japon küpeli çiçeği / Japon Küpelisi Çiçeği (Kohleria) Bakımı, Sulama ve Çoğaltma - Mortilki

Japon Küpeli Çiçeği

japon küpeli çiçeği

Kohleria japon küpelisi bakımı nasıl yapılır? Çoğaltma, sulama

Kohleria japon küpelisi bakımı nasıl yapılır? Japon küpelisi çiçeği çeşitleri nelerdir?Kohleria (Japon küpelisi) çiçeği nasıl çoğaltılır? Bitkili Evim’den Naz Irmak Saf, Japon küpelisi çiçeği bakımı, sulama, toprak ve saksı seçimi, çoğaltma, güneş ihtiyacı, saksı değişimi, hastalıkları, budama ile ilgili detaylar ve özellikleri ile ilgili bilgi verdi.

JAPON KÜPELİSİ (KOHLERİA) BAKIMI

Kohleria japon küpelisi bakımı
  • Kohleria çiçeği, geçirgen, süzek, taneli dokuda, organik maddelerce zengin, organik topraklarda yaşamayı sever. Suyu bünyesinde tutan topraklarda yaşamayı sevmez.
  • Bitki toprağı, kum, perlit, torf, cocopeatli bir karışım kullanabilirsiniz. Toprak ne kadar iyi bir drenaja sahip olursa köklerde bir o kadar sağlıklı gelişim gösterecektir.
  • Kohleria japon küpelisi bakımı için sulama önemlidir. Kohleria çiçeği, çok sık sulanmaktan hoşlanmaz. Yaşadığınız yerin iklim koşullarına göre sulama periyodunu kendiniz belirleyebilirsiniz. Bunun için toprak nemini kontrol etmelisiniz.
  • Sadece yüzey değil dip toprağında nemini kontrol etmeniz çok önemlidir. Yoksa dip toprak kurumadıkça yapılan her sulamada bitki kökleri zarar görecektir. Bu durum kök çürümesine yol açıp bitkinin ölmesine neden olabilir.
  • Yazın sıcak iklimli bölgelerde özellikle toprak hızlı kuruduğu için daha sık sulama yapmanız gerekebilir.
  • Kışın toprak geç kuruduğu için daha seyrek sulamalar yapabilirsiniz. Sulama için aynı kabı kullanmanız bitki sağlığı açısından daha iyi sonuç almanızı sağlayacaktır.
  • Kohleria (japon küpelisi) çiçeği sıcak havaları seven bir bitkidir. Yüksek sıcaklıkta filizlenmeye başlar. Yine kışın iç mekanda istediği sıcaklığı yakalarsa çiçek açmaya devam edecektir.
  • Kohleria çiçeği sıcak iklimli bölgelerde yetişmeyi çok sever. Aydınlık, güneşli alanları sever, Öğle güneşinin yakıcı etkisine maruz bırakılmamalıdır. Bunun dışında gün içinde yarı güneş alabilir. Sabah ya da akşam güneşi çok yakıcı olmadığı için bunlardan faydalanabilir.

SAKSI VE TOPRAK DEĞİŞİMİ NE ZAMAN YAPILIR?

Saksı ve toprak  değişimi ilkbahar ortalarında yapılmalıdır.

KOHLERİA (JAPON KÜPELİSİ) SULAMANIN PÜF NOKTASI

Sulamayı mutlaka toprağa yapın. Bitki üstünden yapacağınız sulamalar bitkinin yapraklarının hastalanmasına neden olacaktır. Saksı altından çıkan su mutlaka başka yere aktarılmalıdır.

Saksı seçiminiz alt tabanı hava delikli özellikte olmalıdır. Hava deliksiz saksılarda drenaj sağlanmadığı için su saksı dibinde birikir ve bitki köklerinin çürümesine neden olur. Bu da bitkiyi kaybetmenize yol açar.

KOHLERİA JAPON KÜPELİSİ ÇİÇEĞİ NASIL ÇOĞALTILIR?

Kohleria çiçeğini çoğaltmak için yine ilkbahar ve yaz mevsimini tercih etmelisiniz. Rizomlu köke sahip olduğu için rizomlarından çoğaltmak mümkündür. Yine yapraktan da çoğaltılabilir. Kök ayırma yöntemiyle de kolay şekilde çoğaltılır. Çelik alma yöntemiyle dalından da rahatlıkla köklendirebilirsiniz.

KOHLERİA ÇİÇEĞİ AÇMIYOR, NEDENİ NEDİR?

Kohleria japon küpelisi bakımı ile ilgili güneş ihtiyacı önemlidir. Eğer kohleria çiçeğiniz çiçeklerini açmıyorsa yeterli güneş ihtiyacını karşılayamıyordur. Mutlaka yeri değiştirilmelidir. Bir diğer nedeni ise topraktan yeterli kalsiyum ihtiyacını karşılayamıyor olabilir. Mutlaka toprak değişimi yapılmalı ya da uygun takviye kullanılmalıdır.

Kohleria çiçeğinin çiçek açmasını desteklemek için kuru mayalı bitki besini tarifimizi deneyebilirsiniz: Mucize etki! Kuru maya ile bitki besini yapımı ve kuru mayanın bitkilere faydaları (Yöntemi öğrenmek için tıklayın.)

KOHLERİA (JAPON KÜPELİSİ) ÇİÇEĞİ ÖZELLİKLERİ

Kohleria japon küpelisi bakımı nasıl yapılır

Kohleria çiçeği, Gesneriaceae ailesine aittir. Bitkinin anavatanı Amerika’nın tropikal iklim kuşağı içinde kalan kısımlarıdır. Japon küpesi ve komşu çatlatan çiçeği isimleriyle de bilinmektedir. Çiçeklerinin görünüşü küpeyi anımsatır.

JAPON KÜPELİSİ ÇEŞİTLERİ

Kohleria çiçeğinin birçok kültivarları üretilmiştir. Aslında çiçekleri sadece kırmızı renkteydi. Fakat kültivarları türetildiği için artık farklı renklerde de bulmak mümkün.

Japon gülü ağacı bakımı nasıl yapılır? Saksı değişimi ve çoğaltma

Japon gülü ağacı bakımı nasıl yapılır? Saksı değişimi ve çoğaltma

Küpe çiçeği bakımı nasıl olmalı? Çeşitleri nelerdir?

Küpeli çiçeği bakımı nasıl olmalı? Çeşitleri nelerdir?

Japon Küpelisi Çiçeği (Kohleria) Bakımı, Sulama ve Çoğaltma

Japon küpelisi (Kohleria), çok sayıda trompet şeklinde çiçeğe sahip bakımı kolay bir bitkidir. Her bir köksapın ucundan, üzerinde tırtıklı veya çentikli kenarları olan ve çoğunlukla zıt yaprakların büyüdüğü yoğun tüylü bir sürgün gelişir. Çiçekler bu gövdelere asılıdır ve tek tek ya da küçük şemsiyeler halinde ortaya çıkarlar…

Bitkinin ana vatanı Güney Amerika’nın dağlık bölgeleridir ve sıcaklık onun için kesinlikle önemlidir. İç mekanlarda yetiştirilen bazı Japon küpelisi türleri tüm yıl boyunca çiçek açabilir. Çiçeklerin renkleri kırmızıdan gül kırmızısına, lavanta mavisi veya beyaza kadar değişebilir. Çiçeklerin beş loblu etek ucu ise genellikle benekli bir yapıdadır.

Makaleye Genel Bakış

Japon Küpelisi Çiçeğinin Özellikleri

Kohleria, Asteraceae familyasından bir saksı bitkisidir. Çoğu Güney Amerika’nın dağlık bölgelerinden gelen yaklaşık 60 farklı türü bulunmaktadır. Pürüzlü kenarları olan yeşil ve tüylü yapraklara sahiptir. Piyasada farklı çiçek renklerine sahip birçok melez bulunmaktadır. Bitki genellikle rizomlar (köksap) yoluyla yayılır. 

Japon küpelisi çiçeği 50 cm yüksekliğe kadar ulaşabilir. Bazı türlerde yaprak sinirleri yaprağın renginden biraz daha koyudur. İlkbahardan (Mart) sonbahara (Ekim) kadar uzun süre çiçek açar. Bitkinin yaprakları, bazı orkideler gibi ince beneklidir.

Japon Küpelisi Çiçeği Bakımı

Bitkinin aydınlık bir konuma ihtiyacı vardır ancak doğrudan güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır. Narin yapraklar güneş ışınları tarafından kavrulabilir. Kışın 15 derecenin altına düşmemesi gereken ortalama bir sıcaklığı ve ayrıca nemli havayı sever.

Orta derecede sulanmalı ve toprağın çok ıslanmaması gerekir. Japon küpelisi çiçeğinin yaprakları kışın dökülmez. Bu nedenle, toprağın her daim nemli tutulması önemlidir. Büyüme mevsimi boyunca, her 10 günde bir çiçekli bitkiler için uygun sıvı gübreler uygulanabilir.

Konum ve Sıcaklık

Kohleria güneşli ve aydınlık yerler için uygundur. Özellikle ana büyüme mevsimi boyunca, aydınlık bir yere ihtiyaç duyar. Sabah veya öğleden sonra, birkaç saat günlük güneş ışığı alan aydınlık bir yerde tutulur ancak gün ortası güneşinden korunmalıdır. Saksının pencereden en az 50 santimetre uzakta olması durumunda, kavurucu öğlen güneşi de tolere edilmiş olur.

Sulama

Japon küpelisi çiçeği sadece orta derecede sulanır. Toprağın üst kısmı, sulama arasında biraz kurumaya bırakılır. Çiçeklenme sonrası sulama yavaş yavaş azalır. Bitkinin tüm yıl boyunca büyümesi isteniyorsa, normal döngüde sulamaya devam edilir. Kışı uykuda geçirmesi için serin bir yere yerleştirilir ve toprak nemli kalacak kadar az su verilir.

Sulama suyu olarak bekletilmiş ve oda sıcaklığındaki su kullanılmalıdır. Kadifemsi tüylü yaprakların sulama yaparken ıslanmamasına dikkat edilmelidir. Kohleria su basmasına tolerans göstermez. Bu nedenle, sulamadan sonra saksının altlığında biriken su en geç birkaç dakika içinde boşaltılmalıdır.

Toprak Seçimi

Dikim için standart saksı toprağı veya kaktüs toprağı kullanılabilir. Toprağın pH değeri 5.5 ila 6.5 değerleri arasında olmalıdır. Substratın pH’ı yanlışsa, kohleria sağlıklı bir şekilde gelişemez. Dikkat edilmesi gereken diğer bir önemli nokta, toprağın ıslak değil eşit derecede nemli tutulmasıdır. Bununla birlikte, toprağa su verilmeden önce üst tarafı mutlaka kuru olmalıdır.

Gübreleme

Japon küpelisi çiçeği ana büyüme mevsimi boyunca, yani Nisan’dan Eylül’e kadar gübrelenir. Dikimden sonraki ilk yıl için gübre gerekmez. Ayda bir kez çiçekli bitkiler için satılan yarı konsantre sıvı gübre uygulanabilir. Ayrıca sıvı gübre çubukları gibi diğer yavaş salınan gübreler de kullanılabilir.

Çoğaltma 

Rizomları (köksapları) bölerek yeni bitkiler elde edebilirsiniz. Ayrıca yaklaşık 7 cm uzunluğundaki baş kesimler ilkbaharda kesilebilir ve uygun toprakla küçük saksılara yerleştirilebilir. Bu işlemden sonra, nemli kalabilmesi için üzerlerine plastik poşetler örtülür ve aydınlık bir yere koyulur.

Yavru bitkilerin tomurcuklanmasının ardından, plastik örtü iki hafta boyunca kademeli olarak kaldırılır ve daha sonra toprağı nemli hale getirmek için yeterli su verilir. Çoğaltmadan yaklaşık altı ila sekiz hafta sonra, bitkiler daha büyük saksılara taşınır ve bakımı bundan sonra tamamen büyümüş örnekler gibi devam eder.

Kışlama ve Uyku Dönemi

Bitki çiçek açtıktan sonra sulama sınırlandırılır ve sıcaklığı en az 15 santigrat derece olan bir yere yerleştirilir. Bu işlemin ardından, Japon küpelisi çiçeğinin sürgünleri ve yaprakları yavaş yavaş canlılığını yitirir. Artık bitki uykudadır ve yalnızca toprağın tamamen kurumasını önleyecek kadar az su verilir.

Hareketsiz dönem boyunca, bitkinin köksapları en iyi şekilde hafif nemli toprakta saklanır. Şubat ayının sonunda ise ılık bir yere konur ve biraz daha kuvvetli sulanır. Köksaplar filizlenmeye başlar başlamaz, Japon küpelisinin bakımı her zaman olduğu gibi devam ettirilir.

Hastalıklar ve Zararlılar

Nem yüksek ve sıcaklık çok düşükse, Japon küpelisi çiçeğinin tüylü yapraklarında gri küf oluşabilir. Kohleria beyaz sinek istilasına karşı da hassastır. Bu sinekler ve sineğin larvaları yapraklardan bitki özsuyu emer. Bunlar esas olarak yaprakların alt tarafında bulunurlar.

Bir bitkinin ne sıklıkla temizleneceği, bulunduğu yere bağlıdır. Kohleria ayda bir temizlenmezse genellikle yapraklar çabuk kirlenebilir, yağlanabilir ve rengi bozulabilir. Bu nedenle, bitkiyi en az ayda bir kez kontrol etmeli ve yapraklarını nazikçe temizlemelisiniz.

Japon Küpelisi Çiçeği ToprakKohleria BitkisiKohleria Gübreleme

Küpe Çiçeği: Anlamı, Özellikleri Ve Faydaları Nelerdir? Bakımı Nasıl Yapılır?

Küpe çiçeği genel olarak balkonlarda dekor amaçlı kullanılabilen bir çiçektir. Bunun dışında bu türün 15 metre boyuna kadar ulaştıkları belirtilmektedir. Türkiye'nin hava şartları bu çiçeğe uygun olmadığı için, ülke çapında doğal olarak yetişmemekte. Bu çiçeğe yaz mevsiminde bakılacak ise, mümkün olabildiği kadar havalı ve rüzgarın estiği bir yere koymak gerekir. Bununla beraber yapraklarına ara ara su fısfısı uygulanması gerekmektedir.

Küpe Çiçeğinin Anlamı

Küpe çiçeğinin anlamı daha çok sevimlilik ve cana yakın olma şeklinde tabir edilir. Görünümü itibariyle de bu anlamları taşımaktadır.

Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Küpe çiçeğinin kendine has özellikleri bulunmaktadır. Bu özelliklerin içerisinde yer alan en önemli özellik ise nazik ve hassas dallara sahip olmasıdır. Uzun seneler boyu yetiştirilebilecek bir çiçek olan küpe çiçeği, dış mekanların dekorasyonu konusunda kullanılabilecek uygun bir çiçektir. Çiçekler, bitkinin dallarından aşağı doğru sarkarak açar. Mor, beyaz, kırmızı ve pembe renklerine sahip olan çiçekleri bulunan küpe çiçeğinin iki rengi bulunur. Dış görünümü sayesinde herkesin kalbini çalan bu çiçeğin, her sene çiçek açması adına sürekli bakım yapılması önemlidir. Çiçeğin tüketilmesi sakıncalı olabilir. Bu yüzden bilinen bir faydası bulunmamaktadır.

Bakımı Nasıl Yapılır?

Küpe çiçeğinin bakımı, her sene çiçek açması için doğru bir şekilde yapılmalıdır. Bakımına dair ayrıntılar aşağıdaki gibi olacaktır;

- Kış mevsiminde çiçeklerin yaşı büyüdükçe, soğuğa dayanması da aynı oranda artar. Genç çiçekler adına minimum 10 derecelik bir kış sıcaklığı gereklidir. Kış mevsiminde çiçekleri, evin içerisinde yetiştirmek, çiçeğin bakımı konusunda yarar sağlayacaktır. Bunun yanı sıra çiçeği, 5 derecenin altında bırakmamak oldukça önemlidir.

- Küpe çiçeğinin saksısı değiştirilecekse bu, yaz mevsimi gelmeden önce Mart- Nisan aylarında yapılmalıdır. Çiçeğin formu sarkan bir forma sahip olduğundan, buna göre saksı tercihi yapılmalıdır. Asılan türden alınan saksılara çiçeğin konulmasıyla hiç sıkıntı yaşanmayacağını belirtmek mümkündür.

- Saksıların delikli olması, oldukça önemlidir. Çünkü bu çiçek suyu çok fazla sevmeyen bir çiçektir. Drenajlı saksılar sayesinde bunun önüne geçmek mümkün.

- Küpe çiçeği yarı gölgeyi sever. Bununla beraber doğrudan güneş alırsa çiçeklerini dökecektir. Isınan toprağından kaynaklı olabilecek bu durumun yaşanmaması için çiçeği dolaylı ışık alan bir yere koymak önemlidir.

- Küpe çiçeği, toprağı gevşek olan ortamlarda daha iyi yetişir. Geçirgen ve iyi drenaj sağlanan topraklara oldukça iyi bir şekilde uyum sağlar. Çiçeğin toprağının çok sıcak olmaması gerekir. Aksi halde bu durum, çiçeğin köklerine zarar verecek ve çiçeklerini dökmesine neden olacaktır. Bu çiçeğin her sene çiçek açması isteniyor ise, toprağını taze tutmak çok önemli bir husustur. Bu şekilde bakımı yapılan küpe çiçeği, oldukça güzel bir şekilde çiçeklenecek ve çok güzel bir görünüme kavuşacaktır.

burmet Kırmızı Çiçek Açan Japon Küpelisi (KOHLERIA) 20 Cm BM-70

burmet Kırmızı Çiçek Açan Japon Küpelisi (KOHLERIA) 20 Cm

KARGO BEDAVA

Kurumsal Fatura

Satıcı : BURMET MARKET

Koleksiyona Ekle

140 favori

  • 15 gün içinde ücretsiz iade. Detaylı bilgi için tıklayın.
  • Bu ürün BURMET MARKET tarafından gönderilecektir.
  • Kohleria, Gesneriaceae çiçekli bitki ailesinin Yeni Dünya cinsidir. Bitkiler genellikle tropik bitkiler veya kadifemsi saplı ve yeşillikli alt çalılar ve kontrast renkte lekeler veya işaretlerle parlak renkli çiçekler. Rizomatözdürler ve genellikle büyüme döngülerinde bir uyku hali içerirler. Çiçeklerimiz fide şeklinde tüpte değil saksıdadır.
  • Bu üründen en fazla 20 adet sipariş verilebilir. 20 adetin üzerindeki siparişleri Trendyol iptal etme hakkını saklı tutar.
  • İncelemiş olduğunuz ürünün satış fiyatını satıcı belirlemektedir.
  • Bu ürün indirim kampanyasına dahil değildir.
  • Bir ürün, birden fazla satıcı tarafından satılabilir. Birden fazla satıcı tarafından satışa sunulan ürünlerin satıcıları ürün için belirledikleri fiyata, satıcı puanlarına, teslimat statülerine, ürünlerdeki promosyonlara, kargonun bedava olup olmamasına ve ürünlerin hızlı teslimat ile teslim edilip edilememesine, ürünlerin stok ve kategorileri bilgilerine göre sıralanmaktadır.

ÜRÜNÜN TÜM ÖZELLİKLERİ

Ürün Değerlendirmeleri

Henüz Yorum Yazılmamış.

Ürün Bilgileri

burmet Kırmızı Çiçek Açan Japon Küpelisi (KOHLERIA) 20 Cm

  • Kohleria, Gesneriaceae çiçekli bitki ailesinin Yeni Dünya cinsidir. Bitkiler genellikle tropik bitkiler veya kadifemsi saplı ve yeşillikli alt çalılar ve kontrast renkte lekeler veya işaretlerle parlak renkli çiçekler. Rizomatözdürler ve genellikle büyüme döngülerinde bir uyku hali içerirler. Çiçeklerimiz fide şeklinde tüpte değil saksıdadır.
  • Bu üründen en fazla 20 adet sipariş verilebilir. 20 adetin üzerindeki siparişleri Trendyol iptal etme hakkını saklı tutar.
  • İncelemiş olduğunuz ürünün satış fiyatını satıcı belirlemektedir.
  • Bu ürün indirim kampanyasına dahil değildir.
  • Bir ürün, birden fazla satıcı tarafından satılabilir. Birden fazla satıcı tarafından satışa sunulan ürünlerin satıcıları ürün için belirledikleri fiyata, satıcı puanlarına, teslimat statülerine, ürünlerdeki promosyonlara, kargonun bedava olup olmamasına ve ürünlerin hızlı teslimat ile teslim edilip edilememesine, ürünlerin stok ve kategorileri bilgilerine göre sıralanmaktadır.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır