reflüye soda iyi gelirmi / Gebelik reflüsünün etkisini azaltmak için 7 öneri - Son dakika sağlık haberleri – Sözcü

Reflüye Soda Iyi Gelirmi

reflüye soda iyi gelirmi

Gebelik reflüsünün etkisini azaltmak için 7 öneri

Reflü hamilelik döneminde yaşanabilecek en rahatsız edici sorunlardan biri. Peki bunun bir çözümü var mı? Bebeğin saçları çıkınca annenin midesi bundan etkilenir mi?

Yayınlanma:

Gebelik reflüsünün etkisini azaltmak için 7 öneri

Gebelikte sık karşılaşılan sorunların başında gaströzofagel reflü yer alıyor. Hamileliğin ilk dönemdeki mide bulantıları ve sonrasında yaşanan midede yanma şikayeti, günlük yaşamı altüst edebiliyor. Ancak doktora danışılarak alınacak basit önlemlerle, reflünün etkisi azaltılabiliyor. Memorial Kayseri Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü'nden Op. Dr. Nilgün Avşar Benzer, gebelik döneminde reflü ve tedavisi ile ilgili bilgi verdi.

REFLÜNÜN BELİRTİLERİ

Gebelik döneminde ortaya çıkan göğüste yanma, midede ekşime ve ağza acı su gelme hissi çoğunlukla reflünün varlığına işaret etmektedir. Hamilelik ve reflü arasında  çok yakın bir ilişki bulunmaktadır. Tüm gebeliklerin % %80'inde görülen ağıza acı su gelmesi (heartburn) reflünün ilk belirtileri arasındadır. Genellikle hamilelikle görülmeye başlayan reflü, gebeliğin sonuçlanmasıyla çoğu zaman kendiliğinden ortadan kalkmaktadır. Kadınlarda rastlanan ilk reflü atağı, hamilelik döneminde başlayabilmektedir. Reflüsü bulunan kadınlarda da hamilelikle birlikte şikayetler ağırlaşabilmektedir.

hamile

İLERİ YAŞ GEBELİĞİNDE DAHA AZ GÖRÜLÜYOR

Genç yaşta gebe kalan kadınlarda, önceki hamileliklerinde reflü sorunu yaşayanlarda, hamilelikten önce de az da olsa reflü şikayeti olanlarda, çok sayıda doğum yapan kadınlarda hamilelik reflüsü daha sık görülmektedir. İleri yaş gebeliklerinde ise reflünün görülme oranı daha azdır. Gebeliğin gelişimiyle artan Progesteron hormonu nedeni ile normalde sıkıca kapalı olan alt özefagus sfinkterinin bağları yavaş yavaş gevşer. Bu gevşeme nedeniyle yiyecekler ve mide asidi, yemek borusuna ve boğaza geri gelir. Hamilelikte rahim boyutları büyüdüğü için, mideye baskı uygulayarak içindeki basıncın fazlalaşması ise reflünün başka bir nedenidir. Bebeğin büyüyerek mideye baskı uygulaması, bu durumu tetiklemektedir.

BEBEĞİN SAÇI REFLÜ YAPAR MI?

Reflüyü artırma ihtimali çok az olan ve tavsiye edilen yiyecek ve besinlerin arasında ise elma, muz, fırında pişmiş patates, brokoli, lahana, havuç, taze fasulye, bezelye, biftek, tavuğun göğüs eti, yumurta akı, balık, beyaz peynir, keçi peyniri, kepek, yulaf, mısır ekmeği, pirinç, maden suyu, yağsız salata yer alır. Uyurken başın altına omuzları da alacak şekilde yastık konulması reflünün etkisini azaltacaktır. Bu teknik, yer çekiminin de etkisi ile mide asidinin geri kaçmasını önleyecektir. Mümkün olduğunca sol tarafa yatmaya çalışılmalıdır. Sağ tarafa yatıldığında mide yemek borusundan daha yukarıda konumlanacağından reflüyü artıracaktır. Vücudu sıkmayan rahat kıyafetler giyilmelidir. Özellikle beli bölgesini sıkacak kıyafetler tercih edilmemelidir. Midede hissedilen yanma ve ekşime, halk arasında ‘bebeğin saçları çıkıyor' şeklinde yorumlansa da, bu düşünce ciddiye alınmamalıdır.

REFLÜNÜN ETKİSİNİ AZALTACAK ÖNERİLER

hamile

Gebelikte yaşanan reflünün çözümünde doktor tavsiyesi ile sosyal yaşam ve uygulanacak diyet programı çözüm olacaktır. Gebelikte görülen reflünün etkisini azaltmak için;

*Uyurken başın altına omuzları da alacak şekilde yastık konulması reflünün etkisini azaltacaktır.
*Yemekler yavaş yenilmeli ve iyi çiğnenmelidir. Yemekte sıvı alımından kaçınılmalıdır
*Sık aralıklarla az miktarda yemek yenilmeli ve yatmadan en az 2 saat önce besin tüketilmemeli
*Mümkün olduğunca fazla kilo almamak için uygun bir diyet programı seçilmeli
*Çikolata, nane, baharatlı gıdalar, kızartmalardan uzak durulmalı
*Kafeinli içecekler (kahve, çay, asitli içecekler) içilmemeli
*Domates ve turunçgiller mümkün olduğunca az tüketilmeli

BalıkbeyazÇaydiyetdoktorgebelikhamilehamilelikKadınkahveKayserimadenMısırpeyniryumurta

Reflüye Ne İyi Gelir? Doğal Tedavi Yöntemiyle Reflü Nasıl Geçer ve Nasıl Tedavi Edilir?

Reflü rahatsızlığı genellikle yaş aralığında görülürken toplumun %40'ını etkileyen bir sağlık sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır. Genetik faktörler, gebelik, fazla kilo ve karın içi basıncının artması reflü rahatsızlığının ortaya çıkmasına neden olan faktörler arasında yer alır. Mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçması ile midede yer alan proteinlerin sindirilmesine destek olan madde, yemek borusunda birtakım tahrişlere neden olmakta, sonuç olarak ise yemek borusu mide asidine devamlı maruz kalarak kendini koruyamaz hale gelmektedir.

Günümüzde beslenme alışkanlıkları ile birçok sağlık problemleri gelişmekle birlikte bu rahatsızlıkların başında reflü şikayetleri gelmektedir. Tedavi sağlanmadığında reflü, yemek borusunda ülser, kanama darlık, iltihap gibi sorunlara yol açabilir. Aynı zamanda yemek borusunun tahrişi nedeniyle özofagus kanser riski de gelişebiliyor. Reflü kronik bir rahatsızlık olduğundan hastaların uzun vadede reflü şikayetlerini azaltmak ve olası hastalıkları önlemeleri açısından mutlaka uygun bir beslenme alışkanlıkları kazanılması gerekiyor. Öyleyse, reflüye ne iyi gelir? Reflü hastaları ne yemeli? Reflü nasıl geçer? İşte merak ettiğiniz tüm detaylar…

REFLÜ NEDEN OLUR?

Reflü oluşumunun temelinde yemek borusunun mide asit içeriğine uzun süre maruz kalması yatmaktadır. Uzun süreli bu temas ile yemek borusunda hasarlar gelişebiliyor ve yanma hissi gerçekleşiyor. Yemek borusunun alt ucundaki kastan meydana gelen kapak, asidin yemek borusuna uzanmasını engellemenin yanı sıra mide içinde kalmasını sağlıyor. Reflü nedenlerinin başında gelen sfinkter kapağının sık aralıklarla gevşemesi ile midede asidik içeriği yemek borusuna kaçabiliyor.

REFLÜ NASIL ANLAŞILIR?

Reflü rahatsızlığı belirtilerinden şikâyetçiyseniz uzman bir doktora görünmenizde fayda bulunur. Reflü tanısı koymak için doktor şikayetlerinizi göz önünde bulundurarak gastroskopi ile mide kapağının incelenmesini ön görecektir. Böylelikle yemek borusundaki hasara ilişkin tüm detaylar gözlemlenecektir. Bazı durumlarda reflü durumunun değerlendirilmesi için mideden doku örneğine ihtiyaç duyulabilir. Bunların yanı sıra pHmetre ve Manometre işlemi ile yemek borusundaki mevcut asit oranı ölçülür ve yemek borusunda reflüye neden olabilecek diğer nedenler incelenir.

REFLÜ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Midede yanma ve ekşime şikayetleri başta olmak üzere reflü rahatsızlığının diğer belirtileri şunlardır;

  • Ağıza ekşiacı su gelmesi
  • Geğirme
  • Şişkinlik
  • Tüketilen yiyeceğin ağıza geri gelmesi
  • Kilo verme
  • Göğüste yanma
  • Ağız kokusu
  • Kronik faranjit
  • Alerjik astım
  • Kronik sinüzit
  • Diş çürükleri
Reflü sırt ağrısı yapar mı? Sırt ağrısı reflü krizi belirtisi mi?

REFLÜ NASIL GEÇER?

Reflü tedavisinde hedef, reflü şikayetlerini gidermek, yemek borusunda hasar var ise iyileşme sağlamak ve olası diğer komplikasyonları ortadan kaldırmaktır. Reflü şikayetlerini azaltamaya yardımcı olacak hususlar ise şöyle sıralanabilir:

  • Uygun bir beslenme planı oluşturulmak ve öğün saatlerine önem vermek reflü şikayetlerini azaltamaya yardımcı olacak en önemli detaydır.
  • Bir oturuşta mideye fazla yüklenmemeli ki bu genellikle öğün atlamaktan kaynaklanır, küçük porsiyonlar tüketimine özen gösterilmelidir.
  • Akşam yatmadan en az 34 saat önce katı ve sıvı alımı durdurulmalıdır. Mide dolu olduğunda yemek borusuna mide içeriğinin kaçması kolaylaşmaktadır.
  • Bel bölgesini sıkan kıyafetlerden kaçınılması gerekir.
  • Yemekten sonra hemen eğilip kalkmaktan kaçınmalı karın basıncını arttıracak hareketler yapılmalıdır.
  • Yastık yüksekliğinizin 30 cm olmasını sağlanmalıdır.
  • Yemek yerken küçük lokmalara ayırdığınız besinleri iyice çiğnemeye özen göstermelisiniz.
  • Fazla kilo problemi reflü rahatsızlığı şikayetlerini arttırdığından ideal kilonuza ulaşmaya çalışabilirsiniz.

REFLÜ HASTALARI NE YEMEMELİ?

Reflü problemi yaşayan bireylerin bazı yiyeceklerden kaçınması şikayetlerinin azaltması bakımından faydalı olur. İşte reflü hastalarının kaçınması gereken yiyecekler:

  • Çikolata
  • Kahve
  • Gazlı içecekler
  • Baharatlar
  • Soğan
  • Sarımsak
  • Sigara
  • Kızartılmış yiyecekler
  • Ekşili ve salçalı yiyecekler
  • Domates

Reflü şikayetlerini azaltmanıza yardımcı olacak yiyecekler ise şunları içermektedir:

  • Brokoli
  • Muz
  • Elma
  • Havuç
  • Lif oranı yüksek yiyecekler
  • Peynir
  • Kantaron yağı
  • Papatya çayı
  • Fasulye

BEBEKLERDE REFLÜ TEDAVİSİ

Bebeklerde reflü, genellikle bebeğin doğumunun ardından ilk 1 yılı kapsamaktadır. Çoğu zaman 4. ayda artan reflü şikayeti, 6. Ayın ardından azalmaya başlar. Bebeklerin büyük bir kısmında ayından sonra tamamen ortadan kalkan reflü hastalığı iyileşmediği takdirde net bir tanı ve uygun bir tedavi ile reflünün tüm şikayetleri ortadan kaldırılır. İlk bir yılın ardından hala geçmeyen reflü durumu mevcutsa bebeğinizi doktora götürmek faydalı olacaktır.

REFLÜYE İYİ GELEN İBRAHİM SARAÇOĞLU KÜRÜ

Pro. Dr. İbrahim Saraçoğlu'nun reflü hastaları için hazırlamış olduğu küre ilişkin detaylar şu şekildedir;

Reflüyü yatıştırmaya yardımcı olan kür süt, süte alerjisi olanlar için ise havuç suyu şeklindedir. Reflü ağrıları arttığı dönemlerde 12 bardak süt içmek yatıştırmaya yardımcı olur. Havuç suyunu elde etmek için ise katı meyve sıkacağından geçirerek suyunu içebilirsiniz.

REFLÜ İLAÇLARI

Reflünüz beslenme ve yaşam tarzı değişikliklerine rağmen geçmiyorsa doktora gitmeniz önemlidir. Bu noktada hastalığın tedavisini sağlamak için etkili bazı ilaçlar reçete edilir. Toplumda mide koruyucu olarak bilinen bu ilaçlar omeprrazol, rabeprazol, esomeprazol, pantoprazol, lansoprazol şeklinde 5 gruba ayrılmaktadır. Hangi ilaçları kullanmanız gerektiği, ilaçların dozajı ve ne kadar kullanmanız gerektiği hakkında doktorunuzdan bilgi almayı unutmayın.

KULLANICILARIN MERAK ETTİĞİ DİĞER SORULAR

Reflü sırasında ne yapmalı?

Reflüye ne iyi gelir?Yüksek yastıkta yatın (Yatarken vucudun üst kısmı ve baş yüksekte olmalıdır).Fazla miktarda yemekten kaçının (Fazla yemek mide basıncını artırır ve reflü olasılığı artar).Az miktarda sık ve düzenli yemek seafoodplus.infokleri yavaş yiyip, iyi çiğseafoodplus.info fazla öğe•7 Ara

Reflüye soda iyi gelir mi?

Bir kişinin ister reflüsü ister gastriti olsun olmasın, gazlı içeceklerden uzak durulmasını genel sağlık önerisi olarak yapıyoruz. Burada tek istisna maden suyu içindir. Sade maden sularının gastritte ve reflüde bir zararının olmadığını, şikâyetlerin azalmasına yol açtığını biliyoruz" diye konuştu.

Reflüye süt iyi gelir mi?

Uzmanlar, mide içeriğinin yemek borusuna aralıklı ve sürekli geçişi ile ağrı, yutma güçlüğü gibi belirtiler veren reflü hastalığını önlemek için süt içilmesini öneriyor.

Reflüye doğal olarak ne iyi gelir?

Lifli gıdalar hem mide asidini azaltır hem de sindirimi kolaylaştırır. Dolayısıyla tüm sebzeler, yulaf ezmesi, meyveler, kuru meyveler lif bakımından zengin besinlerdir. Ayrıca hindi, tavuk ve balık eti mide asidini azaltır. Elma, armut, muz, kavun gibi asidik olmayan meyveler tercih edilmelidir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir