7 sınıf teknoloji tasarım engelliler için proje / Engelsiz Hayat Teknolojileri Proje Örnekleri

7 Sınıf Teknoloji Tasarım Engelliler Için Proje

7 sınıf teknoloji tasarım engelliler için proje

Öğrencimiz Deniz Kasapbaşoğlu’ndan “Akıllı Baston” Projesi

ide ortaokulu 7. sınıf öğrencimiz Deniz Kasapbaşoğlu, Dünya Engelliler Günü kapsamında görme engelliler için kodlama, elektronik (Arduino) ve 3 Boyutlu tasarım uygulamalarını bir araya getirerek “Akıllı Baston” projesini ortaya çıkardı.

Engelli bireyler, sosyal yaşamlarında birçok zorlukla karşı karşıya geliyor.  Görme engelli bireylerin, özellikle sokakta, yolda yürürken daha önce karşılaşmadıkları bir engelle yüz yüze gelmeleri çok olası. Bu durum onların hayat standartlarını düşürerek yaşamlarını daha zorlu hale getiriyor.

Günümüzde, teknolojiyi hayatımızın her noktasında aktif olarak kullanıyoruz. Teknolojiyi engelli bireylerin hayat standartlarını daha yukarıya taşımak için kullanmak mümkün. ide okulları olarak öğrencilerimize yy’ın becerilerini kazanarak onların yarına hazır bireyler olarak yetişmesini amaçlıyor, eğitim teknolojileri alanında öğrencilerimizin farklı uygulamalar tasarlayıp geliştirmeleri konusunda onları destekliyoruz.

ide Ortaokulu Öğrencisinden “Akıllı Baston” Projesi

ide okulları 7. Sınıf öğrencimiz Deniz Kasapbaşoğlu, Dünya Engelliler Günü kapsamında görme engelli bireyler için kodlama, elektronik (Arduino) ve 3 Boyutlu tasarım uygulamalarını bir araya getirerek “Akıllı Baston” projesini ortaya çıkardı.

Proje sürecinde bilişim teknolojileri öğretmenimiz Alim Keskin’in mentörlük yaptığı “Akıllı Baston”un amacı; görme engelli bireylerin bir engelle karşılaştığında bastonun titremesiyle o engeli algılaması.

Akıllı Bastonun Çalışma Mantığı

Görme engellilerin hayat standartlarını nasıl daha yukarı taşıyabileceğinden yola çıkan Deniz Kasapbaşoğlu, araştırma sürecinden sonra önce bilgisayar ortamında 3 boyutlu olarak baston tasarladı ve 3D yazıcıdan parçaları çıktı aldı. Daha sonra ultrasonik sensör, buzzer, titreşim motoru kullanarak Arduino ve kodlamayı bir araya getirdi.

Projenin çalışma mantığı ise şu şekilde; Ultrasonik sensör bir engel gördüğünde buzzer ses verir ve titreşim motoru da bastonu tutan kişinin elini titretir. Böylece, görme engelli birey sokakta yürürken önüne çıkan engeli algılayarak daha güvenli bir yaşam sürebilir.

Projenin Amacı Görme Engelli Bireylerin Güvenli Bir Hayat Sürmeleri

Bu projenin amacı, teknolojiyi insan yaşamını kolaylaştırmak için kullanarak görme engelli bireylerin güvenli bir yaşam sürmelerini sağlamak ve Dünya Engelliler Gününde bu konu ile ilgili bir farkındalık oluşturmaktır.

ide okulları Yarının Yetkinlikleri Kazandırıyor

ide okulları, eğitim teknolojileri alanına yönelik öğretmen, veli ve öğrenciyi kapsayan altyapı yatırımları yapıyor. Hem yerli hem de yabancı uygulamaları ve çözümleri eğitim sistemine entegre ederek öğretme ve öğrenme ortamının sürekli iyileştirilmesini amaçlıyor. Bu sayede en doğru ve en yönetilebilir sistemlerle, öğrencilerin kendi deneyim merkezlerini kuruyor.

Deneyen-deneyimleyen öğrenciler, hem bilişsel hem de görsel yönden desteklenerek üretim odaklı düşünme alışkanlığı kazanıyor. ide öğrencileri, bilgisayar laboratuvarında hazırladığı 3D tasarımı maker laboratuvarında üretebiliyor, teknoloji ve tasarım dersliğinde kendi el becerisiyle ürettiği ahşap parçalarla birleştirip sensörler ekleyerek hareketli hale getiriyor. ide okullarında öğrenciler, yy’ın becerilerini kazanarak yarına hazır bireyler olarak yetişiyor.

Deniz Kasapbaşoğlu'nun "Akıllı Baston" Projesini izlemek için videoya tıklayabilirsiniz;


Öğrencimiz Deniz Kasapbaşoğlu’ndan “Akıllı Baston” ProjesiÖğrencimiz Deniz Kasapbaşoğlu’ndan “Akıllı Baston” ProjesiÖğrencimiz Deniz Kasapbaşoğlu’ndan “Akıllı Baston” Projesi

Lise &#;ğrencileri g&#;rme engelliler i&#;in 'akıllı g&#;zl&#;k' tasarladı

Okulda düzenlenen Kariyer Günleri'ne katılan mezunlardan görme engelli bir kişinin konuşmasından etkilenen Efe Ardıç, Elif Deniz Karabaş ve Osman Demir, görme engellilerin günlük yaşamını kolaylaştırmak için "akıllı gözlük" tasarlamaya karar verdi.

Lise öğrencileri araştırma sürecinin ardından yapay zeka ile görüntü işleme teknolojilerinden faydalanarak projelerini 7 ayda hayata geçirdi.

Tasarlanan cihazın, kullanıcının dışarıdan bir destek almadan hareket sırasında karşılaştığı engelleri fark etmesini ve karşısındaki nesneleri tanımasını sağlayan özellikleri bulunuyor. Üzerinde mikrofonlu kamera bulunan gözlük, çektiği fotoğrafları bilgisayara aktarıyor. Bilgisayar da görseli işleyerek elde ettiği bilgiyi sesli olarak kullanıcıya iletiyor.

Mesafe sensörüyle kullanıcıyı önüne çıkan ani engellere karşı uyarma özelliğine sahip olan gözlüğün daha da geliştirilmesi için çalışmalar sürüyor.

TÜBİTAK Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması'nda Teknolojik Tasarım kategorisinde 3. olan öğrenciler, ürünü ticarileştirerek seri üretime hazır hale getirmeyi hedefliyor.

"Sesli asistan yardımıyla kullanıcıya bilgi veriyor"

Proje hakkında bilgi veren sınıf öğrencisi Efe Ardıç, görme engellilerin hayatını kolaylaştıracak bir proje hazırladıklarını söyledi.

Projenin, üzerinde kamera olan gözlük ve sistemi çalıştıran tek kart bilgisayardan oluştuğunu anlatan Ardıç, gözlüğün sesli asistan yardımıyla kullanıcıya karşılaştığı cisim hakkında bilgi verdiğini kaydetti.

Ardıç, sisteme güç verildiği anda gözlüğün aktif hale gelerek kullanıcıyı dinlemeye başladığını belirterek, "Sistem anahtar kelimeleri tespit ederse fonksiyonları çalıştırıp görüntü işliyor. Kullanıcının önünde hangi insan veya cisim varsa betimliyor. Bu anahtar kelimeler görme engellinin isteğine bağlı olarak özelleştirilebilir." diye konuştu.

Şu anda çevrim dışı çalışan gözlüğü geliştirmeye devam ettiklerini dile getiren Ardıç, "Projemiz şu anda tamamen internetsiz bir şekilde çalışıyor. Bazı eklentiler yapıp gelişmiş versiyonunu yapmayı planlıyoruz." dedi.

Ardıç, ürünü ticarileştirerek seri üretime hazır hale getirmenin hedefleri arasında olduğunu sözlerine ekledi.

"Yurt dışında başarılar elde etmeyi hedefliyoruz"

Proje ortaklarından sınıf öğrencisi Elif Deniz Karabaş da projenin TÜBİTAK'ın düzenlediği yarışmada ödül kazanmasından mutlu olduğunu ifade ederek, bundan sonra yurt dışında başarılar elde etmeyi hedeflediklerini kaydetti.

Geliştirdikleri gözlüğü piyasaya sürmeyi hedeflediklerini dile getiren Karabaş, "Görme engelli teknolojileri çok pahalı, bunların daha ulaşılabilir olması lazım. Projeyi yapmadan önce mümkün olduğunca ucuz yöntemleri araştırmıştık. Bütün bu her şeyi yaklaşık 2 bin liraya mal ettik." diye konuştu.

Projede görev alan 9. sınıf öğrencisi Osman Demir ise gözlüğü görme engellilerin hayatını kolaylaştırmak ve dışarıdan gelen teknolojilerin yurt içinde geliştirilmesini desteklemek için tasarladıklarını söyledi.

Cihazda bazı sesli komutların bulunduğunu anlatan Demir, "Görme engellinin yakasına taktığımız yaka mikrofonu sayesinde görme engelli bireyin komutları algılanıyor ve cihazımıza iletiliyor. Cihaz da komutu algılayıp ya fotoğraf çekiyor ya mesafeyi öğreniyor. Böylece kullanıcı, karşısındaki nesneyi de tanıyabiliyor, engelle arasındaki mesafeyi de öğrenebiliyor." ifadelerini kullandı.

"Proje öğrencilere çok şey kattı"

Proje danışmanlığını yapan bilişim teknolojileri öğretmeni Enderhan Kocazeybek, projede yazılım ve kodlama yapan öğrencilerin birlikte çalıştığını söyledi.

Fikir ortaya çıktıktan sonra ilk olarak hangi parçaları kullanacaklarını düşünmeye başladıklarını dile getiren Kocazeybek, araştırmaların ardından gözlük, kamera ve sesli asistan kullanarak görme engelli bireylerin önlerine çıkan kişi ile engelleri tanıyabilecek bir ürün yapmaya karar verdiklerini anlattı.

Kocazeybek, cihazı geliştirme çalışmalarının devam ettiğini aktararak, "Yolda giderken kırmızı ışık yandığında uyarı vermesi ya da bir markete gittiğinde kolayca alışveriş yapıp markette alacağı şeylerin nerede olduğunu söylemesi gibi fikirlerimiz var. Yazıları okuyup daha sonra görme engelli bireye söylemesini istiyoruz." dedi.

Projenin öğrencilere çok şey kattığını vurgulayan Kocazeybek, öğrencilerin kendilerini yazılım ve tasarım anlamında geliştireceklerine inandığını sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.

Teknoloji tasarım dersi engelsiz hayat teknolojileri ünitesi kapsamında öğrencilerimizden Sevdenur Sağdıç´ın babası görme engelli velimiz Erdal Sağdıç Beyefendi, öğrencilerimize engellilerin yaşamıyla ilgili bilgi aktardı. Öğrencilerimiz özel gereksinimli bireylerin yaşamlarını kolyalaştıracak teknolojik aletler tasarlama konusunda empeti kurmaları sağlanarak ışık oldu. Bu konuda emeği geçen teknoloji tasarım öğretmenimiz Ayşe YILMAZ´a teşerkkür ederiz.

2. Görme Engelli Bireyler için Konuşan Saat

3. Kolay Giyilebilen Ayakkabı

4. Parmaklarını Kullanmakta Zorluk Çekenler İçin Kaşık

5. Bardak Tutma ve Kaldırmada Sorun Yaşayanlar İçin Çift Kuplu Bardak

6. Parkinson Hastaları İçin Kaşık (The Liftware Base Stabilizer)

7. Koltuk Değneği Çantası

8. Rahat Çorap Giyme Aparatı

9. Konuşan Tansiyon Aleti

Engelli Bireyler İçin Küvet

Engelli Bireyler İçin Lavabo ve Ayna

Kumda Gidebilen Tekerlekli Sandalye

Tekerlekli Sandalye İle Girilebilen Yüzme Havuzu

Engelli Bireyler İçin Alışveriş Arabası

Görme Engelli Bireylere Otobüslerin Geliş Gidiş Saatlerini Söyleyen Cihaz

Görme Engelli Bireyler İçin Satranç

Engelli Bireyler İçin Atlıkarınca

Engelli Bireyler İçin Salıncak ve Tahterevalli

Yaşlı ve Engelli Bireylerin Karşıdan Karşıya Daha Uzun Sürede Geçebilmesini Sağlayan Özel Kartlı Cihaz

Görme Engelli Bireyler İçin Rubik Küp

Ayak İle Kullanılabilen Mouse

Kalem Tutma Aparatı

Saç Yıkama Ünitesi

LEGO Braille Bricks: Görme engelli çocuklara okumayı öğreten oyuncak.

Kenguru Electric Car

Yatak Merdiveni

Şişe Açacağı

The Braille EDGE Görme engelli bireylerin bilgisayar kullanımını kolaylaştırmayı hedefleyen bu yeni nesil klavye, bilgisayar ekranında yazanları okuyarak onları görme engelli alfabesi (Braille) karakterlerine çeviriyor.

Horus (Görme Engelli İnsanlar İçin Çevreyi Anlatan Kişisel Asistan): İsveç merkezli Eyra isimli şirket tarafından geliştirilen Horus, iki farklı kamerası ile çevreyi algılayarak yapay zeka yardımıyla görüntüyü inceleyip analiz ediyor. Ve sonra görme engelli kullanıcısına tanımladığı bilgiyi işitsel olarak sunarak, onun hayatını kolaylaştırıyor.

Gözlerinle Tıkla (Click With Your Eyes): Microsoft tarafından geliştirilen ve ciddi hareket engeli bulunan bireylerin göz hareketlerini algılayarak mouse, pointer ve ekran klavyesini kullanma imkanı sağlayan yazılımdır.

EyeSense: Türk Telekom tarafından geliştirilen EyeSense yazılımının &#;Nesne Tanıma&#; özelliği ile, görme engelli bireyler, akıllı telefonunun kamerasını bir nesneye doğru yönelttiğinde, nesnenin ne olduğunu, tanımlarını ve rengini dinleyerek öğrenebiliyor.

Wheelmap / Wheelmate: Tekerlekli sandalye kullanan bireylerin, bir harita üzerinde en yoğun kullanılan mekanların, engelli kullanımına uygun olup olmadığını işaretlediği ve gidecekleri mekanların da engelli dostu olup olmadığını öğrenebildiği bir uygulamadır.

LCW Sense: LC Waikiki, görme engelli bireylerin başka birine ihtiyaç duymadan özgürce alışveriş yapabilmesi için, ürünlerinin renk, kumaş, desen, yıkama talimatları, fiyat, kombin gibi bilgilerini sunan bir uygulama geliştirdi.

Vestel WeWalk (Akıllı Beyaz Baston): Görme engelli bireylerin kentte &#;engelsiz&#; seyahat edebilmelerini sağlamak amacıyla yapılan tasarım, engel algılama modu, navigasyonla yön buldurma, akıllı telefonla entegrasyon, diğer mobil uygulamalarla senkronize çalışma gibi özellikler içeriyor.

Epilepsi Hastaları İçin &#;Akıllı Bileklik&#;: Dicle Üniversitesi akademisyenleri tarafından geliştirilmiş bu bileklikte veriler yapay zeka ile işlenerek, epilepsi hastalarının geçirdikleri nöbetler ayrıştırılıyor ve kriz gelmeden saniye öncesine kadar erken uyarı alarmı oluşturuluyor. Bu sayede hastanın kendisini bulunduğu yerde güvenli bir pozisyona almasını sağlanıyor.

Freepark Akıllı Bariyer: Freepark cep telefonu uygulaması sayesinde uzaktan kumandaya ihtiyaç olmadan engelli bireylerin otoparkları kullanmasına yardımcı olmaktadır.

Samsung Akıllı Bone: Bonede bulunan titreşimli sensörler ve bluetooth teknolojisi, görme engelli yüzücülere çizginin sonuna geldiklerini ve geri dönmeleri gerektiğini bildiriyor.

FingerReader: Gözleri görmeyen veya az gören bireylerin kitap okumasını sağlayan bir cihazdır.

Sound Shirt: İngiltere merkezli, teknolojik giysiler üreten CuteCircuit adlı bir firma duyma engelli bireyler için özel bir giysi tasarladı. Konser salonun çeşitli noktalarına yerleştirilen mikrofonlar aracılığıyla, bilgisayar sistemine iletilen sesi, giysinin üzerindeki küçük motorlara aktarıyor. Bu şekilde vücudun her tarafında farklı ritimler hissedilmesi sağlanıyor.

ReWalk: Omurilik yaralanması olan bireylerin dik durmasını, yürümesini, dönmesini, merdivenlerden çıkmasını ve inmesini sağlamak için güçlendirilmiş kalça ve diz hareketi sağlayan giyilebilir bir robotik dış iskelettir.

Tekerlekli Sandalyeyi Motosiklete Çeviren Aparat

Yenilikçi Protezler

Sporcu Protezleri

Robot Protez El: Engelli bireylerin düşüncelerini algılayarak hareket eden protezler de bulunmaktadır. Yalnız bunun için ameliyat ile vücuda bir çip yerleştirilmesi gerekiyor.

Düşünceyle Hareket Eden Protez Kol: Çip olmadan omuz seviyesinden takılan ve beyinden gelen emirlerle çalışan protez kollar da geliştirildi. 40 yıl önce elektrik çarpması sonucu kollarını kaybeden Leslie Baugh, kollarının yerine düşünceyle hareket ettirilebilen robotik protez kollar takılan dünyadaki ilk insandır.

Scewo: Merdiven Çıkabilen Tekerlekli Sandalye

Engelli Bireyler İçin Mutfak Tasarımı

Akıllı Eldiven: Eskişehir&#;de Erhan Akan adlı bir üniversite öğrencisi, görme engellilerin el ve parmak hareketlerini, sensörler ve bilgisayar yardımıyla yazıya dökebilen &#;akıllı eldiven&#; geliştirdi.

Engelli Dostlarımız İçin Tasarımlar

Akıllı Baston Projesi: Muğla Fethiye&#;de 7. sınıf öğrencisi Muhammet Oran, Teknoloji ve Tasarım dersi için hazırladığı projede, otomobillerdeki park sensörünü kullanarak görme engelliler için akıllı baston yaptı. Bir cisme yaklaşıldığında sinyal veren akıllı bastonun tekerlekleri sayesinde de çukur ve tümsekler tespit edilebiliyor.

Yazarı: Mürsel EREN

Kaynaklar:

  1. seafoodplus.info
  2. seafoodplus.info
  3. seafoodplus.info
  4. seafoodplus.info
  5. seafoodplus.info
  6. seafoodplus.info
  7. seafoodplus.info
  8. seafoodplus.info
  9. seafoodplus.info
  10. seafoodplus.info
  11. seafoodplus.info
  12. seafoodplus.info
  13. seafoodplus.info
  14. seafoodplus.info#jp-carousel
  15. seafoodplus.info
  16. seafoodplus.info
  17. seafoodplus.info
  18. seafoodplus.info
  19. seafoodplus.info
  20. seafoodplus.info
  21. seafoodplus.info
  22. seafoodplus.info
  23. seafoodplus.info
  24. seafoodplus.info
  25. seafoodplus.info
  26. seafoodplus.info
  27. seafoodplus.info
  28. seafoodplus.info
  29. seafoodplus.info
  30. seafoodplus.info

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir