allotropların kimyasal özellikleri / Allotrop - Vikipedi

Allotropların Kimyasal Özellikleri

allotropların kimyasal özellikleri

Allotrop nedir? Hangi maddeler allotroptur? Allotrop atomların kimyasal özellikleri nelerdir?

Haberin Devamı

Hangi Maddeler Allotroptur?

 Birçok farklı madde ve element üzerinden allotrop örneği vermek mümkün. Bu doğrultuda Elektron ve proton ve nötron sayıları aynı olması üzerinden, uzayda kristaller kapsamında farklı bir diziliş gösterdiklerini ifade etmek gerekir.

 - Ozon gazı ve oksijen gazı, oksijen atomunun allotropu olarak ifade edilir.

 - Elmas ve grafit ile beraber amorf karbon, Karbon atomunun allotropudur.

 - Kırmızı fosfor ile beyaz fosfor, fosfor atomunun allotropu şeklinde öne çıkar.

 Yukarıda verilen örneklerde olduğu gibi daha birçok değişik seçenek kapsamında madde örneği vermek mümkün. Aynı zamanda bu yapılar bir araya geldikten sonra atom etkinliği meydana getirir. O yüzden allotrop maddeler önemli bir yere sahiptir.

Allotrop Atomların Kimyasal Özellikleri Nelerdir?

 Allotrop atomları kimyasal olarak birçok farklı özellik ön plana çıkarır. Bunlar içerisinde özellikle kimyasal açıdan öne çıkan allotrop maddeleri, fiziksel olarak farklı değişken yapılar gösterir. Örneğin oksijen, fosfor ve kükürt gibi birçok farklı maddenin özellikleri birbirinden farklıdır. Fakat kimyasal açıdan ele alındığı zaman allotrop atom ve maddeler şeklinde ön plana çıkarlar. Öne çıkan bu durum ise maddelerin allotropik hali olarak ifade edilir. Yani kimyasal süreç doğrusunda benzer yapılar göstermelerine rağmen, fiziksel olarak farklı yapılar ortaya çıkarırlar. Tabii bununla beraber farklı özellikler de gösterdiklerini söylemek mümkün.

Haberin Devamı

 - atom ve kütle numaraları aynıdır.

 - Molekül geometrileri farklıdır.

 - Kimyasal tepkimeye girme istekleri farklıdır. Fakat tepkime neticesinde oluşturdukları bileşik aynıdır.

 - Molekül sağlamlıkları farklıdır.

 Bu şekilde yukarıda öne çıkan özellikleri ile beraber allotrop atomların kimyasal açıdan etkisini gösterir.

Allotrop Maddeler

 Özellikle doğal yapısı ile birlikte günümüzde birçok farklı allotrop madde bulunmaktadır. Bunlar içerisinde özellikle elmas ve grafit en önemli allotrop maddeler içerisinde yer alır. Onunla beraber kimyasal açıdan benzerlik gösterseler bile fiziki olarak birtakım değişiklikler ortaya çıkar. Aynı zamanda Ozon gazı, oksijen gazı, kırmızı ve beyaz fosfor gibi birçok değişik madde üzerinden de allotrop maddeleri söylemek mümkün. Bu bağlamda Elektron ve nötron ile adın üzerinden aynı yapıyı gösterseler dahi, kristaller kapsamında uzayda değişkenlik yaratan maddeler olarak ön plana çıkar. Bununla beraber hem bilimsel hem de birçok farklı alanda önemli yere sahip olan maddeler içerisinde gelirler.

Allotropi, bir kimyasal elementin kimyasal bakımdan aynı, fakat fiziksel özellikleri bakımından farklı biçimler göstermesi olayına denir. Diğer bir ifade ile allotrop; Kimyasal özelliği aynı, fiziksel özelliği farklı olan atomlar demektir. Bu farklı biçimlerin her birine de elementin allotropları adı verilir (beyaz ve kırmızı fosfor, grafit ve elmas gibi).

Allotrop, aynı element atomlarının uzaydaki farklı dizilişleri sonucu oluşan fiziksel ve kimyasal özellikleri farklı sadece aynı madde ile verdikleri tepkime sonucu oluşan ürünlerin aynı olduğu maddelerdir. Örnek grafit ve Elmas her ikisi de karbon atomlarından oluşur.

Allotropların yoğunluk, sertlik, renk gibi fiziksel özellikleri birbirinden farklıdır. Bir elementin allotropları arasındaki temel fark, kristal yapılarının farklı olmasıdır. Aynı elementin her bir allotropunun kararlı olduğu bir sıcaklık ve basınç aralığı vardır. Bu iki koşulun değiştirilmesiyle allotroplar arasındaki denge yalnız sıcaklığa bağlıdır. Örneğin, kalayın üç tane allotropu vardır. Alfa-kalay ya da gri kalay (d: 5,75) elmas yapısındadır, ametalik özellik gösterir ve 13.2°C’nin altında kararlıdır. Bu sıcaklığın üzerinde beta-kalay ya da beyaz kalaya (d: 7,31) dönüşür ve bu allotrop metalik özellik gösterir. Alfa-kalay da 161°C’de başka bir metalik allotrop olan gamma-kalaya dönüşür. Allotropların tersinir olarak birbirlerine dönüştükleri sıcaklıklara geçiş sıcaklığı adı verilir. Yoğunluklardaki değişmeler, kristal yapısının değişmesinden kaynaklanır.

Allotropların Genel Özellikleri

– Allotropların reaksiyona girme aktiviteleri farklıdır.

– Kimyasal özellikleri ve fiziksel özellikleri farklıdır.

– Uzayda dizilişleri ve molekül şekilleri farklıdır.

– Aynı madde ile reaksiyonlarından aynı ürünü oluştururlar.

– C (elmas) + O2 → CO2 (yavaş gerçekleşir)
C(grafit) + O2 → CO2 (hızlı gerçekleşir)

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır