dizanteri nedir tedavisi / Dizanteri Nedir? Ortaya Çıkabilecek Komplikasyonlar Nelerdir?

Dizanteri Nedir Tedavisi

dizanteri nedir tedavisi

Dizanteri Nedir? Dizanteri Belirtileri Neler, Nasıl Bulaşır ve Nasıl Geçer?

Dizanteri nedir, sorusuna yanıt ararken bir tür bağırsak hastalığı olduğunu görürüz. Dizanteri belirtileri neler; bağırsak hastalığı olduğu için en başta karın kasılmaları, bulantı, kusma gelir. Dizanteri nasıl bulaşır, sorusuna yanıt ararken de içtiğimiz suların temiz olmaması, yediğimiz besinlerin iyi temizlenmemesi dizanterin bulaşmasına neden olduğunu görürüz. Amipli dizanteri nasıl geçer ve nereden bulaşır, sorusu da yine aynı şekilde çoğunlukla içme sularındaki amip miktarının fazla olmasından kaynaklanır. Bu hastalığın bilinen bir aşısı yoktur.

Dizanteri Nedir?

Dizanteri, bağırsaklarda iltihaplanmaya neden olan ve genellikle ishal, karın ağrısı ve kramp gibi belirtilere yol açan bir iltihap türüdür. Dizanteri, genellikle bakteri veya parazit iltihaplardan kaynaklanır ve iltihaplanan kişilerin dışkısı ya da kirli su ve gıdalar yoluyla bulaşabilir.

Dizanteri, vücuttaki sıvı kaybı nedeni ile sıvı kaybına ve elektrolit dengesizliğine yol açabilir. Bu nedenle tedavi edilmesi önemlidir. Tedavi genellikle antibiyotikler, sıvılar ve elektrolitlerin yerine konması gibi önlemleri içerir. Önleme yöntemleri arasında temiz su kullanmak, sağlığa uygun bir şekilde yiyecek hazırlamak ve kişisel sağlığa uygunluk kurallarına uymak yer alır.

Dizanteri Belirtileri Neler?

Dizanteri belirtileri; iltihaplanmanın şiddeti, nedeni ve kişinin bağışıklık sistemi gibi faktörlere göre değişebilir. Ancak en yaygın dizanteri belirtileri şunlardır:

  • İshal (su gibi, sulu veya kanlı dışkı çıkarma),
  • Karın ağrısı (şiddetli, kramplı karın ağrısı),
  • Ateş (hafif veya yüksek ateş),
  • Bulantı ve kusma (yiyecek veya sıvıların kusulması),
  • İştah kaybı (yemek yeme isteğinin kaybı),
  • Halsizlik ve yorgunluk ( genel enerji kaybı, halsizlik ve yorgunluk hissi ) şeklindedir.

Bazı vakalarda, kanlı dışkı veya yüksek ateş gibi daha ciddi belirtiler de olabilir. Dizanteri belirtileri genellikle iltihaplanmanın başlamasından birkaç gün sonra ortaya çıkar ve genellikle birkaç gün veya bir hafta içinde düzelir. Ancak bazı durumlarda belirtiler daha uzun sürebilir ve de daha ciddi bir tedavi gerektirebilir.

Dizanteri Nasıl Bulaşır?

Dizanteri genellikle kirli su veya gıda yoluyla bulaşır. İltihaplanma bulunan bir kişinin dışkısında bulunan bakteri, virüs veya parazitlerin bulaşmış su veya gıda yoluyla tüketilmesi sonucu iltihaplanma meydana gelir. Dizanteri ayrıca kişiden kişiye doğrudan temas yoluyla da bulaşabilir. Dizanteri ayrıca cinsel temas yoluyla da bulaşabilir.

Dizanteri; iltihaplanma bulunan bir kişinin dışkısında bulunan bakteri, virüs veya parazitlerin bir kişinin ağız, burun, gözler, yaralar veya açık yaralar gibi açık bir vücut bölgesiyle temas etmesi sonucu da bulaşabilir.

Dizanteri Nasıl Geçer?

Dizanteri tedavisi; iltihaplanmanın nedenine, belirtilerin şiddetine ve hastanın genel sağlık durumuna bağlıdır. Bu hastalığın tedavisi hastanelerde uzman doktorlar ve hemşireler tarafından yapılmaktadır.

Bunun yanında dizanteri tedavisi şu yöntemleri içerir:

  • Antibiyotikler,
  • Elektrolit desteği ve uzman doktorların önerdiği antibiyotikler
  • İltihaplanmanın yayılmasını önlemek için iltihaplanma bulunan kişilerin temizlenmesi,
  • Sağlıklı bir şekilde gıda verilmesi,
  • Bol su tüketilmesi
  • Ellerin yıkanması ve kirli su veya gıdaların tüketiminden kaçınılması önemlidir.

Dizanteri belirtileri genellikle birkaç gün veya bir hafta içinde düzelir. Ancak ciddi vakalarda belirtiler daha uzun sürebilir. Ciddi su kaybı veya elektrolit dengesizliği gibi beklenmeyen etkiler gelişebilir. Bu nedenle herhangi bir rahatsızlık durumunda bir doktorla görüşmek önemlidir. İçme ve kullanma sularının kontrolü, yaşam koşullarının sağlık kurallarına uygun hale getirilmesi ve sağlık kurallarına dikkat edilmesi de önemlidir.

monash.pw

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/06/ tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: monash.pw

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Kategoriler ve Etiketler

Tümünü Göster

Aklımdan Geçen

Komünite Seç

Aklımdan Geçen

Fark Ettim ki

Bugün Öğrendim ki

İşe Yarar İpucu

Bilim Haberleri

Hikaye Fikri

Video Konu Önerisi

Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?

Daha Fazla İçerik Göster

Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın % okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.

Popüler Yazılar

EA Akademi

Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.

Etkinlik & İlan

Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.

Podcast

Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.

Alıntı Yap

Evrim Ağacı Formatı

APA7

MLA9

Chicago

K. Y. Emer, et al. Amebiyazis (Amipli Dizanteri) Nedir? Entamoeba histolytica Enfeksiyonu Nasıl Tedavi Edilir?. (15 Kasım ). Alındığı Tarih: 18 Haziran Alındığı Yer: monash.pw

Emer, K. Y., Bakırcı, Ç. M. (, November 15). Amebiyazis (Amipli Dizanteri) Nedir? Entamoeba histolytica Enfeksiyonu Nasıl Tedavi Edilir?. Evrim Ağacı. Retrieved June 18, from monash.pw

K. Y. Emer, et al. “Amebiyazis (Amipli Dizanteri) Nedir? Entamoeba histolytica Enfeksiyonu Nasıl Tedavi Edilir?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 15 Nov. , monash.pw

Emer, Kaan Yiğit. Bakırcı, Çağrı Mert. “Amebiyazis (Amipli Dizanteri) Nedir? Entamoeba histolytica Enfeksiyonu Nasıl Tedavi Edilir?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, November 15, monash.pw

'te Türkiye'de bilimi yeşertmemize yardım edin!

Bu yıl sayfamızda gezdiniz.

yılından beri Türkiye'de bilim iletişimini geliştirmek adına durmaksızın ter döküyoruz ve sizin gibi bilimseverlerin destekleri sayesinde Türkiye'nin en çok ziyaret edilen, en güvenilir, en büyük bilim arşivini yaratmaya devam ediyoruz. Sitemizde reklamlar görüyor olsanız da bunların bize getirisi önemsenmeyecek kadar az. Bizi ayakta tutan, Türkiye'deki bilimseverlerin gönüllü destekleri. Eğer yılında da Türkiye'de bilimi yeşertme çabalarımıza katkı sağlamak isterseniz, maddi destekçilerimiz arasına katılabilirsiniz. Hatta bu sayede sitemizi ve mobil uygulamamızı tamamen reklamsız bir şekilde kullanmanız mümkün olacak. Tek seferlik destek olun veya daha iyisi, aylık destekçilerimiz arasına şimdi katılın.

Evrim Ağacı Logo

Kreosus (₺)YoutubePatreonDiğer Yöntemler

Geri Bildirim Gönder
Arşiv Bağlantısı
  • ^Á. Guevara, et al. (). Use Of Real-Time Polymerase Chain Reaction To Differentiate Between Pathogenic Entamoeba Histolytica And The Nonpathogenic Entamoeba Dispar In Ecuador. The American Journal of Tropical Medicine and Hygiene, sf: doi: /ajtmh kaynağı değiştir]

    Sığır ve domuzvebası, şarbon, leptospiroz, salmonelloz, geviş getirenlerde bağırsak zehirlenmeleri.

    Asalakların yol açtığı dizanterilerin en çok görülenleri köpekte ankilostomiyaz, geviş getirenlerde koksidiyozlardır. Maden ya da bitki zehirlenmelerinin birçoğu da (cıva, kuduzböceği, sultanotu, sütleğen, kartallı eğrelti, acı çiğdem vb.) dizanteri belirtisi yaratır.

    nest...

    oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır