aynı suda iki kere yıkanılmaz / Aynı nehirde iki kez yıkanılmaz'.‏ Reiki Yaşam - Reiki, Farkındalık, An'da Kalmak Üzerine

Aynı Suda Iki Kere Yıkanılmaz

aynı suda iki kere yıkanılmaz

Değişim ve d&#;n&#;ş&#;m: Aynı nehirde iki defa yıkanılmaz

Geçtiğimiz günlerde başlığı 'Gestalt Bakış Açısı İle Değişim ve Dönüşüm' olan online bir eğitime katıldım. Değişim her an karşı karşıya olduğumuz bir olgu. Kimi dönemler daha yoğun, kimi dönemler daha belirsiz. Devrimci filozof Heraklitos değişimin önemini "Aynı nehirde iki defa yıkanılmaz" sözleri ile altını çizmiştir. Heraklitos’a göre evrende hiçbir nesne, nesnelerin hiçbir özelliği yoktur ki, değişmeden kalsın. Her şey bir başka şeyin yıkımı/ölümü sayesinde varlığa gelmekte ve daha sonra yok olup gitmektedir.

Katıldığım eğitimde Klinik Psikolog ve Gestalt terapisti Prof. Dr. Hanna Nita Scherler içinde bulunduğumuz yoğun değişim döneminde adeta bireyleri dönüşüme davet ediyordu. Eğitimde tuttuğum bazı notları sizlerle paylaşmak istiyorum

Değişim ve dönüşüm: Aynı nehirde iki defa yıkanılmaz

Dönüşüm içsel bir süreçtir

  • Gestalt bakış açısına göre yaşanan her olgu bir mesajdır; bir mesaj barındıran ulaktır, habercidir. Yaşaşanın belirginliğinin ötesinde manasına bakmak ise dönüşümü tetikleyen eylemdir.
  • Yaşadığımız değişimin bir dönüşüme vesile olması bireyin istekli olması ile mümkündür..
  • Dönüşüm içsel süreçtir, şekilsel değildir.
  • Dönüşüm "Ne yaşıyorum, ne deneyimliyorum?" diye kendine sorarak başlar.
  • Hayatta ne yaşıyorsak, bu bizim kendimizle olan ilişkimizin aynasıdır.
  • Kendimizle olan ilişki bireysel düzeyde olabilir, alt gruplar düzeyinde olabilir, büyük gruplar düzeyinde olabilir ve bütün dünya düzeyinde olabilir.
  • Değişim-dönüşüm kaygı, acı, umutsuzluk, öfke, suçluluk, utanç gibi duygulardan bizi muaf tutmaz. Gestalt bakış açısından bakarsak korku, kaygı, çaresizlik ve öfke gibi duygular dönüşüme davetiyedir.
  • Bu olguları ne geçiştirmek, ne de bu olgular üzerinde kamp kurup yaşamak bizi desteklemez.
  • Bu olguları her zaman deneyimliyoruz; ancak bu duyguları neye ilişkin yaşayacağımızı değiştirmek, bu duygularla olan ilişkimizi değiştirmek bizim elimizde.
  • Bu olgular ile nasıl temas edeceğim değişebilir.
  • Değişmek için birey kendine tahammül edebilmelidir.
  • Direnç değişim/dönüşüm sürecinin bir parçasıdır.
  • Değişim/dönüşüm için kendine objektif, diğerine subjektif olmak esastır. Kişi hem bir bütündür, hem de bir bütünün parçası.
  • Mana bize kimse tarafından gösterilmeyecektir, verilemeyecektir. Her birimiz kendi yolculuğumuza tek başımıza cesaretle, sorumluluğunu alıp sonuçlarına da katlanarak çıkmakla yükümlüyüz. Çağrı, bu yola baş koymanın çağrısıdır.

İşte böyle açtı Prof. Dr. Hanna Nita Scherler konuşmasını. Yaşananlara, deneyimlenenlere derecelik bir dönüşle, aynalama yolu ile bambaşka bir açıdan ışık tuttu. Bu derece bireyden sorumluluk talep eden, bireye sorumluluk veren, bireyi ve iç dünyasını onurlandıran yaklaşımları paylaşarak insanın kaybettiği değeri tekrar ve tekrar hatırlattı.

Bizi Instagram'da takip etmek ister misiniz?

Evet

Yunan filozof Herakleitos "Safto to kosmo ola alazun. Tipota den meni idio." böyle demiş. Aynı nehirde iki defa yıkanamazsın. Nehir suyu taşır, zaman da seni taşır. Artık ne nehir aynı nehirdir ne de sen aynı sensindir. Bir şeyi ikinci kez yapmaya kalktığında asla ilki gibi olmaz. Üçüncü de ikinciyle Çünkü en basitinden sen daha önce o nehre girmiş birisindir artık. İlk defa o nehirde yıkanacak biri değilsin.
Bu sözü mantıksız ve temelsiz bulanlar da var. Çünkü nehir kelimesine takılırlar. Su demiyor ki nehir diyor. Nehir zaten devinim halindedir ve hep aynı kalacaktır. Memleketimizden örnek verecek olursak , Türkiye'nin en hızlı akan nehri Çoruh ne kadar akarsa aksın Çoruhluğundan ne kaybeder. Yine aynı Çoruh nehridir. Yani su zerreciklerinden bahsediyor olsa doğru söylüyor olurdu ama nehirden bahsediyor. Nehir denen şey sürekli yenilenip temizlenen su zaten. Leğen ya da küvet değil ki. Bu da bir bakış açısı ama bana kalırsa doğru bir bakış açısı değil. Anlatılmak istenen Çoruh'ta iki kere yıkanılamayacağı değil. İkinci kez geldiğinde nehrin değişmiş olacağı. Yine Çoruh nehridir ama ilk yıkandığındaki Çoruh değildir. Senin de adın aynı ama on yıl önceki senle aynı mısın? Nehri aynı kabul etsek bile ikinci kez yıkanacak olan sen ilk senden farklısın. Nehri ve seni de sabit tutarsak gün farklı, hava farklı, zaman farklı. Toprak bile farklı. Tüm bunlar nehri değiştirmeye yeter.
Diğer bir bakış açısı nehir de değişse sen de değişsen aynı duruma ulaşmayacağının bir ispatı yoktur. Hatta nehrin ya da senin değiştiğinin de bir ispatı yoktur. Eğer sonuç aynı olacaksa -ki olmayacağına kimse kanıt getiremez- o zaman aynı nehirde iki kez yıkanılmış olur. Matematiksel olarak düşünürsek x' i 2 azaltıp y' i 2 arttırsak yine z sonucuna ulaşabiliriz.
Yine de sözün temeli her şeyin hareket halinde olduğu ve değişime uğradığı. Burada bahsedilen değişiyor olmak. Çünkü nehre defa da girsen ıslanırsın, eğer sonuca bakacaksak sadece. İnsanlar aynı yollardan geçer. Bile isteye ya da mecburen. İnsanın fıtratında değişimden korkmak mevcuttur. Bazen kaçar değişimden, bazen de değişmek isterken hep başladığı noktada bulur kendini. Ama her başa döndüğünde bile farklı biri olmuştur. Kısa bir cümleyle çok şey özetlenmiş. Aynı nehirde iki kez yıkanılmaz.
Genelde çoğu şey ilkinin tadını vermez. Ama dilerim sizler aynı şeylerini yaptığınızı sanırken ilkine göre daha çok keyif alırsınız. Bu söze göre seni yıkayan su başka su, ilki akıp gitti. Temiz bir başlangıç, ikinci başlangıç. Belki de her birimiz daha önce başkasının yıkandığı sularda yıkanıp duruyoruz.
Bütün genellemeler yanlış olmaya meyillidir. Bu genellemede de olduğu gibi. Felsefe de böyle bir şey. Siz ne diyorsunuz, aynı nehirde iki kez yıkanamaz mıyız?


Aynı Nehirde İki Kez Yıkanılmaz Ne Demek?

Aynı nehirde iki kez yıkanılmaz cümlesi ünlü filozof Herakleitos'un söylemiş olduğu felsefi bir yaklaşımdır. Bu cümlenin anlamı merak ediliyor ve araştırılıyor. Peki, bu söz ne anlama gelmektedir? Aynı nehirde iki kez yıkanılmaz cümlesi ne demek?

AYNI NEHİRDE İKİ KEZ YIKANILMAZ NE ANLAMA GELİYOR?

Herakleitos kendisinden önceki filozofların evrende kalıcılık ve sürekliliği boşuna aradıklarını, oysa evrende kalıcılık olmayıp, mutlak bir değişmenin söz konusu olduğunu savunmuştu.

Nehir akıp gittiği için, aynı nehre iki kez giremeyeceğimizi ifade eden Herakleitos'a göre, evrende bulunan hiçbir nesne ve nesnellerin hiç bir özelliği yoktur ki, değişmeden aynı biçimde kalsın. Her şey bir başka şeyin yıkımı ve ölümü sayesinde varlığa gelmekte ve daha sonra kaybolup gitmektedir. 

Evrendeki tüm öğeler arasında sürekli bir savaş ve çatışma durumu vardır. Değişmeyen tek şey ise bu değişme halinin sonucu olan kozmik denge durumudur.


HERAKLİTOS KİMDİR?

Anadolu topraklarından çıkan en büyük filozofların başında gelen, Efes Kenti'nin yerlisi Heraklitos, Sokrates öncesi Antik Yunan filozoflarından biridir. Sokrates ve ondan önce Sofistler ile gelen ahlakın felsefede öne çıkma hususu, henüz Heraklitos'un düşüncelerinde bulunmamaktadır. Evrenin ortaya çıkışı, varlığın nedeni ve varlıkla bilginin arasındaki zıtlığı anlamaya çalışan, bunun için toplumsal olayları sürekli örnek olarak gösteren bir antik kişiliktir. 

Hayatı hakkında bilinenler, Roma döneminde yaşayan ve Antik Yunan filozofların hayat öykülerini yazan Diogenes Laertios kaynaklıdır. Milattan önce yılında İzmir'in Efes ilçesinde doğduğu bilinmektedir. Efes'in kral ve rahipler çıkaran bir ailesine mensuptur. Topluluk içinde yaşamayı sevmez.


HERAKLİTOS FELSEFESİ

Ondan önce gelen filozoflar evrenin temeline suyu, dört elementi, havayı ve apeiron adlı bir metafizik bir yaklaşım bulundu. Heraklitos ise bu mantık yerine evrenin temeline ateşi koyar. Yazılarında, "Bütünün kendisi olan bu evreni ne bir tanrı, ne de bir insan oluşturmuştur. O, sürekli belli ölçülere göre yanan, belli ölçülere göre sönen ezeli ve ebedi ateştir." sözü geçer. Her şey ateşten gelir ve ateşe gitmektedir. Aynı zamanda bir şeylerin değişimi de ateş yoluyla belirlenir. Değişmeyen tek şey, ateştir; yani değişimdir. Ateş burada metaforik bir anlatıma sahiptir. 

Heraklitos Antik Yunan filozofları arasında en önemlilerden biri olmasının asıl sebebi, Aydınlanma Çağı ve sonrasındaki filozofları derinden etkiler. Karl Marx ve Hegel'in diyalektik kuramı, Heraklitos'un diyalektiğiyle var olur. Karşıtların savaşı, oluşu ve bitişi bir zorunluluktur. Uzlaşmaz olanlardan en güzel şey oluşur ve düzen doğar. Bu da çatışmanın önemini vurgulamaktadır. Evrendeki zıt varlıklar arasında zıddı olmayan tek şey tanrıdır. Bu değişimin zorunluluğu ve değişimin değişmezliği, Heraklitos'ta logos adında ortaya çıkar. Logos, mantık anlamına gelmektedir. Logos'un tanrılaştırılması, değişimin değişmemesiyle ilişkilidir. Logos'u anlayan bireyler, Polis kentin ahlaklıları arasında yer alır.

Ok yaydan çıktı deyimi ne anlama gelmektedir merak ediyorsanız bu linkle ulaşabilirsiniz.

Aynı nehirde (ırmakta) iki kez yıkanamazsınız ne demektir?

Yunan filozof, Efesli Herakleitos, aforizmalarının muğlaklığı nedeniyle kendi zamanında son derece meşhur biriydi.

Yalnızca sayılı sözü günümüze kadar gelmeyi başarmış olsa da bu sözler bile onun &#;değişimin, geçiciliğin ve şeylerin kalıcı olmayışının peygamberi&#; olan namını sonsuza dek güvence altına almıştır. Diogenes Laertios onun fikirlerini aşağıdaki gibi özetler:

Ateş asli elementtir. Her şey seyrelme ve sıkışma yoluyla, ateşin değişiminden oluşur. Her şey karşıtların çatışmasıyla oluşur ve evrendeki her şey ırmak gibi akar, değişir, gider. Evren sonludur ve dünya tektir: Sonsuz yaşam boyunca dönüşümlü olarak ve belirli aralıklarla ateşten doğar ve yine ateşte yanar ve bu, yazgıya göre meydan bulur. Karşıtlardan yola çıkarak varlığı doğuma ya da yaratılışa götürün şeyler savaş ve kavgadır. Ateşte yanıp yıkıma götüren ise uyum ve barıştır. Değişim yukarıya çıkan ve aşağı inen bir yoldur, dünya da buna göre var olur.

Herakleitos’un doğa teorisinde ateş her ne kadar ilksel element olsa da su onun en meşhur kıyas unsurudur ve o hep meşhur “aynı nehirde iki kere yıkanılmaz” özlü sözünün sahibi olarak hatırlanacaktır: “Başka sular da o nehre girenlerin üzerinden akacaktır&#; Sular dağılır ve toplaşır&#; Ayrılır ve birleşir&#; Yaklaşır ve uzaklaşır.”

Herakleitos bu yüzden geçiciliğin kâhinidir ve bütün dünyevi şeylerin “zamanın dişleri”ni tanımaya yazgılı olduğunu söyleyen kendisinden daha yaşlı çağdaşı şair Koslu Simonides’i yankılamıştır. Bütün dünyevi şeylerin gelip geçici olduğu öğretisini savunan Herakleitos, Platon’u ve onun bütün geleneğini derinden etkilemiştir.

Bununla birlikte Herakleitos’un tutumu, dünyevi şeylerin ebedi ve tahrip edilemez olduğu şeklindeki hakikat iddiasında bulunan Pisagorcu katıksız soyut matematik idealini de yansıtmaktadır. Maddi olan ve dolayısıyla kalıcı olmayan ile maddi olmayan ve bu yüzden kalıcı olan arasındaki bu karşıtlık bütün Batı düşüncesinde güçlü bir kurucu etki yaratmıştır.

Tweetle

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir