türkiyede yasaklanmış köpek ırkları / Türkiye'de beslenmesi yasak olan köpek ırkları

Türkiyede Yasaklanmış Köpek Irkları

türkiyede yasaklanmış köpek ırkları

Yeni yasayla Türkiye'de yasaklanan köpek cinsleri

Saldırgan yapıda olmaları dolayısıyla bazı köpek cinslerinin Türkiye'ye getirilmesi ve üretilmesi uzun zamandır yasak. Sezgi ve zarar görme korkusunun nedeniyle öfkelenen köpekler, kas ve çene yapısı güçlü köpekler insanlara ölümcül zarar verebiliyor. Bu nedenle Çevre ve Orman Bakanlığı Bakanlığı'nın sayılı Hayvanları Koruma Kanunu bazı köpek ırkları için yasaklar getirdi.

Özellikle son dönemde ağızlığı olmadan sokakta gezdirilen Pitbull cinsi köpeklerin saldırdığı insanların ağır yaralı olarak hastanelerde tedavi altına alınması, toplumda paniğe neden oluyor.

HAYVANLARI KORUMA KANUNU'NA GÖRE YASAKLI KÖPEK IRKLARI

sayılı Hayvanları Koruma Kanunu, Ağustos 'deki yeni düzenlemeyle TBMM'de kabul edildi. Buna göre, 'Yasaklı Irklar ve Melezleri' başlığı, 'Tehlikeli Irklar ve Melezleri' şeklinde değiştirilerek kanunlaştırıldı. 14 Ocak tarihinden itibaren geçerli olacak yeni düzenlemenin; Pitbull Terrier, Japanese Tosa, Dogo Argentino, Fila Brasileiro, American Staffordshire Terrier, American Bully ırklarına mensup köpeklerin ve melezlerinin sahiplerine şu sorumlulukları getirdi:

* Yasayla belirlenen bu ırkların sahiplerinin köpeklerini kısırlaştırması zorunluluk haline getirildi.

* Aşılarının tam ve eksiksiz olması, karneyle ibraz edilmesi, ayrıca köpeklerin mikroçip uygulaması ile kimliklendirilmesi şart koşuldu.

* Tehlikeli ırklara mensup köpeklerin üretilmesi ve satışı eski yasada olduğu gibi yasaklandı.

* Bu ırkların şehir yaşantısında çocuk parklarına girmesi ve dolaştırılması yasaklandı.

* Bu ırka ait köpeklerin sahipleri tarafından gezdirilirken kayış tasma ve ağızlık kullanımı zorunlu hale getirildi.

* Köpeklerini kısırlaştırıp mikroçip uygulaması yaptırmış olan kişilerin Tarım Bakanlığı’nca işaret edilecek ilgili birimlere bildirimde bulunması ve kayıt altına alınması zorunlu hale getirildi.

* Eski yasa gereğince el konulup barınaklara gönderilmiş olan köpeklerin sahiplerinin 6 ay içerisinde öngörülen işlemleri yaparak köpeklerini geri alması mümkün kılındı.

* Aynı şekilde barınaklardan bu ırkların mensuplarını sahiplenmek isteyenlerin kanunun öngördüğü işlemleri tamamlanmasıyla evlat edinmesine izin verildi.

* Yapılması zorunlu işlemleri yerine getirmeyen köpek sahiplerinin köpeklerine el konularak ağır para cezasına çarptırılması öngörüldü.

TÜRKİYE'DE YASAKLANAN KÖPEK CİNSLERİ

Kanunun maddesinin l bendinde; "Pitbull Terrier, Japanese Tosa, Dogo Argentino, Fila Brasileiro, American Staffordshire Terrier, American Bully gibi tehlike arz eden hayvanları üretmek; sahiplendirilmesini, ülkemize girişini, satışını ve reklamını yapmak, takas etmek, sergilemek ve hediye etmek yasaktır" hükmü yer alıyor.

Bu hükme uymayanlara kanunun maddesi gereğince hayvan başına 6 bin TL idari para cezası verilir ve hayvanlara el konulur.

Ancak bu kanun, yasaklı hayvanların beslenmesi konusunda bağlayıcı değil.

PITBULL TERRIER

Eski savaş köpeği kökenli olan Amerikan Pittbull Terrierleri, düşman gördüğü hayvan ya da insana saldırabilir. Çok az bir eğitimle tanımadıklarının iyi veya kötü niyetli olup olmadığını anlayabilme yeteneği edinebilir ve iyi huylu, sakin, sevimli ve itaatkar bir köpek haline gelebilir. Sahibine de çok iyi bir dosttur.

jpg

JAPON TASO

Japon dövüş köpeği zeki, cesur, agresif ve acı eşiği yüksek bir köpektir. Aile hayatına çok uygun değildir, çünkü üzerinde otorite kurabilen sadece 1 kişiye itaat etme özelliği var. Aile içerisinde, dominant olmayan kişilere hükmetmeye çalışabilir.

Eğer ondan daha sert değilseniz, keyfinizi kaçırabilir, birlikte yaşamanız sıkıntılı olabilir. Mutlaka bebekliğinde itaat eğitimi almalı, ve sosyal büyütülmeli. Diğer hayvanlara karşı agresif ve tehlikelidir. Kavgaya tutuştuğu herhangi bir köpeği kolayca öldürebilir. 6 aylıkken, 60 kiloya yaklaşan bu cinsin kaslı bir yapısı var.

jpg

FILA BRASILEIRO

Brezilya Mastiff'i olarak da bilinir. Ev ve apartman yaşamına uygun değildir, açık arazi köpeğidir. Çok cesur, dikkatli, fazlasıyla kavgacı ama sahibine sadık olan bir ırktır. Yabancılardan, ve diğer hayvanlardan hoşlanmaz.

jpg

DOGO ARGENTINO

Avusturalya, Yeni Zelanda ve Portekiz başta olmak üzere yaklaşık 10 ülkede yasaklanmış olan Dogo Argentino cinsi köpeğin yasaklanma nedeni; köpek dövüşlerinde kullanılmış, aslanlarla kapıştırılmış ve belki de sadece bunun için üretilmiş bir ırk olmasıdır. Aslında Dogo Argention ırkı ailesine çok bağlı, çok oyuncu ve çok akıllıdır. Tüm aile fertleriyle iyi anlaşabilmesi ile birlikte, en sevdiği şey aile fertleri tarafından kucaklanmak ve öpülmektir.

jpg

AMERİKAN STAFFORDSHIRE TERRIER

Genel olarak bu köpekler uysal, kendine güvenli, yumuşak başlı, söz dinleyen ve akıllı köpeklerdir. Çocuklarla ve birlikte büyüdükleri diğer hayvanlarla çok iyi geçinirler. İlgiyi çok severler, aileleriyle birlikte vakit geçirmek onlar için her şey demektir. Dövüş köpeği olmasa da agresif olan bu köpekleri dövüş köpeği haline getiriliyor.

seafoodplus.info

AMERİKAN BULLY

Başta Danimarka ve Singapur olmak üzere birkaç yerde daha yasaklı olan bu ırk, ailesine karşı fazlasıyla sakin, sevecen ve oyuncudur. Koruma içgüdüleri çok güçlü olduğu için, yabancılara ve köpeklere karşı sinirli bir tutum içerisinde olabilirler. Acı eşikleri fazlasıyla yüksek olan bu İngiliz asıllı Amerikan Bully, maalesef kötü insanlar yüzünden kötü bir isme sahip oldu.

jpg

Güncelleme: 

İlgili Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan '81 ilde barınak' açıklaması: Sahipsiz hayvanların yeri barınaklarBerberde Pitbull dehşeti! Saç tıraşı için beklerken ölümden döndülerTehlikeli ve yasak köpek cinslerinin son kayıt tarihi ne zaman?Yasaklı ırk köpekleri terk edenlere 30 bin lira cezaPitbull köpek beslemek yasak mı? Pitbull nereye şikayet edilir?İki pitbull, 4 yaşındaki çocuğa saldırdıRüyada beyaz köpek görmek tabiri nedir? Müjdeli haber sonrasında kıskançlığa işarettir

Yasaklanmış Köpek Irkları

  • Dogo Argentino:<br> Avusturalya, Yeni Zelanda ve Portekiz başta olmak üzere yaklaşık 10 ülkede yasaklanmış olan bu köpeklerin yasaklanma nedeni ise; köpek dövüşlerinde kullanılmış, aslanlarla kapıştırılmış ve belki de sadece bunun için üretilmiş bir ırk olmalarıdır.

    Dogo Argentino:
    Avusturalya, Yeni Zelanda ve Portekiz başta olmak üzere yaklaşık 10 ülkede yasaklanmış olan bu köpeklerin yasaklanma nedeni ise; köpek dövüşlerinde kullanılmış, aslanlarla kapıştırılmış ve belki de sadece bunun için üretilmiş bir ırk olmalarıdır.

  • Ama aslında Dogo Argention ırkı ailesine çok bağlı, çok oyuncu ve çok akıllı oluyorlar. Tüm aile fertleriyle iyi anlaşabilmesi ile birlikte, en sevdiği şey aile fertleri tarafından kucaklanmak ve öpülmektir.

    Ama aslında Dogo Argention ırkı ailesine çok bağlı, çok oyuncu ve çok akıllı oluyorlar. Tüm aile fertleriyle iyi anlaşabilmesi ile birlikte, en sevdiği şey aile fertleri tarafından kucaklanmak ve öpülmektir.

  • Boerboel:<br> Güney Afrika Kökenli bu ırk, çiftlik evlerini leopar ve aslanlara karşı korumak için üretilmiştir. Çok sakin yapılı olmakla birlikte, özellikle kadınlara ve çocuklara her zaman fazla hassas davranır.

    Boerboel:
    Güney Afrika Kökenli bu ırk, çiftlik evlerini leopar ve aslanlara karşı korumak için üretilmiştir. Çok sakin yapılı olmakla birlikte, özellikle kadınlara ve çocuklara her zaman fazla hassas davranır.

  • Bebekliğinden itibaren sosyalleşirse, çok keyifli bir ev köpeği olabileceği gibi, koruma içgüdüleri gelişmiş bir köpek cinsidir. Boerboel, Danimarka'da yasaklı köpekler listesindedir.

    Bebekliğinden itibaren sosyalleşirse, çok keyifli bir ev köpeği olabileceği gibi, koruma içgüdüleri gelişmiş bir köpek cinsidir. Boerboel, Danimarka'da yasaklı köpekler listesindedir.

  • Presa Canario:<br> Kökenleri evcil olmayan sert karakterli, söz dinlemeyen bir cinstir. Pittbull ve Mastiff ırkları kırması Presa Canario, bekçi köpekleri sınıfına girer, ve görünüşünden çok daha sert ve agresiftir. Kısacası yanlış sahiplerin elinde, tehlikeli olabilirler. Eğer sahip "doğru" ise, keyifli ve gerçek bir dost olarak hayatınızda varlığını devam ettireceklerdir.

    Presa Canario:
    Kökenleri evcil olmayan sert karakterli, söz dinlemeyen bir cinstir. Pittbull ve Mastiff ırkları kırması Presa Canario, bekçi köpekleri sınıfına girer, ve görünüşünden çok daha sert ve agresiftir. Kısacası yanlış sahiplerin elinde, tehlikeli olabilirler. Eğer sahip "doğru" ise, keyifli ve gerçek bir dost olarak hayatınızda varlığını devam ettireceklerdir.

  • Wolfdog:<br> Jack London'un Beyaz Diş'i. Genetik özellikleri ile fazlasıyla oynanmış olmasından dolayı biraz dengesiz bir ırk Wolfdog.

    Wolfdog:
    Jack London'un Beyaz Diş'i. Genetik özellikleri ile fazlasıyla oynanmış olmasından dolayı biraz dengesiz bir ırk Wolfdog.

  • Napoliten Mastiff:<br> Yine çok ciddi görünümlü, çok iri ama o vahşi görüntüsünün altında aslında barışçıl karakterli bir köpek daha. Singapur ve Romanyada yasaklı. Küçükken sosyalleşirse çocuklarla çok iyi anlaşabilir ama diğer hayvanlarla tek başına bırakılması iyi bir fikir olmayabilir. Koruma güdüsü oldukça sağlam ve korkunun ne demek olduğunu bilmezler.

    Napoliten Mastiff:
    Yine çok ciddi görünümlü, çok iri ama o vahşi görüntüsünün altında aslında barışçıl karakterli bir köpek daha. Singapur ve Romanyada yasaklı. Küçükken sosyalleşirse çocuklarla çok iyi anlaşabilir ama diğer hayvanlarla tek başına bırakılması iyi bir fikir olmayabilir. Koruma güdüsü oldukça sağlam ve korkunun ne demek olduğunu bilmezler.

  • Ailesine ve sevdiklerine karşı çok uysal, sevgi dolu bir koruyucu olmakla birlikte, oldukça da inatçıdır. Dişileri, erkeklere göre daha az agresif olduğundan dolayı kalabalık bir aile için daha idealdir dişi Napoliten Mastiff.

    Ailesine ve sevdiklerine karşı çok uysal, sevgi dolu bir koruyucu olmakla birlikte, oldukça da inatçıdır. Dişileri, erkeklere göre daha az agresif olduğundan dolayı kalabalık bir aile için daha idealdir dişi Napoliten Mastiff.

  • Bandog: <br> Asıl adı Amerikan Bondogge Mastif olan bu ırk, hala bir çok ülkede dövüş köpeği olarak kullanılıyor. Dövüş köpeği olmasa da agresif olan bu köpekleri, bir de dövüş köpeği haline getirmek, gerçekten de akıl almaz.

    Bandog:
    Asıl adı Amerikan Bondogge Mastif olan bu ırk, hala bir çok ülkede dövüş köpeği olarak kullanılıyor. Dövüş köpeği olmasa da agresif olan bu köpekleri, bir de dövüş köpeği haline getirmek, gerçekten de akıl almaz.

  • Genel olarak bu köpekler, çok uysal, kendine güvenli, yumuşak başlı, söz dinleyen ve akıllı köpeklerdir. Çocuklarla ve birlikte büyüdükleri diğer hayvanlarla çok iyi geçinirler. İlgiyi çok severler, aileleriyle birlikte vakit geçirmek onlar için herşey demektir!

    Genel olarak bu köpekler, çok uysal, kendine güvenli, yumuşak başlı, söz dinleyen ve akıllı köpeklerdir. Çocuklarla ve birlikte büyüdükleri diğer hayvanlarla çok iyi geçinirler. İlgiyi çok severler, aileleriyle birlikte vakit geçirmek onlar için herşey demektir!

  • Amerikan Bulldog:<br> Başta Danimarka ve Singapur olmak üzere birkaç yerde daha yasaklı olan bu ırk, ailesine karşı fazlasıyla sakin, sevecen ve oyuncudur.

    Amerikan Bulldog:
    Başta Danimarka ve Singapur olmak üzere birkaç yerde daha yasaklı olan bu ırk, ailesine karşı fazlasıyla sakin, sevecen ve oyuncudur.

  • Koruma içgüdüleri çok güçlü olduğu için, yabancılara ve köpeklere karşı sinirli bir tutum içerisinde olabilirler. Acı eşikleri fazlasıyla yüksek olan bu İngiliz asıllı Amerikan Bulldog'ları, maalesef kötü insanlar yüzünden kötü bir isme sahip oldular.

    Koruma içgüdüleri çok güçlü olduğu için, yabancılara ve köpeklere karşı sinirli bir tutum içerisinde olabilirler. Acı eşikleri fazlasıyla yüksek olan bu İngiliz asıllı Amerikan Bulldog'ları, maalesef kötü insanlar yüzünden kötü bir isme sahip oldular.

  • Amerikan Pittbull Terrier:<br> Eski savaş köpeği kökenli olan Amerikan Pittbull Terrierleri, düşmanıyla ölesiye kapışır. Düşmanı ölmediyse, o istememiştir. Çok az bir eğitim ile tanımadıklarının iyi veya kötü niyetli olup olmadığını anlayabilme yeteneği edinebilir ve iyi huylu, sakin, sevimli ve itaatkar bir köpek haline gelebilir.

    Amerikan Pittbull Terrier:
    Eski savaş köpeği kökenli olan Amerikan Pittbull Terrierleri, düşmanıyla ölesiye kapışır. Düşmanı ölmediyse, o istememiştir. Çok az bir eğitim ile tanımadıklarının iyi veya kötü niyetli olup olmadığını anlayabilme yeteneği edinebilir ve iyi huylu, sakin, sevimli ve itaatkar bir köpek haline gelebilir.

  • Sahibine de çok iyi bir dosttur.

    Sahibine de çok iyi bir dosttur.

  • Japon Taso Inu:<br> Japon dövüş köpeği. Zeki, cesur, agresif ve acı eşiği yüksek bir köpek. Aile hayatına çok uygun değil, çünkü üzerinde otorite kurabilen sadece 1 kişiye itaat etme özelliği var. Aile içerisinde, dominant olmayan kişilere hükmetmeye çalışabilir, ve isterse başarır da.

    Japon Taso Inu:
    Japon dövüş köpeği. Zeki, cesur, agresif ve acı eşiği yüksek bir köpek. Aile hayatına çok uygun değil, çünkü üzerinde otorite kurabilen sadece 1 kişiye itaat etme özelliği var. Aile içerisinde, dominant olmayan kişilere hükmetmeye çalışabilir, ve isterse başarır da.

  • Eğer ondan daha sert değilseniz, keyfinizi kaçırabilir; birlikte yaşamanız sıkıntılı olabilir. Mutlaka bebekliğinde itaat eğitimi almalı, ve sosyal büyütülmeli. Diğer hayvanlara karşı agresif ve tehlikelidirler. Kavgaya tutuştuğu herhangi bir köpeğin canlı kalması uzak bir ihtimaldir. 6 aylıkken, 60 kiloya yaklaşan bu cinsin kaslı bir yapısı var.

    Eğer ondan daha sert değilseniz, keyfinizi kaçırabilir; birlikte yaşamanız sıkıntılı olabilir. Mutlaka bebekliğinde itaat eğitimi almalı, ve sosyal büyütülmeli. Diğer hayvanlara karşı agresif ve tehlikelidirler. Kavgaya tutuştuğu herhangi bir köpeğin canlı kalması uzak bir ihtimaldir. 6 aylıkken, 60 kiloya yaklaşan bu cinsin kaslı bir yapısı var.

  • Fila Brasileiro:<br> Brezilya Mastiff'i olarak da bilinir. Ev ve apartman yaşamına uygun değildir, açık arazi köpeğidir. Çok cesur, dikkatli, fazlasıyla kavgacı ama sahibine köle olan bir ırktır. Yabancılardan, ve diğer hayvanlardan hoşlanmaz.

    Fila Brasileiro:
    Brezilya Mastiff'i olarak da bilinir. Ev ve apartman yaşamına uygun değildir, açık arazi köpeğidir. Çok cesur, dikkatli, fazlasıyla kavgacı ama sahibine köle olan bir ırktır. Yabancılardan, ve diğer hayvanlardan hoşlanmaz.

  • Türkiye’de ve dünyanın çeşitli ülkelerinde toplum içerisinde dolaşmaları insanlar açısından tehlike teşkil ettiği için beslenmeleri kanunlarla yasaklanmış bir takım köpek ırkları bulunmaktadır. Bu yazımızda yasaklı köpek ırkları ile ilgili detaylı bilgileri sizler için derledik. Dünyada yasaklı olduğu halde, Türkiye’de yasak olmayan ırklar ve ülkemizde yasaklı olanlar dahil detaylı bilgiler yazımızın devamında..

    Yaradılış olarak agresyona müsait olmasının yanı sıra av güdüleri fazlaca gelişkin, ısırma hadisesi durumunda çene basınç kuvvetleri çok yüksek ve genel fiziksel özellikleri açısından çok güçlü yapıları olan bazı köpek ırkları, özellikle kendilerini sahiplenen ( çoğunlukla satın alan) ve yetiştiren kişilerin genel olarak köpek eğitimi, sosyalizasyonu ve kontrolü konusunda bilgi sahibi olmayan kişiler olması sebebiyle, ülkemizin de içinde olduğu pek çok ülke tarafından yasaklı köpekler listesine alınmış, satılması, satın alınması, hediye edilmesi, beslenmesi tamamen yasaklanmıştır ancak kanunun icap ettirdiği uygulamalar yerine layığı ile yerine getirilmediğinden, her yıl Türkiye’de, yasaklı köpek ırkları listesinde bulunan pek çok köpek ırkından hayvan tarafından, geneli çocuklar olmak üzere pek çok kişi ciddi saldıralara uğramakta, asosyal, saldırgan ve sinirli bir biçimde yetiştirilmiş bu köpekler sebebiyle, azımsanmayacak sayıda kişi de ne yazık ki hayatını kaybetmektedir.

    Türkiye’deki Yasaklı Köpekler ve Irk Özellikleri

    Yasaklı köpeklerin genel ırk özellikleri arasında; diğer cinslere nazaran daha dürtüsel, av iç güdüleri yüksek, enerjisi çok yüksek ve fiziksel olarak ( özellikle çene basıları ve ısırma kuvvetleri açısından) çok kuvvetli olmaları bulunurken, bu ırkların toplum içerisinde tehlike saçıyor olmalarının en önemli nedeni, istisnalar kaideyi bozmamak üzere, bu ırkları sahiplenen kişilerin, kontrolü ve eğitimi zor ve dürtüleri kuvvetli bu köpekleri yetiştirmek konusunda ya tamamen bilgisiz, ya ilgisiz ve sorumsuz, çoğu durumda da kötü niyetli olması dememiz yanlış olmaz.

    Yavruluk dönemlerinden itibaren karanlık odalarda, özellikle vahşi olması için çaba gösterilerek, işkence görerek, dayak yiyerek, aç bırakılarak, kışkırtılarak, temel itaat eğitimi bile sağlanmadan ve asosyal bir biçimde yetiştirilen bu köpekler, kendi ego tatminleri ve aşağılık komplekslerini bastırmak için yanında bir silah misali bu köpekleri dolaştırmak için toplum içine çıkaran ve çıkardığı yetmiyormuş gibi, bu şekilde yetiştirilmiş bir köpeği tasmasız ve ağızlıksız bir biçimde insan içinde dolaştıran sahipleri, bu felaket kıyımların ana sorumlusu elbette.

    Her ne kadar köpeklerin kendileri bu vahşi saldırıları gerçekleştiriyor da olsa, bu vahşetin zeminini hazırlayanlar da elbette insanlar ( yasaklı ırklardan birine sahip olduğu halde bebek gibi büyüten, sosyal bir biçimde yetiştiren ve köpeğini eğitip kontrolünü sağlayan, sorumluluğunu alan köpek sahiplerini tenzih ediyoruz elbette ancak diğer yandan öyle ya da böyle, bu köpek ırkları aşağıda detayı belirtilmiş kanunlar aracılığıyla yasaklı ve bu açıdan her halükarda suç işliyorlar..)

    “Kanunun maddesinin l bendinde; “Pitbull Terrier, Japanese Tosa gibi tehlike arz eden hayvanları üretmek; sahiplendirilmesini, ülkemize girişini, satışını ve reklamını yapmak, takas etmek, sergilemek ve hediye etmek yasaktır” hükmü yer alıyor. Bu hükme uymayanlara Kanunun maddesi gereğince hayvan başına 6 bin TL idari para cezası verilir ve hayvanlara el konulur.”

    Bu kanundaki yaptırım ne yazık ki çoğu kez yasaklı ırkları silah olarak kullanma niyetiyle sahiplenen kişiler üstünde etkili olamamıştır ve En son yaşanan; site bahçesindeki pitbull cinsi köpekler tarafından saldırıya uğrayan apartman görevlisinin 4 yaşındaki kızı Asiye Ateş vakasından sonra yeniden hızlıca gündeme gelen konu, yayınlanan geneldeki hususlara göre belirlenen yeni yasaya göre ise;

    • *Yasayla belirlenen bu ırkların sahiplerinin köpeklerini kısırlaştırması zorunluluk haline getirildi.
    •  Aşılarının tam ve eksiksiz olması, karneyle ibraz edilmesi, ayrıca köpeklerin mikroçip uygulaması ile kimliklendirilmesi şart koşuldu.
    • Tehlikeli ırklara mensup köpeklerin üretilmesi ve satışı eski yasada olduğu gibi yasaklandı.
    • Bu ırkların şehir yaşantısında çocuk parklarına girmesi ve dolaştırılması yasaklandı.
    • Bu ırka ait köpeklerin sahipleri tarafından gezdirilirken kayış tasma ve ağızlık kullanımı zorunlu hale getirildi.
    •  Köpeklerini kısırlaştırıp mikroçip uygulaması yaptırmış olan kişilerin Tarım Bakanlığı’nca işaret edilecek ilgili birimlere bildirimde bulunması ve kayıt altına alınması zorunlu hale getirildi.
    • Eski yasa gereğince el konulup barınaklara gönderilmiş olan köpeklerin sahiplerinin 6 ay içerisinde öngörülen işlemleri yaparak köpeklerini geri alması mümkün kılındı.
    •  Aynı şekilde barınaklardan bu ırkların mensuplarını sahiplenmek isteyenlerin kanunun öngördüğü işlemleri tamamlanmasıyla evlat edinmesine izin verildi.

    •  Yapılması zorunlu işlemleri yerine getirmeyen köpek sahiplerinin köpeklerine el konularak ağır para cezasına çarptırılması öngörüldü.

    Bu kanunlara göre Türkiye’de beslenmesi yasak olan tüm ırklara ve ırk özelliklerine hep birlikte bir göz atalım:

    1. PİTBULL TERİYER ( Pitbull Terrier): 

      Yasaklı köpekler listesinin başını çeken ırk şüphesiz ki; Türkiye’de her yıl onlarca vahşi saldırı vakasına adı karışan Pitbull teriyer cinsi köpekler…
      Yanlış duymadınız!! adları adeta “canavar” kelimesi ile eşdeğer olarak akıllara kazınmış Pitbull cinsi köpekler aslında Teriyer ( Terrier) familyasına ait bir ırk ve bildiğimiz Malta terrierleri ile de pek çok ortak özellik taşıyor ancak bu Pitbull ırkını kendi familyasındaki diğer köpeklerden ayıran en önemli özelliği, çene basısı 1 tona kadar ulaşabilecek derecede güçlü bir ısırığa sahip olması. Tabi pitbulların adının bu kadar fazla saldırıya karışmış olması ve yasaklı ırklar listesinde en üst sıraya yerleşmiş olmasının tek sebebi çene basıları değil.

      Nam-ı diğer; Amerikan savaş köpeği Pittbull cinsi köpekler aslında iyi yetiştirildiklerinde dostu düşmanı iyi ayırt edebilme yeteneğine sahip, sahiplerine oldukça sadık, uygun eğitim ile temel itaat becerilerini edinebilen, insanlarla ve diğer hayvanlarla sorunsuz şekilde sosyalleşebilen ve sevecen bir ırk. Hatta bazı durumlarda dadı köpek şeklinde kullanılması dahi çok nadir görülen bir şey değil. Kısacası bir canavar olmaktan çok uzak ancak avlanma iç güdüleri oldukça yüksek ve çok da kuvvetli bir köpek olması, enerjisi yüksek bir köpek olması sebebiyle, aile köpeği olarak tercih edilmemesi ve yanlış ellerde yetiştirilmesi durumunda itaat eğitimine zaten dirençli olan bu ırkın oldukça başına buyruk bir hale gelmesine ek olarak, psikolojik sorunları olan sahipler tarafından ekstradan vahşileştirilerek, dövüştürülerek, aç bırakılarak v.s. yetiştirilmesi sonucu bir canavar haline dönüşebiliyor ne yazık ki. Pek çok ülkede, yetiştirilme tarzları kontrol altına alınamadığı için, toplum içerisinde ciddi tehlike teşkil etmelerinden ötürü, Pitbull ırkı köpekler yasaklı köpekler kapsamına alınmıştır.

    2. BREZİLYA MASTİFF (FİLA BRASİLEİRO)

      Fila brazileiro ya da Bull-Mastiff isimleri ile de geçen Brezilya Mastiff ırkı; büyük avların yakalanması ve bölge koruması konusunda son derece başarılı olan, güçlü ve büyük bir köpek ırkıdır. Sahiplerine karşı son derece sadık ve sakin olmasına rağmen, koruma iç güdüsü ve bölge sahiplenme iç güdüsü, alfalık hisleri o kadar yüksektir de dışarıdan gelen uyaranların gerçekten tehlike olup olmadığını anlamak konusunda yeterince düşünmeden dürtüsel davranışlar göstererek saldırganlaşabilir.
      Köleliğin yasal olduğu zamanlarda, kölelerin kaldıkları yerlerden kaçmalarını ölümüne engellemek için başlarında bekçi köpeği olarak tutulmuş, o günden bugünlere saldırgan genetiklerini de nesilden nesile aktarmış, çok ciddi kontrol altında tutulmazlarsa, toplum içerisinde ölümcül saldırılara imza atma potansiyeli çok yüksek, yasaklı bir ırktır.

    3. JAPANESE TOSA

      Japon dövüş köpeği adıyla da bilinen Japon Tosalar; Japon Inu ismiyle de sıklıkla anılırlar. Oldukça kaslı ve güçlü bir köpek olan Japanese Tosa’lar Türkiye’de ve dünyadaki pek çok ülkedeki yasaklı köpekler arasında iken, İspanya gibi bazı ülkelerde, belirli bir ehliyet sahibi olma şartıyla sahiplenip beslenebilmektedir. Çeşitli ırkların karışımından meydana getirilen, melez bir köpekten kendi ırkına doğru evrilen Japon Inu’ların özel bir eğitim alması ve her daim kontrol altında tutulması elzemdir. Yüksek enerjili ve dürtüsel, sahipleri ile dost ancak yabancılara karşı oldukça mesafeli ve saldırgan olabilen, tehlike potansiyeli yüksek bir ırktır.

    4. DOGO ARGENTİNO

      Dogo argentino ırkı köpekler, yasaklı köpekler listesinde bulunan belki de en sevecen ve arkadaş canlısı türlerden bir tanesi. Üstün av yetenekleri, sabrı, sessizliği, zekiliği ve itaatkarlığı ile Av köpeği cinsleri arasında da yerini alan Dogo argentinolar, normalde aile köpeği bile olmaya uygun, bebeklerle, çocuklarla bile gayet iyi anlaşan, toleranslı bir köpek olmasına rağmen, uygun şartlarda yetiştirilmediğinde, herhangi bir köpekten biraz daha fazla saldırgan olabilir ancak herhangi bir köpekten çok daha güçlü olduğu için, saldırıları daha büyük oranda tehlike teşkil etmektedir. Dogo argentino cinsi de Türkiye’deki yasaklı türlerdendir.

     

    Dünyadaki Diğer Bazı Ülkelerde Yasaklı ama Türkiye’de Yasaklı Olmayan Irklar

    Aşağıdaki listede adı geçen köpekler ise; ülkemizdeki yasaklı köpek ırkları yasalarında adları geçmeyen ancak tehlikeli köpek ırklarından sayıldıkları için dünyadaki çeşitli ülkelerde beslenmesi yasaklı köpeklerden en sık karşımıza çıkanlardan.

     

    • Bandog

    • Cane Corso

    Türkiye’de yasaklı köpek ırkları hangileri? Cezası ne kadar?

    Türkiye’de yasaklı ırklar olarak belirlenen köpek türlerinin kısırlaştırılarak 14 Ocak 'ye kadar kayıt altına alınması gerekiyordu. Peki, Türkiye’de yasaklı köpek ırkları hangileri? Cezası ne kadar?

    seafoodplus.info

    Türkiye’de yasaklı köpek ırkları hangileri? Cezası ne kadar?

    Amerikan Pitbull Terrier, Dogo Argentino, Fila Brasilerio, Japanese Tosa, American Staffordshire Terrier ve American Bully türlerinin veya bunların melezlerini üreten, sergileyen, takas eden, ülkeye girişini, satışını, reklamını yani bu hayvanların ticaretini yapanlara yılında 14 bin TL para cezası uygulanacak.

    amerikan-pitbull-terrierjpg

    Amerikan Pitbull Terrier


    dogojpg

    Dogo Argentino


    fila-brasileriojpg

    Fila Brasilerio


    seafoodplus.info

    Japanese Tosa


    seafoodplus.info

    American Staffordshire Terrier


    seafoodplus.info

    American Bully


    seafoodplus.info

    nest...

    batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir