anne sutunun kesilmesinin belirtileri / Sütüm kesildi kabusuna son - Sağlık Haberleri

Anne Sutunun Kesilmesinin Belirtileri

anne sutunun kesilmesinin belirtileri

Anne Sütünü Kurutmak İçin Neler Yapılabilir?

Memeden sütün kesilmesi için ne yapılması sorusu, yavaş yavaş emzirmeyi sonlandırmak isteyen annelerin merak ettiği bir konudur. Biz de sizler için hazırladığımız bu yazıda, anne sütünü kurutmak için neler yapılabileceğinden bahsettik. İşte, anne sütünü kesmek için uygulayabileceğiniz yöntemler…

Anne Sütünü Kesmek İçin Neler Yapılabilir?

Emzirme hem anne hem de bebek için muhteşem bir deneyimdir. Annenin bebeği ile bağ kurmasına yardımcı olurken, bebeğin de fiziksel ihtiyaçları dışında dış dünyaya adaptasyonunu kolaylaştırır. Ancak bu muhteşem deneyim, ne sebeple olursa olsun bir gün elbette son bulacak. Bu dönemde süt üretimi birden kesilemeyeceği için anneler haliyle sütü kurutmak için neler yapılabileceğini merak ediyor. Peki, memeden sütü kesmek için neler yapılabilir?

Anne Sütünü Kurutmak İçin Uygulayabileceğiniz Yöntemler

Anne sütünün geri çekilmesi ve kuruması için halk arasında uygulanan bazı yöntemleri aşağıda listeledik. Bu uygulamalar üzerinde yeterince bilimsel çalışma olmadığı için doktorunuza danışmayı unutmayın.

1. Emzirmeyi Kademeli Olarak Sonlandırın

Emzirmeyi kesmeyi düşündüğünüz anda bebeğinizi bir anda anne sütünden mahrum bırakmayın. Bu durum hem travma yaşamasına hem de memenizin tıkanıp enfeksiyon geliştirmesine neden olabilir. Bu nedenle emzirmeyi bırakmayı düşünüyorsanız bunu kademeli olarak gerçekleştirin. Örneğin anne sütünü kesme kararı aldığınız zaman günde 1 öğün atlayarak işe başlayın. Daha sonra yavaş yavaş ek gıdayı arttırıp tek öğün anne sütüne düşün ve kendinizi hazır hissettiğiniz zaman tamamen emzirmeyi sonlandırın. Bu süreçte olası tıkanıklıkları önlemek için destekleyici sütyen takabilir, buz kompresleri yapabilir ve göğsünüzün çok dolu olduğunu hissettiğinizde elinizle sütünüzü sağabilirsiniz.

2. İlaçlar

Anne sütünü kurutmak için doktorunuzla görüşerek önereceği ilaçları kullanabilirsiniz. Bu ilaçlar prolaktin seviyelerini düşürmeye ve dolayısıyla anne sütü üretimini durdurmaya yardımcı olacaktır. Fakat doktorunuzun onayı olmadan kesinlikle herhangi bir ilacı kullanmayın.

Bebeği Memeden Kesmek İçin Doğru Zaman ve Yöntem Nedir?

3. Göğsünüzde Tıkanıklık Yoksa Uyarmayın

Eğer göğsünüzde tıkanıklık hissetmiyorsanız elinizle veya göğüs pompasıyla sağmayın. Göğüs ucunun sürekli uyarılması, süt üretiminin devam etmesine neden olacaktır. Bu nedenle herhangi bir şikâyetiniz yoksa süt üretiminin devam edip etmediğini görmek adına bile olsa göğüs uçlarınıza dokunmayın. Ancak tıkanıklık hissediyorsanız süt kanallarında enfeksiyon gelişmemesi için sağım yapmaya devam edin.

4. Doğum Kontrol İlacı Kullanın

Memedeki sütü kurutmak ve aynı zamanda doğum kontrolü sağlamak için östrojen içeren doğum kontrol haplarından kullanabilirsiniz. Sütünü kesmek isteyen birçok anne, östrojen içeren doğum kontrol hapı kullandıktan kısa bir süre sonra süt üretiminde belirgin bir azalma olduğunu gözlemlemektedir. Ancak bunu yalnızca doktorunuzun kontrolünde uygulamalısınız. Zira ilacın sizin sağlık koşullarınıza uygun olup olmadığına yalnızca doktorunuz karar verebilir.

Anne Sütünü Kurutmak İçin Neler Yapılabilir?

Memeden Sütü Kesmek İçin Bitkisel Yöntemler

Yukarıdaki önerilere ek olarak aşağıdaki bitkisel yöntemler de anne sütünün azalması için etkili olabilir.

1. B6 Vitamini İçeren Besinler Tüketin

B6 vitamininin anne sütü üretiminde etkili olan prolaktin seviyesini düşürdüğü biliniyor. Bu nedenle anne sütünün geri gitmesi için neler yapması gerektiğini araştıran anneler, B6 vitamini açısından zengin bir diyet uygulayabilirler. B6 vitamini nohut, patates, somon, hindi, fındık ve bezelye gibi yiyeceklerde bol miktarda bulunuyor.

2. Çeşitli Otlardan Faydalanın

Anne sütü üretimini baskıladığı bilinen çeşitli otları bu dönemde deneyebilirsiniz. Örneğin ada çayı, süt üretim mekanizmalarını doğrudan etkileyerek anne sütü üretiminin azalmasına yardımcı olabilir. Bununla birlikte nane, maydanoz ve hayıt otuçaylarının da süt üretimini baskılayabileceği düşünülüyor.

3. Lahana Yaprağını Kullanın

Memeden sütü kesme sürecinde göğüslerinizde ağrı ve şişkinlik olabilir. Bunları önlemek ve daha rahat bir süreç yaşamak için göğüslerinize soğuk lahana yaprağı yerleştirebilirsiniz. Uygulamak için lahana yapraklarını güzelce yıkayın ve buzdolabında soğutun. Ardından yaprakları sutyenin altına, her göğse bir adet olmak üzere yerleştirin.

Sütten Kestikten Sonra Memedeki Süt Ne Zaman Biter?

Sütten kestikten sonra memedeki süt birkaç günde de kuruyabilir, birkaç ay da sürebilir. Anne sütünü kestikten sonra sütün ne zaman tamamen biteceği kişiden kişiye değişiklik gösterir. Bunda bebeğinizin yaşı, ne kadar süre emzirdiğiniz veya emzirmeyi baskılamak için nasıl bir yol izlediğiniz gibi birçok faktör etkilidir. Dolayısıyla emzirmeyi kestikten sonra sütün ne zaman sonlanacağı konusunda net bir cevap bulunmamaktadır.

Bebeği Sütten Kestikten Sonra Oluşan Ağrı ve Şişliğe Ne İyi Gelir?

Kaynak 1, 2

Editörün Seçtikleri

Popüler Yazılar

Gebe Sözlüğü

Anne sütü azlığının nedenleri ve belirtileri nelerdir?

Anne sütü bebekler için en hayati besindir. Özellikle ilk altı ay sadece anne sütü almalıdır. Annenin yeterli sıvı almaması, yetersiz beslenme, psikolojk sorunlar gibi faktörler anne sütünün az gelmesine veya kesilmesine neden olur. İşte, anne sütü azlığının nedenleri ve belirtileri

seafoodplus.info

Yayınlanma: - 04 Ekim Güncellenme:

Anne sütü azlığının nedenleri ve belirtileri nelerdir?

Stres, hormonal değişimler gibi pek çok farklı etkene bağlı olarak anne sütünde azalmalar görülebilmektedir. Peki anne sütü azlığının nedenleri ve belirtileri nelerdir? Merak edilen tüm soruların cevapları haberimizde…

ANNE SÜTÜ NEDEN ÖNEMLİ?

Anne sütü salgılanmasını sağlayan hormon prolaktin hormonudur. Bu beyinde yer alan hipofizden salınır. Süt salgılanmasını sağlar. Bebeğin emmesi ile birlikte sütün akmasını sağlayan hormon se okstosin hormonudur. Anne sütü, bebeğin ilk 6 ay ihtiyacı olan protein, yağ, demir, vitamin gibi her türlü besin değerine içeren ideal besin kaynağıdır. İçindeki koruyucu maddeler nedeniyle bebeği enfeksiyonlardan korur. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre anne sütü ile beslenen çocuklarda ölüm oranları, beslenmeyenlere göre kat daha az görülmektedir. Ayrıca, annenin bebeğini emzirmesi de diyabet 2, meme kanseri, yumurtalık kanseri, anemi, kemik erimesi ve doğum sonrasında olası depresyondan korur.

ANNE SÜTÜNÜN AZALMASINA YOL AÇAN NEDENLER

– Erken doğum
– Annenin yeterli sıvı almaması
– Yetersiz beslenme
– Bebeğin geç emzirilmeye başlanması
– Psikolojk sorunlar

anne sütü

ANNE SÜTÜ AZLIĞININ BELİRTİLERİ

– Bebeğinizin katı dışkılamasının sayısı az, koyu renk ve kıvamda olması sütünüzün az olduğunu ifade eder. Bebeğiniz günde 5 defa katı dışkı yapıyor ve hardal renginde oluyorsa sütünüz yeterli demektir.

– Anne sütünün yeterli olması durumunda bebek günde defa altını ıslatırken; sütün az olduğu durumda ise bu sayı daha azdır.

– Anne sütünün yeterli olup olmadığını ifade eden bir diğer durum ise idrar rengidir. İdrar rengi açık sarı veya renksiz ise anne sütü yeterli demektir.

– Anne sütü yetersiz ise bebeğin kilo oranı normale göre daha düşük olur.

– Bebeğinizin sürekli olarak meme araması, emme isteği sütünüzün azlığını ve bebeğinizin bu yüzden tam doymadığı olarak kabul edilebilir.

Anne sütünü arttıran besinler neler? İşte süt yapan yiyeceklerİlginizi ÇekebilirAnne sütünü arttıran besinler neler? İşte süt yapan yiyecekler

anneBebekdiyabetDünyameme kanseriÖlümSağlıksüt

Bilgilendirme Yazıları

Anne Sütü

Anne sütü eşsiz içeriği ile ilk 6 ayda bebeğin ihtiyacı olan tüm besin öğelerini içermektedir. 6. Aydan sonra uygun tamamlayıcı besinler başlanarak emzirmenin en az 2 yaşına kadar sürdürülmesi önemlidir. Anne sütü bebek için mucizevi bir iksirdir ve birçok faydası vardır. Anne sütü, enfeksiyonlardan koruduğu gibi, çocukluk çağı kanserlerinden (lenfoma, lösemi gibi), tip 1 ve 2 diyabet, Çölyak hastalığı, astım ve alerji, Crohn hastalı gibi barsak hastalıklarından da korur. Anne sütü alan çocukların zeka gelişimi ve eğitim başarısının daha iyi olduğu gösterilmiştir. Yapılan bilimsel araştırmaların sonucuna göre anne sütü ile beslenen bebeklerde daha az üst solunum yolu  enfeksiyonu, orta kulak iltihabı, ishal, menenjit, sepsis görülme riski azalmaktadır.

Emzirme anne için de bazı faydaları vardır. Yeni doğum yapmış annenin rahminin daha hızlı eski haline gelmesini, daha az kanama olmasını ve anemiden korumasını sağlar. Ayrıca emziren annelerde meme kanseri, over kanseri ve tip 2 diyabet daha seyrek görülür. Emzirme esnasında salgılanan mutluluk hormonları anneyi lohusalık depresyonundan korur.

ANNE SÜTÜNÜN İÇERİĞİ       

Anne sütünün içeriği salgılanma zamanına göre değişiklik gösterir doğumla birlikte ilk bir hafta salgılanan süte kolostrum denilir. Bu süt yoğun, konsantre sarı renkte protein içeriği yüksek, bağışıklık -öğeleri ( antikor, lökosit ),büyüme faktörleri antioksidanlar açısından zengindir. Doğum sonrası Günler arasında geçiş sütü salgılanırken, 2 haftadan sonra olgun süt salgılanmaya başlanır.

Emzirme sırasında da sütün içeriğinde değişiklik olur. Emzirmenin başlangıcında salgılanan laktozdan ( süt şekeri) zengin süte ön süt, emzirmenin sonlarına doğru salgılanan yağdan zengin süte son süt denir. Bebeğin gaz probleminin az olması ve yeterli kilo alması için bir beslenme sırasında meme tam boşalmalı, hem ön sütün hem de son sütün alması sağlanmalıdır.

ANNE SÜTÜNÜN ÜRETİMİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER

Her anne iki bebek büyütecek kadar süt üretme kapasitesine sahiptir. Emzirmeye doğumdan sonra ilk yarım saat içerisinde başlanması, bebek her istediğinde memeye tutulması, ilk aylarda geceleri de emzirilmesi, annenin dengeli beslenmesi ve yeterli sıvı alması süt üretimini artırır. Ama bazı faktörler sütü üretimini azaltabilir. Bebeğin memeyi iyi tutmaması, bebeğe biberon, emzik verilmesi, ek besinlere erken başlanması, annenin dengeli beslenememesi, sigara ve alkol tüketimi, annenin yaşadığı kaygı, stres, yoğunluk gibi faktörler süt üretimini azaltır.

ANNE SÜTÜNÜN SAKLANMASI

Her annenin bebeğini emziremediği durumda, sütünü sağıp saklamalı. Emzirmenin devamı için bu önemlidir. En kullanışlı yöntem sütü elle sağmaktır. Süt sağmak için geliştirilmiş çeşitli süt pompaları da bulunmaktadır.

Sağılan anne sütü;

  • Oda sıcaklığında 3 saat;
  • Buzdolabında (+4C’de) 24 saat;
  • Derin dondurucuda (C’de) 6 ay saklanabilir

Saklanan anne sütü verilmeden önce de benmari usulü ılıtılıp verilebilir.

EMZİRME TEKNİKLERİ

Her emzirmeden önce anne ellerini yıkamalıdır, ancak her seferinde meme başını temizlemesi gerekmez. Meme, başparmak üstte ve dört parmak aşağıda olacak şekilde tutarak desteklenmelidir. Parmaklar areolanın üzerinde değil gerisinde olmalıdır. Meme ucu ile bebeğin üst dudağı aynı seviyede ve bebeğin yüzü memeye bakacak şekilde tutulmalıdır. Meme ucunu sıkarak biraz süt çıkartıp meme başına sürüp, meme ucu hafifçe bebeğin dudaklarına dokundurularak, bebeğin ağzını açması sağlanır. Ağızını açan bebeğe meme başı ve areola mümkün olan en fazla şekilde tutturulur. Bebeğin başı ve gövdesi aynı doğrultuda, düz bir hatta olması sağlanır. Anne bebeğini vücuduna yakın tutarak, baş ve omuzlarından desteklemelidir.

Kundak pozisyonu; anne bebeği emzirdiği taraftaki kolu ile destekler.

Ters kundak pozisyonu; emzirdiği taraftaki değil, diğer kolu ile destekleyerek

Koltuk altı pozisyonunda tutma

ANNE SÜTÜNÜN YETERSİZ OLDUĞUNU GÖSTEREN BELİRTİLER

Bebeğin yeterli süt almadığını gösteren güvenilir belirtiler; bebeğin yetersiz tartı alması ve idrar miktarının azalması ve koyulaşmasıdır. Bebekler doğumdan sonraki ilk bir hafta tartı kaybederler. Bu beklediğimiz ve normal bir olaydır. Eğer bebek ilk hafta toplamda kilosunun %10’dan fazlasını veya günde %3’ten fazla tartı kaybetmişse ve 2. Haftanın sonunda doğum kilosuna ulaşamamışsa anne sütü yetersizdir. Bebeğin ayda gr’dan az tartı alımı varsa, günde 6’dan az idrar çıkışı gözleniyorsa yeterli süt almadığı düşünülür. Her bebeğin barsak alışkanlıkları farklı olduğundan, dışkı sayısı bize beslenme durumu hakkında bilgi vermez.

ANNE SÜTÜNÜN VERİLMEMESİ GEREKEN DURUMLAR

Anne sütünün kesilmesi gereken çok az durum vardır. Aktif tüberküloz, HIV enfeksiyonu, meme başında aktif herpes enfeksiyonu, annenin kemoterapi, radiyoterapi aması gibi durumlarda emzirme kontraendikedir. Ayrıca galaktozemi tanısı alan bebeklerde anne sütü ile beslenmek sakıncalıdır.

Unutulmamalı ki her annenin sütü bebeği için özeldir. Emzirme anne-bebek arasında sevgi ve güven bağını güçlendirir. Anne sütü her bebeğin hakkıdır.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir