve dayanıklılık gereksinimlerini karşılayan sağlam bir dişli bağlantıya sahibiz. Bu yerinde delme işlemi sayesinde, talaşlar profilin içine girmez, böylece bazı durumlarda maliyetli ve zaman alıcı temizlikten kaçınılır.

En az bir kez delmek zorunda kalan sahipler, sanırım, bu cihazları yapmak için hangi malzemenin kullanıldığını anlamaya çalıştılar. etiketlenmek ne demektir enstrüman üzerinde verilen? Matkabın kendisiyle aynı malzemeden yapılmış bir yüzeyde delikler açmayı mümkün kılan nedir?

Isı matkap fiyatları, matkap ucunun tipine ve çapına bağlıdır. Termal sürtünme termoformları iyi geri bildirim. Merkezin katlanır vinçleri. Uzmanlar genellikle görevleri için doğru ekipmanı seçerler. Derme çatma bir ortama benzeyen başka bir şey. Her zaman çok fazla araçları yoktur. Genellikle bunlardan biri evrensel bir matkap modeli veya matkaptır. Yüksek kaliteli bir tatbikat olan uygun silahla daha fazla silahlanmaları gerekiyor.

Profesyoneller ve "ustalar" için iyi tatbikatlara ihtiyacınız var. Herkesin akılda tutması gereken en önemli ilke, "her zaman göreve göre bir egzersiz seçilmelidir." Metal matkaplar söz konusu olduğunda, bunlar çoğunlukla spiral matkaplardır. Spiral matkaplarla metalleri ve plastikleri delerken doğru RPM'yi seçmek önemlidir. Matkap üreticileri tarafından geliştirilen hız tablolarında optimum parametreler kontrol edilir. Kısacası, matkabın çapı ne kadar küçük olursa, dönüş hızı o kadar yüksek olur.

Matkapla çalışmanın verimliliği, malzeme olarak yüksek kaliteli ve yüksek mukavemetli çelik kullanılması nedeniyle elde edilir. Ancak hammadde bazında yapılan ucuz seçenekler, birçok mal sahibinin karşılaştığı görevlerin çoğuyla baş edemiyor.

matkap işareti ne demek?

Tipik olarak, metal için bir matkabın işaretlenmesi şunları içerir: belirli harf ve sayı kümesi. Ana elemanın harfi genellikle önce belirtilir, ardından matkabı imal etmek için kullanılan malzemede bu elemanın yüzdesine karşılık gelen bir sayı gelir.

Diğer öğeler genellikle ilk iki karakterden sonra belirtilir.

  • P - tungstene karşılık gelir;
  • K - kobaltı gösterir;
  • F - vanadyum anlamına gelir;
  • M, molibden anlamına gelir.

Çoğu zaman, işaretleme krom tanımını içermez, çünkü bu element, yaklaşık% 4'ünü oluşturduğu kaynak malzemeye dahil edilmesi zorunludur. Etiketlemede eksik olan unsurlar arasında karbon seçilmelidir. Diyelim ki tatbikat varsa R7M6K6 işareti, o zaman üreticinin malzeme olarak %7 tungsten, %6 molibden, %6 kobalt içeren yüksek hız çeliği kullandığı anlaşılmaktadır.

Yerli ürünlere dikkat ederseniz, benzer bir bilgi yoktur. Ancak bu öncelikle çapı 2 mm'den küçük olan ürünler için geçerlidir. mm çapındaki cihazlar, geometri ve çelik kalitesi hakkında bilgi içerir. Ek veriler, diğer standart boyutları temsil eden matkaplara sahiptir: bunlar aynı zamanda matkap ürününün ticari markasını ve bazen doğruluk sınıfını da verir.

Önerilen matkapların her biri aşağıdaki renklerden biriyle dekore edilebilir:

  • parlak altın;
  • siyah altın;
  • gri;
  • siyah.

Altın rengi ile anlayabilirsinizüreticinin aletin imalatında titanyum nitrür kullandığını. Böyle bir işlem, artan mukavemet özelliklerine sahip böyle bir matkap sağlar. Böyle bir cihazla çalışmak yüzeyler arasında daha az sürtünme sağlayacaktır.

Siyah altın rengi, ham maddenin, amacı iç gerilimi ortadan kaldırmak olan tavlama içerdiğini gösterir.

Gri renk, malzemenin koruma seviyesini ve mukavemetini arttırmak için söz konusu matkabın bitmediğini göstermektedir. Bundan, bu cihazın sahip olduğu sonucuna varabiliriz. düşük seviye işçilik ve bu nedenle oldukça yakında devre dışı kalacak.

Siyah renk, matkabın üretimi sırasında ürünün aşırı ısıtılmış buhara maruz bırakılmasından oluşan bir işlem gerçekleştirildiğini göstermektedir. Bunun yararı, aşınma direncini arttırmaktır.

Metal için kobalt matkapların avantajları

Metal için kobalt matkap fiyatları sıradan olanlardan kat daha yüksektir. Onları ev ustaları arasında bu kadar popüler yapan şey nedir? Hangi erdemleri onları bu kadar yüksek puan aldı?

Kobaltın ayırt edici özelliği, yüksek erime noktası. Bu nedenle, yüksek kaliteli kobalt alaşımlı yüksek hız çeliği bazlı metal matkaplar, yüksek sıcaklıklara dayanabilir ve gelişmiş mekanik özellikler gösterebilir. Ek soğutmaya başvurmanın gerekli olmadığı önemli termal yüklerle başa çıkma kabiliyeti ile karakterize edilirler. Bu matkapların metal için benzer özellikleri, öncelikle yüksek mukavemetli alaşımlı ve yüksek viskoziteli çeliklerde delik açmanın gerekli olduğu durumlarda ortaya çıkar.

Metal için kobalt matkapların sahip olduğu diğer özelliklerin yanı sıra, yeterince büyük bir uç bileme açısı seçilmelidir; derece. Ucun bu tasarımı sayesinde pürüzsüz yuvarlak yüzeylerde delme işlemi yapmak mümkün hale gelir.

Bu delme armatürleri, yüksek hassasiyetin gerekli olduğu borularda ve kaynaklarda delikler açmak için de kullanılabilir. Önemli bir avantaj metal için benzer matkaplar, onlarla çalışırken ustanın onlara daha az fiziksel baskı uygulamak zorunda olmasıdır.

Metal için kobalt matkapla delme

Delmeye başlamadan önce bile kesme moduna karar vermelisiniz. Açıklığa kavuşturmak için, böyle bir rejimi etkileyen ana parametrelerin aşağıdakiler olduğunu size bildireceğiz:

Yukarıdaki parametrelerin her biri, seçerken birbirini etkiler. değerlendirilebilir:

  • Deliğin oluşturulacağı malzeme;
  • Metal matkabının yapıldığı malzeme kobalttır;
  • İş için kullanılan ekipman ve soğutma türü;
  • Yüzey pürüzlülüğünün derecesi, kirlilik vb. gibi diğer faktörler.

Paslanmaz çelik delme özellikleri

Paslanmaz çeliğin yüzeyinde delikler açılırken, bu malzemenin yeterli sünekliğe sahip olduğu gerçeğine kadar inen sorunlarla karşılaşılması gerekir. Bu nedenle çalışma sırasında delme ürünü çalışma yüzeyine yapışır ve bunun sonucunda cihaz çok fazla ısınır ve ardından arızalanır.

Aşağıdaki durumlarda bu önlenebilir:

  • Soğutmanın kullanıldığı ısı dağılımı sorunu çözülecektir;
  • Çalışma, ısıyla en iyi şekilde başa çıkan ve talaşları daha iyi çıkarma yeteneğine sahip matkaplarla gerçekleştirilecektir.

Metal için kobalt delme ürünleri için bir malzeme olarak, yüksek hız çeliği HSSCo (M35) veya benzer bir işarete sahip olarak kullanılır. Bu matkapların bir özelliği, imalatları sırasında imalatçıların bunlara özel özellikler bu da, işlenmesi zor paslanmaz çeliklerde verimli bir şekilde delikler oluşturmalarına olanak tanır.

Çelik R6M5K5 %5 kobalt içerir, matkabın artan kırmızı sertlik kazanması nedeniyle. Kırmızı bir ısı sıcaklığına kadar ısıtıldığında, normal durumundaki kadar sert ve aşınmaya dayanıklı kalma özelliğinden bahsediyoruz. Isıl işlemle benzer bir etki elde edilir.

Üretim süreci, daha pahalı öğütme teknolojisinin kullanılmasını içerir. Başka bir deyişle, bu armatür, oluklar oluşturmak için bir öğütücünün kullanıldığı bir spirali andırır. Bu, yüzeyler pürüzsüz kalırken cihazdaki iç gerilim görüntüsünü ortadan kaldırır. Bu, talaş kaldırma için daha uygun koşullar yaratır.

Çalışma cihazının üst kısmı, derecelik bir açıyla ve çapraz şekilli bir alt kesimin varlığı ile ayırt edilir. Fikstürün çalışma yüzleri tarafından benzer bir açı oluşturulur. Ürünün çalışma alanı alanında azalma sağlar. Sonuç olarak, daha az strese maruz kalır. Tepe noktasının haç biçimli alt kesimine gelince, bunun varlığı çalışan yüzler arasındaki ölü bölgede bir azalma sağlar.

Kobalt matkapla paslanmaz çelik nasıl delinir

Elinizde paslanmaz çelikle çalışmak için optimum hızı, beslemeyi ve soğutmayı yüksek doğrulukla seçmenize izin veren ekipmana sahip olmanız durumunda Aşağıdaki ayarlar önerilir:

Hız kesmek. Optimum değer 10 m/dk olacaktır. Verilen değer, çoğu paslanmaz çeliğin delinmesi için ideal olacaktır. Ayrıca kullanımı devir seçimi için bir fırsat sağlayacaktır.

Ciro, aşağıdaki formül kullanılarak belirlenebilir:

n=/D, Nerede

1,0 - rpm çapında bir matkap için;

matkap için zaten rpm;

vuruş sırası. Bu parametreyi hesaplamak için basit bir formül de kullanmalısınız:

0,,01d mm/n,

d, matkabın çapıdır.

Daha basit terimlerle, bir dakika içinde 5 mm çapında bir metal matkap oluşturmalıdır delik 3 mm derinliğinde. 10 mm çapında bir metal matkapla çalışırken oluşturulan deliğin 1,6 mm boyutunda olması gerekir.

Aşırı ısınma sorunu, soğutucu görevi görecek olan oleik asit yardımıyla çözülür.

Sahada sondajın özellikleri

Özel bir soğutucu yoksa zeytinyağı kullanılabilir. Ayrıca, oleik asit içeriğinin oranının sadece 2 kat daha az -% 40 olduğu sebze de burada uygundur. Bu maddelerden hiçbirinin elinizin altında olmaması durumunda, sıradan domuz yağı veya katı yağ kurtarmaya gelebilir: bir düzeyde içerirler. oleik asit %44'e ulaşabilir.

Deliklerin oluşturulması sırasında minimum hızın rpm'den fazla olmayacak şekilde ayarlanması gerekir. Bazı matkap modellerinde hız seçme özelliği yoktur. Bu durumda, atalet nedeniyle malzemede bir girinti oluşturulan "on-off" tekniği kullanılarak sorun çözülür.

Matkap beslemesinin minimumda olduğundan emin olun. Aynı zamanda tek tip olması da önemlidir.

Çözüm

Kobalt metal matkaplar, özellikle paslanmaz çelikler olmak üzere özellikle sert malzemelerde delikler açmaya yardımcı olabilir. Ancak, bu çalışmanın başarılı bir şekilde uygulanması için bir takım nüansları hesaba katmak gerekir. Metal için bir kobalt matkap ucu ile delik delmek, aşağıdaki durumlarda sorun çıkarmaz: çalışma parametrelerini doğru bir şekilde belirleyin: kesme hızı, ilerleme ve soğutma sorununu da çözer. Bu durumda, bu tür tatbikatlarla doğru şekilde nasıl çalışılacağını bilmek faydalı olacaktır. O zaman onarım yaparken sizin için iyi yardımcılar olacaklar.

Sondaj yapmak için Farklı türde evde paslanmaz çelikler, özel matkaplar ve sıvı soğutma kullanın. Bu, teknolojik süreci iyileştirmenize ve elektrikli el aletine ve malzemenin ana yüzeyine zarar vermeden yüksek kaliteli bir metal delik elde etmenize olanak tanır. Bu metal, hem endüstriyel makinelerde hem de önceden çizilmiş bir şablona göre bilinen elektrikli bina aletlerinde delinir.

Paslanmaz çelik özellikleri ve matkap seçimi

Paslanmaz çelik, ev ve endüstriyel uygulamalarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Korozyona ve çeşitli etkilerine dayanıklı, yüksek kaliteli bir metal alaşımıdır. agresif ortamlar. Günlük yaşamda, bu malzeme genellikle sıhhi tesisat armatürleri, tezgahlar, borular vb.

önemli bir nüans ile birlikte paslanmaz çelikleri delerken doğru seçim soğutma sıvıları ve iş teknolojisi kaliteli bir matkaptır. Bugüne kadar pek çok profesyonel, ön merkezlemeye ihtiyaç duymadan yüksek sıcaklıktaki metallerde veya dökme demirde delik açmak için de uygun olan eski ve çok güçlü kobalt (CO-5) seçeneklerini tercih ediyor.


Bu modeller daha önce bileşiminde %5 kobalt bulunan çelik alaşımları veya bunun eklenmesiyle R tipi yüksek dayanımlı çelikler temelinde yapılmıştır. kimyasal element. Bu günlerde piyasada bulmak zor. Yapı malzemeleri pratikte endüstriyel ölçekte üretilmedikleri için Sovyet standartları GOST - 'ye karşılık gelen türler.


Çoğu zaman çoğunluk yerli üreticiler ayrıntıları basitçe "altın" bir kobalt tabakasıyla kaplarlar, ancak aynı zamanda iş parçasının bileşiminde minimum düzeyde bulunur veya hiç bulunmaz. Bu teknoloji, kayma parametrelerini iyileştirir, ancak çubuğa herhangi bir güç katmaz.


Piyasada, özellikleri DIN - veya standartlarına uygun "gerçek" yabancı kobalt seçeneklerinin analogları vardır ve işaret HSS-C veya kısaca NHSS kısaltmasını içerir. Bu tür matkaplar, alaşımda zorunlu olarak en az% 5 kobalt içeren yüksek dayanımlı çeliklerden de yapılır (üreticiler arasında Bosch; Ruko; Gross; Hagwert; Hilti, vb.


Onların avantajı yüksek sertlik yapıldıkları malzeme ve her türlü "ağır" metalle çalışmaya uygun hale getiren özel olarak küt uç bileme açısı. Tek olumsuz, standart matkaplar için normal seçeneklerden belirgin şekilde daha yüksek olan fiyat olabilir.

Paslanmaz çelik için çelik taçlar ve konik matkaplar

Paslanmaz çelik için çeşitli çaplarda ve güçlerde kobalt seçeneklerine ek olarak, yoğun malzemeler için en keskin bileme ile yüksek sertlikte metal alaşımlarından yapılmış diğer matkaplar kullanılır ve kural olarak yalnızca bir kesme tarafında yapılır. Matkap ve çalışma aleti seçimi, paslanmaz çeliğin kalitesine, işlenen iş parçasının kalınlığına ve seçilen teknolojik süreç.


Büyük bir delik açılması gerekiyorsa (14 mm çapından itibaren), özel dairesel matkaplar veya kuronlar kullanılır. Tablolara göre boru ve diğer popüler paslanmaz çelik ürünler için inç ve metrik standartlara karşılık gelen ek sıkıştırma ekipmanlarına, bir mandrene ve çeşitli boyutlarda bir matkap kafasına sahiptirler.


Küçük kalınlıklarda ( mm), paslanmaz çelik, basit bir çelik matkapla delinebilir, ancak yalnızca kesici kısmı derecelik bir açıyla keskinleştirilirse. Aynı zamanda, kesicinin kırılmasını, aşırı ısınmasını ve aletin arızalanmasını önlemek için elektrikli alet mümkün olan en düşük hıza ( dev/dak) ayarlanmıştır.


Sac, gıda ve özellikle ince paslanmaz çeliğin (0,9 mm'den az) delme işlemi için metal için özel kademeli veya konik matkaplar kullanılır. Tuhaflıkları, parçanın çalışan kısmının çeşitli çaplarda halka geçişlere sahip bir spiral şeklinde yapılmış olmasıdır.


Bu, delme sırasında işin belirli bir aşamasında hangi boyutta delik açıldığını doğru bir şekilde belirlemenizi sağlar. Bu gibi durumlarda (çok küçük kalınlıklarda), bu tipler, yuvarlak taçlar ve geleneksel matkaplar dahil olmak üzere tüm paslanmaz çelik parçaların yerini alabilir. farklı tip bileme

Soğutucu ve yağlayıcıların uygulanması

Paslanmaz çelikten imal edilen ürünlerde standart bir metal matkapla ve basit bir teknoloji kullanılarak delik açılması, alaşımın artan viskozite ile karakterize edilen özel yapısından dolayı önerilmez. Geleneksel bir matkabın kullanılması, çalışma sürecinde, çalışma aletini ve bitirme kalitesini olumsuz yönde etkileyebilecek tüm elemanların aşırı derecede ısınmasına neden olur.


Kendi kendine delme ile ilgili zorluklardan kaçınmak ve deliği doğru ve mümkün olduğunca eşit bir şekilde açmak için, aynı zamanda yağlayıcı görevi de gören yüksek kaliteli soğutma sıvıları kullanılır.

Endüstriyel ölçekte, otomatik sıvı besleme sistemi ile donatılmış güçlü sondaj makineleri ve ekipmanları bulunmaktadır. Bazı zanaatkarlar, eski veya ev yapımı değirmenleri benzer bir cihazla donatır ve onu bir araba pompasından veya başka bir pompadan temel alarak inşa eder. uygun seçenek.


Acemi ustaların yaygın ve büyük bir hatası, çalışırken matkabı suya batırmaktır. Yani, önce bir delik kurutulur, ardından sıcak çubuk soğuk bir çözeltiye indirilir. Bunu yapmak kesinlikle imkansızdır, parçanın özelliklerini azaltır ve belirli bir aşamada iş parçası kırılır, bu aynı zamanda çalışma aletinin kendisi için de geçerlidir.


Paslanmaz çeliğin delinmesi sırasında kullanılan bileşim çoğunlukla endüstriyel yağ veya yüksek viskoziteli ve koloidal kükürt içeren diğer türlerin bir karışımı temelinde yapılır, toz haline getirilir (bu genellikle bahçecilik ve bağcılıkta fümigasyon prosedürü için kullanılır). . Bu iki element birbiriyle eşit oranlarda karıştırılarak kaliteli iş için gerekli soğutucu malzeme elde edilir.


Daha verimli bir soğutma seçeneği, kükürt ve yağ asitlerine dayalı bir çözümdür.İkincisi, aşağıdaki teknolojiyi kullanarak bağımsız olarak elde etmek kolaydır:

  • standart bir markanın küçük bir çamaşır sabunu toz haline getirilir;
  • kaba sıcak su ( derece) ekleyin ve her şeyi uygun şekilde karıştırın;
  • hafifçe soğutulmuş çözeltiye birkaç damla teknik asit (hidroklorik asit) eklenir;
  • birkaç dakika sonra, yüzeyde karakteristik yağlı kabarcıklar oluştuğunda, bunlar "söndürülür" büyük miktar soğutulmuş veya buzlu su.

Ortaya çıkan sertleştirilmiş tabaka, iş için gerekli olan ve daha sonra 1'e 6 oranında kükürt tozu ile karıştırılan ve delme sırasında ısı dengeleyici olarak kullanılan yağ asitleridir. Benzer bir işlemin yapılması imkansızsa veya yetersizlik varsa uygun malzemeler satın alınabilir hazır seçeneklerözel mağazalarda satılan sıvı soğutma (ancak maliyetleri bağımsız olarak elde edilenlerden çok daha yüksek olacaktır).

Deliğin düzgün ve kaliteli olması için birkaç Basit kurallar, paslanmaz çelik üzerinde yüksek kalitede çalışma yapmanızı sağlar, yani:

Yatay bir düzlemde bulunan parçaları delerken, matkap bir lastik rondela veya uygun boyut ve özelliklere sahip başka bir malzemeden (örneğin, bir plastik mantar) geçirilir ve bu da bir soğutma bileşiği ile doldurulur ve doğrudan takılır. gerekli kesimin yerinin üstünde. Veya alana ayrıca aerosol formunda metaller için üniversal araçlar püskürtün.


Dikey yüzeyler için iyi bir yağlayıcı olan parafin topu takabilirsiniz. Herhangi bir düzlemde çalışmayı kolaylaştırmak için uzmanlar, ön işaretlemeler (eksenel riskler) veya önceden işaretlenmiş konturlara sahip özel bir şablon yapılmasını önerir.


Parça tipi, kalınlık ve diğer parametrelerden bağımsız olarak, ev tipi bir elektrikli alet veya makine, ayarlamalar kullanılarak minimum ilerleme hızına ( rpm) ayarlanır. Bu, düzgün ve net bir delme elde etmenizi sağlayacaktır. Doğru seçilmiş bir hızın göstergesi, uzun ve tek biçimli bir metal talaşı yani çalışma sırasında meydana gelir.


7 milimetreden daha kalın bir çelik üründe, prosedür birkaç teknolojik adımda gerçekleştirilir. Bunun için uygun bir matkapla (örneğin mm) önce küçük bir ön delik açılır ve ardından gerekli parametrelerde dikkatlice delinir. Bu, özellikle gıda veya sıhhi tesisatla çalışırken önemli olan en düzgün ve düzgün kenarları elde etmenizi sağlar. paslanmaz borular.


Bu konuda teorik ve pratik fikirleriniz varsa ve güvenilir elektrikli aletler ve bir dizi yüksek kaliteli matkap seçerseniz, evde paslanmaz çelik delmek zor değildir. Metalin sürekli soğutulmasını, güvenlik önlemlerini ve teknolojik molaları unutmayınız.

Büyük bir delik nasıl delinir. Metal nasıl doğru şekilde delinir - çeşitli çaplarda deliklerin nasıl açılacağını öğrenin. Doğru olanı nasıl seçilir ve ne aranır

Boru hatlarının inşası, kanalizasyonların döşenmesi ve diğer işler sırasında, belirli bir çap ve şekle sahip bir boruda periyodik olarak bir delik açmak gerekli hale gelir. Bir yandan, bu acemi ustalar tarafından kendi başlarına yapılabilecek basit bir iştir, diğer yandan, herhangi bir işlemin önceden bilinmesi gereken kendi nüansları ve zorlukları vardır.

İşe hazırlık

Bir boruda delik açmak için ihtiyacınız olan:

  • gerekli ekipmanı hazırlamak;
  • Hatalardan kaçınmak için sürecin nüanslarını öğrenin.

Gerekli ekipman

Borulardaki deliklerin kesilmesi aşağıdakiler kullanılarak yapılır:

  • geleneksel bir matkap veya özel bir profesyonel alet. Mesleği boru hatlarının montajı ile ilgili kişiler tarafından özel bir makine kullanılır. Ev amaçları için, hız kontrol fonksiyonlu bir matkap ve bir dizi çeşitli matkap yeterlidir;

  • boruyu sabitlemek için mengene;
  • gerekirse deliği genişletmenin mümkün olacağı bir dosya;
  • bir çekiç. Bu alet yardımı ile küçük çaplı delikler açılır;
  • matkabı belirli bir konumda sabitleyen ahşap bir blok veya ev yapımı bir şablon.

Delik açarken temel güvenlik önlemlerini unutmayınız. Boruları delerken koruyucu eldiven ve gözlük kullanılması tavsiye edilir.

nüanslar

  1. Boruyu yapmak için kullanılan malzeme türünü belirleyin. Her malzemenin dikkate alınması gereken kendi özellikleri vardır.
  2. Borunun duvar kalınlığını belirleyin. Bu parametre ne kadar büyük olursa, ekipman o kadar güçlü olacaktır. Açık delik delerken borunun dış çapı da dikkate alınmalıdır.

  1. Matkaba ek stabilite sağlamak için ahşap bir blok veya özel bir şablon kullanılır:
    • bir çubuk kullanılıyorsa, içinde gerekli çapta bir delik açmak ve bitmiş yapıyı borudaki deliğin bulunduğu yere sabitlemek gerekir. Çubuğun genişliği (yaklaşık 50 mm) matkabı sabitleyecek ve verilen yönden sapmasına izin vermeyecektir;
    • ev yapımı şablon da ahşap bir bloktan yapılmıştır. Tasarımlar arasındaki temel fark, şablonun farklı çaplarda hazırlanmış birkaç delik içermesi ve bir montaj mengenesi ile donatılması, çubuğun her delik için ayrı ayrı hazırlanması gerektiğidir.

  1. metal ve dökme demir delerken, matkap aşırı ısınabilir, bu nedenle periyodik olarak soğuk suyla nemlendirilmesi önerilir;
  2. sadece belirli bir malzeme için en uygun olan keskin matkaplar kullanılabilir.

Bahsedilen tüm nüansları dikkate almak, gerekli delikleri hızlı ve doğru bir şekilde yapmanızı sağlayacaktır.

Küçük çaplı delikler

Genel delme düzeni

Metalden yapılmış bir profil boru da dahil olmak üzere metal bir boruda delik delme, aşağıdaki şemaya göre gerçekleştirilir:

  1. boru bir mengeneye güvenli bir şekilde kenetlenir;

  1. birkaç delik açmak gerekirse, boru önceden işaretlenmiştir. Bunun için bir mezura ve bir işaretleyici kullanılır;
  2. deliğin yerine hazırlanmış bir çubuk veya şablon yerleştirilir;
  3. aşırı ısınmasını önlemek için matkap suya batırılır;
  4. sondaj yapılır.

Metal borularla çalışırken, ek yağlama ve matkabın aşırı ısınmasına karşı koruma olarak aşağıdakilerin kullanılması tavsiye edilir:

  • çelik borular için makine yağı;
  • bakır ürünler için sabun çözeltisi.

Dökme demir borularda çalışmanın özellikleri

Dökme demir boruda delik delme şunları gerektirir:

  • tüm güvenlik standartlarına uygunluk. İşlem sırasında küçük talaşlar oluşabileceğinden gözleri ve elleri korumanın yanı sıra solunum cihazı veya gazlı bez kullanılması önerilir. Ayrıca, işin yapıldığı odada yüksek kaliteli havalandırma olmalıdır;
  • Düşük hızlı matkaplarda dökme demirden yapılmış bir kanalizasyon borusunda delik açılması önerilir. Ekipmanın gücü kademeli olarak artırılabilir;
  • delme için, muzaffer uçlu matkaplar en iyi seçimdir.

Plastik borularda çalışmanın özellikleri

Drenaj boruları gibi plastik borularda delik açmak en kolay iştir. Bu özel ekipman gerektirmez. Tüm işler basit bir matkapla yapılabilir.

Delme sırasında bazı özellikler vardır:

  • yüksek sıcaklığın etkisi altında boru deforme olabileceğinden, matkabın minimum hızında delikler açmak gerekir;
  • düzgün ve düzgün delikler gerekiyorsa, delme işleminden sonra bunları küçük bir dosya veya keskin bir bıçakla düzeltmeniz gerekir.

Büyük delikler delme

Şimdi bir borudaki bir boru için nasıl delik açılacağına veya büyük çaplı deliklerin nasıl açılacağına bakalım. Bunun için ihtiyacınız olan:

  1. boruyu sabitleyin ve üzerine işaretler koyun;
  2. yukarıda açıklanan şemaya göre küçük çaplı bir delik açın;
  3. büyük delikleri delmek için özel bir ağızlık matkap takın;

  1. merkez matkabı hazırlanan deliğe sokun;
  2. dikkatlice, önce aletin düşük hızlarında istenen çapta bir delik açın.

Nozullarla çalışırken matkap kesinlikle dikey konumda tutulmalıdır. Ekipmandaki en ufak bir kayma nedeniyle, delik düzensiz şekilde ve açılı olarak ortaya çıkacaktır.

5 mm'den mm'ye kadar bir delik gerekiyorsa, özel nozulların kullanılması gerekli değildir. Önce küçük bir delik açmanız, ardından deliği istenen boyuta getirmek için daha büyük çaplı bir matkap kullanmanız yeterlidir.

Kare delikler kesmek

Kare delikler, bölümleri bitmiş bir yapıya bağlamak için en yaygın olarak kare borulara kesilir. Bu tür deliklerin yapılabilmesinin birkaç yolu vardır. Birincisi aşağıdaki gibidir:

  1. boru bölümünde, gelecekteki deliğin alanı ve boyutları işaretlenmiştir;
  2. ilk aşama, yukarıda sunulan şemaya göre küçük çaplı yuvarlak bir delik açmaktır;
  3. daha sonra karede yazılı dairenin boyutuna en uygun olan daha büyük çaplı bir matkap veya meme seçilir;
  4. büyük çaplı yuvarlak bir delik kesilir;
  5. farklı boyutlardaki dosyalar kullanılarak yuvarlak bir delikten kare (dikdörtgen) bir bölüm yapılır.

İkinci yol, dosyalar yerine özel bir nozul kullanmaktır. Ön aşamalar, yukarıdaki talimatların 1 - 4 numaralı noktalarıyla tamamen örtüşmektedir. Hazırlanan delik minimum yeniden çalışma gerektirir.

Makale, özel ekipman olmadan boru delme yöntemini tartışıyor. Delme makinesinin nasıl çalıştığı videoda gösterilmiştir.

Bu nedenle metal, dökme demir veya plastik borularda delik açmak zor bir iş değildir. Çeşitli matkap ve nozullara sahip sıradan bir matkabınız varsa, kısa sürede farklı çaplarda ve geometrik şekillerde delikler açabilirsiniz.

Metal için matkaplar, deliklerin çaplarına ve işlenen malzemenin özelliklerine göre seçilir. Kural olarak, R6M5K5, R6M5, R4M2 gibi yüksek hız çeliklerinden yapılırlar. Karbür matkaplar, dökme demir, karbon ve alaşımlı sertleştirilmiş çelikler, paslanmaz çelik ve diğer kesilmesi zor malzemelerle çalışmak için kullanılır.

Elektrikli matkabın gücü, gerekli çapta bir delik açacak şekilde tasarlanmalıdır. Elektrikli alet üreticileri, ilgili teknik verileri ürün üzerinde belirtir. Örneğin, W gücünde matkaplar için metal için maksimum delme çapı 10 13 mm'dir.

Kör, eksik ve açık delikler vardır. Cıvata, saplama, pim ve perçin vasıtasıyla parçaları birbirine bağlamak için kullanılabilirler. Delik diş açma amacıyla açılmışsa, matkap çapı seçimine özellikle dikkat etmelisiniz. Kartuşta atılması nedeniyle, dikkate alınması gereken delikte bir bozulma meydana gelir. Gösterge verileri tabloda sunulmaktadır.

Arızayı azaltmak için delme iki aşamada gerçekleştirilir: önce daha küçük çaplı bir matkapla, sonra da ana matkapla. Aynı sıralı raybalama yöntemi, büyük çaplı bir delik açmak gerektiğinde kullanılır.

Bir matkapla metal nasıl delinir

Bir matkapla metal delmenin özelliği, aleti manuel olarak tutmanın, doğru pozisyonu vermenin ve ayrıca gerekli kesme hızını sağlamanın gerekli olmasıdır.

İş parçasını işaretledikten sonra, gelecekteki deliğin merkezi delinmelidir. Bu, matkabın ayar noktasından uzaklaşmasını önleyecektir. Çalışma kolaylığı için, iş parçası sabit bir pozisyon alması için bir tezgah mengenesine kenetlenmeli veya bir stand üzerine yerleştirilmelidir. Matkap, delinecek yüzeye kesinlikle dik olarak ayarlanır. Bu, hasarı önlemek için önemlidir.

Metal delerken matkabın fazla baskı uygulamasına gerek yoktur. Aksine gitgide azalmalı. Bu, matkabın kırılmasını önleyecek ve ayrıca açık deliğin arka kenarında çapak oluşumunu azaltacaktır. Talaş kaldırma izlenmelidir. Kesici alet sıkışırsa, ters dönüşle serbest bırakılır.

Kesme modu seçimi

Yüksek hız çeliğinden yapılmış bir alet kullanırken tablodaki verilere göre hıza başvurabilirsiniz. Karbür matkaplarla çalışırken izin verilen değerler 1,5 2 kat daha yüksektir.

Metal ürünlerin delinmesi soğutmalı olarak yapılmalıdır. Kullanılmazsa, aşırı ısınma nedeniyle takımın kesme özelliklerini kaybetme olasılığı yüksektir. Bu durumda deliğin yüzeyinin temizliği oldukça düşük olacaktır. Sert çelikler için genellikle bir emülsiyon soğutucu olarak kullanılır. Evde makine yağı uygundur. Dökme demir ve demir dışı metaller, soğutma sıvısı olmadan delinebilir.

Derin delik delme özellikleri

Boyutları beş matkap çapından büyükse delikler derin olarak kabul edilir. Buradaki çalışmanın özelliği, soğutma ve talaş kaldırma ile ilgili zorluklarda yatmaktadır. Takımın kesici kısmının uzunluğu, deliğin derinliğinden daha büyük olmalıdır. Aksi takdirde, parçanın gövdesi, içinden talaşların çıkarıldığı sarmal olukları bloke eder ve ayrıca soğutma ve yağlama için sıvı sağlanır.

İlk olarak, delik sığ bir derinliğe kadar sert bir kısa matkapla delinir. Bu işlem, ana aletin yönünü ve merkezlemesini ayarlamak için gereklidir. Bundan sonra, gerekli uzunlukta bir delik yapılır. İlerledikçe, zaman zaman metal talaşlarını çıkarmanız gerekir. Bunun için soğutma sıvısı, kancalar, mıknatıslar kullanın veya parçayı ters çevirin.

Makaledeki tüm fotoğraflar

Bir ağaçta büyük çaplı bir delik açmanız gerekiyorsa, her biri kendine has özelliklere sahip özel aletler kullanmanız gerekecektir. Belirli bir durumda işin özelliklerine göre en iyi seçeneği seçebilmeniz için tüm olası seçenekleri göz önünde bulunduracağız ve ana avantajları ve dezavantajları hakkında konuşacağız.

Bir kalite seçeneği seçme kriterleri

Aşağıda ana armatür türlerini ele alacağız, ancak şimdilik, modifikasyonundan bağımsız olarak herhangi bir seçeneğin karşılaması gereken kriterleri belirteceğiz:

Güvenilir üretim malzemesiTabii ki, bu kriterin gözle belirlenmesi pek olası değildir, bu nedenle satıcıdan ürün için bir kalite belgesi istemek en iyisidir. Çin'den gelen güvenilmez sahte varyantların çoğu zaman herhangi bir belgesi yoktur.
Kaliteli performansÜrünü dikkatlice inceleyin: yüzey kusur ve kusurlar olmadan pürüzsüz olmalı, kesme kısmı dikkatlice keskinleştirilmelidir. Uzun bir ahşap için bir matkap satın alırsanız, düz olup olmadığını kontrol edin, bu gözle veya düz bir yüzey üzerinde yuvarlayarak yapılabilir - üzerinde herhangi bir ihlal hemen görülür.
iyi paketlemeDüşük kaliteli sahte ürünler çoğu zaman bir şekilde paketlenir, ayrıca kelimelerde hatalar vardır. Tanınmış hiçbir marka, sıradan olmayan bir ambalaja izin vermez, bunu unutmayın.
FiyatFiyat aynı zamanda kalitenin bir göstergesidir, kural olarak, çoğu bütçe seçeneği, özellikle büyük matkaplar ve demirbaşlar söz konusu olduğunda, kısa ömürlüdür. Sonuçta, süreçte çok yüksek yüklere maruz kalıyorlar.

Tavsiye! Kaliteli bir ürün satın almanızın garanti altına alınabilmesi için, belirli bir markanın resmi temsilcileriyle iletişime geçmeniz veya itibarına önem veren ve ucuz sahte satmayan tanınmış mağazalardan ürünler satın almanız gerekir.

Ürün çeşitleri ve özellikleri

Ticaret ağımızda hangi seçeneklerin bulunabileceğini ve birbirlerinden nasıl farklı olduklarını düşünün.

Çeşme matkapları

Deneyimsiz ustalar için bile çalışmak için oldukça uygun olan en yaygın ve bütçe seçeneği. Ve bu basit işlemi kendi ellerinizle de yapabilirsiniz.

Bu çözümün ana avantajlarını göz önünde bulundurun:

  • Çap aralığı 10 ila 60 mm arasında değişir.
  • İş oldukça hızlı bir şekilde yapılır, ancak aynı zamanda deliğin kalitesi düşüktür, ideal bir sonuç elde etmenin mümkün olması pek olası değildir.
  • Maksimum delme derinliği yaklaşık mm'dir.
  • Ürünler parçalık setler halinde veya tek tek satıldığı için hangi seçeneğin size uygun olduğuna siz karar verin.
  • Gerekirse, matkabı sıkıştıran ve uzunluğunu mm artıran bir uzantı satın alabilirsiniz.

Büyük bedenler genellikle tek tek satılır, küçük bedenler takımlar halinde satılır.

Ayarlanabilir bir kürek matkabı gibi ilginç bir seçenekten bahsetmemek imkansız, bu tip ürün 22 ila 76 mm çapında delikler açabiliyor. Çalışma, oldukça güçlü bir elektrikli alet kullanılarak düşük hızda gerçekleştirilir.

Metalde delik delme işi, deliklerin tipine ve metalin özelliklerine bağlı olarak farklı aletler ve farklı teknikler kullanılarak yapılabilir. Sizlere bu işleri yaparken delme yöntemlerini, aletlerini ve güvenlik önlemlerini anlatmak istiyoruz.

Mühendislik sistemlerini, ev aletlerini, arabaları tamir ederken, sac ve profil çelikten yapılar oluştururken, alüminyum ve bakırdan el sanatları tasarlarken, radyo ekipmanı için devre kartlarının imalatında ve diğer birçok durumda metalde delikler gerekebilir. Deliklerin doğru çapta ve kesinlikle amaçlanan yerde olması için her bir iş türü için ne tür bir alete ihtiyaç duyulduğunu ve yaralanmaları önlemek için hangi güvenlik önlemlerinin yardımcı olacağını anlamak önemlidir.

Aletler, demirbaşlar, matkaplar

Delme için ana araçlar manuel ve elektrikli matkaplar ve mümkünse delme makineleridir. Bu mekanizmaların çalışma gövdesi - matkap - farklı bir şekle sahip olabilir.

Tatbikatlar var:

  • spiral (en yaygın);
  • vida;
  • kron;
  • konik;
  • tüyler vb.

Çeşitli tasarımlardaki matkapların üretimi, çok sayıda GOST tarafından standartlaştırılmıştır. Ø 2 mm'ye kadar olan matkaplar işaretlenmez, Ø 3 mm'ye kadar - kesit ve çelik kalitesi şaft üzerinde belirtilmiştir, daha büyük çaplar ek bilgiler içerebilir. Belirli bir çapta bir delik elde etmek için, birkaç onda bir milimetre daha küçük bir matkap almanız gerekir. Matkap ne kadar iyi bilenirse, bu çaplar arasındaki fark o kadar küçük olur.

Matkaplar sadece çap olarak değil, aynı zamanda uzunluk olarak da farklılık gösterir - kısa, uzun ve uzun üretilir. Önemli bilgi, işlenen metalin nihai sertliğidir. Matkapların şaftı, bir mandren veya adaptör manşonu seçerken akılda tutulması gereken silindirik ve konik olabilir.

1. Silindirik sap ile delin. 2. Konik saplı matkap. 3. Oymak için bir kılıçla delin. 4. Merkez matkabı. 5. İki çapta delin. 6. Merkez matkabı. 7. Konik matkap. 8. Konik çok kademeli matkap

Bazı işler ve malzemeler için özel bileme gereklidir. İşlenmekte olan metal ne kadar sert olursa, kenar o kadar keskin keskinleştirilmelidir. İnce sac metal için geleneksel bir burgulu matkap uygun olmayabilir, özel bileme özelliğine sahip bir alete ihtiyacınız olacaktır. Çeşitli matkap türleri ve işlenmiş metaller (kalınlık, sertlik, delik tipi) için ayrıntılı öneriler oldukça kapsamlıdır ve bunları bu makalede ele almayacağız.

Çeşitli matkap bileme türleri. 1. Sert çelik için. 2. Paslanmaz çelik için. 3. Bakır ve bakır alaşımları için. 4. Alüminyum ve alüminyum alaşımları için. 5. Dökme demir için. 6. Bakalit

1. Standart bileme. 2. Serbest bileme. 3. Seyreltilmiş bileme. 4. Ağır bileme. 5. Ayrı bileme

Delmeden önce parçaları sabitlemek için bir mengene, durdurucular, iletkenler, köşeler, cıvatalı kelepçeler ve diğer cihazlar kullanılır. Bu sadece bir güvenlik gereksinimi değildir, aslında daha uygundur ve delikler daha kalitelidir.

Kanalın yüzeyini pah kırmak ve işlemek için, silindirik veya konik bir havşa kullanırlar ve delme için bir noktayı işaretlemek ve böylece matkabın “dışarı atlamaması” - bir çekiç ve bir merkez zımba.

Tavsiye! En iyi matkaplar hala SSCB'de üretilenler olarak kabul edilir - geometri ve metal bileşiminde GOST'a tam bağlılık. Titanyum kaplamalı Alman Ruko, Bosch'un kanıtlanmış kalitesinin yanı sıra matkaplar da iyidir. Haisser ürünleri hakkında iyi yorumlar, kural olarak, geniş çapta güçlüdür. Zubr matkapları, özellikle Cobalt serisi değerli olduğunu kanıtladı.

Delme modları

Matkabı doğru bir şekilde sabitlemek ve yönlendirmek ve ayrıca kesme modunu seçmek çok önemlidir.

Metalde delerek delik açarken, matkabın devir sayısı ve matkaba uygulanan, ekseni boyunca yönlendirilen, matkabın bir devirde (mm / dev) nüfuz etmesini sağlayan önemli faktörler. Farklı metaller ve matkaplarla çalışırken, farklı kesme koşulları önerilir ve işlenen metal ne kadar sert ve matkabın çapı ne kadar büyükse, önerilen kesme hızı o kadar düşük olur. Doğru modun bir göstergesi güzel, uzun bir çiptir.

Doğru modu seçmek için tabloları kullanın ve matkabı zamanından önce köreltmeyin.

İlerleme S 0 , mm/devMatkap çapı D, mm
2,5 4 6 8 10 12 20 25 32
Kesme hızı v, m/dak
Çelik delerken
0,06 17 22 26 30 33 42
0,10 17 20 23 26 28 32 38 40 44
0,15 18 20 22 24 27 30 33 35
0,20 15 17 18 20 23 25 27 30
0,30 14 16 17 19 21 23 25
0,40 14 16 18 19 21
0,60 14 15 11
Dökme demir delerken
0,06 18 22 25 27 29 30 32 33 34 35
0,10 18 20 22 23 24 26 27 28 30
0,15 15 17 18 19 20 22 23 25 26
0,20 15 16 17 18 19 20 21 22
0,30 13 14 15 16 17 18 19 19
0,40 14 14 15 16 16 17
0,60 13 14 15 15
0,80 13
Alüminyum alaşımlarını delerken
0,06 75
0,10 53 70 81 92
0,15 39 53 62 69 75 81 90
0,20 43 50 56 62 67 74 82 - -
0,30 42 48 52 56 62 68 75
0,40 40 45 48 53 59 64 69
0,60 37 39 44 48 52 56
0,80 38 42 46 54
1,00 42

Tablo 2. Düzeltme faktörleri

Tablo 3. Çeşitli matkap çapları ve karbon çeliğinde delme için devirler ve ilerlemeler

Metaldeki delik türleri ve bunları delme yöntemleri

Delik türleri:

  • sağır;
  • vasıtasıyla;
  • yarım (eksik);
  • derin;
  • büyük çap;
  • iç dişli için.

Dişli delikler, GOST 'te belirlenen toleranslarla çapların belirlenmesini gerektirir. Ortak donanım için hesaplama tablo 5'te verilmiştir.

Tablo 5. Metrik ve inç dişlerin oranı ve delme için delik boyutunun seçimi

Metrik dişinç iplikBoru dişlisi
Diş çapıDiş adımı, mmDiş deliği çapıDiş çapıDiş adımı, mmDiş deliği çapıDiş çapıDiş deliği çapı
dk.Maks.dk.Maks.
M10,25 0,75 0,8 3/16 1, 3,6 3,7 1/8 8,8
M0,3 1,1 1,15 1/4 1, 5,0 5,1 1/4 11,7
M0,35 1,3 1,4 5/16 1, 6,4 6,5 3/8 15,2
M20,4 1,5 1,6 3/8 1, 7,7 7,9 1/2 18,6
M0,4 2,1 2,2 7/16 1, 9,1 9,25 3/4 24,3
M30,5 2,4 2,5 1/2 2, 10,25 10,5 1 30,5
M0,6 2,8 2,9 9/16 2, 11,75 12,0
M40,7 3,2 3,4 5/8 2, 13,25 13,5 11/4 39,2
M50,8 4,1 4,2 3/4 2, 16,25 16,5 13/8 41,6
M61,0 4,8 5,0 7/8 2, 19,00 19,25 11/2 45,1
M81,25 6,5 6,7 1 3, 21,75 22,0
M101,5 8,2 8,4 11/8 3, 24,5 24,75
M121,75 9,9 10,0 11/4 3, 27,5 27,75
M142,0 11,5 11,75 13/8 4, 30,5 30,5
M162,0 13,5 13,75
M182,5 15,0 15,25 11/2 4, 33,0 33,5
M202,5 17,0 17,25 15/8 6, 35,0 35,5
M222,6 19,0 19,25 13/4 5, 33,5 39,0
M243,0 20,5 20,75 17/8 5, 41,0 41,5

Deliklere doğru

Açık delikler iş parçasına tamamen nüfuz ederek içinde bir geçit oluşturur. İşlemin bir özelliği, çalışma tezgahının veya masanın yüzeyinin, matkabın çıkışından iş parçasının ötesinde korunmasıdır, bu da matkabın kendisine zarar verebilir ve ayrıca iş parçasına bir "çapak" - bir hart sağlayabilir. Bunu önlemek için aşağıdaki yöntemleri kullanın:

  • delikli bir tezgah kullanın;
  • parçanın altına ahşaptan bir conta veya "sandviç" koyun - ahşap + metal + ahşap;
  • matkabın serbest geçişi için delikli parçanın altına metal bir çubuk koyun;
  • son aşamada ilerleme hızını azaltın.

İkinci yöntem, yakın aralıklı yüzeylere veya parçalara zarar vermemek için "yerinde" delikler açarken zorunludur.

İnce sacdaki delikler spatula matkaplarla kesilir, çünkü döner matkap iş parçasının kenarlarına zarar verir.

kör delikler

Bu tür delikler belirli bir derinliğe kadar yapılır ve iş parçasının içinden ve içinden geçmez. Derinliği ölçmenin iki yolu vardır:

  • matkabın uzunluğunu bir manşon durdurma ile sınırlamak;
  • ayarlanabilir bir durdurma aynası ile matkabın uzunluğunu sınırlamak;
  • makineye sabitlenmiş bir cetvel kullanarak;
  • yöntemlerin bir kombinasyonu.

Bazı makineler, belirli bir derinliğe kadar otomatik besleme ile donatılmıştır, bundan sonra mekanizma durur. Delme işlemi sırasında talaşları çıkarmak için çalışmayı birkaç kez durdurmak gerekebilir.

Karmaşık şekilli delikler

İş parçasının (yarım) kenarında bulunan delikler, iki iş parçasının veya bir iş parçasının ve yüzleri olan bir contanın birleştirilmesi ve bir mengene ile sıkıştırılması ve tam bir delik açılmasıyla yapılabilir. Conta, işlenen iş parçası ile aynı malzemeden yapılmalıdır, aksi takdirde matkap en az direnç yönünde "ayrılır".

Köşedeki açık delik (şekilli haddelenmiş metal), iş parçasını bir mengeneye sabitleyerek ve ahşap bir conta kullanarak gerçekleştirilir.

Silindirik bir iş parçasını teğetsel olarak delmek daha zordur. İşlem iki işleme ayrılır: deliğe dik bir platformun hazırlanması (freze, havşa açma) ve kendisinin delinmesi. Açılı yüzeylerde delik delme de saha hazırlığı ile başlar, daha sonra düzlemler arasına bir üçgen oluşturan ahşap bir ara parçası yerleştirilir ve köşeden bir delik açılır.

İçi boş kısımlar delinerek boşluğu tahtadan yapılmış bir mantarla doldurur.

Kademeli delikler iki teknik kullanılarak üretilir:

  1. Raybalama. Delik, en küçük çaplı bir matkapla tam derinliğe kadar delinir, ardından küçükten büyüğe çaplara sahip matkaplarla belirli bir derinliğe kadar delinir. Yöntemin avantajı, iyi ortalanmış bir deliktir.
  2. Çapı azaltmak. Belirli bir derinliğe maksimum çapta bir delik açılır, ardından matkaplar, çapta ardışık bir azalma ve bir delik derinleşmesi ile değiştirilir. Bu yöntemle, her adımın derinliğini kontrol etmek daha kolaydır.

1. Bir delik delme. 2. Çap küçültme

Büyük çaplı delikler, dairesel delme

mm kalınlığa kadar masif iş parçalarında büyük çaplı delikler elde etmek zahmetli ve maliyetli bir iştir. Nispeten küçük çaplar - 30 mm'ye kadar (maksimum 40 mm) koni ve tercihen kademeli koni matkaplar kullanılarak elde edilebilir. Daha büyük çaplı ( mm'ye kadar) delikler için, içi boş bi-metal delik testereleri veya karbür dişli, merkezi matkaplı delik testereleri gerekecektir. Ayrıca, ustalar geleneksel olarak bu durumda özellikle çelik gibi sert metallerde Bosch'u önermektedir.

Bu tür dairesel sondaj daha az enerji yoğundur, ancak mali açıdan daha maliyetli olabilir. Matkapların yanı sıra matkabın gücü ve en düşük hızlarda çalışabilmesi de önemlidir. Ayrıca, metal ne kadar kalınsa, makinede o kadar fazla delik açmak istersiniz ve bir levhada 12 mm'den daha kalın olan çok sayıda delik varsa, hemen böyle bir fırsat aramak daha iyidir.

İnce bir levha iş parçasında, dar dişli kronlar veya bir öğütücüye monte edilmiş bir freze bıçağı kullanılarak geniş çaplı bir delik elde edilir, ancak ikinci durumda kenarlar arzulanan çok şey bırakır.

Derin delikler, soğutucu

Bazen derin bir delik gereklidir. Teoride bu, uzunluğu çapının beş katı olan bir deliktir. Uygulamada, talaşların zorla periyodik olarak çıkarılmasını ve soğutucuların (kesme sıvıları) kullanılmasını gerektiren derin delme denir.

Delme işleminde, öncelikle matkap ve sürtünme ile ısınan iş parçasının sıcaklığını azaltmak için soğutuculara ihtiyaç duyulur. Bu nedenle, yüksek termal iletkenliğe sahip olan ve kendisi ısıyı uzaklaştırabilen bakırda delikler açarken, soğutucu kullanılmayabilir. Dökme demir, nispeten kolay ve yağlama olmadan delinir (yüksek mukavemetli olanlar hariç).

Üretimde soğutucu olarak endüstriyel yağlar, sentetik emülsiyonlar, emülsoller ve bazı hidrokarbonlar kullanılmaktadır. Ev atölyelerinde şunları kullanabilirsiniz:

  • teknik vazelin, hint yağı - yumuşak çelikler için;
  • çamaşır sabunu - D16T tipi alüminyum alaşımları için;
  • hint yağı ile kerosen karışımı - duralumin için;
  • sabunlu su - alüminyum için;
  • alkol ile seyreltilmiş terebentin - silumin için.

Üniversal soğutma sıvısı bağımsız olarak hazırlanabilir. Bunun için gr sabunu bir kova suda eritin, 5 yemek kaşığı makine yağı ekleyin, kullanabilirsiniz ve solüsyonu sabunlu homojen bir emülsiyon elde edilene kadar kaynatın. Bazı ustalar sürtünmeyi azaltmak için domuz yağı kullanır.

İşlenmiş malzemesoğutucu
Çelik:
karbonluEmülsiyon. kükürtlü yağ
yapısalGazyağı ile kükürtlü yağ
enstrümantalharmanlanmış yağlar
alaşımlıharmanlanmış yağlar
Eğilebilir Demir% emülsiyon
dökme demirSoğutma olmadan. % emülsiyon. Gazyağı
BronzSoğutma olmadan. harmanlanmış yağlar
ÇinkoEmülsiyon
PirinçSoğutma olmadan. % emülsiyon
BakırEmülsiyon. harmanlanmış yağlar
NikelEmülsiyon
Alüminyum ve alaşımlarıSoğutma olmadan. Emülsiyon. Karışık yağlar. Gazyağı
Paslanmaz, yüksek sıcaklık alaşımları%50 kükürtlü yağ, %30 kerosen, %20 oleik asit (veya %80 sülfofresol ve %20 oleik asit) karışımı
Fiber, vinil plastik, pleksiglas vb.% emülsiyon
Textolite, getinaksBasınçlı hava üfleme

Derin delikler, katı ve dairesel delme ile yapılabilir ve ikinci durumda, tepenin dönmesiyle oluşturulan merkezi çubuk tamamen değil, parçalar halinde kırılır ve küçük çaplı ek deliklerle zayıflatılır.

Katı delme, iyi sabitlenmiş bir iş parçasında, soğutma sıvısının sağlandığı kanallardan bir döner matkap ile gerçekleştirilir. Periyodik olarak, matkabın dönüşünü durdurmadan, onu çıkarmak ve boşluğu talaşlardan temizlemek gerekir. Döner matkapla çalışma aşamalar halinde gerçekleştirilir: önce kısa bir delik açılır ve bir delik açılır, ardından uygun boyutta bir matkapla derinleştirilir. Deliğin önemli bir derinliği ile kılavuz burçların kullanılması tavsiye edilir.

Derin deliklerin düzenli olarak delinmesiyle, matkaba otomatik soğutma sıvısı beslemeli ve hassas merkezlemeli özel bir makine satın alınması tavsiye edilebilir.

İşaretleme, şablon ve mastar ile delme

Bir şablon veya bir mastar kullanarak, yapılan işaretlere göre veya onsuz delikler açabilirsiniz.

İşaretleme bir zımba ile yapılır. Bir çekiç darbesi, matkabın ucu için bir yeri işaretler. Keçeli kalem de bir yeri işaretleyebilir, ancak ucun istenen noktadan hareket etmemesi için bir deliğe de ihtiyaç vardır. Çalışma iki aşamada gerçekleştirilir: ön delme, delik kontrolü, son delme. Matkap amaçlanan merkezden "sol" ise, ucu belirli bir yere yönlendiren dar bir keski ile çentikler (oluklar) yapılır.

Silindirik bir iş parçasının merkezini belirlemek için, bir omuzun yüksekliği yaklaşık bir yarıçap olacak şekilde 90 ° bükülmüş kare bir kalay parçası kullanılır. İş parçasının farklı taraflarından bir köşe uygulayarak kenar boyunca bir kalem çizin. Sonuç olarak, merkezin etrafında bir alanınız var. Merkezi teoremle bulabilirsiniz - iki akordan diklerin kesişimi.

Birkaç delikli aynı tipte bir dizi parça yaparken bir şablona ihtiyaç vardır. Bir kelepçe ile bağlanmış bir paket ince levha boşlukları için kullanılması uygundur. Bu şekilde aynı anda birkaç delinmiş boşluk elde edebilirsiniz. Bir şablon yerine, örneğin radyo ekipmanı parçalarının imalatında bazen bir çizim veya diyagram kullanılır.

İletken, delikler arasındaki mesafeleri korumanın doğruluğu ve kanalın katı dikliği çok önemli olduğunda kullanılır. Derin delikler açarken veya ince duvarlı borularla çalışırken, iletkene ek olarak, matkabın metal yüzeye göre konumunu sabitlemek için kılavuzlar kullanılabilir.

Bir elektrikli aletle çalışırken, insan güvenliğini hatırlamak ve aletin erken aşınmasını ve olası evliliği önlemek önemlidir. Bu bağlamda, bazı yararlı ipuçları topladık:

  1. Çalışmadan önce, tüm elemanların sabitlenmesini kontrol etmeniz gerekir.
  2. Bir makinede veya elektrikli matkapla çalışırken giysiler, dönen parçaların etkisi altına girebilecek elemanlarla olmamalıdır. Gözlük kullanarak gözlerinizi cipslerden koruyun.
  3. Matkap, metalin yüzeyine yaklaşırken zaten dönmelidir, aksi takdirde hızla donuklaşacaktır.
  4. Matkabı kapatmadan, mümkünse hızı düşürmeden matkabı delikten çıkarmak gerekir.
  5. Matkap metalin derinliklerine inmezse, sertliği iş parçasınınkinden daha düşüktür. Çelikte artan sertlik, numune üzerinde bir dosya çalıştırılarak tespit edilebilir - izlerin olmaması, artan sertliği gösterir. Bu durumda matkap, katkı maddeleri içeren bir karbürden seçilmeli ve küçük bir ilerleme ile düşük hızlarda çalışmalıdır.
  6. Küçük çaplı bir matkap aynaya tam oturmuyorsa, sapın etrafına birkaç tur pirinç tel sarın ve çapı kavramak için artırın.
  7. İş parçasının yüzeyi parlatılmışsa, matkap aynasıyla temas ettiğinde bile çizilmemesini sağlamak için matkabın üzerine keçeli bir rondela koyun. Parlatılmış veya krom kaplı çelikten yapılmış iş parçalarını sabitlerken kumaş veya deriden yapılmış ara parçaları kullanın.
  8. Derin delikler açarken, bir matkabın üzerine yerleştirilen dikdörtgen bir köpük parçası, bir ölçüm aleti görevi görebilir ve aynı zamanda dönerken küçük talaşları üfleyebilir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir