yeşil ay yıldızlı bayrak nerenin / Ay Yıldızlı Bayrakların Hikayeleri | Çünkü Başka Sen Yok

Yeşil Ay Yıldızlı Bayrak Nerenin

yeşil ay yıldızlı bayrak nerenin

Dünya Bayrakları ve Bilinmeyenler – Ülke Bayrakları

Evrende üzerinde yaşam olduğunu bildiğimiz tek gezegen olan ve üzerinde ikamet ettiğimiz biricik Dünyamızda tam 206 ülke var. Bu 206 ülkenin çoğu diğer devletlerce tanınıyor. Yani kısaca dünyada 206 adet ülkenin bayrağı var da diyebiliriz. Ama bu ülkelerin dışında hiçbir ülke tarafından tanınmayan, özerk olan, buna rağmen toprak bütünlüğüne sahip birçok ülke daha var. Burada Dünya bayrakları hakkında bazı az bilinenlere ve yine bazı ülke bayrakları ve anlamları hakkındaki ilginçliklere değineceğiz.


Ukrayna, son 5 yıldır oldukça konuşulan bir ülke olmanın yanı sıra Rusya’nın işgali ile birlikte tüm dünyanın gündemine oturdu. Ukrayna bayrağını tüm dünyanın yakından tanıdığı bu dönemde bayrağın anlamına odaklanmak da çok önemli. Mavi ve sarı olmak üzere iki renkten oluşan bu bayrağın renkleri 12. yüzyıldaki Galiçya ve Volinya Krallığı’nın flamasından geliyor. Ancak aynı zamanda bu bayrak tahıl açısından çok zengin ve geniş bir düzlük olan Ukrayna’nın bir sembolizmi olarak masmavi gökyüzü ve alabildiğine altın sarısı buğday tarlalarını simgelemektedir.

ukrayna bayrak
masmavi gokyuzu ve altin sarisi bugday tarlalarini

 

 

 

 

 

 

Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin bir parçası olduğunda bugünkü bayrağı da yasaklanmış ve Sovyet uyarlaması yeni bir bayrak resmi olarak kullanılmaya başlanmıştı. 1949 yılından itibaren orak ve çekiç içeren bu bayrak, 1991 yılındaki bağımsızlık sonrasında komünist ve millyetçi akımların mücadelesini milliyetçilerin kazanması sonucu yerini bugünkü mavi sarı bayrağa bırakmıştır.

Sovyet Ukrayna Bayrağı

Hollanda bayrağı ile devam edelim. Bu bayrağın tarihi, Hollanda ve İspanya bağımsızlık mücadelesi olan Seksen Yıl Savaşları’na kadar uzanır. Aslında bu bayrağın orijinal renkleri turuncu-beyaz-mavi idi ve bu bayrağa Prens’in Bayrağı yani Prinsenvlag deniyordu. Hollandalı milliyetçilerin lideri olan Orange Hanedan Prensi I. William önderliğinde, Hollanda İspanya’dan bağımsızlığını kazandı ve böylece I. William, Hollanda’nın vekili oldu. İşte onun yönetiminde ortaya çıkan Prinsenvlag, turuncu-beyaz-mavi, üç renkli bayraktı.

Hollanda Orange Prinsenvlag

Fakat zamanla bu bayrağın turuncu kısmı kırmızıya döndü. Tabii bu konuda çeşitli ihtilaflar var. Kimileri, turuncu rengin o dönemdeki pigmentlerinin zamanla kırmızıya döndüğü için değiştiğini söylerken kimileri de 17. Yüzyılın ortalarında Hollanda ve İngilizlerin yaptığı savunma antlaşması sonucu Orange hanedanının artık yönetimde bulunamayacağının kabul edilmesiyle, onlara ait olan turuncu renginin kaldırıldığı yönündedir. 18. Yüzyılın sonunda gerçekleşen ihtilalle birlikte Hollanda da Fransa tarafından fethedildi ve Prens’in Bayrağı tamamen yasaklandı. Fransızlar ise bu bayrağın kendi bayraklarına benzemesini istedikleri için  kırmızı-beyaz-mavi, üç renkli bayrağı Hollanda’nın resmi bayrağı olarak kabul ettiler. 1813’te Hollanda bağımsızlığını kazandığında tekrardan Prinsenvlag kullanılmaya başladıysa da bu iki bayrak birlikte kullanılmaya devam etti.

Hollanda bayrağı

1937 yılında resmi bayrağın kırmızı-beyaz-mavi olması kararlaştırıldı. Fakat hala resmi bayramlarda turuncu-beyaz-mavi, üç renkli Prinsenvlag kullanılıyor. Hatta 20. Yüzyılda bir kesim Hollandalı, ulusal bayrağın eski Prinsenvlag olmasını istediyse de ulusal bayrak değiştirilmedi.


Pek ünlü bayraklardan bir tanesi de Fransa bayrağıdır.

Fransa bayrağı

Kırmızı beyaz mavi bayrak olarak da isimlendirebileceğimiz Fransız bayrağı, tarihteki en köklü bayraklardan bir tanesi olmakla birlikte Fransız İhtilali gibi bir çok tarihi olaydan köken almaktadır. Bu üç rengin birlikteliği adaleti ve eşitliği simgelerken beyaz renk, ülkeyi uzun yıllarca yönetmiş olan Burbonları simgeliyor. Mavi ve kırmızı renk ise Fransa’nın başkenti olan Paris’in simgesel renklerini oluşturuyor. İşin ilginç yanı, dünya bayraklarında bu üç rengi kullanan ülke sayısı 20’nin üzerinde bulunuyor. Örnek vermek gerekir ise; Birleşik Devletler, Avusturalya, Birleşik Krallık… Lakin burada Fransa’nın daha tarihsel bir bayrağını ve onun ünlü Fleur-de-Lys’ini de göstermeden olmaz. Bu meşhur bayrak ise Fransız İhtilali’ne kadar kullanılmıştı.

fleur-de-lys bayrağı

Ufakça not: Bazı bayrakları yan çevirince başka ülkenin bayrağı oluyor. Mesela Fransa ve Hollanda bayrakları. (Fakat dikkat ederseniz, renk tonlarının farklı olduğunu anlayacaksınız. Zira Hollanda bayrağının kırmızısı parlak vermilyon iken mavi rengi ise kobalt mavisidir.)

(Dünya bayraklarının anlamları çok önemli olsa da anlamların dışında bazı ilginç noktaları da görmek gerekiyor. Mesela Almanya bayrağı da yan çevirince Belçika bayrağı sanılabilir ama aslında değil. Almanya bayrağı yukarıdan aşağıya siyah-kırmızı-sarı, Belçika bayrağı soldan sağa siyah-sarı-kırmızı. Yani olmuyor.)

Almanya bayrağı
Bekçika bayrağı

Suriye ve ÖSO (Özgür Suriye Ordusu Bayrağı) bayrakları uluslararası ortamda bazen ama halk arasında çokça karıştırılıyorlar. İnsanlar hangi tarafı destekleyeceğini karıştırabilir galiba. Suriye bayrağı 2 yıldızlı, ÖSO bayrağı ise 3 yıldızlı. Biraz da renk farklılığı var. İşte Suriye ve ÖSO bayrağı arasındaki fark aşağıda gördüğümüz gibidir.

Suriye bayrağı
ÖSO bayrağı

Malum Katar krizi sürekli belirli aralıklarla gündeme düşüyor. Ama Bahreyn ile Katar bayrağını karıştırmamak lazım. Zira ikisinde de üçgen çıkıntılar var ve ikisi de çift renkli. Ama Bahreyn bayrağında bulunan beş çıkıntı İslam’ın beş şartını simgeliyormuş ve bu bayrak kırmızı-beyaz. Katar bayrağındaki sekiz çıkıntının neyi ifade ettiği ise belli değil ama bu bayrak da eskiden Bahreyn bayrağı gibi kırmızı-beyazmış. Zaman geçtikçe kırmızı güneşte solmuş ve kestane rengi olmuş. Bahreyn bayrağı ile karıştırılmaması için de kestane rengi kabul edilmiş. Unutmayalım bizim bayrağımız kırmızı değil “al” renkli. Ülke bayraklarını bilmek işte bu yüzden önemli.

Bahreyn bayrağı
Katar bayrağı

Pew Araştırma Merkezi, dünyada dinlerle, uluslararası ilişkilerle ve politikalarla ilgili araştırmalar yapan ve bunları yayınlayan bir kuruluş. 196 ülkenin bayrağıyla ilgili yaptığı araştırmada, 64 ülkenin bayrağında dini semboller olduğunu tespit etmiş. İslamiyet, Hristiyanlık ve Budizm vs. Ama işin ilginç yanı Singapur’un bayrağında hilal olmasına rağmen bu hilal İslami bir sembol değil. Bu hilal yükselen genç bir ulusu, demokrasiyi ve barışı temsil ediyormuş. Fakat sonuçta Singapur da bayrağında hilal olan ülkelerden bir tanesi.

Malta bayrağı
Singapur bayrağı
Azerbaycan bayrağı

Nükleer silahlarıyla adından sıkça söz ettiren Kuzey Kore’nin bayrağına bakacak olursak: 1897 yılında Kore İmparatorluğunun kurulmasından sonra devam eden süreçte karışıklıklar içerisinde yüzen ülke, 2. Dünya Savaşı bittikten hemen sonra Kuzey Kore ve Güney Kore olmak üzere ikiye bölündü. Kuzey Kore, SSCB etkisindeydi. 1948 yılında tam bağımsızlığını kazanan Kuzey Kore, yine 1948 yılında bayrağını belirlemiştir. Üç renkten oluşan bayrakta bir adet beyaz çember içerisinde kırmızı yıldız vardır ve bu yıldız komünizmi simgeler. Bayraktaki kırmızı şerit devrimciliği, beyaz şeritler kültürel bütünlüğü, mavi şeritler bağımsızlığı simgelemektedir.

Kuzey Kore Bayrağı

Makedonya bayrağı eskiden farklıymış. Bu bayrağın üstünde Büyük İskender’in babası olan Makedonyalı Philip’in mezar taşındaki Vergina Yıldızı kullanılmış, 1992-1995 yılları arasında. Ama bu mezar Yunanistan’da olduğu için, Yunanlılar ortalığı yaygaraya vermişler ve Makedonya ile ticari ilişkilerini kesmişler. Olay Birleşmiş Milletler’e taşınmış ve Makedonya bayrağını değiştirmek zorunda kalmış. Şu anda bayrakta kırmızı zemin üzerinde güneş figürü var ve bu olay ülkede hala büyük tartışma konusu.

Makedonya Eski Bayrağı
Makedonya bayrağı

Şerif Hüseyin zamanında İngilizlerin yardımıyla Osmanlı’ya isyan ettiğinde kırmızı, beyaz, siyah ve yeşilden oluşan bir bayrak kullanmış. Bu bayrağın versiyonlarını şu an Orta Doğu’da, Arap yarımadasında ve Kuzey Afrika’da birçok ülke kullanıyor. Tabi Şerif Hüseyin ile bayrakları çok geniş ve ayrı bir yazı konusu.

Şerif Hüseyin bayrağı

Dünya tarihinin en büyük kolonyal ve emperyal devletlerinden olan Britanya’nın bayrağı da önemli. Normalde İngiltere’nin bayrağı beyaz bir arkaplan üzerinde bulunan kırmızı St. George haçıdır. İskoçya’nın bayrağı ise mavi bir arkaplan üzerinde bulunan St. Andrew haçıydı. 17. yüzyılın başında bu iki devletin birleşmesiyle, 1606 yılında bu ikisinin karışımı olan yeni bayrak kabul edildi. İki asır sonra yani 1800 yılında İrlanda ile yapılan birleşme akti ile 1801 yılında İrlanda Britanya’ya Katıldı. İrlanda’nın bayrağı, beyaz arkaplan üzerine St. Patrick haçıdır. Aynı şekilde bu bayrak ile Britanya’nın bayrağı 1801 yılında birleştirilerek, hala günümüzde kullanılan Britanya bayrağı kabul edilmiş oldu.

İngiltere-Aziz-George-Haçı-Bayrak
İskoçya-Aziz-Andrew-Haçı-Bayrak
Britanya Bayrağı 1606
İrlanda-Aziz-Patrick-Haçı-Bayrak
Britanya Bayrağı 1801

Bu konuyla ilgili bir de Kuzey İrlanda’nın ve İskoçya’nın Birleşik Krallık’tan ayrılma meseleleri var. Eğer İskoçya ayrılıp tam bağımsız olursa ya da Kuzey İrlanda ayrılıp İrlanda ile birleşirse yeni Birleşik Krallık bayrağı aşağıdakilerden biri olabilir. Bu kadar bayrak bilgisinden sonra sizi bir ülke bayrakları testine soksak herhalde çok başarılı olursunuz.

skoçya olmadan Birleşik Krallık
Kuzey İrlanda olmadan Birleşik Krallık

ABD bayrağı 52 yıldız yoktur. 50 yıldız vardır. Amerika halkından bazı insanlar dahi bu detayı bilmiyor. 48 yıldız birbirleriyle sınırı olan Kuzey Amerika’nın ortasındaki 48 eyaleti, 1 yıldız kuzeydeki Alaska’yı, 1 yıldız da Büyük Okyanus’un ortasındaki Hawai’yi temsil ediliyor. buna rağmen ABD kurulduğunda, bayrakta yalnızca 13 yıldız vardı. zaman içinde eyaletlerin birer birer ABD’ye katılmasıyla 50 yıldıza ulaştı. 47 yıl boyunca 48 yıldızlı olan bayrak, 1959 yılında Alaska’nın (Alaska, 30 Mart 1867’de Rusya’dan 7,2 milyon dolara satın alınmıştır ki bu da ayrı bir fiyasko.) ABD’ye dahil olmasıyla 49 yıldıza, 1960 yılında Hawai’nin dahil olmasıyla da 50 yıldıza ulaşmıştır. Ayrıca her eyaletin kendi bayrağı da var.

Amerika bayrağı

Avrasya’da 13 Slav ükesi var. Bunlar; Rusya, Ukrayna, Beyaz Rusya (Belarus), Polonya, Çekya, Slovakya, Slovenya, Hırvatistan, Bosna-Hersek, Karadağ, Sırbistan, Makedonya, Bulgaristan. Bu ülkelerin çoğuda panslavist bayraklar kullanıyor. Yani beyaz-mavi- kırmızı olarak 3 renkten oluşan bayraklar. Aşağıda onları görüyoruz.

Sırbistan bayrağı
Hırvatistan bayrağı
Çekya Bayrağı
Rusya bayrağı
Slovakya bayrağı
Slovenya bayrağı

(Sanki Slovakya bayrağındaki simgeyi küçültüp sol üste kaydırmışlar ve Slovenya bayrağı olmuş, değil mi?)


Bu şıkta sizlere birbirine gerçekten çok benzeyen 2 bayrak göstereceğim. Bunlar biri başkenti Niamey olan “Nijer, diğeri de başkenti Yeni Delhi olan Hindistan. Evet, aşağıda bu ülkelerin bayraklarını görüyorsunuz. Soldaki Nijer’in bayrağı, sağdaki de Hindistan’ın bayrağı. Birbirlerine ne kadar da benziyorlar değil mi? Dikkatinizi çekerim, Nijer bayrağında turuncu daha koyu iken Hindistan bayrağında yeşil daha koyu. Ülkeler ve başkentlerini bilmek yalnızca genel kültür açısından değil aynı zamanda tarihi anlayabilmek için de çok önemli

Nijer bayrağı 1
Hindistan bayrağı

 

Maalesef aralarında pek bir bağlantı yok. Sadece renkleri ve bayraklarının ortasında bulunan yuvarlak şekil dolayısıyla birbirlerine benziyorlar. Nijer bayrağındaki üstteki turuncu şerit Sahra Çölü’nü, beyaz şerit ülkenin masumluğunu ve temizliğini, yeşil ise batısındaki ve güneyindeki yeşil vadileri simgeliyormuş. Ortadaki turuncu yuvarlak ise güneşi temsil ediyormuş. Hindistan bayrağında ise turuncu fedakarlığı ve cesareti (Hindu halkını), yeşil sadakati ve kahramanlığı (Müslüman halkını), beyaz ise dürüstlüğü ve barışı (bu iki halk arasındaki arzulanan doğruluğu ve barışı) temsil etmekteymiş. Ortadaki 24 telli tekerlik ise hukuk yasalarını temsil eden Ashoka Çakra imiş.


Bilindiği gibi gündemdeki meselelerden biri de Venezuela – Türkiye ilişkileri. Gündemde denildiği üzere, iki ülke de yakın zamanda darbe atlattığı için bu sıralar sıcak ilişkiler kurmaya başladılar. ABD’nin yaptırımları ve iki ülkenin de ABD ile ilişkileri çalkantılı olduğu için Venezuela (Venezüela değil) devlet başkanı Maduro, Türkiye’nin kendilerini kurtaracağını ifade etmiş. Ama aradaki binlerce kilometreyi umarım unutmamıştır. Benim de dikkatimi Venezuela’nın bayrağı çekti. Güney Amerika’nın kuzeyinde bulunan 3 ülkenin bayrağı nedense birbirine acayip çok benziyor. Venezuela, Kolombiya ve Ekvador bayraklarının hepsinin ana renkleri sarı – lacivert – kırmızı. Büyük ihtimalle bu benzerlik üçünün de İspanyol kökenli olmasında ve aynı zaman diliminde İspanya’dan bağımsızlıklarını ilan etmelerinde yatıyor. Aşağıda barakları görüyoruz. Farklı olarak Venezuela bayrağının ortasında 8 yıldız, Ekvador bayrağının ortasında ise ülke arması bulunuyor. Kolombiya bayrağı ise sarı, lacivert ve kırmızı renklerinden ibaret.

Venezuela bayrağı
Ekvador bayrağı

 

Kolombiya bayrağı

Üç tane Afrika ülkesinin bayrağında birbirlerine çok benzer şekilde birer şerit var. Bu şeritler üç bayrakta da aynı şekilde sol alt köşeden sağ üst köşeye uzanıyor. Ama genel olarak bayrakların birbirleri ile küçük benzerlikler dışında anlam bakımından pek bir alakaları yok.

Kongo Demokratik Cumhuriyeti bayrağındaki şerit geleceği, şeritteki kırmızı renk ülkesi için şehit olanların kanını, kırmızıyı çevreleyen sarı şeritler ise refahı temsil ediyormuş. Sarı yıldız ülkenin birliğini, mavi zemin ise barışı simgeliyormuş.

Kongo Demokratik Cumhuriyeti bayrağı

Namibya bayrağındaki şeritte bulunan kırmızı ve beyaz renkler ise herkes için iyi bir geleceği, halkın kahramanlığını, birliği ve barış içinde yaşamayı temsil ediyormuş. Mavi renk okyanusu, su kaynaklarını ve yağan yağmuru; yeşil renk ise bitki örtüsü ile verimliliği temsil ediyormuş. Sarı yıldız yaşama sevincini belirtirken yıldızı çevreleyen ışınlar da ülkede yaşayan 12 farklı etnik grubu temsil ediyormuş.

Namibya bayrağı

Tanzanya bayrağında bulunan renkler, daha önce ayrı halde bulunup sonradan birleşen devletlerin bayraklarındaki renklermiş. Siyah şerit Afrika halkını, siyahı çevreleyen sarı şeritler yeraltı zenginliğini temsil ediyormuş. Yeşil renk ülkenin verimli topraklarını simgelerken mavi renk de ülkenin kıyısında bulunduğu Hint Okyanusunu temsil ediyormuş.

Tanzanya Cumhuriyeti bayrağı

İskandinav ülkeleri 3 tanedir. Bunlar; Danimarka, İsveç ve Norveç. Bu ülkelerle birlikte Finlandiya, İzlanda ve Faroe Adaları “Nordik ülkeleri”ni oluştururlar.

Faroe Adaları, Danimarka’ya bağlı özerk bir yönetime sahiptir. Keçileriyle meşhur olmasından dolayı “Keçi Ülkesi” diye de anılıyormuş. Hatta ülkenin armasında da keçi resmi var. Danimarka’ya bağlı olmasına rağmen de Avrupa Birliği’ dahil değilmiş.

Orkney Adaları ve Shetland, Birleşik Krallık’ın bir parçası olan İskoçya topraklarıdır. Bayrakları farklı ama özerk olduklarına dair bir bilgi bulamadım. Eskiden Zetland olarak bilinen Shetland’ın bayrağı İskoçya bayrağına da çok benziyor.

Åland Adaları ise Finlandiya’ya bağlı özerk bir bölge. Ama İsveççe konuşuluyormuş.

Nordic Cross
Peki bu ülkelerin bayrakları neden birbirine bu kadar çok benziyor? Çünkü 14. ve 15. yüzyıllarda Hristiyanlık İskandinav bölgesine yayılırken Nordic Cross (Kuzey Haçı) kavramı, bu yayılmayla beraber ülkelerin bayraklarına da işlemiş. Ülkeler de zamanla birbirlerinden ayrılmalarıyla farklı tipte bayraklar kullanmaya başlamışlar. Sonraları simetrik olan bayrak yerine asimetrik haç olan bayrak kullanılmaya başlanmıştır. Mesela İngiltere’nin bayrağı Nordik ülke bayrakları gibi asimetrik değil, simetrik bir haça sahiptir.

Nordik Ülkeleri 1

Yine zamanında, 1991 yılında SSCB’den bağımsızlığı kazanan Estonya’ya da bu tipte bir bayrak önermişler ama kabul edilmemiş.

Estonya bayrak
Estonya bayrağı

 

 

 

 

 

 

 


Son olarak bizim bayrağımızda hilalin sivri uçları sağa bakıyor. Ay yıldızlı bayrağımızın sağa bakmasının nedeninin bizim gökyüzünde ayı ve hilali böyle görmemizden kaynaklandığı söyleniyor. O zaman bayrağında hilal olan ülkelerin, kendi gördükleri şekilde hilalleri olması lazım değil mi? Gerçekten de bazı ülkelerin bayraklarında hilallerin yönlerinde hafif farklar var. Ama bununla ilgili net bilgiler elde edebileceğimiz bir kaynak veya araştırma bulamadığımız için bu maddeyi güncellemek üzere sonraya bırakıyoruz.

Türk Bayrağı

ülke bayrakları

Kaynakça:

1) Wikipedia
2) Al Jazeera
3) Encylopedia Britannica

Kitap okumayı seven ve bu devirde herkesin kendine göre haklı olduğuna inanan bir şahısım. Çağ deviren fikirler üretmeye tekrar başlamamız gerektiğine inanırım. Ne demiş atalarımız: Önce eğitim!

Ülke Bayrakları ve Anlamları

Ülkelerin Bayrakları ve Anlamları

Devletler özgürlüğünü kanıtlamak için bazı simgeler bulmaya başladı. Bunların başında da bayrak gelmektedir. Her bayrağın kendine özel anlamı bulunmaktadır. Bizler de bu içeriğimizde sizler için ülke bayraklarını ve bu bayrakların anlamlarını derledik.

İşte tüm şeffaflığıyla ülke bayrakları ve anlamları;

1. Türkiye Cumhuriyeti

Ülke Bayrakları ve Anlamları

Kırmızı zemin üzerine hilal ve yıldız bulunan bayrak, Osmanlılarda ilk defa 1793'de devletin resmi bayrağı olarak kabul edildi. Ancak bu bayraktaki yıldız, sekiz köşeliydi. Bu bayrak Osmanlı Devleti'nin resmi ve umumi sembolü olarak kullanıldı. Sultan l. Abdülmecid Han zamanında 1842'de yıldızın beş köşeli olması kararlaştırıldı ve Osmanlı bayrağının şekli kesinleşti. Efsaneye göre bayraktaki kırmızı kan kırmızısıdır ve şehitlerin dökülen kanlarını temsil eder. Gece yarısı bu kanların üzerine yansıyan hilal biçimindeki ay ve bir yıldızla beraber Türk Bayrağının görüntüsü oluşur.

2. Almanya

Ülke Bayrakları ve Anlamları

Bayrağında kırmızı renk bulunan ülkelerden biri Almanya'dır. Almanya bayrağı siyah, sarı ve kırmızı olmak üzere 3 renkten oluşmaktadır. Renklerin anlamı "Beraberlik, Hak ve Özgürlük" olarak belirlenmiştir. Bayrağın bugünkü halini alması efsaneye göre, çeşitli renklerdeki askeri üniformalar maddi sıkıntılardan dolayı siyaha boyanmak zorunda kalmış olması, siyaha boyanınca sarı düğmelerin altlarındaki bez parçasının kırmızı kalması bugün Almanya bayrağını oluşturan renklerin geçmişi olarak kabul edilir.

Almanya'da gezilip görülmesi gereken yerleri incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

3. Amerika Birleşik Devletleri

Ülke Bayrakları ve Anlamları

ABD bayrağı kırmızı, beyaz ve mavi renklerden oluşur. Toplamı 13 olan şeritlerin altısı beyaz, yedisi kırmızıdır. Bu şeritler ülkenin kuruluş döneminde Birleşik Krallığa başkaldıran Onüç Koloni'yi simgelerler. Sol üst köşede mavi dikdörtgenin içindeki 50 adet yıldız ülkenin eyaletlerini simgeler. On üç Koloni ABD'nin kurucu devletleridirler. Beyaz: saflık ve temizliği, kırmızı kahramanlık ve cesareti, mavi azmi ifade etmektedir.

4. Azerbaycan

Ülke Bayrakları ve Anlamları

Azerbaycan bayrağı mavi gök rengi, kırmızı ve yeşil yatay şeritlerden oluşmuştur ve kırmızı zemin üzerinde ak renkte sağa bakan bir hilal ve sekiz köşeli bir yıldız bulunmaktadır. Bayraktaki gök renk Türklüğü, yeşil renk İslamiyet'i, kırmızı renk ise uygarlığı temsil etmektedir.

Azerbaycan'da gezilip görülmesi gereken yerleri incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

5. Birleşik Arap Emirlikleri

Ülke Bayrakları ve Anlamları

Birleşik Arap Emirlikleri, simgesel renkleri olan kırmızı, yeşil, beyaz ve siyah bu bayrakta da bulunur. Yeşil bereket, beyaz ülkenin tarafsızlığı, siyah ise ülke sınırları içerisindeki yer altı kaynaklarını temsil etmektedir.

6. Birleşik Krallık

Ülke Bayrakları ve Anlamları

Bayrak mavi zemin üstünde beyaz bir çarpı ve artı onların üstünde de kırmızı bir çarpı ve artı bulunmaktadır. Sivil bayrakta zemin kırmızı, Hükümet bayrağında mavi, Gemi bayrağında beyaz olur. Ancak gemi bayrağında beyaz zeminin yanı sıra zeminin üstünde kırmızı bir artı bulunur. Birleşik Krallık bayrağı ise artının sol üstünde bulunur.

7. Çin Halk Cumhuriyeti

Ülke Bayrakları ve Anlamları

Çin Halk Cumhuriyeti Bayrağında kırmızı renk bulunan ülkelerin başında gelmektedir. Bu nedenle ülkede "Kırmızı Bayrak" olarak adlandırılmış, kırmızı rengin üzerine bayrağın sol köşesinde bulunan sarı renkli bir büyük ve dört küçük yıldızdan oluşmaktadır. Kırmızı renk komünizmin ve Çin Han Ulusu'nun simgesi olarak kullanılmakta olup, büyük sarı yıldız komünist partinin önderliğini ifade etmektedir. Büyük sarı yıldızın sağ tarafında kavisli bir şekilde bulunan dört küçük yıldız ise ülkede var olan dört sınıfı temsil etmektedir.

8. Ermenistan

Ülke Bayrakları ve Anlamları

Ermenistan bayrağı, kırmızı, mavi ve turuncu üç eşit genişlikli yatay şeritten oluşmaktadır. Tarih boyunca Ermenistan'ı simgeleyen bayraklar birçok kez değişmiştir. Geçmişte Ermenistan'da hüküm süren her bir hanedan ailesi kendi bayrağına sahip olduğu için, genelde üzerlerinde farklı hayvan sembolleri bulunan bu bayraklar Ermenistan'ı temsil etmiştir. Bunun yanı sıra 20. yüzyılda Sovyet egemenliği altında da birçok kez bayrak değişikliğine gidilmiştir.

9. Fransa

Ülke Bayrakları ve Anlamları

Fransız Devrimi'nin resmi sloganı olan Eşitlik, Kardeşlik, Hürriyet sözünün bayrakta temsil edildiği görüşüdür. Fransa bayrağındaki mavi renk Hürriyet, beyaz renk Eşitlik ve kırmızı renk Kardeşlik anlamına gelir.

10. İran İslam Cumhuriyeti

Ülke Bayrakları ve Anlamları

İran bayrağı üç eşit büyüklükteki yatay çizgilerden oluşur; üst şerit yeşil, ortadaki beyaz ve alt şerit kırmızı. Beyaz şerit kenarlarında stilize yazıları vardır. Beyaz şerit ortasında ve bayrak merkezli, hanedanlığı temsil eden, dört hilal ve bir kılıçtan oluşan bir sembol yer almaktadır. Yeşil şerit İslamı sembolize eder ve beyaz saflığı ve barışı temsil eder. Kan kırmızısı bir şerit ise yiğitliği sembolize eder. Bir bütün olarak stilize amblemi, Allah olarak okunur.

11. İspanya

Ülke Bayrakları ve Anlamları

İspanya'nın bayrağı üstten alta olmak üzere üç yatay şerit ve bu şeritlerin renkleri sırasıyla kırmızı, sarı ve kırmızıdır. Sarı şeridin üstünde gönder tarafında arma yer alır. Arma, Herkül Sütunlarının çevrelediği kraliyet mührünü kapsar. Sütunlar, Cebelitarık Boğazının bitimindeki her iki tarafta bulunan Cebelitarık ve Ceuta burunlarını temsil eder.

12. İsrail

Ülke Bayrakları ve Anlamları

İsrail'in bayrağı beyaz zemin üzerinde iki yatay mavi şerit arasında aynı mavi renkte bir Davut Yıldızı'ndan oluşur. Anlamı, "dinimizden kopmayarak Davut'un kalkanı bizi de korusun" demektir. Bayraktaki iki mavi çizgi Fırat ve Nil nehirlerini temsil ettiği belirtilen görüşler arasındadır.

13. İtalya

Ülke Bayrakları ve Anlamları

İtalya bayrağındaki her renge bir anlam atfedilmeye çalışıldığında genelde yeşilin doğayı, beyazın Alplerdeki karı, kırmızının da İtalyan Bağımsızlık Savaşı'nda akan kanı temsil ettiği söylenir. Daha dindar bir açıklamaya göre ise; yeşil umudu, beyaz kaderi, kırmızı de hayırseverliği temsil eder.

İtalya'da gezilip görülmesi gereken yerleri incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

14. Japonya

Ülke Bayrakları ve Anlamları

Japonya bayrağındaki kırmızı daire ülkeden doğan güneş ifade eder. Ülkenin adı 'güneşin kaynağı' anlamına gelen Japonya'da güneş, milli simgelerin en önemlilerinden biridir. Japon mitolojisine göre güneşin tanrıçası Amaterasu da Japon tanrılarının kraliçesi ve Japon imparator hanedanının anasıdır.

15. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti

Ülke Bayrakları ve Anlamları

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bayrağı, beyaz fon üzerine üstte ve altta olmak üzere iki, kırmızı, boydan boya şerit ile, ortada kırmızı renkli ay yıldızdan oluşan bayraktır. KKTC bayrağının simgelediklerine ilişkin resmi bir açıklama yoktur. Bazı kaynaklara göre ay yıldız Türklüğü, kırmızı renk Kıbrıslı Rumlarla meydana gelen çatışmalarda dökülen Kıbrıslı Türk kanını, beyaz barışı, üstteki kırmızı şerit Türkiye'yi, alttaki kırmızı şerit Kuzey Kıbrıs'ı ve şeritlerin düz ve paralel olması "Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin sonsuza kadar süreceğini" simgelemektedir.

16. Kuzey Kore

Ülke Bayrakları ve Anlamları

Kuzey Kore bayrağındaki beyaz çember içindeki kırmızı yıldız komünizmin sembolüdür. Bayrağın zeminindeki kırmızı renk devrimci vatanseverliği, mavi renkli şeritler bağımsızlık, barış ve kardeşlik idealleri için mücadele eden dünya halklarını, beyaz şeritler ise Kore ulusunun uzun tarihe yayılan kültürel bütünlüğünü simgeler.

17. Güney Kore

Ülke Bayrakları ve Anlamları

Güney Kore bayrağının anlamı, eşit olarak ve kusursuz bir dengeyle ikiye bölünmüş olan ortasındaki teğet ;çemberinden alır. Bayrağın dört köşesindeki üçlü çizgiler karşıtlık ve uyumu anlatır. Sol üst köşedeki üç kesiksiz çizgi cennet ve gökyüzünü, sağ üst köşedeki iki kesikli çizgi arasındaki kesiksiz çizgi suyu, sol alt köşedeki iki kesiksiz çizgi arasındaki kesikli çizgi ateşi, sağ alt köşedeki kesikli çizgiler ise yeryüzünü simgeler. Bayrağın bütünü, Kore halkının evrenle uyum içinde yaşama ülküsünü anlatır.

18. Mısır

Ülke Bayrakları ve Anlamları

Mısır bayrağı yatay olarak sıralanmış kırmızı, beyaz, siyah renkleri barındırır. Beyaz şeridin üzerinde amblem olarak Selahattin Eyyubi'nin altın kartalını barındıran bayraktır. Söz konusu pan-arabik renkler 1952 yılında benimsenmiştir.

19. Rusya

Ülke Bayrakları ve Anlamları

Rusya'nın bayrağı, panslavizm renkleri olan mavi, beyaz ve kırmızıdan oluşmaktadır. Beyaz tanrıyı, mavi hükümdarı, kırmızı ise halkı sembolize etmektedir.

20. Suriye

Ülke Bayrakları ve Anlamları

Suriye bayrağı, geleneksel Pan-Arabizm renklerinden oluşmaktadır. Kırmızı renk hanedanlığı, siyah renk Abbasileri ve Araplığı simgelemektedir. İki yeşil yıldız Suriye halkını temsil etmektedir.

21. Yunanistan

Ülke Bayrakları ve Anlamları

Yunanistan bayrağı mavi ve beyaz olmak üzere iki renkten oluşmaktadır. Efsaneye göre bayrağın mavi ve beyazının Ege Denizi'ni ve dalgalarının köpüklerini temsil ettiği söylenir. Ayrıca mavi Helen Uygarlığı'nın rengidir. Yunan Bağımsızlık Savaşı'nda mücadele eden denizcilerin mavi ve beyaz renklerinde giysiler giydikleri de bilinmektedir.

22. Brezilya

Ülke Bayrakları ve Anlamları

Yeşil renk ülkenin geniş ormanlarını ortadaki sarı eşkenar dörtgen, Brezilya'nın büyük altın rezervlerini simgeler. Kürenin ortasından geçen bantta "Ordem e Progresso" yazar. Bunun anlamı da huzur ve kalkınmak demektir. Kürenin içinde 27 adet yıldız bulunur. Bunlar Brezilya'da bulunan 27 federal eyaleti temsil etmektedir. Ayrıca bu yıldızların dizilişi rastgele değildir. Astronomik temellere göre yapılmıştır.

23. Afrika

Ülke Bayrakları ve Anlamları

Afrika bayrağı, Kırmızı kanı, mavi gökyüzünü simgeler. Yeşil ülke topraklarını, siyah ise kendi halkını, beyaz da Avrupalıları temsil eder. Sarı ise altın ve ülkede bulunan doğal kaynakları simgeler. Bayraktaki 'y' formatı ise iki farklı ırkın birleşimini temsil eder.

24. Hindistan

Ülke Bayrakları ve Anlamları

Turuncu cesareti ve fedakarlığı, beyaz barış ve dürüstlüğü, yeşil kahramanlık ve sadakati temsil etmektedir. Hindistan bayrağının ortasındaki yuvarlak simge ise Budizm inancındaki Çakra'dır.

25. Meksika Devletleri

Ülke Bayrakları ve Anlamları

Bayrakta bulunan yeşil renk, beyaz renk birliği, kırmızı renk ise kahraman halkının ülkesi için akıttığı kanı simgeleri. Meksika bayrağının tam ortasında bulunan devletin armasında kartal bir yılanı yerken gösterilmektedir.

26. Portekiz Cumhuriyeti

Ülke Bayrakları ve Anlamları

Kırmızı bölümü, 1910 Portekiz devrimini temsil etmektedir. Yeşil renk umudu simgeler. Armadaki çapraz yerleşim, Hristiyanlığı temsil eder. Mavi kalkanlar, Portekiz'in ilk kralı, Alfonso Henriques'in İsa'dan alınan ilahi yardımla beş Faslı krallara karşı olan zaferini sembolize etmektedir. Ayrıca bu beş kalkan İsa'nın beş yarasını da simgelemektedir.

27. Suudi Arabistan Krallığı

Ülke Bayrakları ve Anlamları

Arapça "لا إله إلا الله محمد رسول الله " yani "La İlahe İllallah Muhammedun Resulullah" yazmaktadır. Arka plandaki yeşil renk İslam'ı ve Suudi Arabistan'ı yöneten Suud ailesini, Suudi Arabistan ordusunun gücünü ve cesaretini temsil etmektedir. Yeşil bayrak denildiğinde akla Suudi Arabistan Krallığı'nın bayrağı gelir.

28. Arjantin

Ülke Bayrakları ve Anlamları

Arjantin bayrağı, Açık mavi-beyaz kombinasyonlarını ilk olarak özgürlük hareketinin lideri Manuel Belgrado kullanmış. Rosario Savaşı'nda bu renkler ilk defa görülmüştür. Savaş esnasında gökyüzü üzerinde beyaz bulutlar ve pırıl pırıl Mayıs güneş bulunuyormuş. Bayrağın anlamı da buradan gelmektedir.

29. Afganistan Bayrağı

Ülke Bayrakları ve Anlamları

Afganistan'ı yöneten geçici hükümet tarafından tasarlanmıştır. 1930-1973 yılları arasında monarşi ile yönetilen dönemde kullanılan bayrağa oldukça benzeyen bayrağın eski tasarımından farkı ise ortada bulunan amblemin üst kısmına yazılan şehadet yazısıdır.

30. Cezayir

Ülke Bayrakları ve Anlamları

Zemini ortadan ikiye bölen iki şerit bayrağın tam ortasında kalacak şekilde yerleştirilmiş hilal ve yıldızdan oluşan Cezayir bayrağının, ortadan ikiye bölünmüş bayrağındaki, bakan kişinin sağında kalan beyaz bölümü barışı, solda kalan yeşil kısım ise Cezayir askerlerinin Cezayir Bağımsızlık Savaşı için yaptıkları mücadeleler sırasında döktükleri 'şehit' kanlarını temsil etmektedir.

31. Bulgaristan

Ülke Bayrakları ve Anlamları

Sırasıyla beyaz, yeşil ve kırmızı renkli üç eşit kalınlıkta çizgiden oluşur. Bulgaristan Cumhuriyeti'nin resmi bayrağıdır. Beyaz barışı, yeşil Bulgaristan topraklarının verimliliğini, kırmızı da insanlarının cesaretini temsil etmektedir.

32. Çek Cumhuriyeti

Ülke Bayrakları ve Anlamları

Eski Çekoslavya bayrağının aynısıdır. Çekoslovakya'nın dağılışı sonrası Slovakya kendine yeni bir bayrak uyarlarken, Çek Cumhuriyeti tarihi bağlardan dolayı bu bayrağı korumuştur.

33. Filistin

Ülke Bayrakları ve Anlamları

Şerif hüseyin tarafından 1916'daki Osmanlı Devleti'ne karşı yapılan arap ayaklanmasının sembolü olarak tasarlanmıştır. Ardından 1964 yılında bayrak Filistin Kurtuluş Örgütü tarafından Filistin halkının bayrağı olarak ilan edilmiştir. Bayrak üç eşit boyutta şeritten oluşur. Bunu soldan en uç noktası bayrağı ortalayacak şekilde duran bir ikizkenar üçgen tamamlar. Bayrak Batı Sahra ve Ürdün'ün bayraklarına çok benzer.

34. Kanada

Ülke Bayrakları ve Anlamları

Kanada bayrağı ilk defa 15 Şubat 1965'da kullanılmaya başlamıştır. Bayraktaki kırmızı-beyaz renk gelenekten geliyor. Kullanılan yaprak da akçaağaç yaprağıdır.

35. Bahreyn

Ülke Bayrakları ve Anlamları

Bahreyn bayrağının, beyaz bölümünün kırmızı tarafın içine giren her bir çıkıntısı İslam'ın beş şartından birini simgelemektedir. Zemin rengi kırmızı ise, tarih boyunca İran liman kentlerinin geleneksel rengi olmayı başarmıştır.

36. Güney Kıbrıs Rum Kesimi

Ülke Bayrakları ve Anlamları

Türk ressam İsmet Güney tarafından çizilmiştir. Barışı simgeleyen beyaz zemin üzerine Kıbrıs adasının haritası, antik çağlardan beri iletilen ve adaya adını veren bakır madenlerini simgeleyen sarı renkle temsil edilmiştir. Haritanın altında yine barışı temsil eden ve adada bol miktarda bulunan zeytin dalı bulunmaktadır.

37. Lübnan Bayrağı

Ülke Bayrakları ve Anlamları

Lübnan bayrağının sahip olduğu renklerin farklı anlamları vardır. Kırmızı renk ülkenin bağımsızlığı için kendini feda eden insanların kanlarını temsil etmektedir. Beyaz renk barışı ve Lübnan dağlarında bulunan karı temsil etmektedir. Ortadaki sedir ağacı ise ebediyeti ve istikrarı simgelemektedir.

38. Bhutan

Ülke Bayrakları ve Anlamları

Bayrağın ortasındaki Ejderha 1200'lü yıllardan beri ülkede kullanılan bir simgedir. "Druk" ismiyle çağrılmaktadır. Ejderhanın beyaz rengi ise saflığı simgelemektedir. Sarı rengin anlamı ülkenin laik yönetimidir. Turuncu renk ise ejderha tapınakları ve Budist inancı temsil etmektedir. Ejderhanın dört ayağında taşıdığı değerli taşlar ise refahı simgeler. Ayrıca bayrağında ejderha kullanan iki ülkeden biridir. Diğeri ise Galler ülkesidir.

39. Umman

Ülke Bayrakları ve Anlamları

Umman'ın ulusal bayrağı, yukarıdan aşağıya sırasıyla beyaz, kırmızı ve yeşil olmak üzere üç yatay çizgiden oluşmaktadır. Bayrağın sol kısmında dikey kırmızı bir sütün üzerinde Umman'ın ulusal arması bulunmaktadır. Beyaz renk barışı, Kırmızı renk ülkeye gelen yabancıları yurtlarından atmak için mücadele ederken hayatlarını kaybetmiş askerlerin kanlarını, yeşil ise bereketi temsil etmektedir.

40. Kamboçya

Ülke Bayrakları ve Anlamları

Kamboçya bayrağının içindeki şekil Ankgor Tapınağı benzeri Kamboçya devletinin armasıdır.

41. Maldivler

Ülke Bayrakları ve Anlamları

Maldivler bayrağının ana rengi kırmızı ulusun geçmişteki ve bugünkü ve gelecekteki kahramanlıklarını temsil etmektedir. Yeşil dikdörtgen ülkede bulunan sayısız Hindistan cevizi ağacını ve adayı beyaz hilal ise İslam inancını simgelemektedir.

42. Moğolistan

Ülke Bayrakları ve Anlamları

Moğolistan bayrağının sol sütununda ateşi temsil eden Moğollar'ın ulusal amblemi olan "Soyombo" bulunur.

43. Kuveyt

Ülke Bayrakları ve Anlamları

Kuveyt bayrağının beyaz rengi İslam uğruna ölen şehitler, siyah savaş meydanları, yeşil ülkenin çayırlarını, kırmızı ise düşman kanlarıyla bolca sulanmış Kuveyt topraklarını anlatır.

44. Filipinler

Ülke Bayrakları ve Anlamları

1897'de bağımsız olan ülkedeki yeni dönemi vurgularken, sekiz kolu ise bağımsızlık savaşında önemli bir bölgeyi simgelemektedir.

45. Özbekistan

Ülke Bayrakları ve Anlamları

Bayrak üzerindeki 12 yıldız Özbek vilayetlerini temsil eder. Mavi, beyaz, yeşil, bayrak denildiğinde akla Özbekistan gelir. Mavi zemin Türklüğü, beyaz zemin adaleti, yeşil zemin ise konukseverliği temsil etmektedir. İki ince kırmızı çizgi ise güçlü olmayı anlatmaktadır. Yarım ay ise, yenilenmeyi anlatmaktadır.

46. Kazakistan

Ülke Bayrakları ve Anlamları

Mavi kumaş Türklüğü simgeler. Kazakların haklı olduğunu anlatmaktadır. Altın renkli şerit eski Altın ordusunu ayrıca Kazakistan'a özgü kültürü simgelemektedir. Ortadaki güneş Kazak boylarını temsil eder. Şahin ise Kazak özgürlüğünü ve bağımsızlığı sembolize eder.

47. Avustralya

Ülke Bayrakları ve Anlamları

Avustralya bayrağının, ülkenin nüfusunun temelini oluşturan Britanyalıları simgeler. Çünkü Avustralya eski bir İngiliz koloni devletidir. Güney haçı ise Avustralya'nın her yerinden görülebilen bir yıldız kümesidir.

48. Avusturya

Ülke Bayrakları ve Anlamları

Avusturya 1191 yılında, Avusturya hükümdarının büyük bir savaşta giydiği beyaz kıyafetinin üzerindeki kanlar bayrağa ilham olmuştur.

Hilal ve yıldız içeren bayrakların listesi

Ülke Bayrak Açıklama AzerbaycanFlag of Azerbaijan.svg

Ana madde: Azerbaycan bayrağı

Bayrak mavi, kırmızı, yeşil ve beyaz renklerden oluşur.[2] Mavi gök rengini,[3] kırmızı uygarlığı, demokrasiyi ve ilerlemeyi,[4] yeşil ise İslam'ı temsil eder.[5] Bayraktaki hilal, Türk halklarını sembolize eder.[6] Sekiz köşeli yıldızın neyi temsil ettiği bilinmez. Kimisine göre sekiz köşeli yıldız ise "Azerbaycan" kelimesinin Arap alfabesi'ndeki yazılışıyla ilintilidir. Öyle ki, Arap alfabesinde "Azerbaycan" kelimesi sekiz harfle yazılır.[7] Diğer bir görüşe göre tarihte sekiz köşeli yıldızın anlamı şöyle açıklanmaktadır: Türkçülük, İslam, çağdaşlık, devletçilik, demokratiklik, eşitlik, Azerbaycanlılık ve uygarlık.[8] Azerbaycan bayrağındaki yıldıza dair diğer bir düşünce de Azerbaycan mimarisinde de yaygın olarak kullanılan sekiz köşeli yıldızın sekiz Türk halkının simgesi olmasıdır.[8] Halk arasında "üç renkli bayrak" olarak da bilinir.[9]CezayirFlag of Algeria.svg

Ana madde: Cezayir bayrağı

Cezayir bayrağı, yarı yeşil ve yarı beyaz bir zeminin üzerinde kırmızı birer hilal ve yıldızdan oluşur.[10][11] Beyaz renk barışı ve saflığı,[12] yeşil İslam'ı,[13] kırmızı özgürlüğü,[14] hilal ve yıldız ise İslam'ı temsil eder.[15]KomorlarFlag of the Comoros.svg

Ana madde: Komorlar bayrağı

Bayrak sarı, beyaz, kırmızı, mavi ve yeşil renklerinden oluşur.[16] Hilalin önündeki dört yıldız, Komorlar'ın dört büyük adasını temsil eder.[17][18] Sarı renk Mohéli'yi,[19] beyaz renk Mayotte'yi,[18] kırmızı renk Anjouan'ı,[18] mavi renk Büyük Komor'u[19] ve yeşil ise İslamiyet'i temsil eder.[18]Kuzey Kıbrıs Türk CumhuriyetiFlag of the Turkish Republic of Northern Cyprus.svg

Ana madde: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bayrağı

KKTC bayrağının renklerinin neyi simgelediklerine dair resmi bir açıklama yoktur. Bazı kaynaklara göre ay yıldız Türklüğü,[20] kırmızı renk Kıbrıslı Rumlarla meydana gelen çatışmalarda dökülen Kıbrıslı Türk kanını,[21][22] beyaz barışı ve kırmızı şeritler ise Fırat ve Nil nehirlerini temsil etmektedir.[23]LibyaFlag of Libya.svg

Ana madde: Libya bayrağı

Bayrakta dört renk vardır;[24] kırmızı, siyah, yeşil ve beyaz. Siyah renk, Libya iç savaşında ölenleri temsil eder.[25][26] Bu yüzden siyah renk, bayraktaki en önemli renk olarak bilinir.[25] Kırmızı, Libya'nın iç savaşında ölenlerin kanlarını temsil eder.[25] Yeşil ise İslam'ı temsil eder.[25]MalezyaFlag of Malaysia.svg

Ana madde: Malezya bayrağı

Malezya bayrağı, 14 adet yatay çizgiden (kırmızı ve beyaz) ve sol üst köşede bulunan mavi bir dikdörtgenden, ve dikdörtgenin içindeki hilal ve yıldızdan oluşur. Bu mavi dikdörtgen insanların birliğini temsil eder.[27] Dikdörtgenin içindeki yıldızın 14 köşesi vardır. Bu 14 köşe, 13 eyaleti ve Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'u temsil eder.[28] Mavi dikdörtgen içerisindeki sarı hilal ise ülkenin resmi dini olan İslam'ı temsil eder.[29] 13 yatay çizgi Malezya'nın 13 eyaletinin ve federal topraklarının eşitliğini ve eşit statüsünü ifade eder.[30] Bayrak, ayrıca zafer çizgileri olarak da adlandırılır[31] ve bazen Amerika Birleşik Devletleri'nin bayrağına benzetilmektedir.[32]MoritanyaFlag of Mauritania.svg

Ana madde: Moritanya bayrağı

Bayrakta üç renk vardır; kırmızı, sarı ve yeşil.[33] Bayrak, yeşil zemin üzerine iki kırmızı şerit ile sarı renkteki hilal ve beş köşeli yıldızdan oluşmaktadır.[34] Hilal ve yıldız bayrağın tam ortasında bulunmaktadır. Hilalin açık kısmı bayrağın üst tarafına bakmakta olup, yıldız hilalin ortasında yer almaktadır.[35] Yeşil İslam'ı,[36] sarı ise Sahra Çölündeki kumları temsil eder.[36]ÖzbekistanFlag of Uzbekistan.svg

Ana madde: Özbekistan bayrağı

Bayrak mavi, beyaz, yeşil ve kırmızı renklerden oluşur.[37] Mavi, su ve gökyüzünü,.[37] beyaz ışık ve barışı,[38] yeşil renk ise doğayı[39] ve gençliği temsil eder. Her rengin arasında küçük kırmızı çizgiler vardır. Sol üstte bir hilal ve 12 ayı temsil eden 12 tane yıldız vardır.[40][41]PakistanFlag of Pakistan.svg

Ana madde: Pakistan bayrağı

Bayrakta sadece iki renk vardır; beyaz ve yeşil. Beyaz renk barış ve dürüstlüğü,[42] hilal ve yıldız Pakistan'daki azınlıkları,[43] koyu yeşil ise Müslümanları temsil eder.[44] Bayrak üzerindeki hilal ilerlemeyi,[45] yıldız ise ışığı ve bilgiyi temsil eder.[44][46]SingapurFlag of Singapore.svg

Ana madde: Singapur bayrağı

Bayrakta sadece iki renk vardır; kırmızı ve beyaz.[47] Kırmızı renk, eşitliği,[48][49] beyaz renk ise saflığı ve erdemi temsil eder.[48][50] Hilal gençleri,[51] beş yıldız ise demokrasiyi, barışı, ilerlemeyi, eşitliği ve adaleti temsil eder.[51]TunusFlag of Tunisia.svg

Ana madde: Tunus bayrağı

Bayrak sadece kırmızı ve beyaz renklerinden oluşmaktadır. Hilal ve yıldız İslam'ı temsil eder.[52] Beyaz daire güneşi,[53] kırmızı renk ise bir zamanlar bölgeye hakim olan Türklerden gelir.[54] Ayrıca bayrak, Türk bayrağına oldukça benzetilmektedir.[55]TürkiyeFlag of Turkey.svg

Ana madde: Türk bayrağı

Bayrakta sadece iki renk vardır; kırmızı ve beyaz.[56] Bayraktaki hilal ve yıldız, Osmanlı bayrağından gelir.[56][57] Kırmızı renk, Türk Kurtuluş Savaşında ölen şehitlerin kanını temsil eder.[58][59] Beyaz renk ise temizliği temsil eder.[60]TürkmenistanFlag of Turkmenistan.svg

Ana madde: Türkmenistan bayrağı

Bayrakta, beş geleneksel halı dokuma motifi vardır. Bunlar; Teke, Yomut, Saryk, Chowdur ve Ersary'dir.[61] Üstte bir hilal ve beş yıldız bulunmaktadır.[62] Hilal, İslam'ı temsil eder.[63] Beş adet yıldız ise Türkmen vilayetlerini temsil eder.[63] Türkmen halısı ve yeşil renk, Türkmen tarihini temsil eder.[64] Ayrıca Türkmenistan bayrağı dünyanın en detaylı bayraklarındandır.[65]

Ülke bayraklarının anlamları

Ülke bayraklarının anlamları1/58

Ülke bayraklarının anlamları nereden geliyor hiç merak ettiniz mi? İşte bayrakların hikayeleri...

Ülke bayraklarının anlamları2/58

TÜRKİYE



Türk bayrağı, Türkiye Cumhuriyeti'nin ulusal bayrağıdır. 1982 Anayasasının 3. maddesine göre, "şekli kanunda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır." Kırmızı rengin tonu Pantone 186 veya RGB (227, 10, 23) olarak tayin edilmiştir.

Savaşta şehitlerimizin kanlarından ufak bir göl oluşur. Bu, bayraktaki kırmızıyı temsil eder. Bunun yüzeyine vuran ay ve yıldız yansıması da, bayramığımızdaki ay ve yıldızı temsil eder.

Kanuna göre; Türk Bayrağı, yırtık, sökük, yamalı, delik, kirli, soluk, buruşuk veya layık olduğu manevi değeri zedeleyecek herhangi bir şekilde kullanılamaz. Resmi yemin törenleri dışında her ne maksatla olursa olsun, masalara kürsülere, örtü olarak serilemez. Oturulan veya ayakla basılan yerlere konulamaz. Bu yerlere ve benzeri eşyaya Bayrağın şekli yapılamaz. Elbise veya üniforma şeklinde giyilemez. Hiçbir siyasi parti, teşekkül, dernek, vakıf ve tüzükte belirlenecek kamu kurum ve kuruluşları dışında kalan kurum ve kuruluşun amblem, flama, sembol ve benzerlerinin ön veya arka yüzünde esas veya fon teşkil edecek şekilde kullanılamaz. Türk Bayrağına sözle, yazı veya hareketle veya herhangi bir şekilde hakaret edilemez, saygısızlıkta bulunulamaz. Bayrak yırtılamaz, yakılamaz, yere atılamaz, gerekli özen gösterilmeden kullanılamaz.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır