Plaka ile hasar kaydı sorgulama nasıl yapılır

Plaka Ile Hasar Kaydı Sorgulama Nasıl Yapılır

plaka ile hasar kaydı sorgulama nasıl yapılır

Plaka sorgulama ikinci el araç alınması durumunda yanlış seçimler yapılmasını önler. Yeni araç almak isteyenler tercihini ikinci el araç satın almada kullanırlarsa aracın hasar kaydı sorgulaması mutlaka yapılmalıdır. Araç satın alma işleminde düzgün ve hasarsız araca rastlanılabildiği gibi hasarlı ve hatta hasarı gizlenen araçla da karşı karşıya kalınabilir.

Plaka Sorgulama İşlemi İle Neler Öğrenilebilir?

Plaka sorgulama işlemi ile satın alınmak istenen aracın geçmiş yıllarda yaptığı hasar kayıtlarını öğrenmek mümkündür. Ayrıca bu işlemle seçilen aracın tüm hasar geçmişi, kaza tutanakları, kasko bilgileri, kasko süresi, kaç kere el değiştirdiği ve en son sahibinin kim olduğu gibi bilgilere ulaşılabilir. İkinci el araç aldıktan sonra, hasarlı olduğunu öğrenmek araç sahibini hayal kırıklığına ayrıca maddi ve manevi zarara uğratır. Bu gibi durumlarda araç sorgulamanın önemi artar. Plaka sorgulaması ile aracın hasar oranı da öğrenilebilir. Bunun yanın sıra değişen parça sorgulaması ile aracın hangi parçalarının değiştiği, değişen parçaların yerine orijinallerinin takılıp takılmadığı da açığa çıkar.

Plaka İle Araç Hasar Kaydı Sorgulama

Plaka ile aracın hasar geçmişini öğrenmek için en basit ve pratik yol SMS işlemidir. Satın alınmak istenen aracın plakası birleşik olarak yazılır. Yazılan mesaj hizmet bedeli ödemek şartı ile 5664’e gönderilir. Bu işlemle aracın plakası sonradan değiştirilmiş olsa bile daha önceki tüm hasarlarına ait bilgilere ulaşılabilir. Atılan mesaja gelen cevapta aracın yaptığı kazaların tarihi, büyüklüğü, maliyeti gibi konular hakkında araç sahibi detaylı olarak bilgilendirilir. Plaka ile araç sorgulamasının bir başka yöntemi ise Sigorta Gözetim ve Bilgi Merkezi’nin resmi web sitesidir. SGBM’nin web sayfası üzerinden aracın plaka sorgulaması yapılarak hasar kaydına ulaşılabilir. Bir diğer plakadan sorgulama yapılabilen yöntem ise E- devlet sisteminden tramer sorgulaması yapılma işlemidir. Aracın plakası ve sigortalının TC kimlik numarası, vergi numarası ya da sürücünün TC numarası girilerek E- devlet sistemi üzerinden hasar kaydı ve tutanak sorgulama işlemi yapılabilir.

Trafik Poliçesi Sorgulama

Aracın trafik poliçe sorgulama işlemi için Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi sitesinden yararlanılabilir. Sitede yer alan trafik poliçe sorgula bölümüne, satın alınmak istenen aracın plakası ve araç sahibinin TC kimlik numarası girilir. TC kimlik numarası yerine vergi numarası veya sigorta poliçesinde yazan şirket numarası ya da poliçe numarası yazılabilir. Bu işlem ile anı zamanda aracın kaskosu hakkında bilgi de alınabilir. Bu uygulamalar ile sürücüler kaza yaptıklarında karşı tarafın trafik sigortasının olup olmadığını da öğrenebilir. Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi sitesine üye olarak ya da üye olmadan sorgulama başı hizmet bedeli ödenerek aracın hasar kaydı dışında değişen parça sorgusu, hasarı ödeyecek şirket sorgusu, vefat eden için hayat poliçe sorgusu, tutanak sorgusu, araç detay sorgusu ve poliçe sorgusu gibi işlemler de kolayca yapılabilir.

Tramer hasar kaydı sorgulama

Tramer Hasar Sorgulama ve vasıta Hasar geçmişi öğrenme işlemleri araç hakkında kaza ayrıntıları meselesinde detaylı bilgilendirme sunmaktadır. Trafikte faaliyet biçiminde olan araçlar çeşitli sebeplerden ötürü kazaya karışabilirler. vasıta malikleri ya da trafik Polisleri kaza yerinde kazanın gelişim süreci hakkında Tramer Tutanak Tutmaktadırlar.

Bu Kaza Tutanağı Sigorta Gözetim Merkezi yani SBM alt yapısında kayıt altına alınmaktadır. Bu yolla vasıta malikleri Tramer Hasar kaydı sorgulama yaparak aracın ne kadar hasarının olduğu bilgisine ulaşmaktadır. Özellikle ikinci el vasıta alacaklar tam olarak Hasar Sorgulama yaparak aracın hasarının olup olmadığı konusunda bilgi sahibi olmalıdırlar.

Tramer Hasar sorgulama nasıl yapılır

5664 Uygulaması ile vatandaşların vasıta hasar, vasıta detay, değişen parça, poliçe, kaza mağdur, yaşam poliçe ve poliçe vade hatırlatma bilgilerine, aracıya gerek kalmaksızın kolayca ulaşabilmeleri hedeflenmiştir.​

Turkcell, Türk Telekom, Vodafone ile anlasmalı şekilde devreye alınmış olan SMS projesi ile bireyler mesaj atarak arabalarının hasar geçmişlerini, araç detay bilgilerini, eksper raporuna göre değişen parçalarını, mağdur bilgilerini, trafik poliçelerinin olup olmadığını, eğer bir kazaya karıştılarsa kaza tetkik tutanaklarının durumunu,vefat etmiş kişilere ait hayat sigortası bilgilerini ​ve trafik poliçesine ait vade hatırlatma bilgilerine Turkcell, Türk Telekom, Vodafone 5664'e mesaj atarak sorgulayabilirler.

5664 SMS sorgulama hizmeti ücretlidir. ücretlendirmeler tüm operatörler için sorgulama başına 5 TL’ dir.​​​

Tramer hasar sorgulama nasıl yapılır

Araç hasar sorgulama nasıl yapılır sorusunu aşağıdaki örneklere bakarak öğrenebilirsiniz.

Plaka ile hasar kaydı sorgulama Plakayı yazın, TURKCELL, TüRK TELEKOM, VODAFONE 5664'e gönderin. Aracın plakası değişmiş olsa bile, hasar geçmişi hemen cebinize gelir.

Değişen parçaları tramerden öğrenmek ERP (Eksper Raporu) olan kazalarda değişen parçaları öğrenmek için PARCA boşluk PLAKA boşluk HASAR TARıHı yazıp sorgulama yapabilirsiniz

Şase ile araç hasar sorgulama yapmak için HASAR BOŞLUK S BOŞLUK ŞASE NUMARASI yazılarak 5664'e gönderebilirsiniz.

Tramer kaydı sorgulama

Etiketler ; Tramer yakdı sorgulama , tramer kaydı nasıl sorgulanır , 5664 tramer kaydı sorgulama , Şase ile hasar kaydı sorgulama , rtamer değişen parça sorgulama , 2016 tramer hasar sorgulama , 2017 tramer hasar kaydı sorgulama , ücretsiz araç hasar kaydı sorgulama

Çeşitli şekillerde araç sorgulama işlemi sayesinde satın almayı düşündüğünüz aracın önceki yıllara ait hasar kaydını öğrenebilirsiniz.

2021 Mtv Hesaplama yapmak için HangiKredi'den destek alın!

Araç Hasar Kaydı Sorgulama Yaparak Hangi Bilgilere Ulaşabilirsiniz?

Araç hasar kaydı plaka sorgulama ile aracın tüm hasar geçmişine, kaza tutanaklarına, aracın kasko bilgilerine, trafikte yer aldığı sürede ne kadar zaman kaskolu olduğuna, aracın kaç kere el değiştirdiğine ve son sahibinin kim olduğu gibi bilgilere de ulaşmanız mümkün.

Ayrıca kazanın hangi seviyede bir kaza olduğunu ve hasar oranını, hasarın sebep olduğu yenileme ücretlerini, aracın hangi servislere giderek hangi parçalarının değiştiğini ve değişimi yapılan parçaların orijinal olup olmadığını da öğrenmeniz mümkün. Hasar kaydı sorgulama işlemlerinin 2003 yılından sonraki hasar bilgilerini içerdiğini de hatırlatmakta yarar var.

Araç Kilometresi En Doğru Şekilde Nasıl Öğrenilir?

Aracın kilometresini öğrenme aşamasında ise aracın TÜVTÜRK araç muayene istasyonlarında işlenen bilgiler dikkate alınır. Son zamanlarda araçların kilometresi ile oynanma durumuna karşı bu yol izlenir. 

Araç Hasar Kaydı Sorgulama Nasıl Yapılır?

İlgilendiğiniz aracın hasar kaydı sorgulamasını yapmak için yazımızda 3 yol inceleyeceğiz. Aşağıdaki tabloda en kısa şekilde ne yapmanız gerektiğini bulabilirsiniz. 

Sorgulama Türüİşlem Açıklaması
SMS ile araç hasar kaydı sorgulamaPlaka yazılır, 5664’e gönderilir.
e-Devlet üzerinden hasar kaydı sorgulamae-Devlet web sayfası üzerinden sorgulanır.
Çağrı merkezi ile hasar kaydı sorgulama11890 aranır, plaka bilgisi verilir.

SMS ile Araç Hasar Kaydı Sorgulama 

  • SMS ile araç hasar kaydı sorgulama yaparken plaka bilgilerini kullanıyorsunuz.
  • Plaka sorgulama yapmak için satın almayı düşündüğünüz aracın plakasını birleşik olarak yazdıktan sonra 5664’e göndermeniz yeterli. Bu şekilde aracın plakası değişmiş olsa dahi, eski hasar bilgilerini öğrenebilirsiniz. 
  • Mesajı göndermeniz sonrasında kısa zaman içinde SMS olarak size bilgi ulaştırılır. Size gönderilen mesajda aracın hangi tarihlerde kaza yaptığı, araçta nasıl hasarlar oluştuğu, hasarların oranı ve giderleri başlıkları detaylı olarak incelenir.  
  • Bunların yanı sıra SMS üzerinden trafik poliçesi, kaza tespit tutanağının hali ve varsa vefat eden kişilerle ilgili hayat sigortası poliçesi bilgilerini de öğrenebilirsiniz.
  • SMS ile sorgulama adımı için hangi operatörden SMS gönderildiği fark etmiyor. SMS için yalnızca hizmet bedeli ödersiniz. Her sorgulama için ücret 9,5 TL.

Düşük faizli taşıt kredisi hesaplaması yapmak için HangiKredi'den destek alın!

SMS ile Sorgulayabileceğiniz Diğer Önemli Konular

SMS ile öğrenmek istediğiniz diğer konular için şu adımları izlemeniz yeterlidir:

  • Araçta herhangi bir parçanın değişip değişmediğini PARCA BOŞLUK PLAKA yazıp 5664’e sms göndererek öğrenebilirsiniz. 
  • Eksper raporu verilmiş kazalardan sonra değişen parçaları PARÇA BOŞLUK PLAKA BOŞLUK HASAR TARİHİ yazıp yine 5664’e kısa mesaj göndererek öğrenebilirsiniz.
  • Aracın şasi numarası ile sorgulama yapmak için HASAR BOŞUK S BOŞLUK ŞASİ NUMARASI’nı yazıp 5664’e sms gönderebilirsiniz.
  • Aracın şasi numarasıyla bütün bilgilerini detaylı olarak öğrenmek için DETAY BOŞLUK S BOŞLUK ŞASİ NUMARASI’nı yazıp 5664’e sms göndermeniz yeterli.
  • Değişen parça bilgisi sorgulamasını şasi numarası ile yapmak için PARÇA BOŞUK S BOŞLUK ŞASİ NUMARASI BOŞLUK KAZA TARİHİ’ni yazıp 5664’e sms gönderebilirsiniz.
  • DETAY BOŞLUK PLAKA yazarak da aracın trafiğe çıkış tarihi, kasko gün sayısı, aracın hangi illerde tescil kaydının bulunduğu gibi detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz. 

Yapılan sorgulamalarda aracın plakası değişmiş bile olsa aracın eski hasar bilgilerine ulaşabilirsiniz. 

Çağrı Merkezini Kullanarak Hasar Kaydı Sorgulama

Aracın yaptığı bir kaza sonucu hasarının olup olmadığını öğrenmek için 11890 Çağrı merkezini arayarak ilgilendiğiniz aracın plakası ya da şasi numarası girebilir, hasar kaydı sorgulaması yapabilirsiniz. Çağrı merkezinin ücretlendirilmesi ise dakika üzerinden hesaplanır ve Turkcell kullanıcıları için dakikası 4,25 TL,  Vodafone ve Türk Telekom ile sabit hat kullanıcıları için 4,75 TL’dir.

e-Devlet Üzerinden Hasar Kaydı Sorgulama

e-Devlet sisteminden araç hasar kaydı sorgulama işlemi sayesinde hızlı ve rahat bir şekilde aracın hasarı olup olmadığını öğrenebilirsiniz.

  • Araç hasar kaydı sorgulama işlemini e-Devlet üzerinden yapabilmek için e-Devlet şifreniz olması gerekir. 
  • Eğer e-Devlet şifreniz mevcut değilse PTT şubesinden şifrenizi alabilirsiniz.
  • İnternet bağlantısı olan her yerden e-Devlet sistemine girip Emniyet Genel Müdürlüğü’nün sorgulama hizmetinden yararlanarak araç ile ilgili merak ettiğiniz tüm ayrıntıları öğrenmeniz mümkün.
  • e-Devlet sistemine girip daha sonra e-hizmetler sekmesine “Trafik Poliçe ve Hasar Bilgileri Sorgulama” yazıp çıkan ekrana talep edilen bilgileri yazdığınızda ücretsiz olarak tüm bilgileri öğrenebilirsiniz ya da bu linke tıklayabilirsiniz.

Trafik sigortasında en uygun primleri ödemek istiyorsanız Zorunlu Trafik Sigortası sayfamızdan araştırma yapabilirsiniz. 

Aracınızın marka ve model bilgilerini yazarak 2020 yılı için en güncel kasko değerine Kasko Değer Listesi sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

Plakadan Araç Hasar Kaydı Sorgulama

Var olan tüm durumlarla ilgili plakadan araç hasar kaydı sorgulama işlemleri kolaylıkla yapılabilmektedir. Gerek size ait araç için işlemler yapılabileceği gibi satın alma durumlarında da araç bilgilerine sahip olması sağlanır. Araçla ilgili var olan hasar durumlarına ilişkin bilgi için E-devlet üzerinden işlemlere başlanılabilir. Trafik poliçesinden tüm hasar ve kaza verileri alınabilir. Farklı bir araç için yapılacak işlemlerle ilgili ise plaka sorgusu yeterli olmaktadır. TRAMER olarak belirtilen Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi aracılığıyla araca dair 8 farklı kriter özelinde sorgulamalar gerçekleşir. İstenilen her zaman SMS gönderimiyle araç bilgileri dakika içinde alınabilmektedir. Tüm sigortalı araçlar için bu durum geçerli olması da cazip olmasını beraberinde getirir. Peki, plakadan araç hasar kaydı sorgulama nasıl yapılmaktadır?

Araç Plakasından Hasar Sorgulama

Her bir sorgulama işlemi ücretlendirilmekle birlikte birden fazla kriter özelinde de arama yapılabilir. İşlemlerin tamamında veriler sigorta şirketlerinden gelir. Kaza anında oluşan hasarlara ilişkin tutanaklara göre düzenleme yapılır. Bundan ötürü de tam anlamıyla güvenilir bir sonuç ortaya çıkarılacağını söylemek mümkündür. Plakadan araç hasar kaydı sorgulama işlemlerine hemen başlanılabilir. Hasar geçmişinin sorgulanması, araç detay bilgisinin sorgulanması ya da tutanak bilgilerinin sorgulanması seçeneklerden en çok kullanılanlar arasındadır. Araçta oluşan ağır hasar durumlarıyla birlikte değişen parçaların hangileri olduğu ve ne zaman değiştiği bilgisi de alınabilir. Ayrıca poliçe hatırlatma servisi ve var olan tüm sorgulamaların yapılması da geçerli durumlar arasındadır.

Plakadan Araç Hasar Kaydı Sorgulama Nasıl Olur?

Turkcell ile birlikte diğer operatörler Vodafone ve Türk Telekom hatlarından da SMS yoluyla sorgulama yapılabilmektedir. Plakanın yazılmasının ardından 5664’e SMS atılarak plakadan araç hasar kaydı sorgulama gerçekleşir. Var olan tüm tutanaklara göre aracın hangi bölümlerinde ne gibi problemler olduğu da bu şekilde anlaşılır. Ayrıca “PARCA” yazıldıktan sonra boşluk bırakılarak plakanın girilmesi ve sonrasında hasar tarihinin de belirtilmesiyle parça değişim durumlarına dair bilgi alınır. Hasar sonrasında yapılan işlemlerde araçta parça değişiminin olup olmadığının bilgisi alınır.

Değişen Plakalarda Araç Hasar Kaydı Çıkar Mı?

Kullanılan plakanın eski olması veya aracın plakasının yenilenmesi durumlarında dahi plakanın hangi araç tarafından kullanıldığı bilinmektedir. Belirtilen tarihler arasında plakanın hangi araç kaydında olduğu belirlidir. Bundan dolayı plakanın sonradan değiştirilmiş olması sorgulamanın yapılmasına engel teşkil etmez. Eski ya da yeni plakayla dahi yapılacak tüm sorgulamalarda doğru bilgiye ulaşılması bundan ötürü mümkün olmaktadır. Plakadan araç hasar kaydı sorgulama sorunsuz bir şekilde doğru bilgileri ortaya çıkarabilmektedir. Ancak olası yanlış durumlara ilişkin ise SBM üzerinden itiraz durumları da oluşturulabilir. Özellikle gerçekleşmemiş kazaların görülme durumu bazı zamanlarda yaşanabilmektedir. Size ait araçların plakadan sorgulamasını yaparken olmayan kaza ve hasarların görülmemesi halinde hemen şikayet oluşturabilirsiniz. Araç bilgilerinin girilmesiyle Sigorta Bilgi Merkezi üzerinden itiraz hakları kullanılabilmektedir. Böylelikle var olan yanıltıcı bilgilerin sistem dışına atılması sağlanabilir. Sorgulama süreçlerinde plaka kullanılabileceği gibi yalnızca şasi numarasından da araçlara ilişkin hasar bilgileri alınabilir. Plakadan araç hasar kaydı sorgulama işlemlerine dair tüm hususlar bu şekilde sıralanabilir. Var olan tüm verilerin daha ayrıntılı görüntülenmesi de ikinci el satışlar öncesinde doğru seçim yapılmasını kazandırır. Telafisi imkansız durumların açığa çıkmaması için satın alma süreçlerinden önce bu tip hasar kayıtlarının sorgulanması yararlı olacaktır.

Plaka İle Araç Hasar Kaydı Sorgulama Nasıl Yapılır?

Trafik Sigortası Fiyatları

Kasko Sigortası Fiyatları

Araç Hasar Kaydı Sorgulama

Araç sorgulama yapmak, ikinci el araç alacağınız durumda yanlış seçimler yapmamanız adına oldukça önemlidir. Yeni araç alımı için bütçeniz yoksa veya tercihinizi ikinci el araçtan kullanıyorsanız, aracın hasar kaydını sorgulamanız gerekiyor.

Araç sorgulama işlemi ile ilgilendiğiniz aracın geçmiş yıllardaki hasar kaydını öğrenmeniz mümkün. Bu sorgulama sayesinde ikinci el otomobil almak isteyenler seçtikleri aracın tüm hasar geçmişine, kaza tutanaklarına, arabanın kasko bilgilerine, trafikte bulunduğu süre boyunca ne kadar kaskolu olduğuna, aracın kaç defa el değiştirdiğine ve en son sahibinin kim olduğu gibi bilgilere plaka sorgulama yaparak ulaşabiliyor.

Araç plaka sorgulatma sayesinde aracın kaza yapıp yapmadığını, kazanın ne derecede bir kaza olduğunu ve hasar oranını, tutarını, aracın hangi servis süreçlerinde hangi parçalarının değiştiğini ve değişen parçaların orijinal olup olmadığını öğrenebilmek mümkün. Hasar kaydı sorgulama işlemlerinin 2003 yılı sonrasındaki hasar bilgileri ile sınırlı olduğunu da hatırlatalım.

Aracın kilometresini öğrenme işlemlerinde ise ilgili aracın TÜVTÜRK araç muayene istasyonlarında işlenen bilgileri esas alınıyor. Özellikle son dönemlerde araçların kilometresi ile oynayarak hile yapanlara ikinci el piyasasında rastlanabiliyor. 

Araç Hasar Kaydı Sorgulaması Nasıl Yapabilirsiniz?

Bir aracın hasar geçmişini öğrenmek, kaza sorgulama yapmak için SMS yolunu kullanabilirsiniz. SMS yöntemi oldukça kolay ve pratik.

  • Plaka sorgulatma yapmak için araştırdığınız aracın plakasını birleşik bir şekilde yazdıktan sonra SMS hizmet bedeli ödemek suretiyle 5664’e göndermeniz yeterli. Bu sayede aracın plakası değişmiş olsa bile, eski hasar bilgilerine ulaşabilirsiniz.
  • Mesajı gönderdikten sonra kısa süre içerisinde SMS olarak size bilgi verilir. Size gelecek mesajda aracın hangi tarihlerde kaza yaptığı, araçta ne gibi hasarlar oluştuğu, hasarların maliyeti gibi konular detaylı bir şekilde ifade edilir.
  • SMS ile ayrıca trafik poliçesi, kaza tespit tutanağının durumu ve vefat etmiş kişilerle ilgili hayat sigortası poliçesi bilgilerini de alabilmeniz mümkün.
  • Bu işlem için hangi operatörden sms’in gönderilmesi fark etmemektedir. Bu uygulama ile aracın hasar durumuna ulaşılabilmektedir. SMS ücreti her sorgulama için 46 TL’dir.
  • Ayrıca araçta değişen parça olup olmadığını öğrenmek için PARCA BOŞLUK PLAKA yazıp 5664’e sms göndererek öğrenilebilmektedir.
  • Eksper raporu olan kazalarda değişen parçaları PARÇA BOŞLUK PLAKA BOŞLUK HASAR TARİHİ yazıp 5664'e sms göndererek öğrenebilirsiniz.
  • Aracın şasi numarası ile sorgulama yapmak için HASAR BOŞUK S BOŞLUK ŞAŞİ NUMARASI'nı yazıp 5664'e sms göndermeniz yeterli.
  • Aracın şasi numarasıyla tüm detay bilgilerini öğrenmek için DETAY BOŞLUK S BOŞLUK ŞAŞİ NUMARASI'nı yazıp 5664'e sms gönderin.
  • Araca ait değişen parça bilgilerini sorgulamak için PARÇA BOŞUK PLAKA BOŞLUK KAZA TARİHİ'ni yazıp 5664'e sms atın.
  • Değişen parça bilgisi sorgulamasını şasi no ile yapmak için PARÇA BOŞUK S BOŞLUK ŞAŞİ NUMARASI BOŞLUK KAZA TARİHİ'ni yazıp 5664'e sms atmak yeterli olacaktır.
  • DETAY BOŞLUK PLAKA yazılarak da aracın trafiğe çıkış tarihi, kasko gün sayısı, aracın hangi illerde tescil kaydının olduğu gibi ayrıntılı bilgilere ulaşılır. Yapılan sorgulamalarda aracın plakası değiştirilmiş dahi olsa aracın eski hasar bilgilerine ulaşabilme imkanı bulunmaktadır.

Çağrı Merkezi Üzerinden Hasar Sorgulama

Aracın herhangi bir kaza sonucu hasarının olup olmadığını öğrenmek için 11890 Çağrı merkezini arayarak araştırmak istenilen aracın plakası veya şasi numarası verilerek hasar sorgulaması yapılabilmektedir. Çağrı merkezinin ücretlendirilmesi ise dakika üzerinden belirlenmiş olup Turkcell ve Vodafone aboneleri için dakikası 4,25 TL, Türk Telekom ve sabit hat kullanıcıları için 4,75 TL'dir.

Web Üzerinden Sorgulama

Plaka ve sigortalı T.C. kimlik numarasını, plaka ile sigortalı vergi kimlik numarasını veya plaka ile sürücü T.C. kimlik numarasını girerek tramer sorgulama işlemini E-devlet sisteminden araç hasar kaydı sorgulama işlemiyle de hızlı ve kolay bir şekilde aracın hasar durumunu hakkında bilgi edinebilirsiniz.

  • Araç sorgulama işlemi e-Devlet üzerinden e-Devlet şifresi ile de yapılabilmektedir.
  • Araç sorgulama işlemi yapabilmek için e-Devlet şifreniz yoksa PTT şubesinden temin edebilirsiniz.
  • İnternete bağlanabildiğiniz her yerden e-devlet sistemine girip Emniyet Genel Müdürlüğü’nün sorgulama hizmetinden faydalanarak aracınızla ilgili merak ettiğiniz tüm detayları öğrenebiliyorsunuz.
  • Turkiye.gov.tr adresinden erişim sağlanabilen e-Devlet sisteminde sisteme giriş sayfasında “e-Devlet şifresi ile giriş”, “mobil imza ile giriş”, “elektronik imza ile giriş” ve “T.C. kimlik kartı ile giriş” yöntemlerinden herhangi birisini kullanabiliyorsunuz.
  • Sisteme giriş yaptıktan sonra e-hizmetler kategorisindeki; "Trafik Poliçe ve Hasar Bilgileri Sorgulama" yazıp gelen sayfaya istenilen bilgileri girdiğinizde ücretsiz olarak tüm bilgileri öğrenebilirsiniz.

Sigortam360 ile Sorgulama Nasıl Yapılır?

Sigortam360 sitesi üzerinden aracın hasar geçmişini, araca ait detay bilgilerini, eksper raporlarını, trafik ve kasko sigortası poliçeleri gibi detaylı bilgilerini görebilirsiniz. SBM (Sigorta Bilgi Merkezi) tarafından kurulan Sigortam360 ile yapılan sorgulamalarda 44 TL'lik hizmet bedeli ödenmektedir.

Sigortam360 üzerinden sorgulama yapmak için;

  • Üye olup veya üye olmadan da sorgulamalarınızı yapabilirsiniz.
  • Sorgulama seçeneklerinden "Hasar sorgulama" kısmını seçin ve açılan sorgulama ekranından hangi bilgiyle sorgulama yapmak istiyorsanız onu seçin. Bu bilgiler plaka veya şasi numarasıyla olmaktadır.
  • İstenilen sorgulama bilgilerini girdikten sonra sorgulama butonuna basın ve sorgulatma işlemini yapın.
  • Sorgulama işleminden sonra araca ait hasar tutarını, hasar tarihini, hasar nededini görebilirsiniz.

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi hakkında detaylı bilgi almak için Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (SBM) nedir sayfamızı inceleyin.

Sigorta Poliçesi Sorgulamak İstiyorsanız Nasıl Bir Yol İzleyebilirsiniz?

Trafik poliçenizi sorgulamak istediğinizde Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi sitesinden faydalanabilmeniz mümkün.

  • Siteyi açtığınızda Trafik Poliçe Sorgula bölümüne girdikten sonra ilgili alana araç plakanızı ve TC kimlik numaranızı yazıp sorgulayarak aracınıza ait poliçe bilgilerine ulaşabiliyorsunuz.
  • Araç sahibi kimse o kişinin TC kimlik numarasını girmeye dikkat edin.
  • T.C. kimlik numarası yerine vergi numarası veya sigorta poliçesinin üzerinde yazan acente numarası, poliçe numarası gibi bilgilerle de sorgulama yapabilirsiniz.
  • Aracınızın kaskosu hakkında bilgi almak için de aynı uygulamadan faydalanabilirsiniz.

Araç hasar kaydı sorgulama nasıl yapılır? SMS veya PTT ile hasar kaydı nasıl öğrenilir?

Haberin Devamı

Araç sorgulama işlemi sayesinde ilgilendiğiniz aracın geçmiş senelerdeki hasar kaydını kolaylıkla kısa bir zaman içinde öğrenebilirsiniz.

Araç Hasar Kaydı Sorgulama Nasıl Yapılır?

 Araç sorgulama yapmak, ikinci el araç alacağınız zaman yanlış seçimler yapmamak için çok önemlidir. Yeni bir araç alımı yapmak için bütçeniz bulunmuyorsa ya da tercihinizi ikinci el araçtan kullanmak istiyorsanız, aracın hasar kaydını kesinlikle sorgulamanız gerekiyor.

Araç sorgulama işlemi sayesinde ikinci el otomobil satın almak isteyen kişiler, seçtikleri aracın bütün hasar geçmişine, trafikte bulunduğu süre boyunca ne kadar kaskolu olduğuna, arabanın kasko bilgilerine, kaza tutanaklarına, aracın kaç defa el değiştirdiğine ve en son sahibinin kim olduğuna kadar pek çok bilgiye plaka sorgulama işlemi yaparak ulaşabiliyor.

Haberin Devamı

Araç plaka sorgulama işlemi sayesinde aracın hangi servis süreçlerinde, hangi parçalarının değiştiğini ve değişen parçaların orijinal olup olmadığını, aracın kaza yapıp yapmadığını, yapılan kazanın ne kadar büyük bir kaza olduğunu ve hasar tutarını, oranını kolaylıkla öğrenebilirsiniz. Hasar kaydı sorgulama işlemlerinin ise, 2003 yılından sonrasındaki hasar bilgileri ile sınırlı olduğunu unutmamanız gerekir.

SMS ya da PTT ile Hasar Kaydı Nasıl Öğrenilir?

Bir aracın kaza sorgulama yapmak ve hasar geçmişini öğrenmek için SMS yolunu tercih edebilirsiniz. SMS yöntemi çok kolay ve pratik olduğu için sıkça tercih ediliyor.

Plaka sorgulatma işlemi yapmak için incelediğiniz aracın plakasını birleşik bir şekilde yazdıktan sonra SMS hizmet bedeli ödeyerek 5664’e göndermeniz gerekir. Bu sayede aracın plakası değişse bile, eski hasar bilgilerine kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Mesajı gönderdikten sonra kısa bir süre içinde SMS olarak bilgi verilir. Size gelecek olan mesajda aracın hangi tarihlerde ve nasıl bir kazaya karıştığı, hasarların maliyeti ve araçta ne gibi hasarlar oluştuğu gibi konular detaylı bir şekilde ifade edilir.

Plaka İle Araç Hasar Kaydı Sorgulama Nasıl Yapılır?

 

Araç sigortası yaptıracaklar bu işlem öncesinde plaka ile araç hasar kaydı sorguluma işlemini gerçekleştirerek, sigorta için ödenmesi gereken karşılığın adil olup olmadığını öğrenebilirler Bu kapsamda sigortaya ilişkin tutarların doğruluğunun sürücü tarafından takip edilebilmesi için plaka ile araç sorgula işlemini gerçekleştirmek önem arz eder. Diğer yandan ikinci el bir araç alımı yapan kişi, araca yönelik hasar geçmişini öğrenmek ve bu kapsamda satın alımda değerinin üstünde bir rakam ödememek için sorgulama yaparak gerçek verilere ulaşır.

Plakadan araç hasar kaydı sorgulaması yapıldığında araca ilişkin 2003 senesinden itibaren meydana gelen ve hasara neden olan tüm kazalar ve kazaların neden oluştuğu, tarih detayları, hasarlar ve tutarları öğrenilir.

 

Plakadan Araç Hasar Kaydı Sorgulama Yöntemleri

Plakadan araç hasarı sorgulandığında, aracın hasara sebep olan kazaları ve tarihleri, gerçekleşen hasarlar, hasarların maddi değeri hakkında bilgiler edinilir. Plakadan araç hasar sorgulamak için SMS’le, E-devlet üzerinden, Sigortam360’la, tramer ve çağrı merkeziyle sorgulama yöntemleri kullanılır.

 

SMS İle Araç Hasar Kaydı Sorgulama

SMS ile araç hasarını sorgulamak için kullanılan yöntemler:

SMS ile araç hasar sorgulama işlemi tüm telefon operatörleri kullanıcıları tarafından yapılabilir.

 

E-Devlet İle Online Araç Hasar Kaydı Sorgulama

E-devlet ile araç hasar kaydı sorgulamak için izlemesi gereken adımlar şu şekildedir:

 

İşlem sonunda aracın hasar kayıtları, hasarların maddi değerleri, hasarın gerçekleştiği tarih, hasara sebep olan kaza nedeni ve tarihi görüntülenir.

Sigortam360 İle Araç Hasar Kaydı Sorgulama

Sigortam360’la araç hasar kaydı sorgulama adımları:

İşlem ile araç hasarlarının ne zaman gerçekleştiği, hasarların ne olduğu, tutarları hakkında bilgi alınır.

Tramer İle Araç Hasar Kaydı Sorgulama

Tramer üzerinden araç hasar kaydı, mağdur bilgileri, araç trafik poliçesi, araç kasko poliçesi, kaza yapan aracın kaza tespit tutanağı üzerinde yer alan kusur oranı hakkında tüm bilgiler sorgulanabilir. Bu işlemler arasından Tramer ile araç hasar kaydı sorgulaması yapmak için izlenen adımlar ise şöyledir:

Bu adım sonunda aracın hasarları, tarihleri, maddi değerleri, hangi tarihli kazada gerçekleştikleri diğer detaylı bilgiler ekrana yansır.

 

Çağrı Merkezi İle Araç Hasar Kaydı Sorgulama

Çağrı merkezinden araç hasar kaydı sorgulamak için ilk olarak araç plaka bilgisini hazır edilmeli ve TC kimlik numarası ezbere bilinmiyorsa kimlikten bakılmalıdır. Daha sonra telefon ile ‘’11890’’ Alo Hasar Çağrı Merkezi aranır. Telefona yanıt veren temsilciye TC kimlik numarası ve plaka aktarılıp, hasar sorgusu yapılmak istendiği belirtilir. Temsilci bu kapsamda, aracın trafiğe çıkış tarihinden günümüze kadar yaşanan kaza bilgilerini, bu kazalara ilişkin harsları ve değerlerini, tarihlerini aktarır.

 

TRAMER Üzerinden Yapılabilecek Sorgulama İşlemeleri

Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi (TRAMER), tüm sigorta bilgilerinin toplandığı bir veri deposudur. Buradan şu sorgulamaları yapmak mümkün olmaktadır:

 

Plakadan Araç Parça Değişimi Sorgulama

Plakadan araç parça değişimi sorgulama için SMS yöntemi kullanılabilir. Bunun için “Parca boşluk PLAKA boşluk HASAR TARİHİ” YAZILARAK 5664’e yollamak yeterli olacaktır.

 

 

Plakadan Aracın Kaç El Değiştirdiği Sorgulama

Bir aracın kaç el değiştirdiğini sorgulamak için “DETAY boşluk PLAKA” yazarak 5664’e SMS atmanız yeterli olacaktır.

 

 

Plakadan Kaza Tespit Tutanağı Sorgulama

Plakadan kaza tespit tutanağı sorgulama işlemi de oldukça basittir. Bunun için isterseniz sbm.gov.tr üzerinden online olarak isterseniz de 5664’e KTT boşluk PLAKA yazarak bilgi edinebilirsiniz.

 

 

Plakadan Sorgulama Yaparak Hangi Bilgilere Ulaşabilirim?

Plaka sorgulama ile şu bilgilere ulaşmanız mümkün olacaktır:

 

E-Devlet Hasar Kaydı Sorgulama

E-devlet ile hasar kaydı sorgulamak için aşağıdaki adımlar izlenmelidir:

 

Hasar Kayı Sorgulama Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Hasar Sorgulama Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hasar sorgulama yaparken E-devlet şifresine ve plaka numarasına ilişkin bilgilerin elde olmasına dikkat edilmeli, E-devlet şifresi yoksa PTT şubelerinin gişe bölümünden alınmalıdır.

Hasar Kaydı Sorgulamada KTT Ne Demektir?

Hasar kaydı sorgulamada KTT ifadesi çıkıyorsa, bu aracın kazaya karıştığını ve kaza ile ilgili olarak sürücüler arasında tutanak tutulduğunu bildirir.

Şasi No İle Hasar Kaydı Sorgulama Nasıl Yapılır?

Şasi noyu bilen kişiler E-devlet üzerinde yer alan ‘’şasi no ile hasar sorgulama’’ işlem sekmesinden şasi no girerek, sorgulama yapabilirler.

Ücretsiz Hasar Kaydı Sorgulama Nasıl Yapılır?

Üst başlıklar yer verilen E-devlet üzerinden plaka numarasıyla ve Tramer ile araç hasar sorgula yöntemi ile ücretsiz sorgu yapılır.

Hasar Kaydı Sorgulama Ne Zaman Başladı?

Hasar kaydı sorgulama işlemleri 2003 yılında başlamıştır.

Araç Hasar Kaydına Nasıl İtiraz Edilir Ve Silinir?

Araç hasar kaydına itiraz etmek ve silmek için Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi resmi web adresine (https://www.sbm.org.tr/) giriş yapılıp, ‘’itiraz’’ sekmesine girilmelidir. Bu alandaki boşluklara cep telefon numarası, araç plakası, şase numarası yazılıp, silinme işleminin talep edildiği tarih girilir. Açıklama kısmına ise net şekilde kaydın silinmesinin istendiği yazılıp, ‘’gönder’’ kutucuğuna tıklanır.

Plaka Değişince Hasar Kaydı Silinir mi?

Plaka değişinde hasar kaydı silinmez. Şasi numarasından tüm hasarlar halen görüntülenir.

Hasar Kaydı Olan Araç Alınırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Hasar kaydı olan araç alınırken her ihtimale karşı alıcı tarafından bir kez daha hasar sorgulaması, satıcıdan plaka bilgisi istenip yapılmalıdır. Bu araçların sorgulamada çıkan parça değişim bilgilerine dikkat edilmelidir. Bu kapsamda kalitesiz parçalara sahip olan, orjinalliği bozulmuş bir araç alınmaz.

 

 

Plaka İle Araç Hasar Kaydı Sorgulama Nasıl Yapılır?

Araç sigortası yaptıracaklar bu işlem öncesinde plaka ile araç hasar kaydı sorguluma işlemini gerçekleştirerek, sigorta için ödenmesi gereken karşılığın adil olup olmadığını öğrenebilirler. Bu kapsamda sigortaya ilişkin tutarların doğruluğunun sürücü tarafından takip edilebilmesi için plaka ile araç sorgula işlemini gerçekleştirmek önem arz eder. Diğer yandan ikinci el bir araç alımı yapan kişi, hasar kaydı öğrenme işlemini yaparak aracın hasar geçmişi hakkında bilgi alabilir ve bu kapsamda satın alımda değerinin üstünde bir rakam ödememek için gerçek verilere ulaşır. Hasar ödeme süreci ve istenen belgeler hakkında detaylı bilgi almak için içeriğimizi okuyabilirsin. 

Plakadan araç hasar kaydı sorgulaması yapıldığında araca ilişkin2003 senesindenitibaren meydana gelen ve hasara neden olan tüm kazalar ve kazaların neden oluştuğu, tarih detayları, hasarlar ve tutarları öğrenilir. Hasar sorgulama nasıl yapılır sorunun tüm detaylarını yazmızın devamında senin için bir araya getirdik. 

Plakadan Araç Hasar Kaydı Sorgulama Yöntemleri

Plakadan araç hasarı sorgulandığında, aracın hasara sebep olan kazaları ve tarihleri, gerçekleşen hasarlar, hasarların maddi değeri hakkında bilgiler edinilir. Plakadan araç hasar sorgulamak için SMS’le, E-devlet üzerinden, Sigortam360’la, tramer ve çağrı merkeziyle sorgulama yöntemleri kullanılır. Araç hasar kaydı sorgulama yöntemlerinden biri şase no ile araç hasar kaydı sorgulamadır. Şase no sorgulama hakkında detaylı bilgi almak için yazımızı okuyabilirsin.  

Plakadan araç hasarı sorgulandığında, aracın hasara sebep olan kazaları ve tarihleri, gerçekleşen hasarlar, hasarların maddi değeri hakkında bilgiler edinilir. Plakadan araç hasar sorgulamak için SMS ile, E-devlet üzerinden, Sigortam360’la, TRAMER veya çağrı merkeziyle sorgulama yöntemlerini kullanabilirsin. Gel, plaka ile araç hasar kaydı sorgulama işlemini daha detaylı inceleyelim.

SMS İle Araç Hasar Kaydı Sorgulama

SMS ile araç hasar kaydı sorgulama işlemi için kullanılabilecek yöntemleri şu şekilde sıralayabiliriz.

SMS ile araç hasar sorgulama işlemi tüm telefon operatörleri kullanıcıları tarafından yapılabilir.

E-Devlet İle Online Araç Hasar Kaydı Sorgulama

E-devlet üzerinden araç hasar kaydı sorgulamak için izlemesi gereken adımlar şu şekildedir:

İşlem sonunda aracın hasar kayıtları, hasarların maddi değerleri, hasarın gerçekleştiği tarih, hasara sebep olan kaza nedeni ve tarihi görüntülenir.

Sigortam360 İle Araç Hasar Kaydı Sorgulama

Plakadan araç sorgulama internetten kolaylıkla yapabilirsin. Sigortam360 internet sitesinden online hasar sorgulamasını aşağıdaki sıralamaya göre hızlıca tamamlayabilirsin. Sigortam360’la araba hasar kaydı öğrenme adımları:

Araba plaka sorgulama ile araç hasarlarının ne zaman gerçekleştiği, hasarların ne olduğu, tutarları hakkında bilgi alınır. 

TRAMER İle Araç Hasar Kaydı Sorgulama

TRAMER üzerinden araç hasar kaydı, mağdur bilgileri, araç trafik poliçesi, araç kasko poliçesi, kaza yapan aracın kaza tespit tutanağı üzerinde yer alan kusur oranı hakkında tüm bilgiler sorgulanabilir. Hasar kaydı öğrenme işlemleri arasından TRAMER ile araç sorgulaması yapmak için izlenen adımlar ise şöyledir:

Bu adım sonunda aracın hasarları, tarihleri, maddi değerleri, hangi tarihli kazada gerçekleştikleri diğer detaylı bilgiler ekrana yansıyacaktır.

Çağrı Merkezi İle Araç Hasar Kaydı Sorgulama

Çağrı merkezi üzerinden araç hasar kaydı sorgulama işlemini aşağıdaki adımları takip ederek tamamlayabilirsin. 

TRAMER Üzerinden Yapılabilecek Sorgulama İşlemleri

Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi (TRAMER), tüm sigorta bilgilerinin toplandığı bir veri deposudur. Buradan şu sorgulamaları yapmak mümkün olmaktadır:

Plakadan Araç Parça Değişimi Sorgulama

Plakadan araç parça değişimi sorgulama için SMS yöntemini de kullanabilirsin. Bunun için “Parca” boşluk “PLAKA” boşluk “HASAR TARİHİ” yazarak 5664’e yollamak yeterli olacaktır.

Plakadan Aracın Kaç El Değiştirdiği Sorgulama

Bir aracın kaç el değiştirdiğini sorgulamak için “DETAY" boşluk PLAKA” yazarak 5664’e SMS atman yeterli olacaktır.

Plakadan Kaza Tespit Tutanağı Sorgulama

Plakadan kaza tespit tutanağı sorgulama işlemi de oldukça basittir. Bunun için istersen sbm.gov.tr üzerinden online olarak isterseniz de 5664’e "KTT" boşluk "PLAKA" yazarak bilgi edinebilirsin.

Plakadan Sorgulama Yaparak Hangi Bilgilere Ulaşabilirim?

Plaka sorgulama ile şu bilgilere ulaşman mümkün olacaktır:

E-Devlet Hasar Kaydı Sorgulama

E-devlet ile hasar kaydı sorgulamak için aşağıdaki adımlar izlenmelidir:

Hasar Kaydı Sorgulama Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Hasar Sorgulama Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Araç hasar sorgulama yaparken E-devlet şifrenin ve plaka numarasına ilişkin bilgileri öğrenmiş olman gerekir. Eğer e-Devlet şifren yoksa belirli bir ücret karşılığında PTT şubelerinin gişe bölümünden şifreni alabilirsin.

Hasar Kaydı Sorgulamada KTT Ne Demektir?

Hasar kaydı sorgulamada KTT ifadesi çıkıyorsa, bu aracın kazaya karıştığını ve kaza ile ilgili olarak sürücüler arasında tutanak tutulduğunu bildirir.

Şasi No İle Hasar Kaydı Sorgulama Nasıl Yapılır?

Eğer şasi no’yu biliyorsan e-Devlet üzerinde yer alan ‘’şasi no ile hasar sorgulama’’ işlem sekmesinden şasi no girerek sorgulama yapabilirsin.

Ücretsiz Hasar Kaydı Sorgulama Nasıl Yapılır?

E-devlet üzerinden plaka numarasıyla ve TRAMER ile araç hasar sorgula yöntemi ile ücretsiz sorgulama yapabilirsin.

Hasar Kaydı Sorgulama Ne Zaman Başladı?

Hasar kaydı sorgulama işlemleri 2003 yılında başlamıştır.

Araç Hasar Kaydına Nasıl İtiraz Edilir Ve Silinir?

Araç hasar kaydına itiraz etmek ve silmek için Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi resmi web adresine (https://www.sbm.org.tr/) giriş yapıp ‘’itiraz’’ sekmesine girmelisin. Bu alandaki boşluklara cep telefon numarası, araç plakası, şase numarası yazıp silinme işleminin talep ettiğin tarih girmelisin. Açıklama kısmına ise net şekilde kaydın silinmesini yazarak ‘’gönder’’ kutucuğuna tıklayarak işlemi tamamlayabilirsin.

Plaka Değişince Hasar Kaydı Silinir mi?

Plaka değişinde hasar kaydı silinmez. Şasi numarasından tüm hasarlar halen görüntülenir.

Hasar Kaydı Olan Araç Alınırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Hasar kaydı olan araç alırken her ihtimale karşı alıcı tarafından bir kez daha hasar sorgulaması, satıcıdan plaka bilgisi isteyerek yapmalısın. Bu araçların sorgulamada çıkan parça değişim bilgilerine dikkat etmelisin. Bu kapsamda kalitesiz parçalara sahip olan, orijinalliği bozulmuş bir araç alınmaz.

Sigortam.net’ten en uygun trafik sigortası ve kasko için teklifi almak için web sitesi üzerinden veya 444 24 00 numaralı Sigorta Destek Hattı’ndan trafik ve kasko sigortası teklifi alabilir, Sigortam.net’in sunduğu avantajlı seçenekleri değerlendirebilirsin. 

SMS ile Sorgulama

KİŞİSEL VERİLERİNİZİN İŞLENME AMACI

Kişisel verileriniz 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu ve ikincil düzenlemelere uygun olarak aşağıda belirtilen amaçlar ve hukuki sebepler çerçevesinde işlenmektedir.

SBM, “Kimlik Bilgisi, İletişim Bilgisi, İşlem Güvenliği, Müşteri İşlem Bilgisi, Lokasyon Bilgisi, Özlük Bilgisi, Hukuki İşlem Bilgisi, Fiziksel Mekan Güvenliği Bilgisi, Risk Yönetimi Bilgisi, Finansal Bilgi, Mesleki Deneyim Bilgisi, Görsel ve İşitsel Kayıtlar, Poliçe Bilgileri, Hasar Bilgileri, Kaza Bilgileri, Ekspertiz Bilgileri, Sigortalı Bilgileri, Diğer” kategorilerine giren kişisel verileri işlemektedir.

SBM, Sigortacılık Kanunu ve sigortacılık faaliyetleri kapsamında aşağıdaki amaçlar ile kişisel verileri işlemektedir:
• Sigortacılık Kanunu kapsamında sigortalılar ve sigorta sözleşmelerinden dolayı menfaat sağlayanlara ilişkin olarak risk değerlendirmesine ilişkin bilgileri toplamak ve risk değerlendirmesi yapmak,
• Yanlış sigorta uygulamaları ve sigorta sahtekarlıkları hakkında risk analizi yapmak,
• Risk değerlendirmesine esas bilgileri toplamak ve bu bilgilerin sigorta, reasürans ve sigortacılık faaliyetinde bulunan emeklilik şirketleri ile Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenecek kişilerle paylaşılmasını sağlamak,
• Sigorta uygulamaları kapsamında, poliçe yazım ve hasar süreçlerinin izlenmesi de dâhil olmak üzere Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından talep edilen her türlü çalışmayı yapmak ve bu amaçla gerekli alt yapıyı tesis etmek,
• Kamu gözetim ve denetiminin daha etkin bir şekilde yerine getirilmesinin sağlamak,
• Sigortalara ilişkin güvenilir istatistiklerin temininin sağlamak,
• Sigorta sektöründe uygulama birliğini sağlamak,
• Sigorta sahtekârlıklarının önlenmesini sağlamak,
• Sigorta sistemine olan güvenin artırılmasını sağlamak,
• Tazminat ödemelerinin düzenli biçimde gerçekleştirilmesini sağlamak,
• Zorunlu sigortalarını yaptırmamış motorlu araç işletenlerinin tespiti ve sigortalılık oranlarının artırılmasının sağlanması,
• Üye sigorta şirketlerinin trafik sigortaları branşları, hayat ve kaza branşları, hayat dışı sigorta branşları, sağlık ve hastalık branşlarına ilişkin sigorta sözleşmelerine ait kayıtlarının tutulduğu bir veri tabanı oluşturmak ve bu veri tabanın üye sigorta şirketleri tarafından güncellenmesini sağlamak,
• Üye sigorta şirketlerinden ve eksperlerden sigortalara ilişkin muallâk ve ödenmiş hasar verilerini güncellenmiş olarak almak ve bu kayıtları Merkez nezdindeki sigorta kayıtları ile ilişkilendirmek,
• Zorunlu sigortaları yaptırmamış motorlu araç işletenlerinin tespiti amacıyla ilgili kurumlarla iş birliği yapmak, bu kurumlardan araç işletenlerine ve sürücülere ilişkin bilgileri içeren kayıtları elektronik ortamda almak, bu kayıtları sigorta kayıtları ile ilişkilendirmek ve sigortasız araçlara ait listeler oluşturmak,
• Türkiye Cumhuriyeti sınırlarından giriş yapan yabancı plakalı araçlar için ibraz edilmesi zorunlu olan üçüncü şahıs mali sorumluluk sigortası sözleşmeleri ile Türkiye Cumhuriyeti sınırlarından çıkış yapan Türkiye'de kayıtlı motorlu araçlar için yaptırılması zorunlu olan üçüncü şahıs mali sorumluluk sigortası sözleşmelerine ilişkin kayıtları tutmak,
• Hasarsızlık indirimi veya prim artırımı uygulamasında kullanılmak üzere hasar durum belgesi düzenlemek, bu belgeyi üye sigorta şirketine, acenteye veya sigortalıya bedelsiz olarak vermek,
• Üye sigorta şirketlerinin Merkez nezdinde oluşturulan veri tabanında bilgileri tutulan sigortalara ilişkin uygulamalarını takip etmek,
• Prim üretimine, sigortalılık oranlarına, kaza ve hasar ile sigorta sözleşmelerine ilişkin verileri ve Merkezce üretilen benzer istatistikleri, içeriği ve şekli Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen, bilgi raporlarına dönüştürmek,
• Yetkili kullanıcıların bilgi taleplerini karşılamak,
• Merkez nezdinde oluşturulan veri tabanında bilgileri tutulan sigortalara ilişkin tarifelerin oluşturulmasını teminen çalışmalar yapmak ve bu çalışmaları Hazine ve Maliye Bakanlığına ve Türkiye Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliği’ne göndermek, görev alanına dahil sigortalara ilişkin uluslararası uygulamaları takip etmek,
• Üye sigorta şirketlerinin Merkez nezdinde oluşturulan veri tabanında bilgileri tutulan sigortalara ilişkin karşılıklı rücu alacaklarına yönelik mahsuplaşma işlemlerini kolaylaştırmak üzere takas odası kurmak,
• Yanlış sigorta uygulamaları ve müşteri profilinin tespitine ilişkin kayıtların tutulduğu bir veri tabanı oluşturmak ve üye şirketler ile diğer kaynaklardan elde edilen veriler vasıtasıyla veri tabanının sürekli olarak güncellenmesini sağlamak,
• Sigortalılara, taraf oldukları sigorta sözleşmeleri ile ilgili özet sigorta ve hasar bilgilerine internet ortamında erişim imkânı sağlamak.
• Sigorta sözleşmelerine taraf olan kurum ve kuruluşların, taraf oldukları sigorta sözleşmeleri ile sınırlı olmak kaydıyla, bilgi taleplerinin karşılanmasına yönelik olarak söz konusu kurum ve kuruluşlarla iş birliği yapmak,
• Teknik esaslara, prim üretimine, ödenen tazminatlara ve sigorta sözleşmelerine ilişkin veriler ile Merkezce üretilen benzer istatistikleri, içeriği ve şekli Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen bilgi raporlarına dönüştürmek,
• Hasar konusu maddi varlıkların değeri ile ilgili kayıtların tutularak tarafların bilgisine sunulmaya hazır hale getirmek,
• Hasar ekspertiz raporlarının kayıtlarını tutmak ve takibini yapmak,
• Üye sigorta şirketleri tarafından yapılacak risk değerlendirme sürecinin sağlıklı bir şekilde yapılabilmesini teminen, sigortalıya ait kayıtları üye sigorta şirketlerine bedelsiz olarak vermek,
• Sağlıklı fiyatlandırma ve hasar ödemesi yapılması, sigorta hasarları ve bunların ekspertizi ile ödemelerine ilişkin verilerin merkezi bir veri tabanında toplanmasını sağlamak.

Sigortacılık faaliyetleri kapsamında ise aşağıdaki amaçlar doğrultusunda kişisel veriler işlenmektedir;
• Acil durum yönetimi süreçlerinin yürütülmesi,
• Bilgi güvenliği süreçlerinin yürütülmesi,
• Çalışan adayı / stajyer / öğrenci seçme ve yerleştirme süreçlerinin yürütülmesi,
• Çalışan adaylarının başvuru süreçlerinin yürütülmesi,
• Çalışanlar için iş akdi ve mevzuattan kaynaklı yükümlülüklerin yerine getirilmesi,
• Çalışanlar için yan haklar ve menfaatleri süreçlerinin yürütülmesi,
• Erişim yetkilerinin yürütülmesi,
• Eğitim faaliyetlerinin yürütülmesi,
• Finans ve muhasebe işlerinin yürütülmesi,
• Finansal süreçlerin yürütülmesi,
• Firma / ürün / hizmetlere bağlılık süreçlerinin yürütülmesi,
• İç denetim/ soruşturma / istihbarat faaliyetlerinin yürütülmesi,
• İletişim faaliyetlerinin yürütülmesi,
• İnsan kaynakları süreçlerinin planlanması,
• İş faaliyetlerinin yürütülmesi / denetimi,
• İş sağlığı / güvenliği faaliyetlerinin yürütülmesi,
• İş süreçlerinin iyileştirilmesine yönelik önerilerin alınması ve değerlendirilmesi,
• İş sürekliliğinin sağlanması faaliyetlerinin yürütülmesi,
• Kuruma gelen ziyaretçilerin kayıtlarının tutulması,
• Mal / hizmet satın alım süreçlerinin yürütülmesi,
• Mal / hizmet satış sonrası destek hizmetlerinin yürütülmesi,
• Mal / hizmet satış süreçlerinin yürütülmesi,
• Mal / hizmet üretim ve operasyon süreçlerinin yürütülmesi,
• Organizasyon ve etkinlik yönetimi,
• Resmi yazışmaların yürütülmesi,
• Saklama ve arşiv faaliyetlerinin yürütülmesi,
• Soruşturma / istihbarat faaliyetlerinin yürütülmesi,
• Sözleşme süreçlerinin yürütülmesi,
• Talep / şikayetlerin takibi,
• Taşınır mal ve kaynakların güvenliğinin temini,
• Tedarik zinciri yönetimi süreçlerinin yürütülmesi,
• Yönetim faaliyetlerinin yürütülmesi.

ÖZEL NİTELİKLİ KİŞİSEL VERİLERİNİZİN İŞLENMESİ

SBM, “Sağlık Bilgisi, Ceza Mahkumiyeti ve Güvenlik Tedbirleri Bilgisi, kategorilerine giren özel nitelikli kişisel verileri işlemektedir.

“Ceza Mahkumiyeti ve Güvenlik Tedbirleri Bilgisi” kategorisine giren özel nitelikli kişisel verileriniz aşağıdaki amaçlar doğrultusunda işlenmektedir;
• Yanlış sigorta uygulamaları ve sigorta sahtekarlıkları hakkında risk analizi yapmak,
• Kamu gözetim ve denetiminin daha etkin bir şekilde yerine getirilmesinin sağlamak,
• Sigorta sahtekârlıklarının önlenmesini sağlamak,
• Sigorta sistemine olan güvenin artırılmasını sağlamak,
• Yanlış sigorta uygulamaları ve müşteri profilinin tespitine ilişkin kayıtların tutulduğu bir veri tabanı oluşturmak ve üye şirketler ile diğer kaynaklardan elde edilen veriler vasıtasıyla veri tabanının sürekli olarak güncellenmesini sağlamak, • Bilgi güvenliği süreçlerinin yürütülmesi,
• Çalışan adaylarının başvuru süreçlerinin yürütülmesi,
• İç denetim/ soruşturma / istihbarat faaliyetlerinin yürütülmesi, • Talep / şikayetlerin takibi.
“Sağlık Bilgisi” kategorisine giren özel nitelikli kişisel verileriniz aşağıdaki amaçlar doğrultusunda işlenmektedir;
• Kamu gözetim ve denetiminin daha etkin bir şekilde yerine getirilmesinin sağlamak,
• Sigortalara ilişkin güvenilir istatistiklerin temininin sağlamak,
• Sigorta sektöründe uygulama birliğini sağlamak,
• Sigorta sahtekârlıklarının önlenmesini sağlamak,
• Sigorta sistemine olan güvenin artırılmasını sağlamak,
• Üye sigorta şirketlerinin hayat ve kaza branşları ile sağlık ve hastalık branşlarına ilişkin sigorta sözleşmelerine ait kayıtlarının tutulduğu bir veri tabanı oluşturmak ve bu veri tabanın üye sigorta şirketleri tarafından güncellenmesini sağlamak,
• Üye sigorta şirketlerinin Merkez nezdinde oluşturulan veri tabanında bilgileri tutulan sigortalara ilişkin uygulamalarını takip etmek,
• Yetkili kullanıcıların bilgi taleplerini karşılamak,
• Merkez nezdinde oluşturulan veri tabanında bilgileri tutulan sigortalara ilişkin tarifelerin oluşturulmasını teminen çalışmalar yapmak ve bu çalışmaları Müsteşarlığa ve Birliğe göndermek, görev alanına dahil sigortalara ilişkin uluslararası uygulamaları takip etmek,
• Yanlış sigorta uygulamaları ve müşteri profilinin tespitine ilişkin kayıtların tutulduğu bir veri tabanı oluşturmak ve üye şirketler ile diğer kaynaklardan elde edilen veriler vasıtasıyla veri tabanının sürekli olarak güncellenmesini sağlamak.
• Sigortalılara, taraf oldukları sigorta sözleşmeleri ile ilgili özet sigorta ve hasar bilgilerine internet ortamında erişim imkânı sağlamak,
• Sigorta sözleşmelerine taraf olan kurum ve kuruluşların, taraf oldukları sigorta sözleşmeleri ile sınırlı olmak kaydıyla, bilgi taleplerinin karşılanmasına yönelik olarak söz konusu kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapmak,
• Prim üretimine, ödenen tazminatlara ve sigorta sözleşmelerine ilişkin veriler ile Merkezce üretilen benzer istatistikleri, içeriği ve şekli Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen bilgi raporlarına dönüştürmek,
• Üye sigorta şirketleri tarafından yapılacak risk değerlendirme sürecinin sağlıklı bir şekilde yapılabilmesini teminen, sigortalıya ait kayıtları üye sigorta şirketlerine bedelsiz olarak vermek,
• Bilgi güvenliği süreçlerinin yürütülmesi,
• Çalışan adaylarının başvuru süreçlerinin yürütülmesi,
• Çalışanlar için iş akdi ve mevzuattan kaynaklı yükümlülüklerin yerine getirilmesi,
• Çalışanlar için yan haklar ve menfaatleri süreçlerinin yürütülmesi,
• Firma / ürün / hizmetlere bağlılık süreçlerinin yürütülmesi,
• İç denetim/ soruşturma / istihbarat faaliyetlerinin yürütülmesi,
• Saklama ve arşiv faaliyetlerinin yürütülmesi,
• Talep / şikayetlerin takibi.
SBM yukarıda sayılan özel nitelikli kişisel verilerinizi 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’nun 6. maddesindeki açık rıza hukuki sebebi ve “Kanunlarda açıkça öngörülmesi” hukuki sebebi uyarınca işlemektedir. “Sağlık Bilgisi” kategorisindeki özel nitelikli kişisel veriler buna ek olarak “Kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amacıyla, sır saklama yükümlülüğü altında bulunan kişiler tarafından” ilgilinin açık rızası aranmaksızın da işlenebilir.

KİŞİSEL VERİLERİN AKTARILMASI

SBM kişisel verilerinizi, yukarıda belirtilen amaçlar ile sınırlı olarak 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’nun 8. ve 9. maddelerine uygun olarak aktarmaktadır.

Kişisel verileriniz SBM tarafından Sigortacılık Kanunu ve diğer mevzuat kapsamında yukarıda sayılan amaçlarla sınırlı olarak aşağıdaki üçüncü taraflar ile paylaşılabilir;SBM kişisel verilerinizi, yukarıda belirtilen amaçlar ile sınırlı olarak 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’nun 8. ve 9. maddelerine uygun olarak aktarmaktadır.

Kişisel verileriniz SBM tarafından Sigortacılık Kanunu ve diğer mevzuat kapsamında yukarıda sayılan amaçlarla sınırlı olarak aşağıdaki üçüncü taraflar ile paylaşılabilir;
Gerçek kişiler veya özel hukuk tüzel kişileri; Sigorta şirketleri, reasürans şirketleri, emeklilik şirketleri, acenteler, sigortalılar, sigorta sözleşmesinden dolaylı da olsa menfaat sağlayanlar, ekspertizler vb. üçüncü taraflar.
Yetkili Kamu Kurum ve Kuruluşları; Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi İktisadi İşletmesi, Hazine ve Maliye Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı başta olmak üzere diğer bakanlıklar, Kamu Kurumu Niteliğindeki Meslek Kuruluşları (Türkiye Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliği, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği), Adli Makamlar, Emniyet Genel Müdürlüğü, Kamu Kurumu veya Kuruluşu niteliğindeki diğer üçüncü taraflar.
Tedarikçiler; Mal veya hizmet temin edilen tedarikçi firmalar.
Herkese açık; Web sitesi, sosyal medya hesapları veya basın yayın yoluyla aktarılan veriler için geçerlidir.
Kişisel verileriniz SBM tarafından yurt dışına aktarılmamaktadır.

KİŞİSEL VERİLERİN TOPLANMA YÖNTEMLERİ VE HUKUKİ SEBEBİ

SBM kişisel verilerinizi hem tamamen veya kısmen otomatik yollarla hem de veri kayıt sisteminin parçası olan ancak otomatik olmayan yöntemlerle;

Sigortacılık Kanunu ve diğer yasal düzenlemeler kapsamında ve kurumun iç faaliyetleri ve Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’nun 5. ve 6. maddesinde belirtilmiş olan;
• Kanunlarda açıkça öngörülmüş olması,
• Hukuki yükümlülüğünü yerine getirebilmek için zorunlu olması,
• Sözleşmenin kurulması veya ifasıyla doğrudan doğruya ilgili olup işlemenin gerekli olması,
• Meşru menfaati için işlemenin zorunlu olması,
• Tarafınızca alenileştirilmiş olması,
• Bir hakkın tesisi, kullanılması veya korunması için işlemenin zorunlu olması,
• Açık rızanızın bulunması
Şeklindeki hukuki sebeplere dayanarak aşağıdaki taraflardan toplamaktadır;
• Sigortacılık faaliyetleri kapsamında üye sigorta şirketlerinden,
• Kuruluş amaçları doğrultusunda; özel hukuk tüzel kişileri ile kamu kurum ve kuruluşlarından, kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşları ve bunların üst kuruluşlarından, ilgili mevzuatla kurulmuş diğer bilgi merkezlerinden,
• Veri sahibi kişilerin SBM’ye çeşitli kanallardan başvurması ve kişisel verileriniz iletmesi durumlarında veri sahibi kişinin kendisi veya yetkili temsilcisinden,
• Web Sitesindeki iletişim ve sorgu kanalları veya çağrı merkezi aracılığıyla,
• SBM uygulamalarına kayıt yapılması ve kullanılması durumlarında,
• Kamera kayıtlarının alınması ve ziyaretçi kayıtlarının oluşturulması kapsamında,
• Tedarikçi şirketler veya diğer üçüncü taraf tüzel kişilikler aracılığı ile kişisel verilerinizin SBM’ye aktarılması durumunda,
• Veri sahibinin diğer yöntemler ile kişisel verilerini açıkladığı durumlarda.

KİŞİSEL VERİLERİNİZE İLİŞKİN HAKLARINIZ

SBM nezdindeki veri işleme faaliyetleri ve kayıtlara ilişkin veri sahibi olarak;
• Kişisel verilerinizin işlenip işlenmediğini öğrenme,
• Kişisel verileriniz işlenmişse buna ilişkin bilgi talep etme,
• Kişisel verilerinizin işlenme amacını ve bunların amacına uygun kullanılıp kullanılmadığını öğrenme,
• Yurt içinde veya yurt dışında kişisel verilerinizin aktarıldığı üçüncü kişileri bilme,
• Kişisel verilerinizin eksik veya yanlış işlenmiş olması hâlinde bunların düzeltilmesini isteme ve bu kapsamda yapılan işlemlerin kişisel verilerinizin aktarıldığı üçüncü kişilere bildirilmesini isteme,
• İşlenmesini gerektiren sebeplerin ortadan kalkması hâlinde kişisel verilerinizin silinmesini veya yok edilmesini isteme ve bu kapsamda yapılan işlemlerin kişisel verilerinizin aktarıldığı üçüncü kişilere bildirilmesini isteme,
• İşlenen verilerinizin münhasıran otomatik sistemler vasıtasıyla analiz edilmesi suretiyle aleyhinize bir sonucun ortaya çıkmasına itiraz etme,
• Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’nun 7. maddesinde yer alan şartlar çerçevesinde kişisel verilerin silinmesini ya da yok edilmesini isteme, yapılan düzeltme, silme ya da yok etme işlemlerinin kişisel verilerin paylaşıldığı üçüncü kişilere bildirilmesini talep etme,
• Kişisel verilerinizin kanuna aykırı olarak işlenmesi sebebiyle zarara uğramanız hâlinde zararın giderilmesini talep etme haklarına sahipsiniz.

Veri Sahibinin Başvuru Usulü
Veri sahipleri, yukarıda sayılan haklarına ilişkin taleplerini Veri Sorumlusuna Başvuru Usul ve Esasları Hakkında Tebliğ’de öngörülen başvuru usullerine uygun olarak SBM’ye başvurabilir.

Bu durumda SBM, talebi niteliğine göre en kısa sürede ve en geç 30 (otuz) gün içinde ücretsiz olarak sonuçlandıracaktır. Ancak, işlemin ayrıca bir maliyeti gerektirmesi hâlinde, Kişisel Verileri Koruma Kurulu’nca belirlenen tarifedeki ücreti talep edilebilecektir. Taleplerin alınması, iletilmesi ve sonuçlandırılmasına ilişkin süreçler ilgili prosedür uyarınca gerçekleştirilir.

Detaylı bilgi için “www.sbm.org.tr” adresinde bulunan Kişisel Verilerin Korunması Politikamızı inceleyebilirsiniz.
Bu kapsamda aşağıda bulunan “Veri Sahibi Başvuru Formu” nu doldurarak;
• Veri Sahibi’nin şahsen başvurusu* ile,
• Noter vasıtasıyla*,
• İadeli taahhütlü posta yoluyla kimlik doğrulamak suretiyle*,
• Kayıtlı Elektronik Posta yoluyla** başvurabilir.
* “Veri Sahibi Başvuru Formu” zarfının üzerine “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Kapsamında Bilgi Talebi” yazarak Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi Nida Kule Göztepe İş Merkezi Merdivenköy Mah. Bora Sok. No:1 Kat:21 34732 Kadıköy/İstanbul adresine postalamak veya
** [email protected] adresi üzerinden konu kısmına “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Bilgi Talebi” yazmak suretiyle iletebilir.

Veri Sahibi Başvuru Formu (PDF)

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi
Nida Kule Göztepe İş Merkezi
Merdivenköy Mah.Bora Sok. No: 1 Kat: 21
34732 Kadıköy / İSTANBUL
VKN (Vergi Kimlik No): 859 040 17 41
Vergi Dairesi: Erenköy

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi İktisadi İşletmesi
Nida Kule Göztepe İş Merkezi
Merdivenköy Mah. Bora Sok. No: 1 Kat: 20-21
34732 Kadıköy / İSTANBUL
VKN (Vergi Kimlik No): 859 052 85 33
Vergi Dairesi: Erenköy

nest...

gelişim planı örnekleri 2022 doğum borçlanmasi ne kadar uzaktaki birini kendine aşık etme duası 2021 hac son dakika allahümme salli allahümme barik duası caycuma hava durumu elle kuyu açma burgusu dinimizde sünnet düğünü nasil olmali başak ikizler aşk uyumu yht öğrenci bilet fiyatları antalya inşaat mühendisliği puanları malta adası haritada nerede