kalfalık belgesi için ne gerekli / Çıraklık,Kalfalık ve Ustalık Belge İşlemleri

Kalfalık Belgesi Için Ne Gerekli

kalfalık belgesi için ne gerekli

  1. İlköğretim okulu mezunu olmak,

  2. 14 Yaşını doldurmuş, 19 Yaşından gün almamış olmak,

      ( 19 Yaşından Büyüklerde Kayıt Olabilir. )

  3. Bünyesi ve sağlık durumu, gireceği mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmak.

  4. Eğitim görmek istediği meslekte , bir işyeri sahibi ile Çıraklık sözleşmesi imzalamak. 

 

KAYITLARDA ÖĞRENCİLERDEN İSTENECEK EVRAKLAR: 

  1.  4 adet doldurulmuş ve onaylanmış sözleşme ( Okuldan alınacak)

  2.  2 Adet Nüfus Cüzdanı Fotokopisi ( T.C Kimlik Numarası )

  3.  1 Adet İkametgah Senedi

  4.  4 Adet vesikalık Fotoğraf

  5.  Varsa Sigorta Kartı

  6.  Ustasının  Varsa Ustalık ve Usta Öğreticilik Belgesi Fotokopisi

  7.  Öğrenim Belgesi (Diploma) Aslı ve Fotokopisi

  8.  Sağlık Raporu ( Sağlık Ocağı vb. Yerlerden )

  9.  5 Adet Posta Pulu

Kayıt olan çırak öğrenciler kapsamda bulunan  Meslek dallarından birinde bilgi ve beceri kazanarak Kalfalık Belgesini almak üzere sözleşme yapmak suretiyle haftada bir gün Mesleki Eğitim Merkezlerinde (Büyük İşletmeler gerekli koşulları oluştururlarsa kendi düzenledikleri yerlerde eğitim verilebilir) diğer günler işyerlerinde Pratik Eğitim görerek öğrencilik haklarından yararlanırlar.

 

Başvuru formlarını indiriniz:

1-    yaş arası Kalfalık Belgesi almak için kayıt olacaklar okuldan Sözleşme almak zorundadırlar.

2-    19 Yaşından gün almış olanların çıraklık eğitimine başvuru formu için _monash.pw

3-    Af Döneminde Kalfalık Belgesi almak için gerekli olan (EK:2) başvuru formu için _monash.pw

4-    Denklik yaptırmak için (Madde) gerekli olan Hizmet Belgesi formu için _monash.pw

 

NOT: Erkek öğrenciler lacivert ceket gri pantolon ve beyaz gömlek lacivert kravat.

           Kız öğrenciler gri etek veya pantolon, beyaz gömlek, lacivert kravat, lacivert ceket

GENİŞ AÇIKLAMA

1) 19 Yaşından gün almamış olan ve kanun kapsamında bir  meslek dalında çalışanlar Mesleki Eğitim Merkezlerinde meslek dallarının eğitim süresi boyunca haftada bir gün öğrenim gördükten sonra girecekleri kalfalık sınavlarında başarılı olmaları durumunda “Kalfalık Belgesi” alabilirler.

2) 19 yaşından gün almış olanlar ise Mesleki Eğitim Merkezlerinde açılacak yoğunlaştırılmış eğitime tabi tutulduktan sonra girecekleri kalfalık sınavlarında başarılı olmaları halinde “Kalfalık Belgesi” alabilirler.

3) Mesleğin Kanun kapsamına alındığı tarihte 18 yaşını doldurmuş, 19 yaşından gün almış olanlar Bakanlıkça ilan edilecek tarihlerde Mesleki Eğitim Merkezlerine başvuruda bulunmaları halinde doğrudan kalfalık sınavlarına katılabilir ve bu sınavlarda başarılı olmaları durumunda “Kalfalık Belgesi” alabilirler.(Bu başvuru ancak af çıktığı zaman yapılır)
Başvuru Şartları:   
a) Mesleğin kanun kapsamına alındığı tarihte 19 yaşından gün  almış olmak.
b) Mesleğin kanun kapsamına alındığı tarihten önce o işte çalıştığını Ek-2 formu ile belgelendirmek.

4)Mesleğin kanun kapsamına alındığı tarihte yaşlarında olanlar kapsam ve süresi bakanlıkça belirlenecek eğitime tabi tutulduktan sonra kalfalık sınavlarına katılabilir ve bu sınavlarda başarılı olmaları durumunda “kalfalık Belgesi” alabilirler.(Bu başvuru ancak af çıktığı zaman yapılır)
Başvuru Şartları:   
a) Mesleğin kanun kapsamına alındığı tarihte yaşlarında olmak
b) Mesleğin kanun kapsamında alındığı tarihte çalışıyor olmak.

5) (Denklik yoluyla) Yabancı ülkelerden alınmış kalfalık ustalık veya kurs belgeleri ile yurt içinde çıraklık okulları, Pratik sanat okulları, Mesleki ve Teknik Açık öğretim okulu, Halk Eğitim Merkezleri, Yetişkinler Teknik Eğitim Merkezleri vb. kurumlardan alınmış belgeler çıraklık, kalfalık ve ustalık eğitimine geçişte değerlendirilir.(kanun maddesi) (Bu başvuralar sadece Antalya Mesleki Eğitim Merkezine yapılır.) 
"Kalfalık  Belgesi" başvurusunda istenilen belgeler nelerdir?
1) Tamamı doldurulmuş EK II formu 
2) Öğrenim belgesi aslı ve örneği
3) Nüfus cüzdanı aslı ve örneği
4) Dört adet vesikalık fotoğraf
5) Sağlık ve fiziki durumunun mesleğinin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olduğunu
gösterir doktor raporu

Bir kişinin kapsamda bulunan meslek dallarından birinde kendisine ait işyeri açabilmesi için ya kendisinin "Ustalık Belgesi" olmalı yada ustalık belgesi sahibi birini  işyerinde çalıştırıyor olmalıdımonash.pw takdirde kendisine ait işyeri açması mümkün değmonash.pwıca işyerinde çırak çalıştırabilmesi içinde kanunen ya kendisinin "Usta Öğreticilik Belgesi" olmalı yada usta öğretici belgesi sahibi birini yanında çalıştırıyor olmalıdımonash.pwık Belgesi ve Usta Öğreticilik Belgesi olmayan işyeri sahipleri Bu belgeleri almak için kendilerine en yakın mesleki Eğitim Merkezlerine başvuruda bulunmalıdırlar.

 

DENKLİK İLE İLGİLİ GENİŞ BİLGİ

Çıraklık ve meslek eğitiminde belge ve diplomaların değerlendirilmesi tarih ve sayılı Resmi Gazete yayımlanan “Çıraklık ve Meslek Eğitiminde Belge ve Diplomaları Değerlendirme Yönetmeliği” ile belirlenen esas ve usullere göre yapılır.

Çıraklık ve Meslek Eğitiminde Belge ve Diplomaları Değerlendirme Yönetmeliği gereğince yapılacak değerlendirmede denklik ilkesi uygulanır.

Değerlendirilecek Belgeler

a)  Çırak, kalfa ve ustaların eğitimleri sırasında kazandıkları bilgi ve beceriler ilköğretim ve meslek liselerine geçişte değerlendirilir.

b)  Yabancı ülkelerden alınmış kalfalık, ustalık ve kurs belgeleri ile yurtiçinde çırak okulları, pratik sanat okulları, mesleki ve teknik açık öğretim okulu, halk eğitim merkezleri, yetişkinler teknik eğitim merkezleri, kız teknik öğretim olgunlaşma enstitüleri, özel eğitim okulları ve özürlüler iş okulları ile benzeri kurumlardan alınmış belgeler ve kazanılmış mesleki bilgi ve beceriler çıraklık, kalfalık ve ustalık eğitimine geçişte değerlendirilir.

c)  Meslek liseleri ile bu liselere denkliği kabul edilen eğitim kurumlarından mezun olanların ustalık belgesi istekleri değerlendirilir.

d) Mesleki Teknik ortaöğretim sonrası görülen en az iki yıl süreli mesleği ile ilgili öğrenimden alınan diplomalar işyeri açma bakımından değerlendirilir.

 

Yönetmeliğe göre;

a)     Öğrenim belgesi olarak MEB veya MEB ile işbirliği sonucunda verilmiş olan diploma, kurs bitirme belgesi, yetki belgesi, sertifika veya bunların yerine geçen belgeler değerlendirilir.

b)     Değerlendirilecek her türlü belgede görülen mesleki eğitim veya kurs süresinin saat olarak belgelendirilmesi istenir.

c)     Bir ana meslek alanı ile ilgili her türlü mesleki eğitim belgeleri birlikte değerlendirilir. Bir meslek alanında alınmış birden fazla belgeden, belge sahibinin lehine olanı dikkate alınır.

 

Çıraklık Eğitimi Sisteminde Kazanılan Bilgi Ve Becerilen Ortaokul Ve Meslek Liselerine Geçişte Değerlendirilmesi

Kalfa Ve Ustaların ilköğretim Mezunu Olabilmesi

Açık ilköğretim okuluna kayıt olmak isteyen öğretim yılı öncesi ilkokul mezunu kalfa ve ustalar "Açık İlköğretim Okulu Yönetmeliği" hükümlerine göre sınavlara girerler. Ancak bu durumda olanlar ilköğretimin 6.sınıfı derslerinden muaf tutulurlar.

 

Kalfa Ve Ustaların Meslek Lisesi Mezunu Olabilmesi

İlköğretim mezunu kalfa ve ustaların mesleki ve teknik açık öğretim liselerine devam etmek istemeleri halinde muaf tutulacakları dersler Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığınca belirlenmiş ve Valiliklere genelge ile bildirilmiştir.

 

Yurt İçi Ve Yurt Dışında Mesleki Eğitim Görenlerin Belgelerinin Denkliği

Çıraklık Okulu Diplomalarının Değerlendirilmesi,

tarihinden önce yurt içinde en az 3 yıllık eğitim sonucu verilmiş çıraklık okulu diploması sahiplerine doğrudan kalfalık belgesi verilir. Bunlardan mezuniyetlerinden sonra en az 5 yıl mesleklerinde çalışanlar ustalık imtihanlarına girerler.

 

Mesleki ve teknik yüksek öğretim kurumlarınca verilen diplomaların değerlendirilmesi

Genel liselerden mezun olduktan sonra ön lisans seviyesinde mesleki ve teknik öğretim görenler ile, meslek lisesi mezunu olup da alanı dışındaki bir meslek dalında ön lisans eğitimi görenlere, mesleğinde en az 1 yıl çalıştıktan sonra;

Lisans seviyesinde mesleki ve teknik eğitim görenler ile, meslek lisesi mezunu olup mesleği ile ilgili ön lisans eğitimi yapanlara, doğrudan işyeri açma belgesi verilir.

Yurtdışından alınan kalfalık, ustalık ve dengi belgeler

Yurt dışından kalifiye eleman yetiştirmek amacıyla düzenlenen mesleki eğitim programlarına tamamlayarak

a)     Kalfalık ve kalifiye işçilik belgesi alanlara, Kalfalık belgesi:

b)     Bağımsız işyeri açma yetkisi veren belgeler ile ustalık belgelerini alanlara ustalık belgesi doğrudan verilir.

 

Değerlendirme Esasları

sayılı Kanunun çıraklık eğitimi uygulama kapsamına alınmayan meslek dallarında değerlendirme yapılmaz.

a)     Hizmet belgelerinde; belge sahibinin çalıştığı meslek alanının belirtilmesi ve değerlendirilecek hizmetlerden meslek dallarının ilde kapsama alındığı tarihten sonraki sürelere sosyal güvenlik kuruluşlarından birine primlerin yatırılmış olduğunun belgelendirilmesi zorunludur. Bu tür hizmet belgelerinde her aylık hizmet için en az 20 iş günlük prim yatırılmış olması ve primlerin ilgilinin meslek dalında yatırılmış olması aranır. İsteğe bağlı primler kabul edilmez.

b)     öğretim yılı ve daha önceki yıllarda ilkokulu bitirmiş olanların değerlendirme işlemleri ilkokul diploması ile yapılır. Değerlendirmeye alınacak belge sahibinin en az ilköğretim okulu mezunu olması gereklidir. İlköğretim mezunu olmayanların belgeleri ilköğretim okulu diploması almaya hak kazandıktan sonra değerlendirmeye alınır.

c)     İlgili meslekte çalışma karşılığı olarak verilmeyen belgeler değerlendirilmez.

d)     Resmi veya özel kurum ve kuruluşların düzenlemiş oldukları kısa süreli hizmet içi eğitim kursu ve seminerleri sonucunda verilmiş olan belgeler ile, süresi saat ve daha az olan mesleki ve teknik eğitimler sonucunda verilmiş olan belgelerin denklik değerlendirilmesinde dikkate alınmaz.

e)     Bir meslekte pratik eğitim karşılığı kabul edilen başarılı hizmet süresi çıraklık eğitimi süresinin iki katı olanlar doğrudan kalfalık imtihanlarına alınır. Kalfalık dönemi için yapılan değerlendirmede artan hizmet süreleri ustalık imtihanlarına girişte değerlendirilir.

 

TESK Tarafından Verilen Belgelerin Değerlendirilmesi

Çıraklık Eğitimi Uygulaması Yapılmayan İl ve Meslek Dallarında Mesleki Belgelerin Verilmesine İlişkin Yönetmelik gereğince, kapsama alınma tarihinden önce verilmiş olan mesleki belgeler sayılı Mesleki Eğitimi Kanunu gereğince verilmekte olan dengi belgelerle doğrudan değiştirilir.

Kalfalık Ustalık Belgesi Başvuru Formu

Kalfalık Ustalık Belgesi Başvuru Formu

Denkli Yolu İle Kalfalık Ustalık Belgesi Başvuru Formu, İstenilen Belgeler. Sınavla Ve Doğrudan Kalfalık Ve Ustalık Belgesi Başvurularında İstenilen Belgeler.

Denklik Yolu İle Kalfalık Ve Ustalık Belgesi Alımında Sınavla Belge Alacaklar Ek-1 Başvuru Formu Ve Aşağıdaki Belgeleri İle, Doğrudan Belge Alma Hakkı Olanlar Ek-4 Başvuru Belgeleri Ve Aşağıdaki Belgeler İle Mesleki Eğitim Merkezlerine Başvuruda Bulurlar.

Mesleki Eğitim Merkezi Bölümleri Kayıt Şartları İçin Tıklayın.

Sınavla Ustalık Ve Kalfalık Belgesi Başvurusunda Gerekli Belgeler

Kimlik Aslı İle Fotokopisi
Öğrenim Belgesi Aslı Yada Onaylı Örneği İle 1 Adet Fotokopisi
1 Adet Fotoğraf
Denklik Başvurusuna Esas Belgeler (Hangi Belge İle Başvurulacak İse O Belge İstenir)

SGK İş Yeri Unvan Listeli Prim Dökümü

BAĞKUR Hizmet Belgesi İle Vergi Dairesinden Onaylı Vergi Mükellefiyet Belgesi (Hizmet Süreleri Arasında Fark Olması Durumunda BAĞKUR Hizmet

Belgesindeki Süre Dikkate Alınır)

Mesleğinde Milli Eğitim Bakanlığı Onaylı Belgelerin Aslı İle Fotokopileri

Kalfalık &#; Ustalık Belgesi Aslı Ve Fotokopisi

Mesleki Açık Öğretim Lisesi Yüz Yüze Eğitimini Tamamlama Belgesi

Fiili Askerlik Yada Mahkumiyet Sürelerinde Alınan Mesleki Eğitim Yada Çalışmaya Ait Belgeler

Mesleki Yeterlilik MYK Belgesi Aslı Ve Fotokopisi

Yurt Dışından Alınan Belgelerin Ve Onaylı Tercümelerin Aslı Ve Fotokopileri

Ek-1 Başvuru Formu İndir

Belge Asılları Kontrol Edildikten Sonra İade Edilir.

Kalfalık Ve Ustalık Belgesi Alma Koşulları Yazımızı Okumak İçin Buraya Tıklayın.

Doğrudan Kalfalık Ustalık Belgesi Başvurusunda İstenilen Belgeler

Öğrenim Belgesi Aslı Yada Onaylı Örneği İle 1 Adet Fotokopisi
Kimlik Fotokopisi Aslı Ve Fotokopisi
1 Adet Fotoğraf
Başvuruya Esas Belgelerin Aslı Ve Fotokopileri
Meslek Odalarından Alınmış Belgelerin İlgili Mevzuat Hükümlerine Göre Verildiğini Gösteren Resmi Yazı.
Ek-4 Başvuru Formu İndir.

Belge Asılları Kontrol Edildikten Sonra İade Edilir.

Akşehir Ticaret ve Sanayi Odası Logo
Tobb Akredite Oda Logo

Çıraklık,Kalfalık ve Ustalık Belge İşlemleri

Çırak, kalfa ve ustaların eğitimi ile okullarda ve işletmelerde yapılacak mesleki eğitime ilişkin esasları düzenleyen sayılı Çıraklık ve Mesleki Eğitim Kanunu uyarınca, odalara üye işyerlerini ve bu iş yerlerinde çalışan çırakların Çıraklık Eğitim Merkezlerine devam etmeleri gerekmektedir.
Çıraklık sözleşmeleri, Çıraklık eğitim merkezlerinden temin edilir. İlgili tarafından her çırak için 4 adet sözleşme doldurulduktan sonra, odamız tarafından tasdik edilir. Çıraklık eğitim merkezlerine onaylattırıldıktan sonra, sözleşmenin bir adedi odamıza, çırağın dosyası ile birlikte odamıza geri getirilir.
Kalan üç adet sözleşmenin biri velide, diğeri işverende, üçüncüsü ise, çıraklık eğitim merkezinde kalır.

sayılı yasaya uygun olarak düzenlenen kalfalık ve ustalık belgeleri de odamız tarafından onaylanmaktadır. Kalfalık ve ustalık belgeleri formu Çıraklık Eğitim Merkezi'nden temin edilir.
 
Çıraklık Eğitimine Katılabilmenin Şartları Nelerdir?

  • En az ilköğretim okulunu bitirmiş olmak,
  • 14 yaşını doldurmuş, 19 yaşından gün almamış bulunmak,
  • Bünyesi ve sağlık durumu gireceği mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmak.

 
Çıraklık Eğitimine Nasıl Başvurulur?

  • İşyerine en yakın Mesleki Eğitim Merkezinden 4 adet çıraklık sözleşmesi temin edilir,
  • Sözleşmeler tam olarak doldurulup, ilgililerin imzasından sonra (çırak, velisi ve işveren) firmanın bağlı bulunduğu Oda’ya onaylatılır,
  • Daha sonra çıraklık sözleşmelerinin temin edildiği Mesleki Eğitim Merkezine kayıt olmak üzere başvurulur.

 
Nasıl Kalfa Olunur?
-Çıraklık eğitim süresi sonunda, kalfa adayları, ilk yapılacak kalfalık sınavına girip başarılı olmaları halinde Mesleki Eğitim Merkezlerinden Kalfalık Belgelerini alırlar.
 
Nasıl Usta Olunur?
-Mesleki yönden gelişmelerini ve öngörülen Kalfalık süresini tamamlayan usta adayları, ilk yapılacak ustalık sınavına girip başarılı olmaları halinde Mesleki Eğitim Merkezlerinden  Ustalık Belgelerini alırlar.
Sayılı Mesleki Eğitim Kanunu kapsamında Kalfalık ya da Ustalık Belgesi almak için çalışılmış olan firmaların Oda Sicil kayıtlarındaki durumunu gösteren Geçmiş Hizmet Belgelendirme Formu servisimiz tarafından onaylanmaktadır.
 

Mail Listemize Katılın
Formu kullanarak mail listemize katılabilir,
yeniliklerden ve duyurulardan anında haberdar olabilirsiniz.

Bu internet sitesinde sizlere daha iyi hizmet sunulabilmesi için çerez kullanılmaktadır. Kişisel Verilerin Korunması Kanunu'na uygun olarak kullanılan çerezler hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilmek adına KVKK Aydınlatma Metnini okuyunuz. Çerez bilgilerinizin kişiselleştirme ve hedefleme faaliyeti gerçekleştirilmesi amacıyla işlenmesini kabul ediyor musunuz? Daha fazla bilgi

KALFALIK BELGESİ

Belge talep edilen meslek/dalı üzerinden olmak şartı ile, SGK veya BAĞ-KUR'lu çalışmış olmak ve en az bir gün pirim ödemesi yapmış olduklarını belgeleyenler. (SGK pirim cetvelinde meslek kodu yazılı pirimler dikkate alınacaktır.)

Pirim cetvelinde meslek kodu yazılı değilse pirim ödemesi yapmış olan kurum/ kişinin hangi meslek/dalda çalıştığını Ek-1 belgesiyle onaylaması gerekir. (BAĞ-KUR pirimi ödeyenler aynı zamanda vergi mükellefi olduğunu bağlı olduğu vergi dairesinden alacakları resmi belge ile ispatlamak zorundadırlar.)

Not:18 yaş öncesi SGK/BAĞ-KUR pirim ödemeleri dikkate alınmamaktadır.

Aşağıda Sayılan Belgelerden Herhangi Birine Sahip Olanlar Belgelerinde Belirtilen Meslek/Dalından Kalfalık Belgesi Almak İçin Mesleki Eğitim Merkezine Müracaatta Bulunabilirler.

* 22 Yaşını bitirmiş, İlköğretim/Ortaokul mezunu veya öğretim yılı öncesi ilkokul mezunu olanlar

* Milli Eğitim Bakanlığı iş birliği ile açılmış bir kursu bitirmiş ve kurs belgesi almış olanlar.

* Askerlik sırasında alınmış kurs belgesi olanlar.

* Mahkûmiyet esnasında alınmış kurs belgesi olanlar.

* Mesleki ve Teknik Eğitim-Öğretim okulları ile Mesleki Eğitim Merkezleri ara sınıflarından ayrılmış olanlar.

* MYK tarafından akredite edilmiş Mesleki Yeterlilik Kurumlarından alınmış mesleki yeterlilik belgesi olanlar.

* Meslek/dal Mesleki Eğitim kapsamına alınmadan önce, Esnaf ve Sanatkârlar Dernekleri veya odaları tarafından verilmiş kalfalık belgesi almış olanlar. (Belgeyi veren dernek veya oda tarafından yazılı olarak doğrulanması)

* Üçüncü sınıf Elektrik Tesisatçılığı Belgesi almış olanlara

Not: Belgede yazılı meslek/dal Mesleki Eğitim Merkezinde kapsamına alınmış olmalıdır.

KALFALIK BELGESİ İÇİN DENKLİK VE BELGELENDİRME SINAVI BAŞVURUSU İÇİN GEREKLİ BELGELER:

1. Öğrenim belgesini aslı ve bir adet fotokopisi

2. Nüfus cüzdanı aslı ve bir adet fotokopisi

3. Bir adet vesikalık fotoğraf

4. Başvuruya esas kanıt evraklar.

* SGK'dan alınmış prim dökümü ve iş yeri unvan listesi

* BAĞ-KUR hizmet belgesi ile birlikte vergi dairesinden onaylı vergi mükellefiyet belgesi

* MEB onaylı kurs belgeleri

* MYK tarafından verilmiş yeterlilik belgeleri

* Fiili askerlik veya mahkûmiyet süresi içinde alınmış mesleki eğitim veya çalışmaya ilişkin belgeler

* Mesleki ve Teknik Eğitim veren okullarından veya Mesleki Eğitim Merkezlerinde alınmış eğitimle ilgili belgeler.

* Üçüncü sınıf Elektrik Tesisatçılığı Yetki Belgesi

* Esnaf ve sanatkârlar dernek veya odalarından alınmış kalfalık belgesi (Bu belge, belgeyi veren dernek veya oda tarafından yazılı olarak doğrulanması gerekmektedir.)

Not: Belge türü olan evrakların asılları işlem yapıldıktan sonra başvuru sahiplerine geri verilecektir.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır