renklerle ilgili isindirici oyun / Okul Öncesi Isındırıcı Oyunlar Örnekleri - Öğrenelim

Renklerle Ilgili Isindirici Oyun

renklerle ilgili isindirici oyun

Uçtu uçtu,Adamın gözlüklerini tak,Renkler,Zıp Zıp Zıpla,Rengi Nedir Oyunu





Renkler
Çocuklar sıra olur aralarından birisi bir renk söyler.Örn. mavi der diğer çocuklar maviyi bulmak için çevreye bakınıseafoodplus.info renkteki eşyaları bulurlar.çok eşya bulan ebe olur oyun devam eder&#;.

Adamın gözlüklerini tak
Yazı tahtasına gözleri burnu ağzı belirten bir insan başı çizilir.Gözleri bağlı olarak kim bunun gözlüklerini çizecek? seafoodplus.infon çocuklar gözleri bağlı olarak adamın gözlüklerini çizmeye çalışır&#;

Uçtu uçtu
Çocuklar masaya otururlar bir ebe seçseafoodplus.info uçan nesneleri veya hayvanların adını söyler.Örn. uçtu uçtu uçurtma kartal uçak . çocuklarda sağ ellerini uçtu deyince kaldırıseafoodplus.info arkadaşlarını şaşırtmak için uçmayanları da söyler oyun böle tekrar edilir&#;
t bitirilmeye çalışılıseafoodplus.info sonunda şeritler ölçülüseafoodplus.info uzun şerit kiminse oyunu o kazanır.

Zıp Zıp Zıpla Oyunu
Çocuklar oyun alanında, aşağıda gösterilen sözleri tekerleme gibi söylerler ve belirtilen devinimleri tekerlemeye uyarak yaparlar.
Zıp zıp zıpla ( tek ayakla zıplanır )
Hop hop hopla ( iki ayakla hoplanır )
Top top topla ( Son iki hecede yere çömelinir

Rengi Nedir Oyunu
Bu oyun çocuklara renkler öğretildikten sonra oynanır. Renkleri pekiştirme, dikkati arttırma oyunudur. Öğretmen, küme halindeki çocuklara, üstlerindeki giysilerin, duvarların, kitap kaplarının, blokları, araç-gereç ve oyuncakların . renklerini sorar, çocuklar söylerler. Bunlar içinden, özellikle nesnenin rengine dikkat çeker.
Daha sonra çocuklar bir ebe seçerler. Ebe yumulur,
Öğretmen ebeye, "Ali'nin kazağının rengi nedir ?" diye sorar. Ebe bilirse ebelikten kurtulur, alkışlanır. Bilinen çocuk ebe olur. Ebelik bilinceye kadar devam sürer.
"Rengi nedir ?" sorusunu, öğretmen yerine herhangi bir çocuk da sorabilir. Ebe değiştikçe, soran çocuk da değişebilir. Soran çocuk da ebe gibi seçimle belirlenebilir.

ALINTI

Okul Öncesi Isındırıcı Oyunlar Örnekleri

Okul öncesi ısındırıcı oyunlar öğrencilerin ders öncesi hazır olması ve zihinsel olarak hazır hale gelmesi amacıyla yapılan etkinlikler olmaktadır.  Gerçekleştirilen bu oyunlar özellikle okul öncesi dönemlerde gerçekleştirilmekte olup çocuklar tarafından da oldukça seviliyor.

Oynanacak olan oyunlar çocukların yaş grubu ve gelişim dönemlerine uygun bir şekilde tercih edilir. Tercih edilen oyunlar ısınmanın yanı sıra çocukların enerji atması gibi durumlarda yardımcı olmaktadır.

okul öncesi ısındırıcı oyunlar örneği

Okul Öncesi Isındırıcı Oyunlar Nelerdir?

Dünya çapında oynanmakta olan okul öncesi ısındırıcı ve dinlendirici oyunlar hemen hemen benzer olmaktadır. Okul öncesi dönemde yer alan çocuklar oyun seçenekleri yaş ve gelişim olarak hemen hemen aynı özelliklere sahiptir. Bundan dolayı bu şekilde oyun grupları meydana gelmiştir.

Isındırıcı Oyun Nedir?

Okul öncesi kurallar doğrultusunda hazırlanmakta olan etkinliklere okul öncesi ısındırıcı oyun etkinlikleri denir.  Isındırıcı oyunlar genel olarak öğrencilerin beden hareketlerine uygun şekilde tasarlanmaktadır. Yorucu olarak tasarlanmış hareketlere sahip kişiler kısa uygulamalar olarak karşımıza çıkar. Ortalama olarak bu oyunlar 2 ila 5 dakika arasında değişiklik göstermektedir.

Mevcut okul öncesi etkinlikler farklı yaş grupları için tasarlanır. Çocukların yaşlarının dikkate alınması gereken oyunlar ile gelişimleri de fayda görecektir. Bundan dolayı oyunlar okul öncesi eğitim için oldukça önemli bir faktör haline gelir. Birbirinden farklı olmak üzere pek çok oyun türü yer almakta olup çocukların zekâ gelişimi ve hayal dünyası gelişimi için de önemlidir.

Okul öncesi ısındırıcı oyun örnekleri

Isındırıcı ve Dinlendirici Oyunlar

Çocukların gelişimi için oldukça önemli olan okul öncesi ısıtıcı oyunlar birbirinden farklı kategorilere ayrılmaktadır. Sunulmakta olan oyunlar şu şekilde;

  • Yansıtma oyunu, yansıtma oyunu ile birlikte çocukların takım haline gelmesi hedeflenir. Çocukların hareketleri taklit etmesi ile oyunu gerçekleştirir. Öğrenciler genel olarak ikişerli gruplara ayrılmaktadır. Gruplar içerisinde yer alan bir kişi diğer kişiye istediğini söyler. İkinci arkadaşı ise bunu taklit eder.
  • Eşek kuyrukları, öğrenciler arka ceplerine küçük bir kâğıt parçası koyar. Böylece kuyruk gibi bir görünüm elde edilir, ardından ise öğrenciler daire şeklinde sıralanır. Mevcut işaret ile birlikte herkes birbirini kuyruğunu toplamaya çalışır. En çok toplayan kişi ise oyunu kazanmış olur.
  • Zıpçıktı çiçek, öğrenciler halka oluşturur. Öğretmen tarafından zıpçıktı çiçek açtı dediği zaman çocuklar kalkar ve kollarını iki yana olacak şekilde açar. Ancak zıpçıktı çiçek açmadı denir ise hareket edilmez.
  • Dans partisi, eğlenceli ısındırıcı oyunlardan birisi olarak kabul edilmektedir. Hareketli bir şarkının açılması ile birlikte öğrenciler dans eder. Böylece eğlenceli bir dans partisi meydana gelir.
  • Egzersiz çemberi, öğrenciler çember yapacak şekilde dizilir. Çocuklar arasında 1 metrelik bir mesafeye sahip olur. Orta boşluğa lider olarak kabul edilen bir öğrenci eklenir. Her lider bir egzersiz yapar ve değişir. Tüm öğrenciler sırasıyla lider olur.
  • Zıp zıp oyunu, oyun alanına gelen çocuklar zıplamaya başlar. Baş sağa sola sallanır, böylece çocukların ısınması sağlanır. Söylenen tekerleme ile uyumlu olarak zıplanması gerekir.
  • Renk oyunu, renklerin pekişmesi için okul öncesi öğrenciler için uygulanmaktadır. Öncelikle belirli nesnelerde renkler sorulur. Ardından ise bir çocuk ebe olur. Ebe gözünü kapar ve farklı nesnelerin ya da arkadaşlarının kıyafet rengini hatırlamaya çalışır.

Yukarıda verilmekte olan oyunlar okul öncesi çocukların gelişimi baz alınarak planlanmıştır.  Gerçekleşen bu oyunlar öğrencilerin ders öncesi zihinsel ve fiziksel olarak hazır hale gelmesini sağlamaktadır. Bu oyun grupları her yaş düzeyine göre farklılık gösterebilmektedir. Bahsedilen oyunlar 5,6 yaş grubu için okul öncesi ısındırıcı oyunlar seçenekleri arasında yer almaktadır.

Bir Cevap Yaz


ISINDIRICI OYUNLAR



 


Zıp Zıp Zıpla Oyunu
Çocuklar oyun alanında, aşağıda gösterilen sözleri tekerleme gibi söylerler ve belirtilen devinimleri tekerlemeye uyarak yaparlar.
Zıp zıp zıpla ( tek ayakla zıplanır )
Hop hop hopla ( iki ayakla hoplarlar. )
Top top topla ( Son iki hecede yere çömelirler.)

Çevir Salla Oyunu
Çocuklar yere otururlar. Öğretmen aşağıda gösterilen sözleri söyler, devinimleri yapar. Çocuklar da, aynı devinimleri, öğretmene öykünerek yaparlar.
Başını çevir, çevir ( başlar soldan sağa, sağdan sola çevrilir )
Başını salla, salla ( Başlar sağa-sola, öne-arkaya sallanır )
Kolunu çevir, çevir ( kollar önden arkaya, arkadan öne çevrilir )
Kolunu salla, salla ( kollar, aşağıya indirilir, avuçlar yere birbirine koşut olarak önde tutulur, soldan sağa, sağdan sola sallanır, sonra da yine iki kol birbirine koşut olarak, ön tarafta bir daire çizecek biçimde sallanır. )

Büyü Büyü, Küçül Küçül Oyunu
Çocuklar ayakta durur. Öğretmen, aşağıda sözleri söylerken, çocuklar bu sözlere göre devinimler yaparlar. Önce büyü büyü, sonra da küçül küçül oyunu oynanır.
Büyü büyü
Kollarını yukarıya kaldır
Daha çok kaldır, daha çok kaldır
Ayak parmaklarının ucuna bas
Daha çok yüksel, daha çok yüksel
Büyü büyü kocaman ol, büyü büyü kocaman ol&#;
( Çocuklar en çok yükseldiklerinde, ara vermeden küçül küçül oyununa geçilir )
Küçül küçül
Kollarını indir
Çömelerek büzül
Daha çok büzül, daha çok büzül
Küçül küçül, minicik ol&#;

Yattı Kalktı Oyunu
Her çocuğa bir ad konur. Bu ad bildikleri sebze, meyve yada çiçek adı olabilir. Çocuklar kendi adlarını da isterlerse seçebilirler. Oyunun oynanışı şöyle olur: Örneğin adı "lahana" olan çocuk önce arkadaşlarından hangisinin adını söyleyeceğini düşünür ve onun adını söyleyerek oyuna başlar. "-Lahana, yattı kalktı biber." Derken yatar kalkar. Hemen ardından adı biber olan çocuk aynı sözleri bir başka arkadaşının adını söyleyerek yineler. "-Biber, yattı kalktı domates" Oyun böylece devam eder. Şaşıran çocuk yanmış olur, oyun dışı kalır.

Yılanlı Yolda Macera
Çocuklara, gazete kağıtları dağıtılıseafoodplus.info çocuğun, gazetelerden yılanlar oluşturacağı söylenir. Çocukların , gazete kağıtlarını uzunlamasına olacak şekilde rulo yaparak yuvarlamaları istenir. Çocukların gazeteden oluşturulmuş, yılanları sınıfta yerlere gelişigüzel biçimde atmaları sağlandıktan sonra ''yılanlarla dolu bir yolda yürüyüşe çıkılacağı'' açıklanır. Çocukların yılanlara basmadan eğitimcinin verdiği yönergelere göre hareket etmeleri istenir. ÖR: Topuk, parmak ucu, tek veya çift ayakla zıplayarak, sekerek yılanların üzerinden atlayarak ilerleme vb. yönergeler verilebilir.

Kedi ve Fare Oyunu
Çocuklara kedi ve fare resimlerinin bulunduğu slayt izletilir. kedilerin ne yediği, farelerin ne yediği konuşseafoodplus.info ile fare şarkısı söylenir.Çocuklar iç içe iki çember ya da çocuk sayısı azsa tek çember olup yüzleri ortaya dönük olurlar. Bir kedi, bir fare seçilir. Kedi çemberin dışına çıkar. Fare çemberin ortasına girer. kedi çemberin dışında 'miyav, miyav', der. Fare; 'ben bir fareyim', der. Kedi; 'ben seni yakalarım', der. Fare, 'yakalayamazsın ',der. fare yakalanmamak için kaçar. Kedi çember içine girip fareyi yakalamak ister. Diğer oyuncular kedinin çember içine girmesine, fareyi yakalamasına el ele tutuşup engel olmaya çalışırlar.Sıra ile bütün çocuklar kedi ve fare rolleri alırlar.

HAREKETLİ OYUNLAR

Yağmur, Kar, Fırtına

Oyuna başlamadan önce Yağmur, Kar, Fırtına sözcüklerinin karşılığında yapılacak hareketler çocuklara öğretilir. Yönetici, yağmur dediği zaman oyuncular parmaklarını yere doğru çevirerek kollarını aşağı yukarıindirip kaldırmaya başlar. Kar denildiğinde eller göğüse vurulur. Fırtına denildiğinde bütün oyuncular &#;&#;vuuuuuuu&#;&#; seslerini çıkarır ve el çırpmaya başlarlar. Önce oyunun bir denemesi yapılır, daha sonra oyuna geçilir. Oyunda değişiklik olarak &#;&#;Benim söylediğimi yapın. &#;&#;Sizi şaşırtmak için bazen yanlışhareketler gösterebilirim&#; &#;der. Oyunda yanılanlar seyirci olarak kalır, hareketlere katılmazlar.


Üç Ayı
Oyunculardan biri çocuk ayı, diğeri anne ayı, öteki baba ayı olur. Bahçenin bir köşesine gider, sırtlarını arkadaşlarına dönerler. Diğerleri bahçenin başka bir ucundan başlayarak ayılara yaklaşırlar. İçlerinden bir sorar ;
- Evde kim var ?
- Çocuk ayı
Başka biri sorar ;
Evde kim var ?
- Anne ayı.

Ve başka biri sorar ;
- Başka kimse yok mu ?
Baba ayı var. Bunun üzerine üç ayı arkadaşlarını kovalamaya, diğerleri de kaçmaya başlar. Yakalanan öğrenci olduğu yere oturur. Son üç kişi kalana kadar oyuna devam edilir. Sonraki oyunun ayıları bunlar olurlar.

Ebe Ebe Gel Bize
Çocuklar halka olurlar ve bir kişi ortada ebe olur. Oyunun şarkısı söylenir ve el çırpılır. Ebe olan çocuk halkadaki çocukların ellerine vurmaya çalışırken çocuklar ellerini kaçırırlar. Ebe kimin eline vurursa o çocuk ebe olur. Bundan sonra oyunun şarkısı tekrar söylenir. (ebe ebe gel bize, uzaktan vur elimize, eğer vuramazsan, ebesin ebe) oyunun şarkısı bitince el çırpılır, oyun devam eder.

Renk Bulma Oyunu

Çocuklar halka olurlar. Her çocuğun arkasına renkli bir kağıt iliştirilir. Ebe olan çocuk halkanın dışında durur. Diğer çocukların yüzü ebeye dönüktür. Ebe çocukların arkasındaki renkli kağıtları görmez halkanın çevresinde dönmeye başlarken çocuklar sırtlarındaki renkleri göstermemeye çalışırlar. Sağa sola dönerler. Ebe olan çocuk kimin sırtındaki rengi görür söylerse ebelikten kurtulur, diğeri ebe olur.

Çömel Kurtul Oyunu

Bir ebe seçilir, diğer çocuklar oyun alanına serbestçe dağılırlar. Ebe çocuklardan birini yakalamaya çalışır. Yakalanmak üzere olan çocuk ebe yanına yaklaşınca çömelirse yakalanmaktan kurtulur, çömelmeden yakalanırsa ebe olur. Oyun böylece devam eder.

 

 

 

Bizler de öğrencilerimiz de birer Newton,Arşimet yada Bill Gates olabiliriz..Tüm öğretmenler branşlarıyla ilgili yaratıcı etkinlikler üseafoodplus.info ki yaratıcılığa önem verelim ve gelişseafoodplus.infor yöntemler üretelim.BÖYLECE ÖĞRENME ORTAMLARIMIZ ÇOK DAHA VERİMLİ VE EĞLENCELİ OLACAKTIR

Eş Tut Oyunu

Oyuna katılan çocuklar halka olur. Çocuklardan biri ebe seçilir ve halkanın ortasında durur. Halkadaki çocukların sayısı çift olmalıdır. Ebenin işareti ile halkadakiler sağa dönerler ve daire çevresinde koşar adım yürümeye başlarlar. Bir müddet sonra ebe eş tut komutu verir. Herkes kendisine bir eş bulurken ebede onlardan birini eş tutmaya çalışır. Açıkta kalan ebe olur oyun böylece devam eder.

Arkama Geç Oyunu
Çocuklar tek sıra olurlar. Birbirlerinin bellerinden tutarlar. En öndeki bekçi olur. Bir kişide bekçinin karşısına geçer, tilki olur. Grubun sonundaki çocuk tavuktur. Tilki tavuğu yakalamaya çalışır. Çocuklar bekçiye yardımcı olur. Birbirlerinin bellerini bırakmadan yakalanmamaya çalışırlar. Tilki tavuğu yakalarsa tavuk tilki, tilki de bekçi olur.

Uykucu Horoz Oyunu

Tüm çocuklar yumurta olup, yere otururlar. Uyur gibidirler ve gözlerini açmazlar. Öğretmen tek tek başlarına dokunur. Başına dokunulan çocuk, sessizce kalkar ve öğretmenin peşinden gelir. Son çocuk kalana kadar, öğretmen çocukların başlarına dokunarak kaldırır. Sona kalan çocuğun etrafında sessizce halka olunur. Ve birden, &#;uykucu horoz, uykucu horoz kalk artık!&#; diye bağırırlar. Uykucu horoz arkadaşlarını yakalamaya çalışır.

Meyve Sepeti

Çocuklar arasında bir ebe seçilir. Diğer çocuklar halka olurlar her çocuk bir meyve adını alır. Ayaklarının çevresinde birer yuvarlak çizilir. Ebe halkanın ortasında durur. Oyun başlayınca ebe iki meyve adı söyler. Adları söylenen çocuklar yerlerinin ebeye kaptırmadan birbirleriyle yer değiştirirler. Ebe tüm çocukların yerlerini değiştirmelerini isterse meyve sepeti diye bağırır. O zaman bütün çocuklar yer değiştirmeye çalışırlar. Bu sırada ebe yeri boşalan bir meyvenin yerini kapmaya çalışır. Yer kaparsa ebelikten kurtulur, yerini kaptıran ebe olur, böylece oyun devam eder.

Bülbül Kafeste
Çocuklar el ele tutuşarak halka olurlar. Halkanın ortasında çocuk bülbül olur. Oyuncularda bülbül kafeste diyerek onları yakalamaya çalışırlar. Bülbüller arkadaşlarının kolları arasından kaçmak isterler. Kaçan kafesten kaçmış olur. Halkada kalanlara bülbül kafeste diyerek oyuna devam edilir

Ayakta Gördüğünü Vur
Çocuklar arasından bir ebe seçilir. Ebe eline küçük bir top alır. Diğer çocuklar oyun alanına dağılırlar. Ebe ayakta gördüğü çocuğa elindeki topla vurmaya çalışır. Vurulan çocuk ebeye yardımcı olur, onunla paslaşır ve diğer çocukları vururlar. Anacak top elde iken yürünmez sadece paslaşılır.

Yastık Oyunu
Çocuklar halka olup yan yana otururlar. Birinin elinde bir yastık vardır. Müzik çalar. Çocuklar yastığı birbirlerine atmaya başlarlar. Yastığı uzun süre elinde tutan yanar ve oyundan çıkar. Müzik durunca yastık kimdeyse oyunu o kazanır.

İstop Oyunu
Sayışarak bir ebe seçilir. Ebe eline orta büyüklükte bir top alır. Oyuncular ebenin etrafında toplanır. Oyunun başlamasıyla ebe topu havaya atar. Çocuklar kaçışırlar. Ebe topu yere düşürmeden yakalamaya çalışırken istop diye bağırır. Ebe istop dediğinde tüm çocuklar oldukları yerde dururlar. Ebe topla bir çocuğa vurmak ister. Çocuğa vurursa ebelikten kurtulur. Üç atışta kimseyi vuramazsa ebeliği devam eder.

DİNLENDİRİCİ OYUNLAR

Ne Uçmaz Ne Gezmez Ne Yüzmez?
Öğretmen çocuklardan birine işaret eder ve ne uçmaz ne gezmez ne yüzmez? Der ve bunlara örnek ister. Oyuncu buna karşılık kedi uçmaz ağaç gezmez taş yüzmez derse oyunu kazanır.

Cümlemi Tamamla
Çocuklar halka şeklinde dizilir. Öğretmen birine işaret eder. Yarın hava güzel olursa&#;seafoodplus.infoen sonra cümlemi tamamla der. Oyuncu bu cümlenin sonunu yüksek sesle tamamlar. Beklemeden cümleyi tamamlarsa başka bir arkadaşına eksik bir cümle söyleme hakkı kazanır.

Öt Kuşum Öt
Bir ebe seçilir ve gözleri bağlanır ona;Arkadaşlarından birisi karşısına geçer sesinden tanımaya çalışır öt kuşum öt der arkadaşı kuş gibi öter oyun böyle devam eder.

Tatmadan Bul

Öğretmen bir yiyeceğin tadını ve özelliklerini çocuklara anlatır. Bu yiyeceği bulmalarını ister. Bulan çocuk alkışlanır.


Renkle

Çocuklar sıra olur aralarından birisi bir renk söyler. Örn. mavi der diğer çocuklar maviyi bulmak için çevreye bakınırlar. Mavi renkteki eşyaları bulurlar, çok eşya bulan ebe olur oyun devam eder.

 

Adamın Gözlüklerini Tak

Yazı tahtasına gözleri burnu ağzı belirten bir insan başıçizilir. Gözleri bağlı olarak kim bunun gözlüklerini çizecek? Denir. İsteyen çocuklar gözleri bağlı olarak adamın gözlüklerini çizmeye çalışır.

 

Uzun Şerit

Her çocuğa büyük bir kağıt parçası verilir. Hepsi elindeki kağıdın ucundan incecik yırtmaya başlar. Neticede hiç koparılmadan kağıt bitirilmeye çalışılır. Oyunun sonunda şeritler ölçülür. En uzun şerit kiminse oyunu o kazanır.

 

Nelerden Ne Yapılır?

Öğretmen çocukların kullandıkları eşyalardan birinin adınısöyler. Bir çocuğa işaret eder;

-nelerden ne yapılır? Der. Çocuk o eşyanın neden yapıldığınıdüşünür, gereken malzemeleri söyler. Gecikmeden ve eksiksiz saymışsa alkışlanır veya ödüllendirilir.


nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir