paralel bağlı devre direnç hesaplama / Devrelerdeki Toplam Direnç Nasıl Hesaplanır - wikiHow

Paralel Bağlı Devre Direnç Hesaplama

paralel bağlı devre direnç hesaplama

SERİ, PARALEL VE KARIŞIK DEVRELERDE AKIM-GERİLİM-DİRENÇ HESAPLAMASI ÖRNEKLERİ

Öncelikle Seri elektrik devresi, paralel elektrik devresi ve karışık elektrik devresi konuları okunmalıdır. Aşağıda seri, paralel, karışık devrelerin eşdeğer (toplam) direnç değelerinin hesaplanması örnekleri gösterilmiştir.

ÖRNEK 1

Karışık devrede her  bir direncin üzerinden geçen akım ve gerilimleri hesaplayınız.

Birbirine paralel olan R2 ve R3 dirençlerinin toplam direnci RT1 bulunur.

RT1  = (R2 . R3 ) / (R2 + R3 ) -->   RT1 = ()/(3+6) --> RT1 = 18/9  --> RT1 = 2k ohm.

 RT1  = (2k ohm= ohm)

Paralel olan kısmın toplam direnci RT1 bulunduktan sonra, devre artık bir SERİ devre haline gelmiştir. Devrenin toplam direnci;

RT  = R1 + RT1 + R4  --> RT = + + --> RT = 4k Ω (Devrenin Toplam Direnci)

Devreden geçen Akım Şiddeti için, Ohm Kanunu uygulanır.

U= 12V   R= ohm   I = ?

U = I . R  --> 12 = I . -->  I = 12 / --> I = 0,amper , I = 3mA (Devreden geçen akım)

Devden geçen akım 3mA olduğuna göre, seri bağlanmış her devre elemanına eşit miktarda akım gidecektir. Yani; I = I1 = I4

R1 direncinden geçen Gerilimin bulunması. Ohm Kanunu uygulanırsa;

U1= I1 . R1  --> U1  = 0, x --> U1 = 1,5 V

Aynı şekilde R4  direncinin Gerilimi;

U4 = I4 . R4  --> U4 = 0, x --> U4 = 4,5 V

R1, RT ve R4 dirençleri birbirine seri olarak bağlanmıştır.  Seri devrelerde,  toplam gerilim, devre elemanlarının gerilimleri toplamına eşittir. U1 ve U4 gerilimleri hesaplandığına göre, toplamdan çıkarılarak, alt paralel devrenin  UT1 toplam gerilimi de bulunmuş olur.

U1 = 1,5 V

U4 = 4,5 V

U = UT1 + U1 + U4

12= UT1 + 1,5 + 4,5

UT1 = 6 Volt 

UT1 = 6 Volt   olduğuna göre, R2 ve R3 dirençlerine uygulanan gerilim de yine 6 volt olacaktır. Paralel devrede gerilimler eşittir.

Bu durumda, R2 ve R3 dirençlerinin akımlarını bulmak için, sırasıyla ohm kanunu uygulanır.

R2  direnci için;

U2 = I2. R2  --> 6 = I2 x --> I2 = 0, amper, (2mA)

R3  direnci için;

U3 = I3. R --> 6= I3  x --> I3  =0, amper (1mA)

ÖRNEK 2

Şekilde direnç değerleri verilen karışık devrenin eşdeğer direncini hesaplayınız.

Üstteki şekilde verilen karışık devre, artı&#;dan eksi&#;ye doğru gidilerek daha sade görünümlü hale getirilebilir.  Aşağıda aynı devrenin görünüş olarak sadeleştirilmiş hali bulunmaktadır.

Böylece eşdeğer direnç hesabı daha kolay olacaktır.

Şekildeki gibi bir karışık devrede, hesaplama işlemine en içteki devreden başlanır, en içteki devrenin toplam direnci bulunarak (RT), o devredeki dirençlerin yerine yazılır. 

Böylece en içten başlanarak yapılan hesaplamayla, en sonunda basit bir seri devre elde etmiş oluruz.

Şekilde daire içine alınan paralel devrenin toplam direncini bulalım. Bu ilk bulduğumuz toplam dirence RT1 diyoruz.

RT1 = 1/R8 + 1/R7 ya da kısaca RT1 = (R8 . R7 ) / (R8 + R7 ) formülünden;

RT1 =() / (3+6) --> RT1 =18/9 --> RT1 = 2 ohm

Daha önceki paralel devreden bulduğumuz toplam direnci, artık o devre elemanlarının yerine yazabiliriz. Artık alt devremiz bir SERİ devre haline geldi. Şimdi birbirine seri olarak bağlı bulunan RT1  ve R6 dirençlerinin toplam direnç hesabını yapabiliriz. Bu yeni bulacağımız direnç de RT2 olacak.

Seri devrede dirençler direkt toplanır;

RT2 = RT1 + R6 --> RT2 = 2 + 4 --> RT2 = 6 ohm

Yukarıdaki şekilde daha önceki seri devreden bulduğumuz toplam direnci artık o dirençlerin yerine yazdık. Şimdi alt devremiz tekrer PARALEL hale geldi. Yeniden bir toplam direnç bulacağız, bu RT3 olacak.

RT3 = (RT2  . R5 ) / (RT2 + R5 )

RT3 = (6. 3) / (6+3) --> RT3 = 18 / 9 --> RT3 = 2 ohm 

Bir önceki hesaplamada bulduğumuz RT3 değerini yine o dirençlerin yerine yazdık, artık alt devre bir SERİ devre haline geldi. Burada RT4 toplam direnci bulunacak.

Seri devrede, dirençler direkt toplanır;

RT4 = RT3 + R

RT4 = 2 + 8 --> RT4 = 10 ohm

Burada RT4 ve R3 dirençleri birbirine PARALELDİR. Bu iki direncin toplamını bularak RT5 direnci elde edilecek.

RT5  = (RT4 . R3 ) / (RT4 + R3 ) paralel devre formülünden,

RT5 = (10 . 10) / (10 + 10)

RT5 = / 20 --> RT5 = 5 ohm

Şimdi de en başta bulunan birbirine paralel R1 ve R2 dirençlerinin toplam direncini bulalım. Bu yeni direnç RT6 olacak.

RT6  = (R1 . R2 ) / (R1 + R2 )

RT6 = ()/ (2+2) --> RT6 = 4/4 --> RT6 = 1 ohm

En başta karışık halde bulunan devre, yukarıdaki son haliyle bir SERİ devre haline gelmiştir. Birbirine seri olarak bağlı bulunan bu üç direnç toplanarak, devrenin TOPLAM direnci (RT )bulunur.

RT  = RT6 + RT5 + R9

2 tane paralel bağlı direncin gücü neden kendi güçlerinin yarısına düşer?

Sorulara Dön
Okullarda ve elektrik ile ilgili anlatımlarda paralel bağlı dirençler için 1/R + 1 /R ile toplanıyor buda 1/2R oluyor. Direnç gücü yarıya inmiş oluyor. Ama bunun nedeni nedir? Yani neden ve nasıl direnç gücü yarıya inebilir.

4, görüntülenme

Cevap Ver

  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir

Öncelikle bir yanlış anlaşılmayıda düzelteyim güç birim zamanda yapılan iş miktarı. Devrede harcanan güç ise "P = V.I" dır. Birimi de "watt" dırSizin sorunuzdan tamamen farklı yere çıkar. Bir devreye paralel bağlanan dirençlerin eşdeğer direnci azaları çünkü akımın geçmesi gereken yol sayısı artar. Ohm yasasını biliyorsundur "V=I.R" her direnç için ayrı ayrı hesaplama yapmayı deneyerek üzerlerinden geçen akımın farklı farklı olduğunu görebilirsin. Örneğin 40 Voltluk bir kaynağa bağlanan paralel iki farklı direnç, 10 ohm ve 20 ohm diyelim bunlara, bir kaynağa paralel bağlanan dirençlerin üzerinden aynı Volt geçer. Çünkü kaynağın iki ucuna direkt bağlılar. Ohm yasasından hesapladığında 10 ohmluk dirençten 4 A, 20 ohmluk dirençten 2 A akım geçtiğini buluruz. Yani ana kol akımımızda 6 A akım geçiyo demektir bu. Elimizdeki eşdeğer direnç hesaplama formülüyle hesapladığımızda Reş=20/3 çıkar. Ohm yasasını uygularsanda gerçekten de 40=/3 ve burdan da 40=40 olduğunu bularak eş değer direncin 20/3 olduğunu ve ana kol akımının 6 A olduğunu kanıtlamış olursun.

Burada çizerek hesapladım senin için.

görüntülenme

  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir

Daha Fazla Cevap Göster

Cevap Ver

Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.

Sorulara Dön

Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın % okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.

Popüler Yazılar

EA Akademi

Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.

Etkinlik & İlan

Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.

Podcast

Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.

Aklımdan Geçen

Komünite Seç

Aklımdan Geçen

Fark Ettim ki

Bugün Öğrendim ki

İşe Yarar İpucu

Bilim Haberleri

Hikaye Fikri

Video Konu Önerisi

Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?

'te Türkiye'de bilimi yeşertmemize yardım edin!

Bu yıl sayfamızda gezdiniz.

Evrim Ağacı, Türkiye'nin en büyük, en çok ziyaret edilen, en güvenilir popüler bilim sitesi. Ancak bulunduğumuz noktaya oturduğumuz yerden gelmedik: yılından beri gece gündüz demeden çalışıyoruz. yılı sitemizi ve diğer tüm iletişim araçlarımızı baştan yarattığımız müthiş bir yıl olacak. Ancak bunu sürdürülebilir kılmamız için sizlerin desteğine ihtiyacımız var. Çünkü biz bu işi hobi olarak yapmıyoruz; Evrim Ağacı bizim yegane mesleğimiz, tek görevimiz. yılında da bunu yapmaya devam edebilmek için bize yardımcı olabilirsiniz. Tek seferlik destek olun veya daha iyisi, aylık destekçilerimiz arasına şimdi katılın.

Evrim Ağacı Logo

Kreosus (₺)YoutubePatreonDiğer Yöntemler

Geri Bildirim Gönder
Evrim Ağacı

Evrim Ağacı

Türkiye'deki bilimseverlerin buluşma noktasına hoşgeldiniz!

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close

“ Bir işin yapılamayacağını söyleyenler, o işi yapanların önünü kesmemelidir.”
Anonim

Bilim İçin 30 Saniyeniz Var mı?

Evrim Ağacı, tamamen okur ve izleyen desteğiyle sürdürülen, bağımsız bir bilim oluşumu. Ücretsiz bir Evrim Ağacı üyeliği oluşturmanın çok sayıda avantajından biri, sitedeki reklamları %50 oranında azaltmak (destekçilerimiz arasına katılarak reklamların %'ünü kapatabilirsiniz). Evrim Ağacı'nda geçirdiğiniz zamanı zenginleştirmek için, sadece 30 saniyenizi ayırarak üye olun (üyeyseniz, giriş yapmanızı tavsiye ederiz).

Üye Ol

Giriş Yap

Üyeliğin Avantajları

Paralel bağlı dirençler, dirençlerin her iki terminali de diğer direncin veya dirençlerin her bir terminaline sırasıyla bağlandığında paralel olarak birbirine bağlandığı söylenir.

Önceki seri direnç devrelerinden farklı olarak, paralel bir direnç ağında, akım için birden fazla yol olduğundan devre akımı için birden fazla yol alabilir. Ayrıca paralel direnç devreleri akım bölücüler olarak sınıflandırılır.

Besleme akımının geçmesi için birden fazla yol olduğundan, akım paralel ağdaki tüm dallarda aynı olmayabilir. Bununla birlikte, paralel dirençli bir ağdaki tüm dirençlerdeki voltaj düşüşü aynıdır. Ardından, Paralel Bağlı Dirençler bir Ortak Gerilimi vardır.

Bu nedenle, dirençlerin aynı iki noktaya (veya düğümlere) bağlı olduğu ve ortak bir voltaj kaynağına bağlı birden fazla akım yoluna sahip olduğu gerçeğiyle tanımlanan bir paralel dirençli devre tanımlayabiliriz. Bu yüzden paralel bağlı olan R1, R2, R3 dirençlerindeki voltaj yani gerilim 12V’tur.

Paralel Bağlı Dirençler Paralel Bağlı Dirençler,paralel direnç,akım bölücü,paralel direnç hesaplama,paralel direnç formülü

Aşağıda gösterildiği gibi, paralel bağlı dirençler bu şekilde bir birine bağlanır:

Paralel Bağlı Dirençler Paralel Bağlı Dirençler,paralel direnç,akım bölücü,paralel direnç hesaplama,paralel direnç formülü

Önceki seri direnç ağında , devrenin toplam direncinin, R T’nin , birlikte eklenen tüm bireysel dirençlerin toplamına eşit olduğunu gördük. Paralel bağlı dirençler için eşdeğer devre direnci R T farklı hesaplanır.

Burada,  gösterildiği gibi eşdeğer direnci veren cebirsel toplamın tersi ile dirençlerin kendileri yerine tek tek dirençlerin karşılıklı (  1/R ) değeri ile toplanır.

Paralel Bağlı Dirençler Paralel Bağlı Dirençler,paralel direnç,akım bölücü,paralel direnç hesaplama,paralel direnç formülü

Daha sonra paralel bağlı iki veya daha fazla direncin eşdeğer direncinin tersi, bireysel dirençlerin tersinin cebirsel toplamıdır.

Paralel Bağlı Dirençler Paralel Bağlı Dirençler,paralel direnç,akım bölücü,paralel direnç hesaplama,paralel direnç formülü

Paralel bağlı iki direnç, empedansları veya direnç değeleri aynı değerdeyse, toplam veya eşdeğer direnç, R T , bir direncin değerinin yarısına eşittir. Bu, R/2’ye eşittir. Eğer aynı değerlere sahip paralel direnç sayısı 3 olsaydı paralel olarak üç eşit direnç için, R/3 olurdu.

Eşdeğer direncin paralel ağdaki en küçük dirençten her zaman daha az olduğuna dikkat edin, bu nedenle toplam direnç, R T , ek paralel dirençler eklendikçe her zaman azalacaktır.

Paralel direnç bize İletkenlik olarak bilinen , G sembolü ile iletkenlik birimi Siemens , sembol S olan bir değeri verir. İletkenlik, direncin tam tersidir, (G = 1/R). İletkenliği tekrar bir direnç değerine dönüştürmek için, bize paralel dirençlerin toplam direncini, R T’yi veren iletkenliğin tersini almamız gerekir.

Artık aynı iki nokta arasına bağlanan dirençlerin paralel olduğu söylendiğini biliyoruz. Ancak bir paralel dirençli devre, yukarıda verilen bariz olandan başka birçok biçim alabilir ve burada dirençlerin paralel olarak nasıl birbirine bağlanabileceğine dair birkaç örnek görebiliriz:

Paralel Bağlı Dirençler Paralel Bağlı Dirençler,paralel direnç,akım bölücü,paralel direnç hesaplama,paralel direnç formülü

Yukarıdaki beş farklı paralel dirençli ağ birbirinden farklı görünebilir, ancak hepsi Paralel Bağlı Dirençler olarak düzenlenmiştir ve bu nedenle aynı koşullar ve denklemler geçerlidir.

Paralel Bağlı Dirençler Soru Örneği 1

Paralel bir ağa bağlı aşağıdaki dirençlerin toplam direncini, R T’yi bulun .

Paralel Bağlı Dirençler Paralel Bağlı Dirençler,paralel direnç,akım bölücü,paralel direnç hesaplama,paralel direnç formülü

A ve B terminalleri arasındaki toplam direnç R T şu şekilde hesaplanır:

Paralel Bağlı Dirençler Paralel Bağlı Dirençler,paralel direnç,akım bölücü,paralel direnç hesaplama,paralel direnç formülü
Paralel Bağlı Dirençler Paralel Bağlı Dirençler,paralel direnç,akım bölücü,paralel direnç hesaplama,paralel direnç formülü

Bu karşılıklı hesaplama yöntemi, tek bir paralel ağ içinde birbirine bağlı herhangi bir sayıda bağımsız direnci hesaplamak için kullanılabilir.

Bununla birlikte, paralel olarak sadece iki ayrı direnç varsa o zaman, toplam veya eşdeğer direnci değeri, RT bulmak için çok daha basit ve daha hızlı bir formül kullanabilir.

Eşit veya eşit olmayan değerlere sahip iki direnci paralel olarak hesaplamak için bu çok daha hızlı toplam çarpım yöntemi şu şekilde verilir:

Paralel Bağlı Dirençler Paralel Bağlı Dirençler,paralel direnç,akım bölücü,paralel direnç hesaplama,paralel direnç formülü

Paralel Bağlı Dirençler Soru Örneği 2

Paralel kombinasyonda sadece iki dirence sahip aşağıdaki devreyi düşünün.

Paralel Bağlı Dirençler Paralel Bağlı Dirençler,paralel direnç,akım bölücü,paralel direnç hesaplama,paralel direnç formülü

Paralel olarak birbirine bağlı iki direnç için yukarıdaki formülümüzü kullanarak toplam devre direncini R T olarak hesaplayabiliriz :

Paralel Bağlı Dirençler Paralel Bağlı Dirençler,paralel direnç,akım bölücü,paralel direnç hesaplama,paralel direnç formülü

Paralel dirençleri ilgili hatırlanması gereken önemli bir nokta, toplam devre direnci yani  RT paralel bağlı her hangi bir dirençten mutlaka daha küçük olacaktır. Eğer paralel bağlı dirençlerin eşdeğer direncini her hangi bir tekli dirençten daha küçük buluyorsanız, hesaplamada hata yapıyorsunuz demektir.

Yukarıdaki örneğimizde, kombinasyonun değeri şu şekilde hesaplanmıştır:  R T  = 15kΩ , burada en küçük direncin değeri 22kΩ olduğundan çok daha yüksektir. Başka bir deyişle, paralel bir ağın eşdeğer direnci, kombinasyondaki en küçük bireysel dirençten her zaman daha az olacaktır.

Benzer şekilde, her biri aynı değere sahip üç veya daha fazla direnç paralel olarak bağlanırsa, eşdeğer direnç R/n’ye eşit olacaktır; burada R , direncin değeridir ve n , kombinasyondaki bireysel dirençlerin sayısıdır.

Örneğin, altı adet Ω direnç paralel bir kombinasyonda birbirine bağlanmıştır. Bu nedenle eşdeğer direnç şöyle olacaktır:   R T  = R/n = /6 = Ω . Ancak bunun SADECE aynı değerlere sahip dirençler için çalıştığını unutmayın.

Paralel Bağlı Dirençlerde Akım

Paralel dirençli bir devreye giren toplam akım, IT , tüm paralel dallarda akan tüm bireysel akımların toplamıdır. Ancak, her bir dalın direnç değeri o dalda akan akımın miktarını belirlediğinden, her paralel daldan geçen akımın miktarı mutlaka aynı olmayabilir.

Örneğin, paralel kombinasyon üzerinde aynı voltaj olmasına rağmen, dirençler farklı olabilir, bu nedenle her bir dirençten geçen akım Ohm Yasası ile belirlendiği gibi kesinlikle farklı olacaktır.

Yukarıdaki iki direnci paralel olarak düşünün. Paralel olarak birbirine bağlı dirençlerin ( I R1  ve  I R2 ) her birinden geçen akım, direncin direnç değerine bağlı olduğundan mutlaka aynı değerde değildir. Ancak, devreye A noktasından giren akımın, B noktasında da devreden çıkması gerektiğini biliyoruz.

Kirchhoff’un Akım Yasaları şunu belirtir: “ bir devreden çıkan toplam akım devreye giren akıma eşittir – akım kaybolmaz ”. Böylece devrede akan toplam akım şu şekilde verilir:

IT = IR1 + IR2

Ohm Yasasını kullanarak, yukarıdaki Örnek 2’de gösterilen her paralel dirençten geçen akımı şu şekilde hesaplayabiliriz:

1 direncinde akan akım şu şekilde verilir:

R1  = V S  ÷ R 1  = 12V ÷ 22kΩ = 0,mA veya μA

2 direncinde akan akım şu şekilde verilir:

R2  = V S  ÷ R 2  = 12V ÷ 47kΩ = 0,mA veya μA

böylece bize devre etrafında akan toplam akımı IT verir:

T = mA + mA = mA veya μA

ve bu ayrıca Ohm Yasası kullanılarak doğrudan doğrulanabilir:

T  = V S  ÷ R T  = 12 ÷ 15kΩ = mA veya μA (aynı)

Birbirine eklenen tüm bireysel akımların toplamı olan paralel bir direnç devresinde akan toplam akımı hesaplamak için verilen denklem şu şekilde verilir:

Itoplam = I 1 + I 2 + I 3 ….. + I n

Daha sonra paralel direnç ağları, besleme akımı çeşitli paralel dallar arasında bölündüğü için “akım bölücüler” olarak da düşünülebilir. Bu nedenle, N dirençli ağa sahip bir paralel direnç devresi, kendi içinde ortak bir voltajı korurken N-farklı akım yollarına sahip olacaktır. Paralel dirençler, toplam direnci veya toplam devre akımını değiştirmeden birbirleriyle değiştirilebilir.

Paralel Bağlı Dirençler Soru Örneği 3

Paralel kombinasyonda birbirine bağlı aşağıdaki dirençler için güç kaynağından çekilen bireysel dal akımlarını ve toplam akımı hesaplayın.

Paralel Bağlı Dirençler Paralel Bağlı Dirençler,paralel direnç,akım bölücü,paralel direnç hesaplama,paralel direnç formülü

Besleme voltajı paralel bir devredeki tüm dirençler için ortak olduğundan, bireysel dal akımını aşağıdaki gibi hesaplamak için Ohm Yasasını kullanabiliriz.

Paralel Bağlı Dirençler Paralel Bağlı Dirençler,paralel direnç,akım bölücü,paralel direnç hesaplama,paralel direnç formülü

Ardından, paralel direnç kombinasyonuna akan toplam devre akımı, I T olacaktır:

Paralel Bağlı Dirençler Paralel Bağlı Dirençler,paralel direnç,akım bölücü,paralel direnç hesaplama,paralel direnç formülü

5 amperlik bu toplam devre akımı değeri , paralel dalın eşdeğer devre direnci R T bulunarak ve aşağıdaki gibi besleme gerilimine V S bölünerek de bulunabilir ve doğrulanabilir .

Eşdeğer devre direnci:

Paralel Bağlı Dirençler Paralel Bağlı Dirençler,paralel direnç,akım bölücü,paralel direnç hesaplama,paralel direnç formülü

O zaman devrede akan akım şöyle olacaktır:

Paralel Bağlı Dirençler Paralel Bağlı Dirençler,paralel direnç,akım bölücü,paralel direnç hesaplama,paralel direnç formülü

Özetle

İki veya daha fazla direnç, her iki terminali de diğer direncin veya dirençlerin her bir terminaline sırasıyla bağlı olacak şekilde bağlandığında, birbirine paralel olarak bağlı oldukları söylenir. Paralel bir kombinasyon içinde her bir direnç üzerindeki voltaj tamamen aynıdır, ancak içinden geçen akımlar aynı değildir, çünkü bu, direnç değerleri ve Ohm Yasası ile belirlenir. O halde paralel devreler akım bölücülerdir.

Eşdeğer ya da toplam direnç, RT , bir paralel kombinasyonu karşılıklı ilave edilerek bulunur.

Şimdiye kadar bir seri veya paralel kombinasyon halinde bağlanmış direnç ağlarını gördük. Dirençler hakkında bir sonraki içerikte hem seri hem de paralel kombinasyonda dirençleri birbirine bağlamaya ve aynı anda karışık bir direnç devresi üretmeye bakacağız.

Eşdeğer Diren&#; Nedir? Eşdeğer Diren&#; Nasıl Hesaplanır, Form&#;l&#; Nedir?


Bir devre içinde birden fazla direnç ile birlikte akım ve potansiyel fark değişik davranışlar göstermeye yardımcı olur.

Eşdeğer Direnç Nedir?

Eşdeğer direnç, aslında fiziksel olarak var olmayan ama matematiksel olarak çalışan dirence denir. Yapılan bu matematiksel hesaplama sonucunda birlikte bir devre içinde birden fazla direnç oluştuğunda, eşdeğer direnç üzerinden dengeleme yapılır. Bu durum ise, seri direnç ya da paralel direnç üzerinden değişkenlik gösterir.

Özellikle de gerilim ve akım hesaplaması için eşdeğer direnç kullanılır. Aynı zamanda etkin bir çözüm yöntemi sağlar. Bu sayede herhangi bir devre içinden ne kadar direnç ya da dirençlerin geçeceği konusunda değer bilinir.

Eşdeğer Direnç Nasıl Hesaplanır?

Eşdeğer direnç hesaplamaları iki farklı şekilde yapılır. Bunlardan birisi de seri bağlı dirençler bir diğeri ise paralel bağlı olan dirençlerdir. Seri bağlı dirençlerde elemanlar uç uca bağlanarak bir üretici bağlandığı zaman seri devre oluşur.

Eşdeğer Direnç Formülü Nedir?

Haberin Devamı

Genel seri bağlama formülü şu şekildedir;

Rt = R1 + R2 + R3 + R4 + R5

Paralel bağlama formülde şu şekilde yapılır;

Rt = R1 x R2 x R3

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir