kaldirik otunun suyunun faydaları / Asıl Adı Hodan Olan Baharın Müjdecisi Kaldirik Otunun Mucizevi Faydaları

Kaldirik Otunun Suyunun Faydaları

kaldirik otunun suyunun faydaları

Kaldirik otu; ıspıt ve hodan olarak da bilinen sağlık açısından birçok faydası bulunan yabani otlar arasında yer almaktadır. Alternatif tıp alanında da sıklıkla tercih edilmektedir.

Kaldirik Otunun Diğer Adı Nedir?

Hodangiller familyasına ait olan kaldirik otunun diğer adı ıspıt ve hodandır. Bununla birlikte bazı bölgelerde sığır dili, çoban çedenesi, ballık, goriz gibi isimlerle de anılmaktadır. Nisan ve ekim aylarında pazarlarda sıklıkla satılan bu bitkinin boyu yaklaşık olarak 60 cm'dir. Bitkinin kurutulmuş halini ve yağını aktarlarda rahatlıkla bulabilirsiniz. Ülkemizde sıklıkla Düzce ve Trabzon illerinde yetişmektedir. Beyaz, mavi ve pembe çiçekleri bulunmaktadır.

Kaldirik Otu Faydaları Nelerdir?

İdrar söktürücü özelliği bulunan kaldirik otu, vücuttan ödem atmaya yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda ödem oluşumunun engellenmesine de destek olmaktadır. Balgam söktürücü özelliği ile kendinden söz ettiren bu bitki aynı zamanda öksürüğe iyi gelmektedir. Eğer öksürük balgam nedeniyle gerçekleşiyorsa bunu önlemektedir. Boğaz ağrılarının giderilmesi için de faydalıdır.

Böbrek üstü bezlerin uyarılmasını sağlayan kaldirik otu, cesaret verici etkiye sahiptir. Olumsuz düşünceleri, sinirleri, gerginliği ve depresyonu azaltmaktadır. Sinir sisteminin düzenli bir şekilde çalışmasına yardımcı olmaktadır. Uykusuzluk ya da depresyon gibi sorunları önlemek için etkilidir. Bu bitkinin cilt için de faydası bulunmaktadır. Bu bitkinin tohumundan elde edilen yağ ile sivilce lekelerinin giderilmesi, çatların iyileştirilmesi ve cilt problemlerinin giderilmesi gibi faydalar meydana getirmektedir.

Romatizmaya iyi gelen kaldirik otu, vücuttaki iltihaplanmaların giderilmesi için etkilidir. İltihapların daha hızlı bir şekilde iyileşmesini sağlar. Kalsiyum bakımından çok zengindir. Kemik sağlığını olumlu yönde etkilemektedir. Ayrıca içerisinde yer alan potasyum sayesinde kalp-damar sağlığı için de faydalıdır. Bu potasyum tansiyonu da dengelemektedir.

Kaldirik Otunun Zararları Nelerdir?

Faydalı etkileri ile bilinen hodan otu, eğer ki aşırı bir şekilde tüketilirse birtakım yan etkiler meydana getirebilmektedir. Bununla birlikte kronik hastalığı olan ve ilaç kullanmak zorunda olan kişiler herhangi bir ters etkileşim olmaması için doktora danışarak kullanmalıdır. Pek çok hastalık için doğal ilaç etkisi yarattığı için içeriğine dikkat edilmelidir. Bundan dolayı kronik hastalar, haile kadınlar doktora danışarak kullanmalıdır.

Kaldirik Otu Suyu Nasıl Yapılır?

Kavurması yapılan, salatası hazırlanan kaldirik otu turşusu ve suyu da yapılan bit bitkidir. Kaldirik otu suyu için kurutulmuş olan yaprakları kullanabilirsiniz. 1 su bardağı kaynar suyun içerisine 1 yemek kaşığı kadar bu bitkiden koyup demlenmesini bekledikten sonra içebilirsiniz. İçmeden önce süzmeyi unutmayınız.

Hot Shapers ile Yağ Yak!
Üstelik Şimdi İndirimde!

  • kaldirik otu
  • kaldirik otunun diğer adı
  • kaldirik otu faydaları
  • hodan otu
  • kaldirik otu zararları
  • kaldirik otu suyu
  • kaldirik otu turşusu

Kaldirik otunun faydaları nelerdir?

Giriş Tarihi:

Kaldirik otu ülkemizde yabani alanlarda yetişen yeşil yapraklı bir sebzedir. Hodan otu ya da ıspıt olarak da bilinen kaldirik otu ülkemizde en çok Trabzon ve Düzce illerinde bulunmaktadır. Ayrıca kaldirik otu neşe otu, sığır dili otu, hejavo, gelezan, çoban çedenesi, ballık, öküz dili, turşu otu, hodan, mavi çiçek, gelezan, goriz, zılbıt, mancar otu, ıspıt, tokluk başı, zulbut, tamara, galdirik, borago isimleri ile de bilinir. Genellikle Mart aylarında tüketilen bir sebzedir. Ayrıca kaldirik otu eczanelerde hodan kapsülü olarak da satılmaktadır.

Kaldirik otunun faydaları nelerdir?
  • İdrar söktürücü özelliği vardır. Böylece ödem atıcı etki sağlar.
  • Balgam söktürücü özellilliği vardı, öksürüğe iyi gelir.
  • Uyku verir.
  • Boğaz ağrılarına iyi gelir.
  • Böbrek üstü bezlerini uyararak cesaret verici etki yaratmaktadır.
  • Olumsuz düşünceyi, siniri, gerginliği ve depresyonu azaltmaktadır.
  • Vücudun toksinlerden arınmasını sağlar, ter atıcıdır.
  • Romatizmaya iyi gelir.
  • Vücuttaki iltihaplanmaların daha hızlı iyileşmesine yardımcı olur.
  • Kalsiyum içeriği sayesinde kemik sağlığına olumlu etki sağlar.
  • İçeriğindeki postasyum sayesinde kalp ve damar sağlığını korur.
  • Yine içindeki potasyum sayesinde tansiyonu dengeler.
  • Kadınlarda regl ağrılarına iyi gelir.
  • Tohumundan elde edilen yağ sayesinde sivilce lekeleri, çatlaklar, yaralar gibi cilt problemlerinin giderilmesinde fayda sağlar.

Kaldirik otu taze olarak Nisan-Ekim ayları arasında pazarlarda bulunabileceği gibi kurutulmuş şekilde veya tohumundan elde edilen yağı her mevsim aktarlarda bulunabilir. Kaldirik otunu kavurma yaparak, mevsimin diğer otlarıyla beraber yumurta ile beraber omlet olarak tüketebilir ya da salatalara ekleyebilirsiniz.

Yine de her bitki gibi kaldirik otu da tüketilirken dikkatli olunmalı ve fazla tüketiminden kaçınılmalıdır. Özellikle hamilelik dönemindeki kadınlar tarafından tüketilmemelidir. Herhangi bir hastalığı olanlar ise kaldirik otunu tedavi amaçlı kullanmak istiyorlarsa mutlaka doktora danışmalıdırlar.

Alternatif tıp için önemli bir yere sahip olan Hodan bitkisi aynı zamanda Türkiye'de Kaldirik otu olarak bilinmektedir. Aslına bakarsanız Türkiye ve dünya çapında birçok coğrafyada farklı bir isimle anılmaktadır. Bu isimleri size tanıdık gelmese bile diğer isimlerini gördüğünüzde muhakkak kulağınızın aşina olacağını düşünüyoruz. Ortalama 60 santimetre boyuyla mavi yapraklara sahip olan gövdeli bir çiçektir.

Marmara ve Anadolu'da sık yetiştirildiği gibi alternatif tıbbın en önemli kozlarından birisidir. Son günlerde ise eczanelerde bile Hodan kapsülü satılmaya başlanmıştır. Bu ne kadar faydalı olduğunu ve ilaç endüstrisinde kullanımına başlandığını bize gösteriyor.

ARKADAŞINA GÖNDER

Kaldirik otunun faydaları nelerdir?

SON DAKİKA

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır