adenin guanin sitozin timin nedir / Nucleotides and Nucleic Acids | Biology | JoVE

Adenin Guanin Sitozin Timin Nedir

adenin guanin sitozin timin nedir

NM_000558.3

Yapısal ve kopya sayısı çeşitlilikleri incelenen genomun referans genomundan uzun (>=50bp) diziler halinde farklılık gösterdiği kısımlardır.
Yapısal çeşitlilikler ve kopya sayısı çeşitlilikleri silinme, yeni dizi ekleme, transpozon ekleme, ardarda kopya, ayrışık kopya, çevrilme ve taşınma şeklinde sıralanabilir.

Silinme incelenen genomdan bir baz dizisinin silinmesidir.

Yeni Dizi Ekleme incelenen genoma, referans genomunda başka yerde benzeri bulunmayan bir baz dizisinin eklenmesidir.

Transpozon Ekleme incelenen genomda kendi kendini kopyalama özelliğine sahip DNA parçaları olan transpozon elemanlardan eklenmesidir.

Ardarda Kopya incelenen genomda bir baz dizisinin (>=1kb) ardışık olarak kopyalanmasıdır.

Ayrışık Kopya incelenen genomda bir baz dizisinin (>=1kb) birbirinden ayrı yerlere kopyalanmasıdır.

Çevrilme (Ters Dönme) incelenen genomda bir DNA parçasının ters dönmesidir.

Taşınma incelenen genomda bir DNA parçasının bir kromozomdan başka bir kromozoma taşınmasıdır.

Aşağıda yapısal ve kopya sayısı değişiklikleri görsel olarak gösterilmektedir:

DNA dizisi

Bir otomatik dizileme aracının çıktısından okunabilen DNA dizisi

DNA dizisi veya genetik dizi, gerçek veya hayalî bir DNA molekülü veya ipliğinin birincil yapısına karşılık gelen harfler dizisidir.

Bu dizide bulunan harfler A, C, G, ve T 'dir, bunlar DNA ipliğinde bulunan adenin, sitozin, guanin, ve timin adlı dört bazı temsil eder. Tipik olarak bu diziyi oluşturan harfler birbirine bitişik olarak, aralarda boşluk olmaksızın yazılır, örneğin AAAGTCTGAC gibi; bu dizinin soldan sağa okunuşu 5'-3' doğrultusuna karşılık gelir.

Fonksiyona göre bir DNA dizisine anlamlı veya anti-anlamlı ve kodlayan veya kodlamayan olarak değinilebilir.

Bir DNA molekülünün baz dizisinin okunmasına DNA dizilemesi denir.

Belirsizlik sembolleri[değiştir

Genetik Dizi Nedir?

DNA dizisinde A, C, G ve T harfleri ile temsil edilen adenin, sitozin, guanin ve timin adlı dört nükleobaz bulunur. Nükleobazlar; bir fosfat, beş karbonlu bir şeker (deoksiriboz) ve bir azotlu organik bazdan oluşan kimyasal bileşikler olup DNA'nın temel yapı birimleridir.Genel olarak genetik diziyi oluşturan harfler birbirine bitişik olarak, örneğin AAAGTCTGAC şeklinde yazılır. Bir DNA molekülünün baz dizisinin okunmasına DNA dizilemesi denir.

DNA'nın iki ipliği, baz eşleşmesi denen bir yolla, çifte sarmallı biçimde, hidrojen bağları ile birbirine bağlanır. Bu bağlar hemen hemen her zaman bir iplikteki adenin bazı ile diğerindeki timin bazı ve bir iplikteki sitozin bazı ile diğerindeki guanin arasında oluşur. Bu demektir ki bir çifte sarmaldaki A ve T bazlarının sayısı eşit olmalıdır, tıpkı C ve G bazlarının sayısının birbirine eşit olması gerektiği gibi. RNA'da timin (T) yerine urasil (U), deoksiriboz yerine de riboz vardır.

Gen mutasyonları DNA molekülünde bulunan genlerdeki değişiklikten kaynaklanır. Mutasyonlar, bir DNA zincirindeki bazın (A, T, G, C) başka bir bazla yer değiştirmesi sonucunda ortaya çıkabileceği gibi, zincire bir ya da daha çok bazın eklenmesi veya zincirdeki bazların eksilmesi sonucunda da ortaya çıkabilir.


paylaş

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.