hgb yüksekliği / Hemoglobin (HGB) Nedir?

Hgb Yüksekliği

hgb yüksekliği

Hemoglobin (HGB) Nedir? Hemoglobin Değeri Kaç Olmalı?

 

Hemoglobin, anemi yani kansızlık başta olmak üzere çeşitli rahatsızlıkların sebeplerinin araştırılmasında kullanılan bir testtir.

Hemoglobin Testi Nedir?

Kanda HGB seviyeleri ölçümü desilitrede gram (g/dL) şeklinde ifade edilir. Bu değerin düşük seviyelerde çıkması, düşük oksijen seviyesi ile doğrudan bağlantılıdır. Bu test özellikle kişide demir eksikliği ya da kansızlık problemlerinde yapılır. Değerin normal referans aralığının altında olduğu noktada ölçülen hemoglobin seviyeleri bireyin cinsiyetine ve yaşına göre değişiklik gösterir. Bu seviye referans aralığının altında ise ilk anemiden şüphelenilir. Değerin yüksek çıkması da nadir görülen polisitemi kan hastalığını gösterir.

Hemoglobin Nedir?

“Hemoglobin nedir?” sorusunu daha detaylı açıklamak gerekirse; bu değer kanın vücutta oksijen taşımasını sağlayan kırmızı kan hücrelerinde bulunur ve bu hücrelere renginin verir. Demir açısından oldukça zengin olan hemoglobin, oksijen ile birleşerek oksijeni, vücutta oksijen seviyelerinin düşük olduğu kılcal damarlara taşır.

Hemoglobin Testi Hangi Hastalıkların Tanısı İçin Yapılır?

Tam kan sayımının parametrelerinden biri olan HGB, demir eksikliği ve kansızlık başta olmak üzere çeşitli rahatsızlıkları tespit etmek adına kullanılır.

Hemoglobin Düşüklüğü Ne Anlama Gelir?

Hemoglobin normal değeri düşükse bu durum vücudun kırmızı kan hücrelerini yaratma mekanizmasını etkileyen durum ya da hastalığa sebebiyet verir. Erkeklerde hemoglobin düşüklüğü de kansızlık habercisidir.

Düşük Hemoglobin Seviyesinin Belirtileri Nelerdir?

Hemoglobin eksikliği genellikle anemiye işaret eder. Bu durumda da baş ağrısı, zayıflık, düzensiz kalp atışı, nefes darlığı, baş dönmesi, göğüs ağrısı, soluk cilt, el ve ayakta üşüme gibi çeşitli semptomlara neden olur.

Hemoglobin Yüksekliği Ne Anlama Gelir?

“Hemoglobin pozitif ne demek?” diye merak ediyorsanız bu durumun hemoglobin yüksekliği olduğunu bilmelisiniz. İdrarda hemoglobin yüksekliği de idrar yolu enfeksiyonları başta olmak üzere böbrek tümörleri, kemik iliği bozukluğu, orak hücre anemisi ve sıtma gibi durumlarda da görülür.

Yüksek Hemoglobin Seviyesinin Belirtileri Nelerdir?

Hemoglobin yüksekliği belirtileri genellikle kaşıntı, aniden kilo verme, başta ağrı, baş dönmesi, eklemlerin ağrıması ve şişmesi, halsizlik, gözlerde sararma ve aşırı terleme şeklindedir.

Hemoglobin Testi Nasıl Yapılır?

Hemoglobin yüksekliği ve düşüklüğü ölçümü için kişinin kolundaki damardan, el üzerinden ya da parmak ucundan kan alınır. Bu örnek yenidoğan bebeklerde de topuktan alınır ve incelenmeye gönderilir.

1 Yorum


13 Haziran tarihindeBahar Konukoğlu

hgb de çıktı sonucu ne oluyor acaba

Büyük Anadolu Hastaneleri

14 Haziran tarihinde

Merhaba. Normal aralık 12 ile 14 ancak bu değerler de normal kabul edilmekte. En kapsamlı açıklama için doktorunuzla görüşebilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.

Yorum Ekle

 Son Güncelleme:

HGB nedir, değeri ka&#; olmalı? HGB d&#;ş&#;kl&#;ğ&#; ile y&#;kseliği nedenleri ve belirtileri

HGB ya da diğer adıyla Hemoglobin, kan hücrelerinin içerisinde bulunan yüksek değerli protein türüdür. Vücutta her gün yıkıma uğrayan hemoglobin miktarını yerine koymak üzere yaklaşık gram kadar hemoglobin sentez edilir. Peki HGB değeri kaç olmalı? HGB düşüklüğü ve yüksekliği ne anlama gelir? İşte HGB yüksekliği ile düşüklüğü nedenleri ve belirtileri

HGB kan hücrelerindeki protein türüdür. Oksijenin akciğerlere gelmesiyle, HGB ve oksijen birleşir, HGB bu oksijeni vücut içerisindeki dokulara taşır. HGB nedir, HGB değeri kaç olmalı, düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri neler, sizler için derledik.

HGB nedir?

Hemoglobin, kırmızı kan hücrelerinde bulunan, kompleks protein yapısıdır. Kırımızı kan hücrelerine yapışan HGB, toplam 4 tane oksijen molekülü taşıyabilir. Aynı zamanda, kırmızı kan hücrelerinin disk biçimine gelmesini sağlar ve dış etkenlerden korunmalarına yardımcı olur.

HGB'nin diğer önemli özelliği, kırmızı kan hücrelerinin daha kolay biçimde damarlardan geçmesini sağlamaktır. Vücudun işleyişi için gerekli ve hayati öneme sahiptir.

HGB değeri kaç olmalıdır?

HGB miktarının düşük ya da yüksek olması bazı sorunlara neden olabilir. Sorunların artması, vücudun işleyişini doğrudan etkiler, oksijen sorunlarına neden olur. İşleyişin seyrinde ilerlemesi için HGB değeri, normal seviyelerde olmalıdır.

Kadınlarda HGB değeri, 1 desilitrede 12 ile gram değerlerinde olmalıdır.

Erkeklerde HGB değeri, 1 desilitrede ile gram aralığında olmalıdır.

Çocuklarda bu değerler, yaşa ve cinsiyete göre değişiklik gösterir. Dolayısıyla çocuklarda sağlıklı değerler uzmanların değerlendirmelerine göre belirlenebilir.

Düşük veya yüksek HGB miktarı, vücudun oksijen ihtiyacını zedeleyebilir. Organların yeterli şekilde çalışmalarına engel olabilir. Bu sorunların yaşanmaması düzenli olarak kan testleri yapılmalı ve HGB değerleri tespit edilmelidir.

HGB yüksekliği nedenleri 

Kanda bulunan Hemoglobin miktarının yüksekliği olarak tanımlanan bu durum, nadir görülen bir olaydır. Yapılan çeşitli araştırmalarda HGB yüksekliği, bir kan hastalığı olan Polisitemi belirtisidir. HGB yüksekliği, vücutta alyuvar fazlalığına, kanın normalden kalın olmasına neden olabilir.

Kanın kalın olması, kalp krizi ve felç sorunlarına neden olabilir. HGB yüksekliği tedavi edilmediğinde, ölümcül olabilir ve ömür boyu bu risk yaşanır. HGB bazı nedenlere bağlı yüksek olabilir.

- Aşırı kusma ve sürekli olan ateş,

- Yüksek rakımlı yerlerde yaşamak,

- Akciğer organındaki bazı hastalıklar,

- Düzenli olarak sigara içmek,

- Dehidrasyon,

- Aşırıya kaçılarak yapılan fiziksel egzersizler,

- Bunların tümü yüksek HGB nedenleri arasındadır. Ancak her kişide HGB yüksekliği bunlara bağlı olmayabilir,

HGB düşüklüğü nedenleri

Ölçümden sonra kanda yetersiz HGB miktarının olması, Hemoglobin düşüklüğü olarak ifade edilir. Vücut içerisinde HGB düşüklüğü, genellikle anemi rahatsızlığıyla bağlantılıdır. Yani anemi sorunu olan kişilerde, HGB düşüklüğü sıklıkla yaşanabilir. Tüm anemi türleri aynı olmadığından, hepsine aynı tedavi yöntemi uygulanmaz. Bazı anemi türleri HGB düşüklüğü nedenleri arasında yer alabilir.

- Gebelikten kaynaklanan anemi,

- Demir eksikliği olması nedeniyle ortaya çıkan anemi,

- Vitamin eksikliği olduğundan dolayı ortaya çıkmış anemi,

- Hemolitik anemi,

- Aplastik anemi,

- Orak hücreli anemi,

Bu anemiler, HGB düşüklüğünün nedenleri arasında sayılabilir. Tedavisi için uzmanların yapacakları teşhis çalışması önemlidir.

HGB yüksekliği belirtileri;

HGB yüksek olduğunda bazı belirtiler ortaya çıkabiliyor.

Baş dönmesi ve ağrıları, kaşıntılar, normali üzerinde terleme, kolay şekilde morluk oluşumu ve kanama meydana gelmesi, normal olmayan kilo kayıpları, gözlerde sararmalar ve dökülmeler yüksek HGB belirtileri arasındadır.

HGB düşüklüğü belirtileri;

Göğüs ağrısı, cilt hastalıkları, sıklıkla yaşanan nefes darlığı, normalden hızlı kalp atışı, şişmiş eller ve ayaklar ve baş ağrıları düşük HGB nedenleri arasında yer alır.

İki durumda da erken teşhis önemlidir. HGB testleri periyodik olarak her üç ayda bir kez yapılmalıdır.

False

Hemoglobin (HGB): Düşüklüğü ve Yüksekliği Nedir?

HGB Nedir?

Hemoglobin vücutta kırmızı kan hücrelerinin içerisinde bulunan ve kana kırmızı rengini veren maddedir. Yapısında demir minerali yer alan hemoglobinin görevi vücudun doku ve organlarına kan yoluyla oksijen taşınmasını sağlamak, aynı zamanda bu doku ve organlarda biriken karbondioksiti ise akciğerlere yeniden ulaştırmaktır. Yapısında yoğun şekilde demir bulunduran hemoglobin, demir eksikliğine bağlı olarak hızlı bir şekilde düşüş gösterebilir. Hemoglobin seviyesinin kandaki düşüklüğü genellikle anemiye işaret etmekle birlikte yüksek bulunması ise bir grup ciddi hastalığın belirtisi olabilir. Vücutta sahip olduğu kilit görevler nedeniyle hemoglobin miktarı her türlü sağlık taramasında mutlaka araştırılır. Basit bir kan testi ile hemoglobin ve diğer kan sayımı ölçümlerini bir arada gerçekleştirmek mümkündür.

HGB Düşüklüğü Nedir?

Hemoglobin seviyesindeki düşüklük, genellikle kişide anemi (kansızlık) olduğunun göstergesidir. Normal şartlarda sağlıklı bireyler göz önünde bulundurulduğunda;

Bunlar ortalama değerler olmakla birlikte laboratuvar koşullarına göre referans değerler bir miktar değişebildiğinden kan testinin yapıldığı merkezin referans aralıklarının dikkate alınması daha doğru olacaktır. Çeşitli nedenlerle hemoglobin seviyesi düşerek kansızlık gelişebilir. Bu nedenle hemoglobin düşüklüğünde daha ileri tanı testlerine başvurularak aneminin türü mutlaka belirlenmelidir.

HGB Düşüklüğü Belirtileri Nelerdir?

Hemoglobin düşüklüğünde doku ve organlara taşınan oksijen azaldığından birtakım olumsuz semptomlar görülebilir. Bunlardan bazıları şöyle sıralanabilir:

Yukarıdakilere benzer semptomlarınız var ise en yakın sağlık kuruluşuna başvurmanız tavsiye edilmektedir.

HGB Düşüklüğü Nedenleri Nelerdir?

Hemoglobin düzeyindeki düşüş çok büyük olasılıkla kansızlıktan (anemi) kaynaklanır. HGB düzeyinde düşüşe yol açabilen durumlar arasında şunlar yer alabilir:

Bu nedenlerin haricinde yeni doğmuş bebeklerde doğum sonrası haftalarda anemi gelişimi görülebilir. Bu durum genellikle doğumda var olan kırmızı kan hücrelerinin tükenmesinden kaynaklanır. Bu durum farklı bir hastalık söz konusu olmadığında genellikle normal olarak kabul edilir ve geçicidir.

HGB Düşüklüğü Tedavisi Nasıl Olur?

Hemoglobin düşüklüğünde tedavi, altta yatan nedene veya aneminin gelişim türüne bağlı olarak şekillendirilir. Demir, B12 vitamini veya folik asit eksikliğinden kaynaklı gelişen anemilerde beslenme düzeni planlanmalı, ek olarak vitamin veya mineral takviyelerine başvurulmalıdır. Farklı hastalıklara bağlı olarak gelişen hemoglobin düşüşlerinde bu hastalığa yönelik olarak uygulanan tedaviler hemoglobin düzeyinin de kontrol altına alınmasına yardımcı olacaktır. İlaç kullanımına bağlı gelişen anemilerde ise alternatif ilaçlara yönelmek gerekebilir. Akut kan kaybı, talasemi gibi bazı durumlarda şiddetli HGB düşüklüğü geliştiğinde kan nakline ihtiyaç duyulabilir. Orak hücre anemisi gibi bazı durumlarda ise kök hücre nakli gibi alternatif tedavi yöntemleri gündeme gelebilir. Tedavi edilmeyen anemiler kalp hastalıkları, huzursuz bacak sendromu ve hatta organ yetmezliklerine varan ciddi sorunlara yol açabilir. Bu nedenle hemoglobin düşüklüğü mutlaka takip ve tedavi gerektirir.

HGB Yüksekliği Nedir?

HGB düşüklüğü çok daha yaygın görülen bir sorun olmakla birlikte bazı durumlarda HGB seviyelerinin normalden daha yüksek olduğu da görülebilir. Sağlıklı bireyler arasında;

Bazı durumlarda hemoglobin seviyesinde üst sınıra çok yakın olan yükseklikler tıbbi açıdan bir anlam ifade etmeyebilir. Ancak belirgin yükseklikler veya sürekli devam eden HGB yüksekliği ileri araştırma gerektirir.

HGB Yüksekliği Belirtileri Nelerdir?

Hemoglobin yüksekliği çok şiddetli olduğu durumlarda çeşitli semptomlarla kendini gösterebilir. Bunlar arasında şunlara yer verilebilir:

İnsanlarda hemoglobin değerinin yüksek olması, düşük olmasına göre daha az görüldüğünden mutlaka inceleme gerektirmektedir.

HGB Yüksekliği Nedenleri Nelerdir?

Hemoglobin yüksekliği, nadir görülen bir genetik hastalık olan polisitemiyi işaret edebilir. Bu hastalık kemik iliğinden çok fazla kırmızı kan hücresi üretimine neden olan doğumsal bir sorundur. Polisitemi hastalarında kan normalden çok daha yoğun bir yapıda olduğundan pıhtılaşmaya bağlı olarak kalp krizi ve felç riskleri söz konusudur. Bu nedenle ömür boyu takip ve tedavi gerekir. Bunun haricinde hemoglobin yüksekliğinin olası diğer nedenleri arasında şunlardan söz edilebilir:

Hemoglobin değerinin normalden yüksek olması mutlaka bir tedavi süreci gerektireceğinden, en yakın sağlık kuruluşuna başvurmanız son derece önemlidir.

HGB Yüksekliği Tedavisi Nasıl Olur?

Hemoglobin yüksekliği bulunan hastalarda polisitemi hastalığının teşhis edilmiş olması yaşam boyu sürekli tekrarlayan kan sayımları ve ek taramaları gerektirir. Kan sulandırıcı ilaçların kullanımı genellikle tedavi sürecinde sürekli olarak yer alır. Bunun haricinde hemoglobin düzeyinin belirgin şekilde arttığı durumlarda tedavi planının değiştirilmesi gerekebilir. Yanıklar, şiddetli ishal ya da kusma gibi durumlarda gelişen sıvı kaybına bağlı ortaya çıkan hemoglobin yükselmeleri genellikle akut ve geçicidir. Bu durumlarda kaybedilen sıvının bir an önce yerine konulması hem hemoglobin yüksekliğini hem de dehidrasyonun yol açabileceği diğer ciddi sağlık sorunlarını önlemenin en etkili yoludur. Böbrek tümörleri, kemik iliği hastalıkları gibi nedenlere bağlı olarak hemoglobin seviyesinin yükselmesi ise bu hastalıklara yönelik uygulanan tedavi protokolleri kapsamında değerlendirilir. Sınırda yükseklik olarak değerlendirilen hafif yüksekliklerde ise geçici ve basit nedenler söz konusu olabildiğinden herhangi bir müdahaleye ihtiyaç duyulmadan belirli bir süre sonraya tekrar kan testi randevusu verilebilir. Özetle altta yatan sorunun tespit edilmesi, tedavinin nasıl şekillendirileceğinin belirlenmesinde temel aşamayı oluşturur.

Eğer siz de kan testinizde hemoglobin değerinin düşük veya yüksek olduğunu gördüyseniz doktorunuza danışarak bu durumun nedenleri hakkında bilgi alabilir, detaylı muayene ve tetkiklerinizi yaptırarak daha sağlıklı bir şekilde yaşamınızı sürdürebilirsiniz.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir