bodrum papatyasi bakimi / Bodrum Papatyası Bakımı Nasıl Yapılır? | OnikiBilgi.Com

Bodrum Papatyasi Bakimi

bodrum papatyasi bakimi

ReklamlarYeni Ümit Moda Akademisi

Bodrum papatyası; ana vatanı Güney Afrika olan ve genelde dış mekân bitkisi olan çiçekler grubunda yer alan bir bitkidir. Görselliği ile ön plana çıkan ve papatyaya benzeyen bu güzel çiçek; saksıda da yetiştirilir. Genelde beyaz ve mor renklidir. Bunun yanında pembe, lila, mavi ve krem gibi çeşitleri de mevcuttur. Çevre düzenlemesi alanında da sık sık kullanılan çiçek, diğer adıyla Afrika papatyası; daha çok sıcak iklimleri seven bir çiçek türüdür.

Yetiştirilmesi kolay olduğu için; gerek park ve bahçe düzenlemesinde gerekse de kapalı ortamlarda sıklıkla kullanılmaktadır. Bahar aylarının gelmesiyle; ortalığı renk cümbüşüne çeviren birbirinden güzel çiçeklerden biri de; Bodrum papatyası olmaktadır.

Bodrum Papatyası Bakımı

Bodrum Papatyası Bakımı

Bodrum papatyası bakımı; bazı çiçek çeşitlerine nazaran çok daha kolaydır. Eşsiz renkleri ve güzelliğinin yanı sıra bakımının kolay oluşuyla da pek çok alanda sıklıkla tercih edilmektedir. Papatyagiller ailesinden olan bu güzel çiçek; akşamları çiçeklerini kapatıp; sabahları açmasıyla da bilinir. Bol aydınlık ortam ve güneş seven bir çiçektir. Bu yüzden bakımıyla ilgilenirken; çiçeğin her zaman ışık alan bir bölgede olduğundan emin olmak gerekir. Bununla birlikte yakıcı güneş altında da tutulmamalıdır. Karanlık bir ortamda kısa süre içinde solacak bir bitkidir.

Reklamlar

Genelde kuraklık durumuna dayanıklı bir çiçek olan bu çiçek ; ağır ve sıkı olmayan topraklarda yetiştirilmelidir. Nefes alan ve hava geçirgenliği oranı yüksek toprakta çok güzel yetişir. Toprağında aynı zamanda gübre isteyen bir bitki olan Bodrum ya da diğer adıyla Afrika papatyası; toprağında mineral ve besin öğelerini fazla isteyen bir çiçektir. Bu nedenle özellikle saksı bitkilerinde daha hızlı tükenen besin öğelerinin yerine yenisini koymak için ara ara gübreleme yapmak gerekir.

Bodrum Papatyası Özellikleri Nelerdir?

Bodrum Papatyası Özellikleri Nelerdir?

Bodrum papatyasının özelliklerinin başında; her yerde sergilenmesine ve çok sevilmesine yol açan renkleriyle eşsiz güzelliği gelir. Aynı zamanda dayanıklı bir bitki türü olan bu hoş çiçek; bu haliyle çevre düzenlemesinde çok yardımcı ve bakımı kolay bir bitkidir. Evlerde de sıklıkla yetiştirilen Papatya; çok fazla su ihtiyacı olmayan bitkilerden birisi olmakla birlikte; çiçeklenme döneminde daha fazla su ihtiyacı duyar.
Kuraklığa dayanıklı bir çiçek olsa da; az az ve düzenli sulanması, Bu çiçeğin daha sağlıklı olmasını sağlayacaktır. Ama gereğinden fazla sulama yapılmaması da önemli bir noktadır; çünkü yoğun su; bitkide zamanla mantar oluşmasına ve dolayısıyla da çürümeye neden olacaktır.
Bu çiçeğin bakımı ve diğer tüm ayrıntılarına yazımızın devamında ulaşabilirsiniz. Şimdi Bodrum çiçeğinin ne zaman açtığına bakalım:

Bodrum Papatyası Ne Zaman Açar?

Bodrum Papatyası Ne Zaman Açar?

Bodrum papatyası ne zaman çiçek açar sorusu; bu güzel çiçeği yetiştirenlerin en çok merak ettiği konulardan biridir. Çünkü bu bitki diğer tüm çiçekler gibi; kendini en çok çiçeklendiği vakit gösterir. Genelde çiçek çeşitlerinin çoğunda olduğu gibi; Bu çiçek da ilkbaharla çiçek açmaya başlar ve yaz boyu çiçeklenmeye devam eder. Sonbahara dek rengârenk görüntüsünü korur.

Bodrum Papatyası Çiçeği Nasıl Canlandırılır?

Bodrum papatyanız; son zamanlarda biraz boynu bükük duruyorsa, canlandırmanın ve genel bir bakımın zamanı gelmiş olabilir. Bodrum papatyasının solgun durmasının sebeplerinden biri; her ne kadar fazla su isteyen bir bitki olmasa da sonuçta bir canlı olduğu için; suyunun az gelmiş olma ihtimalidir. Düzenli ve az sulama yöntemine devam etmek gerekir. Bunun yanı sıra; toprağının yılda en az 1 veya 2 kez değiştirilmesi de; çiçeğin canlanması için çok iyi bir yöntemdir.

Reklamlar

Bodrum Papatyası Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Bodrum papatyası çiçeği; bakım açısından rahat çiçeklerden biridir denilebilir. Bakımında dikkat edilmesi gereken başlıca noktalar şu şekildedir:

  • Her iki bahar mevsiminde toprağı havalandırılan ve gübreleme işlemi yapılan Bodrum çiçeği çok daha sağlıklı olacaktır.
  • Çok fazla su istemediği için; çiçeğe kararında su vermek önemli bir noktadır. Aynı zamanda, toprağı tamamen kupkuru olmadan sulama yapılması da bir diğer önemli kısımdır.
  • Hafif, havadar ve mineralli bir toprak seçimi yapılması gerekir.
  • Çiçeklenme zamanı olan ilkbahar ve yaz aylarında verilen su miktarı arttırılmalıdır.
  • Bodrum papatyasının solmuş çiçeklerinin temizliğinin yapılması; diğer tüm çiçeklerde olduğu gibi bitkinin daha sağlıklı ve verimli yetişmesine yardımcı olacaktır.
Bodrum Papatyası Bakımı ve Özellikleri 2023 Bodrum Papatyası

Bodrum Papatyası Çiçeği Tohumu

Bodrum papatyasının fazla tohum vermeyen bir bitki olduğunu biliyoruz. Bunu yanı sıra; çiçeğin tohumları ilkbahar aylarında toprağa serpilir ve aşırı soğuk ortamlardan korunur. Yaz ayları başlangıcında; sıcak havalarda toprağa serpilen tohumlar güneşte tutulmalıdır. Uygun şartların ve sıcaklığın da etkisiyle; tohumlar filizlenmeye başlar.

Bodrum Papatyası Çiçeği Neden Kurur?

Bodrum papatyanız kurumaya yüz tuttuysa; bunun birkaç sebebi olabilir. Öncelikle iki kuruma şeklini ayırt etmek gerekir. Bitki ilkbahar ve yaz aylarında açtığı, sonbaharda da doğal olarak yapraklarını dökerek kuruma safhasına geçtiğinden dolayı; bu doğal kuruma şekliyle çiçeğin kökten kuruma şklini ayırmak gerekir. Yalnızca çiçekleri kuruyan bitkinin kökü sağlam olacağı için; ertesi bahar yine açacaktır.

Bodrum Papatyası Çiçeği Nerede Durur?

Çevre düzenlemesi de dâhil olmak üzere; bahçe ve evlerde rahatlıkla yetiştirilebilen bu güzel çiçek; yaşam alanlarını süslerken nerede bulundurulmalıdır? Bodrum papatyası fidesi ve büyümüş halde çiçekli haliyle çok güzel bir bitkidir. Bu hoş çiçeğin en doğru şekilde bakılması ve sağlıklı bir şekilde büyümesi için bulunduğu yer de önemli olmaktadır. Dayanıklı bir bitki olan Bodrum papatyasının bol güneş alan bir yerde durması gerekir. Ama kesinlikle yakıcı güneş ışınlarına maruz kalmamalıdır. Aynı zamanda havadar bir ortamda tutulması gerekir; yine de tabii ki doğrudan rüzgar akımında durmamalıdır.

Bodrum Papatyası Nasıl Çoğaltılır?

İri görünüşlü, beyaz, kırmızı, pembe, eflatun, mor ve daha pek çok farklı renk çeşidi olan bodrum papatyası, bakımı kolay olan bir çiçektir. Bu nedenle çoğunlukla park bahçe düzenlemelerinde sıklıkla tercih edilmektedir. Bahçelerin yanı sıra balkon çiçeği olarak da evde saksıda yetiştirilebilir.

Bodrum papatyası çiçeklenme süresi genellikle bahar ayrında başlayıp yaz sonuna kadar sürer. Gölgeli ve az ışığa sahip alanlarda istediği gelişimi gösteremez. Çiçeklenme döneminde sık sık sulanmalı ve sulama yapılırken dinlendirilmiş su tercih edilmelidir. Toprak tamamen kurumadan bu işlem tekrarlanmalıdır. Susuzluğa ve yaz sıcağına dayanıklı çiçek olsa da çok su vermek köklerinin çürümesine neden olup çiçeğe zarar verebilir.

Bodrum papatyası çoğaltma işlemi için tohum alarak, bu tohumları ilkbahar aylarında toprağa serperek  ve don gibi aşırı soğuklardan koruyarak yapılır. Baharla birlikte havaların ısınmaya başladığı zamanda saksı içine serpilen tohumlar güneşe çıkarılmalı ve güneş ışığını rahatça alabileceği bir yere konulmalıdır. Güneş ışığının da etkisiyle tohumlar filizlenmeye başlayacaktır. Ama bu papatya çoğunlukla tohum vermez. Zaten tohumdan çoğaltılan papatyalar benzer özellikte olmayabilir. Bunun yanı sıra bodrum papatyasını çoğaltmanın en kolay yolu çelik yöntemidir. Çiçekli olmayan kolları kesip ve alttaki yapraklarını temizleyerek, ilkbahar ve sonbahar mevsiminde toprağa gömülerek çoğaltılabilir.

Kendiliğinden üreme yeteneğine sahip bodrum papatyası; uzayan kolları toprağa gömüldüğünde de yine kendiliğinden çıkmaya ve zamanı geldiğinde çiçek açmaya başlayacaktır. Bunun için uzayan kollarının toprakla temas etmesi yeterlidir. Sevdikleri bir ortamda oldukları sürece bu çiçekler çok az bakım isterler. Çiçeğinizin yeniden açmasını teşvik etmek için kuruyan çiçekleri muhakkak toplayın.

Bu yazımızı beğendiyseniz Menekşe Çiçeği Bakımı ve Özellikleri isimli yazımız da ilginizi çekebilir.

Yeni çıkan videolarımızdan haberdar olmak için YouTube Kanalımıza Abone olabilirsiniz.

Reklamlar

Bodrum Papatyası Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılır? Tohumu Ne Zaman Ekilir?

Bodrum papatyası muhteşem görüntüsüyle en sevilen çiçeklerdendir. Herkes tarafından sevilen Bodrum papatyası bakımı da merak edilen konulardan biridir. Bodrum papatyasının, Kasım-Mart aylarında açan büyük beyaz ve mor papatya benzeri çiçekleri vardır. Genel olarak park ve bahçelerin düzenlenmesinde sıklıkla kullanılır. Ancak saksıda da yetiştirilebilir bir çiçek türüdür. Bodrum papatyasının çiçeklenme mevsimi, diğer yer örtülerinin çiçek açmadığı ve zayıf olduğu bir zamana denk geldiğinden, kış aylarında çevre düzenlemesi yapılırken bu çiçekten büyük ölçüde faydalanılabilir. Bu yazımızda sizlere bodrum papatyasının bakımı zor mu?Bodrum papatyası nasıl bir çiçek? gibi soruların yanında tüm detayları açıklamaya çalışacağız.

İçerikte Neler Var?

Bodrum papatyası bakımı

Bodrum papatyası bakımı, çiçeklenme kalitesinin çeşitliliğine bağlıdır. Asteraceae (papatya) ailesine ait bir çiçektir. Bu papatya cinsinin biyolojik adı “Osteospermum” olarak bilinir.  Yeni yetişmeye başlayanlar uzun süre çiçek açmaya devam edebilir. Yaşlanmış olan türler ise ilkbahar ve sonbaharda çiçek açar; soğuğa dayanıklı türler sadece ilkbaharda çiçek açar.

Bodrum papatyası, Afrika papatyasından elde edilen ılıman iklimlerde etkili ve dayanıklı bir bitkidir. İyi drene edilmiş ve hafif kirli yerleri, az rüzgarlı, güneşli yerleri sever. İlkbahar ve yaz aylarında uyumlu koşullarda daha çok çiçek açar. Öyle ki bitki çiçekten görülemez. Tohumdan yetiştirmek zor bir iştir. Bodrum papatyasının çiçekleri normal papatyaları andırır. Bu çiçeklerin renkleri mavi, mor, pembe, sarı veya krem olabilir. Yaprakları mızrak şeklindedir. Bazı türler düz kenarlara sahipken; bazıları ise pürüzlüdür.

Bodrum papatyası yetiştirirken toprak türü önemli mi?

Bodrum papatyası yetiştirirken toprak türü çok önemli değildir; ancak düzenli sulamaya özen göstermelisiniz. Su geçirgenliği iyi olduğu sürece toprak türü pek bir fark oluşturmaz. Fakir, tuzlu topraklarda bile iyi yetişebilen bir çiçektir.

Bodrum papatyasının sulanması:

Çiçeklenme dönemlerinde fazla sıkmadan sık sık sulanmalıdır. Toprağı tamamen kuru bırakmamaya özen gösterilmelidir. Yaz aylarında çiçek açmazsa, sulama önemli değildir. Kuraklığa ve susuzluğa dayanıklı bir bitkidir. Bir saksıda yetiştirmek istiyorsanız, ayda bir kez beslemelisiniz.

Bodrum papatyası tohumu

Bodrum papatyası tohumu ne zaman ekilir; Bodrum papatyası tohumunu ekmek için en iyi zaman Mart ayıdır. Kapalı ve sıcak bir yerde ekim yapılmalıdır. Tohum yerine bu bitkiyi fideden yetiştirmek daha kolaydır. İlkbahar ve yaz aylarında satın aldığınız fidanları bahçenize ve balkonlarınıza dikebilirsiniz.

Bodrum papatyası çoğaltma

Çoğu bodrum papatyası türü melezdir. Tohum ekerseniz, kolayca tohum vermedikleri için benzer özelliklere sahip bodrum papatyaları elde edemezsiniz. Bunun için aynı hızda ilerlemeye devam etmeniz ve sevdiğiniz türleri çelikle çoğaltmanız gerekiyor.

Bodrum papatyasını tohumdan yetiştirmek isterseniz tohumlar serin havalarda çimlenir. Tohumları çok geç olmadan ilkbaharda ekmelisiniz. Veya tohumları kışın don olmadığı zamanlarda yani yaz sonunda ekeceksiniz. İlk olarak, tohumları ekeceğiniz kutuları (yaz sonunda ekildiyse) serin kuzey rüzgarlarının hoş karşılandığı yerlerde saklayın. Tohumlar çimlenmeye başladığında, onları güneşli bir yere taşıyın.

Bodrum papatyaları sıklıkla tohum üretmezler. Ayrıca tohumlardan üretilen papatyalar benzer özelliklere sahip olmayabilir. Bodrum papatyasını tohumla çoğaltmak istiyorsanız, tohumları ilkbaharda ekmelisiniz. Tohumlar çimlenmeye başladığında, güneş gören bir yere koymalısınız.

Yalnız şunu unutmayın ki, daha önce de söylediğimiz gibi Bodrum papatyası çiçeğini tohumla çoğaltmak çok zordur.

Bodrum papatyası fidesi

Bodrum papatyası fidesini dikerken bitkiler arasında 30 cm mesafe bırakmayı unutmayınız. Dikim için açacağınız çukur bir süre daha derinde olmalıdır. Yaklaşık 30 ila 60 cm’ye ulaşabilir. Soğuk olmayan iklimlerde en sağlıklı şekilde gelişim gösterir. Güneşi sever. Geçirgen topraklarda yetiştirilebilir. Toprağının her zaman nemli kalmasını ister. Özellikle ilk zamanlarda 2 hafta sulamak gerekir. Fidelerin sağlıklı yetişmesi açısından kış aylarında köklerini korumak için üzerini kuru yapraklarla örtmeyi unutmayın.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir