nar hangi besin grubuna girer / Kan Grubuna Göre Beslenme Listesi | Pınar Hep Yanımda

Nar Hangi Besin Grubuna Girer

nar hangi besin grubuna girer

Besin gruplarını tanıyalım

Sandviç mi yemek istiyorsunuz? Günlük tüketeceğiniz porsiyon miktarlarından ekmek grubundan sandviç ekmeği, serbest gruptan domates ve marul, et grubundan da peynir ve hindi eti kullanarak hazırlayabilirsiniz.

Beslenmenizi planlarken mutlaka bütün besin gruplarından sizin özel durumunuza göre belirlenen porsiyonları bir arada bulundurun. Eğer bir besin grubunu yeterli tüketmezseniz kendiniz ve bebeğiniz için gerekli bütün besin öğelerini sağlayamazsınız. Bu da bebeğinizin büyüme ve gelişme sürecini etkiler. Ayrıca vücut depolarınızda sağlıklı yaşamın devamlılığı için azalmalara ve vitamin ve minerallere bağlı sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu besin grupları, protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineral esas alınarak birbirine benzer özellikte olan besinlerin bir araya getirilmesinden oluşur. Aynı grupta yer alan yiyecekler kendi içinde belirtilen miktarlarda birbirleriyle değiştirilebilir.

Şimdi hep beraber 6 ana besin grubunu tanıyalım...

Süt Grubu

Bu grupta yer alan besinler özellikle protein, kalsiyum ve B2 vitamini (riboflavin) yönünden zengindir. Protein büyüme, gelişme ve doku onarımı için gerekli. Kalsiyum kemik ve diş yapısında bulunur. Eksik alındığında diş ve kemik gelişimi bozulur, kemikler kolayca kırılabilen bir hale gelir. B2 vitamini deri ve göz sağlığı için gerekli. Yetersizliğinde ağızda ve dilde yaralar, gözde kaşıntı ve ışığa hassasiyet oluşur. Ancak şu da bir gerçek birçok kişi tek başına süt içmeyi tercih etmiyor. Süt, günlük yaşamımızda çok az yer verdiğimiz bir içecek. Sadece çocukların ihtiyacının olduğu düşüncesi hakim. Oysa ki kadınların da menopoz sonrası kemik erimesini önlemede de süt, büyük önem taşıyor.

Et Grubu

Bu grupta yer alan besinler protein ve bazı B grubu vitaminleriyle demir, çinko gibi mineralleri yüksek oranda içerir. B grubu vitaminleri eksikliğinde sinir, sindirim sistemi etkilenir, deride döküntü oluşur. Demir eksikliği, kansızlık denilen ciddi sağlık problemine neden olur. Çinko büyüme, gelişme, doku yapımı ve onarımı için çok önemli

Ekmek Grubu

Vücudun temel enerji kaynağını bu grupta yer alan besinler oluşturur. Ayrıca besinlerdeki enerji kaynaklarını vücutta kullanabilir hale dönüştüren tiamin ve niasin gibi B grubu vitaminlerini içerirler. Saflaştırılmamış olanlar iyi posa (lif) kaynaklarıdır. Posa daha uzun süre tokluğun sağlanmasında, kan şeker düzeyinin normal sınırlarda tutulmasında, kabızlığın önlenmesinde, kandaki istenmeyen maddelerin temizlenmesinde önemli yarar sağlar.

Sebze Grubu

Bu grup besinler vitamin, mineral, posadan zengindir. Sarı-turuncu renkler C vitamini, yeşil yapraklı olanlar A vitamini, E vitamini ve folik asit içerirler. A vitamini görmede etkin. C vitaminiyse hastalıklara karşı direnci artırır.

Meyve Grubu

Meyveler en iyi vitamin ve mineral kaynaklarıdır. Vitaminler meyvelerin kabuk kısımlarında bulunur. Kabuğun soyulma derecesine, soyulmuş ya da suyu sıkılmış meyvelerin bekleme süresine göre vitamin değeri kaybolur. Bu yüzden meyveleri kabuklu ve taze olarak yemenizi öneririz. Kuru meyvelerin enerji oranları yüksektir.

Serbest Grup

Bu grubun tamamını yağsız-tuzsuz-çiğ olarak limitsiz tüketebilirsiniz. Bütün biber çeşitleri, dereotu, domates, kıvırcık, kuşkonmaz, bütün lahana çeşitleri, marul, maydanoz, nane, roka, salatalık, sarımsak, soya filizi, bütün soğan çeşitleri, turp, domates suyu, tere, limon, nar ekşisi, soya sosu, hardal, ketçap, üzüm, elma sirkesi ve balsamik sirke, tuzu alınmış turşu.

Yağ Grubu

Yağlar enerji kaynaklarıdır. Sağlıklı beslenmede diyet yağları çok önemli. Yağlar ile yağda eriyen A, D, E, K gibi vitaminlerin vücutta kullanılması ve insan vücudunda sentezlenemeyen Omega-3, Omega-6 yağ asitlerinin vücuda alınması sağlanır. Diyette alınan toplam yağ miktarını azaltmak için az yağlı ürünleri tercih edin.

Nar

Nar (Punica granatum), kınagiller (Lythraceae) familyasından, içinde küçük çekirdekleri ve meyve gövdesini oluşturan yüzlerce tanecik bulunan, hafif ekşi ve bazen tatlı tadı olan, ılıman iklimlerde yetişen bir meyvetürü.

Yetişme koşulları ve yetiştiği yerler[değiştir

Alternatif Besin Listeleri [Değişim Listeleri]

DEĞİŞİM LİSTELERİ

(ALTERNATİF BESİN LİSTELERİ)

Değişim listeleri demek bir besini yemediğiniz zaman yerine neler yiyebileceğinizi gösteren listeler demektir. Besinler gruplar halinde aşağıda yer almaktadırlar. Her besin grubu öncesinde besinlerin değişimleri hakkında açıklama yazısı bulunmaktadır.

EKMEK GRUBU BESİNLER (EKMEK DEĞİŞİMİ)

Ekmek grubu değişim listesi demek, ekmek yemediğinizde yerine yiyebileceğiniz besinleri size gösteren değişim listesi demektir. Yani diyetinizde yazan 1 ince dilim ekmeği yemediğinizde yerine aşağıdaki besinlerden her hangi bir tanesi yiyebilirsiniz. Ancak 1 dilim ekmek yerine yemek için seçtiğiniz besinin ancak karşısında yazan miktarı kadarını yiyebilirsiniz. Ya da tam tersi de olabilir. Aşağıdaki besinlerden her hangi bir tanesi diyet listenizde yazılı ise ve siz o besiniz yemediyseniz, 1 ince dilim ekmeğinizi fazladan tüketebilirsiniz.

ORTALAMA ÖLÇÜMİKTAR (Çiğ/g)
Ekmek1 ince dilim (25 gr )25
Hamburger Ekmeği1/3 adet25
Sandviç Ekmeği1/3 adet25
Diyet Bisküvi4 Adet
Tuzlu Bisküvi2 Adet
Etimek2 Adet
Galeta/grisini/wasa2 Adet20
Çorba 1 Kase20
Pirinç pilavı3 Yemek kaşığı20
Bulgur pilavı3 Yemek kaşığı20
Makarna3 Yemek Kaşığı20
Kuskus, Erişte3 Yemek Kaşığı20
Patates1 küçük boy90
Kestane2 Orta boy30
Patlamış Mısır1 Su bardağı20
Haşlanmış mısır1/2 Orta boy70
Leblebi 1 Çay bardağı50
Simit1/4 Adet
Kandil simidi1 adet
Ramazan pidesi1/8 adet25
Yulaf ezmesi2 Yemek Kaşığı20
Yufka1/8 adet
Tahıl gevreği3 Yemek Kaşığı20
Un,irmik,nişasta vb 3 Silme Yemek Kaşığı20


SÜT GRUBU BESİNLER (SÜT DEĞİŞİMİ)

Süt değişimi demek, diyetinizde yazılı olan 1 su bardağı süt veya 1 su bardağı yoğurt yerine yiyebileceklerinizi size gösteren listeler demektir.

ORTALAMA ÖLÇÜMİKTAR (g)
Süt1 su bardağı200
Yoğurt4 yemek kaşığı150
Ayran2 su bardağı400
Kefir1 su bardağı200

Not: sütü ve yoğurdu yağsız tercih ediniz.

 

ET GRUBU BESİNLER ( ET DEĞİŞİMİ )

Et ve et yerine geçen besinler; et, tavuk, balık, hindi, yumurta, kuru baklagiller gibi besinlerdir.

Bir günde ne kadar et hakkınız olduğu diyet listenizde belirtilmiştir. Et hakkınız diyet listenizde yumurta büyüklüğü üzerinden belirtilmektedir.

Aşağıdaki liste de 1 yumurta büyüklüğünde etin, hangi et cinsinden ya da hangi et yerine geçen besinden ne kadar yiyebileceğinizi gösterir. Et grubu tavuk, hindi ve balığı içerisinde barındıran bir gruptur.

ORTALAMA ÖLÇÜMİKTAR (g)
Kırmızı et1 yumurta büyüklüğünde30
Dana Kıyma1 yemek kaşığı30
İzmir köfte2 adet30
Tekirdağ köfte3 adet30
Hamburger köfte1 adet30
Kuşbaşı et3-4 parça30
Biftek, pirzola1 ince dilim30
Balık2 yumurta büyüklüğünde50
Tavuk1 yumurta büyüklüğünde30
Hindi1 yumurta büyüklüğünde30
Yumurta1 Adet50
Yumurta Beyazı2 Adet
Diyet ton balık1/4 kutu40
Beyaz peynir2 parmak kalınlığında30
Kaşar peyniri1 parmak kalınlığında15
Lor peyniri4 yemek kaşığı70
Çökelek1 yemek kaşığı20
Rokfor peyniri1 parmak kalınlığında15
Kaşar peyniri1 parmak kalınlığında15
Dil peyniri1 parmak kalınlığında15
Tulum peyniri1 parmak kalınlığında15
Cheddar peyniri1 parmak kalınlığında15
Salam1 ince dilim20
Sucuk5 ince dilim15
Sosis (kokteyl)1 adet20
Sosis(normal))1/2 adet20
Pastırma2-3 dilim30
Jambon1 ince dilim20
Midye, karides, kalamar5 küçük boy30

Not: besinleri fırında, haşlama, ızgara, buğulama tekniğiyle pişiriniz.

KURUBAKLAGİL DEĞİŞİMLERİ

ORTALAMA ÖLÇÜMİKTAR (g)
Nohut (pişmiş)4 yemek kaşığı20
Kuru Fasulye (pişmiş)4 yemek kaşığı20
Mercimek (pişmiş)4 yemek kaşığı20
Börülce (pişmiş)4 yemek kaşığı20
Barbunya (pişmiş)4 yemek kaşığı20

*Kuru Baklagilleri haftada 2-3 kez tüketiniz. Bu ölçüdeki kurubaklagil çeşitleri 1 ince dilim ekmek yerine de geçer.

MEYVE GRUBU BESİNLER (MEYVE DEĞİŞİMİ )

Meyveleriniz diyet listenizde porsiyon olarak belirtilmiştir. 1 porsiyon meyvenizin hangi meyveden ne kadar ettiğini anlamak için aşağıdaki meyve grubuna bakmanız gerekmektedir. Aşağıdaki her türlü meyveyi yiyebilirsiniz. Gördüğünüz gibi, yazılan her meyvenin karşısında belli bir miktar belirtilmiş durumdadır. Bu değerler size her meyvenin 1 porsiyonunun ne kadar ettiğini gösterir. Yani her meyvenin 1 porsiyonu, her meyvenin karşısında yazmaktadır. 1 porsiyon meyve dendiğinde yapacağınız iş, istediğiniz meyveyi listeden bulmak ve karşısındaki miktarı kadarını tüketmektir.

ORTALAMA ÖLÇÜMİKTAR (g)
Ahududu1 çay bardağı100
Ananas1 dilim110
Armut1 küçük boy100
Ayva1/3 orta boy100
Böğürtlen1 çay bardağı115
Trabzon hurması½ adet80
Çağla-badem10 adet100
Çilek10-12 adet (orta boy)180
Dut10 büyük boy75
Elma1 küçük boy100
GreyfurtYarım orta boy150
İncir 1 küçük boy75
Karpuz1 ay dilimi250
Kavun1 ay dilimi200
Kayısı4 orta boy120
Kırmızı erik5 orta boy85
Kiraz15 adet85
Kivi1 orta boy150
Mandalina1 büyük boy/2 küçük boy150
Muz (ithal)Yarım orta boy75
Muz (yerli)1 adet75
Mürdüm eriği2-3 orta boy80
NarYarım küçük boy100
Nektarin (büyük)1 adet150
Nektarin (küçük)2 adet75
Portakal1 orta boy130
Şeftali1 orta boy150
Üzüm1 küçük salkım90 (15-20 adet)
Vişne15-20 adet100
Yeni dünya6 adet80
Yeşil erik10 adet100


KURU MEYVELER

ORTALAMA ÖLÇÜMİKTAR (g)
Kuru incir1 küçük boy20
Kuru üzüm1 yemek kaşığı20
Kuru dut1 yemek kaşığı20
Kuru erik4 orta boy20
Kuru kayısı4 orta boy20
Kayısı pestili1 ince dilim20
Hurma2-3 adet20


MEYVE SULARI

ORTALAMA ÖLÇÜMİKTAR (g)
Elma-portakal-greyfurt-

nar-üzüm suyu

1 çay bardağı100

 

   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Zeytin hangi grupta yer alır?

7) Yağ Grubu: Her türlü hayvansal ve bitkisel yağlar, zeytin ve kuruyemişler(yağlı tohumlar) bu gruba dahil edilmişlerdir.

Kaynak kaldırma talebi   

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.