sosyoloji ve felsefe mezunlarına rehber öğretmen olma fırsatı / Felsefe - Graduate School of Social Sciences & Humanities

Sosyoloji Ve Felsefe Mezunlarına Rehber Öğretmen Olma Fırsatı

sosyoloji ve felsefe mezunlarına rehber öğretmen olma fırsatı

Sosyoloji Bölümü

Sosyoloji Bölümü Nedir?

Sosyoloji; kısaca toplum bilimi olarak adlandırılır. Sosyoloji bir toplum için, sosyal ilişkilerin kalıpları, sosyal etkileşim ve günlük yaşam kültürü üzerine çalışmalar yapar. Sosyal düzen, kabul ve değişim ya da sosyal evrim hakkında bilgi birikimi geliştirmek için çeşitli ampirik araştırma ve eleştirel analiz yöntemlerini kullanan bir sosyal bilimdir. Sosyoloji aynı zamanda toplumun genel bilimi olarak tanımlanır. Bazı sosyologlar doğrudan sosyal politika ve refah için uygulanabilecek araştırmalar yürütürken, diğerleri öncelikle sosyal süreçlerin teorik anlayışını geliştirmeye odaklanmaktadır. Konu, bireysel ajansın mikro sosyoloji düzeyinden etkileşim ve sistemlerin makro düzeyine ve sosyal yapıya kadar uzanmaktadır.

Sosyoloji Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Sosyoloji bölümü birçok üniversitede yer alırken bazı üniversitelerde Fen-Edebiyat Fakültesi bünyesinde yer alırken, bazı üniversitelerde İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, bazılarında ise Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültelerinde yer alıyor. Lisans bölümü Sosyolojinin eğitim süresi 4 yıldır.

Sosyoloji Bölümü Dersleri Nelerdir?

Sosyoloji bölümünde;

  • Sosyoloji,
  • Temel ekonomi,
  • Siyaset bilimi,
  • Sosyolojik analiz,
  • Psikoloji,
  • İleri İngilizce,
  • Toplumsal değişme ve Sosyal Antropoloji,
  • Sosyal İstatistik,
  • Kültür ve Toplum,
  • Veri Analizi,
  • Güç ve Eşitsizlik,
  • Çağdaş Sosyal Kuramlar,
  • Sosyal İstatistik,
  • Çağdaş Sosyal Kuramlar,
  • Toplumsal Değişme ve Gelişme.

Gibi teorik dersler 4 yıllık eğitim süresince verilmektedir. Bu bölümü başarı ile tamamlayan yetkin kişilere ise “sosyolog” ünvanı verilir.

Sosyoloji Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Tüm insan davranışları sosyal olduğu için, sosyolojinin konusu samimi aileden düşman mafyaya; organize suçtan dini kültlere; ırk, cinsiyet ve sosyal sınıf bölümlerinden ortak bir kültürün ortak inançlarına; ve iş sosyolojisinden spor sosyolojisine kadar. Aslında, az sayıda alan bilginin araştırılması, teorisi ve uygulaması için bu kadar geniş bir kapsam ve ilgiye sahiptir.

Sosyoloji Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Sosyoloji bölümünden mezun olan öğrenciler için kariyer seçenekleri, henüz üniversite sıralarında yer aldıkları dönemlerde almış oldukları kararlar neticesinde şekillenebilir. Çünkü sosyolojinin alt dalları oldukça fazladır. Bunun haricinde tercihini akademik kariyerden yana kullanmayan mezunlar;

  • Gazetecilik ve medya,
  • Bankacılık ve finans,
  • Reklamcılık,
  • Sigortacılık,
  • Araştırma merkezleri,
  • Sivil toplum kuruluşları,
  • Yazarlık,

gibi alanlarda kendilerine çalışma imkanı bulabilirler.

Binlerce öğretmen adayı beklerken MEB'den özel okullara 'özel' kurs

Milli Eğitim Bakanlığı’nın öğretmenlik mesleğini “ucuzlatma” süreci, hizmet içi eğitim programına da yansıdı. Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık (PDR) mezunu binlerce öğretmen adayı atama beklerken, MEB’in özel okullardaki alan dışı öğretmenlere vereceği Rehberlik Kursu öğretmen adaylarını karşı karşıya getirdi. 30 bin uzmanın iş aradığını belirten Eğitim- İş, “Özel okul sahiplerinin bakanlıktan bu kursları istemesinin altında yatan temel düşünce ucuz işgücü sağlamaktır. Rehberlik kursları hukuki değildir, derhal kapatılmalıdır” diyerek MEB uygulamasına isyan etti. Anadolu Eğitim Sendikası da kursların hukuksuz olduğunu belirterek, PDR sertifikaları ve kurs programların iptali için bakanlığa başvurdu.

MEB’in devlet okullarına atanmayıp, özel okullarda çalışmak zorunda kalan felsefe grubu öğretmenlerine kursla Rehberlik Öğretmenliği’nin önünü açmasına tepki büyüyor.

Psikolojik Danışma ve Rehberlik Hizmetleri’ne ilişkin yönetmelikteki tartışmalı değişikliklerle rehber öğretmenlere ders, nöbet, sınav gibi görevler yükleyen MEB’in sadece özel okullar için yapmış olduğu kurs programı dikkat çekti. Bakanlık ’de özel kurumlar ile sözleşme yapmış olanlar için 9 ayrı rehberlik sertifika kursu programında yaklaşık kursiyer alınmasına karar verdi. Ancak sertifika alarak özel okullarda rehber öğretmen olarak görev yapacak felsefe ve sosyoloji mezunlarının aynı kadroda devlet okullarına atanmasına izin verilmemesi de MEB’in uygulamasındaki çifte standardı gözler önüne serdi.

Felsefe ve sosyoloji mezunlarının rehber öğretmen olarak atanmasının Talim ve Terbiye Kurulu kararlarına aykırı olduğunu belirten Eğitim İş, “Açılan rehberlik kursları ve buradan sertifika alan personelin çalıştırılması yasal değildir.

Resmi okullar ve özel öğretim okullarında rehber öğretmen olarak Eğitim Fakültesi Rehberlik Hizmetleri Psikolojik Danışma ve Rehberlik lisans programları ile Fen Edebiyat Fakülltesi Psikoloji bölümünden mezun olup pedagojik formasyon sertifikası alan mezunlar çalışabilmektedirler. Özel okulların Rehberlik hizmetlerinde bu iki program mezunu dışında bölümlerden mezun personel çalıştırması yasal olarak mümkün değildir” dedi.

Bazı bölgelerde yüzlerce çocuğa bir rehberlik öğretmeninin düşmediğini, okullarda ciddi ölçüde açık bulunduğunu belirten Anadolu Eğitim-Sen yönetimi de sertifika kursuna tepki göstererek “Doğru bir planlama ile her öğretmeni yetkin olduğu alanda istihdam etmek gerekir.

‘Büyüme rekorları kıran ekonomimiz’ bini aşkın öğretmen ihtiyacımızı karşılamaya yeter diye düşünüyoruz. Mevzuata ve bilimsel eğitime aykırı bu sertifika eğitiminin iptali ile uygun sayıda gerçek PDR uzmanının atanması yönündeki talebimiz bakanlığın ilgili makamlarına iletilmiştir” dedi.

Okul psikoloğu geliyor

Bakanlığın sendikalar ve meslek kuruluşlarının itirazlarına karşın tartışmalı Rehberlik Hizmetleri Yönetmeliği’nin altından yeni bir proje çıktı. MEB’in rehberlik hizmetlerinin yeniden düzenlenmesi üzerinde çalıştığı, bu kapsamda “isteğe bağlı” bir pozisyon olarak nöbet ve ders görevleri olmayacak bir “okul psikoloğu/okul rehberi” pozisyonu yaratılacağı öğrenildi. Edinilen bilgiye göre, bakanlık öncelikli olarak devlet okullarında çalışan rehber öğretmenlere fırsat tanıyacak ve öngörülen eğitimlerin ardından bu pozisyonun uygulanmaya başlanacak.


Felsefe Grubu Öğretmenliği Bölümü

Felsefe Grubu Öğretmenliği Bölümü Nedir?

Felsefe Grubu Öğretmenliği bölümünün amacı eğitim kurumlarında öğrencilere felsefe, psikoloji ve sosyoloji üzerine olan felsefe derslerinin en verimli ve etkili şekilde öğreterek, öğrencilerin felsefe dersi hakkında bilgili ve donanımlı olmasını sağlamaktır. Felsefe Grubu Öğretmenliği bölümü mezunlarının eğitim sektörüne ve öğrencilerine fayda ve katkı sağlaması beklenmektedir.

Felsefe Grubu Öğretmenliği bölümün tercih etmeyi düşünen öğrencilerde öğrenmeyi ve öğretmeyi seven, felsefe, sosyoloji ve psikoloji kavramlarına karşı ilgili ve öğretme isteği olan, disiplinli, öğrencilerle iletişim kurabilecek ve sorumluluk sahibi olması aranan başlıca özellikler arasındadır.

Felsefe Grubu Öğretmenliği Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Felsefe Grubu Öğretmenliği bölümünde, 4 yıllık eğitim verilmektedir. Öğrencilerin mezun olabilmeleri için AKTS haklarını doldurmaları ve üniversitelerinin mezuniyet koşullarını yerine getirmeleri gerekmektedir.

Felsefe Grubu Öğretmenliği Bölümü Dersleri Nelerdir?

Felsefe Grubu Öğretmenliği bölümü öğrencileri 8 dönemlik eğitim hayatları felsefe ve öğretmenlik mesleği hakkında bilgi sahibi olabilecekleri birçok ders ile karşı karşıya geleceklerdir.

Felsefe Grubu Öğretmenliği bölümünü tercih listesinde bulunduran aday öğrenciler için;

  • Eğitim bilimine giriş,
  • Sosyolojiye Giriş,
  • Gelişim psikolojisi,
  • Felsefeye Giriş,
  • Klasik Mantık,
  • Çocuk için Felsefe,
  • Program geliştirme ve öğretim,
  • Kurumlar Sosyolojisi,
  • Ölçme ve değerlendirme,
  • Düşünme Eğitimi,

Başta olmak üzere, birçok dersten 4 yıl boyunca sorumlu olacaklardır. Bu dersleri başarılı bir şekilde bitirdikleri takdirde “Felsefe Grubu Öğretmenliği Lisans Diplomasını’’ elde edeceklerdir. Diplomasını eline alan mezun kişilere “Felsefe Grubu Öğretmeni” unvanı verilmektedir.

Felsefe Grubu Öğretmenliği Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Felsefe Grubu Öğretmenliği bölümü mezunu olup Felsefe Grubu Öğretmenliği unvanını almış kişiler meslek hayatları içerisinde ana görevleri çalıştıkları eğitim kurumlarında öğrencilere felsefe dersini en iyi ve doğru şekilde öğretebilmektir.

Felsefe Grubu Öğretmenliği Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Felsefe Grubu Öğretmenliği mezunu kişilerin çalışmayı seçtiği başlıca yerler kamu veya özel eğitim kurumlarıdır. Üniversite eğitim hayatlarını tamamladıktan sonra kamuda iş sahibi olabilmeleri için gerekli sınavlarda başarılı olmaları gerekmektedir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir