reostanın çalışma prensibi / Potansiyometre Nedir? Nasıl Bağlanır?

Reostanın Çalışma Prensibi

reostanın çalışma prensibi

reostat nedir

Bir reosta tanımlamak için Direnç veya Direnç nedir bilmemiz gerekir. Dirençler, akımın akışını kontrol eden elektrikli cihazlardır. Resmi bir reostatın tanımı şöyle olacaktır:

"Reosta bir elektrik devresinin, gerektiğinde direnç değeri değiştirilebilen, yani değişken direnç anlamına gelen bir elemanıdır.”

İkisi kullanılabilir olan üç terminalli bir cihazdır. Hareketli terminal olarak kaydırıcı mevcuttur ve iki sabit terminalden sadece biri kullanılabilir. Tipik bir reostat ayrıca dirençli bir malzeme ve bir kaydırıcıdan oluşur.

reosta ne işe yarar

Bu cihazın temel prensibi basittir. Elektrik devrelerinde direnç değerini değiştirmemiz gerektiğinde reosta devreye girer. Akım akışını artırmamız gerekirse - cihazın direncini artıracağız. Devredeki akımı azaltmamız gerektiğinde direnç değerini yükselteceğiz. 

reosta nasıl çalışır

Reosta direnç özelliği ile çalışır. Bir malzemenin (diyelim ki tel) direnci, uzunluk ile doğrusal ve kesit alanı ile ters orantılıdır.

R∝L/A

R=?L/A,

?malzemenin özdirenci

Böylece kesit alanını sabit tutarsak, uzunluğu artırmak direnci artıracaktır. Şekilde gösterildiği gibi, kaydırıcı- lineer reostatlar için dirençli eleman boyunca hareket ettirilir. Ya girdiden çıktıya ya da tam tersi hareket eder. Etkili uzunluk buna göre değişir. Sileceği çıkış portuna doğru hareket ettirirken, etkin uzunluk azalır, dirençte bir düşüşe neden olarak akımı artırır.

reostat bağlantısı

reostat sembolü

Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Enstitüsü (IEEE) ve Uluslararası Elektroteknik Komisyonu (IEC), iki farklı reosta sembolü tanımlamıştır.

reosta sembolü
reosta sembolü

Reostat Anahtarı

Reostatlar, devrenin direncini kontrol ederek bir devrenin akımını kontrol eder. Bu nedenle, bir reostat, devrenin akımının yanı sıra direnci de değiştirmek için anahtar olarak kullanılabilir. Bu nedenle anahtar olarak bir reosta kullanılır.

reostatlarUygulamalar

Bir reostatın bir elektrik devresinde uygulaması vardır. Bir zaman değişikliği ile akımın akışını kontrol etme ihtiyacı olduğunda. Akım kontrol özelliğinden hareketle reostatın bazı kullanım amaçları aşağıda verilmiştir.

Reosta neden seri bağlanır?

Devreye reosta bağlamak için paralel değil seri olarak yerleştirmeliyiz. Akım akışı çok daha az dirençli bir yoldadır. Bu nedenle, daha az dirençli bir yol ile daha dirençli bir yol arasında bir seçenek bulduğunda, her zaman daha az olanı seçer.

Şimdi, bir reostat, değişken direnç değerine sahip bir cihazdır. Onu paralel yola bağlarsak, bu yol mevcut diğer yoldan biraz daha fazla direnç kazanır. Devrede akım akarken, elektronlar bunun yerine asla paralel yolu seçmeyecekler, doğrudan seri yoldan akacaklar. Bu nedenle, reosta hiç çalışmayacaktır. Reostat olarak çalışması için akım akışına ihtiyacı var. 

reostat bağlantısı

Reosta Tipi

Birkaç çeşit reosta mevcut olsa da, üç ana tip vardır: 

  • Lineer Reostatlar
  • Döner Reostalar
  • Önceden Ayarlanmış Reostatlar

A. Doğrusal Reostatlar:

Bu tip reostat, silindirik bir dirençli elemandan oluşur. Kaydırıcı, dirençli eleman boyunca doğrusal olarak hareket ettirilir. İki sabit terminali vardır; biri- kullanılır ve diğeri kaydırıcıyı bağlar. Bu tip reostatlar çoğunlukla laboratuvarlarda ve deney amaçlı kullanılır.

B. Döner Reostalar:

Bu tip reosta dairesel olan dirençli bir elemana sahiptir. Kullanmak için kaydırıcıyı döner bir şekilde hareket ettirmek gerekir. Güç elektroniğinde uygulamalar bulurlar ve ayrıca lineer tiplerden daha küçük boyutları nedeniyle yaygın olarak kullanılırlar. Değeri değiştirmek için sileceğin dönmesi gerektiğinden, döner reosta olarak adlandırılmasının nedeni budur.

C. Ön Ayarlı Reostalar:

Bir PCB'ye (Baskılı Devre Kartı) bir reostat uygulamak gerektiğinde, önceden ayarlanmış reostatlar veya düzelticiler kullanılmalıdır. İnce ayar sağlar, bu yüzden kalibrasyon devrelerinde uygulama bulmuşlardır. Bu tip reostatlar endüstriyel kullanımlar için uygundur.

Reostat ve potansiyometre arasındaki farklar

Bir reostat ve potansiyometrenin aynı şeyler olduğuna dair bir yanlış anlama var, ancak bazı farklılıklar var. Bazılarını tartışalım -

Karşılaştırma KonusureostatlarPotansiyometreler
Terminal Sayısıİki terminal cihazıÜç terminal cihazı
Devredeki BağlantıSeri bağlantıParalel bağlantı
Miktar KontrollüAkımı kontrol ederGerilimi kontrol eder
UygulamaYüksek güç uygulamasıDüşük güç uygulaması
Dönüş SayısıTek dönüş Hem tek hem çok dönüşlü
dirençli malzemeKarbon disk, Constantan, Platinum, vbGrafit gibi malzemeler
    sembol

Potansiyometre hakkında daha fazla bilgi edinin – Buraya Tıklayın!

Reostatlar hakkında sık sorulan sorular

1. Reostalar nasıl derecelendirildi?

2. Derecelendirmeye göre bir reosta nasıl seçilir?

Reostat seçerken, güç değerinden çok mevcut değer önemlidir.

3. Dirençler ve reostatlar arasındaki farklar nelerdir?

Direnç, direnç sağlayarak akım akışını azaltan pasif bir elektronik bileşendir. Öte yandan, reostatlar - ihtiyaca göre farklı direnç değerleri veren değişken dirençlerdir.

4. Devredeki reostatın işlevi nedir?

  • A. Akımı azaltır
  • B. Akımı arttırır
  • C. Akımı sınırlar
  • D. Devredeki akımı sabit yapar
  • E. Yukarıdakilerin tümü

Doğru seçenek E olacaktır. Yukarıdakilerin tümü. Ohm yasasını kullanarak sorunun cevabını bulabiliriz. Ohm yasasının belirttiği gibi, V = IR, burada V uygulanan voltajdır, I akımdır ve R dirençtir. Reosta değişken direnç değeri sağlar; böylece akımı artırabilir, azaltabilir ve sınırlayabilir. Direnç değerini sabit tutmak akımı sabit tutacaktır. Yani tüm seçenekler doğru.

5. Reostalar potansiyometre olarak kullanılabilir mi?

Cevap hayır, ancak bunu yapmanın bir yolu var. Bir reosta iki terminalli bir cihazdır, potansiyometre ise üç terminalli bir cihazdır, bu yüzden imkansız görünüyor. Ancak bir reostatın dahili üç terminali varsa, kullanılmayan terminal onu bir potansiyometre olarak kullanmak için devreye birleştirilebilir.

6. Potansiyometreler reostat olarak kullanılabilir mi?

Evet, bir potansiyometre reostat olarak kullanılabilir. Bir potansiyometre, bir devredeki voltajı kontrol eder. Bir potansiyometrenin üç terminali vardır. Bir terminal sileceği bağlamalı, diğeri ise bağlı kalmamalıdır.

7. Reostat kullanmanın sakıncaları nelerdir?

A. Bu cihazın ana dezavantajı, güç kaybına neden olan aşırı ısı üretmesidir.

B. Daha büyüktür ve modern cihazlara uymaz. Modern teknolojilerde reostatların kullanılmamasının nedeni budur. Rotorlarda ve çeşitli laboratuvar deneylerinde olsalar da yeri doldurulamazlar. Reostatların değiştirilmesinden bazıları - triyaklar, SRC'ler, vb.

8. Bir reostatın ne tür bir konikliği vardır?

Reostat, lineer konik tiplere sahiptir. Koniklik, direnç ve kayma konumu arasındaki bir ilişkidir. Cihazın en önemli parçalarından biridir.

9. Wheatstone Köprüsünde reosta ne işe yarar?

Laboratuvarlarda ortalama değer dirençlerini ölçmek için bir Wheatstone köprüsü kullanılır. Reostalar, dengesiz koşullarda bilinmeyen direncin değerini belirlemek için bir Wheatstone Köprüsünde uygulamasını bulur. Bir reostatın sunabileceği maksimum direnç, monte edilmiş bir Wheatstone Köprüsünün ölçebileceği maksimum dirençtir.

AC devrelerinde neden bir reostat yerine bir bobinin jiklesi tercih edilir? 

Reostat voltajı değiştirir mi?

Hayır, reostat devrenin voltajını değiştirmez. Bir Rheostat'ın çalışma koşullarından biri voltajı sabit tutmaktır. Ohm yasasının belirttiği gibi - V= IR, burada V voltajdır, I akımdır, R dirençtir. Bir reostat kullanarak akımı değiştiriyoruz. Bir Rheostat'ın çalışma koşullarından biri voltajı sabit tutmaktır. O zaman sadece devrenin akımını değiştirebilir.

Bir reosta terminalinin polaritesi var mı?

Bir reostat, ikisi sabit ve biri hareketli bir terminal olan üç terminalli bir cihazdır. Terminallerin polaritesi yoktur. Böylece herhangi bir terminal bağlanabilir.

Kapak Fotoğrafı Gönderen: Pinterest

Reostalar için kullanılan malzemeler

reostalar değişken dirençler veya ayarlanabilir dirençlerdir. Bunlar gerilimi bölmek veya akımı devre üzerinden kontrol etmek için kullanılır. Reostalar, örneğin elektrikli motorun hızını kontrol etmek, ışık yoğunluğunu kontrol etmek (dimmer), elektrikli fırın ve fırınlardaki sıcaklığı kontrol etmek için, genellikle güç kontrol cihazları olarak kullanılır.
Reosta, bir elektrik devresinde aşağıdaki şekilde verilen sembolle gösterilir.

reostaların sembolleri

Birçok reosta tel sargılıdır ve yalıtıcı bir içi boş silindir üzerine spiral şeklinde sarılmış uzun bir iletken malzeme teline sahiptir. Tipik bir tel sargılı reosta aşağıdaki şekilde gösterilmiştir.

tel yarası reosta

Genel olarak, tel sargısı reosta maksimum dönüş başına bir volt göz önünde bulundurularak tasarlanmıştır. Reostalar yapmak için kullanılan malzemeler yüksek dirençli iletken malzemelerdir.

Bununla birlikte, malzeme büyük termo-emf'ye sahipve büyük bir sıcaklık değeri direnç katsayısı. Ancak malzeme, izin verilen yüksek çalışma sıcaklığı ve düşük maliyet gibi bazı özel gereksinimleri karşılamalıdır. Malzemenin hacimli olması gerektiği için malzeme olması nedeniyle malzeme maliyeti çok önemli hale gelir.

Reostalar için Kullanılan Malzemede Gereken Özellikler

  1. Yüksek direnç.
  2. Yüksek çalışma sıcaklığı
  3. Yüksek korozyon direnci.
  4. Uygun mekanik dayanım.
  5. Telleri yapabilmek için uygun süneklik
  6. Düşük maliyetli.

Reostalar için Kullanılan Malzemelerin Listesi

Reostalar için aşağıdaki malzemeler kullanılır

  1. Platin
  2. konstantan

Platin

Platin, kimyasal bir elementtir. Pt kimyasal sembolüne ve atom no. Platinum en az reaktif metaldir. Yüksek sıcaklıklarda bile korozyona karşı olağanüstü bir dirence sahiptir. Bu nedenle asil metal olarak kabul edilir. Platin değerli bir metaldir, mücevher yapımında çok popülerdir.

Platinumun Özellikleri

  1. Direnç: µΩ -cm.
  2. Sıcaklık dayanımı katsayısı: /OC.
  3. Erime noktası: OC.
  4. Özgül ağırlık: gm / cm3.
  5. Oksitlenmeye karşı yüksek direnç.
  6. Yüksek süneklik.
  7. Çok dövülebilir.
  8. İyi mekanik dayanım.
  9. Sıcaklık ve mekanik stres ile iyi stabilite.

Platin Kullanımı

  1. Platin yüksek olan inanılmaz bir malzemedirözdirenç ve erime noktası. Elektrikli ısıtma elemanları, reostalar için çok uygundur. Ancak çok yüksek maliyetli olması nedeniyle elektrik mühendisliğinde kullanımı çalışma sıcaklığına sahip laboratuvar fırınlarıyla sınırlıdırOC, reostalar ve dirençli termometreler.
  2. Platin değerli bir metaldir, mücevher yapımında çok popülerdir.
  3. Tıbbi platin bazı kanser türlerinin tedavisi için kemoterapide kullanılır.

konstantan

Sabit bakır nikel alaşımıdır. Manganin gibi, aynı zamanda çok düşük sıcaklık dayanımı katsayısına (manganinden biraz daha yüksek) sahiptir. Bu nedenle, direnci ayrıca geniş bir sıcaklık aralığında sabit kalır.

Köstence bileşimi

Köstence'nin Özellikleri

  1. 20'de dirençOC: 50 µΩ -cm
  2. Resistanceat 20 sıcaklık katsayısıOC: /OC.
  3. Erime noktası: OC.
  4. Özgül ağırlık: gm / cm3.
  5. Oksitlenmeye karşı yüksek direnç.
  6. İyi mekanik dayanım.
  7. Sıcaklık ve mekanik stres ile iyi stabilite.

Köstence Kullanımı

  1. Sabit, şönt dirençler (ampermetrelerde kullanılır), seri dirençler (voltmetrelerde kullanılır), bataklık dirençler (termal emf'yi azaltmak için) vb. Cihazlarda elektriksel bağlantı yapmak için kullanılır.
  2. Standart dirençler yapmak için.
  3. Reosta yapmak için.
  4. Sabit o zamandan beri ölçü alaşımı olarak kullanılıyoreski zaman. Köstence çok yüksek gerginlik duyarlılığı veya gösterge faktörüne, çok düşük sıcaklık dayanım katsayısına, iyi yorulma ömrüne ve yüksek uzama kabiliyetine sahiptir, bu da ölçüm için uygun olmasını sağlar.
  5. Isıtma elemanlarını yapmak için.

Rheostalar İçin Kullanılan Malzemelerin Reostalar İçin Gerekli Özelliklere Göre Sıkıştırılması

Sl. Yok hayır.özellikPlatinkonstantan
1Erime noktası (OC)
2Dirençlilik (µΩ-cm) 20 ° COC50
3Oksidasyon direnciYüksekYüksek
4Termal genleşme katsayısı (/ K)9,0 x 10-618,8 x 10-6
5Sıcaklık dayanımı katsayısı (/OC) 20'deOC

Reosta Nedir

Ayarlanabilen dirence reosta denir.
Reostanın direnci arttıkça devredeki ampulün parlaklığı azalır.


Reosta


Reosta'nın kullanıldığı yerler


1. Radyo ve bilgisayar hoparlöründe sesi ayarlamak için
2. Bazı lambalarda ampulün parlaklığını değiştirmek için
3. Ütü, elektrik sobası, bulaşık makinesi, çamaşır makinesi gibi araçlarda ısı ayarlamada kullanılır.

Reostalı Elektrik Devresi



Şekildeki reosta ile yapılmış devrede;
  • Sürgü 1 yönünde hareket ettiğinde uzunluk azaldığı için direnç azalır, ampulün parlaklığı artar.
  • Sürgü 2 yönünde hareket ettiğinde uzunluk arttığı için direnç artar, ampulün parlaklığı azalır.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir