yol geçiş üstünlüğü / Geçiş Üstünlüğü Nedir? Hangi araçlar Geçiş Üstünlüğüne Sahiptir? | Miniyol

Yol Geçiş Üstünlüğü

yol geçiş üstünlüğü

Trafikte Geçiş Üstünlüğü Kimdedir? Trafikte Geçiş Üstünlüğü Olan Araçlar Hangileri?

Pek çok sürücü tarafından karıştırıldığı görülen konular arasında "Trafikte geçiş üstünlüğü kimdedir, sıralaması nasıldır?" sorusuna yanıt olan bilgiler yer alır. Bu nedenle trafikte geçiş üstünlüğü olan araçlar sıralı bir şekilde belirtilmelidir. Böylelikle "Geçiş üstünlüğü hangi durumlarda kullanılır?" sorusuna yanıt olan hususlardan da söz edilebilir. Ayrıca geçiş üstünlüğü konusunda kavşaklardaki geçiş sırasına yönelik kuralları araştıranlar için "Hangi araç hangi araca yol verir?" sorusu da yanıtlanmalıdır.

Trafikte Geçiş Üstünlüğü Kimdedir?

Her bir sürücü, temel trafik kuralları kapsamında trafikte geçiş üstünlüğüne yönelik bilgiler edinir. Trafikte geçiş üstünlüğü, bir taşıtın trafik kurallarına bağlı kalmadan hareket etme imkanına sahip olması ile ilişkilidir. Dolayısıyla trafikte geçiş üstünlüğünün her bir taşıt için geçerli olmadığı belirtilmelidir. Bu bağlamda trafikte geçiş üstünlüğü olan araçların örneklendirilmesinde fayda vardır.

Trafikte geçiş üstünlüğüne sahip olan araçlar arasında ağır yaralı ve acil hastaları taşıdığı bilinen ilk yardım taşıtları yer alır. Bununla birlikte cankurtaran ve itfaiye araçları da geçiş üstünlüğünden faydalanabilen taşıtlar kapsamındadır. Gerekli olan durumlarda trafikte yol verilmesi beklenen taşıtlara kolluk güçlerinin araçları da dahildir. Ancak trafikte geçiş üstünlüğü kuralı, bu taşıtların yol almalarına yönelik aciliyetlerine göre belirlenir. Dolayısıyla yaşanan ani bir olaya müdahale etmesi gerekmeyen ya da rutin olarak devriye gezen polis araçları gibi taşıtların geçiş üstünlüğüne sahip olmadığı hatırlatılmalıdır.

Trafik Geçiş Üstünlüğü Sıralaması Nasıldır?

Trafikte geçiş üstünlüğüne sahip olan taşıtların, genelde ilk yardım araçları olduğu görülür. Bununla birlikte kolluk güçleri ve suçlu takibinin yapılması için kullanılan güvenlik güçleri araçlarının da geçiş üstünlüğüne sahip olduğu bilinir. Dolayısıyla bu gibi taşıtlar, gerekli olduğu takdirde trafikte özel araçlara karşı geçiş üstünlüğü hakkını kullanabilir. Ancak Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından oluşturulan trafik geçiş üstünlüğü kuralının kendi kapsamında da bazı detayları vardır. Yani trafikte geçiş üstünlüğüne sahip olan araçlar, öncelik durumuna göre aşağıdaki gibi sıralanabilir;

  • Yaralı ve acil hasta taşıdığı için trafikte hızlı bir şekilde yol alması gereken ambulans ve özel taşıtlar
  • Organ ve doku naklinin sağlanması amacıyla trafikte yol alan taşıtlar
  • İtfaiye gibi afet müdahalesinin yapılması için yola çıkan araçlar
  • Herhangi bir olay yerine giden ya da suçluları takip ettiği görülen polis ve zabıta gibi güvenlik güçleri taşıtları
  • Trafikte kullanılan yolların buzlanması ve karla kaplanması durumunda yol yapımında görev alan özel hizmet taşıtları
  • Acil durumlarda ve afetlerde topluma hizmet etmek için yola çıkan taşıtlar
  • Koruma hizmeti sunan ve bu hizmeti alan kişilerin bulunduğu araçlar

Geçiş Üstünlüğü Hangi Durumlarda Kullanılır?

Trafikte geçiş üstünlüğü kavramı, acil durumlara müdahale eden güvenlik ya da sağlık hizmeti taşıtlarıyla ilişkilidir. Dolayısıyla geçiş üstünlüğünü kullanabilen araçlar da bu kapsamda yer alan ambulans, itfaiye, cankurtaran gibi taşıtlardır. Bu araçların sürücüleri, gerekli olduğu zaman geçiş üstünlüğünü kullanma hakkına sahiptir. Yani acil hasta taşıyan, afetle mücadele için yola çıkan ya da güvenlik tehditlerini çözmesi gereken birimlerin araçları; geçiş üstünlüğü hakkını kullanabilir. Bununla beraber trafikte geçiş üstünlüğü ile kavşaklarda geçiş sırası kurallarının yaygın olarak birbiriyle karıştırıldığı görülür. Dolayısıyla geçiş üstünlüğü konusunu araştıran bir kişinin temel amacı, "Hangi araç hangi araca yol verir?" sorusuna yanıt almak da olabilir. Bu bağlamda kavşaklarda geçiş üstünlüğü olan araçlara yönelik bilgiler aşağıdaki gibi sıralanabilir;

  • Temel geçiş üstünlüğü hakkına sahip olan ambulans ve itfaiye gibi taşıtlar
  • Direkt olarak geçen ve tramvay güzergahında ilerlediği görülen tramvaylar ve diğer taşıtlar
  • Bölünmüş yoldan geldiği görülen herhangi bir araç
  • Tali yolda ilerleyen araçlar için anayolda hareket eden taşıtlar
  • Döner kavşakta ilerleyen araçlar
  • Motorsuz araç kullananlar için motorlu taşıtlar
  • Traktör ya da büyük iş makineleri için diğer motorlu taşıtlar
  • Sol taraftan ilerleyen taşıtlar için sağdan gelen araçlar

Trafikte bütün araçların yolda hareketleri ve kavşakları kullanmaları kanun ve kurallarla belirlenmiştir. Ancak, bazı durumlarda olağan kurallar devre dışı kalır ve olağanüstü durumlarda uygulanmak üzere başka kurallar devreye girer.



Şöyle ki, trafikte bazı araçların "geçiş üstünlüğü" vardır. Bu geçiş üstünlüğü sırasıyla
1. Ambulans
2. İtfaiye
3. Polis

Yolda arkadan gelen ambulans ve itfaiyeyi görmezden gelip, polisin geldiğini görünce sağa sola kaçışan yalaka ve korkaklar bu sıralamayı iyi öğrenmelidir.

Önce ambulans!!!
Ambulans, itfaiye ve polisin karşılaştığı kavşakta; polis ve itfaiye durup ambulansa yol vermek zorundadır. Polis yine itfaiyeye yol verdikten sonra yola girebilir.

Buna "geçiş üstünlüğü" denir.
Tekrar yazalım: ÖNCE AMBULANS!!!


Görev sırasında belirli araç sürücülerinin, can ve mal güvenliğin tehlikeye sokmamak şartıyla trafik kısıtlama veya yasaklarına bağlı olmalarına geçiş üstünlüğü denir.

Geçiş Üstünlüğüne Sahip Araçlar:

1-Yaralı ve acil hastaların taşınması ve bunlara ilk ve acil yardım yapılması için kullanılan cankurtaran ve özel amaçlı taşıtlarla, yaralı ve acil hasta taşıyan diğer araçlar, (Mavi-kımızı veya mavi tepe lambası)

2- İtfaiye araçları ile benzeri acil müdahale araçları, (kırmızı tepe lambası)

3- Sanık veya suçluları takip  eden veya genel güvenlik ve asayiş için olay yerine giden zabıta araçları, (Mavi-kımızı veya mavi tepe lambası)

4- Trafik güvenliğini koruma veya trafik kazasına el koyma amacı ile olay veya kaza yerine giden trafik hizmetlerine ait araçlar, (Mavi-kımızı veya mavi tepe lambası)

5- Yolun yapım ve bakımından sorumlu kuruluşa ait kar ve buz mücadelesi çalışmalarında görevli araçlar, (Mavi tepe lambası)

6- Sadece alarm sırasında olmak üzere sivil savunma hizmetlerine ait araçlar, (Kırmızı tepe lambası)

7- Hizmetin devamı süresince koruma araçları ile korunan araçlar. (Mavi tepe lambası)Bu araçlar bir birbirleriyle karşılaşmalarında, geçiş üstünlüğü hakkı ile kavşaklarda ilk geçiş hakkını, yazılış sırasına göre kullanıseafoodplus.infoçiş üstünlüğüne sahip bir aracın duyulur veya görülür işaretini alan  araç sürücüleri, bu araçların kolayca ilerlemelerini sağlamak için taşıt yolu üzerinde yer açmak, gerekiyorsa durmak ve bu araçlar tarafından tamamen geçilinceye kadar beklemek zorundadırlar. Bir kavşakta iken böyle bir işaret alan araç sürücüleri, derhal kavşağı boşaltmak ve gerekiyorsa emniyetli bir mesafe uzaklaştıktan sonra geçişi engellemeyecek şekilde durmak ve bu araçlar tamamen geçinceye kadar beklemek zorundadıseafoodplus.infotaran dışında, yaralı ve acil hasta taşıyan ve geçiş üstünlüğüne sahip oldukları ayrım işaretiyle belirlenmemiş olan araçlar geçiş üstünlüğü hakkını, gereksiz olmamak şartı ile kendilerine taşıt yolu üzerinde yer açılmasını sağlamak üzere yeterli şekilde ses cihazlarını ve ışık işaretlerini kullanarak, gerektiğinde el ve kol işareti yaparak, karayolunu kullananları uyarmak suretiyle kullanılıseafoodplus.infolu yapısı ile kentsel yapının yapım, onarım, bakım ve işletilmesi ve karayolunun temizlenmesinde kullanılan araçlar, kurtarıcı araçlar, ağırlık ve boyutları bakımından özel izinle karayoluna çıkan ve bunlara eskortluk eden araçların üstlerinde sarı renkli uyarı işareti bulunur. Bu işaret geçiş üstünlüğü hakkı vermez. Sarı renkli ışıklı uyarı işareti sadece bu araçların kendilerini belli etmeleri, tehlikesizce sürülmeleri ve karayolunu kullananların uyarılması amacı ile kullanılır

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir