transit vize istemeyen avrupa ülkeleri / Türkiye’nin Vize Muafiyeti Tanıdığı Ülkeler

Transit Vize Istemeyen Avrupa Ülkeleri

transit vize istemeyen avrupa ülkeleri

Vizeler

Kısa süreli kalış vizesi (C-vize) Hırvatistan Cumhuriyeti'ne transit geçiş veya 180 gün içerisinde 90 günü aşmayan kalışlarda verilen izin belgesidir. Transit, turistik, is, özel veya diğer amaçlar için tek, iki veya çoklu giriş olarak verilir. Geçerlilik süresi misafirin Hırvatistan’a yapacağı seyahat koşuluna bağlıdır ve beş yılı aşamaz. Vize tek başına ziyaretçiye Hırvatistan Cumhuriyet topraklarına giriş veya çalışma hakkı vermez.

Hırvatistan Cumhuriyeti ve tüm diğer ülkeler arasında olan vize rejimi ile ilgili temel bilgileri ve vize koşullarına ulaşmak için bu web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

HIRVATİSTAN CUMHURİYETİ VİSA REJİMİ AŞAĞIDAKİLER TARAFINDAN DÜZENLENİR:

  • Konsey Tüzük (EC) 539/2001;
  • Yabancılar Yasası (Hırvatistan Cumhuriyeti Resmi Gazetesi 130/11, 74/13);
  • Vize Sistemi Yönetmeliği (Hırvatistan Cumhuriyeti Resmi Gazetesi 55/2015);
  • Vize Yönetmeliği (Hırvatistan Cumhuriyeti Resmi Gazetesi 7/13).

Hırvatistan Cumhuriyet Hükümeti 22 Temmuz 2014 tarihinden itibaren 565/2014/EU  sayılı Kararı uygulamaya karar verdi. Geçerli Schengen belgelerine sahip tüm ziyaretçilerin yanı sıra Bulgaristan, Kıbrıs ve Romanya ulusal vizesi ve oturma izni bulunanlar için ek bir (Hırvat) vizeye gerek yoktur.

Aşağıdaki evraklardan birine sahip olan yabancı uyruklu kişiler için Hırvatistan Cumhuriyetine transit geçiş veya 180 gün içerisinde 90 günü aşmayan kalışlarda vizeye gerek yoktur:

  • Tüm Schengen bölgesi üye devletlerinde geçerli, 2 veya çok girişli uniform vize (C tipi);
  • Schengen ülkelerinden biri veya daha fazlası tarafından tanınmayan bir seyahat belgesi sahip söz konusu ülkeyi tanıyan bir üye devletin ülkesinde geçerli kabul edilen iki veya çok girişli “sınırlı ülke geçerliliği” (Limited Territorial Validity) bulunan vize (LTV Vize);
  • 3 ayı geçen kalışlar için bir Schengen ülkesi tarafından verilen uzun süreli D tipi vize;
  • Schengen bölgesi üye devleti tarafından verilmiş olan oturum izni;
  • 565/2014/EU sayılı kararın Ek I’de belirtilen iki veya çok girişli Bulgaristan vizesi ile oturma izinleri sahip olanlar;
  • 565/2014/EU sayılı kararın Ek III'de belirtilen iki veya çok girişli Kıbrıs vizesi ile oturma izinleri sahip olanlar;
  • 565/2014/EU sayılı kararın Ek IV 'de belirtilen iki veya çok girişli Romanya vizesi ile oturma izinleri sahip olanlar;

Yukarıda belirtilen Schengen, Bulgar, Kıbrıs ve Romanya belgeleri transit geçiş veya kalış süresinin kapsamak zorundadır.

Türkiye Cumhuriyeti hususi, diplomatik veya hizmet pasaport hamili vatandaşların Hırvatistan Cumhuriyeti topraklarında 90 günü aşmayan süre zarfında girmek ve kalmak veya transit geçmek için vizeye gerek yoktur.

Hırvatistan'da amaçlanan kalış süresinden en az üç ay geçerli olan Türkiye Cumhuriyeti umuma mahsus pasaport hamili vatandaşları için Hırvatistan Cumhuriyeti topraklarında 90 günü aşmayan süre zarfında girmek ve kalmak veya transit geçmek için vizeye gerek yoktur, eğer

  • Hırvat ve Türk sivil uçaklarının sivil mürettebatlarıysa veya kurtarma timi üyeleriyse;
  • Kurtarma görevlerine katılan Hırvat ve Türk uçaklarının mürettebatlarıysa veya kurtarma timi üyeleriyse;
  • Gemilerde sivil mürettebatlarsa.

İkamet kartına sahip olan Birlik vatandaşı aile üyesi için bilgiler
AB Üyesi Ülke vatandaşının veya Avrupa Ekonomik Alanı vatandaşının aile üyesinde eğer geçerli bir pasaport ve Avrupa Birliği vatandaşının aile üyesinin geçerli İkamet kartı varsa ve AB Üyesi Ülke vatandaşı veya AEA vatandaşı ile birlikte seyahat ediyorsa veya ona katılacaksa Hırvatistan'a vizesiz seyahat edebilir. AB Üyesi Ülke vatandaşının veya Avrupa Ekonomik Alanı vatandaşının aile üyesinde bu kart yoksa o zaman hızlandırılmış prosedürle Hırvatistan vizesine ücretsiz olarak başvurması gerekmektedir.


VİZE ALMA PROSEDÜRÜ

Başvuru: Planlanan yolculuğun başlangıç tarihinden en erken 3 ay öncesinden yapılabilir. Hırvatistan Cumhuriyetine girmeden önce yabancıların yetkili Diplomatik Misyona/ Konsolosluğa vize için başvurmaları gerekir. Başvuranın ülkesinde hiçbir Hırvat Diplomatik Misyonu/Konsolosluğu yoksa başvuru en yakın Hırvat Diplomatik Misyonuna / Konsolosluğa teslim edilir.

Türk vatandaşları ve Türkiye’de ikamet izni olan kişiler vize başvurularını VFS Global Vize Başvuru Merkezinde (Istanbul, Ankara, Bursa, Izmir, Antalya, Gaziantep) yapabilirler. Turistik ziyaretler içinde vize başvuruları akredite olan bir tur acentesi aracılığıyla yapılabilinir (akredite olan acente tarafından organize edilmiş turlar için geçerlidir).

Başvuru sahibinin varlığı: Ziyaretçinin şahsen başvuruda bulunması gerekmektedir. İstisnai olarak geçerli sebeplerden dolayı şahsen başvuruda bulunması gerekmeyebilir, ancak eğer Büyükelçiliğin / Konsolosluğun olası isteği olduğu takdirde görünmesi zorunludur.

İşlem: Başvuru, başvuru tarihinden itibaren 15 gün içinde karar verilecektir ve bu süre geçerli sebeplerden dolayı 30 veya 60 güne kadar uzatılabilir. Başvuru, planlanan yolculuğa 15 günden az bir sure kala teslim edilirse, Büyükelçilik / Konsolosluk işlem süresinden sorumlu tutulamaz.

EREKLİ EVRAKLAR

1.Vize başvuru formu Vize başvuru formu https://crovisa.mvep.hr üzerinden doldurulur. Doldurduktan sonra formun çıktısı alınıp başvuru yapan kişi tarafından imzalanır (reşit olmayanlar için ebeveyni veya yasal vasi), ve diğer gerekli evraklar ile birlikte yetkili Büyükelçiliğe teslim edilir. Doğru şekilde doldurulmuş başvuru formun örneğini burada görüntüleyebilirsiniz.

2. Başvuru sahibinin pasaportu: son 10 yıl içinde verilmiş olması gerekmektedir; pasaportun bitiş tarihi, istenilen vizenin bitiş tarihini minimum üç ay aşmalidir ve en az iki boş sayfası olması gerekir. Geçerli olan pasaportun kullanılmış tüm sayfaların fotokopileri ve eğer varsa önceki pasaportlarında (kişisel bilgilerin, vize veya mühürlerin bulunduğu sayfalar) kopyaları verilmelidir.

3. Yüz fotoğrafı: renkli, 35x45mm; kişi nötr bir yüz ifadesi ile gözleri açık ve ağzı kapalı olarak çekilmelidir. Din veya sağlık nedenlerden dolayı başörtüsü takılıyorsa, fotoğrafı çekilen kişinin yanakları, çenesi ve alnı görülmelidir.

4. Seyahat Sağlık Sigortası: sağlık nedenlerinden dolayı ülkeye geri donuş,acil tıbbi yardım ve / veya acil hastane yatışı gibi olası masraflarını karşılayacak, minimum 30 000 EUR teminat tutarı bulunmalıdır. Ziyaretçinin sigortası Hırvatistan’da kalış süresince geçerli kalmalıdır.
Çoklu giriş vizesi için başvuranın Hırvatistan ziyaretinin ilk dönemini kapsayan seyahat sağlık sigorta poliçesi olmalıdır.  Sonraki ziyaretleri için seyahat sağlık sigorta beyannamesi doldurmaları zorunludur.

5. İkamet kanıtı: geçici olarak başka ülkede ikamet eden ziyaretçiler ikamet izinlerini fotokopisini sunmalılar.

6. Ulaşım araçları ve ikamet edilen ülkeye geri dönme niyeti: uçak, otobüs, ya da tekne; için dönüş bileti, eğer araçla seyahat edilecekse ruhsat ve ehliyet; kişi üçüncü bir ülkeye seyahat edecekse o zaman güzergah kanıtı (seyahat bileti, vb.).

7. Vize ücreti: İdari Harçlar Kanunun – vizeye başvuru yapılırken ödenmelidir - HRK 600 veya EUR 80 -. Dolaylı vize başvurusu durumunda, başvuruyu yapmaya planladığınız Büyükelçilik / Konsoloslukla irtibata geçerek Büyükelçilik / Konsolosluk banka hesabına konsolosluk ücretleri ödenmesine ilişkin ayrıntı edinebilirsiniz.

Ankara´daki Hırvatistan Cumhuriyeti Büyükelçiliğine ait Euro banka hesabi bilgileri:

Banka:DENIZBANK

IBAN no.:                       

TR27 0013 4000 0073 5627 0000 06

Hesap no.:                   

9100-7356270-353

SWIFT kodu:                  

DENITRIS

Şube kodu:                 

9100 - KOROĞLU ANKARA ŞUBESİ

Banka adresi:      

DenizBank Koroğlu Ankara Şubesi
Uğur Mumcu Cad. Kemer Sok. No:6/5
Gaziosmanpaşa – Çankaya
Ankara/Turkey

İstanbul’daki Hırvatistan Cumhuriyeti Başkonsolosluğuna ait Euro banka hesabi bilgileri:

Banka:

TURKIYE IS BANKASI A.S

IBAN no.:

TR50 0006 4000 0021 0113 3202 27

Hesap no.:                   

1011 3320227

SWIFT kodu:                  

ISBKTRIS

Şube kodu:                 

1011 BEYOGLU

Banka adresi:      

TURKIYE IS BANKASI A.S BEYOGLU SUBESI
34430 BEYOGLU - ISTANBUL-TÜRKİYE

Vize ücretinden muaf olanlar:

  • Hırvatistan vatandaşının aile fertleri (eş ve çocuklar),
  • EEA Üye Devletlerin vatandaşlarının aile fertleri,
  • 12 yaş altındaki çocuklar,
  • Resmi sıfat ile seyahat yapacak olan diplomatik ve hizmet pasaport sahipleri
  • Okumak için seyahate giden veya okul formasyonu gerçekleştirmek için giden okul öğrencileri, üniversite öğrencileri, üniversite sonrası öğrenciler ve eşlik eden öğretmenler.
  • Bilimsel araştırma amacı ile AB’de seyahat eden üçüncü Ülke vatandaşı araştırmacılarına AB üyesi Ülkeleri tarafından kısa süreli tek tip vize verilmesinde kolaylık sağlanmasına yönelik 28 Eylül 2005 tarih 2005/761/CE Avrupa Parlamentosu ve Konseyi tavsiyesine istinaden, bilimsel araştırma amacı ile seyahat eden üçüncü Ülke vatandaşı araştırmacılar;
  • Kar amacı gütmeyen toplum kuruluşları tarafından organize edilen seminerlerin, konferansların, sportif, kültürel veya eğitim etkinliklerinin, yirmi beş yaşını doldurmamış, katılanları.

Vize ücretinin belli ülke vatandaşları için daha düşük olabileceğini lütfen dikkate alin (Vize Kolaylaştırma Anlaşmalarını kontrol edin, yani Azerbaycan, Rusya Federasyonu... gibi). Eğer VFS Global Vize Başvuru Merkezlerin´den vize başvurusunda bulunuyorsanız her başvuru için ek hizmet ücreti tahsil edilecektir. Vize Başvuru Merkezin tüm ücret listesi için lütfen buraya tıklayınız.

8.   Hırvatistan’da kalma amacının kanıtı:

  • Turist ziyareti: ödenmiş tur paketin sertifikası, hotel rezervasyon veya diğer konaklama vb.;
  • Özel veya iş ziyaretleri: orjinal Garanti Mektubu;
  • Hırvat devlet makamları tarafından davet üzerine seyahat eden ziyaretçiler, kamu yararına uluslararası etkinliğe katılanlar, Hırvatistan Parlamentosu, Hırvatistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı, Hırvatistan Cumhuriyeti Hükümeti himayesi altında düzenlenen bir etkinliğe katılanlar: Davet Mektubu;
  • Hırvat vatandaşının yakın aile üyeleri ve Avrupa Ekonomik Alanı (AEA) vatandaşları:
    Doğum veya Evlilik Kayıt Sertifikası ve Hırvat vatandaşının veya AEA vatandaşının kimlik kartı fotokopisi;
  • Herhangi bir diğer konaklamalar için, başka kanıtlar gereklidir.

9.  Hırvatistan’da kalma esnasında ve ikamet ettiği ülkeye geri dönmek için veya üçüncü bir ülkeye seyahat etmek için kendisini desteklemek amaçlı kullanılabileceği harçlık: Hırvatistan’da planlanan kalacak gün sayısına göre günlük 70 Eur eşiti.

Ziyaretçinin Hırvatistan’dan gerçek veya tüzel bir kişiden Garanti Mektubu varsa, tur paketini ödediğine dair bir kanıt veya benzeri bir belge ve kişinin Hırvatistan’da planlanan kalacak gün sayısına göre günlük 30 Eur eşiti.

İstisnai olarak,   ziyaretçinin gerçek veya tüzel bir kişiden tasdikli Garanti Mektubu varsa ve garantör ziyaretçinin tüm Hırvatistan ziyaretini ve Hırvatistan’dan dönüşüne kadar masraflarını üstleniyorsa o zaman ziyaretçi yeterli harçlığı olduğuna dair gerekli kanıtı sunmakta muaf tutulacaktır.

Destekleyici belgeler:  son üç ay içinde banka hesabınızın bakiyesi ve hesap işlemlerini göster makbuz ve / veya banka hesap ekstreleri, emeklilik makbuzu, Burs alındığına dair bir kanıt vb.

Başvuran aynı zamanda sosyal ve mesleki durumunu gösteren uygun bir sertifika sunmalıdır:
istihdam belgesi, okuldan devamlılık belgesi, şirketlerin esnaflık kayıt sertifikası vb. Reşit olmayanlar ve kendi kaynaklarına sahip olmayan kişiler için masrafların ebeveyn veya diğer kişi tarafından karşılanacağını belirten doğrulanmış bir sertifika ile masrafları karşılayanın sosyal ve mesleki durumunu gösteren uygun bir sertifika ve bu kaynaklara sahip olduğuna dair bir kanıt sunulması gerekilmektedir.

10. Konaklama Durumu: Otel, özel veya diğer konaklamanın rezervasyonu, gayrimenkul tapu veya kira kontratı, tekne mülkiyet kanıtı veya kira kontrat kanıtı vb. Konaklama garantör tarafından karşılanabilir veya davet eden tarafından o zaman Garanti Mektubunda veya Davetiye Mektubunda belirtilmeli.

11. Reşit olmayanlar için yasal vasinin sunacakları:  ebeveynler yasal veliyse doğum belgesi veya yetkili makamın yasal vasi atama kararı. Eğer reşit olmayan kişi yanında yasal vasisi olmadan seyahat ediyorsa yanında noter onaylı yasal vasisin kişisel bilgilerini içeren amacın ne olduğunu, Hırvatistan’da kalış süresi ve uzunluğu, rıza verildiği süre ve yasal vasinin imzası olan izni taşımalıdır.

Kültürel, eğitimsel veya spor etkinliklerine veya insani nedenlerden dolayı katılacak büyük gruplar için uygun belgelerin olması durumunda eşlik edecek yetkili kişi vize başvurularını yapabilir.  

Türkiye'deki vize için başvuranlarının teslim edecekleri destekleyici belgelerin listesini Uygulama Komisyon Kararında kontrol ediniz.

Eklenecek belgeler üç aydan eski olmamalıdır. Başvurunun yanında sunulan orijinal belgeleri Büyükelçilik geri iade etmez. Orijinallerin sizde kalması için kopyaları ile birlikte teslim ediniz.

GARANTİ MEKTUPLARI VE DAVETİYE

SEYAHAT AMACI: ÖZEL SEYAHAT
Yabancı uyruklu vatandaş özel bir ziyaret için geliyorsa, vize için başvuru esnasında kalış amacını kanıtlayacak doldurulmuş olan orijinal Gerçek kişi Garanti Mektubunu teslim etmelidir.  Garantörün - Hırvatistan´dan dan gerçek kişi – imzası olan formu Hırvatistan’daki noter tarafından veya Hırvatistan Büyükelçilik veya Konsolosluk tarafından tasdik edilmelidir veya garantör Hırvatistan’da oturma izni bulunan yabancı uyruklu vatandaş ise o zaman noter tarafından tasdik edilmelidir.

Garantör Hırvatistan’da geliri olan veya varlıkları olan bir Hırvat vatandaşı veya Hırvatistan'da oturma izni olan bir yabancı olabilir.

Garanti mektubu ile birlikte garantör son 3 ayın gelir kaynağının kanıtını gösteren (makbuz, emeklilik makbuzu) veya bankada yeterli paraya sahip olduğunu gösteren kanıtı eklemelidir.
Garanti Mektubun orijinali Büyükelçilik/Konsoloslukta kalır. Garanti mektubun kopyası başvurana verilir ki eğer sınır kontrolündeki yetkili tarafından istenirse Hırvatistan’da kalma amacının bir kanıtı olarak sunabilir böylece.

SEYAHAT AMACI: İŞ SEYAHATİ
Yabancı uyruklu vatandaş iş ziyaret için geliyorsa, vize için başvuru esnasında kalış amacını kanıtlayacak doldurulmuş olan orijinal Tüzel kişi Garanti Mektubunu teslim etmelidir.  Garantör - Hırvatistan´dan dan tüzel kişi – yetkili temsilcisinin imzası ve resmi mühürle tasdik edilerek forma eklenir.

Garantör ödeme gücünün kanıtını Garanti Mektubuna ekler (BON 1 veya 2 BON Formları, veya tasfiye olmadığına dair Ticaret Mahkemesinden teyit vb.).

Garanti Mektubun orijinali Büyükelçilik/Konsoloslukta kalır. Garanti mektubun kopyası başvurana verilir ki eğer sınır kontrolündeki yetkili tarafından istenirse Hırvatistan’da kalma amacının bir kanıtı olarak sunabilir böylece.

DAVETİYE MEKTUBU
Hırvat devlet makamları tarafından davet üzerine gelen yabancı uyruklu vatandaş, kamu yararına uluslararası etkinliğe katılanlar, Hırvatistan Parlamentosu, Hırvatistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı, Hırvatistan Cumhuriyeti Hükümeti himayesi altında düzenlenen bir etkinliğe katılanlar Hırvat ulusal makam veya uluslararası etkinliği düzenleyen organizatör tarafından verilen Davetiye Mektubu vize başvurusuyla birlikte sunulmalıdır.

Davetiye Mektubun içeriği:

  • Yabancı uyruklu vatandaşla ilgili bilgi: isim, doğum tarihi ve yeri, vatandaşlığı, pasaport numarası, pasaportun verildiği yer ve bitiş tarihi,
  • Ziyaret amacı, yabancı uyruklu vatandaşının Hırvatistan Cumhuriyetinde kalacağı dönem ve konaklamasıyla ilgili bilgi,
  • Yabancı uyruklu vatandaşın Hırvatistan Cumhuriyetinde kalış masraflarını kimin karışılacağı hakkında bilgi,
  • Yabancı uyruklu vatandaş hakkında gerekli bilgileri verebilecek kişinin ismi, soyadı, unvanı (pozisyonu, isi), adresi ve telefon numarası.

VİZE KOLAYLAŞTIRMA ANLAŞMALARI

AB´nin Vize Kolaylaştırma Anlaşması olan ülkeler:

  • Ermenistan
  • Azerbaycan
  • Gürcistan
  • Cabo Verde
  • Moldova (biyometrik pasaporta sahip olmayanlar için geçerlidir)
  • Rusya Federasyonu
  • Ukrayna

Bu anlaşmalar belirtilen devletlerin vatandaşlarına (nerde yaşarlarsa yaşasınlar) kısa sure kalış vizesi almaları için kolaylık sağlar ve daha ucuzdur özellikle sık seyahat edenler için.

Anlaşmaları linkten indirebilirsiniz:
http://ec.europa.eu/dgs/home-affairs/what-we-do/policies/borders-and-visas/visa-policy/index_en.htm.

ÖNEMLİ NOTLAR VE UYARILAR:

  • Vize başvurusunda bulunmak ve tüm gerekli belgeleri sunmak otomatik vize verileceğinin anlamına gelmez.
  • Yabancı uyruklu vatandaşa verilen vize Hırvatistan Cumhuriyeti'ne giriş iznin garantisi değildir. Yabancı vatandaşlar sınırı her geçişinde hem özel hem iş ziyaretleri durumunda polise Garanti Mektubunun bir kopyasını sunmaları gerekebilir, bu nedenle el bagajında Garanti Mektubunun yanı sıra yeterli harçlığın olduğunu kanıtlayan belgeyi taşımaları tavsiye edilir.
  • Vizenin reddedilme kararı, bu kararın gerekçelerini başvuru sahibine vize reddi / feshi / iptal forumunda bildirilecektir.
  • Yabancı uyruklu vatandaş yetkili Hırvatistan Cumhuriyeti Büyükelçiliği / Konsolosluğu aracılığıyla vizenin reddedilme kararını vize reddi / feshi / iptal kararını aldığı tarihten itibaren 15 gün içerisinde itiraz edebilir. Şikayet Hırvatça yapılmalıdır. İdari Harçlar Kanunun 78b maddesine göre Avrupa ülkesinden olmayanlar için HRK 260 veya 34 EUR ücret bulunmaktadır.
  • Büyükelçilik/Konsolosluk tarafından kabul edilen vize başvuruların ücretleri iade edilmez.
  • Büyükelçilik/Konsolosluk başvuru sahibini mülakat için davet edebilir; daha fazla belge verilmesi ve/veya belgelerin onaylı tercümesinin yani sıra uluslararası onaylanmalarını (apostil) isteyebilir.
  • Belgelerin herhangi bir sahteliği ve bu belgelerin kullanımlarıyla ilgili cezai takibata tabi olabilir.
  • Otel rezervasyonu verilen vizeden sonra iptal edilirse verilmiş olan vizenin iptal edilmesine yol açabilir.

Ankara'daki Hırvatistan Cumhuriyeti Büyükelçiliğin Konsolosluk Bolumu ve İstanbul'daki Hırvatistan Cumhuriyeti Başkonsolosluğun çalışma saatleri için burayı tıklayınız. VFS Global Vize Başvuru Merkezlerin web sitesine ziyaret ederek diğer servisleriyle ilgili bilgi edinebilirsiniz.

kaynağı değiştir]

2017'de AB, üçüncü ülke vatandaşlarının Schengen Bölgesi'ne giriş ve çıkışlarını merkezi bir veritabanında elektronik olarak kaydetmek amacıyla bir Giriş/Çıkış Sistemi (EES) kurmak için yapılan düzenlemeyi kabul etti. Bu sistem pasaportların manuel olarak damgalanmasının yerini alacaktır. Buradaki amaç, sınır kontrolünün otomasyonunu artırmak ve fazla kalanları belirlemektir.[48][49] Mart 2020 itibarıyla, EES'nin 2022'nin ilk çeyreğinde faaliyete geçmesi bekleniyor.[50][51]

AB ayrıca, ön taramadan geçmiş yolcuların daha kolay erişimine izin verecek bir Kayıtlı Gezgin Programı oluşturmayı da planlıyor.[52]

ETIAS[değiştir

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır