hıdırellezde dilek tutmak / Hıdırellez dilekleri ne zaman dilenir? Hıdırellez'de gül ağacının altına dilek ne zaman gömülür?

Hıdırellezde Dilek Tutmak

hıdırellezde dilek tutmak

Hıdırellez'de nasıl dilek tutulur? Hıdırellez g&#;l ağacına dilek dileme ne zaman, nasıl yapılır?

Bereketi ve bolluğu simgeleyen Hızır aleyhisselamın dokunduğu yerlere ve eşyalara feyiz, bereket vereceğine inanılır. Bu nedenle yiyecek kaplarının, ambarların ve para keselerinin ağızları açık bırakılır. Bazı kimseler de ateş yakıp, dilek dilerler. Ondan sonra yaktıkları ateşin üstünden atlarlar. Hıdırellez gecesi en çok yapılan etkinliklerden biri ateşten atlamadır. Bunun sebebi de ateşten atlanıldığında hastalıklardan korunulacağına inanılmasıdır. Hıdırellez'in en yaygın ritüelü budur ve ateşten atlamanın nazardan ve hastalıktan koruduğuna inanılır. İşte dileklerin kağıtlara yazılıp gül ağaçlarına asıldığı, ateş yakılıp üstünden üç kere atlandığı coşkulu geçen kutlamalardan biri olan Hıdırellez hakkında detaylar haberimizde

HIDIRELLEZ NE ZAMAN BAŞLIYOR, NE ZAMAN BİTİYOR?

Hıdırellez Türk dünyasında kutlanan mevsimlik bayramlardan biridir. Hızır ve İlyas'ın yeryüzünde buluştukları gün olduğu sayılarak kutlanmaktadır. Hıdırellez yılında 5 Mayıs Cuma akşamı başlayacak, 6 Mayıs Cumartesi ikindi ezanı itibarıyla sona erecek.

HIDIRELLEZ GÜNÜ DİLEK NASIL DİLENİR?

Hıdırellez'de yapılan geleneklerden biri dilek dileyip gül ağacına asma ya da gül ağacı altına gömmedir. Dilekler yazıldıktan sonra gül ağacının dallarına asılır ya da gül ağacının altına gömülür. Hıdırellez'de akşam ezanı ile gül dallarına paralar asılır (Eskiden kese içine para dikilip gül dibine gömülürmüş) ya da açık cüzdan bırakılır. Asılan paralar ya da cüzdanlar sabah erkenden geri toplanır ve sonrasında ise o notlar suya bırakılır. 

Hıdırellezde nasıl dilek tutulur Hıdırellez gül ağacına dilek dileme ne zaman, nasıl yapılırHIDIRELLEZ GÜL AĞACINA DİLEK DİLEME NE ZAMAN YAPILIR?

 Hıdırellez'de 5 Mayıs akşam ezanı ile gül ağacına dilekler asılır. 6 Mayıs sabah erkenden geri toplanır ve sonrasında ise suya bırakılır. Hıdırellez akşamı gül ağacında dilek tutarken yapmanız duasını okumanız gerekir.

HIDIRELLEZ KESESİNE NE KONUR?

Gül dallarına paralar asılır. (Eskiden kese içine para dikilip gül dibine gömülürmüş) ya da açık cüzdan bırakılır. Dilekler bir kağıda yazılıp asılabileceği gibi şekil olarak da gül ağacının altına çizilebilir. Ev isteyen ev resmi araba isteyen araba resmi çizebilir.

HIDIRELLEZ DUASI NASIL YAPILIR?

Bin bir adım bir adım /Allah bir adım adım / Kerim kerem Allah /Başımda bir duman var yardım eyle ya Allah / La ilaha illallah Muhammeden Resullullah yetiş imdadıma hızır ile Allah birsin sen kulla mişersin biz gibi kulların yardımcısı sensin hızır deryada erdim murada amin.

H&#;d&#;rellez: Yaz&#;n Habercisi Bolluk, Bereket Günü

Atadan beri güzel olaylara vesile olan her an&#; kutlamak ve yüceltmek, Türk kültürünün manevi unsurlar&#;ndand&#;r. Do&#;um, evlilik, sava&#; zaferleri ve mevsim yenilikleri hep bir co&#;ku ile kutlanmaktayd&#;. As&#;rlard&#;r devam eden ve hala günümüzde de eski ku&#;aklar&#;n etkisiyle kutlanan, H&#;d&#;rellez hakk&#;nda meraklar&#; gideren bir yaz&#; haz&#;rlad&#;k. Maddi ve manevi kültürlerimizin yok olmamas&#; ad&#;na, nesilden nesle bu geleneklerimizi devam ettirerek bir nebze de olsa yüzünüzde tebessüm açmas&#; dile&#;i ile…

h&#;d&#;rellez ritüelleri

H&#;d&#;rellez Nedir?

  • H&#;d&#;rellez, mevsim bayram&#; olarak hat&#;rlarda kalan, Türk kültürü için önemli bir gündür. Bahar&#;n ba&#;lang&#;ç döneminde, neredeyse tüm insanlara ne&#;e ve huzur veren, evleri bereketlendiren bir gündür.
  • Dünya tarihinde bilinen en eski bayram olarak kabul edilmektedir.
  • H&#;d&#;rellez; tabiat&#;n uyand&#;&#;&#; ve canland&#;&#;&#; bir günü simgeler. O gün, tüm evlere bereket gelir ve her &#;ey yenilenir.
  • &#;nsanl&#;k tarihinde epey önemli bir yer arz eder. Öyle ki UNESCO taraf&#;ndan “&#;nsanl&#;&#;&#;n Somut Olmayan Kültürel Miras&#; Temsili Listesi” içeri&#;inde H&#;d&#;rellez Bayram&#;’n&#; görebilirsiniz. &#;nsan ve do&#;a aras&#;ndaki uyumun, minnetin ve te&#;ekkürün bir yans&#;mas&#; olarak hayatta kendini gösterir. Her y&#;l heyecan ile beklenen, geldi&#;inde ise co&#;ku ile kutlanan bu bayram insanlar&#;n birbirine olan ho&#;görü ve yard&#;mla&#;ma duygular&#;n&#; da peki&#;tirmektedir.
  • Bahar&#;n kutlanmas&#; H&#;d&#;rellez ve Nevruz ile can bulmaktad&#;r.
  • Nevruz 21 Mart’a özgü bir kutlamad&#;r. Türklerin Ergenekon’da demir da&#;&#; eritmesini ve do&#;an&#;n uyan&#;&#;&#;n&#; temsil eder.
  • H&#;d&#;rellez ise yine as&#;rlard&#;r kutlanan, bahar&#;n geldi&#;ini ifade eden önemli bir gündür.
  • Her iki bahar bayram&#; da tüm insanl&#;k için var olan, bütün insanlar&#; bir araya getiren k&#;ymetli ve bereketli bir gündür.
h&#;d&#;rellez ne zaman

H&#;d&#;rellez Ne Zaman Kutlan&#;r?

  • H&#;d&#;rellez her y&#;l may&#;s ay&#; geldi&#;inde kutlanmaktad&#;r.
  • Çok uzun zamand&#;r 6 May&#;s H&#;d&#;rellez Bayram&#; olarak insanlar aras&#;nda anlam bulur. Rumi takvime göre ise 23 Nisan’da kutlamalar yap&#;lmaktad&#;r.
  • Eskiden halk aras&#;ndaki takvimler iki k&#;s&#;mdan olu&#;maktayd&#;.
  • 6 May&#;s’tan ve 8 Kas&#;m’a kadar olan günler yaz mevsimi olarak kabul edilirdi.
  • Bu dönem H&#;z&#;r mevsimi olarak da bilinirdi.
  • 8 Kas&#;m’dan ba&#;layarak 6 May&#;s’a kadar geçen süre ise; Kas&#;m günleri yani k&#;&#; mevsimi ad&#;yla ak&#;llarda kal&#;rd&#;.
  • Bu iki mevsim aras&#;ndaki geçi&#; süresinde ise 6 May&#;s yaz&#;n ba&#;lad&#;&#;&#; gün say&#;l&#;p kutlamalar yap&#;l&#;rd&#;.
h&#;d&#;rellez dile&#;i

H&#;d&#;rellez Ritüelleri: H&#;d&#;rellez’de Neler Yap&#;l&#;r?

May&#;s ay&#; geldi&#;inde, ufaktan bir tatl&#; tela&#; ba&#;lar tüm Anadolu’da. Halk çiçek açm&#;&#; a&#;açlar&#; ve güzelle&#;en havay&#; gördükçe daha da heyecanlan&#;r. Ülkemizde ne&#;e ve beraberlikle kutlanan bu gün için H&#;d&#;rellez &#;enlikleri düzenlenir. Köy ve kasabalar ba&#;ta olmak üzere, neredeyse tüm &#;ehirlerde &#;ark&#;larla, e&#;lencelerle ve bol sohbetli pikniklerle, doya doya H&#;d&#;rellez Bayram&#; ya&#;an&#;r. Bu güne has bir özellik olan birkaç inan&#;&#;&#; inceleyecek olursak &#;u maddeleri görebilirsiniz:

  • Düzen ve Temizlik: H&#;d&#;rellez gününde H&#;z&#;r’&#;n tüm evlere u&#;rayaca&#;&#;na inan&#;ld&#;&#;&#; için, insanlar evlerini ba&#;tan sona kadar temizler. Bir çöp kalmayacak &#;ekilde eve çeki düzen verilir. Çünkü H&#;z&#;r her eve u&#;rayacakt&#;r ve her aile için bereketle huzur getirecektir. Temiz olmayan eve gelmeyece&#;ine inan&#;l&#;r. Ev temizli&#;inden sonra ki&#;isel bak&#;ma da önem verilir. Herkes tertemiz &#;ekilde H&#;z&#;r’&#;n eve u&#;ramas&#;n&#; bekler. Özellikle beyaz k&#;yafetler tercih edilir. Çünkü H&#;z&#;r da beyaz k&#;yafeti ile gelecektir.
  • H&#;d&#;rellez Dilekleri: Bu kutsal günde her dile&#;in kabul olaca&#;&#;na inan&#;l&#;r. Bu sebeple insanlar “H&#;d&#;rl&#;k” ad&#; verilen çevre taraf&#;ndan kabul görülen mezarl&#;k, türbe, yat&#;r ve tek kalan a&#;aç gibi yerlerde dilek tutmak için toplan&#;rlar. Dileklerini dua ve semboller ile dile getirirler. H&#;d&#;rellez dilekleri her zaman kalpten ve içten yap&#;lmal&#;d&#;r. Özellikle çocuk sahibi olmak isteyenler ve evlilik isteyenler bu günlerde dilek tutarlar. Kimi aileler taraf&#;ndan bu günde kurbanlar kesilir ve ihtiyaç sahiplerine da&#;&#;t&#;l&#;r. Oruç tutmak da de&#;er gören bir inan&#;&#;t&#;r.
  • A&#;açlar ve Çiçekler: H&#;d&#;rellez gününde baz&#; çiçek ve a&#;açlar daha da de&#;erli olmaktad&#;r. O günün sabah&#;nda k&#;rlardan toplan&#;lan ve yenilebilen bitkiler, gün içinde tüketilir. &#;ifa getirece&#;ine inan&#;ld&#;&#;&#; için çe&#;melerden al&#;nan sular da o gün herkes taraf&#;ndan içilir. Kuzu etinden ve bahar ye&#;illiklerinden yap&#;lan H&#;d&#;rellez pilav&#; ise yiyenlere &#;ifa getirir diye bilinmektedir.
  • Bereket &#;çin: H&#;z&#;r’&#;n eve bereket getirmesi için, geceden tencerelerin kapaklar&#; aç&#;k b&#;rak&#;l&#;r. Cüzdan ve çantalar&#;n da yine ayn&#; &#;ekilde a&#;&#;z k&#;sm&#; kapat&#;lmaz. Gün içinde dualar okunur ve &#;ükür namazlar&#; k&#;l&#;n&#;r.
  • Gül A&#;ac&#;na Dilek: H&#;d&#;rellez gül a&#;ac&#;na dilek tutarak de&#;er gören unsurlar aras&#;nda yer al&#;r. H&#;z&#;r ve &#;lyas Peygamber’in gül a&#;ac&#; alt&#;nda bulu&#;tuklar&#;na inan&#;ld&#;&#;&#; için di&#;er a&#;açlar pek ilgi görmez. Bir ka&#;&#;da dilekler yaz&#;l&#;r, iple ba&#;lan&#;r ve gül a&#;ac&#;n&#;n dibinde gömülür. Dilekler renkli &#;eritlerle de anlam kazanacakt&#;r. Gül a&#;ac&#;n&#;n dallar&#;na as&#;lan renkli ipler veya &#;eritler ile H&#;z&#;r’dan bir ev, araba veya mutlu bir yuva dilenir. &#;eritlerin uç k&#;sm&#;na dileklerinizi yaz&#;l&#;r. Dilekler tutulur, dua edilir ve &#;eritler a&#;ac&#;n dal&#;na as&#;l&#;r. Gül a&#;ac&#;n&#;n dibine gömülen dilekler, ertesi sabah kimse görmeden al&#;n&#;r ve akan bir suya at&#;l&#;r. Bunun nedeni ise, &#;lyas’&#;n denizden gelmesine inan&#;lmas&#;d&#;r.
  • Baht Açma: Hayat&#; boyunca &#;anss&#;zl&#;klar ya&#;ayan ki&#;ilere umut olan H&#;d&#;rellez’de baht açma törenleri yap&#;lmaktad&#;r. Dualar ile geçen bu törenler, ülkemizde hemen hemen her yörede can bulmu&#;tur. Denizli’de bahtiyar, Türkmenler’de mant&#;far, Bal&#;kesir’de da&#;ara yüzük atma, Erzurum’da ise mani çekme ad&#; ile baht açma merasimleri insanlara &#;ans getiren bir unsurdur.
  • &#;enlikler: 6 May&#;s sabah&#;ndan ba&#;layan &#;enliklerde, tekerlekler yak&#;larak H&#;d&#;rellez ate&#;i yak&#;l&#;r. Bu ate&#;in üzerinden 3 defa ko&#;arak atlamak da &#;ifa getirecek ve kötülükleri yok edecek bir inan&#;&#;t&#;r. Sazl&#; sözlü e&#;lenceler ile geçen bu günde mangallar da yak&#;l&#;r. Hep bir a&#;&#;zdan söylenen H&#;d&#;rellez &#;ark&#;s&#; da güne canl&#;l&#;k katar. Bu &#;ark&#;larda do&#;aya minnet ve te&#;ekkür dile getirilir.
  • H&#;d&#;rellez Manileri: H&#;d&#;rellez &#;enliklerinde sözlü kültür de önemli bir yer arz eder. Manilerin yaz&#;l&#; oldu&#;u bir kese içinden özellikle genç k&#;zlar s&#;rayla mani çeker. &#;çinde yaz&#;l&#; olan&#; sesli &#;ekilde okurlar. Manilerin genç k&#;zlar&#;n k&#;smetini açaca&#;&#;na inan&#;l&#;r.

H&#;d&#;rellez Önemi ve Hikayesi

  • Bahar&#;n en &#;en günü olan H&#;d&#;rellez anlam&#; ile de kültürel unsurlar&#;m&#;z&#;n de&#;erini göstermektedir.
  • H&#;d&#;rellez H&#;z&#;r &#;lyas sözcüklerinden bir araya gelen bir kelimedir asl&#;nda. H&#;z&#;r Peygamber ve &#;lyas Peygamber’in yeryüzünde bulu&#;tu&#;u günü temsil eder.
  • H&#;z&#;r ve &#;lyas isimlerinin birle&#;mesinden ve sözlü kültür ile kayna&#;mas&#;ndan olu&#;maktad&#;r.
  • H&#;d&#;rellez efsanesi manevi bir de&#;er oldu&#;u için, ele&#;tiriye ve yoruma da aç&#;kt&#;r.
  • &#;u güne kadar pek çok söylem yer al&#;r. Mezopotamya, Anadolu ve &#;slamiyet Öncesi Türk Kültürü unsuru oldu&#;una dair iddialar vard&#;r.
  • H&#;d&#;rellez; tek bir millete ait özel bir gün de&#;ildir. Güzel anlar&#;n kutlanmas&#;, bahar&#;n geli&#;inde haz&#;rl&#;klar&#;n yap&#;lmas&#; as&#;rlard&#;r devam eden ve canl&#;l&#;&#;&#;n&#; koruyan bir etkinliktir.
  • Törenler evrensel bir olgudur ve tüm insanl&#;k için anlam ifade eder.
  • H&#;d&#;rellez’in kahraman&#; olan H&#;z&#;r Peygamber; Türk insan&#;n&#;n de&#;er verdi&#;i, kutsal kabul gördü&#;ü bir ritüel olarak bilinmektedir.
  • H&#;z&#;r, H&#;d&#;rellez vaktinde gelip evlere bereket katar, hastalar&#; iyile&#;tirir, k&#;tl&#;&#;&#; ve insanl&#;k için olumsuz ne varsa al&#;p götürürmü&#;. Ölümsüzlük suyunu içti&#;i için, ulu bir ki&#;i olarak bilinmektedir. &#;nsanlar&#;n zor günlerde s&#;kça kulland&#;&#;&#; “H&#;z&#;r gibi yeti&#;tin.” ifadesi de H&#;z&#;r Peygamber’den gelmektedir.
  • Her y&#;l 6 May&#;s gününde kutlanan H&#;d&#;rellez Bayram&#;’nda, H&#;z&#;r insanlara sa&#;l&#;k verip açlar&#; doyurup bahar mevsimini ba&#;lat&#;rm&#;&#;.
  • Bu inan&#;&#;a göre de H&#;d&#;rellez, H&#;z&#;r olmadan asla anlam kazanamayacakt&#;r. &#;nsan, do&#;a ve H&#;z&#;r ile bir bütün olu&#;turup kar&#;&#;l&#;kl&#; minnet içermektedir.
h&#;d&#;rellez nedir

H&#;drellez’e Özel Yemek Tarifleri

Zorda kalanlar&#;n yard&#;m&#;na yeti&#;en H&#;z&#;r ile &#;lyas’&#;n kavu&#;malar&#;n&#;n da kutlamas&#; olan H&#;drellez bolluk ve bereketin de simgesidir. Bolluk ve bereketi kat kat art&#;rmak için sofralar kurulur ve payla&#;&#;m&#;n huzur veren dinginli&#;i içinde birlikte yemekler yenir. Peki, H&#;drellez adetleri aras&#;nda yer bulan, me&#;hur H&#;drellez yemekleri hangileridir, gelin birlikte ö&#;renelim.

1) H&#;drellez Çorbas&#;

Terbiyeli, mantarl&#; ve sar&#;msakl&#;, tam bir &#;ifa deposu olan H&#;drellez Çorbas&#; lezzetiyle de ak&#;llar&#; ba&#;tan al&#;yor. Yeme&#;e güçlü bir ba&#;lang&#;ç H&#;drellez d&#;&#;&#;nda da bu çorba her eve laz&#;m tarifler aras&#;nda! H&#;d&#;rellez Çorbas&#;

2) H&#;drellez Pilav&#;

Mis gibi tere ya&#;&#; ile haz&#;rlanan pilav&#;n üstüne, yumu&#;ac&#;k kuzu eti ve en üstte de salçal&#; bir sos! Tarifi bile a&#;&#;z suland&#;ran H&#;drellez Pilav&#;, günün co&#;kusuna ve enerjisine çok yak&#;&#;an yemekler aras&#;nda yer al&#;yor. H&#;d&#;rellez Pilav&#;

3) Hafsa Sultan Kurabiyesi (H&#;drellez Kurabiyesi)

A&#;urenin &#;ifas&#;n&#;n ve bereketinin kurabiyeye evrilmi&#; &#;ekli diyebiliriz H&#;drellez Kurabiyesi için! Ceviz, f&#;nd&#;k, kuru üzüm, kuru kay&#;s&#;, incir… Yok yok bu kurabiyenin içinde! Hafsa Sultan Kurabiyesi (H&#;d&#;rellez Kurabiyesi)

Osmanl&#;’dan Günümüze 9 Ramazan Gelene&#;i

Anneler Günü Sözleri: Anneye En Anlaml&#; Sözler

Babalar Günü Mesajlar&#;: Resimli, K&#;sa, Duygusal

Kurban Bayram&#; Hakk&#;nda Merak Edilen 20 Bilgi

Sevgililer Günü Nedir, Ne Zaman? Hikayesi, Anlam&#;

Orta Asya ve Türk kültürlerinde önemli bir yere sahip olan Hıdırellez'in heyecanı, baharın gelişiyle birlikte etrafı sardı. İsmi Hz. İlyas ile Hızır peygamberlerinin isimlerinin birleştirilmesiyle oluşturulan bayram, çeşitli ritüellerle kutlanır. Mayıs ayının ilk haftalarında idrak edilen Hıdırellez hakkında arama motorlarında araştırılan Hıdırıllez'de nasıl dilek tutulur? Hıdırellez gül ağacı dileği nasıl dilenir? sorularının cevabını haberimizde derledik. İşte detaylar

🌸HIDIRILLEZ'DE NASIL DİLEK TUTULUR?🌸

🌸Hıdırellez, baharın gelişini, yenilenmeyi ve umudu simgeleyen bir bayramdır. Bu bayramda, insanlar geleneksel olarak dileklerini dile getirirler ve bunların kabul olmasını umarlar. Hıdırellez dilekleri genellikle Hızır ve İlyas peygamberlere yöneltilir ve dualar edilir.

🌸Hıdırellez gecesi uyumadan önce bir niyet belirleyin. Niyetinizi belirlerken, dileğinizi net bir şekilde ifade etmeye çalışın ve içten bir şekilde dileyin.

🌸Hıdırellez gecesi, gökyüzünde yıldızları izleyerek dilek dilenebilir. Bazı insanlar dileklerini, Hızır ve İlyas peygamberlere hitaben gökyüzüne doğru söylerler.

🌸Hıdırellez gecesi mum yakarak da dilek dilenebilir. Mum yakarken, dileğinizi net bir şekilde ifade edin ve içten bir şekilde dilek tutun.

🌸Bazı insanlar Hıdırellez gecesi sembolik ritüeller gerçekleştirirler. Örneğin, dilek tutmak için bir kağıda yazıp ateşe verirler.

🌸Hıdırellez gecesi, cami veya mescitlere giderek dua edebilirsiniz. Hızır ve İlyas peygamberlere dua ederek dileklerinizi ifade edebilirsiniz.

Özetle, Hıdırellez dileği dilemek için farklı yöntemler vardır. Ancak, en önemli şey dileğinizi net bir şekilde ifade etmek ve içten bir şekilde dilemektir.

🌹 HIDIRELLEZ GÜL AĞACI DİLEĞİ NASIL DİLENİR?🌹

🌹Bazı bölgelerde Hıdırellez'den bir gün önce akşam evin her üyesi, madeni para işaretleyerek bir çantanın içine koyuyor. Gül ağacının dibine bırakılan çanta, Hıdırellez sabahı açılıyor ve herkes kendi parasını bereket getirdiğine inanarak cüzdanında saklıyor.

🌹Bursa ve birçok kentte, bolluk getireceği inancıyla kapı önleri Hıdırellez sabahı evin yönüne doğru süpürülüyor.

🌹Üzerine çeşitli dilekler, niyetler yazılan kağıtlar açık olarak ve yavaşça bir akarsuya bırakılıyor. Kağıtlar, yazıları üste gelecek şekilde suya düşerse dileklerin kabul olacağına inanılıyor.

🌹Balıkesir ve Çanakkale'de bazı yörelerde Hıdırellez günü, güneş doğmadan su kenarlarına gidiliyor ve bu suyla kadınlar, ellerini, yüzlerini yıkıyor.

🌹Çanakkale'de Hıdırellez öncesi akşam gül ağacının dibine fasulye gömülüyor ve bu sabaha kadar yeşerirse tutulan dileğin gerçekleşeceğine inanılıyor.

🌼HIDIRELLEZ'DE NE YAPILIR?🌼

🌼Hıdırellez denince akıllara ilk olarak her tür hastalık ve kötülükten korunmak için yakılan ateşin üzerinden üç kez atlanması ve dileklerin kağıda yazılarak gül ağacının altına gömülmesi ya da asılması geliyor.

🌼O gün yapılan bir başka ritüele göre deniz ya da dere kenarından dilek tutularak toplanan 41 taş 1 yıl boyunca saklanıyor bir sonraki Hıdırellez'de bu taşlar suya atılıp, yenisi toplanıyor.

🌼Deniz kenarından kırık dalgalardan bir kaba doldurulan deniz suyu da bolluk ve bereket için evin içerisine serpiliyor.

🌼Üzerine çeşitli dilek, niyet yazılan kağıtlar açık olarak ve yavaşça bir akarsuya bırakılıyor. Otlarda biriken çiğ damlalarından yoğurt yapılıyor ve hamur mayalanıyor.

🌼Bekar kızlardan alınan yüzük, kolye ve boncuk gibi eşyalar içerisi su dolu çömleğin içerisine konup, çömleğin ağzına yeşillik bırakılarak üzeri kırmızı bir yemeni ile örtülüp kilitlenerek gül ağacının dibine bırakılıyor. Ertesi gün çömlek başına toplanan kızlardan birinin üzerinden kilit açılarak maniler eşliğinde çömlekteki eşyalar çıkarılıyor.

🌼Bereket getireceği düşünülerek keselere konan bakliyat, gül ağacına asılarak 1 gece bekletiliyor, bu malzemeler 1 yıl boyunca yemeklere az az konarak tüketiliyor. Kurulan salıncakta oturan genç kızı bu kişiyle evlenmek isteyen delikanlı sallıyor.

🌼Verim vermeyen ağacın yanına balta ile gidilerek ürün vermesi yoksa kesileceği söyleniyor.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır