adetken karın neden şişer / regl öncesi karın şişkinliği | Kadınlar Kulübü - Kadın Sitesi

Adetken Karın Neden Şişer

adetken karın neden şişer

Adet Döneminde Kilo Artışı ve Ödem Olur Mu?

Adet döneminde kilo artışıyla ilgili akılların bir hayli karışık olduğunu söyleyebiliriz. Her ay regl döneminde kilo aldığını düşünen kadınlar, bunun nedenini de merak ediyor. Zira adet dönemlerinden kısa bir süre önce iştah artması yaşanması ve kadınların karbonhidratlı yiyeceklere yönelmesi, kilo alındığı düşüncesini de beraberinde getiriyor. Çok sayıda kadın adet olmadan 1 ya da 2 gün önce karın bölgesinde şişlik hissediyor. Bu nedenle söz konusu şişliğin kilo mu yoksa regl dönemine bağlı ödem mi olduğu da merak ediliyor. Elbette adet dönemlerinde sadece hormon seviyesinde değil metabolizmada da bir değişim meydana geliyor. Bu konuda merak edilen her konuya değineceğiz. Ancak öncesinde kilo artışı konusunda akılları karıştıran unsurları ele alalım.

Adet Döneminde Kilo Artışı Neden Olur?

Adet döneminde kilo artışı neden olur

Öncelikle adet döneminde kilo artışının meydana geldiğini belirtelim. Ancak bu kilo artışı sanıldığı gibi vücudun yağ oranındaki bir artış değildir. Metabolizmadaki ve hormonlardaki değişime bağlı olarak vücudun su tutma düzeyinde bir artış meydana gelebiliyor. Kilo artışı ise her kadında aynı oranda olmaz. Genellikle adet dönemlerinde baskülde normal kilodan 2 ile 3 kilo fazla çıkılır. Bazı kadınlarda sadece 1 ile 1,5 kilo alındığı gözlemlenebilir. Adet döneminin sona ermesiyle beraber kadınlar eski kilolarına yeniden kavuşur.

Vücuttaki ödem, tüketilen gıdalardan da etkilenir. Kadınların adet dönemlerinde en çok hangi gıdaları tükettiğine bağlı olarak da ne oranda ödem oluştuğu değişiyor. Zira bazı kadınlarda hiç kilo artışı olmaması, bazılarında ise kilo artışının 3 ile 4 kiloyu bile bulabilmesi bundan kaynaklanır. Özellikle regl dönemlerinden hemen önce çok fazla tuzlu gıda tüketilmesi ve karbonhidrat tüketiminin artması da ödem oranında artışı beraberinde getirebiliyor. Kalori değeri düşük gıdaların tüketilmesi durumunda ödem miktarı daha az olabilir ve bununla birlikte karın bölgesindeki şişliğin de daha az olabileceğini söyleyebiliriz.

Adet Döneminde Yaşanan Diğer Sorunlar

Kadınlar adet döneminde kilo artışının olmasıyla birlikte daha farklı problemler de yaşayabiliyor. Bu sıkıntılar her kadında aynı oranda şikayete neden olmaz. Genel olarak regl döneminde yaşanan problemlere şu örnekleri gösterebiliriz:

Ani Ruh Hali Değişimleri

Kadınların adet döneminde kilo artışı ile beraber en çok şikayet ettikleri hususlardan biri de vücudun östrojen seviyesinde artış olmasıdır. Özellikle regl döngüsünün son haftasında östrojen hormonunda artış meydana geldiğinde ruh hali de bu durumdan olumsuz etkileniyor. Ani ruh hali değişimleri kadınlar arasında en yaygın görülen şikayetlerden biridir. Mutluyken birden ağlamaya başlamak ya da birden coşku içerisine girmek gibi bu ruh hali değişimleri de adet döneminin sona ermesiyle birlikte ortadan kalkıyor.

Göğüslerde Hassasiyet Olması

Göğüslerde şişkinlik ve beraberinde de hassasiyet olması, bu dönemde yaşanan sıkıntılar arasında yer alıyor. Bu şikayete neden olan ise vücudun progesteron hormon seviyesidir. Vücutta hızlı bir şekilde salgılanmaya başlayan progesteron hormonu göğüs bölgesinde şişmeye ve hassasiyet olmasına da sebebiyet veriyor. Hatta bu durum basküle de yansır. Göğüs bölgesindeki şişme ve hormon seviyesinde artma olması yaklaşık olarak gram daha kilolu çıkmaya neden olur.

Bilgin olsun &#;> Rektosel

İştah Artması

iştah artması

İştahta artma olması da kadınların bu dönemde yaşadığı sorunlardan biridir. Çoğu zaman tatlı tüketme ihtiyacı duyan kadınlar aynı zamanda hamur işi ve asitli içecek tüketme isteği de duyabiliyor. Bununla birlikte abur cubur tüketme isteğinde de belirgin bir artış olduğunu söyleyebiliriz.

Kasıklarda Sancı

Karnın alt kısmında ve kasıklarda sancı hissinin de yaygın şikayetler arasında yer aldığını söyleyebiliriz. Ancak bu his çoğunlukla adet kanamasının başlamasıyla birlikte kendini hissettiriyor. Erken dönemde yaşanan şikayetlerden biri değildir. Bazı kadınlarda adet dönemi boyunca bu sancı hissinin devam ettiğini söyleyebiliriz.

Halsizlik

Hormon dengesinde ani değişimler olması, halsizlik hissi de beraberinde getiriyor. Sabahları yorgun uyanma ve gün içerisinde kendini bitkin hissetme gibi şikayetlerin de çoğu zaman yaşandığını söyleyebiliriz. Kadınların adet dönemlerinde dinlenmeye daha fazla ihtiyaç duymaları da bundan kaynaklanır. Bu dönemde metabolizmanın yavaşlaması ve kadınların yorgun hissettikleri için daha hareketsiz olması da vücudun su tutmasının nedenlerindendir.

Uyku İsteği

Adet dönemlerinde kadınlar daha fazla uykuya ihtiyaç duyarlar. Daha uzun süre uyumalarına karşın gün boyunca uykulu hissettiklerini de dile getirirler. Fazla uyku isteği her kadında yaşanan bir sıkıntı değildir. Özellikle gün boyunca hareket etmek zorunda olan ya da çalışan kadınlarda uyku isteğinin daha fazla olduğu da söylenebilir.

Adet Döneminde Kilo Almamak İçin Ne Yapmalı?

Adet döneminde kilo almamak için ne yapılmalı

Elbette kadınlar her adet döneminde kilo almak istemezler. Ancak bu dönemde kilo kontrolü yapmak da kadınlar için zorlayıcı olabiliyor. Kilo almamak için tüketilen gıdaların kalori değerlerinin de göz önünde bulundurulması gerekiyor. Olabildiğince düşük kalorili yiyecekler tüketmek ve hem tuzlu hem de unlu gıdalardan uzak durmak önemlidir. Günlük su tüketimine mutlaka dikkat edilmelidir.  Tatlı tüketme eğilimi en çok kilo aldıran unsur olarak karşımıza çıkıyor. Bu nedenle tatlı tüketimine de mutlaka dikkat edilmelidir. Gün içerisinde egzersiz yapmaya daha fazla zaman ayırmakta fayda olacaktır. Günde 40 dakika yürüyüş yapmak ve aynı zamanda akşamları geç saatte yemek yemekten kaçınmak da kilo almayı önleyebiliyor.

İlginizi çekebilir &#;> Progesteron hormonu

Adet Döneminde Kilo Verilir Mi?

Kimi zaman kadınlar adet döneminde kilo vermenin mümkün olmadığını düşünür. Oysa bu bilgi doğru değil. Elbette regl dönemlerinde de kilo verilmesi mümkün olabiliyor. Ancak bunun için kişiye özel olarak hazırlanan diyet programlarının uygulanması ve aynı zamanda egzersize de zaman ayrılması gerekiyor. Yağlı, karbonhidratlı, tatlı ve aşırı tuzlu gıdalar tüketmek yerine mevsimde olan sebzelerin tüketilmesinde fayda olacaktır. Spor ve egzersiz kilo vermeyi kolaylaştırıyor. Spor yapmaya zamanı olmayanların mutlaka yürüyüş yapması lazım… Sonuç olarak adet döneminde olmak, kilo vermenin önündeki bir engel değildir.

Adet Şişkinliği Ne Zaman Biter?

Adet şişkinliği ne zaman biter

Kadınlar adet döneminde kilo almak kadar kadın ve göğüs bölgesindeki şişkinlikten de şikayet edebiliyor. Bu şişkinlik yani ödem adet başlamadan yaklaşık bir hafta öncesinde kendini hissettirir. Kimi zaman da adet dönemi başlamadan sadece birkaç gün öncesinde şişkinliğin meydana geldiğini söyleyebiliriz. Çoğu zaman adet kanamasının başlaması ile beraber şişkinlik de azalmaya başlar. Bazı kadınlarda adet dönemi sona erdiğinde ödem de vücuttan atılmış olur. Bazı kadınlarda ise adet döneminin tamamlanmasından sonra ödemin vücuttan atılma süreci birkaç gün daha uzayabilir. Bu durum kişinin vücut yapısı ile de yakından ilgilidir.

Adet Döneminde Metabolizma Hızlanır Mı?

Elbette adet döneminde kilo artışı ve metabolizma konusu çok sayıda kadın tarafından merak ediliyor. Bu dönemde metabolizma hızında bir artış meydana gelir. Genellikle adet dönemine bir hafta kala metabolizma hızının artığını söyleyebiliriz. Buna bağlı olarak kadınların günlük kalori ihtiyacında da bir artış olabiliyor. Günlük kalori ihtiyacının yaklaşık olarak kcal artığını belirtebiliriz. İştahtaki artışın nedeni de budur. Adet döneminde vücuttaki değişimler ve kilo artışıyla ilgili olan tüm sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.

Okumanızda fayda var &#;> Rahim duvarı kalınlaşması

 

Detaylı bilgi için Özel Bahçelievler Kadın Hastalıkları ve Doğum Merkezimizi arayarak ulaşabilirsiniz.
Cep Tel:  56 66
Ofis Tel:  66 54
E-Mail: [email protected]

Adet (regl) döneminde karın şişliği neden olur? Adet (regl) şişkinliğine ne iyi gelir?

Her ay adet döneminde ya&#;an&#;lan kar&#;n a&#;r&#;s&#; ve kar&#;n &#;i&#;li&#;i can s&#;k&#;c&#;d&#;r. Fakat yapaca&#;&#;n&#;z baz&#; de&#;i&#;ikliklerle bu rahats&#;zl&#;&#;&#;n&#;z&#; azaltabilirsiniz. Kad&#;n Hastal&#;klar&#; Do&#;um ve Tüp Bebek Uzman&#; Op. Dr. Onur Meray regl döneminde kar&#;n &#;i&#;li&#;inin nedenlerini, nas&#;l önlem al&#;naca&#;&#;n&#;, yeme al&#;&#;kanl&#;&#;&#;n&#;n nas&#;l olmas&#; gerekti&#;ini anlatt&#; (Adet sanc&#;s&#;na ne iyi gelir? ba&#;l&#;kl&#; yaz&#; da ilginizi çekebilir)

Regl iken kar&#;n &#;i&#;li&#;i neden olur?

Peki, regl iken kar&#;n &#;i&#;li&#;i neden olur?  Meray bu soruyu &#;öyle yan&#;tl&#;yor: Adet kanamalar&#; veya regl t&#;bbi ad&#; ile ‘mens’, üreme ça&#;&#;ndaki kad&#;nlarda her ay düzenli olmas&#; gereken bir döngüdür. Regl, ergenlikten ba&#;layarak menopoza kadar düzenli olarak devam etmesi gerekir ve beyin içindeki hipofiz bezinden salg&#;lanan Folikül Stimülan Hormon(FSH), Lüteinizan Hormon(LH), Tiroid Stimülan Hormon(TSH) ve Prolaktin isimli hormonlar&#;n kendi aralar&#;nda belirli bir düzende salg&#;lanmas&#; ile gerçekle&#;en ayl&#;k bir döngüdür. Bu bahsedilen hormonlar&#;n yan etkilerinden biri olan vücutta su tutulumu yani ödem nedeniyle kad&#;nlar, adet öncesi dönemden ba&#;layarak adet bitimine kadar &#;i&#;kinlik ya&#;arlar"

Adet döneminde kar&#;n &#;i&#;li&#;i nas&#;l geçer?

Peki adet dönemindeki &#;i&#;kinlik nas&#;l geçer? Meray, "Genel olarak vücutta bir &#;i&#;kinlik olmakla beraber, kar&#;n &#;i&#;li&#;i daha s&#;k  rastlad&#;&#;&#;m&#;z bir &#;ikayet olarak kar&#;&#;m&#;za ç&#;kar. Bu &#;ikayetten muzdarip olan kad&#;nlar&#;m&#;z&#;n ne yaz&#;k ki tam olarak kurtulmas&#; söz konusu de&#;ildir ama &#;i&#;kinli&#;i azalt&#;c&#; baz&#; önlemler al&#;nabilir" diyor. 

Meray'&#;n adet dönemi &#;i&#;kinlik ile ilgili sorulara verdi&#;i yan&#;tlar &#;öyle:

Regl olunca kar&#;n &#;i&#;li&#;i ya&#;amamak için kar&#;n &#;i&#;li&#;i nas&#;l engellenir?

Adet kanamas&#; ba&#;lamadan önceki bir haftal&#;k süreçte ödem söktürücü olarak etki eden ve marketlerde kolayl&#;kla bulabilece&#;imiz bitki çaylar&#; kullanmak, ve bu dönemde vücutta su tutulumunu artt&#;ran g&#;dalardan uzak durmak kar&#;n &#;i&#;li&#;ini azaltmada fayda sa&#;layacakt&#;r. 

Belli ba&#;l&#; spor hareketleri var m&#;?

Spor hareketleri &#;i&#;kinli&#;i azalt&#;c&#; etki göstermektedir. Burada dikkat edilmesi gereken husus zorlay&#;c&#;, yüksek tempolu egzersizlerden uzak durmak gerekir. Vücut geli&#;tirme ve günümüzde spor salonlar&#;nda topluluk halinde yap&#;lan yüksek tempolu fitness egzersizleri zorlay&#;c&#; sportif faaliyetleri olarak say&#;labilir, bu egzersizlerde vücut kas kütlesinin geli&#;imi amaçland&#;&#;&#;ndan beraberinde de do&#;al olarak su tutulum olacakt&#;r ve adet dönemi &#;i&#;kinli&#;inden  yak&#;nan kad&#;nlar&#;m&#;z&#;n kaç&#;nmas&#; gereken egzersiz faaliyetlerindendir. Sonuç olarak, yava&#; ve orta tempodaki egzersizler vücut &#;i&#;kinli&#;ini azaltmak için düzenli yap&#;lmas&#; gerekenler listesinde olmal&#;d&#;r.

&#;i&#;li&#;i azaltmak veya engellemek için yeme al&#;&#;kanl&#;&#;&#; nas&#;l olmal&#;?

Adet dönemi &#;i&#;kinlik &#;ikayeti e&#;er çok rahats&#;z edici boyutlardaysa, hasta kad&#;n do&#;um uzman&#; kontrolü ile beraber bir beslenme uzman&#;ndan da destek almal&#;d&#;r. Di&#;er taraftan, birçok kad&#;nda bu &#;ikayetler çok ciddi düzeylere ula&#;madan ki&#;inin kendi alaca&#;&#; önlemlerle gerileme e&#;ilimi gösterirler, böyle durumlarda, ana ö&#;ünlerdeki porsiyonlara dikkat etmek ve tuz tüketimini azaltmak fayda gösterecektir. Bir çok ki&#;i taraf&#;ndan yanl&#;&#; bilinen su tüketimini azaltmak ise yap&#;lmamas&#; gereken bir harekettir, çünkü optimal düzeyde su tüketimi vücut için &#;art olman&#;n yan&#;nda kad&#;n üreme sa&#;l&#;&#;&#; içinde bir seafoodplus.info&#;n &#;i&#;mesine sebep olan yiyecekler neler?

Dikkat edilmesi gereken husus  bu süreçte ödem söktürücü olarak etki eden ve marketlerde kolayl&#;kla bulabilece&#;imiz bitki çaylar&#;n&#; abart&#;ya kaçmadan kullanmak, ve bu dönemde vücutta su tutulumunu artt&#;ran kakao, kahve, siyah çay, endüstriyel i&#;lenmi&#; karbonhidratlar, gazl&#; içecekler gibi g&#;dalardan uzak durmak kar&#;n &#;i&#;li&#;ini azaltmada fayda sa&#;layacakt&#;r. Buradan ç&#;kar&#;lacak sonuç, &#;eker ve tuz içeri&#;i fazla olan i&#;lenmi&#; g&#;dalardan olabildi&#;ince kaç&#;nmak ve porsiyonlara dikkat etmek adet dönemi &#;i&#;kinli&#;inde önemlidir.

Kar&#;n &#;i&#;li&#;ini indirmek için regl olmadan önce nas&#;l bir önlem al&#;nabilir?

Kar&#;n &#;i&#;kinli&#;inden kaç&#;nmak için adet öncesi dönemde yenilecek g&#;dalarda seçici olmak ve hafif egzersizlere ba&#;lamak önemlidir ama ba&#;land&#;ktan k&#;sa bir süre sonras&#;nda adet olunacaksa hemen fayda al&#;nmas&#; beklenmemelidir. Çünkü vücuttaki hormonal etkilenimin k&#;sa sürede olmas&#; beklenemez bu nedenle ideal beslenme ve uygun egzersizleri takip eden 3 ayl&#;k süre içinde yan&#;t al&#;nmas&#; beklenmelidir

 Regl olduktan sonra &#;i&#;kinli&#;i azaltmak için ne yap&#;labilir?

Adet kanamalar&#; ile birlikte olu&#;acak &#;i&#;kinli&#;i hemen azaltmak yani k&#;sa süre içinde bir cevap almak pek mümkün görülmemektedir. Egzersizler ve beslenme al&#;&#;kanl&#;klar&#;nda düzenlemeler sonras&#;nda takip eden 3 ay süresi içinde yava&#; yava&#; fayda al&#;m&#; ba&#;layacakt&#;r.

&#;LG&#;N&#;Z&#; ÇEKEB&#;L&#;R

Kadınların regl öncesi yaşadığı semptomlardan biri şişkinliktir. Bu gün içinde kadınları oldukça zora sokar. Peki, kadınları oldukça rahatsız eden regl öncesi şişkinlik neden olur? Adet dönemi şişkinlik sebepleri nelerdir? İşte regl öncesi şişkinliği önlemenin yolları&#;

REGL ÖNCESİ ŞİŞKİNLİK NEDEN OLUR?

Regl öncesi dönemde, yani regl olmadan bir hafta ya da 10 gün öncesinde kadınlarda şişkinlik problemi yaşanabilir. Çünkü vücut su toplar ve ödem hali oluşur. Bu bazen son derece rahatsız edici de olabilir. Yani öfkeye ve gerginliğe yol açabilir. Bunun sebebi çoğunlukla değişen hormonlar ve bilinçsiz beslenmedir. Fakat yapacağınız bazı değişikliklerle bu rahatsızlığınızı azaltabilirsiniz. Aslında beslenmeye dikkat ederek ve düzenli su tüketerek bu semptomlar daha hafif atlatılabilir.

REGL ÖNCESİ ŞİŞKİNLİĞİ ÖNLEMENİN YOLLARI

  • Tuz tüketimini azaltın
  • Beslenmenize dikkat edin
  • Bol bol su için
  • Metabolizmanızı hızlandırın
  • Protein ağırlıklı beslenin
  • Gazlı ve şekerli içeceklerden uzak durun
  • Sık ama az yiyin

TUZ TÜKETİMİNİ AZALTIN

Regl olmadan yaklaşık bir hafta önce tuz tüketimini oldukça azaltıyor ya da yapabiliyorsak kesiyoruz. Çünkü tuz, vücutta su tutar. Yani bu süre zarfında cips, bol tuzlu çekirdek, turşu, sosis, ketçap yok.

BESLENMENİZE DİKKAT EDİN

Vücudumuz bazı besinleri diğerlerine göre daha zor sindiriyor. Bu da gaz oluşumuna neden oluyor. Regl olmadan önce gaz yapan yiyeceklere de bir süre ara versek iyi olur. Mesela lahana, brokoli, nohut gibi.

BOL BOL SU İÇİN

Günde en az 2 litre su içerek şişkinliği büyük ölçüde azaltabiliriz. Hem su içmek, ödem atmamızı ve toksinleri vücudumuzdan temizlememizi de sağlar. Böylece daha rahatlamış hissederiz.

METABOLİZMANIZI HIZLANDIRIN

Lifli gıdaları biraz azaltmak ve bunlar yerine probiyotikten zengin yoğurt, şişkinliğe iyi gelen meyve gibi seçeneklere yönelmek bizi her anlamda mutlu edecektir. Çünkü bu saydığım besinler metabolizmayı hızlandırır.

PROTEİN AĞIRLIKLI BESLENİN

Protein ödem atmaya yardımcı olur. Bu yüzden protein ağırlıklı beslenmek bu dönemde tercih etmemiz gereken beslenme şeklidir. Ayrıca kötü karbonhidrat dediğimiz beyaz ekmek, pirinç ve makarnadan da uzak durmalıyız.

GAZLI VE ŞEKERLİ İÇECEKLERDEN UZAK DURUN

Gazlı ve şekerli içecekler sindirim sistemimizi yorar. Vücutta çok fazla ödem oluşmasına neden olurlar. Bu dönemde bu tür içeceklerden uzak durmakta fayda var. En iyisi her fırsatta su içmek.

SIK AMA AZ YİYİN

Porsiyonlarımızı küçültmeli, besin değeri yüksek bir kahvaltı yapmalı ve “Sık ama az ye” kuralını benimsemeliyiz.

İLGİLİ İÇERİKLER

Formsanté

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir