dahiliye tiroide bakar mı / Tiroit İçin Hangi Bölüme/Doktora Gidilir?

Dahiliye Tiroide Bakar Mı

dahiliye tiroide bakar mı

Dahiliye Nedir? Dahiliye Hangi Hastalıklara Bakar? Uzmanı Ve Doktoru Neye Bakar?

Dahiliye Nedir?

Dahiliye (İç hastalıklar) genel olarak tıp içerisindeki bütün branşlar için temel olarak kabul edilmektedir. Hasta ve de polikliniklere başvurular yapan hastaların büyük bölümünde rahatsızlık genel olarak iç hastalıklardan kaynaklanmaktadır. Bu nedenle dahiliye bölümü oldukça geniş bir alandaki bu hastalıklar ile de yakından ilgilenmektedir. Hastanın objektif olacak bir şekilde değerlendirilmesi ve de tedavi edilmesi dahiliye bölümünün uzmanlığına girmektedir. Bu bölümde de görev yapan uzmanlar, genel olarak cerrahi müdahale dışındaki bütün tedavi yollarına da başvurma yetkisi taşımaktadır.

Dahiliye Hangi Hastalıklara Bakar?

Dahiliye yani iç hastalıklar pek çok sayıda uzmanlığın tedavisinde de başlama noktası şeklinde görev almaktadır. Dahiliye bölümünün aktif olarak çalıştığı bölümler aşağıdaki şekilde listelenmektedir.

Kardiyoloji, Endokrinoloji, Hematoloji, Nefroloji, Gastroenteroloji, Onkoloji ve de Romatoloji bölümleridir.

İç hastalıkları bakımından ilgili olunan kardiyoloji bölümü kalp rahatsızlıklarını, endokrinoloji bölümü hormon bozukluklarını ve hematoloji bölümü kan hastalıklarını, gastroenteroloji bölümü bağırsak problemlerini, nefroloji bölümü böbrek rahatsızlıklarını, onkoloji bölümü kanser ve kas hastalıkları için çalışılmaktadır. Oldukça geniş bir bölüm skalası olan dahiliye bölümü ayrıca bütün bunların yanı sıra birde bulaşıcı hastalıklar ve de akciğer rahatsızlıklarının için de tedavinin hemen ilk aşamasını dahiliye bölümü oluşturmaktadır.

Dahiliye Doktoru Nedir?

Dahiliyede görev yalan tıp personeli iç hastalıklarının uzmanı olarak adlandırılmaktadır. Bu iç hastalıkları konusunda uzmanlığı olan doktor mesleğinin yeterliliklerini de kullanarak çok fazla alanda da çalışma yetkisine sahip olmaktadır. Buna göre iç hastalıklar yani dahiliye uzmanı; hasta olan kişinin öyküsünü dinlemekte, fiziksel olarak muayene yapabilmekte ve de sonuç olarak teşhis için gereken bazı testleri isteyebilmektedir.

Genel olarak hastayı tanı amacı ile diğer uzmanlık alanlarına da yönlendirmek dahiliye doktorunun görevleri arasında yer almaktadır. Eğer ki hastalığa tanı konulmuş ise bunun tedavisine de yönelik bir takım yöntemler dahiliye uzmanlarının tarafından verilmektedir. Dahiliye doktorları sadece acil servis ya da polikliniklerde görev almamakta olup yoğun bakım ünitelerinde bulunan ağır olan hastalar da gerektiği durumlarda dahiliye uzmanları tarafından takip edilmektedir. Buna ek olarak bir dahiliye uzmanı, tanı koyduktan sonra da hastayı gereken durumlarda ister ise ameliyat için de cerrahi servise yönlendirebilmektedir. Bu nedenle de hiç hastalıkları doktoru ya da uzmanı olmak günümüz koşullarında çok değerli bir meslek dalıdır.

Dahiliye Uzmanı ya da Doktoru Neye Bakar?

Dahiliye bölümü, tıptaki hemen hemen bütün branş hastalıklarını kapsayan bölümdür. Üst ve de alt solunum yolu, romatizma, mide, bağırsak ve şeker hastalığı da iç hastalıklar bünyesindeki şekilde tedavi edilmektedir. Bu hastalıkların yanında birde; hipertansiyon, böbrek hastalıkları ve de tiroid de dahiliye doktorlarının ya da dahiliye uzmanlarının tarafından bakılmaktadır.

Grip, astım, zatürre, bronşit, koah ya da koroner kalp hastalıkları da günümüzde iç hastalıklar yetkisinde bulunmaktadır. Genel olarak kansızlık, obezite, hemofili, gut hastalığı, hepatit, kemik erimesi, Akdeniz anemisi ve de kanser için de iç hastalıkları yani dahiliye bölümüne müracaat edilmektedir. Dahiliye bölümüne başvuran hastalarda çeşitli şikayetlere rastlanılmaktadır. Bunlardan bazıları; ağız kuruluğu, ishal, karın ağrısı, göğüs ağrısı ve kabızlıktır. Ayrıca mide bulantısı, terleme, midede ekşime ve tansiyon sorunları da hasta şikayetleri içinde yer almaktadır. Dahiliye doktoru ya da dahiliye uzmanı bu hastalıkların tedavisinde görev almaktadır.

Dahiliye bölümüne gelen hasta öyküsü ve de şikayetlerine göre gereken testler yapılır ve tedavi önerisinde bulunulur. Bu kapsamda da hastadan istenebilecek olan testler; kan, idrar gibi bazı laboratuvar testi, radyolojik incelemeler ile endoskopik incelemelerdir. Röntgen, MR, ultrason, mamografi ve de bilgisayar tomografidir. Ayrıca üst gastrointestinal endoskopi ile kolonoskopi kontrolü de dahiliye doktorunun isteği üzerine yapılır. Dahiliye bölümüne başvuran hastalara bu testlerin yanında gerektiğinde de EKG gibi kardiyolojik testlerde yapılıp teşhis ve tedavi yapılmaktadır.

İ&#; hastalıkları nedir, neye bakar? Dahiliye b&#;l&#;m&#; doktoru hangi hastalıklara bakar?

Dahiliye olarak da bilinen iç hastalıkları; pek çok hastalığın teşhis ve tedavisi ile ilgilenen bir tıp uzmanlığıdır. Peki iç hastalıkları nedir, neye bakar? Dahiliye bölümü doktoru hangi hastalıklara bakar? Dahiliye ile ilgili merak ettiğiniz tüm soruların cevabı için haberimizi okuyabilirsiniz.

İç Hastalıkları (Dahiliye) nedir, neye bakar?

Yetişkin insanların iç organlarında yaşadığı sıkıntılarla ilgili teşhis ve tedavi hizmetinin verildiği bölümdür. Ayrıca hastalıklardan korunma konusunda bilinçlendirir ve başka şikayetler konusunda ilgili uzmana yönlendirme sağlar. Dahiliye bölümünde 15 yaş üzerindeki hastalara bakılır.

Hastanelerin genellikle en çok olarak başvurulan kliniklerinden olan iç hastalıkları bölümü, birçok hastanın hastalığa ilişkin başlangıç belirtileri ile başvurduğu klinik olması nedeniyle çok önemlidir.

İç hastalıkları; üst ve alt solunum yolu hastalıkları, hipertansiyon, mide-bağırsak sistemi hastalıkları, böbrek hastalıkları, tiroit hastalıkları, şeker hastalığı, romatizmal hastalıklar gibi çok geniş bir skalayı kapsar.

İç hastalıkları alt özellikleri arasında alerji ve immünoloji, kardiyoloji (kalp hastalıkları), endokrinoloji (hormon hastalıkları), hematoloji (kan hastalıkları), bulaşıcı hastalıklar, gastroenteroloji (bağırsak hastalıkları), nefroloji (böbrek hastalıkları), onkoloji (kanser), pulmonoloji akciğer hastalıkları) ve romatekoloji (artrit ve kas-iskelet sistemi hastalıkları) bulunmaktadır.

Dahiliye bölümü doktoru hangi hastalıklara bakar?

– Grip
– Zatürre
– Bronşit
– Göğüs ağrısı (buna bağlı sol kol ağrısı)
– Astım
– KOAH
– Hipertansiyon
– Kalp ritim bozuklukları
– Kalp yetmezliği
– Koroner kalp hastalıkları
– Diyabet
– Guatr
– Ağız kuruluğu
– Ülser
– Gastrit
– Mide ekşimesi
– Öksürük
– Karaciğer hastalıkları
– Safra kesesi hastalıkları
– Böbrek hastalıkları
– Karın ağrısı
– Kabızlık
– İshal
– Spastik kolon (sinirsel kolit)
– Kansızlık
– Hemofili
– Troit hastalıkları
– Obezite
– Kolesterol ve trigliserit yüksekliği
– Gut hastalığı
– Ateşli eklem romatizması
– Osteoporoz
– İdrar yolu hastalıkları
– Baş dönmesi
– Baş ağrısı
– Migren
– Hepatit
– Akdeniz anemisi
– Kistler
– Alerjiler
– Sürekli hapşırma
– Kanser

Dahiliye bölümünden nasıl randevu alınır?

Dahiliye (İç Hastalıklar) bölümünden randevu almak oldukça basittir. Devlet hastanelerinden randevu almak için Alo  veya internet üzerinden (Merkezi Hekim Randevu Sistemi-MHRS)  sistemi üzerinden rahatlıkla randevu alabilirsiniz. Devlet hastanesi dışındaki özel hastanelerden randevu almak için gideceğiniz özel hastanenin telefonun numarasını arayarak veya var ise internet sitesinden rahatlıkla randevu alabilirsiniz.

Tiroid Hastalıkları (Guatr, vb.)

Guatr, tiroid bezinin anormal büyümüş halidir. Tiroid, boyunda, âdemelmasının hemen altında bulunan kelebek şeklinde bir bezdir.

Belirtileri genellikle;

   - Tıraş veya makyaj sırasında özellikle belirgin olan, boynun dibinde görünen bir şişlik

   - Boğazın sıkıldığı hissi

   - Öksürük

   - Ses kısıklığı

   - Yutma güçlüğü

   - Nefes darlığıdır.

Tiroid bezi metabolizmayı düzenlemeye yardımcı iki ana hormon üretir; tiroksin (T-4) ve triiyodotironin (T-3). Tiroit bezinde tiroid hormonunun yapımı azalırsa, beyinde yer alan hipofiz bezinin tiroidi uyarıcı hormonunun (TSH) salgılanması giderek artar ve bu hormon tiroid bezini büyüterek guatr meydana gelmiş olur.

Bir dizi faktör de tiroid bezinin büyümesine neden olabilir. Bunlar;

   - İyot eksikliği

   - Graves hastalığı

   - Hashimoto hastalığı

   - Multinodular guatr

   - Solitertiroid Nodülleri

   - Tiroid kanseri

   - Hamilelik

   - Enfeksiyon

Guatr, herkeste görülebilir. Doğumsal olabileceği gibi sonradan da ortaya çıkabilir ve 40 yaşından sonra daha yaygın görülür. Risk faktörleri arasında;

   - İyot eksikliği

   - Kadın olmak

   - Yaş

   - Aile öyküsü

   - Hamilelik ve menopoz

   - Bazı ilaçlar

   - Radyasyona maruz kalma bulunmaktadır.

Küçük guatrlar estetik ve fiziksel sorunlara neden olmazken büyük guatrlar zor nefes alma, yutkunma güçlüğü, ses kısıklığı ve öksürüğe sebep olabilir.

Doktorun boyun muayenesi sırasında büyümüş tiroid bezini elle hissedebileceği gibi bazı tanısal testler de yapılması gerekebilir;

   - Hormon Testi

   - Antikor testi

   - Ultrasonografi

   - TiroidScan

   - Biyopsi

Guatrın tedavisi, guatrın büyüklüğüne, belirti ve bulgularına, altta yatan nedenlere göre değişmektedir. Doktorunuz tarafından aşağıdaki tedavi seçenekleri önerilebilir:

   - Gözlem: Guatr küçükse, herhangi bir soruna neden olmuyorsa ve normal çalışıyorsa doktorunuz herhangi bir müdahale ya da ilaç yerine sadece takip önerebilir.

   - İlaç Tedavisi: Hipotiroidi varlığında Levotiroksinletiroid hormonu replasmanı yapılabilir. Tiroid bezi iltihabı için doktorunuz Aspirin ya da kortikosteroid ilaç önerebilir.  Hipertiroidi durumunda ise hormon seviyesinin normale dönmesini sağlayan ilaçlar gerekebilir.

   - Ameliyat: Nefse darlığına veya yutma güçlüğüne sebep olan büyük bir guatr söz konusuysa ya da hipertiroidiye neden olan nodüler guatr varsa, ameliyatla tiroid bezinin bir kısmı veya tamamı alınabilir. Ayrıca tiroid kanserlerinin tedavisi kesinlikle cerrahidir. Ameliyatla alınan tiroid bezinin miktarına göre değişmekle birlikte ameliyattan sonra Levotiroksin(sentetik tiroid hormonu) kullanılması gerekebilir.

  - Radyoaktif İyot: Bazı durumlarda, aşırı aktif tiroid bezi büyümesi için radyoaktif iyot tedavisi kullanılabilir. Radyoaktif iyot ağızdan alınır, kan dolaşımı yoluyla tiroid bezine ulaşır ve tiroid hücrelerini tahrip eder. İşlem sonrasında, genellikle yaşam boyunca sentetik tiroid hormonu olan Levotiroksin kullanılması gerekir.

İ&#; Hastalıkları (Dahiliye) doktorlarımızdan muayene randevusu almak için, 77 99 nolu telefondan arayabilir veya e-randevu hizmetimizden yararlanabilirsiniz.

İç Hastalıkları (Dahiliye) Nedir?

Hastalıkların erken teşhis ve tedavi yöntemlerinin yeni teknolojilerle gelişmesiyle birlikte, birçok hastalık ilerlemeden tedavi edilebilmektedir. Laboratuvar tetkikleri, ileri görüntüleme teknikleri (MR, ultrasonografi, röntgen, bilgisayarlı tomografi, kemik yoğunluğu ölçümü), EKG gibi birçok teknolojik yöntem sayesinde, hastalıkların teşhisi son derece kolaylaşmıştır. Birçok hastalığın tanı ve tedavisinde ortak birim görevi yürüten iç hastalıkları bölümü; MEDİCANA Sağlık Grubu’nun en detaylı ve geniş kapsamlı birimlerinden biridir. Diğer adıyla dahiliye olarak da bilinen iç hastalıkları bölümünde, hastalıkların teşhis ve tedavisi için titiz ve detaylı bir araştırma gerçekleştirilerek, hastalıkların erken evrede teşhis edilmesi, tedavi için ilgili birimlere yönlendirme yapılması sağlanmaktadır.

15 yaş üzeri hastaların iç organlarındaki sıkıntıları teşhis ve tedavi eden bölüm olan iç hastalıkları (Dahiliye) birimi, hastalıkların erken evrede teşhisinin yanı sıra hastalıklardan nasıl korunmak gerektiğine dair koruyucu bilgilendirmeyi de yapmaktadır. Hastayı olabilecek şikayetlere karşı bilinçlendirme, mevcut hastalıkların tedavi sürecinde yaşanacak olan evreler ve gerekirse farklı birimlere yönlendirme gibi fonksiyonları bulunmaktadır. Hastanelerin en yoğun bölümlerinden biri olan iç hastalıkları birimi, sıklıkla hastaların hastalık belirtileri nedeniyle başvurdukları bir klinik niteliği taşımaktadır. İç hastalıkları; hipertansiyon, alt ve üst solunum yolu hastalıkları, şeker hastalıkları, tiroid, böbrek ve bağırsak hastalıkları gibi birçok hastalığın teşhisinde ilk başvuru yapılan kliniktir. Hastanın muayene ve tetkikleri sonrasında, gerekli görüldüğü hallerde hasta ilgili birimlere iç hastalıkları uzmanı tarafından yönlendirilmektedir.

İç Hastalıkları (Dahiliye) Hangi Hastalıklara Bakar?

Medicana Hastaneler Grubu, iç hastalıkları uzmanları ve tam teşekküllü hastane ortamı bakımından birçok hastalığın tedavisinde başarılı sonuçlar elde edecek donanıma sahip bulunmaktadır. İç hastalıkları bölümünün uzmanlık alanında olan ve tedavi edilebilen hastalıklar şu şekilde sıralanmaktadır:

Solunum Yolu Enfeksiyonları: Alt ve üst solunum yolu hastalıkları olarak iki gruba ayrılmaktadır. Alt solunum yolları rahatsızlıklarında daha çok akciğerler, bronşlar ve bronşiyoller gibi organlar etkilenmektedir. Üst solunum yolu hastalıklarına göre daha ciddi sonuçlar doğurabilen bu bölgedeki rahatsızlıkların tedavisinde, iç hastalıkları uzmanlarının yanı sıra KBB ve göğüs hastalıkları klinikleri de katkıda bulunmaktadır.

Enfeksiyon Hastalıkları: Üst ve alt solunum yolu enfeksiyonlarının dışında birçok farklı bölgede de enfeksiyon gelişebilme riski bulunmaktadır. Bunlar arasında en fazla şikayet edilen enfeksiyonlar, idrar yolları, cilt, ishal, Hepatit türleri, paraziter hastalık çeşitleri, bruselloz, influenza ve cinsel yolla bulaşan hastalıklar, eklem ve kemik iltihaplanmaları gibi hastalıklardır. Bu tip hastalıklar bulaşıcılık özelliği taşıdığından, yatarak tedavi sürecinde izolasyon büyük önem taşımaktadır. Hastalığın çeşidine ve özelliklerine göre sadece iç hastalıkları ya da diğer ilgili birimlerle ortak bir tedavi protokolü gerçekleştirilmektedir.

Hipertansiyon: Kalp, pompaladığı kanı vücudun bütün organlarına damarlar yoluyla ulaştırmaktadır. Pompalanan kanın damar çeperlerine uyguladığı basınç, tansiyon olarak adlandırılmaktadır. Yetişkin bir bireyde sistolik kan basıncı mmHG’dır. Distolik kan basıncı ise 80 mmHG’nin altında olması gerekmektedir. Bu değerlerin üzerinde seyreden kan basıncı, hipertansiyon olarak adlandırılan ciddi bir hastalığa neden olmaktadır. Hipertansiyon, ciddiye alınması gereken bir hastalık olup, gerekli tedavi ve koruyucu önlemlere dikkat edilmediği taktirde damar hasarı, böbrek yetmezliği, beyin hasarı gibi çok sayıda önemli organa da zarar verebilmektedir. İç hastalıkları kliniklerinde, bu hastalığın kontrol altında tutulabilmesi için tıbbi diyet ve ilaç tedavisi uygulanmaktadır.

Diyabet: İç hastalıkları kliniklerinde Tip1 ve Tip2 adı verilen diyabetik hastaların tedavisi yapılmaktadır. Diyabet hastalığı, insülin hormonunun yeterli olarak salgılanmadığı durumlarda veya dokular tarafından glikozun kullanılamadığı durumlarda ortaya çıkmaktadır. İnsülin tedavisi, antidiyabetik ajanlar gibi etkin tedavi yöntemleri ile insülin seviyesinin belirli bir seviyede tutulması hedeflenmektedir. İlaç tedavisinin yanı sıra tıbbi diyet, hastalığın seyri ve yaşam kalitesinin arttırılması bakımından büyük önem taşımaktadır.

Tiroid Hastalıkları: Vücudun metabolizma hızını belirleyen organlardan biri olan tiroidin düzgün çalışmaması, bazı tiroid hastalıklarının ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Tiroid bezinin yetersiz ya da gerekenden fazla çalışması, tiroid kanserleri ve bazı otoimmün hastalıklar, vücudun hormonal dengesini olumsuz yönde etkilemektedir. Tiroid hastalıklarının tedavisi, iç hastalıkları ve endokrinoloji klinikleri ile birlikte yürütülmektedir.

Kolesterol: Sağlıksız beslenme ya da kalıtsal nedenlerle kolesterol, trigliserid gibi kan lipidleri seviyesinin normalin üzerinde seyretmesi, kolesterol hastalıklarını meydana getirmektedir. Kolesterol düzeyinin sağlıklı bir vücut işleyişi için dengede tutulması önemlidir. Hastalığın önlenmesi ve tedavi sürecinde, beslenmeye büyük özen göstermek zararlı yağlardan ve aşırı beslenme şeklinden uzak durmak tedavi sürecini kolaylaştırmaktadır.

Karaciğer, Mide ve Safra Kesesi Hastalıkları: Sindirim sistemi organlarında meydana gelen hasarlar ve işlev bozuklukları da iç hastalıkları kliniğinin uzmanlık alanına girmektedir. Karaciğer yağlanmaları, kistler, hepatit türleri, siroz, mide ülserleri, mide fıtıkları, gastrit ve reflü, safra kesesinde taş ve kum oluşumu, iltihaplanmalar, iç hastalıkları uzmanları tarafından tedavi edilen hastalıklardır. İlaç tedavileri, tıbbi diyetler ve yaşam tarzında uygulanan değişiklikler, hastalığın tedavi sürecinde büyük yarar sağlamaktadır. Cerrahi yöntemler de gerekli görüldüğü hallerde zaman zaman bu tedavilere ilaveten uygulanmaktadır. 

Akciğer Hastalıkları: Akciğerlerde meydana gelen astım, KOAH, akciğer zarında sıvı birikmesi gibi hastalıkların teşhis ve tedavisi, iç hastalıkları kliniklerinin uzmanlık alanındadır. Başlangıç evresinde fark edilen küçük problemler, iç hastalıkları uzmanları tarafından gözlem altında tutulmakta ancak daha ileri safhada, detaylı tetkik ve tedavi gerektiren hastalıklar ise göğüs hastalıkları bölümüne yönlendirilerek takip edilmektedir.

Böbrek Hastalıkları: Böbrek sorunları, iç hastalıkları bölümüne başvuruda bulunulan en sık şikayetlerden biridir. Böbrek iltihaplanmaları, taş ve kum oluşumları, kistler, akut ve kronik böbrek yetmezlikleri, tedavisi acilen yapılması gereken rahatsızlıklardır. Vücutta kalıcı organ hasarına varabilen etkisi bulunan böbrek hastalıkları, iç hastalıkları bölümünde ve gereken hallerde nefroloji kliniklerine yönlendirilerek tedavi edilmektedir.

Kansızlık ve Kan Hastalıkları: Kandaki önemli bazı değerlerin eksikliği ile ortaya çıkan kansızlık (anemi) gibi hastalıklar, Akdeniz anemisi, kanın pıhtılaşma bozuklukları gibi farklı şekillerde görülmektedir. Kandaki hemoglobin, demir ve hematokrit seviyelerinin beslenmeye bağlı olarak düşmesi, demir, B12 ve folik asit gibi elementlerin vücuda yetersiz olarak alınması, çeşitli kan hastalıklarının ortaya çıkmasına neden olmaktadır. İlaç tedavileri ile kontrol altına alınarak tedavi edilen kan hastalıkları, bazı durumlarda Hematoloji kliniklerine yönlendirilerek de tedavi edilebilmektedir.

Romatizmal Hastalıklar: Yumuşak doku romatizmaları, fibromiyalji, kireçlenme, çeşitli eklem ağrıları, iltihaplı romatizma, gut ve Behçet hastalığı, ailesel Akdeniz ateşi, bel ve boyun ağrıları, bu tip hastalıklar arasında yer almaktadır. Hastalığın tedavisi uzun bir süreç olup, daha çok hastanın yaşamını daha konforlu hale getirmeyi amaçlamaktadır. Gerekli hallerde hasta romatoloji kliniklerine de yönlendirilmektedir.

Kas ve İskelet Sistemi Hastalıkları: Vücudun farklı yerinde ortaya çıkan ağrılar, kireçlenmeler gibi şikayetler, iç hastalıkları tarafından takip ve tedavi edilmektedir. Menopoz sonrası ve ileri yaşlarda ortaya çıkan kemik erimeleri de iç hastalıkları klinikleri tarafından tedavi edilen hastalıklar arasında yer almaktadır.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır