rasyonel irrasyonel sayılar konu anlatımı / İrrasyonel Sayılar Kümesi konu anlatımı 9. Sınıf İrrasyonel Sayı Nedir

Rasyonel Irrasyonel Sayılar Konu Anlatımı

rasyonel irrasyonel sayılar konu anlatımı

köşegeni sayı doğrusu üzerinde 1 ile 2 arasında bir noktaya karşılık gelir. Bu noktaya karşılık gelen kök 2 değeri iki tam sayının oranı biçiminde yazılamaz. Bu tür sayılara irrasyonel sayılar adını veriyoruz.

İki tam sayının oranı (a / b, b ≠ 0) biçiminde yazılamayan sayılara irrasyonel sayılar denir ve Q’ sembolü ile gösterilir. İrrasyonel sayılar, ondalık açılımı sınırsız ve tekrarsız olan sayılardır. Aşağıda irrasyonel sayılara bazı örnekler verilmiştir.

İrrasyonel sayılar ondalık gösterimle ifade edilemez, çünkü bu sayıların ondalık kısımları herhangi bir tekrarlama olmaksızın sonsuza kadar devam etmektedir.

Hem rasyonel hem de irrasyonel olan sayı yoktur. Diğer bir ifadeyle, rasyonel sayılar kümesi ile irrasyonel sayılar kümesinin kesişimi boş kümedir.
Yani, Q ∩ Q’ = Ø  dir.

Gerçek - Reel Sayılar Konu Anlatımı - Reel Sayı Nedir?

Gerçek sayılar kümesi reel sayılar olarak bilinmek ile beraber matematikte çok önemli bir yer kaplamaktadır. Bu gerçek sayılar kümesi (reel sayılar kümesi) ise iki sayı kümesinin birleşmesiyle oluşmaktadır. Bu iki küme ise rasyonel sayılar kümesi ile irrasyonel sayılar kümesidir. Bu iki küme birleşir ve gerçek sayılar kümesini oluşturur. Gerçek sayılar kümesi "R" ile gösterilir.

GERÇEK SAYILAR KÜMESİ NEDİR?

Gerçek sayılar yani reel sayılar olarak da bilinmektedir. Rasyonel ve irrasyonel sayılar kümelerinin birleşmesiyle oluşan sayı kümesine gerçek sayılar kümesi denir. Gerçek sayılar kümesi "R" harfi ile gösterilir. Sayı doğrusunda tüm noktalara karşılık gelen bir gerçek sayı bulunmaktadır. Bu sayılar rasyonel ve irrasyonel olabilmektedir. Başka bir deyiş ile gerçek sayılar kümesi sayı doğrusunun her noktasıdır. Ve sayı noktasını doldurur. Gerçek sayılar kümesini anlayabilmemiz için rasyonel ve irrasyonel kavramlarını bilmemiz gerekir.

Rasyonel Sayı: Payda sıfır olmamak şartıyla iki sayının birbirine oranı olarak belirtilen sayılara denir. Rasyonel sayılar kümesi "Q" ile gösterilir.

İrrasyonel Sayılar: Paydasında sıfır olmamak koşulu ile iki tam sayının birbirine oranı olarak yazılamayacak sayılara denir. İrrasyonel sayılar kümesi "I" ile gösterilmektedir.

Bu iki kümenin birleşerek oluşan sayı kümesine "Gerçek Sayılar Kümesi" denmektedir.

GERÇEK SAYILAR KÜMESİNDE ARALIK KAVRAMI NEDİR?

Sayı doğrusunda iki farklı noktanın arasındaki tüm gerçek sayılardan oluşan kümeye aralık denmektedir. Aralıklar verilen kümenin uç noktalarının kümeye dahil olup olmamasına göre isimlendirilmektedir.

Kapalı aralık: Uç noktaların aralığa dahil olmuş olduğu kümeler kapalı aralık olarak adlandırılmaktadır. Sayı doğrusunda içleri dolu daireler şeklinde gösterilmektedir.

Açık aralık: Uç noktaların aralığa dahil olmuş olmadığı kümeler açık aralık olarak adlandırılmaktadır. Sayı doğrusunda içi boş daireler şeklinde gösterilmektedir.

Yarı açık aralık: Uç noktaların sadece bir tanesinin aralığa dahil olmuş olduğu kümeler yarı açık aralık olarak adlandırılır. Sayı doğrultusunda dahil olan gerçek sayı içi dolu daire, dahil olmayan gerçek sayı ise içi boş daire şeklinde gösterilir.

GERÇEK SAYILAR KAÇTAN BAŞLAR?

Sayı doğrusu üzerinde gösterebilen tüm sayılar gerçek sayılar denir. Gerçek sayılar kümesi rasyonel ve irrasyonel sayılar kümesini kapsayan bir kümedir. Bu sayılar sayı doğrusu üzerindeki tüm sayıları kapsadığından gerçek sayılar kümesi şuradan ya da buradan başlar diye bir şey söylemek mümkün değildir.

GERÇEK SAYILAR KÜMESİ İLE İLGİLİ SORULAR

  1. [-3,5] kapalı aralığındaki doğal sayılar nedir ?

Bu kapalı aralıktaki doğal sayılar ( 0, 1, 2, 3, 4, 5)'tir.

  1. Aşağıdaki sayılardan hangisi reel sayı değildir ?
  1. ½ b) -3/7 c) √6 d) 4. Dereceden √-10 e) 3. Dereceden √-8

Bu sorunun cevabı d şıkkıdır. Çünkü kökün derecesi çift olduğu zaman kökün içi sıfırdan büyük ya da sıfıra eşit olmalıdır.

  1. √5+ √24 toplamı aşağıdaki aralıklardan hangisinde bulunur ?
  1. (4, 5) b) (5, 6) c) (6, 8 ) d) (8, 10 ) e) (9,10)

Bu sorunun cevabı c şıkkı (6, 8) olmalıdır. Çünkü √5 in yaklaşık değeri 2' den biraz büyüktür. √24 ün yaklaşık değeri ise 5 den biraz küçüktür. Bu iki değerin toplamı ise 7 den küçük 8 den biraz küçüktür. Bu aralık ise c şıkkında bulunmaktadır.

Gerçek Sayılar Konu Anlatımı

Gerçek sayıları tanır, rasyonel ve irrasyonel sayılarla ilişkilendirir.

Gerçek Sayılar Konu Anlatımı aşağıda anlatılmıştır. Konuyu öğrendikten sonra sayfanın sonunda yer alan yeni nesil sorumuzu çözmeyi unutmayınız.

Rasyonel Sayıları Tanıyalım

Payda sıfırdan farklı bir tam sayı olmak şartıyla iki tam sayının birbirine oranı şeklinde yazılabilen sayılara rasyonel sayılar denir. Rasyonel sayılar kümesi “Q” sembolü ile gösterilir.

\dfrac{a}{b} şeklinde olan veya \dfrac{a}{b} şeklinde yazılabilen sayılara rasyonel sayılar denir.

Aşağıda verilen sayı kümeleri Rasyonel sayılardır. ⤵️

Tam Sayılar

Ondalıklı Sayılar

Devirli Ondalıklı Sayılar

Karekök İçinde Olan Tam Kare Sayılar

Payda sıfırdan farklı olmak şartıyla iki tam sayının birbirine oranı şeklinde yazılamayan sayılara irrasyonel sayılar denir. İrrasyonel sayılar kümesi “I” sembolü ile gösterilir.

✅ Karekök dışına çıkamayan kareköklü sayılar irrasyonel sayılardır.

✅ Virgülden sonra devirsiz olarak sonsuza kadar devam eden sayılar (π sayısı, e sayısı gibi) irrasyonel sayılardır.

\dfrac{a}{b} şeklinde yazılamayan veya 0,2357156981…… şeklinde düzensiz ilerleyen ve sonu gelmeyen sayılara irrasyonel sayılar denir.

Aşağıda verilen sayı kümeleri irrasyonel sayılardır.

Karekök Dışına Çıkamayan Sayılar

Virgülden Sonra Düzensiz İlerleyen Sayılar

Rasyonel Sayılar kümesi ile İrrasyonel Sayılar kümesinin birleşmesiyle oluşan sayı kümesine Gerçek Sayılar denir. Gerçek sayılar kümesine Reel Sayılar veya Gerçel Sayılar da denilir. Gerçek sayılar kümesi “R” sembolü ile gösterilir.

Rasyonel sayılar kümesi ile irrasyonel sayılar kümesi ayrık iki kümedir. Bu kümelerin ortak elemanları yoktur. Bu iki kümenin birleşmesi ile Gerçek Sayılar kümesi oluşur. Rasyonel sayılar kümesinde Tam sayılar ve doğal sayılar kümesi vardır.

R = Q ∪ I

Aşağıdaki görsel sayı kümeleri arasındaki ilişkiyi göstermektedir.

Gercek sayilari tanir rasyonel ve irrasyonel sayilarla iliskilendirir2 1

🎥 Bir Soru Bir Video 🎥

Soru:Bilgi: R: Gerçek Sayılar kümesini Q: Rasyonel Sayılar kümesini I: İrrasyonel Sayılar kümesini temsil etmektedir.

Sabri öğretmen sayılar kümesini anlatmak için elinde su-yağ karışımı olan bardak ile derse
gelmiştir. Sabri öğretmen Öğrencilerine seslenerek; ‘’çocuklar elimdeki bardak,su ve yağ yukarıdaki
sayılar kümesinin birer elamanını temsil etmektedir’’ demiştir.

Buna göre Sabri öğretmenin bahsettiği benzetme aşağıdakilerden hangisi gibi olabilir?

A) B) C) D)

Çözüm:

Konu Tekrarı için bu bağlantıya gidip baştan başlayabilirsiniz.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır