kedilerin dili dışarda nefes alması / Kedi yoğun bir şekilde nefes alıyor: neden ve ne yapmalı?

Kedilerin Dili Dışarda Nefes Alması

kedilerin dili dışarda nefes alması

Kedilerde Hızlı Nefes Alıp Verme Nedenleri Nelerdir?

Sağlık sorunlarını belli etmek doğada saldırılara açık hale gelmek ve av olma potansiyelini artırmak anlamına gelebildiğinden, kediler hastalandıklarında veya sağlık sorunları yaşadıkları zaman genellikle bu durumu hayatta kalma iç güdüsüyle normalleştirme eğiliminde olurlar. Halsizlik, saklanma, miyavlama tonundaki farklılık ve davranış değişiklikleri ile maskelemeye çalıştıkları hastalık semptomlarının yakından gözlemlenmesi önemlidir. Kedilerde dikkate alınması gereken belirtilerden biri de hızlı nefes alıp vermedir. Bu yazımızda "kedim çok hızlı nefes alıyor" ve "kedim ağzı açık hızlı nefes alıyor" gibi şikayetleri olanların en çok merak ettikleri soruların yanıtlarını bulabilirsiniz.

yerde yatan gözleri açık genç tekir kedi

"Kedim Hızlı Nefes Alıyor" Gözlemi Dikkate Alınmalı

"Kedi hızlı nefes alıp veriyor" şikayeti dikkate alınması gereken ciddi bir semptomdur. Kedinin solunum hızını değiştiren neden solunum sistemindeki işlev bozukluğu olabilir. Kedilerde solunum sistemi sorunları vücutlarındaki oksijenin azalmasına yol açabilir ve vücuttaki oksijen miktarındaki azalma yaşamı tehdit edebilecek seviyeye düşebilir. Bu nedenle "kedim çok hızlı nefes alıyor ne yapmalıyım?" sorusu gündeme geldiğinde kedilerin veteriner hekimlere götürülmesi gerektiği bilinmelidir. Her ne kadar "kedim çok hızlı nefes alıyor" söyleminin ardında stres ve alerji gibi daha kolay yönetilebilen durumlar olabilse de ciddi sağlık sorunlarının bulunabileceği gerçeğinin de göz ardı edilmemesi gerekir.

Kedilerde Normal Solunum Hızı Nedir?

Kediler uyurlarken ya da dinlenme esnasında dakikada defa nefes alıp verirler. Nefes alırken göğüslerinde belli belirsiz bir hareket olur. Kedinin nefes alıp vermesi sırasında göğüs bölgesi belirgin ölçüde hareket ediyorsa solunum sıkıntısı yaşadığı ihtimalinin sorgulanması gerekir. Kedilerde solunum sorunları hızlı nefes alıp verme haricinde solunum sırasında hırıltı ya da çok yavaş nefes alıp verme ile de kendini gösterebilir.

Kedilerde Hızlı Solunum Semptomları

Normal şartlar halinde dinlenme halindeki kedilerin bir dakikada kez nefes alıp vermeleri normaldir. Bazı durumlarda kedilerin nefes alıp verme hızı kademeli olarak bazı durumlarda ise aniden artabilir. Bu gibi bir semptom gözlemlendiği takdirde acil tıbbi müdahale gereksinimi ortaya çıkabilir.

Kedilerde solunum hızının artmasına bağlı olarak şu belirtilere rastlanabilir;

  • Solunum sırasında kedilerin göğüs bölgesi hızla yükselip iniyorsa,
  • Kediler ağızları açık şekilde nefes alıyorlarsa,
  • Öksürüyorlarsa,
  • Nefes alırken hırıltılı bir ses çıkarıyorlarsa,
  • Nefes almakta zorluk çekiyorlarsa,
  • Diş etlerinde mavimsi bir renk gözlemleniyorsa,
  • Hareket etmekten kaçınıyorlarsa kedilerde hızlı bir şekilde müdahale edilmesi gereken solunum sorunları olabileceği ihtimalinin değerlendirilmesi gerekir.

beyaz zeminde yatan yeşil gözlü kedi

Neden Kedim Hızlı Nefes Alıyor?

Kedilerde hızlı nefes alıp verme birçok farklı sağlık sorununun göstergesi olabilen bir belirti olarak düşünülebilir. Kansızlık, alerji, astım, duygusal stres, kalp hastalıkları, ateş, ağrı, göğüs boşluğunda sıvı birikmesi ile karakterize plevral efüzyon, akciğer ödemi, soluk borusuna ya da hava yollarına kaçan yabancı cisimler, solunum yolu enfeksiyonları, travmalar ve boğazda ya da göğüste tümör varlığı kedilerde solunum hızının artmasına neden olabilir.

Bu sorunlardan bazıları doğru tedavi yöntemleri ile zaman içerisinde kontrol altına alınabilir. Örneğin kedilerde astım hava yollarındaki iltihabın kontrol altına alınması için reçete edilen ilaç kullanımı ile başarılı bir şekilde yönetilebilir. Kedilerde Astım Nedir? Belirtileri ve Tedavi Süreçleri içeriğimize buradan ulaşabilirsiniz. Aynı şekilde kedilerde anemi teşhis edilirse kedilerde kansızlığa yol açan temel sorunun tedavisi de zamana yayılabilir. Bu konuda sizler için hazırladığımız Kedilerde Kansızlık (Anemi) Hakkında Bilinmesi Gerekenler içeriğimizde detaylı bilgi bulabilirsiniz. Hızlı nefes alıp verme ile sonuçlanan nedenin tedavisi her zaman sürece yayılamaz, solunum yollarına yabancı cisim kaçması ve travma sonucu solunumdaki değişmeler gibi durumlarda acil tıbbi destek alınması şarttır.

veteriner hekim muayenesinde tekir kedi

Teşhis ve Tedavi Süreci

"Kedim çok hızlı nefes alıyor ne yapmalıyım?" sorusu gündeme geldiğinde veteriner hekimlere ulaşılması için mümkün olduğunca hızlı hareket edilmelidir. Ziyaret gerçekleştiğinde veteriner hekimler kedilerin solunum yollarını değerlendirirler, kalp atışlarında anomali olup olmadığını kontrol ederler, diş etlerine bakarlar ve genel muayene yaparlar. Kedinin hastalık öyküsü ile ilgili sorular sorarak teşhislerini netleştirmek için gereken tetkikleri belirlerler. Bu doğrultusunda ultrason çekilmesi ya da kan testi yapılması altta yatan nedenin belirlenmesi adına gerekliliğe dönüşebilir.

Kedilerde hızlı nefes alıp vermenin tedavisi bu şikayete neden olan temel soruna göre değişiklik gösterebilir. Kediler nefes alıp vermekte zorlanıyorsa öncelikle oksijen desteği ile buluşturulmaları ve gerekli ilaçların vücutlarına verilmesi gereklilik halini alabilir.

Kedilerde hızlı nefes alıp vermenin nedeni plevral efüzyon olarak belirlenirse torasentez ile göğüs boşluğundan sıvı alınması gerekir. Neden kalp sorunları ise kedilerin durumu stabilize edildiğinde kalp fonksiyonları değerlendirilir. Enfeksiyonlar ya da solunum yolu hastalıkları teşhis edilirse anti eflamatuarlar veya antibiyotikler reçete edilebilir. Veteriner hekimlerce reçete edilmediği takdirde kedilerde antibiyotik tedavisine başlanmaması önemlidir. Konu hakkındaki detaylar için Kedilerde Antibiyotik Kullanırken Nelere Dikkat Etmeliyiz? adlı içeriğimizi okuyabilirsiniz.

Tüm bu olumsuz senaryolar haricinde kediler strese girdiklerinde de hızlı nefes alıp vermeye başlayabilirler. Taşınma, yolculuk, veteriner hekim ziyaretleri, evde uzun süre yalnız kalma, ilgisizlik gibi durumlar kedilerin strese girmesine neden olabilir. Bu gibi bir durumda kedilerle daha çok zaman geçirmek, gerekirse veteriner hekim önerileri ile sakinleştirici etkisi olan takviyeler kullanmak gerekebilir. Kedi vitamin ve ek besinlerini buradan inceleyebilirsiniz.

Sonuç olarak her zamankinden farklı olarak kedinizin hızlı hızlı nefes aldığını gözlemliyorsanız güvenli tarafta kalmanız en iyisi olacaktır. Evet, belki acil bir durum olmayabilir ama eğer kedinizin solunum hızını artıran ciddi bir sağlık sorunu yaşanıyorsa tedbirli olunması en doğrusu olacaktır. Belirtileri ilk fark ettiğiniz andan itibaren kedinizi gözlemlemelisiniz, arada ortaya çıkan semptomları kaydetmeli ve olası bir veteriner hekimi ziyareti sırasında sorulabilecek sorulara en kapsamlı yanıtları verebilmelisiniz. Böylece teşhis sürecini kolaylaştırabilir, dostunuzun sağlığına kavuşmasını kolaylaştırabilirsiniz.


Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen fotoğrafı
Veteriner Hekim Tuğba DağdelenTüm Yazıları

Veteriner hekim kimliğiyle evcil hayvan sağlığı hakkında farkındalığı artırmak için seafoodplus.info blog sayfasına yazıları ile değer katan Tuğba Şenol Dağdelen, evcil hayvanlarda hastalıkların önlenmesi, teşhis ve tedavisi, hayvan davranışları ve ferahı, evcil hayvanlarda beslenme ve diyeti özelinde çalışmalarını sürdürmektedir.

Çalışma Saatlerimiz

Anasayfa › Makaleler › Kediler › Kedilerde solunum yolları hastalıkları

Kedilerde solunum yolları hastalıkları

Solunum sistemi, nefes alma sürecine dahil organları kapsar. Bunlar da, hem sizin görebildikleriniz, yani ağzı ve burnu, ile kedinin bedeni içindeki organlardır. Solunum sorunu olabileceğini düşündürecek belirtiler şunlardır:

• Burun akıntısı
• Aksırma
• Öksürme
• Sesli ya da zorlu nefes alma
• Ses değişimi ya da kaybı
• Göğsün içinde anormal sesler

Bronşit

Kedinin sürekli olarak kuru, sert bir öksürüğü vardır, bazen bu öksürük krizlerinden sonra kedi kusabilir ya da köpüklü görünümlü bir salya akar. Beden ısısı normalin üzerinde olmayabilir, ama genelde görünümü zayıftır. İyi bir bakım ve doğru ilaçlarla yeniden sağlığına kavuşabilir.

Soluk borusunda yabancı cisim

Ani, yoğun bir öksürme, bazen soluk borusuna kaçan yabancı bir maddeden kaynaklanabilir. Kediler genelde, soluk borusundaki yabancı maddeyi öksürerek yukarıya itmeye çalışırlar, ama bunda başarılı olamazlarsa, bu maddenin çıkartılması için onu hemen veteriner hekime götürmeniz gerekir.

Larenjit

Fazla konuşan bir kişi gibi, çok miyavlayan ya da çok öksüren bir kedinin de sesi kısılabilir. Bir süre için sesini dinlendirmek ve öksürüğünü tedavi etmek, genelde bu durumu kısa sürede iyileştirir. Ancak kronik bir larenjit vakasının arkasında daha farklı ve daha ağır bir sorun yatıyor olabilir. Kedide polip olabilir.

Soluk borusu lokapsı

Bu kedilerde çok görülen, doğuştan veya sonradan gelişen bir bozukluktur. Bu tip kediler zaman zaman güçlükle ve sesli bir şekilde solurlar ve öksürmeye yatkındırlar. Durum, genelde yaşamı tehdit edici değildir, ama kusurun düzeltilmesi için ameliyat önerilir. Şişmanlık bu durumu daha da zorlaştırdığından, kedinizin kilosunu koruyarak ona yardım edebilirsiniz.

Damamk yarığı

Doğuştan gelen bir başka kusur olan bu hastalıkta, ağız ve burun boşluğu arasında bir delik olur. Çoğu zaman böyle bir kusuru olan yavru kedi annesinden süt içemez. Hastalığın ilk belirtilerinden biri burun akıntısıdır. Eğer deformasyon aşırı değilse, ameliyat ile düzeltilebilir.

Rinit

Burun enfeksiyonları, yeşil, kötü kokulu bir burun akıntısına neden olabilirler. Burundaki dokuların enfeksiyonu bakteriyel veya mantar kökenli olabilir. Tedavi, nedenine bağlıdır. Enfeksiyonun tedavi edilmesi için genelde antibiyotik kullanılır.

Daralmış burun delikleri

Kısa burunlu persian ve himalaya kedilerinde görülen bir durumdur. Bu kediler nefes aldıklarında, burun delikleri kapanır ve hava akışı kesilir. Köpüklü görünümde bir burun akıntısı tipiktir. Bu durumdaki kediler heyecanlandıklarında ağızlarından nefes alırlar. Kedinin rahatlayabilmesi için Burun deliklerinin genişletilmesi gerekebilir.

Burunda yabancı cisim

Çevrelerini araştırırken kedilerin burnuna yabancı cisimler kolayca kaçar ya da sivri bir nesne batabilir. Özellikle yaz mevsiminde pisipisi otları buruna girebilmektedir. Duyduğu rahatsızlık ile şiddetle aksırıp eli ile burnuna vurur. Zaman zaman kanlı olan bir burun akıntısı fark edersiniz. Cisim, burun kanalı içinde daha yukarılara hareket etmeden, bir an önce çıkartılması gerekir. Asla cismi, bu hassas bölgeden kendi başınıza çıkartmaya çalışmayın bırakın, veteriner hekim çıkartsın ve olası enfeksiyonların önüne geçmek için bir antibiyotik yazsın.

Pnömoni (zatürre)

Kedi öksürür, ateşi vardır, nabzı hızlıdır, göğsünden hırıltılı ya da fokurtulu ses gelebilir. Akciğerlerin iltihaplanması olan pnömoni, bir virüs, bakteri, alerji ya da parazitten kaynaklanabilir. Daha kolay nefes alabilmesi için. Pnömoni’li bir kedi genelde başını ileriye uzatıp, dirseklerini dışarıya çevirerek oturur. Ciddi bir hastalık olmasına rağmen, pnömoniye neden olan etkene yönelik bir tedaviye alındıklarında çoğu kedi kısa sürede iyileşir.

Solunum yolları tümörleri

Solunum yollarındaki tümörler de sesli solunum, zorlukla soluma ya da öksürüğe yol açabilirler. Bu da veteriner hekiminizin araştırıp tedavi etmesi gereken bir konudur.

Alerji

Aksırma ve öksürme, genelde kedinizin bir alerjiye olan tepkisidir. Toz, böcek sokmaları, yiyecek maddeleri ya da solunum yolu ile aldığı bir madde, sorunun kökeni olabilir. Alerjik bir krizin diğer belirtileri, gözlerin sulanması, kaşıntı, bazen kusma ve ishaldir. Kedinizin alerjisi ile baş etmenin yolu, nedenini tanımaya bağlıdır.

Katkılarından dolayı Prof. Dr. Kürşat ÖZER’e teşekkür ederiz.

Kedi yoğun bir şekilde nefes alıyor: neden ve ne yapmalı?

Makalenin içeriği

Evimize bir evcil hayvan aldığımızda, bunun büyük bir sorumluluk olduğunu anlamalıyız. Sahipleri, yaşamı için en uygun koşulları yaratmak için evcil hayvanın iyi beslendiğinden emin olmalıdır. Ve elbette, her sahibin evcil hayvanın sağlığını izlemeli. Kedilerin sahipleri birçok sorun ve durumla karşı karşıyadır ve bazen ne anlama geldiğini ve bunlara nasıl tepki vereceğini bilmemektedir. Bu durumlardan birini düşünün.

 Kedi ağır nefes

Bazen kedi sahipleri evcil hayvanlarının ağır nefes aldığını fark ederler. Aynı zamanda ağzı açık. Böyle bir semptom sıklıkla görülürse ve zaman geçmediyse, bunun nedenini belirlemek gerekir. Büyük olasılıkla, bu, hayvan vücudundaki herhangi bir değişiklikten kaynaklanmaktadır.

nedenleri

Normalde bir kedi, dakikada yaklaşık kez nefes alır ve nefes verir. Ancak bazen sahipleri, nefes alma sürecinin normların ötesine geçtiğini fark ederler.Örneğin, bir kedi bir göğüs ile değil, bir mide ile nefes alır. Bu işaret göğsün işlevlerinde ihlal olduğunu gösterir. Eğer hayvanın nefesi iyi ise, göğüs boşluğunda, organlara ihtiyaç duydukları boş alanı veren bir vakum görünmelidir. Bir kedinin iç organlarının çalışması bozulursa, sadece yaşam için gerekli olan hava değil, aynı zamanda bu boşluğa belirli miktarda kan da girebilir.

Bir kedi nefes alırken niye hırpalayabilir? Bu yoğun fiziksel efor nedeniyle olabilir. Böyle bir fenomen iklime uygun değilse veya stres altındaysa oluşabilir. Ayrıca vücuttaki çeşitli patolojik süreçlerden de kaynaklanabilir.

Kedinin ağır nefes alması, bir çeşit hastalığın gelişebileceğini gösterir. Uzmanlar, kedilerde solunumla ilgili değişikliklerin nedenlerinin hem fizyolojik hem de patolojik olabileceğini söylüyor. Sonuçta, solunum organlarının ana işlevi vücudun ihtiyacı olan miktarda oksijen almasıdır. Bu süreç bozulursa, organ sistemi kötü çalışır. Sonuç olarak, vücut en azından bir şekilde oksijen almak için solunum tipini değiştirir.

Fenomen özellikleri

Sık sık bir kedi yıkadığını görürüz. Bunu yaparken dilini çıkarır. Bu durum oldukça normal. Ancak bazen evcil hayvan sadece yıkama sırasında değil, başka durumlarda da açık bir ağızla nefes almaya başlar. Bu sahipleri uyarmalıdır.

Bu fenomen her zaman sahipler için endişe yaratıyor mu? Hayır. Bu gibi durumlarda kedinin sağlığı hakkında endişelenmenize gerek yoktur.

  1. Bir hayvan, yıkandıktan sonra dilini gizlemeyi unutabilir. Bu tüm kediler için tipiktir.
  2. Bir kedi uyurken, kasları rahatlar ve ağzı biraz açık olabilir.
  3. Bir kedi dışarıda veya dışarıda sıcak olduğunda dilini yapıştırabilir. Bu da büyük bir anlaşma değil.

Kedilerin, insanlar gibi, sıcak çarpmasından muzdarip olabileceğini hatırlamak önemlidir. Evcil hayvan çok sıcak olduğu koşullarda ise, daha serin bir yere taşımak daha iyidir. Suya erişebildiğinden emin ol.

Eğer kedi yukarıdaki durumlarda ağzını açarsa, bu endişe yaratmamalıdır. Ancak, bu fenomen sık sık ortaya çıkarsa ve bunun nedenini görmezseniz, harekete geçmeniz gerekir. Sonuçta, normal gaz değişiminin gerçekleşmesi için ve yeterli miktarda oksijen verildiğinde, kedinin sık ve derin nefes alması seafoodplus.info kedi bunu normal şekilde yapamazsa, ağzını açması gerekir. Bunun için çeşitli nedenler olabilir, ancak hepsi bir çözüm gerektirir.

Böyle bir olay ciddi hastalığın bir sonucu olarak ortaya çıkabilir. Bunlar arasında uzmanlar, kalp yetmezliğini, gıda zehirlenmesini ve hatta beyindeki çeşitli bozuklukları ayırt ederler. Zehirlenme belirtileri başka semptomlar olacaktır. Bu gag refleksi, ishal, vb. Beyninde bir ihlal varsa - bu daha ciddi. Sonuçta, bir hayvanın vücudunun hareketlerini kontrol etmesi zorlaşır.

Eğer bir kedinin dilinin takıldığı ve ağzı açık olan pantolonu sizi ciddiye aldırırsa ve bunun görünür bir sebep olmadan ortaya çıktığını görürseniz, hayvanı veterinere gösteriniz. Bu durumda, sadece sorunu tanımlayabilir. Bu belirtiyi ortadan kaldırmak, ancak neden doğru bir şekilde tanımlanmışsa mümkün olacaktır. Sonuçta, çok olabilir ve rastgele hareket edemezsiniz.

Kötüleşme: belirtiler

Bir hayvanda solunum problemleri eşlik eden semptomlarla karakterizedir.

 Kedi ağır nefes

  1. Hayvan endişelenmenize sebep olan garip pozlar alır.
  2. Pet biraz sıvı kullanmaya başladı ve zayıf yiyor.
  3. Ondan daha önce duymadığınız çeşitli garip sesler üretebilir.
  4. Hayvanın dudakları mavi oldu.
  5. Ağız açıkken nefes, sık, ağırdır.

Bu kastrasyon, herhangi bir kalp hastalığı, metabolik bozukluklara bağlı olabilir. Göğüs boşluğunda bakteri, zararlı maddeler ve hatta nesneler olabilir. Örneğin bir kedinin bir bitkinin veya yiyeceğin solunması.

tanılama

Bir tanı koymadan önce, bir veteriner bir evcil hayvanı muayene etmeli ve hastalığın geçmişine aşina olmalıdır. Alt solunum yolunun durumunu değerlendirmek için, bir röntgen genellikle reçete edilir.

Üst yolları denetlemek için veterinerler bu amaç için özel olarak tasarlanmış cihazları kullanırlar. Şüphelenirse, trakea yıkanır ve daha sonra içerik analiz edilir.

Plevral bölgede çok miktarda birikmiş sıvı bulunursa hemen bir iğne ile pompalanmalıdır. Bu sıvı, doğasını belirlemek için analiz için gönderilir. Böyle bir sıvı çok miktarda biriktiğinde, büyük olasılıkla kalp hastalığından kaynaklanır.

Kedilerde hastalıklar uygun iklim koşullarından dolayı başlayabilir. Ev çok nemli ve taslaklar varsa hastalanabilirler. Çoğu zaman hastalık stresin sonucudur.

Birçok problemden kaçınmak için, zamanında aşılama yapılması gerekmektedir. Hayvan iyi beslenmeli, temiz ve normal koşullarda tutulmalıdır.

İlk yardım

Durum kritik hale gelirse bir kediye ilk yardım nasıl verilir?

 Kedi aşırı derecede nefes alırsa ilk yardım

  1. İlk önce hayvanın vücudunu düzeltin, böylece boyun düzdür. Hayvan tükürüğünün ağzını temizleyin, kapatın.
  2. Bundan sonra, derin bir nefes alın ve hayvanın burnuna doğru nefes verin, elinizi bir tüp şeklindeki ağzına katlayın. Pet'in namlu bir parça bezle kaplanabilir.
  3. Evcil hayvanınızın kalp yetmezliği varsa, yine de kaydedebilirsiniz. Suni teneffüs sonuç vermediyse, dakika içinde bir kalp masajı yapılmalıdır. Bundan sonra kalp atışı geri yüklenir.
  4. Hayvanın göğsünü elinizle sarın, böylece her iki tarafa dayayın. Aynı zamanda, bir yandan başparmağımla, diğerinde, diğer her şeyde sıkılmalıdıseafoodplus.infoın göğüs bölgesi 5 kez sıkılmalıdır, daha sonra kedinin burnuna hava üflememiz gerekir. Bu hareketler, kalp hızı ve solunum normale dönene kadar tekrarlanır.

Zamanla cevap verir ve her şeyi doğru yaparsan, evcil hayvanını kurtaracaksın.

Video: Bir kedi içinde akciğerlerin şişmesi - ana belirtiler ve nedenleri

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir